Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Σύσκεψη με Δράκο – Απουσίαζαν Λαμπρόπουλος, Καλατζάκου και Έλσα Παπαδημητρίου !

Με τρεις απουσίες, των πυλώνων της πολιτικής υπόστασης της ΝΔ στην Πελοπόννησο: της Έλσας Παπαδημητρίου, του Γιάννη Λαμπρόπουλου και της Σοφίας Καλαντζάκου, πραγματοποιήθηκε στις 24/9 σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά σε μια προσπάθεια, των στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αποτιμηθεί ο μέχρι τώρα αγώνας, στην σημαντικότερη για τον αρχηγό της ΝΔ πατρογονική περιφέρεια. Καλεσμένοι πολλοί, κομματικοί, στελέχη των νομαρχιακών, βουλευτές νυν και τέως, πολιτευτές και κάθε λογής υποστηρικτές της υποψηφιότητας Δράκου για την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η συζήτηση φυσικά κινήθηκε γύρω από την ταμπακιέρα, την διαφαινόμενη δηλαδή ήττα του Δημήτρη Δράκου από τον Πέτρο Τατούλη. Την αγωνία των στελεχών ακολούθησε μια σφοδρή επίθεση του υποψήφιου περιφερειάρχη σε βάρος τους, με κατηγορίες για υπονόμευση του αγώνα και παντελή απουσία τους από την καμπάνια: «Δεν έπρεπε να με εμπλέξετε σε αυτή την ιστορία που δεν έχει κανένα κέρδος για εμένα» φέρεται να είπε ο υποψήφιος περιφερειάρχης σε μια στιγμή έντασης της συζήτησης.

Εντύπωση πάντως προκάλεσαν οι ......

κορώνες της Φωτεινής Πιπιλή, η οποία προέβη σε προσωπικού χαρακτήρα επίθεση στον αντίπαλο του Δημήτρη Δράκου, Πέτρο Τατούλη, καθώς και η τοποθέτηση της κυρίας Τροχάνη, που αν και η ίδια δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε τις ψήφους των άμεσων συγγενών της στην κάθοδο της για βουλευτής, που ανέφερε «Πρέπει να τον αποδομήσουμε. Ο Τατούλης δεν ήταν ποτέ ΝΔ, δεν είχε ποτέ σχέση με την δική μας παράταξη».

Βέβαια οι κορώνες συνεχίστηκαν και από τον τέως πολιτευτή κ. Μπαλασόπουλο, ο οποίος έθεσε το θέμα στη πραγματική του υπόσταση, λέγοντας ότι «πρέπει να κερδίσουμε με κάθε τρόπο (;) την περιφέρεια αυτή που είναι η γενέτειρα του αρχηγού μας» προκαλώντας έντονα συναισθήματα και συγκίνηση στον πρόεδρο που έκλεισε τη συζήτηση με την περίεργη, αλλά κατανοητή προφανώς για τα στελέχη της ΝΔ, άποψη «δεν είναι ηθικό να χαθεί η Πελοπόννησος».

Από politicsonline

Ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Παρακίνηση στους αγρότες για την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνει με ανακοίνωση του ο Αγροτικός σύλλογος Φιλιατρών με σκοπό την εκπροσώπηση των αγροτών στο Νεο Δημοτικό συμβούλιο.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση τους αναφέρει:

Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες της περιοχής εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νεομβρίου, να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της αρεσκείας τους.
Η φωνή του αγρότη που είναι η πλειοψηφία της περιοχής μας να έχει την εκπροσώπηση που έχει.

Καλούμε επίσης τους συμπολίτες μας να τους τιμήσουν με την ψήφο τους.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος
Γιώργος Αλεξανδρόπουλος

Ο Γραμματέας
Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος.

Από Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών

Η απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας

Επιστολή στον αρμόδιο υπουργό και υφυπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης απέστειλε σήμερα με την διαμαρτυρία του για το επικείμενο κλείσιμο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών και αναρωτιέται τους λόγους που οδηγούν στην πρωτοφανή αυτή απόφαση.

Η επιστολή αναφέρει:

ΠΡΟΣ: υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

κ.κ. Υπουργέ και υφυπουργέ

Έχουμε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου μας που εκφράζει την αγανάκτηση όλων των συναδέλφων μας.
Δεν χρειάζεται να σας αναφέρουμε τους λόγους που είναι αναγκαία η διατήρηση της Διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας στην περιοχή της Τριφυλίας.

Όλοι οι φορείς της περιοχής, και οι βουλευτές του Νομού, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Κουσελάς, σας έχουν ενημερώσει για τους λόγους διατήρησης της υπηρεσίας στην περιοχή μας.
Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τους λόγους που σας οδηγούν στην πρόταση αυτή. Αν είναι οικονομικοί, σας πληροφορούμε ότι στα Φιλιατρά διατέθηκαν το καλοκαίρι αρκετα χρήματα στην ανακατασκευή του παλαιού ΚΕΓΕ (σήμερα ονομάζεται "ΟΓΕΚΑ Δήμητρα") και μπορεί να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.
Οταν διατυμπανίζετε την στήριξη του αγροτικού τομέα, οι ενέργειες σας έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα σας.
Σας δηλώνουμε ότι θα μας βρείτε απέναντι σας εάν επιμείνετε στην κατάργηση της.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος
Αλεξανδρόπουλος Γεώργιος

Ο Γραμματέας
Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος

Aπό Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Περιφερειακές εκλογές: Υπομονή θα χρειαστεί για τα αποτελέσματα

Μεγάλη υπομονή θα πρέπει να έχουμε το βράδυ των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου για να μάθουμε τα αποτελέσματα, ιδίως της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αφού η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη. Μάλιστα, ακόμα το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα των υπευθύνων συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων.
Προβλήματα, πάντως, δε φαίνεται να υπάρχουν ως προς την εκλογική διαδικασία με τους νέους Δήμους, καθώς εκεί έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία, ενώ από το υπουργείο έχουν σταλεί λευκά ψηφοδέλτια.
Εντός της εβδομάδας θα .........

φτάσουν κάλπες και παραβάν.

Την άλλη μέρα

Το πρόβλημα που ακόμα δεν έχει επιλυθεί με τις εκλογές στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, είναι ποιος και πού θα συγκεντρώνει τα αποτελέσματα.
Μέχρι τώρα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα αποτελέσματα κοινοποιούνταν στις Νομαρχίες και συγκεντρώνονταν στα οικεία Πρωτοδικεία του νομού. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις είχαν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική έκδοση.
Το υπουργείο, λοιπόν, ακόμα δεν έχει απαντήσει, αν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών θα συγκεντρωθούν ανά νομό και στη συνέχεια τα Τμήματα Εκλογών των Νομαρχιών θα τα στείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών ή σε κάποιο κεντρικό εκλογικό τμήμα στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη. Επίσης, δε γνωρίζει να απαντήσει, αν από τα εκλογικά τμήματα τα αποτελέσματα θα συγκεντρώνονται απευθείας στην έδρα της Περιφέρειας και εκεί θα πρέπει να τα παραδίδουν οι αντιπρόσωποι όλων των περιοχών και των 5 νομών.

Αλλαγές

Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι που χρόνια τώρα εμπλέκονται με την εκλογική διαδικασία εκτιμούν ότι το βράδυ των εκλογών δε θα γίνει γνωστό ούτε ποιος υποψήφιος περιφερειάρχης κέρδισε. Όσο για το ποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται, θα χρειασθούν αρκετές ημέρες.
Παράλληλα, απαιτούνται και αλλαγές, όπως, για παράδειγμα, η εκλογική μεταφορά του Δήμου Είρας μετά την ένταξή του στο νέο Δήμο Οιχαλίας από το Πρωτοδικείο Πύργου στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας.
Στο μεταξύ, με εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών καθορίζονται οι ώρες λειτουργίας και ο βαθμός έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων των εκλογικών κέντρων. Αυτές μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο μια ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και συγκεκριμένα 19.00-22.00 και 11.00 -13.00 την ημέρα της συγκέντρωσης. Επίσης, μιάμιση ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης και 15 λεπτά μετά τη λήξη της.

Από το Θάρρος

Δημήτρης Σωτηρόπουλος: Αυξάνει η δυναμική του στην Τριφυλία.

Κάθε μέρα που περνά, ολοένα και αυξάνει η δυναμική νίκης που αναπτύσσει η υποψηφιότητα του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία», στο Δήμο Τριφυλίας.

Πολίτες από όλους τους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους «αγκαλιάζουν» το συνδυασμό του και δηλώνουν τη στήριξή τους σε αυτόν. Το γεγονός ότι ο κ. Σωτηρόπουλος τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης για την προσωπικότητά του, την αυτοδιοικητική του πορεία και τις ικανότητες που διαθέτει, παίζει καταλυτικό ρόλο στη συσπείρωση γύρω του ανθρώπων από κάθε γωνιά του Δήμου Τριφυλίας, που μοιράζονται από κοινού αγωνίες, οράματα και ελπίδες για την αναπτυξιακή προοπτική του νέου Δήμου.

Οι πολίτες, που επιδιώκουν και ..........

επιζητούν ανεξαρτησία, πολυφωνία, ισοπολιτεία, διαφάνεια, δικαιοσύνη, σοβαρότητα, εντιμότητα, σχεδιασμό, προγραμματισμό και, κυρίως, σεβασμό, ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας» για δημιουργική και προοδευτική προσπάθεια, για ένα Δήμο ενιαίο, δυνατό, αναπτυξιακό και δυναμικό, σύγχρονο και προοδευτικό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, με γνώμονα την αγάπη για την Τριφυλία, συστρατεύονται στη μεγάλη συμπαράταξη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας» και θα συμμετέχουν ενεργά, ως υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ηχηρά ονόματα της τοπικής κοινωνίας. Άνθρωποι με ικανότητες, ανιδιοτέλεια και διάθεση για προσφορά, χωρίς εξαρτήσεις και δίχως αγκυλώσεις!

Και, αν κρίνουμε με βάση τα ονόματα που έχουν ακουστεί πως θα συμμετέχουν στο συνδυασμό, τότε δικαίως, εκτιμούμε, οι συνεργάτες του κ. Σωτηρόπουλου μιλούν για «Συνδυασμό Νίκης»!

Από το Θάρρος

Τριφυλία: Διχασμένοι οι πολίτες μετά τη «συνεργασία» Κόλλια - Τσίγγανου

Αν και κανείς θα ανέμενε πως η συνεργασία Κόλλια – Τσίγγανου θα είχε θετική, ενδεχομένως, απήχηση στην Τριφυλία, η χθεσινή μέρα ανέδειξε και κατέδειξε την πραγματικότητα, που πολύ απέχει από τις όποιες εκτιμήσεις ή προβλέψεις!
Ο κόσμος στην Τριφυλία, μετά τα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι «υποψιασμένος» και δεν έδειξε να «ενθουσιάζεται» από τη συνεργασία των «δύο» και τις δηλώσεις τους.

Σχεδόν όλοι, άλλος λιγότερο, άλλος ........

περισσότερο, έχουν ακούσει τα όσα λέγονταν το προηγούμενο διάστημα, με εκατέρωθεν βολές και χτυπήματα, ακόμη και κάτω από τη ζώνη, και όχι μόνο δεν πιστεύουν και δεν πείθονται από την κοινή τους, πλέον, πορεία, αλλά εκφράζονται αρνητικά και για τους δύο. Μάλιστα, αρκετοί και επώνυμοι Νεοδημοκράτες έκαναν λόγο για «ανίερη συμμαχία», «ετερόκλητη συνεργασία» και «ευκαιριακή εκλογική σύμπραξη», που εξυπηρετεί σκοπιμότητες, κομματικές ή προσωπικές, που δεν αρμόζουν σε αυτοδιοικητικούς και δε συνάδουν με τη νέα εποχή που ανοίγει ο «Καλλικράτης» στο Δήμο Τριφυλίας!

Στο στενό πυρήνα συνεργατών του κ. Κόλλια, όπως είναι φυσικό, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν και κάποιοι ενδοιασμοί, όπως και διστακτικότητα, για την από εδώ και πέρα πορεία, κυρίως, σε ό,τι έχει να κάνει με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, στο οποίο, πλέον, περίοπτη θέση θα έχουν και στενοί συνεργάτες – υποστηρικτές του κ. Τσίγγανου.
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ενότητα, εκλογική έστω, γιατί ψυχική ή συναισθηματική είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, όπως και σύνθεση αντιλήψεων, θέσεων και, βεβαίως, προσώπων!

Από το θάρρος

ΙΚΑ Καλαμάτας: Έπαιρναν σύνταξη ενώ είχαν πεθάνει

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τρεις περιπτώσεις με συνταξιούχους που, ενώ είχαν αποβιώσει, «ελάμβαναν» κανονικά τη σύνταξή τους, έχει εντοπίσει έως τώρα το ΙΚΑ Καλαμάτας, στο πλαίσιο ελέγχου που ξεκίνησε για το θέμα.
Για την ακρίβεια, η τρίτη περίπτωση ερευνάται, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη η ληξιαρχική πράξη θανάτου, ωστόσο η σχετική ειδοποίηση που είχε στείλει το ΙΚΑ στο συνταξιούχο, επέστρεψε ταχυδρομικώς στην υπηρεσία με την ένδειξη «απεβίωσε».
Συγκεκριμένα, από το ΙΚΑ Καλαμάτας έχουν σταλεί 250 ειδοποιήσεις σε υπερήλικες (άνω των 90 ετών), προκειμένου να παρουσιαστούν στα γραφεία της οδού Φιλελλήνων, ώστε να βεβαιώσουν ότι βρίσκονται εν ζωή.
Μέχρι τώρα, όπως σημείωσε στο «Θ» ο .........

προϊστάμενος του Τμήματος Συντάξεων Γρηγόρης Μασούρας, έχουν ανταποκριθεί οι 140, εκ των οποίων οι 130 παρουσιάστηκαν αυτοπροσώπως, ενώ για τους 10 έχουν σταλεί αιτήσεις από συγγενείς, προκειμένου να τους επισκεφθούν υπάλληλοι του ΙΚΑ για έλεγχο, γιατί προφανώς αδυνατούν να φτάσουν οι ίδιοι μέχρι την υπηρεσία.

Και συνέχισε: «Έχουμε διαπιστώσει τρεις περιπτώσεις. Στη μία ο συνταξιούχος πέθανε το 2003, αλλά η επικουρική σύνταξη, που έπαιρνε από το ΙΚΑ, συνέχιζε να καταβάλλεται. Στη δεύτερη, ο συνταξιούχος, που ελάμβανε επικουρική από το ΙΚΑ (η κύρια ήταν από τη ΔΕΗ), είχε πεθάνει το Σεπτέμβριο του 2009, αλλά εξακολουθούσε να “πληρώνεται”. Στην τρίτη περίπτωση, που αφορά κύρια σύνταξη του ΙΚΑ, μας επεστράφη από το Ταχυδρομείο το χαρτί της ειδοποίησης με την ένδειξη “απεβίωσε”. Εμείς απευθυνθήκαμε στο εδώ ληξιαρχείο, αλλά δεν είναι δηλωμένος. Από τα στοιχεία της ταυτότητας, προκύπτει ότι είχε έρθει από Αθήνα, αλλά εκεί δεν ξέρουμε σε ποιο ληξιαρχείο να πάμε. Γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στην τράπεζα, ώστε να μας δώσει τους συνδικαιούχους του λογαριασμού και να δούμε, εάν, όντως, ο συνταξιούχος έχει αποβιώσει. Πάντως, δώσαμε εντολή αναστολής της σύνταξης».

Επιστροφή χρημάτων

Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Μασούρα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμού των ποσών που εισπράχθηκαν μετά το θάνατο των συνταξιούχων, ώστε να καταλογιστούν σε όποιους τα πήραν, αφού οι τράπεζες γνωστοποιήσουν τους λογαριασμούς. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και αναφορά στην Εισαγγελική Αρχή. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της Δικαιοσύνης για τα περαιτέρω» λέει ο κ. Μασούρας, ενώ για το πόσες μπορεί να είναι οι παρόμοιες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα: «Τα Μέσα Ενημέρωσης μιλάνε για 100.000, όμως εγώ βλέπω το νούμερο μεγάλο.

Πάντως, μέχρι το 1982, το ΙΚΑ έστελνε σε όλους τους συνταξιούχους κάθε χρόνο υπεύθυνη δήλωση και τη συμπλήρωναν, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως κατηγορίας συντάξεως. Το ’83 αυτό καταργήθηκε. Άλλα κράτη, όμως, εξακολουθούν να το τηρούν, ενώ οι προθεσμίες που βάζουν και οι διαδικασίες είναι πολύ πιο αυστηρές. Έχω στείλει αναφορά στον υποδιοικητή του ΙΚΑ, όπου ζητάω να επανέλθει το μέτρο. Μάλιστα, για να μην υπάρχει όγκος δουλειάς μαζεμένος, προτείνω να χωριστούν οι συνταξιούχοι σε δωδεκατημόρια. Κάθε μήνα, να στέλνεται επιστολή στο 1/12 των συνταξιούχων, οπότε κάθε χρόνο να ελέγχονται όλοι.

Επιπλέον, ζητάω να γίνει ενιαίο κέντρο παρακολούθησης συνταξιούχων με τον ΑΜΚΑ. Δηλαδή, όταν πεθαίνει κάποιος, κατευθείαν το ληξιαρχείο να ενημερώνει και να γίνεται αυτόματα διακοπή σύνταξης. Σήμερα, στην ηλεκτρονική εποχή, να έχουμε τέτοια πράγματα; Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν δύο συντάξεις και δεν το δηλώνουν ή παίρνουν επιδόματα, π.χ. ΕΚΑΣ, χωρίς να τα δικαιούνται. Παράδειγμα, μια γυναίκα παίρνει 1.300 ευρώ σύνταξη από το ΙΚΑ και άλλα 1.300 από τον άντρα της, που έχει πεθάνει και δούλευε στη ΔΕΗ. Οι δύο συντάξεις πάνε 2.600 και, ενώ πρέπει να καταβάλει 6% εισφορά συνταξιούχων, δεν καταβάλλει, γιατί η δεύτερη σύνταξη δεν δηλώνεται, αλλά και δε φαίνεται, αφού δεν υπάρχει ενιαία παρακολούθηση συνταξιούχων».

Από το Θάρρος

Ανοικτή επιστολή της Β' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας στην υπουργό παιδείας

Κυρία Υπουργέ, ακούσαμε πολλές φόρες σε δηλώσεις σας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να λέτε ότι δεν υπάρχουν την φετινή σχολική χρονιά τμήματα με 30 μαθητές.
Επίσης σας έχουμε επανειλημμένα ακούσει να αναφέρετε ότι τα τμήματα θα χωρίζονται στους 25 μαθητές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις προσαυξημένα κατά 10%.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι στην περιοχή μας υπάρχουν τρία τμήματα γυμνασίου με 30 μαθητές και πολύ περισσότερα με πάνω από 25 μαθητές, γνωρίζουμε δε ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλη την επικράτεια.

Σας καλούμε αφού επαληθεύετε τα .......

στοιχεία αυτά να στείλετε εγκύκλιο στις διευθύνσεις και σε όλα τα σχολεία της χώρας με την όποια να δώσετε ισχύ στο λόγο σας και λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μαθητική κοινότητα, οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι γονέων.

Σας παραθέτουμε την πρόταση της ΟΛΜΕ για μέγιστο αριθμό μαθητών 25/τμήμα και 20/τμήμα κατεύθυνσης της Γ Λυκείου, με πρόσθετους διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών.

Το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: ΣΚΟΡ 9 - 4 ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Η αδιαφορία των ψηφοφόρων προκαλεί φόβους για μεγάλη αποχή

Μόλις ενάμισης μήνας μέχρι τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τις πρώτες εκλογές του «Καλλικράτη» ή του Μνημονίου, ανάλογα με το ποιανού κόμματος το δίλλημα ενστερνίζεται κανείς, και το κλίμα ακόμη παραμένει «ψυχρό».

Το λένε οι ερευνητές της κοινής γνώμης ή άλλως δημοσκόποι, το παραδέχονται οι ίδιοι οι υποψήφιοι, τα ονόματα των οποίων στην πλειοψηφία τους καθυστέρησαν να ανακοινωθούν από τα κόμματά τους, το αποδεικνύει μια μικρή βόλτα στις γειτονιές των κεντρικών η περιφερειακών δήμων.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που .........

φοβούνται ότι αυτή η «ψυχρότητα» θα αποτελέσει και το βασικό χαρακτηριστικό των επερχόμενων εκλογών και θα αποτυπωθεί με μια πολύ μεγάλη αποχή από τις κάλπες, που ίσως να φτάσει και το 50%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνονται οι παρακάτω προβλέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου και οι δύο βασικοί «παίχτες» (και το ΠΑΣΟΚ του «Καλλικρατικού» δημοψηφίσματος και η ΝΔ του αντι – Μνημονίου ) συμφωνούν ότι η ψήφος θα είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο αυτοδιοικητική.

Τι λένε αυτές οι προβλέψεις με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αλλά και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε κάθε περιοχή.

- Πρώτον, ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο βέβαιος νικητής, με την έννοια ότι θα κερδίσει περισσότερες περιφέρειες από τη ΝΔ

- Δεύτερον ότι το σκορ μπορεί να ξεκινήσει από το 8 -5 και να καταλήξει και στο 10 -3. Άρα, θα έλεγε κανείς, μέσος όρος το 9 – 4, που θεωρείται αρκετά πιθανό.

- Τρίτον, ότι η διαφορά των 10,5 μονάδων (43,92 έναντι 33,48%) των προ ενός έτους εθνικών εκλογών , όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου σε εθνικές και όχι αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι σαφώς μικρότερη

- Τέταρτον, καθώς υπάρχει β΄ γύρος, στο τελικό «σκορ» σημαντικό ρόλο θα παίξει η ψήφος ή η αποχή των ψηφοφόρων κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ αλλά και των «ανταρτών».

Τα προγνωστικά

Σύμφωνα με τα προγνωστικά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θεωρεί σίγουρες τρεις περιφέρειες, εκ των όποιων μία ή και δύο μπορεί να τις κερδίσει από το α΄ γύρο. Πρόκειται για την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο. Στον αντίποδα η ΝΔ μόνον μία περιφέρεια μπορεί να θεωρεί σίγουρη, αυτή τη Κεντρικής Μακεδονίας.

Πλην των συγκεκριμένων τριών περιφερειών στην Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να «βάψουν πράσινες» τέσσερις ακόμη περιφέρειες: Την Ήπειρο, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, την Πελοπόννησο και την Αττική. Στην άλλη όχθη στη Ρηγίλλης μπορούν να βλέπουν από τώρα με αυξημένες πιθανότητες «γαλάζια» τη Δυτική Μακεδονία.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε ακόμη τέσσερις περιοχές θα έχουμε ντέρμπι. Πρόκειται για τη Θεσσαλία, τα Ιόνια, τη Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο.

Οι «πράσινες» περιοχές

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό «κάστρο» της ΝΔ (είναι χαρακτηριστικό ότι στις εθνικές εκλογές του 2009 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ ήρθε πρώτη στους τρεις από τους συνολικά έξι νομούς πανελλαδικά – Μεσσηνία, Λακωνία και Αργολίδα), το οποίο όμως φαίνεται ότι θα πέσει στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, λόγω Πέτρου Τατούλη. Αν και μετά την ανακοίνωση της στήριξης από το ΠΑΣΟΚ, τις βολές που δέχθηκε ο κ. Τατούλης από ορισμένους βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και την υπερπροσπάθεια των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ (εδώ άλλωστε εκλέγεται όλη η ηγεσία του κόμματος: Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Δήμας και Λυκουρέντζος) η διαφορά των περίπου 30 μονάδων φαίνεται να μειώθηκε, η «αδύναμη» υποψηφιότητα του νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου δεν φαίνεται να «περπατάει». Στην περιοχή το ΚΚΕ κατεβάζει το Νίκο Γόντικα και ο ΣΥΡΙΖΑ το Θανάση Πετράκο.

ΚΡΗΤΗ

Τα παραδοσιακά μεγάλα ποσοστά, η διασπασμένη κεντροδεξιά παράταξη αλλά και η ισχυρή υποψηφιότητα είναι τα ισχυρά ατού του ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει από τον α΄ γύρο, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.
- Πρώτα απ’ όλα το κυβερνών κόμμα στις προηγούμενες εκλογές κατέγραψε ποσοστά που ξεκινούν από το 51% στα Χανιά και φτάνουν το 62% στο Ηράκλειο. Λογικά, λοιπόν, παρά την όποια φθορά η νίκη από τον α΄ γύρο φαντάζει εφικτός στόχος.
- Δεύτερον, με δεδομένο ότι η Κρήτη είναι ο «κάστρο» της Ντόρας Μπακογιάννη και το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη είναι «αδύναμη», η πλευρά Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να δώσει «μάχη» για να πλασαριστεί ο εκλεκτός της πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Δημήτρης Γιαννουλάκης στη δεύτερη θέση.
- Τρίτον, ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης έχει πολύ καλό όνομα στην Κρήτη, καθώς ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους στο νησί, στο Δήμο Αρχανών του νομού Ηρακλείου.
Από το ΚΚΕ κατεβαίνει ο Στέλιος Ορφανός από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ ίσως υπάρξει και έκτη υποψηφιότητα του ανεξάρτητου με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς, Αντώνη Ανηψιτάκη.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αντίστοιχα με αυτά της Κρήτης είναι τα πλεονεκτήματα του ΠΑΣΟΚ και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με σαφώς πιο χαμηλούς μέσους όρους από την Κρήτη στις εθνικές εκλογές του 2009 (λίγο πάνω από 50%), με μια «αδύναμη» υποψηφιότητα της ΝΔ (Γιάννης Παπαναστασίου) που μάλιστα προέρχεται από το μικρότερο νομό, την Αιτωλοακαρνανία και με μια ισχυρή υποψηφιότητα, αυτή του βουλευτή Αχαϊας και πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα, το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ είναι να κερδίσει από τον α΄ γυρο. Ωστόσο τα πράγματα περιπλέκει η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Αχαίας του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Χρυσανθακόπουλου με το ΛΑΟΣ που ανακοινώθηκε προχθές. Το ΚΚΕ κατεβάζει στην περιοχή το βουλευτή Νίκο Καραθανασόπουλο και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Βασίλη Χατζηλάμπρου.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σαφές προβάδισμα έχει το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη περιφέρεια που δεν αποκλείεται να κερδίσει από τον α΄ γύρο, καθώς ποντάρει στο νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη, περιοχή στην οποία έλαβε στις εθνικές εκλογές του 2009 54%. Αν και στις Κυκλάδες, που όμως είναι η μικρότερη περιοχή οι συσχετισμοί του 2009 ήταν 44 έναντι 36% υπέρ του ΠΑΣΟΚ η «αδύναμη» υποψηφιότητα του πρώην περιφερειάρχη Μπάμπη Κόκκινου δεν αναμένεται να δυσκολέψει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν πάει στο β΄ γύρο.
Με το ΚΚΕ κατεβαίνει η Λίλα Καφαντάρη, ενώ τελευταία στιγμή τα «έσπασε» ο ΣΥΝ με το Νίκο Χρυσόγελο που στηρίζεται από τους Οικολόγους και τη Δημοκρατική Αριστερά και τελικά θα στηρίξει το Νίκο Συρμαλένιο.

ΑΤΤΙΚΗ

Για την Αττική στο ΠΑΣΟΚ….προσεύχονται στο β΄ γύρο να μην είναι κάποιος εκ των Γιάννη Δημαρά (κυρίως) και Αλέξη Μητρόπουλου. Αντιθέτως πιστεύουν (και το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις) ότι θα είναι ένας υγιεινός περίπατος για το νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό στην περίπτωση που αντίπαλός του είναι ο Βασίλης Κικίλιας.
Οι μέχρι τώρα προβλέψεις δείχνουν ότι μετά τη διάσπαση του μετώπου Δημαρά – Μητρόπουλου, ο υποψήφιος της ΝΔ αν και με δυσκολία θα είναι στο β΄ γύρο.
Όπως αποτυπώνεται στις έρευνες φαίνεται ότι στις τέσσερις πρώτες θέσεις θα βρίσκονται οι προαναφερόμενοι, καθώς Δημαράς, κυρίως, και Μητρόπουλος (δευτερευόντως) παίρνουν πολλές «ΠΑΣΟΚικές» ψήφους τις οποίες κόβουν από τον επίσημο υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι βρίσκονται πιο χαμηλά με το Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ να κρατά τα ποσοστά του κόμματός του, τον Αλέκο Αλαβάνο να έχει περιορισμένη δυναμική, τον Άδωνη Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ να μένει στα «ρηχά» και τον Κώστα Διάκο των Οικολόγων να είναι τελευταίος.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και τον (βουλευτή Ροδόπης) κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή προηγείται του υποψηφίου της ΝΔ (στηρίζεται και από τη Ντόρα Μπακογιάννη) νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι η αναμέτρηση θα κριθεί στο β΄ γύρο.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η αναμέτρηση ανάμεσα στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ γ΄ αντιπρόεδρο της Βουλής κι βουλευτή Ιωαννίνων Βαγγέλη Αργύρη και τον υποψήφιο της ΝΔ, νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη αναμένεται σκληρή. Ωστόσο, καθότι ο Β. Αργύρης αφενός ξεκινά από καλύτερη (δημοσκοπική) αφετηρία και αφετέρου έχει διείσδυση τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά, μοιάζει πολύ πιθανό ότι θα κερδίσει στο β΄ γύρο.
Πόσο μάλλον που φαίνεται ότι στον κ. Καχριμάνη έχει κάνει ζημιά υπόθεση με οικοδομικές αυθαιρεσίες του γιου του, η οποία πήρε μεγάλη δημοσιότητα όχι μόνο στα τοπικά αλλά και στα Αθηναϊκά ΜΜΕ.
Από το ΚΚΕ κατεβαίνει ο Κώστας Κωτσαντής και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

Οι «γαλάζιες» περιοχές

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αν και η φθορά που έχουν προκαλέσει οι υποθέσεις σκανδάλων (μεταφορά μαθητών, «45αρια») αλλά και η κόντρα με Σαμαρά και Καρατζαφέρη, στο νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι μεγάλη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πανίκας κρατάει. Σ’ αυτό συντείνει και το γεγονός ότι η υποψηφίοτητα του Μάρκου Μπόλαρη αφενός ανακοινώθηκε αργά και αφετέρου δεν μοιάζει τόσο ισχυρή για να τον «χτυπήσει» στα ίσια. Στόχος είναι να πάει στο β΄ γύρο και ό,τι γίνει. Με δεδομένη και τη στήριξη του ΛΑΟΣ στον νομάρχη, πρέπει όμως να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Κεντρική Μακεδονία θα βαφτεί το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου «γαλάζια».
Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες είναι οι εξής: ΚΚΕ: Θεοδόσης Κωνσταντινίδης .
ΛΑΟΣ: Κυριάκος Βελόπουλος . ΣΥΡΙΖΑ: Τάσος Κουράκης. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ασημίνα Ξηροτύρη. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Μιχάλης Τρεμόπουλος.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μετά την ανακοίνωση της «αδύναμης» υποψηφιότητας από πλευράς ΠΑΣΟΚ του 37χρονου νομαρχιακού συμβούλου Κοζάνης και νέου επιχειρηματία της περιοχής Γιάννη Παπαϊορδανίδη φαίνεται ότι το έργο του υποψήφιου με τη ΝΔ νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή γίνεται πιο εύκολο. Άλλωστε, μετά τις αρνήσεις των βουλευτών Κουκουλόπουλου και Αθανασίαση το ΠΑΣΟΚ μοιάζει, έστω και εξ ανάγκης, να κάνει επένδυση για το μέλλον.
Πάντως, πέραν του ότι είναι νέος, ο κ. Παπαϊορδανίδης μπορεί να ποντάρει στις καλές σχέσεις του με το ποντιακό και σε καταγγελίες για παρατυπίες σε έργα που έγιναν από τη νομαρχία σε συνεργασία με την Περιφέρεια επί διακυβέρνησης ΝΔ. Υποψήφιοι είναι ακόμη ο Αντώνης Τσάκωνας από το ΚΚΕ και ο Αντώνης Κύρηνας από το ΣΥΝ.

Τα ντέρμπι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στο β΄ γύρο και μάλλον στο νήμα θα κριθεί η «μάχη» μεταξύ του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ νομάρχη Θεσσαλίας Απόστολου Παπατόλια και του υποψήφιου της ΝΔ πρώην βουλευτή Λάρισας, Κώστα Αγοραστού. Αν και ο Α. Παπατόλιας διατηρεί στις δημοσκοπήσεις ελαφρύ προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι συμμαχίες με το ΚΚΕ (υποψήφιος ο Βαγγέλης Μπούτας) στο β΄ γύρο. Στα μειονεκτήματα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ ότι είναι από το μικρότερο νομό, τη Μαγνησία και όχι από τη Λάρισα. Στην περιοχή κατεβαίνουν επίσης με το ΛΑΟΣ ο βουλευτής Αστέριος Ροντούλης που αναμένεται να κόψει ψήφους τουλάχιστον στον α΄ γύρο από τον Κ. Αγοραστό και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Πουλάκης.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εδώ έχουμε σύγκρουση το δημάρχου Μυτιλήνης Νάσου Γιακαλή (ΠΑΣΟΚ) με το νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή (ΝΔ), πρόσωπα τα οποία είναι αναγνωρίσιμα κυρίως εντός του νομού τους, που είναι, βεβαίως, και ο μεγαλύτερος της περιφέρειας. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο η Ιπποκράτους πρόκρινε τον κ. Γιακαλή και όχι τη βουλευτή Χίου Ελπίδα Τσουρή.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και οι δύο ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και ως εκ τούτου η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη. Σημαντικό ρόλο θα παίξει στο β΄ γύρο το ΚΚΕ, με τον Ν. Γιακαλή ως «παλαιό» και αντιμνημονιακό ΠΑΣΟΚ να έχει το προβάδισμα, λόγω και της καλής προσωπικής του σχέσης με τον υποψήφιο του κόμματος Στρατή Κόρακα. Υποψήφιος με το ΛΑΟΣ θα είναι ο βουλευτής Κωστής Αϊβαλιώτης και με το ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Τεντόμας.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πρόκειται για τη μοναδική Περιφέρεια που «έφαγε» υπουργό στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Είναι σαφές ότι η βουλευτής (πλέον) Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή ήταν η πρώτη επιλογή της Ιπποκράτους, καθώς εθεωρείτο πιο ισχυρή να «χτυπήσει» τον υποψήφιο της ΝΔ νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμμάρα. Κι αυτό γιατί ο υποψήφιος που επελέγη τελικά, ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, προέρχεται από τον τρίτο σε μέγεθος νομό της περιφέρειας και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας στους υπόλοιπους νομούς.
Παρ’ όλα αυτά επειδή θεωρείται καλός νομάρχης ξεκινάει από σχετικά καλή αφετηρία σε σχέση με τον αντίπαλό του. Αστάθμητος παράγοντας σ’ αυτή την αμφίρροπη μάχη ο πρώην νομάρχης και βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια Νίκος Παπανδρέου που προέρχεται από το μεγαλύτερο νομό της περιφέρειας και κατεβαίνει με το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ. Υποψήφιος του ΚΚΕ είναι ο Γιώργος Μαρίνος και του ΣΥΝ ο Νίκος Σκουπής.

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Αν και πρόκειται για μία περιοχή όπου το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικό προβάδισμα και με μια υποψηφιότητα όπως αυτή της Άντζελας Γκερέκου θα μπορούσε να «κλειδώσει» την υπόθεση νίκη, η αναμέτρηση κατέληξε να είναι ντέρμπι. Κι αυτό γιατί εκτός από την «αδύναμη» υποψηφιότητα του καθηγητή Ηλία Μπεριάτου που προέρχεται από το μικρό νομό, την Κεφαλλονιά το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τον «αντάρτη» Γιώργο Καλούδη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, που, μάλιστα, προέρχεται από την Κέρκυρα.
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, στόχος πλέον για τον κ. Μπεριάτο είναι να μπει αυτός και όχι ο Γ. Καλούδης στο β΄ γύρο, ώστε να κερδίσει με μεγαλύτερη ευκολία η δυσκολία την, επίσης, «αδύναμη» υποψηφιότητα της ΝΔ, του γιατρού και πρώην βουλευτή Κέρκυρας Σπύρου Σπύρου.
Σημαντικό ρόλο για την έκβαση της μάχης στο β΄ γύρο θα παιξει το τι θα κάνει το ΚΚΕ που έχει διψήφια ποσοστά στην περιοχή και κατεβαίνει με υποψήφιο τον Θεόδωρο Γουλή. Ο ΣΥΝ κατεβάζει τον Θόδωρο Γαλιατσάτο.

Από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΞΙΑ

Μεγάλη απάτη οι συσκευές μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος

Κυρώσεις θα επιβάλλει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στις εταιρίες που προωθούν συσκευές που ισχυρίζονται ότι μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος διότι προβάλουν παραπλανητικούς και ανακριβείς ισχυρισμούς, ενώ η γενική γραμματεία γνωστοποιεί ότι οι εταιρίες «οφείλουν άμεσα με την παράδοση της συσκευής να επιστρέψουν το τίμημα στον καταναλωτή».

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μετά από έρευνα που πραγματοποίησε για τις αυτοδιαφημιζόμενες ως συσκευές μείωσης κατανάλωσης ρεύματος και σε συνεργασία με την 4η Διεύθυνση Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανακοινώνει ότι:

«Οι διάφορες συσκευές, που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ότι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 45%, αναφέροντας ότι συνδέονται με απλό τρόπο σε εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις οικιών καταναλωτών, όπως π.χ. σε κοινούς ρευματοδότες κατοικιών και που συνήθως αναφέρεται ότι η εξοικονόμηση επιτυγχάνεται μέσω της βελτίωσης του συντελεστή ισχύος, ουδεμία μείωση επιτυγχάνουν στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών».

Από Αγροτύπος

Πέτρος Τατούλης: Σάρωσε" τον ... Δράκο από την Αργολίδα...

"Σάρωσε" κυριολεκτικά τον...Δράκο, από την Αργολίδα, ο Π. Τατούλης...η σημερινή επίσκεψη του στο Αργος και το Ναύπλιο, καθώς και οι επαφές του, με υπηρεσίες, φορείς και παράγοντες του νομού, έδωσαν στους δημοσιογράφους να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια, την ...εξαφάνιση του Δράκου από την Αργολίδα..
(η φωτο είναι από πρόσφατη επίσκεψη του κ. Τατούλη στη Λακωνία)...

...Ο "εκλεκτός" υποψήφιος του κ. Σαμαρά, Δ. Δράκος, έχει χάσει όλα σχεδόν τα ισχυρά γαλάζια ρείσματα στην Αργολίδα, με αποτέλεσμα, καθημερινά, να διογκώνεται το ρεύμα υπέρ του κ. Τατούλη...

Συνομιλώντας απόψε τηλεφωνικά, ..........

με συνάδελφο δημοσιογράφο, από το Ναύπλιο, πληροφορήθηκα ότι οι αντικειμενικές εκτιμήσεις των τοπικών ΜΜΕ του νομού, κάνουν λόγο, για τεράστια διαφορά στις προτιμήσεις των πολιτών, υπέρ του κ. Τατούλη...
"Μην εκπλαγείτε, αν δείτε τον Τατούλη, να κερδίζει εδώ στην Αργολίδα, με 25 και 30 μονάδες διαφορά, τον κ. Δράκο..", μου επεσήμανε ο συνάδελφος...

***Σε ό,τι αφορά την σημερινή επίσκεψη του κ. Τατούλη στην Αργολίδα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, έγινε παντού δεκτός με θερμές εκδηλώσεις, ενώ στις επισκέψεις του, τον συνόδευαν επιφανή γαλάζια στελέχη του νομού, με πρώτον και ...καλλίτερο τον κ. Σαραβάκο, ενώ όλοι οι άνθρωποι της βουλευτίνας, Ελσας Παπαδημητρίου, στέκονται στο πλάι του...

Από Ράδιο 935

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 25ης Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Επεσε ξύλο στο Καλονερό απο φορτηγατζήδες σε συνάδελφό τους...

ΜΙΑ απίστευτη καταγγελία κάνει τον γύρο της Πελοποννήσου που μας ήρθε απο την Πάτρα αλλά το περιστατικό συνέβη στο Καλονερό. Οδηγός φορτηγού κατήγγειλε ότι τον κτύπησαν ακόμα και στα …γεννητικά όργανα !

Ιδιοκτήτης φορτηγού, ο οποίος εκτελούσε δρομολόγιο, κατήγγειλε στην Αστυνομική Διεύθυνσης της Πάτρας ότι έπεσε θύμα επίθεσης και ξυλοδαρμού από συναδέλφους του στην περιοχή του Καλού Νερού, στη Μεσσηνία.

Περιοχή στην οποία υπάρχουν εδώ .....

και ημέρες παρατεταγμένα φορτηγά στην άκρη του δρόμου, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.
Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης υποστήριξε μάλιστα, ότι τον κτύπησαν ακόμη και στα γεννητικά όργανα και μετά από αυτό το γεγονός πήγε στο Νοσοκομείο του Πύργου για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να έχει αποδεκτικά στοιχεία και απο ότι φαίνεται την υπόθεση θα εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές.

Απο εκεί και πέρα μάλλον πρέπει να θυμίσουμε οτι σε περιοχές της Αττικής τα φορτηγά κάνουν δρομολόγια με συνοδεία Αστυνομίας...

Από radio936

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ακριβότερο ως και 50% σε σχέση με πέρυσι

Όλα δείχνουν ότι αν και δεν θα αυξηθεί ο φόρος το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος θα βάλει φωτιά στην τσέπη του Έλληνα.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν ξεκινήσει η διάθεσή του οι τιμές που παίζουν είναι μεταξύ 0,80 και 0,85 ευρώ το λίτρο, ενώ η περσινή τιμή, στην αρχή της διάθεσής του δεν ξεπερνούσε τα 0,57 ευρώ.

Ήδη μιλάμε δηλαδή για... μια αύξηση περίπου 0,30 ευρώ το λίτρο που θα σημάνει μια αύξηση στα έξοδα των νοικοκυριών από 150 ως και 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει .......

η εφημερίδα “Το Έθνος” το κόστος για μια οικογένεια που κατοικεί σε ένα διαμέρισμα τριών δωματίων θα αυξηθεί ως και 200 ευρώ, περισσότερα από 220 ευρώ επιπλέον θα κλιθεί να πληρώσει μια οικογένεια που μένει σε ένα τεσσάρι διαμέρισμα, ενώ για τις μονοκατοικίες το επιπλέον κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 460 και 511 έυρω.

Την ίδια ώρα όμως οι πρατηριούχοι απειλούν να κλείσουν τις κάνουλες. Να μην ξεκινήσουν τη διάθεση καθώς ακόμη δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ σχεδόν από τη διαφορά του ειδικού φόρου.

Οι “μικροί” βενζινοπώλες δηλώνουν ότι ασφυκτιούν. Δεν έχουν καν τη δυνατότητα, λένε, να αγοράσουν πετρέλαιο για να το διαθέσουν.

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών - βυτιοφόρων

Οι γραπτές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών δεν φαίνεται να έπεισαν τους ιδιοκτήτες φορτηγών-βυτιοφόρων, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση συνεπής στις πολιτικές της δεσμεύσεις, επανέρχεται στο ειδικότερο θέμα που αφορά στη στήριξη των επαγγελματιών εμπορευματικών μεταφορών, ενόψει εφαρμογής του νέου νόμου. Τα σχετικά θέματα τέθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου τον περασμένο Αύγουστο.

Σε συνέχεια αυτού του διαλόγου, αλλά και των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης τόσο κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στις 14/9/2010 όσο και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που ακολούθησε, επαναλαμβάνουμε πιο αναλυτικά τις τελικές μας θέσεις:


Α. Όσον αφορά στα φορολογικά θέματα:


1. Σταδιακά καταργείται ο φόρος υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση των αδειών στο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος και μηδενίζεται την 1/1/2013.

2. Δίνεται δυνατότητα στους κατόχους αδειών Φ.Δ.Χ. να αποσβέσουν την αξία της άδειας τους αφαιρώντας την από τα ακαθάριστα έσοδα, κάθε έτος για περίοδο από 3 έως και 7 χρόνια και με τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι.

3. Εάν σε κάποιο έτος οι μεταφορείς δεν έχουν φορολογητέα κέρδη επιτρέπεται να μεταφέρουν το δικαίωμα της απόσβεσης στα επόμενα χρόνια (μέχρι τα 7).

4. Στην περίπτωση που μέσα σε αυτό το διάστημα μεταβιβασθεί η άδεια, τότε το υπόλοιπο της απόσβεσης μπορεί να μεταβιβασθεί προς όφελος των νέων ιδιοκτητών.

5. Σε περίπτωση σύνταξης δίνεται το δικαίωμα να κάνουν χρήση του υπολειπόμενου ποσού της αξίας της άδειας για απόσβεση.

6. Ειδικά για τους μικρούς νομαρχιακούς μεταφορείς προβλέπεται προσαύξηση των ποσών απόσβεσης της άδειας κατά 50%.


Η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή αντισταθμίζει σε ικανοποιητικό βαθμό την μείωση της άυλης αξίας των αδειών και θα συμπεριληφθεί σε επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών.


Β. Όσον αφορά στα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά:


1. Οι ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ πριν το 1993, που συνταξιοδοτούνται από 1/1/2011 και εφεξής από τον ΟΑΕΕ για τον υπολογισμό της σύνταξης εντάσσονται από την ΠΟ3 κατηγορία στην ΠΟ5 για τα χρόνια που έχουν συμπληρώσει στο ΤΣΑ μέχρι 31/12/2006.

2. Η ένταξη στην κατηγορία αυτή γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και καταβολή πρόσθετης εισφοράς 250 € για κάθε έτος ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί στο ΤΣΑ μέχρι 31/12/2006.

3. Για τα έτη από 1/1/2001 και εφεξής η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις κατηγορίες στις οποίες έχουν ενταχθεί οι παραπάνω ασφαλισμένοι (ΠΟ4 και ΠΟ6).

4. Η καταβαλλόμενη σύνταξη και στις δύο περιπτώσεις ανέρχεται στο 2% για κάθε έτος ασφάλισης για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2014.

5. Με τη ρύθμιση αυτή οι δικαιούχοι με 35 χρόνια ασφάλισης θα λάβουν σε ετήσια βάση αύξηση ύψους 2350 €. Οι έχοντες περισσότερα χρόνια ασφάλισης θα λάβουν ακόμα μεγαλύτερο ποσό.


Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν σε νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντός του έτους.


Γ) Όσον αφορά στην ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο και την ενίσχυση με άλλα χρηματοοικονομικά μέσα:

1. Στο σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου θα προβλέπεται για πρώτη φορά η υπαγωγή σε αυτόν επενδυτικών σχεδίων στον τομέα των μεταφορών, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο σχετικό άρθρο του νέου νόμου για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές .

2. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα ενίσχυσης για επενδυτικά σχέδια στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών από εξειδικευμένα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο που καταθέτει άμεσα το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς επίσης και τις κανονιστικές αποφάσεις για εξειδίκευση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.


Όπως είναι φανερό, με τα παραπάνω, η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις που ανέλαβε».


Μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης, οι οδηγοί αποφάσισαν να μεταβούν στο λιμάνι του Πειραιά.

Μετά την τακτοποίηση ζητούν και καταβολή ΦΠΑ

Την καταβολή ΦΠΑ, από τους ιδιοκτήτες που έκαναν χρήση της ρύθμισης της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, ζητούν οι Εφορίες, προκειμένου να χορηγήσουν βεβαίωση σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ, στις περιπτώσεις αυθαίρετης αλλαγής χρήσης υπόγειων χώρων, πιλοτών και λοιπών επιφανειών, που μετατράπηκαν σε αυτόνομους χώρους κύρια χρήσης.

Ωστόσο, με τον νόμο, περί ημιυπαίθριων, ........

όλες οι τακτοποιημένες επιφάνειες εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών εισφορών.

Από το υπουργείο Οικονομικών, όμως, ξέχασαν να εκδώσουν σχετική εγκύκλιο, με αποτέλεσμα, οι Εφορίες να εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία.

Να ζητούν δηλαδή, παραστατικά αγορών ή βεβαίωση Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομής, προκειμένου να επιβληθεί ο αναλογούν ΦΠΑ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, ερωτηθείς από την «Πρώτη Γραμμή», δεσμεύτηκε να διερευνήσει το θέμα, ενημερώνοντας τις Εφορίες.


Από ΣΚΑΙ

Οσα δεν φτανει η αλεπού... τα κάνει κρεμαστάρια!!!

Γράφει ο πρώην Διαχειριστής

Άλλη μια επιτυχία με πανηγυρική επιβεβαίωση είχε το Φιλιατρά News. (Μην δίνετε σημασία στην δίπλα εικόνα. Την βάλαμε έτσι... για να μην είναι ξερό το κείμενο.)
Στις 19 Σεπτεμβρίου σας προϊδεάσαμε για το τι θα γινόταν με τον Παναγιώτη Τσίγγανο και στις 20 (μια μέρα μετά) σας ρίξαμε την είδηση χωρίς καμία αμφιβολία για την αποχώρηση Τσίγγανου από την διεκδίκηση του Δήμου Τριφυλίας. Όπως και έγινε.

Φυσικά κάποιο blog δύο μέρες μετά την σίγουρη είδηση που σας μεταφέραμε (της 20ης Σεπτεμβρίου) άρχισε να γράφει για ράδιο αρβύλα από "έγκυρα" blogs.
Ο λόγος για το καινούριο και .........

δυστυχώς γι αυτό με καταγεγραμμένη την πρώτη του μεγάλη αποτυχία στο θέμα του Τσίγγανου "Kyparissia News Blog".

Με δημοσίευμα του στις 22 του μήνα, (δυο μέρες μετά την δική μας είδηση περί αποχώρησης Τσίγγανου) ο διαχειριστής του, υποστηρικτής Τσίγγανου όπως παραδέχτηκε με χθεσινοβραδινή του ανάρτηση -και καλά κάνει- ) δεν πίστευε την εξέλιξη αυτή και έγραψε:

«Βρώμισε» το ιντερνετ από … ¨πληροφορίες¨ που θέλουν τον κ.Τσίγγανο να κάνει πίσω!

Πήραμε τα μακαρόνια και τα κάναμε καρμπονάρα!!!

Ναι, είναι αλήθεια ότι ο κ.Τσίγγανος και η ομάδα του συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις και το κάλεσμα για συστράτευση που απηυθυνε ο κ.Κόλλιας προσωπικά στον Κ.Τσίγγανο. Όπως ακριβώς συνέβη και την πρώτη φορά με την ανακοίνωση του χρίσματος στον κ.Κόλλια. Τι πιο δημοκρατικό άλλωστε?! Είναι επίσης αλήθεια ότι η συγκέντρωση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι όλοι παρόντες και ότι αυτοί οι ¨όλοι¨ γίνονται ολοένα και περισσότεροι..!
Μα προς θεού ! Ποιος είπε ότι ο κ.Τσίγγανος θα παραιτηθεί; Ποιος είπε ότι πιέζεται να κάνει πίσω; Είναι δυνατόν;
Κάθε άλλο παρά τέτοια πίεση δέχεται! ¨Προχώρα μέχρι τέλους¨ φωνάζουν οι ¨δικοί¨ του!
Και γιατί να μην προχωρήσει άλλωστε; Που ακούσατε ξανά χρισμένο υποψήφιο να καλεί τον ανεξάρτητο για συστράτευσή; Μήπως , λέω εγώ με το φτωχό μου μυαλό, αυτό το κάλεσμα είναι απόδειξη περίτρανη της δυναμικής του Τσίγγανου;

Μα εσείς φωνάζατε όχι Κυπαρίσσιο! Τι έγινε τώρα που σας ωθεί στο να καλέσετε δημόσια Κυπαρίσσιο για συστράτευση; Δεν περπατά μία υποψηφιότητα μόνο με το χρίσμα…το έχουμε ξαναπεί…
Άλλωστε το αν θα παραιτηθεί ή όχι θα είναι απόφαση ομάδας και όχι προσωπικής επιλογής. Αυτό δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος πώς το γνωρίζετε εσείς;

Να του απαντήσω στην τελευταία του ερώτηση και να του πω ότι εγώ δεν παίζω Lineage ούτε Pro Evolution Soccer και μετά να πάω να γράψω σε blog ότι μου κατεβάζει η γκλάβα μου αλλά κάνω ρεπορτάζ. Και δεν γράφω σύμφωνα με το τι θέλω και επιθυμώ αλλά με το τι πραγματικά συμβαίνει.

Απ' ότι φάνηκε το φτωχό του μυαλό, -όπως ο ίδιος λέει- δεν μπορούσε να πιστέψει την επικείμενη εξέλιξη.
Με αποτέλεσμα να την πατήσει την μπανανόφλουδα και να χτυπήσει τα μαλακά του μόρια.
Να διευκρινίσω προς τους αναγνώστες ότι αναφέρομαι σε αυτό το NEO και με καταγεγραμμένη την πρώτη του μεγάλη αποτυχία blog, διότι μπορεί να μην αναφέρεται ονομαστικά στο Φιλιατρά News χρησιμοποίησε όμως στοιχεία από ρεπορτάζ μας. Συνεπώς η ανάρτηση του αφορούσε εμάς.

Στις 20 του μήνα (πατήστε παραπάνω το σχετικό link παραπάνω) γράψαμε μεταξύ των άλλων για τον Τσίγγανο:

Σύμφωνα με πληροφορίες στην προχθεσινή συνάντηση των υποστηρικτών του που έγινε σε ξενοδοχείο της Κυπαρισσίας (δεν το λέμε για να μην γίνει διαφήμιση) ακούστηκαν διάφορες απόψεις και οι πληροφορίες που μας μετέφεραν λένε ότι οι περισσότεροι επιθυμούν να παραιτηθεί από την διεκδίκηση ενώ ο "σκληρός πυρήνας" των υποστηρικτών του λένε να τραβήξει μέχρι τέλους.

Διαβάσατε παραπάνω τη δική του ανάρτηση. Αναφέρεται σε εμάς χωρίς καν να μας αναφέρει ή όχι?
Προσπάθησε ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ να μας παρουσιάσει ως αναξιόπιστους ή όχι?

Εσείς τώρα ΞΕΡΕΤΕ την αλήθεια. Την διαπιστώσατε. Το ποιος πήρε τα μακαρόνια και τα έκανε καρμπονάρα -δεν ξέρουμε αν τα έφαγε κι όλας- το διαπιστώσατε και αυτό.
Προσωπικά -αλλά πιστεύω και την τωρινή ομάδα διαχείρισης του blog- μας ικανοποιεί το γεγονός ότι μπορούμε να σας δίνουμε ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
ΘΕΛΟΥΜΕ αυτό που διαβάζετε εδώ να είναι 100% αξιόπιστο. Και νομίζω ότι το καταφέρνουμε πολύ καλά. Τι λέτε κι εσείς???

Επειδή ξέρουμε και από πονηριές και προκειμένου να μην γράψει ότι λέμε ψέματα και ότι τον συκοφαντούμε.... ακολουθεί εικόνα από την ανάρτηση του εν λόγω blog σε περίπτωση που την έσβησε (την ανάρτηση του) για να μην εκτεθεί περαιτέρω....

Κλίκ στην παρακάτω εικόνα για πλήρες μέγεθος
Εξάρτηση τα κοινωνικά δίκτυα

Πείραμα: Μία εβδομάδα στο πανεπιστήμιο χωρίς κοινωνικά δίκτυα

Ένα πρωτότυπο πείραμα αποφάσισε να διεξαγάγει το Πανεπιστήμιο του Χάρισμπουργκ στην Πενσυλβανία των Ηνωμένων Πολιτειών , «μπλοκάροντας» την πρόσβαση όλων των φοιτητών σε κάθε κοινωνικό δίκτυο και υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων, όπως Twitter, Facebook και Skype.

Στόχος των υπευθύνων του πειράματος .......

ήταν να μελετήσουν τον αντίκτυπο των κοινωνικών δικτύων και της ταυτόχρονης διεκπεραίωσης πολλών εργασιών (multitasking) στη φοιτητική ζωή, τους φοιτητές και το ίδιο το ίδρυμα.

Εμπνευστής του πειράματος ήταν ο πρύτανης του ιδρύματος, Έρικ Νταρ, ο οποίος εξέλαβε τη ιδέα παρατηρώντας τη 16χρονη κόρη του. «Ήταν συνδεδεμένη στο Facebook μέσω του φορητού της υπολογιστή, άκουγε μουσική στο iTunes, είχε ενεργοποιήσει εφαρμογές στο iPhone και συνομιλούσε με διάφορους μέσω άμεσων μηνυμάτων –όλα αυτά ταυτόχρονα», τονίζει χαρακτηριστικά. «Σκέφτηκα πόση ενέργεια απορροφούν όλα αυτά, χωρίς να είναι απαραίτητα αρνητικό αυτό, και αναρωτήθηκα τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχαν».

Η αντίδραση των φοιτητών όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν πρόσβαση στις τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης κυμάνθηκε από απορία, σύγχυση έως τον θυμό και την οργή. Ο δρ. Νταρ άκουσε έναν φοιτητή να παραπονιέται ότι χωρίς Facebook δεν θα ξέρει τι να κάνει στην τάξη.

Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, οι φοιτητές χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές, με αποτέλεσμα να κάνουν χρήση όλων αυτών των υπηρεσιών στη διάρκεια των μαθημάτων. «Συνήθως μιλάω συμφοιτητές μου στην τάξη και σχολιάζουμε πόσο βαρετά είναι», αναφέρει χαρακτηριστικά η 18χρονη φοιτήτρια, Αλέξις Ριβέρα.

Την «εβδομάδα της απαγόρευσης», ωστόσο, η Αλέξις ανακάλυψε ότι χωρίς όλα αυτά να αποσπούν την προσοχή της, κρατούσε περισσότερες σημειώσεις και παρακολουθούσε πιο άνετα τον καθηγητή της. Επιπλέον, συνειδητοποίησε ότι ήταν πιο ανοιχτή και κοινωνική. Άλλοι φοιτητές, όμως, προσπάθησαν να παρακάμψουν τους περιορισμούς του Πανεπιστημίου, αποκτώντας πρόσβαση μέσω άλλων δικτύων, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στην ασύρματη σύνδεση του ξενοδοχείου Hilton που βρισκόταν κοντά.

Ναυτεμπορική

Nέος αναπτυξιακός νόμος. Σαρωτικές αλλαγές υπόσχεται ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Σε λίγες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος αναπτυξιακός νόμος, «που αλλάζει ένα καθεστώς δεκαετιών, βάζει στην άκρη τις άμετρες επιδοτήσεις και φέρνει στο επίκεντρο την οικονομία της γνώσης, την καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία», είπε την Παρασκευή ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο 3ο Αραβοελληνικό Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Το φόρουμ ξεκίνησε λίγες ώρες μετά ........

την υπογραφή στις ΗΠΑ του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως «δεν μένουμε μόνο στα λόγια».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας με τον αραβικό κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι σε περιόδους έντασης με τη δύση, η χώρα μας αποτελούσε το μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας.

Παρά το υψηλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων, πρόσθεσε, «έχουμε πολύ χαμηλό επίπεδο συνεργασίας στην οικονομία».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, επισημαίνοντας τη μείωση του ελλείμματος, τον περιορισμό των δαπανών και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τις αποκρατικοποιήσεις και τη νομοθεσία για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων (fast track).

«Η Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου αντιμετωπίζει με επιτυχία τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», επισήμανε ο πρέσβης του Λιβάνου, Γκεμπράν Σουφάν.

Στην Ελλάδα πρόσθεσε, οι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι, υπογράμμισε ωστόσο, ότι οι Άραβες θέλουν πιο «σαφείς προσεγγίσεις» στους τομείς της φορολογίας και της νομοθεσίας.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Θανάσης Λαβίδας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του φόρουμ έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 650 συναντήσεις μεταξύ Αράβων και Ελλήνων επιχειρηματιών.

«Η διάθεση από τις αραβικές χώρες να αναβαθμίσουν τις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα είναι δεδομένη, όπως φαίνεται με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επενδύσουν στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, ακινήτων και ναυπηγείων», είπε.

Ο πρόεδρος του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου, Μπάνταλι Άνταρ, πρότεινε να γίνεται κάθε χρόνο το φόρουμ εναλλάξ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Επικρατείας του Λιβάνου, Αντνάν Κασσάρ, αναφέρθηκε στις «σώφρονες», όπως είπε, αποφάσεις, που πήρε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν Σαΐντ Νάσερ Αλ Μανσούρι, ζήτησε την αναλυτική παρουσίαση των επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα.

Από το in.gr

Πρόγραμμα επισκέψεων του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης σήμερα Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, θα παραβρεθεί στους εορτασμούς για την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα, στην Πύλο. Εν συνεχεία, θα επισκεφθεί την Κορώνη και την Μεθώνη.

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 10 το πρωί θα παρακολουθήσει τον τερματισμό των αθλητών που συμμετέχουν στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2010» στο «Άγαλμα του Λεωνίδα» στο Δημοτικό Στάδιο της Σπάρτης.
Το απόγευμα θα περιοδεύσει στο Δήμο Τροπαίων και συγκεκριμένα στα χωριά Περδικονέρι, Σπάθαρι και στις 7 το απόγευμα θα είναι στα Τρόπαια. Στις 8 και μισή θα είναι στο Σταυροδρόμι και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα Λαγγάδια.

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου και ώρα .....

10:30 ο κ. Τατούλης θα παραβρεθεί στη Δοξολογία για τον εορτασμό της Άλωσης της Τρίπολης στον Ι.Ν Αγίου Βασιλείου Τρίπολης.

Σε αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών

Την αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ εξετάζει μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι µαζικές µετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 11% στον υψηλό συντελεστή του 23%.

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, µε δηλώσεις του στο Reuter,s τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ και αναζητεί άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων.

Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν την Πέμπτη .........

πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, αυτό που έχει απορριφθεί είναι η µετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από το 11% στο 23%.

Αντίθετα, εξακολουθεί να εξετάζεται το ενδεχόµενο να υπάρξει αύξηση του συντελεστή 11% στο 13% και µετάταξη ορισµένων προϊόντων πολυτελείας.

Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς, μιλώντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, ενώ είπε πως εξετάζονται και άλλα σενάρια για την αύξηση των εσόδων

Την ίδια στιγμή, επιχείρηση-«σκούπα» για να εισπράξει τον ΦΠΑ ξεκινά η κυβέρνηση, η οποία κινητοποιεί όλη τη δύναμη του υπουργείου Οικονομικών -από τις κεντρικές υπηρεσίες, το Τaxis, τις εφορίες, τα ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔΟΕ-, δηλαδή περισσότερους από 25.000 υπαλλήλους, προκειμένου να ελέγξει όλους όσοι υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και να τους «πιέσει» να πληρώσουν τους φόρους που έχουν εισπράξει, αν δεν το έχουν ήδη πράξει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από την τρόικα, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα απόδοσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και στη ροή των εσόδων, ο κ. Παπακωνσταντίνου κήρυξε «γενική επιστράτευση» στο υπουργείο του οποίου προΐσταται και τους δύο επόμενους μήνες όλος ο μηχανισμός θα ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο.

Στην προσπάθεια αυτή, που θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, διευκολύνει η απόφαση για την περαίωση που θα γίνει αυτόματα από το Τaxis χωρίς να μεσολαβήσουν εφοριακοί.

Ο έλεγχος του ΦΠΑ θα αφορά φορολογικές περιόδους από 1ης Ιανουαρίου 2010 και μετά. Στο στόχαστρο θα βρεθούν όσες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για μία ή περισσότερες περιόδους.

Σημειώνεται ότι μη υποβολή συνιστά και η υποβολή δήλωσης μέσω Διαδικτύου, χωρίς όμως παράλληλη άμεση καταβολή του σχετικού ποσού μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Όσοι εντοπιστούν να έχουν εκκρεμότητες με τον ΦΠΑ θα καλούνται τηλεφωνικά ώστε μέσα σε πέντε ημέρες να επισκεφθούν την εφορία τους και να υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις, καθώς και να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα ελεγχθούν ενδελεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αξίζει να τονιστεί ότι ήδη έχουν στοιχεία οι εφορίες για περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ όφειλαν.

Από το in.gr

Αποσύρεται το φάρμακο "Avandia" για τον σακχαρώδη διαβήτη

Aποσύρεται από την αγορά το αντιδιαβητικό φάρµακο Αvandia καθώς υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι το φάρμακο ευθύνεται για καρδιακά εμφράγματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων.

Σε ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το Avandia θα σταματήσει να διατίθεται στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες, όπως και τα Avandamet και Avaglim, τα οποία επίσης περιέχουν ροσιγλιταζόνη (rosiglitazone).

Από την αρχική έγκριση της άδεια .........

κυκλοφορίας της, η ροσιγλιταζόνη έχει αναγνωριστεί ότι σχετίζεται με κατακράτηση υγρών και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και η ασφάλεια της από το καρδιαγγειακό πάντα ήταν υπό στενή παρακολούθηση. Ως εκ τούτου, η χρήση της ροσιγλιταζόνης περιορίστηκε σε δεύτερης γραμμής θεραπεία και αντενδείκνυτο σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, από την πρώτη έγκριση άδειας κυκλοφορίας της ως Avandia, το 2000.

Η τρέχουσα αναθεώρηση της ροσιγλιταζόνης από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) άρχισε στις 9 Ιουλίου 2010, μετά τη γνωστοποίηση νέων μελετών που αμφισβητούν την καρδιαγγειακή ασφάλεια του φαρμάκου.

Δεδομένα από κλινικές δοκιμές, μελέτες παρατήρησης και μετα-αναλύσεις των υφιστάμενων μελετών που έχουν καταστεί διαθέσιμα κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, έχουν δείξει ένα ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας που συνδέεται με τη χρήση της ροσιγλιταζόνης. Περαιτέρω περιορισμοί στη χρήση αυτών των φαρμάκων σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιακή νόσο είχαν εισαχθεί.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών έχουν προσθέσει στην υπάρχουσα γνώση σχετικά με τη ροσιγλιταζόνη και συνολικά τα σωρευμένα δεδομένα υποστηρίζουν έναν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο από τη ροσιγλιταζόνη. Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που εφαρμόζονται ήδη στη χρήση της ροσιγλιταζόνης, η Επιτροπή δεν μπορούσε να προσδιορίσει πρόσθετα μέτρα που θα μείωναν το καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ως εκ τούτου η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη της ροσιγλιταζόνης δεν υπερτερούν πλέον των κινδύνων της και εισηγήθηκε την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας όλων τα φαρμακευτικών προϊόντων που την περιέχουν.

Η απόφαση για την απόσυρση των εν λόγω σκευασμάτων ελήφθη μετά την απόφαση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών να περιοριστεί η πρόσβαση στο Avandia, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν στην καθολική απαγόρευση του. Έτσι επιτρέπεται στην φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline να συνεχίσει τη διάθεση του φαρμάκου στην αμερικανική αγορά.

Η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι το φάρμακο θα διατίθεται σε νέους ασθενείς μόνο στην περίπτωση που δεν μπορούν να ελέγξουν το διαβήτη με άλλα σκευάσματα. «H FDA παίρνει αυτή την πρωτοβουλία για να προστατέψει τους ασθενείς, μετά από προσεκτικές προσπάθειες εκτίμησης των ωφελημάτων και των κινδύνων», δήλωσε η επίτροπος Μάργκαρετ Χάμπουργκ.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που η FDA αποφασίζει τη συνέχιση της διάθεσης του Avandia στην αγορά παρά τις συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις τόσο από ιατρικούς κύκλους όσο και από πολιτικούς για να αποσυρθεί το φάρμακο. Η FDA ενέκρινε για πρώτη φορά την κυκλοφορία του φαρμάκου το 1999 και έγινε το πρώτο φάρμακο σε πωλήσεις διεθνώς για τη ρύθμιση του διαβήτη.

Ο ΕΟΦ καλεί τους ασθενείς που λαμβάνουν σήμερα τα φάρμακα αυτά να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους για να συζητήσουν κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες, ενώ τους συμβουλεύει να μη σταματήσουν τη θεραπεία τους χωρίς να μιλήσουν με το γιατρό τους.

Καλεί ακόμη τους γιατρούς να σταματήσουν τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ροσιγλιταζόνη. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια προϊόντα θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου σε εύθετο χρόνο, ώστε να τροποποιηθεί η θεραπεία τους.

Τέλος, όπως διευκρινίστηκε, η αναστολή των αδειών θα παραμένει σε ισχύ εκτός αν ο Κάτοχος της Άδειας Κυκλοφορίας παράσχει πειστικά στοιχεία βάσει των οποίων να αναγνωρίζεται μια ομάδα ασθενών για την οποία τα οφέλη των φαρμάκων αντισταθμίζουν τους κινδύνους.

Από Ναυτεμπορική

Η δηλωση Κόλλια για την συστράτευση Τσίγγανου

Οι συνεργάτες μου και εγώ χαιρετίζουμε την δήλωση του κ. Παναγιώτη Τσίγγανου για την στήριξη και την συστράτευση με το συνδυασμό μας: Τριφυλία – Ισόρροπη Ανάπτυξη, ως πράξη σωφροσύνης και γενναιότητας. Είναι προφανές ότι το μήνυμα ενότητας που εκπέμπει ενισχύει τις προοπτικές νίκης του συνδυασμού μας προς όφελος του νεοσύστατου Δήμου Τριφυλίας και των συμπολιτών μας.

Χαίρομαι που η δημόσια πρόσκλησή μου βρήκε θετική ανταπόκριση.
Είναι αυτονόητο πως η πρόσκλησή ......

μας προς τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για αγωνιστική συμπόρευση χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και προσωπικές περιχαρακώσεις παραμένει σε ισχύ.
Πεποίθησή μου είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 24ης Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Τσίγγανος: Αποχωρεί απο την διεκδίκηση του Δήμου και μπαίνει κάτω από τον Κόλλια.

Σας το είχαμε γράψει εδώ και τρεις μέρες. Στις 20 Σεπτεμβρίου γράφαμε ότι ο Παναγιώτης Τσίγγανος ανακοινώνει την παραίτηση του από την διεκδίκηση του Δήμου Τριφυλίας.
Οι πληροφορίες μας τότε ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρες. Φυσικά οι του επιτελείου Τσίγγανου διάβασαν την ανάρτηση μας, και ίσως και αυτοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μας θολώσουν τα νερά. Μάταια όμως....

Ποιοι εκτέθηκαν?? Σίγουρα όχι το Φιλιατρά News καθότι η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει πανηγυρικά το ρεπορτάζ μας της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ετσι λοιπόν η σημερινή εξέλιξη είναι ..........

η αποχώρηση του από την διεκδίκηση του δήμου και ταυτόχρονα η προσχώρηση - συνεργασία του στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού Τριφυλία Ισόρροπη Ανάπτυξη.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγη ώρα ο Παναγιώτης Τσίγγανος αναφέρει:

Μετά από διεξοδικές συζητήσεις με τους συνεργάτες μου, όπου κυριάρχησε το ενωτικό στοιχείο της παράταξης, αποφασίσαμε να δώσουμε τα χέρια με τον συνυποψήφιό μου κ. Κωνσταντίνο Κόλλια και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια μεγάλη συνεργασία, για μια νικηφόρα ενωτική πορεία και κοινό αγώνα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Η στήριξή μας στην τελική επιλογή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και στην υποψηφιότητα του Κου Κωνσταντίνου Κόλλια υπαγορεύεται από την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της παράταξης που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών μεταξύ των κοινωνιών που συναποτελούν το νέο δήμο Τριφυλίας.

Έτσι αποδεικνύουμε στη πράξη ότι στη Δημοκρατία (περιλαμβανομένης και της Νέας) δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αυτό αποτελεί για εμάς και συνέπεια και δικαίωση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΟ
Ετσι δικαιώνεται για μια ακομα φορα το Φιλιατρα News για το ρεπορτάζ που έχει. Πάντοτε έγκυρα και έγκαιρα.
Και ας προσπάθησαν κάποια "παπαγαλάκια να πουν και να παρουσιάσουν ως αναξιόπιστο το Blog μας. Αλήθεια τώρα τι έχουν να πουν;


Παρέμβαση του Δημ. Κουσελά για τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας

Ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γεώργιο Ντόλιο, προκειμένου να αποτραπεί η προτεινόμενη κατάργηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.

Ο κ. Κουσελάς εξέθεσε στον κ. Ντόλιο την εύλογη ανησυχία και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα των τοπικών φορέων της Τριφυλίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή παράγεται το 10% της εθνικής παραγωγής ελαιόλαδου, ότι αποτελεί το τρίτο σε σημασία θερμοκηπιακό κέντρο της χώρας, με 2.600 στρέμματα σύγχρονα θερμοκήπια, με πρότυπη παραγωγή πρώϊμου καρπουζιού, με σημαντική παραγωγή κηπευτικών, ανεπτυγμένη αμπελοκαλλιέργεια και βιολογική Γεωργία, αλλά και με σημαντικές υποδομές και έργα σε εξέλιξη για τη διαχείριση των υδάτων και την άρδευση των καλλιεργειών.

‘Ολα αυτά, στηρίχθηκαν, όπως είπε, σε ............

καθοριστικό βαθμό στην ενημέρωση και στην πολύτιμη βοήθεια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας. Τυχόν κατάργησή της θα αποτελούσε μεγάλο και σοβαρό πλήγμα στην υποστήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την έδρα του Νομού. Είναι εξ άλλου ακατανόητο, γιατί στο Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε σε διαβούλευση σε άλλους νομούς να διατηρούνται δυο Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης ανά νομό, ενώ για τη Μεσσηνία, παρά την κομβική σημασία της αγροτικής δραστηριότητας, να προβλέπεται μόνο μία Διεύθυνση, στην έδρα του Νομού.

Ο κ. Ντόλιος άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα και τις θέσεις που του μετέφερε ο κ. Κουσελάς, δεσμεύτηκε δε να τα λάβει σοβαρά υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος. Ο κ. Κουσελάς θα παρακολουθήσει από κοντά την όλη εξέλιξη.

Την επόμενη Πέμπτη η ψήφιση του ν/σ για την περαίωση

Την επόμενη Πέμπτη και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Αύριο, Παρασκευή, το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο θα δοθεί στα κόμματα τη ........

Δευτέρα, θα κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη, θα συζητηθεί την Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στο Τμήμα επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου την Πέμπτη.

Από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποίησηε η Costa Nauarino

Εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το νοσοκομείο Κυπαρισσίας και τους εργαζόμενους της Costa Nauaraino πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010.
Οι εργαζόμενοι στην Costa Νauararino προχώρησαν στην δημιουργία Τράπεζας αίματος προκειμένου να καλυφθούν τυχόν μελλοντικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας καθώς και του προσωπικού και των οικογενειών τους.

Αυτά αναφέρει η διοίκηση του ...........

νοσοκομείου Κυπαρισσίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και η οποία αναφέρει μεταξύ των άλλων:

Κλιμάκιο του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας, επισκέφθηκε από τις 10:00 έως 21:00 τις εγκαταστάσεις της “COSTA NAVARINO”. Επειδή η ανταπόκριση των εργαζομένων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αιφνιδίασε ευχάριστα όλους μας, ορίσαμε νέα εθελοντική αιμοδοσία, στο ξεκίνημα της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Ευχόμαστε η πρωτοβουλία των εργαζομένων και της Διοίκησης της “Costa Navarino” να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από άλλες κοινωνικές ομάδες και άτομα. Το πρόβλημα της έλλειψης αίματος έχει δραματικές διαστάσεις στην πατρίδα μας και μόνο η εθελοντική αιμοδοσία όλων μας μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Β' ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ
ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ


ΛΟΓΩ ΛΑΘΟΥΣ (όχι με δική μας ευθύνη)
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Β ΕΛΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ 8 ΟΠΩΣ ΑΡΧΙΚΑ ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ.Νέο πρόγραμμα επισκέψεων του Δημήτρη Σωτηρόπουλου

Από τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Δήμου Τριφυλίας ανακοινώθηκε το εξής πρόγραμμα επισκέψεων του υποψηφίου Δημάρχου κου Δημήτρη Σωτηρόπουλου.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα ο κος Σωτηρόπουλος την Κυριακή 26 Σεπτεμβριου το πρωί από τις 9:30 μέχρι τις 12 θα επισκεφθεί το Κοπανάκι (παραδοσιακό παζάρι)
Το απόγευμα της Κυριακής από τις 18:00 εως και τις 21:00 ο κος Σωτηρόπουλος θα περιοδεύσει σε Σαρακινάδα, Μαλίκι, Βαρυμπόπη, Αετό.

Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου ........

από τις 18:00 εως τις 21:00 ο κος Σωτηροπουλος θα βρεθεί σε Κεφαλόβρυση, Σιτοχώρι, Αγριλιά, Καμάρι, Γλυκορίζι.

Aνοικτό το ενδεχόμενο αφνιδιαστικών αποκλεισμών

Στα σημεία συγκέντρωσης των οχημάτων τους παραμένουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών είναι πλέον νόμος του κράτους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών αποκλεισμών των δρόμων.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος των Διεθνών Μεταφορών Γ. Πασπάτης, σε περίπτωση που υπάρξουν απεργοσπαστικοί μηχανισμοί, οι μεταφορείς είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας .............

Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάτος υποστήριξε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι μεταφορείς έχασαν τα πάντα, επέκρινε τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι αυτοαναιρέθηκε, καθώς άλλο σχέδιο νόμου τους παρουσίασε και άλλο κατέθεσε στη Βουλή, γι αυτό, όπως είπε, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Ο κ. Τζωρτζάτος επανέλαβε για άλλη μια φορά το αίτημα των μεταφορέων να τους δοθεί γραπτώς η προφορική δέσμευση του κ. Ρέππα για τις ρυθμίσεις που έχουν σχέση με το συνταξιοδοτικό, την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ και τις φοροαπαλλαγές για όσους έχουν αγοράσει άδεια τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την πορεία των κινητοποιήσεων, καθώς έχει δημιουργηθεί ειδικό Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία παίρνει και τις σχετικές αποφάσεις.

«Δεν έχουµε εµπιστοσύνη σε επίπεδο λόγων στην κυβέρνηση. Ας µας δώσει εγγράφως αυτά για τα οποία δεσµεύτηκαν στη Βουλή τα τρία υπουργεία και θα σταµατήσουµε τις κινητοποιήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων Γιώργος Τσάµος.

«Είναι νόµος του κράτους και οφείλουµε όλοι µας να σεβόµαστε τους νόµους. Υπάρχει κράτος, πολιτεία και εκφρασµένη δήλωση και βούληση της κυβέρνησης ότι κανείς δεν µπορεί να κρατάει όµηρους τους Έλληνες πολίτες», ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή για την αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, του κυβερνητικού εκπροσώπου, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, του γ.γ. του υπουργείου Χ. Τσιόκα, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνα και της γ.γ. για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού Ρ. Βάρτζελη.

Την Τετάρτη το βράδυ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Παρασκευή που έχει προγραμματιστεί Πανελλαδική Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων του κλάδου στην Αθήνα, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την περαιτέρω στάση τους.

Σε κομβικά σημεία του λεκανοπεδίου παραμένουν παρατεταγμένα περίπου 800 φορτηγά, με την αστυνομία σε ετοιμότητα καθώς σε περίπτωση αποκλεισμού δρόμων οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ απειλούνται ακόμα και με αυτόφωρο.

Κ. Σκανδαλίδης: Πρέπει να αυξήσουμε τους πόρους της ΚΑΠ

Την ενίσχυση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες με θέμα "Επιλέγοντας σήμερα για μια ισχυρότερη ΚΑΠ αύριο". "Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία", είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, "με τις προκλήσεις της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας δεν μπορούμε να μιλούμε για συρρίκνωση των πόρων της ΚΑΠ αλλά αντίθετα πρέπει να τους αυξήσουμε".

Ακόμη, ζήτησε οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ να ..........

μην κατευθύνονται στους αγρότες που εγκαταλείπουν τη γεωργία αλλά στους νέους αγρότες, για μια πράσινη ανάπτυξη, για μια ανταγωνιστική γεωργία.

Υπογράμμισε επίσης ότι "επιβάλλεται η ελεγχόμενη διαφοροποίηση ώστε να προστατευτούν οι γεωργοί των ορεινών, νησιωτικών και μειονεκτικών περιοχών, όσοι υπηρετούν την πράσινη ανάπτυξη και την αειφορία και προστατεύουν το περιβάλλον καθώς και οι πολυάριθμες μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις".

Το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας άρχισε τη συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και το μέλλον της μετά το 2013.

Γενική συνέλευση της Β' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

Γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στο κτήριο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κυπαρισσία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε αναφέρει ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν άμεσα τον κλάδο αλλά με βασικό το θέμα της μην διάσπασης τμημάτων με 29 και 30 μαθητές.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση τους αναφέρει:

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι να παρευρεθούν στην γενική συνέλευση της Β' ΕΛΜΕ που θα γίνει την Πέμπτη 23-9-2010 και ώρα 8:00μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» στο κτήριο της Β/θμιας στην Κυπαρισσία.

θα συζητηθούν θέματα που μας αφορούν άμεσα με βασικό αυτό της μη διασπασης τμημάτων με 29 και 30 μαθητές, παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας ακόμη και προχθές περί του 25 Συν 10%.

Συνάδελφοι πρέπει αν δώσετε όλοι με την παρουσία σας ότι δεν θα περάσουν πρακτικές του αποφασίζω και διατάζω, να δώσουμε το μήνυμα στην διεύθυνση ότι δεν δεχόμαστε την επιβολή μέτρων που καταστρέφουν την δημόσια παιδεία.

Για το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

Ο πρόεδρος
Στυλιανός Δημήτριος

Ο Γραμματέας
Σάκκουλας Ιωάννης


Μεσσηνιακές εφημερίδες της 23ης Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αύξηση εκλογικών τμημάτων εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου ζητά εγκύκλιος του ΥΠΕΣ

Την αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων και τον περιορισμό του προβλεπόμενου από την εκλογική νομοθεσία αριθμού των εκλογέων, για την καλύτερη διαδικασία ψηφοφορίας κατά τις προσεχείς περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ζητά με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης από τις περιφέρειες της χώρας.

Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, θα χρειαστεί διπλάσιος αριθμός καλπών από τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, αφού σε κάθε τμήμα θα τοποθετηθούν δύο κάλπες και δύο παραβάν.

Για την εξεύρεση του απαιτούμενου .........

συνολικού αριθμού καταστημάτων ψηφοφορίας σημειώνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα θα ενταχθούν για να ψηφίσουν μέχρι 450 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εκλογείς.

Στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Περιστερίου, Καλλιθέας, Ηρακλείου και Λάρισας, στους οποίους θα εκλεγούν ταυτόχρονα και συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων (δηλαδή των πρώην δημοτικών διαμερισμάτων) και που ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι μεγάλος, οι οικείοι Νομάρχες μπορούν, κατά τη κρίση τους, να καθορίσουν και μικρότερο αριθμό εκλογέων για κάθε ένα εκλογικό τμήμα, όχι όμως λιγότερους από 400.

Τέλος, αναφέρει ότι επειδή κατά το παρελθόν διατυπώθηκαν παράπονα από άτομα με αναπηρία, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τα επιλεχθέντα οικήματα να είναι ισόγεια ή να μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να διευκολυνθούν τα εν λόγω άτομα στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

ΤΑ ΝΕΑ

Την απαγόρευση της προσθήκης ζάχαρης στους χυμούς φρούτων ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τετάρτη τα κράτη-μέλη της ΕΕ να απαγορεύσουν την προσθήκη ζάχαρης στους περισσότερους χυμούς φρούτων, στο πλαίσιο πολιτικής που προωθεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η ΕΕ αναζητεί τρόπους να υιοθετήσουν οι πολίτες έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μετά την αύξηση που παρατηρήθηκε στα άτομα με παχυσαρκία και στα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η ..........

Επιτροπή προτείνει την επίσημη απαγόρευση από την ΕΕ της προσθήκης ζάχαρης σε σχεδόν όλους τους χυμούς φρούτων, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η κύρια εξαίρεση της απαγόρευσης αυτής θα είναι τα νέκταρ, ένα παραδοσιακά ζαχαρούχο ποτό, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, σε αυτά τα ποτά θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς η προσθήκη ζάχαρης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την προσθήκη της ντομάτας στον επίσημο κατάλογο της ΕΕ με τα φρούτα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χυμού.

Οι δύο προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε ισχύ.

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις μεταφορές

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, με 83 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι μεταφορείς, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Ναι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με εξαίρεση τον βουλευτή Πάνο Καμμένο, ο οποίος ψήφισε «όχι». Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Φώτης Κουβέλης και Σοφία Σακοράφα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καμμένος, δεν ..........

διαφωνεί με τη γραμμή του κόμματός του και με το άνοιγμα του επαγγέλματος, αλλά διατυπώνει ενστάσεις με το να δοθούν άδειες σε μη κοινοτικά φορτηγά.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο βουλευτής της ΝΔ προειδοποίησε ότι με το νέο καθεστώς υπάρχει κίνδυνος τουρκικά φορτηγά, με φθηνά καύσιμα και προϊόντα, να τινάξουν στον αέρα τις αγορές στα νησιά που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως η Σάμος, η Χίος και η Ρόδος.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, που παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

«Δεν έχουμε να χάσουνε τίποτα. Συνεχίζουμε τον αγώνα», δήλωσε ο Γιώργος Τζωρτζάτος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών.

Μόλις πληροφορήθηκαν την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου, οι μεταφορείς που βρίσκονται στις εθνικές οδούς προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων.

ΤΑ ΝΕΑ

Κινητοποιήσεις την Πέμπτη στους ΟΤΑ

Στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας αύριο Πέμπτη σε όλους τους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου και 4ωρης στάσης εργασίας από τις 7.30 π.μ. έως τις 11.30 π.μ. για το υπόλοιπο προσωπικό, προχώρησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ζητούν την ανάκληση της αναστολής των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου με την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων υπαλλήλων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί όλους τους ..........

εργαζόμενους σε συγκέντρωση αύριο, στις 9 το πρωί, έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη δυνατότητα των πολιτικών δικαστηρίων να εξετάζουν τη δυνατότητα της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Υπό διαμόρφωση οι τελικές ρυθμίσεις για την περαίωση

Ενστάσεις αλλά και αιτήματα για την αναθεώρηση παραμέτρων, όπως το ύψος της προκαταβολής αλλά και η καταβολή των δόσεων, προβάλλουν οι παραγωγικοί φορείς, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού προσχεδίου την Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σήμερα διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις όλων των πλευρών σχετικά με τις υπό κατάρτιση διατάξεις.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών .........

υπογράμμισε τη σημασία της ρύθμισης, αφού –όπως υπενθύμισε- οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις ανέρχονται σε 2,5 εκατ., ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν 150.000 φορολογικές δίκες και 1,3 εκατ. Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η προωθούμενη ρύθμιση δίνει μια δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί «συγχωροχάρτι», αφού -όπως υποστήριξε- όσοι έχουν φορολογικές εκκρεμότητες δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι φοροφυγάδες.

Όπως γνωστοποίησε επίσης, η κατάθεση σχετικών υπομνημάτων από τους φορείς θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η ρύθμιση θα περάσει για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Προανήγγειλε επίσης αλλαγές στο πλαίσιο των φορολογικών κυρώσεων, με τη θέσπιση της διαδικασίας αυτοφώρου για παραβάσεις.

ΣΕΒ: «Ναι» υπό προϋποθέσεις στην περαίωση

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, ο ΣΕΒ με σημερινή του ανακοίνωση ζητά τη δέσμευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι στο άμεσο, αλλά και στο απώτερο μέλλον θα καταψηφίσουν κάθε νέα πρόταση για περαίωση.

Ο Σύνδεσμος τάσσεται κατά της πρακτικής της περαίωσης αλλά θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία «πρέπει να υλοποιηθεί με τη βασική προϋπόθεση ότι θα είναι πράγματι για τελευταία φορά και με όρους τόσο ευνοϊκούς, ώστε να σηματοδοτεί με σαφήνεια μία αμετάκλητη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, δίνοντας οριστικό τέλος στις 150.000 υποθέσεις που λιμνάζουν στις εφορίες και στα δικαστήρια».

«Η περαίωση επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή που νοθεύει τον ανταγωνισμό, αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα και καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου. Η περαίωση επιβραβεύει τους ασυνεπείς σε βάρος των συνεπών φορολογούμενων, στους οποίους συγκαταλέγονται και τα μέλη του ΣΕΒ - εταιρείες που έγκαιρα καταβάλλουν τους αναλογούντες υψηλούς φόρους τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά ταύτα, ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει «πόσο είναι δημοσιονομικά κρίσιμο να αυξηθούν τα έσοδα τούτη τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στα πρόσθετα φορολογικά βάρη που καλούνται πλέον να επωμιστούν».

Επιβαρυντική χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις.

ΕΒΕΘ: Εύλογη η προσφυγή στην περαίωση

«Παρά το γεγονός ότι η περαίωση δεν αποτελεί το πλέον δίκαιο φορολογικό μέτρο», η προσφυγή σε αυτή θεωρείται εύλογη, τονίζει σε επιστολή του προς τον ΥΠΟΙΚ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ΕΒΕΘ Δ. Μπακατσέλος.

«Επιτρέπει το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει πολύτιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία, τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να εισπραχθούν στη δύσκολη αυτή χρονική στιγμή, δεδομένης της αδυναμίας του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της έλλειψης ρευστότητας εκ μέρους των επιχειρήσεων και της μειωμένης ζήτησης», συμπληρώνει.

Με την επιστολή του το ΕΒΕΘ καταθέτει μεταξύ άλλων τις επόμενες θέσεις:

-Ένταξη στη διαδικασία της περαίωσης όλων των εταιριών, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

-Προσδιορισμό των συντελεστών υπολογισμού του φόρου σε ποσοστό 0,7% για εταιρίες με επαρκή βιβλία, σε ποσοστό 1,5% για εταιρίες με ανεπαρκή βιβλία και σε ποσοστό 2,3% για εταιρίες με ανακριβή βιβλία.

-Τμηματική καταβολή του φόρου που θα προκύψει από την περαίωση, μέχρι 36 δόσεις κατ’ ανώτατο όριο.

-Συμψηφισμό του ΦΠΑ που θα προκύψει από την περαίωση με το ΦΠΑ της επόμενης μετά την περαίωση χρήσης (2011).

-Καταστροφή Βιβλίων και Στοιχείων μετά την περαίωση και υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, των φορολογικών παραβάσεων που θα διαπιστωθούν μετά την περαίωση και θα αφορούν τις ελεγχθείσες χρήσεις.

ΠΟΜΙΔΑ: Απαράδεκτη η εξαίρεση των ιδιοκτητών ακινήτων

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προκάλεσε η εξαίρεση των ιδιοκτητών ακινήτων από τη ρύθμιση για την περαίωση. Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, η διοίκηση της Ομοσπονδίας εκφράζει την έκπληξή της για τον αποκλεισμό των ιδιοκτητών ακινήτων από την αυτόματη περαίωση και από το σχετικό προσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

«Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί ποτέ να αποτελέσει λόγο μιας επιλεκτικά δυσμενέστατης φορολογικής μεταχείρισης ενός μεγάλου αριθμού φορολογουμένων σε όλη τη χώρα, η ιδιότητα του ιδιοκτήτη και μιας μικρής ακόμη κατ΄ουσίαν, ακίνητης περιουσίας, είτε στους ίδιους τους φορολογουμένους, είτε στους/στις συζύγους τους», σημειώνει, ζητώντας να απαλειφθεί άμεσα η σχετική, απαράδεκτη –όπως τη χαρακτηρίζουν-, εξαίρεση από την επερχόμενη ρύθμιση της περαίωσης.

ΣΜΕΧΑ: Σημαντικό βήμα

Καθοριστικής σημασίας για την εξυγίανση του φορολογικού συστήματος θεωρεί ο Σύνδεσμος Μελών των Χρηματιστηρίων Αθηνών ΣΜΕΧΑ , τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τη ρύθμιση φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος.

Συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Οικονομικών για την «εκούσια ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο», ο ΣΜΕΧΑ κατέθεσε υπόμνημα με τις προτάσεις του για τη ρύθμιση, η οποία προσδοκά ότι θα απελευθερώσει δυνάμεις της αγοράς που παρέμεναν εγκλωβισμένες εδώ και χρόνια λόγω εκκρεμοτήτων με τις φορολογικές αρχές.

Η διοίκηση του Συνδέσμου προτείνει να συμπεριληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων και ή δυνατόν να έχει καθολική ισχύ ενώ χαρακτηρίζει άδικη την εξαίρεση των εταιρειών που σε μια μόνο χρήση έχουν ξεπεράσει το όριο των ακαθάριστων εσόδων των 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνει τέλος ότι στις εξαιρέσεις δεν πρέπει να συμπεριληφθούν οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς οι προϋποθέσεις εισαγωγής και παραμονής στην αγορά αυτή είναι πολύ πιο ελαστικές από αυτές της κύριας αγοράς του ΧΑ και σε αυτήν την αγορά εισάγονται κυρίως μικρότερες καινοτόμες εταιρείες.