ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ομιλία Σαμαρά στην ΔΕΘ: «Επτά ψέματα» και «επτά αλήθειες»

Συνημμένο: Ολοκληρη η ομιλία Σαμαρά στην ΔΕΘ.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, στην οποία και καταλόγισε «επτά ψέματα» που σηματοδοτούν, όπως ανέφερε, την εποχή της παρακμής, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 75ης ΔΕΘ Παρουσίασε παράλληλα τις «επτά αλήθειες», που συνιστούν τις προτάσεις της ΝΔ για την αλλαγή του κλίματος και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

Το πρώτο ψέμα που έχει χρεοκοπήσει, κατά .......

τον κ. Σαμαρά, είναι η «κοινωνική πολιτική» που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών.

Το δεύτερο είναι η απάντηση στο ερώτημα: Πότε η χώρα υπερχρεώθηκε; Όπως είπε, η υπερχρέωση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80, επί ΠΑΣΟΚ όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ. Κι από τότε, πρόσθεσε, όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Διότι το χρέος τροφοδοτεί νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.

Το τρίτο ψέμα, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τα 80 δισεκατομμύρια νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το τέταρτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 φταίει η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα spreads των επιτοκίων, που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση, ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό. Τα spreads άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας της πολιτικής του.

Το πέμπτο ψέμα είναι ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό ήταν, δήθεν, «αναπόφευκτη». Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι αντίθετα, οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα ως και τον Ιανουάριο, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δανειστεί τότε, άρχισε τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό και βρέθηκε εκτός αγορών τον Μάιο.

Το έκτο ψέμα είναι ότι η υπογραφή αυτού του Μνημονίου ήταν «μονόδρομος» στις αρχές Μαΐου. Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους.

Το έβδομο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρ’ όλα αυτά διέξοδο από την κρίση, κι ότι ήταν πράξη «ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μη το ψηφίσει.

Σχέδιο εξόδου από την κρίση

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα του δεν αρκέστηκε να απορρίψει το Μνημόνιο αλλά διατύπωσε το δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο και περιέγραψε συνοπτικά. Όπως εξήγησε, το σχέδιο της ΝΔ:

- χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή μηδαμινού κόστους. Κι έτσι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε ενάμιση με δύο χρόνια, όταν με το Μνημόνιο το έλλειμμα θα παραμένει 2,6% μετά από 4 χρόνια σκληρών θυσιών.

- χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος μέσα από την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Κι έτσι μετά από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα έχει χρέος χαμηλότερο απ’ ότι σήμερα. Ενώ με το Μνημόνιο θα έχει χρέος πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι σήμερα.

- πρόβλέπει αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών που έγιναν ήδη, όπως οι περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Η ΝΔ δεσμεύεται να απακαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις το ταχύτερο, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες. Κι έδωσε τους σχετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Επίσης το Σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει αλλεπάλληλα νέα μέτρα, πολλά των οποίων, μάλιστα «αδιευκρίνιστα».

- προτείνει αναπτυξιακά μέτρα, πολλά των οποίων είναι εφαρμόσιμα από σήμερα, κι άλλα αφότου η χώρα απαλλαγεί από τους περιορισμούς του Μνημονίου, το οποίο αντίθετα κινείται σε εντελώς αντι-αναπτυξιακή κατεύθυνση και για πολλά χρόνια.

«Επτά αλήθειες»

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς περιέγραψε το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών που συνιστούν το άλλο μοντέλο ανάπτυξης, ώστε να μπει σε υγιή αναπτυξιακή τροχιά μετά το Μνημόνιο και ονόμασε το σύνολο αυτών των προτάσεων τις «επτά αλήθειες», που πρέπει να υιοθετήσουμε από τώρα για να αλλάξουμε το κλίμα και να τις εφαρμόσουμε μόλις μπορέσουμε:

* Πρώτον δραστική μείωση της φορολογίας, όταν βγούμε από το Μνημόνιο, κι όχι νέες φορολογικές αυξήσεις μέχρι τότε. Με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, το κράτος μπορεί να αντλήσει περισσότερα έσοδα.

* Δεύτερον, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων.

* Τρίτον, πάταξη της γραφειοκρατίας όχι στα λόγια, αλλά με προτεραιότητα σε πέντε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Άμεσα εφαρμόσιμες και μηδενικού κόστους.

* Τέταρτον, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις.

* Πέμπτον, προτεραιότητα στην Εξωστρέφεια,

* Έκτο, απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας

* Έβδομο, κλαδικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα παραπάνω ζητήματα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Όπως υπογράμμισε, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα φορολογικά βάρη, επιδεινώνει τη γραφειοκρατία, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, συνεχίζει την απαξίωση της επιχειρηματικότητας και ακυρώνει κάθε κλαδική πολιτική για οποιοδήποτε αναπτυξιακό τομέα, από τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, ως την Ενέργεια.

Το πολιτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε το πολιτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση υποκινεί και διασπείρει το φόβο, ενώ η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί την ελπίδα.

Υποστήριξε ακόμη πως το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι τίποτε διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει από το Μνημόνιο, ενώ η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και είναι πολλαπλά καλύτερη, πολύ πιο αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη.

Κάλεσε, τέλος, τους Έλληνες στις επόμενες δημοτικές εκλογές να αντισταθούν στην προσπάθεια εκφοβισμού τους, να ψηφίσουν, όπως είπε, τις ελπίδες τους κι όχι τους φόβους τους.

Κατεβάστε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην ΔΕΘ


Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: Ανακοίνωση - Διάψευση για κίνηση αγροτών στις εκλογές.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών από την επανίδρυση του τον Ιούλιο του 2007 μέχρι σήμερα, ουδέποτε κομματικοποιήθηκε ή καπελώθηκε από κανένα πολιτικό κόμμα.
Απεναντίας τα γραφεία μας ήταν είναι και θα είναι ανοικτά σε οποιονδήποτε πολιτικό φορέα για συζήτηση και επίλυση των προβλημάτων μας.
Η ανακοίνωση που βγήκε από την ΠΑΣΥ μας ........

κατηγορεί ότι υποκινούμαστε από ένα πολιτικό χώρο. Αντιδρούμε σε αυτήν την ανακοίνωση και την καταγγέλλουμε ως αναληθή και ατυχής.

Επίσης σε κάποια δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναφέρθηκε ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων για την δημιουργία μιας κίνησης για τον σχηματισμό πιθανού ψηφοδελτίου για τις επικείμενες εκλογές.
Οι όποιες συζητήσεις έγιναν σε προσωπικό επίπεδο, δεν αφορούν απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος
Γιώργος Αλεξανδρόπουλος

Ο Γραμματέας
Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος.

Από Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

"Τέρμα στην κοροϊδία" για τη δημιουργία Κίνησης αγροτών

Με έκπληξη διαβάσαμε την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη στα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων δημοσιεύματα πως δημιουργείται ανεξάρτητη κίνηση αγροτών και πολιτών στην Τριφυλία, με στόχο την κάθοδο στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, στις 7 του Νοέμβρη. Μάλιστα, αναφέρεται πως την πρωτοβουλία ανέλαβαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών. Επειδή, όμως, ο τόπος μας είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κοροϊδεύει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.
Συγκεκριμένα:

Γνωρίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην πολιτική του αδυναμία εξαιτίας των θέσεων και προτάσεων που είχε πάρει το προηγούμενο διάστημα, αδυνατεί να συγκροτήσει ψ/δ στη μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων της χώρας μας και προσπαθεί, με μάσκες του στυλ “ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών”, να συγκροτήσει ψηφοδέλτια όπου μπορέσει.
Γνωρίζουμε πως στις αρχές Αυγούστου στον ..........

προαύλιο χώρο του Δημαρχείου των Φιλιατρών έγινε σύσκεψη, όπου εισηγητές ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία υποψήφιου βουλευτή του, και είχαν καλέσει μέλη των Αγροτικών Συλλόγων με στόχο να τους πείσουν να μπουν σε δημοτικά ψηφοδέλτια, όπου ο κορμός και ο επικεφαλής θα προέρχονται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξεχνάμε πως οι αγρότες που πρωτοστατούν, ώστε να συγκροτηθεί ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Τριφυλίας, είναι οι ίδιοι που το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονταν ως οι ηγέτες της ομοσπονδίας - σφραγίδας, η οποία δεν έχει ούτε ηθική ούτε νομική υπόσταση. Είναι αυτοί οι αγρότες που στην πράξη υπονόμευαν τη δημιουργία μπλόκων κατά την περίοδο των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων. Είναι αυτοί οι αγρότες που έστελναν συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Καραμπάτο, όταν ο τελευταίος τη χρονιά που μας πέρασε πρωτοστάτησε σε πανελλαδικό επίπεδο στην τρομοκράτηση και ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών και εργατών (κατέθεσε μήνυση για ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην απεργία των εργαζομένων στο Λιμάνι του Πειραιά, κατηγορούσε και συκοφαντούσε τα μπλόκα των αγροτών κ.λπ.).

Είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας - φάντασμα στις 27/4/2010, υπερασπίζονται το αποκλειστικό επάγγελμα αγρότη, επί της ουσίας δηλαδή καλούσαν την κυβέρνηση να πετάξει έξω από τις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις όποιον αγρότη έχει μικρό κλήρο και αναγκάζεται, για να τα βγάλει πέρα, να δουλεύει έστω και για ένα μεροκάματο στην οικοδομή ή σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά.

Είχαμε προειδοποιήσει τους φτωχομεσαίους αγρότες της Μεσσηνίας πως θα αξιοποιήσουν τη λεγόμενη ομοσπονδία για υλοποίηση και στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτηριστική είναι η στήριξη που δόθηκε στον υποψήφιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Μεσσήνης με τη δημόσια δήλωση υπέρ του από το λεγόμενο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα όλων εμάς των αγροτών, με βάση την πείρα μας και τις θέσεις του κάθε συνδυασμού, να συμμετέχουμε και ενεργά ως υποψήφιοι στους συνδυασμούς που πολιτικά και ιδεολογικά μάς εκφράζουν. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδέψει τους συναδέλφους μας, με στόχο να τους κλέψει την ψήφο, βάζοντας μπροστά όποιον αγροτικό σύλλογο καταφέρει.

Καλούμε τη φτωχή και μεσαία της Μεσσηνίας:
-Να καταδικάσει την προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να καπελώσει τους Αγροτικούς Συλλόγους για εκλογικές σκοπιμότητες.
-Να γυρίσει την πλάτη στους εκπροσώπους-υποψήφιους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γιατί επί της ουσίας και με την ψήφο τους έχουν στηρίξει την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., η οποία ξεκληρίζει τους αγρότες.
-Να παλέψουμε για τη δημιουργία κοινού μετώπου εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων εμπόρων και νεολαίας, με στόχο την πάλη ενάντια στις πολιτικές που χτυπάνε τη ζωή και το εισόδημά μας, με στόχο όχι τη διαχείριση των πολιτικών που γενούν την εξαθλίωση και εκμετάλλευση, αλλά την ανατροπή τους.
-Να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξε τους αγώνες και τα αιτήματα της αγροτιάς και παλεύει για:
• προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας
• σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή
• μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα
• πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων
• την πλήρη ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους
• την αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, και τη δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων.
Στις 7 Νοέμβρη ψηφίζουμε «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον Νίκο Γόντικα, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας τον Αριστείδη Δαμαλά και υποψήφιο δήμαρχο Τριφυλίας τον Σαράντο Κουκούμη.

Οι αγρότες -μέλη της γραμματείας της ΠΑΣΥ

Σπυρόπουλος Βασίλης
Χρονόπουλος Γιώργος
Λάππας Παναγιώτης
Κατσάς Θανάσης
Θεοδωρακόπουλος Χρήστος

Κάλεσμα για συσυτράτευση απο Κόλλια σε Τσίγγανο

Πρόσκληση για συστράτευση και κοινό αγώνα απήυθηνε προς τον Παναγιώτη Τσίγγανο χθές το από το γραφείο της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ Φιλιατρών ο Υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.
Σε γραπτή του Δήλωση προς τα ΜΜΕ του Νομού αναφέρει τα εξής:


«Από την αρχή, αφότου αποδέχθηκα την πρόταση να ηγηθώ Συνδυασμού για το Δήμο Τριφυλίας είχα δηλώσει ότι, ο Συνδυασμός μας «Τριφυλία – Ισόρροπη Ανάπτυξη» λειτουργεί χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και χωρίς προσωπικές περιχαρακώσεις.
Απηύθυνα μάλιστα, και θα συνεχίσω .........

μέχρι τέλους ν’ απευθύνω, κάλεσμα για συστράτευση όλων όσων έχουν την ίδια αγωνία με εμάς για την ισόρροπη ανάπτυξη της Τριφυλίας και όλων όσων συμμερίζονται τις αρχές και τις θέσεις του Συνδυασμού μας, όπως περιγράφονται στο δελτίου τύπου που έγινε η πρόταση Κόλλια και όπως θα αναπτυχθούν την Κυριακή στη διακήρυξη τη δημόσια που θα κάνουμε.

Θα ήθελα σήμερα να απευθύνω το ίδιο κάλεσμα σε κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά για κοινή πορεία και δράση. Με δεδομένα τα προβλήματα και τις δυσκολίες του νεοσύστατου Δήμου μας εκτιμώ ότι δεν περισσεύει κανείς.
Την πρόσκληση αυτή την απευθύνω προσωπικά και στον Τάκη τον Τσίγγανο που όπως ξέρετε έχει δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητά του, γιατί πεποίθησή μου είναι ότι, όλοι μαζί, χωρίς εξαιρέσεις μπορούμε καλύτερα να δουλέψουμε για το νέο Δήμο!»

Με πληροφορίες από το "Θάρρος"

Στα Φιλιατρά την Κυριακή ο Πέτρος Τατούλης

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 το πρωί, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Πέτρος Τατούλης θα βρεθεί στη Φαρακλάδα Μεσσηνίας και το απόγευμα θα περιοδεύσει στα Φιλιατρά.Υπέρ της υποψηφιότητας Κόλλια ο Τάκης Κατσίβελας

Υπέρ της υποψηφιότητας του Κώστα Κόλλια για το Δήμο Τριφυλίας τάσσεται ο Τάκης Κατσίβελας με γραπτή δήλωση που έκανε χθες.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κατσίβελας σημειώνει τα εξής:

«Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης διεξάγονται σε περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης δοκιμάζονται. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (σχέδιο “Καλλικράτης”, περικοπή χρηματοδοτήσεων) έχει ωθήσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ακινησία και αδιέξοδο.
Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον καλούμαστε να οικοδομήσουμε το νέο σπίτι μας, το νέο Δήμο Τριφυλίας, με σχέσεις ισοπολιτείας, συνεργασίας, συναίνεσης, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.
Εμείς σε σχέση με τους άλλους δήμους πρέπει πάνω από όλα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί.
Αυτή η πρώτη θητεία θα είναι .........

καθοριστική για το μέλλον του δήμου μας. Σε αυτό το εγχείρημα προφανώς δεν έχουν θέση δεσποτισμοί, προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές. Το "εγώ" πρέπει να δώσει τη θέση του στο "εμείς".
Πρέπει να στηρίξουμε στελέχη που υπηρετούν αξίες, διαθέτουν ήθος και ικανότητες, είναι καταξιωμένοι στην κοινωνία και μάχονται για την ανάπτυξη του τόπου τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με αυτές τις σκέψεις στηρίζω για το Δήμο Τριφυλίας την επιλογή της Ν.Δ., το συνδυασμό "Τριφυλία - Ισόρροπη ανάπτυξη, με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Κώστα Κόλλια, και του εύχομαι καλόν αγώνα».

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 18ης Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Πόσο θα πληρώσετε για τα πλασματικά έτη ασφάλισης

Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, από το 2011 διευρύνεται η δυνατότητα αξιοποίησης πλασματικών χρόνων και με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων χρόνου ασφάλισης, οδηγώντας κατηγορίες ασφαλισμένων ακόμη και σε ταχύτερη συνταξιοδότηση. Ποιοι όμως και με ποιο κόστος έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς ή μη των νέων πλασματικών ετών;

Oπως προκύπτει από τον νέο ..........

ασφαλιστικό νόμο και τις εγκυκλίους που έχει εκδώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, περιορισμένη χρήση πλασματικών χρόνων μπορούν να κάνουν το 2010 όσοι βρίσκονται κοντά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και να αποφύγουν έστω και τις μεταβατικές αλλαγές (είτε 1 επιπλέον χρόνο εργασίας είτε 2 επιπλέον έτη για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης). Οι χρόνοι των πλασματικών ετών ωστόσο είναι πολύ περιορισμένοι (είναι ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας εφόσον συμπληρώνεται το 58ο έτος, της γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας μέχρι 2 έτη και ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας και μέχρι 200 ημέρες την τελευταία δεκαετία για κάθε περίπτωση και 400 ημέρες συνολικά).

Το κόστος εξαγοράς των πλασματικών χρόνων (νόμος Λοβέρδου) εξαρτάται από τον μισθό που λαμβάνει ο εργαζόμενος, τη δεδομένη χρονική στιγμή που αποφασίζει να προχωρήσει στην εξαγορά, άρα ανάλογα με το ημερομίσθιό του.

Για το ΙΚΑ, τα Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου, με βάση αποδοχές 2.000

ευρώ τον μήνα και ποσοστό εισφοράς έως 20%, το συνολικό κόστος για αναγνώριση πλασματικής ασφάλισης κοστίζει συνολικά 19.905 ευρώ το οποίο κατανέμεται ως εξής:

Τέσσερα (4) χρόνια σπουδών: 48 μήνες Χ 214,69 ευρώ = 10.305 ευρώ.

Δύο (2) χρόνια στρατιωτικής θητείας: 24 μήνες Χ400 ευρώ =9.600 ευρώ. Ενα (1) έτος ανεργίας = δωρεάν.

Οσον αφορά το Δημόσιο, το κόστος εξαγοράς είναι χαμηλότερο και με βάση τις τρέχουσες αποδοχές 1.350 ευρώ τον μήνα και ποσοστό εισφοράς 6,67% τα 4 έτη σπουδών θα κοστίσουν 10.305

ευρώ (48 μήνες Χ 214,69%) και τα 2 έτη στρατιωτικής θητείας (24 μήνες Χ 90 ευρώ = 2.160 ευρώ).

Πώς θα υπολογίζεται η εξαγορά τους

1. Στρατιωτική θητεία Αποδοχές (ώς την ανώτατη ασφαλιστική κλάση 2.433 ευρώ) Χ 20% Χ μήνες στρατιωτικής θητείας - ποσό εξαγοράς με δόσεις.

α) Εκπτωση 15% για εφάπαξ εξόφληση.

β) Οποιος θεμελιώνει δικαίωμα από 1.1.2011 έως 31.12.2014 θα έχει έκπτωση 30%.

γ) Οποιος θεμελιώνει δικαίωμα από 1.1.2015 θα έχει έκπτωση 50%. 2. Γονική άδεια Σήμερα 25 Χ 33,04 Χ 20% = 165,2 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, 25 Χ 33,04 Χ 37,5% = 309,75 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους της ΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα) και 25 Χ 33,04 Χ 37% = 305,6 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους της Τραπέζης της Ελλάδος.

Καταβολή εφάπαξ, έκπτωση 15%. ΗΑΕ = ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη (σήμερα 33.04 ευρώ). 3. Ο χρόνος επιδότησης ασθενείας καθώς και ο χρόνος επιδότησης ανεργίας έως 1 έτος ισχύει ή υφίσταται χωρίς καταβολή εισφορών.

4. Εκπαιδευτική άδεια (άνευ αποδοχών) έως 2 χρόνια και χρόνος απεργιών.

Αποδοχές ημερομηνίας αίτησης Χ ποσοστό εισφοράς, συνεισφοράς κάθε Ταμείου (%) Χ μήνες εξαγοράς = Ποσό εξαγοράς (π.χ. για τους ασφαλισμένους στην Εθνική Τράπεζα: αποδοχές 3.000 Χ 37,5% Χ 1 μήνα = 1,125 ευρώ κάθε μήνα)

5. Χρόνος σπουδών (πριν από την ασφάλιση).

Ανώτατες- ανώτερες και ο χρόνος σε μέσες σχολές μετά το 17ο έτος της ηλικίας.

25πλάσιο Χ ΗΑΕ Χ 20% Χ μήνες σπουδών = Ποσό εξαγοράς, π.χ. 25 Χ 33,4 Χ 20% = 165,20 ευρώ ο κάθε μήνας με δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή για την κύρια σύνταξη.

Επικουρική: 25 Χ 33,04 Χ 6% = 49,56 ευρώ κάθε μήνας με δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή.

6. Χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση, εξαγορά όπως ακριβώς ο χρόνος σπουδών (περίπτωση 5η).

7. Πλασματικός χρόνος για τα παιδιά, ανεξάρτητα την ηλικία τους. 1 παιδί: 1 χρόνος 2 παιδιά: 3 χρόνια 3 παιδιά και πάνω: έως 5 χρόνια Χρήση του πλασματικού χρόνου κάνει η μητέρα, όχι όμως για να θεμελιώσει δικαιώματα ως μητέρα ανήλικων τέκνων. Αν δεν κάνει χρήση, τότε ο πλασματικός χρόνος προσμετράται από τον πατέρα.

Τονίζεται ότι οι χρόνοι που αναγνωρίζονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης αρχίζουν από 1.1.2011 και αφορούν τους ασφαλισμένους που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ΄ αποκλειστικότητα από 1.1.2011 και εφεξής και β) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης. Επομένως οι διατάξεις του άρθρου 40 και της παρ. 12 του άρθρου 47 του ν. 2084/92 εφαρμόζονται μέχρι 31.12.2010 και αφορούν όλους όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31.12.2010, ανεξάρτητα αν ασκήσουν το δικαίωμα αυτό μέχρι 31.12.2010 ή από 1.1.2011 και εφεξής.

Εξάλλου με τις νέες διατάξεις επαναπροσδιορίζονται οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωριστούν με εξαγορά τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση του ποσού αυτής. Επιπλέον καθορίζεται η κλιμάκωση του χρόνου τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με τον χρόνο συνταξιοδότησής του ως εξής:

μέχρι 4 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα εντός του 2011, μέχρι 5 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα εντός του 2012 μέχρι 6 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα εντός του 2013 μέχρι 7 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1-1-2014.

Ως προς τον τρόπο αναγνώρισης και εξαγοράς των αναφερόμενων χρόνων, σημειώνεται ότι:

Οσον αφορά τον χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας, ειδικά για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2014, με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, το ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόμενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ενώ για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και εφεξής το σχετικό ποσό καταβάλλεται μειωμένο κατά 50%, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του (εφάπαξ ή σε δόσεις ή με παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης). Σε καμιά όμως περίπτωση, το τελικά καταβαλλόμενο ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο αυτού που προκύπτει, με βάση υπολογισμού το 25πλάσιο του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη όπως ισχύει κάθε φορά(το 2010 είναι 33,04 ευρώ).

Ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος μαθητείας, καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου. Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα καταβάλλεται ποσό εξαγοράς, το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζομένων στο 25πλάσιο του ΗΑΕ (Ημερομίσθια Ανειδίκευτου εργάτη) που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Περαιτέρω, καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει από τις παραπάνω αναγνωρίσεις (είτε εφάπαξ με έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες, είτε με παρακράτηση του 1/4 του ποσού της σύνταξης) και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή των αναλογούντων προσθέτων τελών, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μηνιαίας δόσης.

Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, επισημαίνεται ότι αυτές λαμβάνονται υπόψη, μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.
Παραδείγματα εξαγοράς πλασματικών χρόνων

Ασφαλισμένημητέρα ανηλίκου με 21 χρόνια ασφάλισης το 2010 σε Ειδικό Ταμείο ή στο Δημόσιο μπορεί να αναγνωρίσει τρία πλασματικά χρόνια και να εξασφαλίσει το 2011 ως εργαζόμενη την 25ετία «κλειδώνοντας» το 52ο έτος ως ηλικία συνταξιοδότησης, αντί του 65ου έτους που θα ισχύει από το 2013 και μετά (δηλ. «κερδίζει» 13 χρόνια). Ασφαλισμένη, μητέρα ανηλίκου στο ΙΚΑ που χρειάζεται 5.500 ημέρες ασφάλισης, μπορεί το 2011, αν έχει ανήλικο και 4.300 ημέρες ασφάλισης, να αναγνωρίσει τις υπολειπόμενες 1.200 ημέρες και να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ημερών. Για την αναγνώριση μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πλασματικοί χρόνοι που προβλέπονται από τον τελευταίο νόμο. Ασφαλισμένη, με ανήλικο, που έχει 24 χρόνια το 2010, μπορεί αναγνωρίζοντας χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας να συμπληρώσει την 25ετία πριν από 1/1/2011 και να κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικία 50 ετών, αντί των 52 που θα είναι το όριο το 2011 («γλιτώνει» 2 χρόνια).

Ασφαλισμένος που το 2010 έχει 31 χρόνια ασφάλισης μπορεί εργαζόμενος τον επόμενο χρόνο να αναγνωρίσει μέσα στο 2011 συνολικά 4 χρόνια και να «κλειδώσει» στο τέλος του χρόνου δικαίωμα συνταξιοδότησης με 36 χρόνια σε ηλικία 58 ετών. Χωρίς αναγνώριση, ο ασφαλισμένος θα υποχρεούνταν να εργαστεί για 40 χρόνια (+8 έτη) και να συνταξιοδοτηθεί στο 60ό έτος της ηλικίας του (και όχι σε ηλικία 58 ετών).

Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, 57 ετών, με αποδοχές 2.000 ευρώ και 9.600 ημέρες εργασίας το 2011 θα μπορέσει να αναγνωρίσει μια σειρά από χρόνους για να συμπληρώσει τις 10.800 ημέρες εργασίας που απαιτούνται και να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικία 58 ετών. Συμφέρει η αναγνώριση της επιδοτούμενης ανεργίας και ασθένειας ως 600 ημέρες που γίνεται δωρεάν. Τα υπόλοιπα 600 συμφέρει να αναγνωριστούν από χρόνο πραγματικής ανεργίας ή σπουδών για τον οποίο και θα κληθεί να καταβάλει περίπου 3.900 ευρώ για 600 ημέρες ασφάλισης. Σε αντίθεση με τον Στρατό που θα κληθεί να καταβάλει περίπου 6.700 ευρώ.

Ασφαλισμένος του ΙΚΑ που μέχρι το τέλος του 2010 έχει 9.900 ημέρες ασφάλισης ΙΚΑ και είναι 58 ετών μπορεί να συνταξιοδοτηθεί εφόσον αναγνωρίσει 600 ημέρες στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή 20 μήνες. Με αποδοχές 2.000 ευρώ τον μήνα, το κόστος αναγνώρισης θα είναι 8.000 ευρώ. Αν ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δεν αναγνωρίσει τη στρατιωτική υπηρεσία του, δεν θεμελιώσει δικαίωμα εντός του 2010 και συνεχίσει να εργάζεται, για να συνταξιοδοτηθεί το 2011 θα πρέπει να έχει 10.800 ημέρες ασφάλισης, τις οποίες μπορεί να φτάσει αναγνωρίζοντας 600 ημέρες, αφού λόγω της εργασίας του θα έχει τις 10.200 ημέρες (9.900 + 300). Αν αναγνωρίσει χρόνο σπουδών, το κόστος αγοράς θα είναι περίπου 4.000 ευρώ.

Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2010 9.000

ημέρες ασφάλισης. Το 2010 επίσης συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του. Με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τον νέο ασφαλιστικό νόμο, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα μπορούσε να πάρει σύνταξη εφόσον θα συμπλήρωνε το 58ο έτος της ηλικίας του και 10.500 ημέρες. Με το νέο καθεστώς το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει πλασματικά χρόνια και να συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε διατηρεί το όριο ηλικίας των 58 ετών.

Από ΤΑ ΝΕΑ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ …

Αρθρο του Συμπολίτη μας Κώστα Σπανού στην Μεσσηνιακή εφημερίδα "Θάρρος"

Χθες, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και …μυστικές «δεσμεύσεις»(!) εκατέρωθεν, ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη υποψηφιότητα και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, χωρίς βέβαια να εκπλαγεί κανείς από το αποτέλεσμα του τοκετού. Μετά την πολυήμερη δυστοκία, όλοι ξέρανε πλέον πως και ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση Κυπαρίσσιος, όπως συνέβη και με τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα κόμματα είχαν αντιληφθεί πως δεν θα είχαν ελπίδα να εκλέξουν ποτέ «δικό τους» δήμαρχο στην Τριφυλία. Έτσι λοιπόν οι φίλοι Κυπαρίσσιοι, πλήρωσαν ακριβά την αρχική αλαζονική θέση που είχαν πάρει, απέναντι στον χωροταξικό σχεδιασμό του νέου δήμου της Τριφυλίας. Έναν εξωπραγματικό σχεδιασμό, που τον επέβαλαν με το ζόρι τα εγωιστικά κομματικά συμφέροντα των ιδίων και κάποιων βέβαια Τριφύλιων συμφεροντολόγων πολιτικών, παρά τις δικαιολογημένες απόλυτα έντονες διαμαρτυρίες των άλλων ενδιαφερομένων μερών, που εκφράστηκαν εξ αρχής δυναμικά, τόσο στα Φιλιατρά και στους Γαργαλιάνους, όσο και σε άλλες περιοχές της Τριφυλίας.
Τα όσα μεσολάβησαν για την ανάδειξη των .........

υποψηφίων δημάρχων στην Τριφυλία, απέδειξαν περίτρανα μια μεγάλη, πολύ μεγάλη, αλήθεια. Ότι δηλαδή ο νέος αυτός δήμος Τριφυλίας δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα επιβίωσης και ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα αντιληφθούν το αδιέξοδο και θα συμφωνήσουν πως επιβάλλεται να ανασυσταθούν το συντομότερο δυνατόν οι παλιοί δήμοι της Κυπαρισσίας, των Φιλιατρών, των Γαργαλιάνων και ενδεχομένως κι εκείνοι του Δωρίου ή της Αυλώνας.

Αυτά όλα που συνέβησαν ήταν όντως απογοητευτικά και δυστυχώς είμαστε μόνο στην αρχή! Το τι θα επακολουθήσει, καλύτερα να μη το σκεφτόμαστε και ευχόμαστε πράγματι να μην επαληθευθούν οι ανησυχίες μας, γιατί είναι πολύ κρίμα και άδικο η όμορφη αυτή περιοχή της Μεσσηνίας, να υποφέρει εξ αιτίας μιας κοντόφθαλμης τακτικής των πολιτικών ταγών της. Είναι απολύτως βέβαιον, πως όσο και να καταβληθεί προσπάθεια εκ μέρους του όποιου δημάρχου κι αν εκλεγεί μεθαύριο, οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων τουλάχιστον πόλεων της Τριφυλίας στο νέο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα μπορέσουν να συνεργαστούν φιλικά. Θα διαφωνούν συνεχώς, θα αλληλοϋποβλέπονται και θα αλληλοδιαπληκτίζονται, μέχρις ότου όλοι πεισθούν πως ο δήμος αυτός δεν έχει καμία δυνατότητα επιβίωσης και αποφασίσουν ομόφωνα την διάλυσή του. Και κυρία αιτία αυτής της κακοδαιμονίας δεν είναι άλλη, από τον απαράδεκτο και καταστροφικό για όλη την υπόλοιπη Τριφυλία, αυταρχικό ηγεμονισμό της Κυπαρισσίας. Ένας όντως απαράδεκτος κακός ηγεμονισμός, που κρατά σε ομηρία και σε διαρκή υπανάπτυξη όλες τις άλλες γειτονικές πόλεις και που δυστυχώς, η πολλά υποσχόμενη διοικητική αυτή αναδιάρθρωση του «Καλλικράτη», αντί να τον τιθασεύσει και να τον περιορίσει, τον καθιστά ακόμη ισχυρότερο και οπωσδήποτε πιο καταστροφικό, για όλη την υπόλοιπη περιοχή της Τριφυλίας.

Κανείς ασφαλώς δεν αντιλέγει, πως ο «Καλλικράτης» έχει όντως κάποιους καλούς στόχους, όταν αποσκοπεί στο να περιορίσει κυρίως τις μεγάλες κα αλόγιστες δαπάνες που διάφοροι διάσπαρτοι δήμοι είχαν συνηθίσει ανεξέλεγκτα να σπαταλούν επί μακρά σειρά ετών, με ευθύνη όμως αποκλειστικά του ίδιου του κράτους, δηλαδή των ακατάλληλων στο σύνολό τους πολιτικών μας, που για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους παρείχαν αφειδώς στους δήμους διάφορα χρηματικά ποσά, που σπάνια χρησιμοποιούνταν με σύνεση και ορθολογισμό προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν περιοχές που ο «Καλλικράτης» ήταν πράγματι απαραίτητος και που η συνένωση των δήμων εκεί θα προχωρήσει ομαλά. Υπάρχουν όμως και κάποια μεγάλα λάθη που έγιναν στο χωροταξικό σχεδιασμό κάποιων άλλων δήμων, όπως ακριβώς αυτού εδώ της Τριφυλίας, που δεν θα επιτρέψουν ποτέ οι άμοιροι αυτοί δήμοι να έχουν βιώσιμο μέλλον. Θα συμβεί γρήγορα κι εδώ αυτό που συνέβη στην Ολλανδία, όπου λόγω κακού σχεδιασμού η αναδιάρθρωση της τοπικής της αυτοδιοίκησης απέτυχε και το όλο εγχείρημα σε πολλές περιοχές της Ολλανδίας, τελικά …βούλιαξε!

Δεν μπορούσε τάχα ο «Καλλικράτης» σε πολλές εδώ περιπτώσεις, να προβλέπει έναν άλλο τρόπο συνεργασίας των γειτονικών δήμων, αντί της απότομης και υποχρεωτικής αυτής συνένωσης, που προκάλεσε έντονες και ατέλειωτες αντιδράσεις μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων μερών; Δεν μπορούσε δηλαδή να προχωρούσε πρώτα μια ήπια συνεργασία των γειτονικών δήμων και σταδιακά να φτάσουν - μετά από 10 ή 20 χρόνια, σε μια συναινετική «συμβίωση», αφού διαπιστωνόταν προηγουμένως η δυνατότητα μιας τέτοιας ομαλής συνένωσης; Δεν θα μπορούσε να αρχίσει πρώτα το κράτος να κόβει και να περιορίζει τις κάθε είδους δημοτικές σπατάλες, πριν υποχρεώσει τους δήμους να συνενωθούν χωρίς τη θέλησή τους, ώστε να αποφευχθεί το αλαλούμ και η αλληλοφαγωμάρα που αναμένεται οπωσδήποτε να επικρατήσει στους περισσότερους από τους νεοσύστατους δήμους; Δεν θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει πρώτα το κράτος να ψαλιδίζει τις διάφορες περιττές παροχές και κάθε είδους απολαβές, εκεί που θα μπορούσε αυτό να συμβεί, μειώνοντας ακόμη και το τυχόν υπεράριθμο προσωπικό κάποιων δημοτικών υπηρεσιών, ή ακόμα πιο πέρα, συγχωνεύοντας ή καταργώντας κάποιες από τις υπηρεσίες αυτές, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες πιο εύρωστες και οικονομικά πιο συμφέρουσες διαδημοτικές υπηρεσίες, μεταξύ των διαφόρων όμορων γειτονικών δήμων; Γιατί έπρεπε σώνει και καλά να τραυματιστεί πρώτα με βάναυσο τρόπο η πατρογονική αγάπη και το κληρονομικό ενδιαφέρον του πολίτη προς την ιδιαιτέρα του πατρίδα, με το να τον εξαναγκάζει να υπαχθεί κοινωνικά σε μια άλλη γειτονική πόλη, με έναν μάλιστα τόσο απότομο και άγαρμπο τρόπο, όπως έγινε για παράδειγμα στην περιοχή της Τριφυλίας, δημιουργώντας λυπηρές έως και επικίνδυνες καταστάσεις μεταξύ των πολιτών της;

Σε τι θα έβλαπτε τάχα, αν οι τρεις μεγάλες Τριφυλιακές πόλεις (και όχι μόνον), αποφάσιζαν να συνενώσουν πρώτα κάποιες από τις υπηρεσίες τους, χωρίς να χάσουν την αυτονομία τους, ούτε και οι δημότες τους το δικαίωμά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον της ιδιαιτέρας τους πατρίδας, χωρίς να ενοχλούν, να επιβαρύνουν ή να βλάπτουν η μία πόλη την άλλη, ούτε και να επιβαρύνουν άλλους δήμους προκειμένου να απολαμβάνουν την αυτονομία τους; Γιατί ένας Κυπαρίσσιος δήμαρχος να δημαρχεύει και να αποφασίζει για την τύχη των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων, ή ακόμα και το ανάποδο, όταν οι κάτοικοι των πόλεων αυτών θέλουν και μπορούν να αυτοδιοικούνται, χωρίς την παρέμβαση κανενός ξένου; Γιατί κάθε δημότης, σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη πόλη, να μην είναι ελεύθερος να επιλέγει ο ίδιος τους δικούς του δημοτικούς άρχοντες και να μπορεί να αναλαμβάνει μόνος του τα του οίκου του, εφόσον το θέλει και εφόσον το μπορεί; Γιατί να υποχρεώνεται ένας σημαντικός δήμος, με ιστορία 180 ετών, όπως για παράδειγμα ο δήμος Φιλιατρών, να ζήσει αναγκαστικά τώρα κάτω από την ίδια στέγη με έναν άλλο δήμο, όταν οι δυο τους δεν συμφωνούν, δεν ταιριάζουν, δεν τα βρίσκουν σαν «ζευγάρι» και δεν θέλουν βρε αδερφέ να ζήσουν μαζί; Επιβάρυναν ποτέ οι Φιλιατρινοί τους άλλους, για την πόλη τους; Απέδειξαν ποτέ ότι οικονομικά δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους; Γιατί λοιπόν να τους μαντρώνουν τώρα με το ζόρι σε ένα ανεπιθύμητο ξένο «μαντρί»; Γιατί να μην μπορούν οι Φιλιατρινοί, οι Γαργαλιανιώτες και Κυπαρίσσιοι να παραμείνουν μεταξύ τους φίλοι και καλοί γείτονες, όπως ήταν ανέκαθεν, αντί να τους υποχρεώνουν τώρα να ζήσουν σαν «ζευγάρι», αφού δεν ταιριάζουν τα χνώτα τους, δεν ταιριάζουν οι χαρακτήρες τους, οι νοοτροπίες τους , ούε η κουλτούρα τους και τα ενδιαφέροντά τους; Λίγη απλή λογική δεν υπάρχει επί τέλους σ’ αυτό το κράτος;
Τι απαντάτε επ’ αυτού κύριοι κύριοι Ραγκούση, Κουσελά, Βουδούρη, που επιβάλλατε αυτό τον απαράδεκτο σχεδιασμό στην Τριφυλία. Τι απαντάτε κι εσείς κύριε Δράκο, που όταν έπρεπε να πάρετε θέση (και σας το ζητάγαμε), αποφεύγατε σκοπίμως να μιλήσετε ;

Εδώ που τα λέμε όμως, στο σημερινό αδιέξοδο δεν έχουν μικρή ευθύνη και οι ίδιοι οι φορείς και κάτοικοι της Κυπαρισσίας. Οι Φιλιατρινοί και οι Γαργαλιανιώτες, το είχαν διακηρύξει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, από την αρχή, πως δεν θέλουν αυτό τον γάμο. Οι δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια, οι φορείς και οι δημότες των πόλεων αυτών δεν έπαυαν να το λένε και να το φωνάζουν προς κάθε κατεύθυνση, πως ο χωροταξικός σχεδιασμός της Τριφυλίας, για ένα μόνο μεγάλο δήμο, είναι μεγάλο και τραγικό λάθος και πως θα έπρεπε με κάθε τρόπο να παραμείνουν στην Τριφυλία οι τρεις μεγάλοι δήμοι, αυτόνομοι. Κανείς όμως δεν τους άκουγε και το δημοτικό συμβούλιο της Κυπαρισσίας, με τις πλάτες βέβαια των Δράκου, Κουσελά και Βουδούρη, επέμενε και ζητούσε «ένα μόνο δήμο στην Τριφυλία με έδρα την Κυπαρισσία», αδιαφορώντας για τις απόψεις και τις θέσεις όλων των άλλων. Δεν σκέφτηκαν όμως οι φίλοι Κυπαρίσσιοι (και το «φίλοι» εδώ το εννοώ απόλυτα), πως διέτρεχαν το κίνδυνο να τους «καπελώσει» κάποτε ένας ανεπιθύμητος Φιλιατρινός ή Γαργαλιανιώτης δήμαρχος;

Αν αυτό δεν τους πείραζε και δεν τους ενοχλούσε, τότε γιατί αντέδρασαν τόσο έντονα όταν είδαν ότι προς τα εκεί βαδίζουν τα πράγματα; Γιατί εναντιώθηκαν, διαφώνησαν, επαναστάτησαν και άλλοι μεν κηρύξανε βιαστικά αντάρτικο, ενώ κάποιοι άλλοι ανακάλεσαν όσα είχαν προηγουμένως υποσχεθεί, μάσησαν τα λόγια τους και ζήτησαν «όρκους και διαβεβαιώσεις» πως δεν θα υπάρξουν μονόπλευρες αποφάσεις από την πλειοψηφία του νέου δημοτικού συμβουλίου, που θα βρίσκεται στα χέρια των Φιλιατρινών και Γαργαλιανιωτών, ώστε μη τυχόν και θιγούν τα …«κεκτημένα» προνόμια της Κυπαρισσίας;

Δικαίωμα τους βέβαια να το επιζητούν. Δικαίωμα όμως και των άλλων να επιδιώξουν μια δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της Τριφυλίας, με αντικειμενική ανακατανομή όλων των κρατικών και περιφερειακών υπηρεσιών που θα βρίσκονται στο νέο δήμο. Αν αυτό δεν τους αρέσει, και εάν θέλουν να μην αλλάξει τίποτα και να παραμείνουν αφεντικά στο σπίτι τους, τότε θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική και να ζητήσουν από τους πολιτικούς τους να καταργηθεί τα ταχύτερο δυνατόν ο μεγάλος αυτός δήμος της Τριφυλίας και να επανιδρυθούν πάλι οι τρεις τουλάχιστον μεγάλοι δήμοι. Ας το αντιληφθούν και ας το χωνέψουν, πως οι Φιλιατρινοί και Γαργαλιανιώτες δεν έχουν κανένα άλλο όπλο να αμυνθούν -τώρα που τους δίνεται η ευκαιρία- εναντίον του υδροκεφαλισμού της Κυπαρισσίας. Γι’ αυτό και διεκδικούν τώρα δυναμικά τη δημαρχία του νέου δήμου Τριφυλίας, με ένα μεγάλο και κύριο στόχο. Να οδηγήσουν τα πράγματα προς μια σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να επιτευχθεί επί τέλους μια δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Τριφυλιακών πόλεων.

Πρέπει όλοι να πεισθούν πως αυτό είναι προς το συμφέρον όλης της Τριφυλίας και πως πρέπει να μπει ένας οριστικός φραγμός στον καταστροφικό υδροκεφαλισμό της Κυπαρισσίας. Εάν αυτό δεν αρέσει στους φίλους μας και δεν συμφωνήσουν επ’ αυτού, ένας άλλος τότε, τελευταίος στόχος, θα ήταν το να πιέσουν όλοι και να πείσουν την πολιτική εξουσία της χώρας, να επανορθώσει το μεγάλο λάθος του χωροταξικού σχεδιασμού της αυτοδιοίκησης στην Τριφυλία και να επανιδρύσει τους τρεις μεγάλους δήμους, προκειμένου η περιοχή αυτή να αυτοδιοικηθεί και να αναπτυχθεί σωστά. Αυτό θα συμφέρει οπωσδήποτε όλους τους Τριφύλιους και τους ίδιους ασφαλώς τους Κυπαρίσσιους, αν θέλουν όντως να δουν ρεαλιστικά τώρα τα πράγματα.

Είναι ώρα λοιπόν να αποδείξουν τώρα οι Κυπαρίσσιοι πως αγαπάνε πραγματικά όλη την Τριφυλία, πως ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτήν και πως δεν τους απασχολεί μόνο η Κυπαρισσία, ούτε και το να ηγεμονεύουν αυταρχικά όλες τις άλλες πόλεις. Καλούνται να αποδείξουν εμπράκτως πως θεωρούν και τις άλλες πόλεις ισάξιες και με ίσα δικαιώματα ανάπτυξης και προόδου. Να μην ειρωνεύονται και χλευάζουν τους γείτονές τους, όταν αυτοί εκφράζουν τα δίκαια παράπονά τους, για την προκλητική προνομιακή μεταχείριση της Κυπαρισσίας από το κράτος. Να αποδείξουν πως δεν επιθυμούν να μονοπωλεί πλέον η πόλη τους όλο το διοικητικό μηχανισμό της Τριφυλίας, και πως και οι άλλες πόλεις της Τριφυλίας είναι ικανές να διαθέτουν κάποιες από τις κρατικές ή περιφερειακές υπηρεσίες, που σε πολλές περιπτώσεις τους ανήκουν φυσιολογικά και κακώς βρίσκονται εγκατεστημένες στην Κυπαρισσία. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η περιοχή Φιλιατρών, που είναι κατά βάση η κύρια παραγωγική περιοχή της Τριφυλίας, να στερείται των αρμόδιων εκείνων γεωργικών υπηρεσιών, που δεν έχουν καμία απολύτως θέση να βρίσκονται στη Κυπαρισσία. Αν αυτό το είχαν αποδεχθεί, ενδεχομένως να ήταν διαφορετική και η σημερινή κατάσταση…

Οι Φιλιατρινοί και Γαργαλιανιώτες, όπως και πολλοί άλλοι Τριφύλιοι, δεν θα επιλέξουν μεθαύριο δήμαρχο, με αξιοκρατικά ή με κομματικά κριτήρια. Στις εκλογές αυτές σύνθημά τους θα είναι μάλλον το «νυν υπέρ πάντων ο αγών, για την ιδιαιτέρα μας πατρίδα». Εκείνο που τους ενδιαφέρει κυρίως, είναι το να εκλέξουν ένα «δικό τους» δήμαρχο, που θα παλέψει πρωτίστως για να διορθώσει τα λάθη της μη δίκαιης και ισόρροπης ανάπτυξης όλων των Τριφυλιακών πόλεων και να διορθώσει κυρίως το μεγάλο χωροταξικό λάθος που έκανε ο «Καλλικράτης» στην Τριφυλία. Ο αυριανός δήμαρχος θα έχει καθήκον να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατόν ένα «συναινετικό διαζύγιο» στον αταίριαστο αυτό «γάμο». Την Κυπαρισσία την αγαπάμε και θα την αγαπάμε πάντα σαν καλή και ωραία γειτόνισσα, θα την επισκεπτόμαστε συχνά όπως πάντα και θα πίνουμε ευχάριστα το καφεδάκι μας μαζί με τους Κυπαρίσσιους φίλους μας, αλλά όμως, …μέχρις εκεί. Δεν χρειάζεται και να την …«παντρευτούμε»!

Κώστας Σπανός

Ευχαριστούμε την εφημερίδα "Θαρρος" για την παραχώρηση του θέματος

Παναθηναϊκός: Και επισήμως ξανά πρόεδρος ο Ν. Πατέρας

Το Δ.Σ. της ΠΑΕ Παναθηναϊκός επικύρωσε και τυπικά στην έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη το μεσημέρι την επιστροφή του Νικόλα Πατέρα στον προεδρικό θώκο του συλλόγου.

Εξερχόμενος από τα γραφεία της ΠΑΕ στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού» επιβεβαίωσε την εκλογή του.

«Ολοκληρώσαμε το Δ.Σ όπου επικυρώθηκε η εκλογή μου. Συζητήσαμε διάφορα που θέματα που αφορούν τον ΠΑΟ, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, από εδώ και πέρα προχωράμε δυνατά για την επίτευξη των στόχων μας», τόνισε με δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκε και στα όσα είπε στους ποδοσφαιριστές του συλλόγου για τη βαριά ήττα από τη Μπαρτσελόνα.

«Εξέφρασα τον προβληματισμό μου .........

στους παίκτες. Νομίζω έχουν πάρει το μήνυμα», ήταν το σχόλιό του.

Στο Δ.Σ. ακόμα αποφασίστηκε η επιστροφή του σε αυτό του Στέφανου Ησαΐα, αλλά και η αλλαγή στη σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής, η οποία πλέον θα αποτελείται από τους Πατέρα, Φόντικα, Βουτσαρά και Μαυροκουκουλάκη.

Να μην εξαιρεθεί κανείς από την περαίωση ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Να μην εξαιρεθεί κανείς από τη διαδικασία της περαίωσης, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία στο μέλλον, ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ , σημειώνοντας, ωστόσο, πως είναι απαραίτητο να δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα στους συνεπείς φορολογούμενους, ώστε να καλλιεργηθεί και ένα μοντέλο συνεπούς φορολογικής συμπεριφοράς στην ελληνική αγορά.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε ότι «ούτε η πορεία της ελληνικής οικονομίας κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση, ούτε η αγορά σταθεροποιείται, όπου η κατάσταση είναι δραματική και σε μία συνθήκη διαρκούς επιδείνωσης γι' αυτό και οι νέοι δείκτες ασφυξίας στην οικονομία και στην αγορά επιβάλλουν ταχύτερες ενέργειες».

Ο κ. Κορκίδης εκτίμησε ότι «η έκρηξη .........

της ανεργίας στο 11,8%, η άνοδος του πληθωρισμού στο 5,6% και η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών κατά 15% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο - με το συνολικό ύψος των ακάλυπτων επιταγών και των συναλλαγματικών να φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου - μας οδηγούν σε δύο λυπηρές διαπιστώσεις. ούτε η πορεία της ελληνικής οικονομίας κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση, ούτε, βέβαια, η αγορά σταθεροποιείται, όπου η κατάσταση είναι δραματική και σε μία συνθήκη διαρκούς επιδείνωσης. Η απαισιοδοξία ενισχύεται και από την εκτίμηση ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η "μαύρη τρύπα" των ακάλυπτων επιταγών και των συναλλαγματικών θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου».

Αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της σκληρής λιτότητας και της αντιαναπτυξιακής πολιτικής της τρόικας επιβεβαιώνονται, στην ουσία, από τη διόλου κολακευτική έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, όπου, εμμέσως πλην σαφώς, η ευθύνη για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων επιρρίπτεται στη νοοτροπία φοροδιαφυγής των Ελλήνων και προαναγγέλλονται νέα μέτρα, παρά την προτροπή του Πρωθυπουργού να αποφεύγουμε τη "μετρολογία"».

Πρόσθεσε πως «από την άλλη πλευρά, η έκθεση καταδεικνύει για άλλη μία φορά την ελλιπή γνώση της τρόικας για τα δεδομένα και τις πραγματικότητες της ελληνικής περίπτωσης, ένα έλλειμμα το οποίο, δυστυχώς, οδηγεί σε προβληματικές πολιτικές επιλογές».

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «παρήγορο είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη σημαντική μείωση του τζίρου αλλά και τα "λουκέτα" στα εμπορικά καταστήματα, παρατηρείται μια οριακή αύξηση της απασχόλησης κατά 0,3% έναντι της μείωσης 1,7% την προηγούμενη χρονιά».

«Το εμπόριο δείχνει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην κρίση, πράγμα που επιβεβαιώνει η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (Β' Τρίμηνο) και δικαιώνει την πάγια θέση της ΕΣΕΕ για την κεντρική θέση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό σχεδιασμό» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 17ης Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Σημείωση:
Ο Μεσσηνιακός Λόγος είναι εβδομαδιαία εφημερίδα και κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ολυμπιακός: Ζήτησε μείωση οκτώ αγωνιστικών!!!!!!!!

Εκδικάστηκε σήμερα (16/9) στο ΑΣΕΑΔ (όπως ήταν προγραμματισμένο άλλωστε), η έφεση που κατέθεσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός, κατά της πρωτόδικης απόφασης που επέβαλλε στους Πειραιώτες ποινή εννέα αγωνιστικών και πρόστιμο 110.000 ευρώ για τα όσα συνέβησαν στον περσινό τέταρτο τελικό του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό.

Οι «ερυθρόλευκοι» ζητάνε... γενναία μείωση της ποινής καθώς αίτημά τους είναι να «πέσει» στη μία αγωνιστική. Αναλυτικότερα, το νομικό τμήμα της πειραιώτικης ΚΑΕ στηρίζει το αίτημα αυτό στο ότι το δικαστήριο θα πρέπει να λάβει υπόψη του μόνο η ρίψη αντικειμένων και όχι η διακοπή του αγώνα.

Απόφαση δεν εκδόθηκε σήμερα και σίγουρα ........

αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον. Πάντως με δεδομένο ότι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ θα διεξαχθεί την 25η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τους «πράσινους» με τον κόσμο του, ακόμη κι αν η ποινή τελικά δεν «πέσει».

Τι αλλάζει στις τραπεζικές συναλλαγές με τον Ν. 3862

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝEΣ με τους νέους κανόνες είναι πλέον οι υπηρεσίες πληρωμών που προσφέρει στους πελάτες της η Εθνική Τράπεζα, η οποία σε πλήρη συμμόρφωση με τον νέο Νόμο 3862/2010 (που ενσωματώνει την Οδηγία 2007/64/ΕΚ για τις υπηρεσίες πληρωμών - PSD) ολοκλήρωσε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή για τις τράπεζες σημαίνει ότι για παράδειγμα όταν καταθέτουμε μετρητά σε τραπεζικό λογαριασμό φυσικού προσώπου στο ταμείο ή σε ATM, αυτά αποκτούν αξία (η λεγόμενη valeur) την ίδια και όχι την επόμενη μέρα.
Επίσης, η μεταφορά ευρώ από λογαριασμό .......

σε λογαριασμό, είτε αυτός ανήκει στο ίδιο πρόσωπο είτε σε άλλο πελάτη της Εθνικής, γίνεται με valeur ίδιας μέρας, ενώ στην περίπτωση που δεχόμαστε έμβασμα ή εντολή πληρωμής σε ευρώ από άλλη τράπεζα του εσωτερικού/εξωτερικού, τα χρήματα πιστώνονται με ημερομηνία αξίας την ίδια μέρα με εκείνη που έφθασαν στην τράπεζα.

Τέλος, για τις συναλλαγές που πραγματοποιούμε σε ξένο νόμισμα σε χώρα του εξωτερικού, θα μπορούμε να δούμε αναλυμένο το ποσό στο νόμισμα της συναλλαγής και σε ευρώ, καθώς και τη συναλλαγματική ισοτιμία μετατροπής που ίσχυσε, ενώ μπορούμε να ζητήσουμε επιστροφή χρημάτων ακόμα και μετά από 13 μήνες μετά τη συναλλαγή όταν αποδειχθεί μη εγκεκριμένη συναλλαγή πληρωμής.

Από την Express

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Την προμήθεια που εισπράττουν οι τράπεζες πότε επιτέλους θα την καταργήσουν; Ηδη υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που λένε ότι είναι παράνομη η κατακράτηση ποσού.
Σύμφωνα με την αρ. 2123/2009 αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου σε συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ άλλων, κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η προμήθεια που λαμβάνουν οι Τράπεζες για κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό τρίτου. Σύμφωνα με τον νόμο 2251/94 όπως ισχύει σήμερα, όλες οι Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να πάψουν να εισπράττουν την ως άνω προμήθεια.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ;;;;;


Πώς να αποφύγετε ενοχλητικά τηλεφωνήματα

Συμβουλές προς τους πολίτες προκειμένου να αποφεύγουν τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα δίνει η αστυνομία. Συγκεκριμένα συμβουλεύει:

• Χρησιμοποιείστε αυτόματο τηλεφωνητή και αφήστε να καταγραφεί το μήνυμα. Επίσης, στον αυτόματο τηλεφωνητή μπορείτε να εγγράψετε μήνυμα δικό σας ότι όλες οι κλήσεις καταγράφονται σε ειδική υπηρεσία της αστυνομίας ή σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security).

• Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κλπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κλπ.

• Αν οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, χρησιμοποιείστε ........

την αναγνώριση κλήσεων (εφόσον δεν σας τηλεφωνούν από απόκρυψη) και επιπλέον, ενημερώστε την τηλεφωνική εταιρεία με την οποία είστε συμβεβλημένοι και την Αστυνομία, προκειμένου να σας πληροφορήσουν ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε.

• Όταν βρίσκονται στο σπίτι μικρά παιδιά ή υπερήλικες, καλό είναι να ενεργοποιείτε την εκτροπή κλήσεων, ώστε να μη δοθούν από τα άτομα αυτά πληροφορίες για σας και τους δικούς σας.

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άτομα που σας συστήνονται ως τεχνικοί της εταιρείας του κινητού σας τηλεφώνου και σας ζητούν, για δήθεν έλεγχο της συσκευής σας, να πατήσετε το πλήκτρο με τη δίεση (#), τους αριθμούς 90 ή 09, δίεση (#) και έπειτα κάποιον άλλον αριθμό.

• Να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνό σας, διότι αν συμμορφωθείτε με αυτές τις οδηγίες, μπορεί ο άγνωστος να αποκτήσει πρόσβαση στην κάρτα σας SIM και να τηλεφωνεί χρεώνοντας τον δικό σας λογαριασμό

Καύσιμα: η αλυσίδα της κερδοσκοπίας

Τα «χρυσά» κόλπα με τη βενζίνη. Οι στρεβλώσεις που ανεβάζουν τις τιμές.

Τα «χρυσά κόλπα», όπως οι κρυφές εκπτώσεις και οι συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας εταιρειών- πρατηριούχων, μαζί με χρόνιες στρεβλώσεις όπως η άρση των περιορισμών για έκδοση νέων αδειών βυτιοφόρων και η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, φρενάρουν τον ανταγωνισμό και συντείνουν στην αύξηση των φαινομένων κερδοσκοπίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η αδιαφάνεια .........

στην τιμολόγηση τόσο από τη διύλιση προς την εμπορία όσο και από την εμπορία στα πρατήρια (με αναλυτική αναγραφή των εκπτώσεων που χορηγούν) αλλά και από εκεί στην εμπορία, ώστε να είναι σαφές κάθε στιγμή στον ελεγκτικό μηχανισμό πόσο ακριβώς κερδίζει ο κάθε κρίκος της αλυσίδας. Κι ας επιβλήθηκε το 2008 με απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Χρ. Φώλια υποχρέωση στις εταιρείες εμπορίας που χορηγούν εκπτώσεις (επί τιμολογίου και τις απολογιστικές, αυτές δηλαδή που δίνουν στο τέλος του έτους) να τις αναγράφουν τόσο στα τιμολόγια που εκδίδουν όσο και, το κυριότερο, στις νέες συμφωνίες που συνάπτουν με πρατηριούχους.

Τι απ΄ όλα αυτά έγινε; Καταρχήν, το κουβάρι με τις εκπτώσεις είναι μπερδεμένο, γιατί εκτός από τις παραπάνω υπάρχουν και οι υποστηρικτικές εκπτώσεις, εκείνες δηλαδή που χορηγούν οι εταιρείες για να επιβραβεύσουν έναν πελάτη τους. Αλλοι υποστηρίζουν ότι στα τιμολόγια αναγράφεται το σύνολό τους και άλλοι ότι δεν φαίνονται ούτε οι απολογιστικές, ούτε οι υποστηρικτικές. Αλλωστε οι τελευταίες θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον Μάρτιο του 2009, αλλά στην πράξη συνεχίζουν και δίνονται...

Τι κερδίζει λοιπόν, με βάση τουλάχιστον τα όσα «φαίνονται» στα τιμολόγια, ο καθένας από τους κρίκους της αλυσίδας; Σήμερα σε ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης, το 64,47% είναι φόροι, το 29,5% η τιμή διυλιστηρίου, το 4,2% το περιθώριο κέρδους των εταιρειών και το 1,7% το περιθώριο κέρδους των πρατηρίων. Βέβαια στο τελευταίο θα πρέπει κανείς να προσθέσει κάποιο επιπλέον μικρό ποσοστό (1%-2%) για εκπτώσεις, που δεν εμφανίζονται.

Χέρι στις συμβάσεις
Αλλο σοβαρό πρόβλημα αφορά τις συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας που συνάπτουν οι εταιρείες με τους πρατηριούχους και που αφορούν άνω του 70% του συνόλου των πρατηρίων. Αν και εκδόθηκε και δεύτερη υπουργική απόφαση τον Μάρτιο του 2009, εντούτοις πολλές εταιρείες συνεχίζουν να μην αναγράφουν το επίπεδο των εκπτώσεων στις συμβάσεις με τους πρατηριούχους. Χωρίς τιμές
Οι συμβάσεις αυτές είναι πενταετείς και δεν ορίζουν το ακριβή τρόπο καθορισμού της τιμής χονδρικής. Δεν υπάρχει δηλαδή μια τιμή αναφοράς, π.χ. η εκάστοτε τιμή διυλιστηρίου στην οποία να προστίθεται ένα συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, ώστε ο πρατηριούχος να ξέρει από την αρχή μέχρι τη λήξη της 5ετούς σύμβασης το πώς θα διαμορφώνεται η τιμή. Ετσι, όταν μια εταιρεία θέλει να εκδιώξει έναν πρατηριούχο από τον στόλο της, μπορεί απλώς να του «ψαλιδίσει» απροειδοποίητα την έκπτωση. Τις συμβάσεις αυτές είχε βάλει στο στόχαστρό της η πρώην υπουργός Ανταγωνιστικότητας Λ. Κατσέλη, και οι πληροφορίες από τη Γ.Γ. Εμπορίου είναι ότι παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι αποφασισμένος να κάνει και ο νέος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης.

Το πόρισμα του 2008
Αλλωστε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εξυγιανθεί η αγορά περιγράφονταν το 2008 στο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δύο χρόνια μετά το πόρισμα εκείνο, στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ζουν και βασιλεύουν, αφού από τα 23 εκείνα μέτρα και προτάσεις της Επιτροπής, είναι ζήτημα αν έχουν εφαρμοσθεί τα μισά, κυρίως εκείνα με το λιγότερο πολιτικό κόστος.

Τι εισηγούνταν η Επιτροπή; Αμεση κατάργηση των ρυθμιζόμενων κομίστρων στα Δ.Χ. βυτιοφόρα ώστε να μειωθεί το τελικό κόστος (δεν εφαρμόστηκε λόγω πολιτικού κόστους), ενώ για τον ίδιο λόγο δεν ίσχυσαν η άρση περιορισμών ως προς την έκδοση νέων αδειών Ι.Χ. βυτιοφόρων, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων και η αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη δυνατότητα λειτουργίας πρατηρίων σε υπεραγορές, μέτρα με κοινό στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και τα οποία ισχύουν σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν εφαρμόστηκαν ποτέ
Ακόμη και μέτρα χωρίς εμφανές πολιτικό κόστος, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση ειδικών ηλεκτρονικών πινάκων σε «κλειστούς» αυτοκινητόδρομους προς ενημέρωση των διερχόμενων οδηγών για την τιμή στα επόμενα δύο πρατήρια αλλά και τη χιλιομετρική τους απόσταση, ώστε να έχει κίνητρο ο οδηγός να αναζητήσει καλύτερη τιμή, δεν εφαρμόστηκαν, παρά τη θετική ευρωπαϊκή εμπειρία. Επίσης στο ράφι έμεινε και η πρόταση για αναθεώρηση των συμβάσεων των πρατηρίων των εθνικών οδών με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και τους διαχειριστές των κλειστών αυτοκινητροδρόμων, με σκοπό να μειωθούν τα υψηλά ενοίκια που επιβάλλονται στους βενζινοπώλες, και τα οποία επηρεάζουν αυξητικά τις τιμές πώλησης καυσίμων στις εθνικές οδούς.

Μόνο οι ταμειακές
Το μόνο στην ουσία μέτρο που εφαρμόσθηκε από τα όσα εισηγούνταν η Επιτροπή είναι ο εφοδιασμός των πρατηρίων με ταμειακές μηχανές για την πάταξη του λαθρεμπορίου, βήμα κι αυτό ημιτελές, αφού έχει παραπεμφθεί για το μέλλον η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών στα πρατήρια, βάσει του οποίου θα γνωρίζει επακριβώς η Πολιτεία τι ποσότητες αγοράζουν και τι πωλούν. Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχουμε αναλογικά έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς πρατηρίων στην Ευρώπη, πάνω από 8.000 (παρόμοιο αριθμό έχει η Ισπανία αλλά με τατραπλάσιο πληθυσμό), γεγονός που από μόνο του αποτελεί έναν παράγοντα αύξησης των τιμών σε γειτονιές ή περιοχές όπου οι πελάτες δεν είναι αρκετοί για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των πρατηρίων.

ΤΑ ΝΕΑ

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων στην Καλαμάτα

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) διοργανώνουν την 3η Σειρά Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη “ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ” στην Καλαμάτα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών τα οποία επιθυμούν να προετοιμαστούν έγκαιρα για θέσεις αυξημένης ευθύνης και γενικότερων καθηκόντων (general management).

Η έναρξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ........

ξεκινά την 15η Οκτωβρίου 2010 και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2012. Τα μαθήματα θα διεξάγονται 2 διήμερα το μήνα (Παρασκευή 17.00-21.20 και Σάββατο 09.00-17.00).
Αιτήσεις Εγγραφής γίνονται δεκτές μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο ΚΕΚ ΕΤΑΠ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (κτήριο πρώην Σχολές Παπαφλέσσα, Ηροδότου 6 και Κανάρη), τηλ. 27210 84849, 24174, e-mail: etap@etap.com.gr.

Η δράση σπείρας κουκουλοφόρων ληστών

Η σπείρα των ληστών, που «κτυπά» σπίτια γερόντων, «έδρασε» και χθες σε τρεις περιπτώσεις και αφαίρεσε τις οικονομίες των θυμάτων.

Συγκεκριμένα χθες στις 2:30 το πρωί, 4 κουκουλοφόροι μπήκαν στο σπίτι 84χρονης, στην Πλατανόβρυση, παραβιάζοντας την κεντρική πόρτα, και απειλώντας την απέσπασαν 150 ευρώ κι ένα μεταλλικό δοχείο με λάδι, ενώ μια ώρα αργότερα, στο Κουρτάκι, 3 κουκουλοφόροι αφαίρεσαν 300 ευρώ από σπίτι γερόντων απειλώντας τους.

Λίγο αργότερα, στην Κάτω Βούταινα, .........

4 άτομα με κουκούλες παραβιάζοντας την πόρτα μπήκαν στο σπίτι 86χρονης και της πήραν 25 ευρώ.

Η Αστυνομία εξακολουθεί τις έρευνες για την ανακάλυψη της σπείρας των κουκουλοφόρων ληστών και την σύλληψή τους.

Από το blog ΜΕΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΟ

Σχετική ερώτηση στο Νομαρχιακό συμβούλιο κατέθεσε ο Θεόδωρος Μπρεδήμας Διαβάστε την.

Από χθές Ελληνικό ελαιόλαδο και ξύδι στις πτήσεις της Olympic Air

Aπό χθες στα γεύματα όλων των πτήσεών της η Olympic Air, (θυγατρική του ομίλου της ΜIG) εγκαινιάσε τη χρήση ελληνικού ελαιολάδου και ξυδιού, αντικαθιστώντας τα εισαγόμενα προϊόντα.

Όπως ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρία, τα γεύματα των πτήσεών της θα συνοδεύονται από ατομική μερίδα, η οποία θα αποτελείται από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας και βαλσάμικο ξύδι της εταιρείας Παπαδημητρίου ΑΕ, μιας από τις σημαντικότερες της Νότιας Ελλάδας, της οποίας τα προϊόντα εξάγονται σε 15 χώρες του κόσμου τυγχάνοντας διεθνούς αναγνώρισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να φτάσουμε ........

σε αυτή την εξέλιξη προηγήθηκε επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κου Γιώργου Καραμπάτου προς τον πρόεδρο της MIG Ανδρέα Βγενόπουλο.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια θετικότατη εξέλιξη τόσο για το Εxtra παρθένο Μεσσηνιακό Λάδι όσο και για την έμμεση διαφήμιση της Μεσσηνίας ως Ελαιοπαραγωγικής περιοχής.

Σειρήνες θα ηχήσουν σε όλη την Πελοπόννησο

Δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος αυτόματου τηλεχειρισμού των σειρήνων συναγερμού πολιτικής άμυνας, διάρκειας ενός λεπτού, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 11:00 σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου.

Η ήχηση των σειρήνων πραγματοποιείται .......

στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του δικτύου, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του.
Η δοκιμή θα διαρκέσει για 1 λεπτό.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ, ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο αυστηρό καθεστώς «Διαφάνεια»

Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το νέο καθεστώς για την καταγραφή, τη δημοσιοποίηση και τον έλεγχο των εσόδων και των εξόδων των υποψηφίων και των συνδυασμών καταγράφει η αυτοδιοίκηση gr.

Να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα ...........

«Διαφάνειας Εκλογικών Δαπανών Υποψηφίων και Συνδυασμών για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές 2010»: http://ekloges.ypes.gr/diafaneia/index.html του ΥΠ.ΕΣ όλοι οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί σε περιφέρειες και δήμους άνω των 10.000 κατοίκων πρέπει να αναρτούν υποχρεωτικά τα έσοδα και τα έξοδά τους.

Οι 12 ερωτήσεις

Τα δώδεκα ερωτήματα αφορούν όλα τα θέματα και είναι τα εξής:

1) Πως προκύπτουν και καταγράφονται τα έσοδα των συνδυασμών και των υποψηφίων;
2) Πως καταγράφονται τα έξοδα (δαπάνες) των συνδυασμών και των υποψηφίων;
3) Σε τι ανάλυση εμφανίζονται τα έσοδα και τα έξοδα;
4) Γιατί δε φαίνεται το όνομα του καταθέτη στα έσοδα;
5) Πως προκύπτει το κόστος των ενεργειών;
6) Πως δημοσιοποιούνται τα έσοδα και τα έξοδα;
7) Πως ελέγχονται τα έσοδα και τα έξοδα;
8) Πως ορίζεται η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων;
9) Πως μπορεί να γίνει μια καταγγελία για θέματα του Νομού 3870/2010;
10) Ποιοι υποχρεούνται στην ανάρτηση των εσόδων / εξόδων;
11) Με τι σειρά εμφανίζονται οι συνδυασμοί;
12) Τι σημαίνει το λεκτικό που εμφανίζεται δίπλα στο όνομα του υποψηφίου;

Αναλυτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του ΥΠ.ΕΣ. έχουν ως εξής:


1) Πως προκύπτουν και καταγράφονται τα έσοδα των συνδυασμών και των υποψηφίων;
Από 2 τρόπους, καταθέσεις φυσικών προσώπων σε μετρητά μέσω τραπεζών και από πωλήσεις εισιτηρίων (διπλότυπα και θεωρημένα από τις κατά τόπους ΔΟΥ)

2) Πως καταγράφονται τα έξοδα (δαπάνες) των συνδυασμών και των υποψηφίων;
Οι δαπάνες καταγράφονται με βάση τις ενέργειες που γίνονται από τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους, οι οποίες εντάσσονται σε προκαθορισμένες κατηγορίες.

3) Σε τι ανάλυση εμφανίζονται τα έσοδα και τα έξοδα;
Η ανάλυση εξαρτάται από τον τρόπο που καταχωρούνται τα στοιχεία από τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους. Για παράδειγμα, τα έξοδα για μια εκδήλωση μπορεί να καταχωρηθούν αναλυτικά ή συγκεντρωτικά, ανάλογα με τον όγκο ή τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο διαχειριστής. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να μπορεί να επιβεβαιωθεί η καταχώριση με βάση πρωτογενή παραστατικά σε περίπτωση ελέγχου.

4) Γιατί δε φαίνεται το όνομα του καταθέτη στα έσοδα;
Η πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη στο σύστημα και δεν καταχωρείται από τους συνδυασμούς ή τους υποψηφίους για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Σε περίπτωση ελέγχου η πληροφορία μπορεί να ανακτηθεί από τα πρωτογενή στοιχεία. Για καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό, τα στοιχεία του καταθέτη καταχωρούνται με ευθύνη της τράπεζας. Για έσοδα από εισιτήρια, τα πλήρη στοιχεία του προσώπου στο οποίο διατέθηκε κάθε εισιτήριο αναγράφεται στο στέλεχος του διπλότυπου εισιτηρίου που παραμένει στην κατοχή του συνδυασμού ή του υποψηφίου.

5) Πως προκύπτει το κόστος των ενεργειών;
Το ποσό που αναρτάται για κάθε ενέργεια προσδιορίζεται από το διαχειριστή του συνδυασμού με βάση τα πραγματικά στοιχεία της κάθε δαπάνης.

6) Πως δημοσιοποιούνται τα έσοδα και τα έξοδα;
Τα έσοδα και τα έξοδα που εμφανίζονται είναι κατά δήλωση των συνδυασμών και των υποψηφίων και έχουν εγκριθεί από τον υπεύθυνο διαχειριστή που έχει ορισθεί από το συνδυασμό.

7) Πως ελέγχονται τα έσοδα και τα έξοδα;
Τα έσοδα και τα έξοδα που εμφανίζονται μπορούν να ελεγχθούν από την Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων. Τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδα σχετίζονται με παραστατικά ή κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είναι υποχρεωμένος να διατηρεί ο συνδυασμός ή ο υποψήφιος. Η Επιτροπή μπορεί να ελέγξει τα αναρτημένα στοιχεία σε σχέση με αυτά τα στοιχεία.

8) Πως ορίζεται η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων;
Για κάθε Περιφέρεια συγκροτείται χωριστή Επιτροπή στην έδρα της περιφέρειας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία συγκρότησης της Επιτροπής, βλέπε το Αρθρο 12, Παρ.2.α του σχετικού Νόμου 3870/2010

9) Πως μπορεί να γίνει μια καταγγελία για θέματα του Νομού 3870/2010;
Οι καταγγελίες γίνονται εγγράφως και επωνύμως απευθείας στην Επιτροπή, μέχρι το πέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Για την αναλυτική λίστα των επιτροπών, πατήστε εδώ

10) Ποιοι υποχρεούνται στην ανάρτηση των εσόδων / εξόδων;

Για τις Περιφερειακές Εκλογές, όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι. Για τις Δημοτικές Εκλογές, όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Για Δήμους με μικρότερο πληθυσμό, η ανάρτηση είναι προαιρετική. Επίσης, δεν αναρτώνται τα έσοδα και οι δαπάνες για τα υποψήφια μέλη των συμβουλίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων.

11) Με τι σειρά εμφανίζονται οι συνδυασμοί;
Αλφαβητικά.

12) Τι σημαίνει το λεκτικό που εμφανίζεται δίπλα στο όνομα του υποψηφίου;

Το λεκτικό περιέχει την πληροφορία του είδους του υποψηφίου και που κατεβαίνει.
Στις περιφερειακές εκλογές, οι υποψήφιοι χαρακτηρίζονται ανά περιφερειακή ενότητα, που στην πλειονότητα είναι οι παλιές νομαρχίες με εξαιρέσεις στα νησιά και την Αττική (όπου υπάρχει επιπλέον σπάσιμο)
Στις δημοτικές εκλογές, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι χαρακτηρίζονται κατά «εκλογική περιφέρεια». Η εκλογική περιφέρεια ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τους παλιούς δήμους (που τώρα πλέον αποκαλούνται «Δημοτικές Ενότητες»), αλλά και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν εξαιρέσεις (μεγάλοι δήμοι με διαμερίσματα κλπ)
Επιπλέον, για τους Δήμους μπορεί να δείτε τους υποψηφίους των τοπικών συμβουλίων. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων και εμφανίζονται για λόγους ενημέρωσης των πολιτών.

Από το Aftodioikisi.gr

Σε ισχύ από σήμερα οι νέες τιμές διοδίων στην Κορίνθου - Τριπόλεως

Σε ισχύ τέθηκαν από τα μεσάνυχτα οι νέες τιμές διέλευσης οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τριπόλεως σύμφωνα με την ανακοίνωση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας.

Οι νέες τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

1. Δίκυκλα και τρίκυκλα θα πληρώνουν 1,20€ από 1,10€

2. Οχήματα με ύψος έως 2,20μ. θα πληρώνουν 1,70€ από 1,60€

3. Οχήματα με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ. θα πληρώνουν πλέον 4,40€ από 4,20€

4. Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ. θα πληρώνουν 6,20€ από 5,80€

Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 23% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών της Αττικής Οδού (e-PASS).
Οι αυξήσεις προβλέπονται στη Σύμβαση Παραχώρησης.

45χρονος νεκρός από χρήση ναρκωτικών

Νεκρός από τους περαστικούς εντοπίστηκε χθες γύρω στις 15:00 ένας 45χρονος άνδρας, στην περιοχή του Ανατολικού Κέντρου Καλαμάτας, λίγα μέτρα από την τέντα και τη Φοιτητική Εστία του Τ.Ε.Ι.

Δίπλα στο άψυχο σώμα του άνδρα, βρέθηκαν σύριγγα και υλικά χρήσης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο .......

45χρονος ήταν τοξικομανής και ο θάνατός του προήλθε από χρήση ηρωίνης.

O Internet Explorer 9 κάνει το ντεμπούτο του.

Τηρώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα, η Microsoft ανακοίνωσε την πρώτη κυκλοφορία του Internet Explorer 9. Η ένατη έκδοση του ιστορικού browser βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση beta, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τον εγκαταστήσουν χειροκίνητα και να έχουν κατά νου ότι μπορεί να υπάρξουν μικροπροβλήματα, καθώς δεν πρόκειται για την τελική έκδοση.

Σε τεχνικό επίπεδο, είναι σαφής η πρόθεση της Microsoft να κοιτάξει στο μέλλον, καθώς η υποστήριξη HTML5 είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους δομήθηκε ο νέος browser.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που προκαλεί .........

αίσθηση, είναι η δυνατότητα που δίνεται στους χρήστες να "καρφιτσώσουν" τα favorites που επιθυμούν πάνω στη μπάρα των Windows 7. Με αυτό τον τρόπο, η Microsoft θέλει να περάσει το μήνυμα ότι τα sites δεν είναι πια απλές απεικονίσεις στο παράθυρο ενός browser, αλλά ευρύτερες οντότητες που μπορούν να ενσωματώνονται στο λειτουργικό σύστημα.

Ο Internet Explorer 9 έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη Microsoft, καθώς το μερίδιό της στην αγορά των browsers βρίσκεται γύρω στο 60%. Ο Internet Exlporer έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη των χρηστών που ασχολούνται με την τεχνολογία και η 9η έκδοση φιλοδοξεί να αναστρέψει αυτή την τάση.

Η έκδοση beta του IE9 βρίσκεται σε αυτή τη διεύθυνση.

Από το PC Magazine

Τρεις μήνες με αναστολή στον βενζινοπώλη

Ένοχο για παραβίαση της κοινής υπουργικής απόφασης που ορίζει την επιβολή πλαφόν και το ύψος του έκρινε το Αυτόφωρο Μονομελές Πρωτοδικείο τον νεαρό ιδιοκτήτη πρακτορείου υγρών καυσίμων, που συνελήφθη την Τρίτη να πουλά βενζίνη σε τιμή ακριβότερη από το πλαφόν.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στον πλαφόν που έκανε ο εισαγγελέας της έδρας κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, επισημαίνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ στον πρατηριούχο ότι θα μπορούσε να κλείσει το πρατήριο του εφόσον υποστηρίζει ότι δεν τον συνέφερε.
Ο εισαγγελέας πρόσθεσε μάλιστα ότι .........

υπήρξαν βενζινάδικα που το έκαναν αυτό και έκλεισαν γιατί έκριναν ότι δεν τους συνέφερε η τιμή πώλησης σε σχέση με την τιμή αγοράς.

Ο ίδιος ο πρατηριούχος υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να πουλήσει χαμηλότερα από την τιμή αγοράς που ήταν 1,51.

Ο νέος τρόπος πληρωμών στο Δημόσιο.

- Αλλάζουν όλα από τον Οκτώβριο μετά την ολοκλήρωση της απογραφής.
- 768.009 υπάλληλοι του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα
- Πληρωμές μόνο μέσω τραπεζών
- Δείτε πως θα γίνονται οι πληρωμές

θα .... περνούν από κόσκινο καθώς θα ελέγχεται κάθε τους έσοδο και θα γίνεται διασταύρωση με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ταυτόχρονα όμως με την εφαρμογή του του κανόνα που προβλέπει το σύνολο των επιδομάτων να μην υπερβαίνει το βασικό μισθό, πολλοί είναι εκείνοι που θα δουν να μπαίνει ψαλίδι στα έσοδά τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που .........

δημοσιεύει η εφημερίδα “Το Βήμα” οι μισθοί του Δημοσίου θα καταβάλλονται κάθε 13 και 27 του μήνα.

Στην περίπτωση που η 13η ή η 27η του μηνός είναι αργία, ο μισθός θα καταβάλλεται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη.
Επιδόματα, υπερωρίες κλπ επιπλέον του μισθού θα καταβάλλονται ένα μήνα μετά. (Για παράδειγμα οι υπερωρίες του μήνα Σεπτεμβρίου θα πιστώνονται στο λογαριασμό του υπαλλήλου τον Οκτώβριο).

Οι πληρωμές των Δ.Υ. θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών, αυτό για να γίνεται διαρκής έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων.

Όλοι οι υπάλληλοι που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό (όσοι δεν πληρώνονται μέσω τράπεζας μέχρι σήμερα) πρέπει να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, τρεχούμενο ή ταμιευτηρίου, στην τράπεζα που επιθυμούν.

Στη συνέχεια θα πρέπει να δώσουν στην υπηρεσία τους τον αριθμό ΙΒΑΝ προσκομίζοντας είτε φωτοτυπία του βιβλιαρίου, είτε ένα αντίγραφο του λογαριασμού τους από κάποια συναλλαγή.

Ας δούμε τι αναφέρει ακριβώς η εφημερίδα "Το βήμα".

Σε υπέρτατη αρχή ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων 768.009 υπαλλήλων αναδεικνύεται η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, ανέλαβε και τυπικά τη μισθοδοσία του προσωπικού δημοσίων υπηρεσιών, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Η Αρχή μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που έχει συσταθεί δεν θα καταβάλλει από τον προσεχή Οκτώβριο μόνο τους μισθούς, αλλά θα περνάει και από κόσκινο όλες τις αμοιβές του Δημοσίου, γεγονός που καθιστά δυσχερή την απόκρυψη εισοδημάτων και τη διακίνηση «μαύρου χρήματος». Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ κανόνας που προβλέπει ότι το σύνολο των πρόσθετων αμοιβών σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τον βασικό μισθό. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει ακόμη και σε μείωση των συνολικών αποδοχών υπαλλήλων, όταν τα έσοδά τους προέρχονται από πλασματικές υπερωρίες, έξοδα κίνησης-«μαϊμού», συμμετοχές σε ανύπαρκτες επιτροπές, κρυφά επιδόματα και από αδήλωτες πηγές.

Η Ενιαία Αρχή έχει αρχίσει ταυτόχρονα τη διασταύρωση στοιχείων για την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων με το Τaxis, τις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, μια διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί ως και τις 31 Ιανουαρίου 2011. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας έναντι και της τρόικας, θα συντάσσει και μηνιαίες καταστάσεις πληρωμών.

Μαζί με τις τακτικές αποδοχές μέσω της Αρχής θα καταβάλλονται στους υπαλλήλους και οι πάσης φύσεως πρόσθετες αμοιβές, για το ύψος των οποίων διενεργείται έλεγχος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η διαδικασία αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου που θα αρχίσει να ισχύει από το νέος έτος και στο οποίο θα ενσωματωθούν όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα εκτός από το οικογενειακό και εκείνο των θέσεων ευθύνης.

Πώς θα γίνονται οι πληρωμές

Κάθε μήνα, το αργότερο δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία πίστωσης των λογαριασμών, οι φορείς του κρατικού προϋπολογισμού υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια (Δ24) Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έντυπη, πρωτότυπη, υπογεγραμμένη και σφραγισμένη συγκεντρωτική κατάσταση μισθοδοσίας που περιλαμβάνει:

* Το οικονομικό έτος. * Το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η δαπάνη.

* Το συνολικό ακαθάριστο ποσό που αντιστοιχεί στις πληρωμές ανά Κωδικό Αριθμό Εξόδου.

* Το καθαρό πληρωτέο ποσό. * Τα συνολικά ποσά των κρατήσεων υπέρ Δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων.

Η μηχανογραφική υπηρεσία της Ενιαίας Αρχής αποστέλλει στην αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου ένα ηλεκτρονικό αρχείο συγκεντρωτικών καταστάσεων μισθοδοσίας ανά φορέα για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Με βάση αυτή την κατάσταση το Γενικό Λογιστήριο δίνει εντολή, κατ΄ αρχάς, προς την Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου και, κατά δεύτερον, προς τη ΔΙΑΣ ΑΕ, η οποία προχωρεί στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Στην περίπτωση που η τράπεζα απορρίπτει την πληρωμή του υπαλλήλου ενημερώνεται άμεσα η Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Το ίδιο συμβαίνει και για τις περιπτώσεις που αφορούν κατασχέσεις ποσών που έχουν βεβαιωθεί εις βάρος των υπαλλήλων.

Οι ημερομηνίες καταβολής αποδοχών των υπαλλήλων είναι η 27η και η 13η εκάστου μηνός. Σε περίπτωση που οι ημερομηνίες αυτές συμπίπτουν με αργία, η καταβολή γίνεται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα. Στις ίδιες ημερομηνίες καταβολής αποδοχών υπάγονται και οι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι. Οι λοιπές αμοιβές (αποζημιώσεις από συμμετοχή σε συλλογικά όργανα, υπερωρίες κτλ.) καταβάλλονται στις 13 ή 27 επόμενου μήνα. Η Ενιαία Αρχή πάντως υποχρεούται ως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους να καταρτίζει ημερολόγιο καταληκτικών ημερομηνιών πληρωμής για το επόμενο έτος, κατά μήνα.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας που περιλαμβάνει τη μισθοδοσία του Οκτωβρίου οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αρχεία αναλυτικών καταστάσεων μισθοδοσίας στην Ενιαία Αρχή, το αργότερο δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία πίστωσης των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων, δηλαδή ως και την 6η Σεπτεμβρίου 2010. Για τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τους οικείους προϋπολογισμούς, η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως και την 5η Ιανουαρίου 2011 για τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου 2011. Προκειμένου να ελεγχθεί το σύστημα θα διενεργηθούν παράλληλες διασταυρώσεις στοιχείων. Η παράλληλη ροή θα διαρκέσει τρεις μήνες (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2010). Κατά τους πρώτους δύο μήνες (Οκτώβριο και Νοέμβριο 2010) οι αμοιβές θα καταβληθούν από το παλιό σύστημα, ενώ για τον τελευταίο (Δεκέμβριο 2010) από το νέο.

Πληρωμές μόνο μέσω τραπεζών

Η καταβολή των αποδοχών θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών, γεγονός που διευκολύνει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων. Ως εκ τούτου, οι υπάλληλοι καλούνται- εάν δεν έχουν ήδη να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, τρεχούμενο ή ταμιευτηρίου, στην τράπεζα που επιθυμούν, προσκομίζοντας στην αρμόδια υπηρεσία φωτοτυπία του βιβλιαρίου ή αντίγραφο του λογαριασμού από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός ΙΒΑΝ. Προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο σύστημα πληρωμών, κάθε φορέας του Δημοσίου έχει ορίσει έναν εκκαθαριστή μισθοδοσίας, ο οποίος έχει αποστείλει στην Ενιαία Αρχή τα στοιχεία των μηνιαίων αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού. Τα αναλυτικά στοιχεία καταχωρούνται στη βάση δεδομένων, η οποία δημιουργεί, εκτός των άλλων, και λίστες επιδομάτων και κρατήσεων.

Ημέρες αργίας σε Μεσσηνία και Λακωνία

Με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθιερώνεται το Σάββατο - προ της 12ης Ιουλίου- εορτή της μνήμης της Παναγίας της Τριχερούσας, ως ημέρα αργίας για το τοπικό διαμέρισμα Φοινικούντος Δήμου Μεθώνης στη Μεσσηνία.

Επίσης, με άλλο Προεδρικό Διάταγμα που .........

δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθιερώθηκε η επέτειος του Ολοκαυτώματος της 5ης Ιουνίου 1944 να εορτάζεται ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το χωριό των Αγίων Αναργύρων του Δήμου Θεραπνών, γνωστό ως Ζούπενα Λακωνίας.

Ο Θεόδωρος Μπρεδήμας για την αύξηση της εγκληματικότητας στην Μεσσηνία

Ερώτηση στο Νομαρχιακό συμβούλιο σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας κατέθεσε προχθές ο νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού συμβουλίου κος Θεόδωρος Μπρεδήμας.
Ο Κος Μπρεδήμας στην ερώτηση του αναφέρει αλλεπάλληλες ληστείες, τραυματισμούς και βασανισμό - ξυλοδαρμό γερόντων, σε περιοχές της Μεσσηνίας.
Στην ερωτηση του ζητά ενημέρωση για το θέμα και να συγκληθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμοδίων αστυνομικών αρχών και των επικεφαλής των παρατάξεων και δημάρχων ορισμένων περιοχών που πλήττονται και να αποσταλεί άμεσα η σχετική απόφαση ή ψήφισμα του Ν. Σ. στα αρμόδια υπουργεία.

Αναλυτικά η ερώτηση Μπρεδήμα αναφέρει τα εξής:

Προς
Το Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του νομαρχιακού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θεοδώρου Π. Μπρεδήμα, σχετικά τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών αλλά και κλοπών που έχουν κλονίσει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
(Δια του Προέδρου του Ν. Σ. Χρ. Παναγιωτόπουλου)

κ. Νομάρχη.
Η Ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει, καθημερινά, την ειρηνική διαβίωση των πολιτών και κυρίως το αίσθημα ασφαλείας, δικαιώματα τα οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα και απορρέουν από τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της έναντι αυτών.

Ειδικότερα οι αλλεπάλληλες ληστείες, οι τραυματισμοί και ο βασανισμός και ξυλοδαρμός γερόντων, δένοντάς τους με καλώδια…, στην ύπαιθρο Μεσσηνία, όπως στην Κάτω Μέλπεια, άνω Μεσσηνίας, το Μανιάκι της Πυλίας κ. α., από αδίστακτους κακοποιούς έχουν δημιουργήσει αίσθημα φόβου και ανασφάλειας κυρίως στην ύπαιθρο όπου οι ηλικιωμένοι κλειδαμπαρώνονται με την δύση του ήλιου, ενώ σε ορισμένα χωριά εξαναγκάζονται οι νεώτεροι να ξενυχτάνε για να διαφυλάξουν τα υπάρχοντά τους από τους νυχτερινούς επιδρομείς, όπως πρόσφατα στην Αιθαία όπου πέφτουν και πυροβολισμοί.

Επίσης, αναρίθμητες είναι οι κλοπές, αρπαγές τσαντών (την ίδια ώρα και στις πόλεις από διαρρήξεις διαμερισμάτων και εν γένει οικιών) αλλά και αφαιρέσεις αντικειμένων, διαφόρων τιμαλφών μέχρι και αγροτικών προϊόντων στην ύπαιθρο, κλονίζοντας το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τα σοβαρά αίτια των γεγονότων αυτών που είναι η έλλειψη ικανού και απαιτούμενου αριθμού αστυνομικών, οι οποίοι παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν δεν επαρκούν στην αστυνόμευση των πόλεων και της υπαίθρου.

Εν όψει όλων αυτών και όσων θα προσθέσουμε κατά τη συζήτηση της παρούσας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΝ κ. ΝΟΜΑΡΧΗ
1) Αν προτίθεται να ενημερώσει το Σώμα.
2) Να συγκροτήσει άμεσα σύσκεψη στη Νομαρχία με τη συμμετοχή των αρμοδίων αστυνομικών αρχών και των επικεφαλής των παρατάξεων και δημάρχων ορισμένων περιοχών που πλήττονται
3) Να ζητηθεί άμεσα από τα αρμόδια υπουργεία η αύξηση του αριθμού των αστυνομικών ανδρών και ιδίως των εξειδικευμένων εις την δίωξη του εγκλήματος και
4) Να αποσταλεί άμεσα η σχετική απόφαση ή ψήφισμα του Ν. Σ. στα αρμόδια υπουργεία
Καλαμάτα 14-9- 2010

Ο ερωτών
Θόδωρος Π. Μπρεδήμας

Αντωνία Μπουζα: Είμαστε αντίθετοι με την επαναλειτουργία του πεδίου βολής Σχίζας

Η Νομαρχιακή επιτροπή Τουριστικής Προβολής σε έκτακτη συνεδρίασή της , με αφορμή την απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας για την επαναλειτουργία του πεδίου βολής στη Νήσο Σχίζα ,απεφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτή την προοπτική, διότι θεωρούμε, πως τορπιλίζονται οι προσπάθειες της τοπικής μας κοινωνίας για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μας και συγχρόνως, υπονομεύεται και η κατεύθυνση της Μεσσηνίας στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας από τη μεγάλη οικονομική ύφεση και την ανεργία που συνεχώς διογκώνεται ,μας επιβάλλει να είμαστε κάθετα αντίθετοι σε πρακτικές που υποβαθμίζουν το περιβάλλον, στο οποίο βασίζεται η περαιτέρω τουριστική μας πορεία.
Για να σταθούμε ισότιμα στη δύσκολη και ..........

ιδιαίτερα ανταγωνιστική τουριστική αγορά, πρέπει να δείξουμε έμπρακτα το σεβασμό μας στην περιβαλλοντική, πολιτισμική και οικονομική αξία του τόπου μας.

Ζητούμε την ακύρωση αυτής της απόφασης και καλούμε τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να μην υλοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί.

Καλαμάτα 13 Σεπτεμβρίου 2010
Αντωνία Μπούζα
Νομαρχιακή Σύμβουλος Μεσσηνίας
Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.Μεσσηνίας

Εκδικάζεται η έφεση του Ολυμπιακού για τις 9 αγωνιστικές

ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ σήµερα στο ΑΣΕΑΔ η έφεση του Ολυµπιακού για την ποινή των εννέα αγωνιστικών κεκλεισµένων των θυρών που του έχει επιβάλει ο αθλητικός δικαστής για τα επεισόδια στον 4ο τελικό.

Στο αγωνιστικό κομμάτι οι Ερυθρόλευκοι παίζουν φιλικό µε τον Ικαρο Καλλιθέας, στο οποίο δεν θα αγωνιστούν οι Μπουρούσης, Σπανούλης και Νίλσεν.

Ιδιαίτερα ο ψηλός θα µείνει ........

εκτός για δέκα ηµέρες, αφού το χέρι του δεν έχει ακόµα δέσει.

Πως θα γίνει η περαίωση

Αρχίζει από 200 και φθάνει στα 1.000 ευρώ για κάθε χρόνο που «κλείνουν»

Με «ταρίφα» που αρχίζει από 200 ευρώ και φτάνει έως και 1.000 ευρώ για κάθε χρόνο χρόνο θα κληθούν να περαιώσουν 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις τις εκκρεμείς υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Ετσι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με βιβλία Β΄ κατηγορίας και καθαρό φορολογικό παρελθόν που θέλει να κλείσει 10 χρήσεις θα κληθεί να πληρώσει κατ΄ ελάχιστον 4.000 ευρώ.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών .........

έχουν έτοιμο το «μοντέλο» της περαίωσης που θα κατατεθεί υπό μορφήν αυτόνομου νομοσχεδίου στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, στο οποίο βασίζονται τα παραδείγματα που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», δεν αποκλείονται διορθώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί μετά την επιστροφή του από τη Φρανκφούρτη, την Παρασκευή.

Ο τύπος της περαίωσης που προκρίνεται είναι πάρα πολύ απλός, βασίζεται στα ακαθάριστα έσοδα που έχουν δηλωθεί και βρίσκονται ήδη στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, η οποία θα υπολογίσει τους φόρους και θα στείλει τα σχετικά «ραβασάκια». Αν η περαίωση γίνει αποδεκτή, ο φορολογούμενος θα πληρώνει 10% του πρόσθετου φόρου και το υπόλοιπο θα μπορεί να καταβληθεί σε 6 έως 12 μηνιαίες δόσεις. Κάθε μία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.

Η πρόταση
Σύμφωνα με την πρόταση που προκρίνεται, τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το αν τα βιβλία του ελεύθερου επαγγελματία ή της επιχείρησης είναι «καθαρά» ή έχουν κριθεί ανεπαρκή- ανακριβή. Το 20% του ποσού που προκύπτει είναι ο φόρος περαίωσης εισοδήματος και το 19% ( ή ο εκάστοτε ισχύων συντελεστής ΦΠΑ) αποτελεί τον ΦΠΑ περαίωσης. Τα ποσά αυτά αθροίζονται και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση που περαιώνεται.

Η περαίωση θα «πιάνει» και υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συζητηθεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση «απαιτείται σχετική πράξη Διοικητικής Επίλυσης της Διαφοράς υπογραφόμενη από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ και τον επιτηδευματία». Ο φορολογούμενος θα πληρώνει τον φόρο περαίωσης αλλά και το ένα τέταρτο των προστίμων που του έχουν επιβληθεί για να κλείσει τις εκκρεμείς του υποθέσεις.

Από ΤΑ ΝΕΑ

Κλικ στην παρακάτω εικόνα για παραδείγματαΜεσσηνιακές εφημερίδες της 16ης Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Σημείωση:
Ο Μεσσηνιακός Λόγος είναι εβδομαδιαία εφημερίδα και κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη