Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

LIVE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣΣτις 19:30 ξεκινά το παιχνίδι ποδοσφαίρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ηρακλή για την 11η Αγωνιστική.
Η κάλυψη του παιχνιδιού είναι από την NOVA.Κόψαμε 1 εκ. κινητά μέσα σε τρεις μήνες!

Τα κόβουμε όλα με την οικονομική κρίση – με τα κινητά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και τις εταιρείες να βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ στο γ' τρίμηνο του 2010 “βουτιά” έκαναν οι συνδέσεις και τα καρτοκινητά, με 1.024.000 γραμμές λιγότερες. Το προηγούμενο τρίμηνο είχαμε δε απώλειες 1,24 εκ. γραμμών.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2010 ο .........

αριθμός των συνδέσεων ήταν 17,2 εκατομμύρια, ενώ στο τέλος του 2009 ήταν 20,8 εκατομμύρια.

Πτώση βλεπουν και οι εταιρείες: Το μερίδιο της Cosmote έφθασε το 48,52% (από 46,77% το β Δ τρίμηνο), της Vodafone το 28,87% (από 30,19%) ενώ της Wind παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα, 22,61% (έναντι 23,04%).

Πρώτη συνάντηση Κόλλια με την Δημοτική ομάδα

Την πρώτη του συνάντηση με τους Δημάρχους Αετού, Αυλώνας, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και τον Πρόεδρο της κοινότητας Τριπύλης είχε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ο εκλεγής δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας. Την πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής είχε ο κ. Κόλλιας, η οποία έγινε στο τουριστικό περίπτερο της κυπαρισσίας στα πλαίσια γεύματος εργασίας.

Ο κ. Κόλλιας ζήτησε να ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάσταση που βρίσκεται κάθε Δήμος. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι Δήμαρχοι εξέθεσαν τα προβλήματα που αφορούν τους Δήμους τους αλλά και τις απόψεις τους για τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από 1η Ιανουαρίου στην περιφέρεια του καθενός.
Από όλους υπήρχε ένα πνεύμα συνεργασίας ........

ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση από τους υπάρχοντες Δήμους στον νέο Δήμο Τριφυλίας. Ο κ. Κόλλιας ζήτησε από τους Δημάρχους να δεχθούν στα Δημαρχεία τους τους συνεργάτες του, εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι θα συνεργαστούν με το προσωπικό τους για την πληροφόρηση η οποία είναι απαραίτητη να υπάρξει στα θέματα που έχουν σχέση με τα οικονομικά, τα έργα, τον εξοπλισμό και το προσωπικό. Προγραμματίστηκαν δε ακόμα δύο συναντήσεις του κ. Κόλλια με τους Δημάρχους.

Μετά τη συνάντηση με τους Δημάρχους το βράδυ της ίδιας μέρας ο κ. Κόλλιας είχε συνεργασία με τη Δημοτική του παράταξη. Συζήτησαν τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθεί η συνεργασία και η επικοινωνία της παράταξης αλλά και η απόφαση ενωμένοι, με συνέπεια και ήθος να κερδίσουν το στοίχημα της επόμενης μέρας ιδιαίτερα σε θέματα καθημερινότητας και πολιτικής προστασίας, αλλά και σε θέματα επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του πολίτη. Στη συνέχεια οργανώθηκαν οι ομάδες οι οποίες θα έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες των Δήμων και θα ασχοληθούν με την καταγραφή του προσωπικού, την οικονομική κατάσταση, τον εξοπλισμό, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά που προγραμματίζονται, την υγεία, την παιδεία, τη νεολαία και τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ασφάλεια του πολίτη, τα αγροτικά θέματα και την τουριστική προβολή της περιοχής.

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους καπνίζουν στ' αυτοκίνητο με ανήλικα παιδιά.

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή.

Από την ημέρα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου έχουν επιβληθεί μόλις 400 πρόστιμα την στιγμή που είναι κοινό μυστικό ότι στους περισσότερους κλειστούς χώρους το τσιγάρο πάει σύννεφο!

Κι ενώ τις τελευταίες ημέρες εντέχνως διαρρέται από το υπουργείο Υγείας οτι σκέφτονται σοβαρά την χαλάρωση του αντικαπνιστικού νόμου - λες και επιβλήθηκε ποτέ - σήμερα κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή για το κάπνισμα στο αυτοκίνητο!
Στην τροπολογία η οποία αναμένεται να ........

ψηφιστεί την Πέμπτη προβλέπεται ότι θα επιβάλλονται αυστηρότατα πρόστιμα σε όσους καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητο ενώ βρίσκονται σε αυτό ανήλικοι.

Πιο αναλυτικά προβλέπεται:

Πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση της άδειας για ένα μηνα στους οδηγούς ή και συνεπιβάτες ΙΧ.
Πρόστιμο 3.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας για ένα μήνα στους οδηγούς οχημάτων Δημόσιας Χρήσης

Υπενθυμίζεται οτι την ίδια ώρα που επεκτείνουν τον αντικαπνιστικό νόμο και στα ΙΧ σκέφτονται να επιτρέψουν το κάπνισμα στα μπαρ μετά τις 21.00 το βράδυ, στις καφετέριες με σχετική άδεια και στα μικρά μπαρ όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους.

Οι ιδιοκτήτες, θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν ή όχι ενώ η καθολική απαγόρευση θα εξακολουθεί να ισχύει(στα λόγια) στα εστιατόρια,ενώ δεν θα επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρ που επιτρέπεται το κάπνισμα.

News it

Έναρξη κινητοποιήσεων με ΟΤΑ

Αναστάτωση επικρατεί σε πολλούς κλάδους εργαζομένων, οι οποίοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις είτε για να αντιδράσουν στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις υπό τις «επιταγές» της τρόικας είτε για να διεκδικήσουν αυξήσεις μισθών.

Αρχή με δήμους

Η αρχή γίνεται με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για σήμερα και 48ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους για το Σαββατοκύριακο.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή ........

Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, νέο μισθολόγιο και προάσπιση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων. Λόγω των κινητοποιήσεων, δεν θα συλλέγονται τα απορρίμματα έως και την Κυριακή, όταν και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η ΠΟΕ-ΟΤΑ με θέμα την κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Εν τω μεταξύ, σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Προειδοποιούν με σκληρές συγκρούσεις

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα προχωρήσουν σήμερα στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, την ώρα που οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντώνται με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια για την πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, η οποία έως σήμερα αποτελεί μονοπώλιο της ΔΕΗ, και προειδοποιούν με «σκληρές συγκρούσεις και απεργίες» σε περίπτωση που υιοθετηθούν προτάσεις όπως είναι η μίσθωση των μονάδων ή η πώληση της παραγωγής τους σε τιμή κόστους.

Στους δρόμους ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

Σε τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι της 25ης Νοεμβρίου θα προχωρήσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 15 Δεκεμβρίου) ως μια πρώτη αντίδραση στα μέτρα λιτότητας του προϋπολογισμού του 2011. Συνάντηση με την τρόικα είχε χθες αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, τονίζοντας ότι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων θα καταστήσει την αγορά εργασίας «ζούγκλα», θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση.

City Press

Πρωτοφανές κατάντημα για τη δημοκρατία μας

Άθλια είναι η εικόνα που εμφανίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο κινείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ τρόικας και Βατοπεδίου.

Πολιτικό πλυντήριο

Το Κοινοβούλιο έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά πολιτικού πλυντηρίου. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την ..........

πολυσυζητημένη κάθαρση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και άλλων μεγάλων σκανδάλων της περιόδου Καραμανλή και Σημίτη.

Οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί με πρωτοβουλία κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προβλέπουν την ταχύτατη παραγραφή των αδικημάτων και η υπαλληλική τακτική της κυβέρνησης Καραμανλή, που έπαιξε ένα σκληρό διαδικαστικό, πολιτικό παιχνίδι με τις προθεσμίες, οδήγησαν στην ουσιαστική απαλλαγή των κατηγορούμενων για εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου από κάθε ευθύνη.

Η διαδικασία της κάθαρσης μετατράπηκε σε φάρσα εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου, της απόφασης της ηγεσίας της ΝΔ να καλύψει -για λόγους εσωκομματικής ισορροπίας- τα σκάνδαλα της καραμανλικής περιόδου και των ελιγμών τακτικής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν προσπάθησε να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου στο σύνολό του προκειμένου να προστατεύσει δικά του στελέχη που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αρχική φάση του σκανδάλου, αλλά και για να ασκήσει πολιτική πίεση στη ΝΔ προκειμένου να μετριάσει η τελευταία τον αντιμνημονιακό της ζήλο.

Τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνέβαλαν στο δημοσιονομικό αδιέξοδο, το οποίο, εάν κρίνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 και την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, θα προσδιορίζει τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις για αρκετά χρόνια. Η Βουλή, με ευθύνη των δύο κομμάτων εξουσίας, δεν μπορεί να συμβάλει στην υπόθεση της κάθαρσης ούτε στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για μία δημιουργική προσπάθεια που θα μας βγάλει από την οικονομική κρίση.

Σε ρόλο μεταφραστή

Η διαφθορά έφερε το δημοσιονομικό αδιέξοδο, το οποίο μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού, που με τη σειρά της οδήγησε στο μνημόνιο. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία χάσαμε την εθνική μας ανεξαρτησία. Ο κρατικός προϋπολογισμός συντάσσεται από τους ειδικούς της τρόικας και στη συνέχεια εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών, που έχει, βάσει του μνημονίου, ενισχυμένο ρόλο στην κυβέρνηση.

Οι βουλευτές έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς μεταφραστές, που απλώς εγκρίνουν τις αποφάσεις της τρόικας, έχοντας μόνο το δικαίωμα να προχωρήσουν σε οριακές αλλαγές στα βασικά οικονομικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι οι βουλευτές που συμμετέχουν με τον τρόπο που περιγράψαμε στην εθνική ταπείνωση και στην υποβάθμιση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος φροντίζουν να κρατούν τις αποδοχές τους σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, φέροντας ουσιαστικά εαυτούς εκτός της πολιτικής του μνημονίου. Τις μειώσεις αποδοχών που προβλέπει η κυβερνητική πολιτική γι’ αυτούς τις κάλυψαν μέσω συστηματικότερης εικονικής συμμετοχής σε διάφορες επιτροπές της Βουλής. Όσο για τους συνεργάτες τους, διατηρούν και αυτοί εντυπωσιακά εισοδηματικά και κυρίως ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά προνόμια.

Γιώργος Κύρτσος
City Press


Ευχαριστήριο μήνυμα της Διονυσίας Χρυσομπόλη

Υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου με τον Πέτρο Τατούλη

Με ήθος και αξιοπρέπεια, δώσαμε τον προεκλογικό μας αγώνα.
Γι αυτή την πορεία θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα από όλους, τον Πέτρο Τατούλη, που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω σ αυτή την προσπάθεια.
Είχα την τιμή και τη χαρά να μπω για πρώτη φορά στον πολιτικό στοίβο, με αρχηγό έναν άνθρωπο, που όλο αυτό το διάστημα προστάτευσε το κάθε βήμα όλων μας και λειτούργησε με ισοτιμία και σεβασμό στην προσωπικότητα και στα φρονήματα του καθενός μας.

Το δεύτερο ευχαριστώ, ανήκει στους συνοδοιπόρους. Στους ανθρώπους, που εργάστηκαν ξεπερνώντας πολιτικά και κοινωνικά θέματα πιστεύοντας σε μια καινούργια ιδέα.
Με μεγάλη συγκίνηση, 2099 ευχαριστώ από .........

καρδιάς, στους φίλους από όλη τη Μεσσηνία, που με τίμησαν με την ψήφο τους.
Επίσης θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια, σε όλους όσους αγωνίστηκαν και να ευχηθώ δύναμη και υγεία για ένα έργο δημιουργικό και δίκαιο.

Διονυσία Χρυσομπόλη
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος για την «Νέα Πελοπόννησο» με τον Πέτρο Τατούλη
Πρ. φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις»


Το MySpace «υπέκυψε» στο Facebook

Η «εκθρόνιση» του MySpace, άλλοτε «βασιλιά» της κοινωνικής δικτύωσης στο Ίντερνετ, επισημοποιήθηκε με την ανακοίνωση της συνεργασίας του με τον σημερινό κυρίαρχο των social media, το Facebook.

Αναγνωρίζοντας την υπεροχή του δικτύου του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, το MySpace αποφάσισε να συνεταιριστεί με τον αντίπαλό του, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί «ζωντανό».

Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι η ..........

νέα υπηρεσία «Mashup with Facebook», που επιτρέπει στο MySpace να συνδέεται στο λογαριασμό των χρηστών του Facebook, να αντλεί από εκεί στοιχεία και πληροφορίες και να τα μεταφέρει στο MySpace, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενό του.

Παραδοχή της ήττας

Αναλυτές της αγοράς του Διαδικτύου ερμήνευσαν αυτή την κίνηση ως παραδοχή της ήττας του MySpace από το Facebook στον «πόλεμο» της κοινωνικής δικτύωσης.

Το άλλοτε κραταιό site χάνει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από τη διαφημιστική «πίτα» και σήμερα καταγράφει ζημιές ύψους 156 εκατομμυρίων δολαρίων – 30 εκατομμύρια μεγαλύτερες σε σχέση με πέρυσι.

Ο διευθύνων σύμβουλος του MySpace, Μάικ Τζόουνς, δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου αν με την κίνηση αυτή «παραδέχεται ότι ηττήθηκε» και αρκέστηκε να δηλώσει ότι το νέο εργαλείο δίνει απλά στους χρήστες του MySpace «αυτό που θέλουν».

Πώς λειτουργεί

Το «Mashup with Facebook» θα επιτρέπει στο MySpace να προτείνει ψυχαγωγικό περιεχόμενο στους χρήστες του, αξιοποιώντας τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις που έχουν δηλώσει στο προφίλ τους στο Facebook (βάσει των «likes» που έχουν κάνει, των ομάδων και των σελίδων στις οποίες είναι μέλη κ.λπ.).

Οι πληροφορίες που θα αντλεί από το Facebook, θα του επιτρέψουν να δομήσει μια προσαρμοσμένη και προσωποποιημένη σελίδα για κάθε χρήστη, που θα περιέχει «αυτά που του αρέσουν»: τη μουσική που ακούει, τις αγαπημένες του ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές κ.ά.

Επιπλέον, θα προτείνει καινούργιο περιεχόμενο που βασίζεται στις προτιμήσεις του χρήστη. Για παράδειγμα, αν σε κάποιον αρέσει η Μαντόνα, η υπηρεσία θα του προτείνει βίντεο κλιπ της Κάιλι Μινόγκ.

Όταν ο χρήστης συνδέεται στο MySpace, θα εμφανίζεται στην αρχική σελίδα το πεδίο «Connect», το οποίο θα τον ρωτά αν θέλει να επιτρέψει την αλληλεπίδραση των δύο ιστότοπων. Εάν ο χρήστης δεχθεί, θα μεταφερθεί αυτόματα σε μια σελίδα στην οποία θα βρίσκεται συγκεντρωμένο όλο το ιστορικό με το περιεχόμενο που έχει αναρτήσει στο Facebook.

Το MySpace επιθυμεί να επεκτείνει περισσότερο την αλληλεπίδρασή του με το Facebook. Όπως έγινε γνωστό, σύντομα θα τοποθετήσει σε κάθε σημείο του site κουμπιά «like» του Facebook, έτσι ώστε όταν ο χρήστης επισημαίνει κάτι ως «αγαπημένο» να δημοσιεύεται αυτόματα και στο προφίλ του στο Facebook.

Ζημιές και γκρίνια

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Forrester Research, η συνεργασία μπορεί να αποφέρει οφέλη και στους δύο, παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι εταιρείες δήλωσαν ότι η συμφωνία τους δεν έχει οικονομική διάσταση.

Το MySpace ελέγχεται από την εταιρεία News Corp του Αυστραλού μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ. Σήμερα διαθέτει περίπου 130 εκατομμύρια χρήστες έναντι τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων μελών του Facebook.

O Μέρντοχ, που αγόρασε το MySpace το 2005 έναντι 580 εκατ. δολαρίων, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί για πολύ καιρό ακόμη τις ζημιές του MySpace. Στις αρχές του μήνα, η News Corp περιέγραψε το site ως ένα «πρόβλημα» για την εταιρεία, ανακοινώνοντας ότι οι τρέχουσες οικονομικές απώλειές του «δεν είναι αποδεκτές ή βιώσιμες».

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών eMarketer, το μερίδιο του Facebook στη διαφημιστική «πίτα» των social media αυξήθηκε στο 50% το 2010 από 36% το 2009, ενώ του μερίδιο του MySpace μειώθηκε από 32% σε 19%.

Το «Mashup with Facebook» δεν αποτελεί την πρώτη συνεργασία των δύο εταιρειών. Τον περασμένο Ιούλιο, το MySpace έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες του να στέλνουν το περιεχόμενο που «ανεβάζουν» (φωτογραφίες, ενημερώσεις κατάστασης, συνδέσμους και βίντεο) στο Facebook (και στο Twitter) με ένα μόνο «κλικ».

Δηκτικά σχόλια

Η τελευταία κίνηση, πάντως, αντιμετωπίστηκε με δηκτικά σχόλια από τον κόσμο του Ίντερνετ.

«Υποθέτουμε ότι τέσσερα άτομα ενθουσιάστηκαν από αυτή την εξέλιξη: ο Ρούπερτ Μέρντοχ και τα υπόλοιπα στελέχη της News Corp», γράφει σκωπτικά το site PC World και συνεχίζει, στο ίδιο ύφος:

«Υπάρχει κάποιος που πραγματικά πιστεύει ότι η νέα κίνηση θα πείσει τις ορδές των ανθρώπων να επιστρέψουν στις σκονισμένες, αραχνιασμένες αίθουσες του κοινωνικού δικτύου που εγκατέλειψαν πριν από χρόνια;».

Απόψε στο Βορέειον η μουσικοθεατρική παράσταση "ΕΛΕΚΤΡΙΚ ΚΛΑΟΥΝ - ΟΙ ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ"

Σήμερα Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010, στις 20:00 το βράδυ στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά θα δοθεί η μουσικοθεατρική παράσταση "ΕΛΕΚΤΡΙΚ ΚΛΑΟΥΝ - ΟΙ ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ" σε σκηνοθεσία της Τζένης Δριβάλα και του Φίλιππου Μοδινού, μουσική του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, κείμενα της Ειρήνης Γλυνιαδάκη, διασκευή του Φίλππου Μοδινού. Παίζουν και τραγουδούν με αλφαβητική σειρά: Αλέξανδρος Γάβαρης, Ειρήνη Γλυνιαδάκη, Γκάρεθ Λουέλυν, Ειρήνη Κώνστα, Φίλιππος Μοδινός, Βαγγέλης Παπακώστας. Η παραγωγός εταιρεία είναι η «ΑΠΟΛΛΩΝ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ».

Η φιγούρα του «Παλιάτσου» η του ...........

«Αρλεκίνου», κωμική και ανθρώπινη, τραγική και πονεμένη και συγχρόνως έτοιμη να ξεσηκώσει τα γέλια των θεατών ακόμη και στις πιο δραματικές σκηνές, έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για όλες τις τέχνες, εικαστικές και παραστατικές. Από τον ρομαντικά πονεμένο και αθεράπευτα ερωτευμένο παλιάτσο του Τσάρλι Τσάπλιν, τον παθιασμένο τραγικό παλιάτσο του Λεονκαβάλλο στο πασίγνωστο «Γέλα Παλιάτσο…», στην «κομμέντια ντελ άρτε» , στη ζωγραφική, στο χορό, στην σύγχρονη όπερα, η φιγούρα αυτή είναι πανταχού παρούσα και πάντα σαγηνευτική, έτοιμη να ξετυλίξει μπροστά στα δακρυσμένα μάτια μας, πότε από τα γέλια και πότε από τα κλάματα, τα πάθη της.

Ο «Ελέκτρικ Κλάουν» είναι μια σύγχρονη «κομμέντια ντελ άρτε» , όπου το θέατρο και η πραγματικότητα συναντώνται και εμπλέκονται σε μια ασυνήθιστη πλοκή. Η μουσική που το «ντύνει» και που συγχρόνως αποτελεί και μέρος της πλοκής είναι ακριβώς από την δημοφιλή όπερα του Λεονκαβάλλο «Οι Παλιάτσοι», αλλά διασκευασμένη σε ένα πρωτότυπο σύγχρονο άκουσμα , με ηλεκτρικές κιθάρες και μπάσο.

Καταγγελία για υποχρηματοδότηση του έργου Παραδείσια - Τσακώνα

Ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής του συνδυασμού της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», συναντήθηκε χθες με τον αναπληρωτή διευθυντή του έργου Παραδείσια - Τσακώνα, (τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας που το 2003 είχε καταρρεύσει από καθίζηση), Νίκο Ντονά, για να ενημερωθεί για την πορεία και τα προβλήματα του έργου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Πετράκος ..........

σημείωσε ότι «υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2011, όπως είχε προγραμματιστεί, διότι από τον Ιούνιο έχει σταματήσει η χρηματοδότηση του έργου από την κυβέρνηση».

Ο κ. Πετράκος προσέθεσε ότι «το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει για εκτελεσμένες εργασίες 17 εκατ. ευρώ και, αν ληφθεί υπόψη ότι χρειάζονται ακόμη 71.700.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να σταματήσουν ουσιαστικά οι εργασίες ολοκλήρωσης» και συμπλήρωσε πως «είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, 8 χρόνια μετά την κατάρρευση του δρόμου Παραδείσια - Τσακώνα, όχι μόνο να μην έχει ολοκληρωθεί, παρά να κινδυνεύει και η συνέχιση της αποκατάστασής του».

Αύριο Κυριακή ξεκινάει το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη

Αύριο Κυριακή 21 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί ξεκινάει το καινούριο πολιτικό κίνημα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η εκδήλωση για τον καινούργιο πολιτικό κίνημα, πρόκειται να γίνει στο θέατρο Badminton στην Αθήνα (Αττικό Άλσος Στρατού, Γουδί).
Σύμφωνα με την πρόσκληση που απεστάλη και σε εμάς, αναφέρει ότι για όσους δεν μπορέσουν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, αυτή θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα http://www.21noemvriou.grΚανονικά η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μετά από δημοσιεύματα στα οποία αναφερόταν ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2011.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι η καταβολή ...........

του επιδόματος θα γίνει με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, η οποία καταβάλλεται από 22 Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για το Παραδείσια - Τσακώνα.

Ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, υπέβαλε χθες το απόγευμα, ο Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος. Στην ερώτηση του ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρεται στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον κίνδυνο να σταματήσει η εκταμίευση των αναγκαίων χρηματικών ποσών, για την συνέχιση και περάτωση των εργασιών, του οδικού τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα.

Η ερώτηση που κατέθεσε ο πρώην υπουργός αναφέρει:

ΠΡΟΣ : Τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τελευταία σταματήσει η εκταμίευση των αναγκαίων χρηματικών ποσών , για την συνέχιση και περάτωση των εργασιών , του οδικού τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα με συνέπεια στην καθυστέρηση παράδοσης του δρόμου .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.] Υπάρχει πράγματι οφειλή για εκτελεσθείσες εργασίες προς την κατασκευάστρια κοινοπραξία και αν ναι σε ποιο ποσό ανέρχονται;
2.] Θα υπάρξει έγκαιρη εκταμίευση για την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών;
3.] Έχει τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και ολοκλήρωσης του ανωτέρω έργου;

Αθήνα 19-11-2010

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Υπάρχουν παιδιά που πεινούν, παιδιά που πεθαίνουν πριν νιώσουν τη ζωή, από ασθένειες ή λόγω έλλειψης εμβολίων, παιδιά που κακοποιούνται, παιδιά που ακρωτηριάζονται ή πεθαίνουν στις συρράξεις, παιδιά που στερούνται στοιχειώδους εκπαίδευσης. Εκατομμύρια είναι τα παιδιά σε όλο τον κόσμο χωρίς χαμόγελο, χωρίς ελπίδα. Μας ζητούν να θυμηθούμε το δικαίωμά τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια, σεβασμό, φροντίδα και αγάπη, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ο δρόμος βοήθειας του ανεπτυγμένου ............

κόσμου προς αυτά τα «καταδικασμένα» παιδιά είναι ακόμη μακρύς και οι δεκαετίες που πέρασαν από την ίδρυση της UNICEF το 1946, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού του Ο.Η.Ε. το 1959, και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 20 Νοεμβρίου του 1989, του πρώτου παγκόσμιου, νομικά δεσμευτικού, κώδικα δικαιωμάτων των παιδιών στην ιστορία, παρά τα σημαντικά βήματα, δεν βελτιώνουν την τραγική εικόνα των αριθμών που παρουσιάζουν οι σχετικές εκθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Ζητούμενο παραμένει ακόμη ύστερα από μία 20ετία η εφαρμογή της Σύμβασης που καθορίζει το εύρος των δικαιωμάτων τα οποία οφείλουν να απολαμβάνουν τα παιδιά οπουδήποτε και θέτει τις βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία τους στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους.

Μια μικρή «γεύση» των μεγάλων εμποδίων δίνει και η ελλιπής επικύρωση των δύο προαιρετικών πρωτοκόλλων της Σύμβασης (α' απαγόρευση συμμετοχής ανηλίκων στις Ένοπλες συρράξεις, β' εμπορία παιδιών, παιδική πορνεία και πορνογραφία) από αρκετές χώρες σε σημείο να αναγκαστεί ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ, τον περασμένο Μάιο, να κάνει έκκληση προς το εν τρίτον των κρατών του κόσμου για καθολική επικύρωση και εφαρμογή τους ώστε να μπορέσει να τηρηθεί μία υπόσχεση καλύτερης ζωής στα πιο ευάλωτα παιδιά του πλανήτη.

Ωστόσο, η επικύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από 193 χώρες (η Ελλάδα την επικύρωσε το 1992) συνέβαλε θετικά στη ζωή εκατομμυρίων παιδιών και οδήγησε σε σημαντικές προόδους σε τομείς όπως η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας αυτών των υπηρεσιών, στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την παιδική προστασία και σε αυξημένες προσπάθειες για την προστασία των παιδιών από τις ένοπλες συρράξεις.

Από την επίσημη έκθεση της UNICEF για τα 20 έτη από τη δέσμευση της ανθρωπότητας για τα δικαιώματα των παιδιών, η πρόοδος που διαφαίνεται είναι σημαντική αλλά όχι ικανοποιητική - σημαντική γιατί μειώθηκαν κατά 30% οι θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών, ενώ περιορίστηκε και ο αριθμός των παιδιών που απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες.

Παρά τα ενθαρρυντικά βήματα και τη νόμιμη αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών, σημαντικά βασικά προβλήματα παραμένουν προς επίλυση και υποχρεώνουν - ειδικά μία ημέρα σαν κι αυτήν - σε προβληματισμό: είναι τα εκατομμύρια των γεννήσεων παιδιών που δεν καταγράφονται, η πληγή της παράνομης εμπορίας και διακίνησης παιδιών, τα εκατομμύρια των παιδιών που υποσιτίζονται, τα εκατομμύρια των παιδιών που ακόμη πεθαίνουν ή εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο.

Αξίζει να σκεφτούμε σήμερα ότι 19 εκατ. βρέφη και 148 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών είναι λιπόβαρα, 22 εκατ. βρέφη δεν προστατεύονται με εμβολιασμούς, 4 εκατ. νεογέννητα πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους, 4 εκατ. παιδιά πριν γίνουν 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια, ελονοσία και πνευμονία, 2 εκατ. παιδιά κάτω των 15 ετών ζουν με AIDS, 101 εκατ. παιδιά, κυρίως κορίτσια, δεν πηγαίνουν σχολείο, 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύμα παράνομης διακίνησης και εμπορίας κάθε χρόνο, περισσότερα από 250.000 παιδιά υπηρετούν ως στρατιώτες, ενώ 1 δισ. παιδιά στερούνται μία ή περισσότερες βασικές υπηρεσίες, απαραίτητες για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους.

Οι παραπάνω δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι εκατομμύρια παιδικά μάτια που μας εκλιπαρούν. Αξίζει να μη στρέψουμε το κεφάλι μας από την άλλη πλευρά. Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, σε ένα παιδί που του στερεί η ζωή ό,τι εμείς θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο για τα δικά μας παιδιά.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 20ης Νοεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Συνεδριάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής προβολής Μεσσηνίας.

Συνεδρίαση της νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής προβολής Μεσσηνίας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22/11/2010 και ώρα 12:00 μ.μ. στο γραφείο 605 (Διοικητήριο 6ος όροφος)
Σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε .........

η πρόεδρος της Νομαρχιακής επιτροπής Τουριστικής προβολής Μεσσηνίας κ. Αντωνία Μπούζα, τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση είναι δύο:
1. Συμμετοχή της Μεσσηνίας σε “road show” της T.U.I. στην Αυστρία.
2. Ημερίδα για τον τουρισμό και την γαστρονομία της Μεσσηνία από τον όμιλο «Εξπρές Καλοφωλιά» .
3. Παν προταθησόμενο.

Κίνδυνος για φρένο στο Παραδείσια - Τσακώνα

Ορατός είναι ο κίνδυνος να σταματήσουν οι εργασίες στο Παραδείσια - Τσακώνα και να μην ολοκληρωθεί ο δρόμος μέσα στο 2011, λόγω του σοβαρού προβλήματος χρηματοδότησης του έργου. Οπως προέκυψε χθες από την ενημέρωση που έγινε στον επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" Θανάση Πετράκο, από τον αναπληρωτή διευθυντή του έργου - εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Νίκο Ντονά, το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει για εκτελεσμένες εργασίες 17 εκατ. ευρώ και χρειάζονται ακόμη 65 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" .......

σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε πως «είναι υποχρέωση του νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, όπως και του νεοεκλεγέντα αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Μαλαπάνη αλλά και του απερχόμενου νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δράκου, να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε άμεσα τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών να καταβάλουν τα 17 εκ. ευρώ που χρωστάνε, και να δεσμευτούν για την ομαλή χρηματοδότηση του έργου από εδώ και πέρα, για να ελπίζουμε ότι επιτέλους πριν κλείσει 10ετία από την κατάρρευσή του θα ολοκληρωθεί το έργο».

Από Ελευθερία

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν τη νέα αύξηση του ΦΠΑ

Κοντά στο 1 δισ. ευρώ θα είναι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή από τα νέα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, εκτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος και τονίζει ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα από τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στο 13%.

Η έμμεση φορολογία και οι δημόσιες ...........

επιχειρήσεις σηκώνουν το βάρος του νέου προϋπολογισμού, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ και η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και το εμπόριο δηλώνει ότι '«είναι κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί δύο συνεχόμενες αυξήσεις στο 2010, οι οποίες είναι άδικες για τους Έλληνες καταναλωτές, που ήδη έχουν μειωμένη εισοδηματική δυνατότητα και καλούνται να πληρώσουν επιπλέον για ΦΠΑ'», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ.

Δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με «συντεχνίες».

«Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η αναπτυξιακή δυναμική που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Αν υπάρξει παρέκκλιση από τον προϋπολογισμό δεν θα υπάρχει ανοχή πλέον», είπε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και συνεπώς είναι πολύ δύσκολη η προσέλκυση επενδύσεων.

Στελέχη από τους κλάδους του λιανεµπορίου και της βιοµηχανίας τροφίµων δήλωναν ότι αιφνιδιάστηκαν από την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ ορισµένοι έλεγαν ότι η ενηµέρωση που είχαν ήταν ότι στα τρόφιµα θα υπήρχαν ορισµένες βασικές κατηγορίες που θα παρέµεναν στο 11%.

Κατά της νέας αύξησης του ΦΠΑ και υπέρ του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ τάσσεται και η ΕΣΕΕ και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Β.Κορκίδης, σε δηλώσεις του σχολίασε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι λάθος με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και για τα είδη για τα οποία γίνεται.

Ο κ. Κορκίδης υπολογίζει ότι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως είπε, θα λείψει από την υπόλοιπη κατανάλωση.

Τόνισε δε ότι τη στιγμή όπου γίνεται μια προσπάθεια για να μειωθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, αλλά και για την αναθέρμανση της οικονομίας, τέτοια μέτρα είναι σαν «χτύπημα κάτω από τη μέση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπόγειες μεθοδευμένες κινήσεις με πρόσχημα το ΚΟΡΑΝΙ

Υπόγειες μεθοδευμένες κινήσεις γίνονται από πλευράς των παρεμπόρων αλλοδαπών με σκοπό τους την συνέχιση πώλησης "μαϊμού προϊόντων" σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αλλοδαπών μουσουλμάνων στα γραφεία μας (οι οποίοι ασκούν νόμιμα το επάγγελμα του μικροπωλητή), υπάρχουν μεταξύ αυτών ορισμένοι "αρχηγοί", οι οποίοι πωλούν στη χοντρική σε ομοεθνείς τους εμπορεύματα χωρίς παραστατικά και επειδή τα είδη είναι σε απεριόριστες ποσότητες, με πρόσχημα το ΚΟΡΑΝΙ, μαζί με τα εμπορεύματα αυτοί οι χοντρέμποροι(και αφού δεν υπάρχουν παραστατικά) τροφοδοτούν όλους τους παρέμπορους με νεο-εκτυπωμένα αποσπάσματα από το κοράνι, ούτως ώστε σε ελέγχους της δημοτικής αστυνομίας για κατάσχεση των εμπορευμάτων να προφασίζονται ότι υπήρχε δόλος και ότι οι χριστιανοί δημοτικοί αστυνομικοί, κατάσχουν το προσευχολόγιό τους, με σκοπό την καταστροφή του.

Αυτομάτως υπάρχει λόγος επανάστασης εκ .........

μέρους τους κατά των "κακών χριστιανών Ελλήνων" για να συνεχιστεί η αισχροκέρδεια του παρεμπορίου, εις βάρος όλων όσων ασκούν και πωλούν νόμιμα τα εμπορεύματά τους.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Νοεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Η πρώτη συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη στο Radio 9.

Την πρώτη του συνέντευξη ως αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου έδωσε στο radio 9 και στους Δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο.
Ο κος Τατούλης είπε ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες του καθενός, μίλησε για το αύριο της Πελοποννήσου, με τους φορείς που θα συνεργαστεί και τόνισε ιδιαίτερα ότι δεν τον ενδιαφέρει να επιστρέψει στο κοινοβούλιο.
Οι Πρώτες τρείς κινήσεις που θα κάνει ειναι να δημιουργηθεί η ψηφιακή διακυβέρνηση με κατάργηση της γραφικής ύλης στην περιφέρεια, την επίλυση του προβλήματος με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, και τρίτο την αναπτυξιακή πολιτική που θα στηριχθεί στην δημιουργία της τοπικής οικονομίας που θα στηρίζεται σε ένα ασφαλές επενδυτικό κλίμα.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη
ΠΟΕ - ΟΤΑ: 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στους Δήμους.

Στις 10 το πρωί το προσωπικό των Ο.Τ.Α. θα προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24 - Πλατεία Καραϊσκάκη) και στη συνέχεια σε πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει προγραμματίσει 48ωρη αποχή ή απεργία ανάλογα την υπηρεσία.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010 στις ..........

3.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με θέμα την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, νέο μισθολόγιο, προάσπιση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων, κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους όσον αφορά στο εφάπαξ, την επικουρική σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη.

Λόγω των κινητοποιήσεων, ο Δήμος Αθηναίων απευθύνει έκκληση στους δημότες να αποφύγουν να κατεβάσουν τα απορρίμματά τους στους κάδους αποκομιδής, από σήμερα τα μεσάνυχτα έως και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου.

Λειτουργία τμημάτων μάθησης από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε) σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε) του Νομού Μεσσηνίας (με έδρα την Καλαμάτα-Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αντικαλάμου, τηλ. 2721094236, από 09:00 έως και 17:00 από Δευτέρα έως και Παρασκευή, e-mail: mail@keen-kalam.mes.sch.gr, site: http://kee.ideke.edu.gr) σας ενημερώνει ότι ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα του ΚΕΕ προκειμένου να λειτουργήσουν τμήματα μάθησης κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2010-2011 στους δήμους Κυπαρισσίας και Φιλιατρών.

Για τον Δήμο Κυπαρισσίας και για τον Δήμο Φιλιατρών οι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι μπορούν να δηλώνουν στην αίτησή τους μέχρι και δύο από τα παρακάτω (με σειρά προτίμησης 1 και 2 στο αντίστοιχο κουτάκι της αίτησης):


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

ΔΗΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Αγγλική Γλώσσα Ι

(διάρκεια 50 ώρες) :

η κάλυψη απλών, καθημερινών επικοινωνιακών αναγκών των ενηλίκων, σε ένα εισαγωγικό επίπεδο, στην Αγγλική γλώσσα

Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου και τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να μάθουν ή να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους στην Αγγλική Γλώσσα

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Πληροφορική ΙΙ

(διάρκεια 50 ώρες):

εισαγωγή στα Δίκτυα πληροφοριών, στη χρήση του διαδικτύου (internet) και του λειτουργικού συστήματος MS Windows καθώς και εισαγωγή στo λογισμικό εφαρμογών MS Office και στη μορφοποίηση κειμένου (MS Word)

Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου και τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα βασικών δεξιοτήτων στις τεχνολογίς πληροφορικής και επικοινωνίων-ΗΡΩΝ ή έχουν κάποιες βασικές γνώσεις χρήσης Η/Υ

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Πληροφορική ΙΙΙ: Εισαγωγή σε Υπολογιστικά Φύλλα (Excel)- Παρουσιάσεις (Powerpoint) - Βάσεις Δεδομένων (Access)

(διάρκεια 50 ώρες):

η κατανόηση βασικών εννοιών και η εξοικείωση με βασικά είδη λογισμικών εφαρμογών (Υπολογιστικά Φύλλα-Excel, Παρουσιάσεις-Powerpoint και Βάσεις Δεδομένων-Access)

Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικου επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που έχουν παρακολουθήσει και προσκομίζουν το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Πληροφορική ΙΙ των ΚΕΕ ή έχουν γνώσεις αντίστοιχου επιπέδου που πιστοποιείται με τεστ κατάταξης το οποίο πραγματοποιείται με ευθύνη του ΚΕΕ

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Καινοτομία- Επιχειρηματικότητα-Επιχειρήσεις

(διάρκεια 50 ώρες):

Η παροχή βασικών γνώσεων σε θέματα μεθόδων και τεχνικών για την παραγωγή πρωτότυπων ιδεών, για ενέργειες που απαιτούνται για την τυπική-νομική έναρξη μιας επιχείρησης, για τους τρόπους αναζήτησης φορέων χρηματοδότησης ενός οικονομικού οργανισμού

Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που επιθυμούν να αναπτύξουν δεξιότητες σε θέματα επιχειρηματικής δράσης και καινοτόμων εφαρμογών

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (διάρκεια 25 ώρες) :

Η παρουσίαση επιμέρους επιστημονικών τομέων που εξετάζει η επιστήμη της Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο σχεδιασμός της επιχειρησιακής στρατηγικής και η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε θέματα οργάνωσης και διοικητικών διαδικασιών

Ενήλικες ανεξάρτητα εκπαιδευτικου επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να γνωρίσουν τις μεθόδους, τις τεχνικές και τα συστήματα που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και εν γένει των οικονομικών οργανισμών

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Μάρκετινγκ (διάρκεια 25 ώρες) :

Η ανάλυση μεθόδων, τεχνικών και συστημάτων Μάρκετινγκ

Ενήλικες ανεξάρτητα εκπαιδευτικου επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που ενδιαφέρονται να μάθουν τις μεθόδους, τις τεχνικές και τα συστήματα που διέπουν τις λειτουργίες του Μάρκετινγκ

Κυπαρισσία

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)

Φιλιατρά

(σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Για τη συμπλήρωση της νέας αίτησης για τα προγράμματα της εκπαιδευτικής περιόδου 2010-2011 απαιτείται μόνον φωτοτυπία Αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
Στην Κυπαρισσία οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι μπορούν να προσέρχονται για την συμπλήρωση και την κατάθεση της αίτησής τους στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας από Δευτέρα έως και Παρασκευή και από τις 09:00 έως και τις 15:00 (κυρία Θεοδωροπούλου Γεωργία, τηλ 2761360731).

Στα Φιλιατρά οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι μπορούν να προσέρχονται για την συμπλήρωση και την κατάθεση της αίτησής τους στο Δημαρχείο Φιλιατρών από Δευτέρα έως και Παρασκευή και από τις 09:00 έως και τις 13:00 (Αντιδήμαρχο, κ. Παγάνη Χαράλαμπο τηλ. 2761360032 και υπάλληλο του Δήμου, κυρία Αλεξανδροπούλου Ευρυδίκη τηλ 2761360023).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται δωρεάν στους εκπαιδευόμενους (με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες της χώρας από 18 ετών και άνω.

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) είναι δομές της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (www.gsae.edu.gr) του Yπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Φορέας υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε., www.ideke.edu.gr).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται στα 58 Κ.Ε.Ε. της χώρας συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ενεργού ιδιότητας του πολίτη, τη δημιουργία θετικής στάσης ως προς τη μάθηση και την ενίσχυση των ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής στις γνωστικές απαιτήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου κοινωνικο-οικονομικού χώρου δράσης των ενήλικων πολιτών και στη σύνδεση ή επανασύνδεσή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, συμβάλλουν στην ανάπτυξη δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας, καθώς και της επαγγελματικής εξέλιξης, συμμετοχή στην «κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας» και πρόσβαση στις νέες εργασιακές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες.

Τέλος, προωθούν την δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου στο πεδίο του πολιτισμού, όπως επίσης και την αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης, εργασίας και κοινωνικής κατάστασης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Πρώτη συγκέντρωση για τον συνδυασμό του Κώστα Κόλλια.

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν την Τρίτη 17 Νοεμβρίου τα μέλη του συνδυασμού Τριφυλία Ισόρροπη μετά την εκλογική νίκη της 14ης Νοεμβρίου. Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχε ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Κώστας Κόλλιας και είναι αλήθεια ότι ανταποκρίθηκαν όλα τα μέλη είτε είχαν εκλεγεί είτε όχι.

Ο κ. Κόλλιας ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στον εκλογικό αγώνα τονίζοντας ότι η νίκη οφείλεται σε όλους κι όχι μόνο σε εκείνους που εκλέχθηκαν. Από αυτούς που δεν είχαν την τύχη να εκλεγούν ζήτησε να παραμείνουν ενεργοί και να συμμετέχουν στις διαδικασίες για τη λειτουργία του νέου Δήμου.
Στη συνέχεια εξέφρασε τους ...........

προβληματισμούς του και έκανε τις προτάσεις του για τη λειτουργία του νέου Δήμου Τριφυλίας σε ότι αφορά την οργάνωσή του και την οικονομική του επιβίωση.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από αρκετούς που αφορούσαν τις κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν από πλευράς όλων των μελών του συνδυασμού ώστε η 1η Ιανουαρίου να βρει πανέτοιμη τη δημοτική ομάδα.

Τέθηκαν ακόμα και προβλήματα, όπως το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες Αετού, Αυλώνος και Τρυπίλης για τις οποίες πρέπει να υπάρχει έτοιμη λύση την 1η Ιανουαρίου. Μέσα από τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε και από την ανταλλαγή των απόψεων φάνηκε η επιθυμία όλων να συνεργαστούν και η ομάδα να παραμείνει ενωμένη και αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να διαταράξει τη συνοχή της λόγω προσωπικών επιδιώξεων, αλλά και κάθε δημοτική ομάδα να αντιμετωπιστεί ισότιμα με τις υπόλοιπες.

Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια άτυπη νομική ομάδα η οποία θα επεξεργαστεί το σχέδιο «Καλλικράτης» και υπεύθυνα μέσα σε λίγες μέρες θα παρουσιάσει με ακρίβεια πως πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει ο νέος Δήμος. Παράλληλα άλλες ομάδες που θα συγκροτηθούν θα αναλάβουν σε συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές αλλά και τους υπαλλήλους των Δήμων να καταγράψουν σε κάθε δημοτική ενότητα το ανθρώπινο δυναμικό με την ειδικότητα καθενός, τον εξοπλισμό σε μηχανήματα, τις κτιριακές υποδομές και γενικά τα περιουσιακά στοιχεία κάθε Ενότητας, τις οικονομικές υποχρεώσεις και γενικά την οικονομική της κατάσταση όπως επίσης τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά που έχουν προγραμματιστεί.

Στόχος όλων αυτών των κινήσεων θα είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα να είναι σαφές το οργανόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας, η οργάνωση και η στελέχωση των υπηρεσιών, η κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, όπως επίσης και οι δυνατότητες του νέου Δήμου σε ότι αφορά τα έσοδά του αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει σε πάγια έξοδα και οφειλές προς τρίτους.

Η Δημοτική ομάδα του συνδυασμού θα συνεδριάσει την Παρασκευή 19/11/2010.

Ερχονται τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο

Τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο, εξετάζει το υπουργείο Υγείας, πιεζόμενο έντονα από τους καταστηματάρχες. Αυτές θα ανακοινωθούν πιθανότατα μετά από τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα συμπεράσματα μεγάλου συνεδρίου για το κάπνισμα στην Αθήνα, το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ήδη, το υπουργείο Υγείας αναζητά εναλλακτικές λύσεις.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου .........

Αντώνης Δημόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα» και συμπλήρωσε: «Δεν περιμέναμε αυτή την τρομερή πίεση από τους καταστηματάρχες».

Οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια, καθώς η πελατεία τους μειώθηκε σημαντικά όταν πέταξαν τα τασάκια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο υπουργείο Υγείας έχουν προταθεί οι ακόλουθες λύσεις:

- Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 9 το βράδυ σε μπαρ.

- Να υπάρξει άδεια που θα επιτρέπει τη χρήση καπνού μόνο για τα καφέ, μέτρο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ολλανδία, όταν και εκεί φάνηκε ότι η καθολική απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

- Να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα εστιατόρια, όπου όμως θα είναι αυστηρή και θα τηρηθεί αφήνοντας εκτός τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.

- Να μην επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

- Σε μικρά μπαρ όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους, θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν ή όχι, καθώς δεν θα μπορούν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους ένα αυτοί δεν είναι καπνιστές, να καπνίζουν παθητικά στο χώρο εργασίας τους.

Ακόμη δεν είναι σαφές ποια από τα προαναφερόμενα μέτρα θα υιοθετηθούν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Υγείας εδώ και ένα μήνα δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένο από την εφαρμογή του μέτρου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου προς τους προέδρους των επιστημονικών εταιρειών, ότι «η ελληνική πολιτεία γελοιοποιείται» και ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται με λογική.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί πάνω από 400 πρόστιμα, ενώ όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημόπουλος οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις και με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το ότι έχουν γίνει πάνω από 6.000 καταγγελίες σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που θέλει να εφαρμοστεί το μέτρο, πρόσθεσε.

Ερχονται συγχωνεύσεις και στα νοσοκοµεία

Υπό Αξιολόγηση βρίσκονται τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ αλλά και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας, σύµφωνα µε τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και µονάδων υγείας εντός του 2011, µέτρο που ωστόσο δεν πρόκειται να ισχύσει για τα κέντρα υγείας.

«Λειτουργούν µονάδες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. ∆εν πρέπει να αξιολογηθούν ποτέ;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κατά τη χθεσινή συνάντησή του µε τους προέδρους των ιατρικών -επιστηµονικών εταιρειών της χώρας. Ωστόσο, διευκρίνισε πως η «βαθµολόγηση» ..........

των νοσοκοµειακών µονάδων θα αρχίσει από τον Απρίλιο του 2011, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο υγειονοµικός χάρτης που θα αποτελέσει το εργαλείο για την εκτίµηση της σκοπιµότητας και της αποτελεσµατικότητας των νοσοκοµείων του ΕΣΥ.

Κατηγορηµατικός ωστόσο εµφανίζεται ο υπουργός Υγείας για την πιθανότητα συγχώνευσης κέντρων υγείας, δεδοµένου πως το µέτρο αυτό θα ακύρωνε την προσπάθεια να δηµιουργηθεί δίκτυο πρωτοβάθµιας φροντίδας µε την ένταξη και των πολυϊατρείων του ΙΚΑ. Στο µεταξύ, ενστάσεις για την απογευµατινή απασχόληση των πανεπιστηµιακών γιατρών στο πλαίσιο της λειτουργίας των ολοήµερων νοσοκοµείων διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των επτά ιατρικών σχολών της χώρας. Το αίτηµα των πανεπιστηµιακών γιατρών για σαφή ορισµό των εργασιακών σχέσεών τους εντός του ΕΣΥ ήταν οµόφωνο προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, έθιξαν θέµα «ευελιξίας» για εκείνους τους πανεπιστηµιακούς γιατρούς που δεν επιθυµούν να συµµετέχουν στην ολοήµερη λειτουργία των νοσοκοµείων, επιλέγοντας τη λύση του ιδιωτικού ιατρείου.

ΤΑ ΝΕΑ

Στο υπουργικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2011

Yπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να κατατεθεί το απόγευμα στη Βουλή.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με φέτος. Πρόσθετο πονοκέφαλο αποτελεί για το ΥΠΟΙΚ, η εκτίμηση για βαθύτερη ύφεση το 2010, καθώς προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει και το -4,2%, από -4% που ήταν η αρχική εκτίμηση του μνημονίου, χωρίς να είναι βέβαιο (λόγω της προσωρινότητας) αν θα αποτυπωθεί ως εκτίμηση στον προϋπολογισμό.

Στόχος είναι να καλυφθούν εντός του ........

2011, τόσο οι αποκλίσεις από τους στόχους που καταγράφονται φέτος και ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, συμφωνά με τα δεδομένα του δεκάμηνου ή σε 600 εκ. ευρώ, που υπολογίζει το υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η επίδραση από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, που επιβαρύνει και το 2010 και το 2011.

Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο προϋπολογισμό ελήφθησαν χθες, Τετάρτη, σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της τρόικας, στην οποία συμμετείχε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα, θα γίνει εξ ολοκλήρου το 2011.

Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος στο επίπεδο των 17 δισ. ευρώ, από τα περίπου 22 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο του μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ» τόνισε η ίδια πηγή και διευκρίνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα προέλθει από:

1. Την εφαρμογή των μέτρων που ήδη προβλέπει το μνημόνιο η απόδοση των οποίων φτάνει σε 9,15 δισ. ευρώ.

2. Την επιβολή και νέων μέτρων ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ.

Τα επιπλέον μέτρα, ο ίδιος παράγοντας είπε ότι θα αφορούν:

- Στη μείωση των επιχορηγήσεων και των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ.

- Η μείωση των δαπανών Υγείας, μέσω της πάταξης της σπατάλης, κατά 1,4 δισ. ευρώ.

- Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,5 δισ. ευρώ.

- Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου κατά 500 εκ. ευρώ.

Πάντως, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέλοντας να βάλει φρένο στις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να λαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα, τόνισε πως αποκλείεται η περικοπή μισθών και συντάξεων.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητούνται επίσης τα νομοσχέδια που αφορούν στη σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, στη διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών αλλά και στην ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και πρώτης υποδοχής.

Μονάδα νευρομυϊκών παθήσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

Την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί η τελετή εγκαινίων της νεοσύστατης Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων που αναγέρθηκε από το MDA Ελλάς με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Πρόκειται για την τρίτη Ειδική Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων που εγκαινιάζει το MDA Ελλάς, δεδομένου ότι ήδη από το 2002 λειτουργεί η πρώτη μονάδα στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ενώ το 2007 τέθηκε σε λειτουργία αντίστοιχη μονάδα στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Το MDA Ελλάς - Σωματείο για τη ..........

φροντίδα των ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις, είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το έτος 2000, με σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που πάσχουν, συλλέγοντας ακριβή στοιχεία για όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα, ενημερώνοντας το ευρύ κοινό για την ασθένεια και εξασφαλίζοντας οικονομικούς πόρους αναγκαίους να συνεισφέρουν στην εκπαίδευση εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, στη δημιουργία κατάλληλης ιατρικής υποδομής και στην ανάπτυξη της έρευνας.

Κύριος στόχος του MDA Ελλάς είναι να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από Νευρομυϊκές Παθήσεις, νέοι στην πλειονότητά τους, να ενταχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο στην κοινωνία και να δραστηριοποιηθούν στους τομείς: παιδείας, υγείας, εργασίας, πολιτισμού και αθλητισμού.

Τι αλλάζει στον τρόπο καταβολής της σύνταξης ΟΓΑ

Μέσω ενός λογαριασμού πληρωμών στα ΕΛΤΑ ή σε κάποια από τις εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 τα χρήματά τους οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Το νέο καθεστώς καταβολής των συντάξεων έρχεται ως αποτέλεσμα του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν.3863/2010) που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και δίνει τη δυνατότητα στο δικαιούχο να επιλέξει ο ίδιος τον πιστωτικό φορέα στον οποίο θα εμπιστευτεί τη διακίνηση της σύνταξής του.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 40 του ασφαλιστικού νόμου προβλέπει ότι από το νέο έτος η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με πίστωση λογαριασμών πληρωμών τραπέζης ή ΕΛΤΑ.

Ο δικαιούχος θα διατηρεί το δικαίωμα να ...........

επιλέξει ο ίδιος το τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής του- σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα όπου το προνόμιο αυτό είχαν μόνο τα ΕΛΤΑ και, κατ’ επέκταση, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κάτι που σημαίνει ότι το «παιχνίδι» ανοίγει πλέον και για τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι δυνατότητες επιλογής του συνταξιούχου.

Σε κάθε περίπτωση, ο συνταξιούχος απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξη της σύνταξής του, όπως και από την σχετική γραφειοκρατία.

Τι πρέπει να κάνει ο συνταξιούχους

Η υπαγωγή στο νέο καθεστώς γίνεται μέσω των εντύπων (απογραφικό δελτίο και σχετικά έντυπα) τα οποία έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν άμεσα οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας της απογραφής των συνταξιούχων. Τυπικά, μάλιστα, η απογραφή ξεκίνησε από την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Μέχρι την ημερομηνία αυτή ο συνταξιούχος του ΟΓΑ θα πρέπει να έχει δηλώσει τον φορέα μέσω του οποίου επιθυμεί να λαμβάνει τη σύνταξή του.

Το Agronews σας παρουσιάζει βήμα-προς-βήμα τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει ο συνταξιούχος του ΟΓΑ προκειμένου να ενταχθεί εγκαίρως στο νέο καθεστώς όπως αυτές περιγράφονται σε πρόσφατη ειδική εγκύκλιο του ΟΓΑ (Αρ. 8/ 10.11.2010).

Διαδικασία απογραφής συνταξιούχων

Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, κάθε συνταξιούχος θα λάβει από τον ΟΓΑ άμεσα ένα Απογραφικό Δελτίο και σχετικό ενημερωτικό έντυπο μέσω του οποίου ενημερώνεται για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει για την απογραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών.

Στο Απογραφικό Δελτίο θα αναγράφονται τα στοιχεία του συνταξιούχου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και προεκτυπωμένος ένας μοναδικός για κάθε συνταξιούχο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ο οποίος θα αποτελείται από δεκαπέντε ψηφία εκ των οποίων τα τέσσερα πρώτα θα είναι ο κωδικός αριθμός του ΟΓΑ στο σύστημα ΔΙΑΣ (0403), τα δέκα επόμενα ο αριθμός μητρώου του συνταξιούχου στον ΟΓΑ και το τελευταίο ψηφίο θα αφορά το ψηφίο ελέγχου επί των προηγούμενων ψηφίων το οποίο υπολογίζεται με αλγόριθμο.
Κάθε συνταξιούχος πριν μεταβεί στην Τράπεζα επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ., θα ελέγξει τα στοιχεία του προσεκτικά και αν κάποιο από τα στοιχεία που αναγράφονται δεν συμφωνεί με τα πραγματικά ή έχει αλλάξει θα συμπληρώσει το σωστό στο αντίστοιχο πεδίο του Απογραφικού.
Το Απογραφικό Δελτίο θα κατατεθεί από τον συνταξιούχο σε οποιαδήποτε Τράπεζα επιλέξει ή στα ΕΛ.ΤΑ.

Κατά την κατάθεση του Απογραφικού Δελτίου θα πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του:
α) Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.
Αν δεν διαθέτει ΑΦΜ θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.
γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.
δ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (εφόσον υπάρχει).
ε) Αν ο λογαριασμός ανοιχτεί ή δηλωθεί από γονέα, επίτροπο ή αντιπρόσωπο τα πιο κάτω κατά περίπτωση νομιμοποιητικά έγγραφα :
- Αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανήλικος (μέχρι 18 ετών), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή δικαστική απόφαση ορισμού επιτρόπου.
- Αν τελεί υπό δικαστική απαγόρευση-αντίληψη, δικαστική απόφαση ορισμού Συμπαραστάτη.
- Αν ο συνταξιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.
Για να κατατίθεται η σύνταξη στο λογαριασμό που θα τηρείται σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., ο συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει ότι :
- Ο λογαριασμός μπορεί να είναι καταθετικός Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.
- Μπορεί να είναι ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα.
Αν ο λογαριασμός είναι κοινός πρώτο όνομα απαραιτήτως πρέπει να είναι του δικαιούχου της σύνταξης.
Κατ’ εξαίρεση επί ανηλίκων τέκνων (έως 18 ετών) πρώτο όνομα πρέπει να είναι του Γονέα ή του Επιτρόπου.
Προσοχή: Εάν ήδη ο δικαιούχος εισπράττει τη σύνταξή του από την ΑΤΕbank αλλά επιθυμεί να αλλάξει Τράπεζα ή να επιλέξει τα ΕΛ.ΤΑ., μπορεί να απευθυνθεί στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ. με το απογραφικό, διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι επιλέγει να συνεχίσει να πιστώνεται η σύνταξή του στο λογαριασμό που έχει στην ΑΤΕbank.
Επειδή Απογραφικό Δελτίο θα αποσταλεί σε όλους τους συνταξιούχους προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν την Τράπεζα πληρωμής της σύνταξής τους, Ο ΟΓΑ δεν δέχεται πλέον αιτήσεις για πληρωμή σύνταξης μέσω ΑΤΕbank με την υπάρχουσα μέχρι σήμερα διαδικασία.
Σε κάθε νέα αίτηση για σύνταξη γήρατος, αναπηρίας, επιζώντων θα επισυνάπτεται εφ’εξής αντίγραφο της πρώτης σελίδας του λογαριασμού Τράπεζας της επιλογής του αιτούντος ή των ΕΛ.ΤΑ., στον οποίο θα κατατίθεται η σύνταξη.

Καταβολή συντάξεων

- Μετά το τέλος της απογραφής, η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος (ΔΙΑΣ), με πίστωση του λογαριασμού που θα έχει υποδείξει ο συνταξιούχος στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ..
- Μετά την έναρξη της καταβολής της σύνταξης, μέσω ΔΙΑΣ, μπορεί, αν θέλει, να αλλάξει το λογαριασμό πίστωσης και να επιλέξει κάποια άλλη Τράπεζα ή ΕΛ.ΤΑ. υποβάλλοντας στον ΟΓΑ σχετική αίτηση με αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του λογαριασμού που θέλει να δηλώσει ή αντίγραφο κίνησης λογαριασμού.
- Μετά την έναρξη πληρωμής, ο συνταξιούχος σε περίπτωση αλλαγής λογαριασμού πίστωσης, δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό αν δεν βεβαιωθεί ότι η σύνταξη κατατίθεται στο νέο.
- Κάθε τετράμηνο θα αποστέλλεται στο συνταξιούχο ενημερωτικό σημείωμα από τον ΟΓΑ με ανάλυση των μηνιαίων συντάξεων και άλλων παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό.

Καταβολή λοιπών παροχών με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή ΕΛ.ΤΑ.
-Στο νέο σύστημα πληρωμών θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες παροχές (π.χ. επιδόματα πολυτέκνων). Λεπτομέρειες θα ανακοινώσει σύντομα ο ΟΓΑ.

- Όσον αφορά στην απόδοση δαπανών του Κλάδου Υγείας (επιδόματα μητρότητας, οξυγόνα, εξετάσεις, νοσηλείες, διαιτητικές τροφές κ.λ.π.), και στην απόδοση εξόδων κηδείας, θα απαιτείται πλέον αντίγραφο της πρώτης σελίδας του Τραπεζικού λογαριασμού Τράπεζας επιλογής του δικαιούχου ή ΕΛ.ΤΑ.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 18ης Νοεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Συγχαρητήρια επιστολή Καραμπάτου στους Δημάρχους της Μεσσηνίας

Συγχαρητήρια επιστολή εστάλη σήμερα από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραμπάτο στους νεοεκλεγμένους Δημάρχους των Καλλικρατικών Δήμων της Μεσσηνίας (κ.κ. Αναστασόπουλο Στ., Γιαννημάρα Δ., Καφαντάρη Δ, Κόλλια Κ., Μπάμη Φ.)

Αναλυτικά η επιστολή στους Καλλικρατικούς Δημάρχους αναφέρει:


Σας απευθύνω τα θερμά συγχαρητήρια του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την εκλογή σας και εύχομαι ολόψυχα σ’ εσάς και τους εκλεγμένους συνεργάτες σας επιτυχία στο δύσκολο έργο, που αναλαμβάνετε από 01.01.2011.

Οι καιροί, που διέρχεται η Χώρα και η περιοχή μας, είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και επιβάλλουν σε όλους μας συνεργασία και κοινή προσπάθεια για την επίλυση των θεμάτων, που απασχολούν άμεσα ή έμμεσα την τοπική μας Κοινωνία και Οικονομία.
Το Επιμελητήριό μας, ως εκπρόσωπος των μεσσηνιακών επιχειρήσεων, επιδιώκει στη δύσκολη αυτή συγκυρία, το επιχειρηματικό περιβάλλον της Μεσσηνίας να καταστεί φιλικότερο και να στηριχθεί και ενδυναμωθεί η Μεσσηνιακή Αγορά. Για τον σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει "Καμπάνια Ενδυνάμωσης της Μεσσηνιακής Αγοράς", προκειμένου να στηρίξει όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων, μέσα από εξειδικευμένες ανά τομέα στοχευμένες δράσεις.

Βέβαιοι, ότι στην προσπάθεια αυτή θα σας έχουμε αρωγό, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε στρογγυλό τραπέζι, το οποίο προτιθέμεθα να οργανώσουμε, με όλους τους νεοεκλεγμένους Δημάρχους των καλλικρατικών Δήμων της Μεσσηνίας, προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού θέματα, που απασχολούν την περιοχή μας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την οργάνωση του και τη συμμετοχή σας.

«Μαλλιά κουβάρια» η Ν.Δ. στη Μεσσηνία. Παίρνει «σκούπα» ο Σαμαράς

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κέρδισε επί της ουσίας και τους έξι (6) νέους Δήμους στη Μεσσηνία, όμως η ήττα του κόμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από το συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη, όχι μόνο αφαίρεσε τις όποιες θετικές εντυπώσεις, αλλά φαίνεται να τη σπρώχνει σ’ ένα κλίμα έντονης εσωστρέφειας και αναζήτησης «αποδιοπομπαίων τράγων».

Από προχθές στην Καλαμάτα, μεταξύ των στελεχών του κόμματος, οι πάντες κατηγορούν τους πάντες για την ήττα της Κυριακής.

Το παραπάνω κλίμα επιβεβαιώθηκε μετά και τις δηλώσεις του δημάρχου Παν. Νίκα, ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι κάτι πήγε λάθος στο σχεδιασμό του κόμματος, άποψη που ενισχύθηκε κι από άλλες δημόσιες δηλώσεις υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων. Επιπλέον, στο παραπάνω κάδρο μπήκε μόλις χθες και ο γραμματέας Συνδικαλισμού της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης, ο οποίος δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι το κόμμα θα μπορούσε να πάει καλύτερα στην Πελοπόννησο, αν είχε επιλέξει άλλον για υποψήφιο περιφερειάρχη.
Κι αυτά ειπώθηκαν ελάχιστες ημέρες μετά την ..........

επίσκεψή του στην Καλαμάτα, όπου διαβεβαίωνε σε δηλώσεις του τόσο για τις ικανότητες του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Δ. Δράκου όσο και για τη «σίγουρη» νίκη του.
Τα περισσότερα από τα τοπικά στελέχη φαίνεται να συγκλίνουν στην άποψη ότι κύρια αιτία της ήττας, αλλά και της άσχημης εμφάνισης από άποψης αποτελέσματος του συνδυασμού στη Μεσσηνία, ήταν το δίδυμο που προτιμήθηκε για να εκπροσωπήσει την παράταξη στη συγκεκριμένη αυτοδιοικητική μάχη.

Όπως μας έλεγαν χθες, «τόσο ο Δημήτρης Δράκος όσο και ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος κούρασαν τον κόσμο με την πολύχρονη παρουσία τους στα κοινά».
Ιδιαίτερα, μάλιστα, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης είναι αυτός που κατηγορείται περισσότερο για την ήττα, καταλογίζοντάς του, μεταξύ άλλων, αλαζονική συμπεριφορά όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί θεώρησαν ως λάθος ακόμα και τη διαφήμιση που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες με τους κ.κ. Δράκο και Παναγιωτόπουλο.

Ψυχραιμότερες φωνές μεταξύ των στελεχών σημειώνουν ότι για την ήττα της Κυριακής υπάρχουν παραπάνω από μία αιτίες. Έτσι, εκτός από την «κακή επιλογή» στα πρόσωπα, σημειώνουν ότι δεν υπήρξε αυτή τη φορά δίαυλος επικοινωνίας με την Αριστερά, ενώ ο βουλευτής του κόμματος στη Μεσσηνία Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αλλά και οι πολιτευτές, δε βοήθησαν παρά ελάχιστα στην προσπάθεια του προέδρου Αντώνη Σαμαρά. Η πρόσθεση των παραπάνω παραμέτρων οδήγησε στο αποτέλεσμα της Κυριακής.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της Ν.Δ. εμφανίστηκε μεν στις δηλώσεις του γενικά ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Ν.Δ. στις εκλογές για τον «Καλλικράτη», όμως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι είναι θέμα ημερών η λήψη μέτρων για την ήττα της Κυριακής στην Πελοπόννησο.
Όπως μας έλεγαν χθες στελέχη του κόμματος, «πριν από 40 ημέρες, σε μια διευρυμένη σύσκεψη στελεχών του κόμματος στη Ρηγίλλης για τις περιφερειακές εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι, σε περίπτωση που χαθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, άπαντες θα λογοδοτήσουν».
Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένονται εκκαθαρίσεις από το γραφείο της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, μέχρι και στα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος στο νομό.

Θάρρος

Τρείς οι παραπομπές για το Βατοπέδι

Την παραπομπή τελικά 3 γαλάζιων πρώην υπουργών, των Ευάγγ. Μπασιάκου, Αλ. Κοντού και Π. Δούκα, για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Βουλή μετά από μυστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Oι πρώην υπουργοί παραπέμπονται τώρα σε Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει αν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο ή αν έχει επέλθει παραγραφή για τις πράξεις τους. Αντίθετα με βάση το αποτέλεσμα, υπήρξαν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι «αθώωσαν» για ανάλογα αδικήματα τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη η παραπομπή των οποίων δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Για τους δύο αυτούς γαλάζιους πρώην υπουργούς, δεν «πείστηκαν για την ενοχή τους» όπως έλεγαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Η πολύωρη και ταυτόχρονα υψηλών εντάσεων ...........

συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής χαρακτηρίστηκε από την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΛΑΟΣ καθώς και από αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Οι απόντες

Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε ευθύς εξαρχής καθώς ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος επιχείρησε να θέσει ζήτημα αποκλεισμού από την ψηφοφορία όσων απουσιάζουν στο εξωτερικό λόγω του χαρακτήρα της συζήτησης αλλά η πρότασή του, η οποία είχε την υποστήριξη των βουλευτών του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας.

Στη βάση αυτή μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος υπενθύμισε πως ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε τον Μάιο του 2009 όταν η Νέα Δημοκρατία είχε την κυβερνητική πλειοψηφία όπου στη διαδικασία για τη μη παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη ψήφισαν με αποστολική ψήφο οι τέως υπουργοί Γιάννης Παπαθανασίου και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Να μην αφήσουμε καμία σκοτεινή πτυχή σε καμία υπόθεση και όλοι μας με αυτοσυνειδησία και πολύ μεγάλη προσοχή να κρίνουμε και συνεκτιμήσουμε τα πολιτικά και νομικά δεδομένα», ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Και όταν νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επεσήμανε ότι με την παραπομπή των τέως υπουργών της Ν.Δ. τορπιλίζονται τα θεμέλια της συναίνεσης, ο υπουργός απάντησε: «Η τελευταία που θα ήθελε να πριμοδοτήσει τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης είναι η κυβερνητική πλειοψηφία».

«Οχι στη συγκάλυψη»

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης τόνισε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες αλλά και παρανομίες πολιτικών προσώπων όσο υψηλά και εάν βρίσκονται και όποιο αξίωμα και εάν είχαν» και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής και των πέντε πρώην υπουργών προκειμένου - όπως είπε- να μην υπάρξει η ατιμωρησία του πολιτικού κόσμου για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης εις βάρος του Δημοσίου καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

«Η Προκαταρκτική Εξέταση έδειξε ότι τα πολιτικά πρόσωπα εάν δεν ωφελήθηκαν τα ίδια, συνέβαλαν στον πλουτισμό άλλων προσώπων», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε: «Το Δημόσιο υπέστη τεράστια ζημιά από τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο... Η έρευνα από τα ανοίγματα των ανταλλαγών δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει ζητηθεί το άνοιγμα 43 νομικών και φυσικών προσώπων που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη Μονή ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος με 16 ειδικά φορολογικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών διερευνούν τις συναλλαγές».

Στον αντίποδα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλαν ότι «η όλη διαδικασία είναι ένα νομικό και πολιτικό πραξικόπημα» με το επιχείρημα ότι τα αδικήματα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την απάτη εις βάρος του Δημοσίου προστέθηκαν εκ των υστέρων. Μάλιστα, τα ίδια στελέχη ζήτησαν να σταλούν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης στον αρμόδιο εισαγγελέα προειδοποιώντας ότι θα καταγγείλουν την Προκαταρκτική Επιτροπή για το αδίκημα της κατάχρησης της εξουσίας:

Υπέρ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν οι Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ) και Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι, ωστόσο, την ίδια ώρα έσπευσαν να επιρρίψουν ανάλογες ευθύνες στους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη λέγοντας ότι αυτοί υπέγραψαν την παραχώρηση της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου. Υπέρ της ποινικής δίωξης κατά των τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ. τάχθηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης. Αντίθετα, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης εξέφρασε την άποψη ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Ψήφισαν 184 βουλευτές

ΚΑΤΑ την ψηφοφορία ψήφισαν 184 βουλευτές ενώ απείχαν 88 από τη Νέα Δημοκρατία και 15 από τον ΛΑΟΣ. Απουσίαζαν επίσης 11 βουλευτές από το ΚΚΕ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κιλτίδης. Η Ντόρα Μπακογιάννη, που από νωρίς δεχόταν κόσμο στο γραφείο του πατέρα της ενόψει της δημιουργίας του νέου κόμματος που θα αναγγείλει την προσεχή Κυριακή, είχε να πει μια ζεστή κουβέντα σε καθέναν από τους πέντε εμπλεκομένους και δήλωσε ότι θα ψηφίσει αρνητικά για την παραπομπή τους. Δικαιολογημένα απόντα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ήταν τα μέλη της κυβέρνησης που απουσίαζαν σε αποστολές στο εξωτερικό (Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Γιάννης Μαγκριώτης, Αννα Νταλάρα) και συμμετείχαν στην ψηφοφορία με επιστολική ψήφο.

«Πολιτικές σκοπιμότητες»

ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ σκοπιμότητες απέδωσαν την πρόταση για την παραπομπή τους στο Δικαστικό Συμβούλιο οι πέντε εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου τέως υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος- ο μόνος απών από τη συζήτηση- με επιστολή του υπογράμμισε πως επί δύο χρόνια αποτύπωνε τα αληθή γεγονότα τονίζοντας ότι περιμένει την ανεπηρέαστη και χωρίς κομματικές σκοπιμότητες κρίση των βουλευτών.

Ο τέως υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης εξέφρασε την άποψη πως διώκεται για πολιτικούς λόγους και ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες επειδή το υπουργείο Πολιτισμού δεν συνέπραξε σε καμία φάση των ανταλλαγών εκτάσεων ανάμεσα στη Μονή Βατοπεδίου και το Δημόσιο.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών Γιώργο Δρυ και Απόστολο Φωτιάδη εμφανίσθηκαν τα άλλα τρία στελέχη της Ν.Δ.

Ο νυν βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος όμως δεν είχε σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής δικαίωμα ψήφου, υποστήριξε ότι η δίωξή του οφείλεται σε άνωθεν εντολές με σκοπό να του αποδώσουν πολιτικές ευθύνες. Ο Ευάγγελος Μπασιάκος χαρακτήρισε την παραπομπή του σε «απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να χτυπηθούν πολιτικοί αντίπαλοι με κάθε αθέμιτο τρόπο», ενώ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας μίλησε για ενέργεια μικρότητας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

ΤΑ ΝΕΑ

Καμία επιβάρυνση των καταναλωτών ζητά το Υπουργείο Περιβαλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε Αρθούρο Ζερβό απέστειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση της Κυβέρνησης να εκδώσει κανονιστική ρύθμιση, με την οποία δεν θα απαιτείται για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ) η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου μετά την παρέλευση 14ετίας από τον τελευταίο έλεγχο, όπως προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση Φ.7.5/1816/88 (ΦΕΚ Β 470/5.3.2004).

Μέχρι την επίσημη δημοσίευση της συγκεκριμένης ρύθμισης, στην οποία προχωρεί το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καλούνται οι υπηρεσίες της ΔΕΗ να δέχονται τις αιτήσεις των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ χωρίς να επιβάλουν κανενός είδους επιβάρυνση.

Παράλληλα, στην επιστολή του ο κ. Μανιάτης ........

υπογραμμίζει ότι είναι πολιτική επιλογή να μην απαιτείται η καταβολή οποιασδήποτε προκαταβολής ή αναπροσαρμογής αυτής, σε όλες τις περιπτώσεις μεταβιβάσεων λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαίσιο του Κ.Ο.Τ, από οποιονδήποτε παλαιό δικαιούχο προς οποιονδήποτε σημερινό, ανεξάρτητα της ύπαρξης ή όχι συγγενικής σχέσης μεταξύ τους και με την προϋπόθεση ότι ο παλαιός δικαιούχος δεν απαιτεί από την ΔΕΗ την επιστροφή της προκαταβολής που ο ίδιος έχει καταθέσει. Μόνο γι' αυτές τις περιπτώσεις ο σημερινός αιτών θα υποχρεούται στην καταβολή εξαιρετικά μικρής προκαταβολής, που θα είναι η κατά το δυνατόν μικρότερη και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 20 ευρώ.

Καθημερινή