Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Τα έψαλε πολίτης των Φιλιατρών στον Δημήτρη Δράκο

Το περιστατικό έγινε χθες το μεσημέρι περίπου στις 12 - 12:30.
Τόπος: Φιλιατρά, Γνωστό κατάστημα καφέ - Κρεπερί στην πλατεία των Φιλιατρών

Ο Νομάρχης Μεσσηνίας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος είχε επισκεφθεί τα Φιλιατρά χθες το πρωί όπου περιόδευσε με την συνοδεία του στην αγορά της πόλης και συναντήθηκε με πολίτες.
Πήγε και σε γνωστό καφέ - Κρεπερί των Φιλιατρών στην πλατεία και εκεί τον περίμενε μια μεγαλη έκπληξη.
Όπως μας μετέφερε αξιόπιστη πηγή στο εν λόγω καφέ - Κρεπερί υπήρχαν περίπου 10 παρέες μεταξύ τω οποίων και η παρέα της αξιόπιστης πηγής μας.
Ο κος Δράκος μπήκε με την συνοδεία του στο μαγαζί χαιρέτισε τον κόσμο που βρισκόταν εκεί και πήγε στο καθε τραπέζι ξεχωριστά να χαιρετήσει τον κόσμο.

Σε παραδιπλανό τραπέζι από την αξιόπιστη πηγή μας πολίτης των Φιλιατρών που βρισκόταν στο μαγαζί εκείνη την ώρα (Γνωρίζουμε ποιος ήταν) σηκώθηκε όταν του πρότεινε ο Δράκος το χερι του για χειραψία και του είπε τις εξής φράσεις:

θες και ψήφους ρε; Εσύ είσαι Τριφύλιος και ένα μεγάλο έργο για την Τριφυλία δεν έκανες. Και θες τώρα να σε ψηφίσουμε?
Ο κόσμος έμεινε κάγκελο μέσα στο μαγαζί.
Ο Δράκος που πιάστηκε εξ απροόπτου απάντησε ότι φτιάχνει το φράγμα των Φιλιατρών. Για να λάβει την πληρωμένη απάντηση του πολίτη: Γιατί ρε. Εσύ το φτιάχνεις το φράγμα? Τι το λες και το ξαναλες?
Δεν το φτιάχνεις εσύ.


-

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ. Πλήρης η επιβεβαίωση του Φιλιατρά News για Τατούλη

Ανακοινώθηκαν πρίν λίγη ώρα οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ για τις 13 περιφέρειες και τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε πανηγυρικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το χθεσινό άρθρο του πρώην διαχειριστή μας και τις πληροφορίες που είχε για το κλείδωμα της υποψηφιότητας Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται εδώ στο Φιλιατρά News είναι πρώτα και κύρια έγκυρες και όσο το δυνατόν διασταυρωμένες.
Μένει να επιβεβαιωθούμε και για τον κο Σωτηρόπουλο ότι πρόκειται να αναλάβει επικεφαλής για τον Δήμο Τριφυλίας.

Αναλυτικά, οι υποψηφιότητες: ........

Δήμος Πειραιά: Γιάννης Mίχας

Δήμος Θεσσαλονίκης: Γιάννης Μπουτάρης

Δήμος Αθήνας: Γιώργος Καμίνης

Περιφέρειες

Ανατ. Μακεδονία – θράκη: Αρης γιαννακίδης

Κεντρική Μακεδονία: Μαρκος Μπόλαρης

Δυτική Μακεδονία: Γιαννης παπαϊορδανίδης

Ήπειρος: Βαγγέλης Αργύρης

Θεσσαλία: Απόστολος Παπατόλιας

Ιόνιων νήσων: Πρόσωπο από την ακαδημαϊκή κοινότητα που δεν ανακοινώθηκε

Δυτική Ελλάδα: Απόστολος κατσιφάρας

Στερεά Ελλάδα: Κλέαρχος Περγαντάς

Αττική: Γιάννης Σγουρός

Πελοπόννησος: Πέτρος Τατούλης Συνδυασμός: Νέα Πελοπόννησσος

Βόρειο Αιγαίο: Νάσος Γιακαλής

Νότιο αιγαίο: Γιάννης Μαχαιρίδης

Κρήτη: Σταύρος Αρναουτάκης

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών το λόγο πήρε ο Πρωθυπουργός που κάλεσε τους πολίτες «με την ψήφο τους να πούνε ναι στο μέλλον, ναι σε μια δικαιότερη, καλύτερη Ελλάδα».

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επίτυχια σε όλους του υποψηφίους και τόνισε πως «οι εκλογές που έρχονται δεν είναι μια συνήθης εκλογική αναμέτρηση» «Πάνω στον Καλλικράτη», πρόσθεσε, «θα δομήσουμε ένα καλύτερο κράτος».

Πώς να αλλάξετε τα στοιχεία της δήλωσης Ενιαίου Τέλους Ακινήτων

Τη δυνατότητα να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους ή να αλλάξουν το φόρο που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και της έκτακτης εισφοράς του 2009, έχουν οι ιδιοκτήτες υποβάλλοντας είτε νέα δήλωση ακινήτων (έντυπο Ε9) είτε τη σχετική αίτηση για επανεκκαθάριση του φόρου.

Αυτό καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι για τις διορθώσεις που πραγματοποιούνται μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και έκτακτης εισφοράς έτους 2009, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της καταβολής μήνα, δεν επιβάλλονται κυρώσεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ειδικά ..........

για την πρώτη εκκαθάριση ΕΤΑΚ και έκτακτης εισφοράς έτους 2009, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2010, οι διορθώσεις πραγματοποιούνται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009 για τροποποίηση της περιουσιακής κατάστασης απαραίτητη είναι η αναγραφή του λόγου μεταβολής της, καθώς και τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου, εφόσον υπάρχουν, στις σημειώσεις του φορολογούμενου στην οικεία δήλωση.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της υπ' αριθμ. ΠΟΛ. 1125/1.9.2010 απόφασης, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία διόρθωσης δηλώσεων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων, έτους 2009, έχει ως εξής:

Εχοντας υπόψη κ.λπ., αποφασίζουμε:

Αρθρο 1

Δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2009

1. Η δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων για το έτος 2009 δημιουργείται από το υπουργείο Οικονομικών από τη δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 και την τυχόν υποβληθείσα δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2009, η οποία περιλαμβάνει τις μεταβολές της οικογενειακής ή περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου.

2. Ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της τελικής διαμόρφωσης του περιεχομένου της δήλωσης και των βεβαιωθέντων ποσών Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων για το έτος 2009, με τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και έκτακτης εισφοράς έτους 2009.

3. Διορθώσεις που αφορούν το έτος 2008 και δεν έγιναν από τον υπόχρεο σύμφωνα με την οριζόμενη στην 1111385/940/0013/ΠΟΛ 1143/31-10-2008 απόφαση υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών διαδικασία, πραγματοποιούνται μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ έτους 2009. Οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου που αφορά τα έτη 2005 έως και 2008 πραγματοποιείται με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009.

4. Για τις διορθώσεις που πραγματοποιούνται μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και έκτακτης εισφοράς έτους 2009 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της καταβολής μήνα, δεν επιβάλλονται κυρώσεις. Ειδικά για την πρώτη εκκαθάριση ΕΤΑΚ και έκτακτης εισφοράς έτους 2009 της 22ας Ιουνίου 2010, οι διορθώσεις πραγματοποιούνται μέχρι 30/09/2010.

5. Σε περίπτωση διαφωνίας του υπόχρεου με τα στοιχεία της δήλωσης Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2009, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και έκτακτης εισφοράς έτους 2009, παρέχεται η δυνατότητα στον υπόχρεο με υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009, στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ να διορθώσει τα κάτωθι:

5.1 Στοιχεία της συζύγου και των προστατευομένων τέκνων, τα οποία εμφανίζονται λανθασμένα στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

5.2 Περιγραφικά στοιχεία ακινήτου τα οποία εμφανίζονται λανθασμένα στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Συγκεκριμένα:

5.2.1 νομός,

5.2.2 δήμος,

5.2.3 διεύθυνση ακινήτου, δρόμοι που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο,

5.2.4 προσόψεις,

5.2.5 ένδειξη ΑΠΑΑ,

5.2.6 κωδικός κατηγορίας ακινήτου,

5.2.7 κωδικός ειδικών συνθηκών,

5.2.8 όροφος,

5.2.9 επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων κτίσματος,

5.2.10 έτος κατασκευής κτίσματος,

5.2.11 επιφάνεια οικοπέδου,

5.2.12 συνολική επιφάνεια κτισμάτων στο οικόπεδο,

5.2.13 είδος εμπράγματου δικαιώματος,

5.2.14 ποσοστό συνιδιοκτησίας,

5.2.15 έτος γέννησης επικαρπωτή και

5.2.16 κωδικό αριθμό ιδιοκτήτη,

5.3. προσθήκη ακινήτου ή εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο ή δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 3634/2008,

5.4. διαγραφή ακινήτου ή εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο ή δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 3634/2008.

6. Σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009 για τροποποίηση της περιουσιακής κατάστασης απαραίτητη είναι η αναγραφή του λόγου μεταβολής της, καθώς και τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου -εφόσον υπάρχουν- στις σημειώσεις του φορολογούμενου στην οικεία δήλωση.

7. Αν ο υπόχρεος μεταβάλει περιγραφικά στοιχεία ακινήτων που μειώνουν τη φορολογητέα αξία αυτών ή διαγράφει ακίνητα, τότε απαιτείται η προσκόμιση των οικείων παραστατικών.

8. Εφόσον ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας αποδεχτεί τις αιτιάσεις του υπόχρεου προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας δύναται να μην αποδεχθεί τους ισχυρισμούς του υπόχρεου αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις υποβολής ανακλητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αποδοχής των αιτιάσεων, οφείλει να το γνωστοποιήσει επί αποδείξει και ο υπόχρεος μπορεί να προσφύγει ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου κατά της απορριπτικής απόφασης, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του ν. 2717/1999, όπως ισχύει.

Αρθρο 2

Διαδικασία χορήγησης απαλλαγών

1. Για τη χορήγηση της απαλλαγής από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το έτος 2009 στις περιπτώσεις που ακίνητο έχει υπαχθεί σε τέλος, ενώ απαλλάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 3634/2008, απαιτείται η υποβολή αίτησης επανεκκαθάρισης στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, σύμφωνα με το Υπόδειγμα 1 που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσης, με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του έτους 2009.

2. Εφόσον ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας αποδεχτεί τις αιτιάσεις του υπόχρεου προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Σε περίπτωση μη αποδοχής των αιτιάσεων οφείλει να το γνωστοποιήσει επί αποδείξει και ο υπόχρεος μπορεί να προσφύγει ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου κατά της απορριπτικής απόφασης, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του ν. 2717/1999, όπως ισχύει.

Αρθρο 3

Διαδικασία διόρθωσης αφορολόγητου ποσού

1. Στις περιπτώσεις αμφισβήτησης του αφορολόγητου ποσού του έτους 2009 υποβάλλεται αίτηση επανεκκαθάρισης στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, σύμφωνα με το Υπόδειγμα 2 που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσης, συνοδευόμενη από αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του υπόχρεου του οικονομικού έτους 2009.

2. Εφόσον ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας αποδεχτεί τις αιτιάσεις του υπόχρεου προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Σε περίπτωση μη αποδοχής των αιτιάσεων οφείλει να το γνωστοποιήσει επί αποδείξει και ο υπόχρεος μπορεί να προσφύγει ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου κατά της απορριπτικής απόφασης, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του ν. 2717/1999, όπως ισχύει.

Αρθρο 4

Διαδικασία διόρθωσης φορολογητέας αξίας ακινήτου

1. Στις περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, που έχει προσδιοριστεί και αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου που αναγράφονται είναι ορθά, τότε ο υπόχρεος υποβάλει στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία αίτηση σύμφωνα με το συνημμένο Υπόδειγμα 2, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Η αίτηση συνοδεύεται και από το αντίστοιχο έντυπο προσδιορισμού αξίας περιουσιακού δικαιώματος ΕΤΑΚ, σύμφωνα με το συνημμένο Υπόδειγμα 3, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσης.

2. Εφόσον ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας αποδεχτεί τις αιτιάσεις του υπόχρεου προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Σε περίπτωση μη αποδοχής των αιτιάσεων οφείλει να το γνωστοποιήσει επί αποδείξει και ο υπόχρεος μπορεί να προσφύγει ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου κατά της απορριπτικής απόφασης, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 66 του ν. 2717/1999, όπως ισχύει.

3. Οταν διαφοροποιείται η συνολική αξία του περιουσιακού δικαιώματος μεταξύ των ετών 2008 και 2009 λόγω βελτίωσης του αλγόριθμου γεωγραφικού εντοπισμού και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου παραμένουν ίδια, δεν τροποποιείται η αξία του (ούτε από τον υπόχρεο ούτε από το Δημόσιο) για το έτος 2008.

4. Κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση που με λανθασμένα γεωγραφικά στοιχεία του ακινήτου, όπως αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έχει υπολογιστεί η αξία του και για το έτος 2008, ο υπόχρεος δύναται να διορθώσει προς το ορθόν και για το έτος αυτό τον εντοπισμό με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2008. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον προκύπτει ποσό φόρου για επιστροφή, τούτο επιστρέφεται ή συμψηφίζεται κατά περίπτωση δεδομένου ότι η εκκαθάριση πραγματοποιείται υπαιτιότητα υπηρεσίας.

Αρθρο 5

1. Δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση επανεκκαθάρισης της δήλωσης Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και έκτακτης εισφοράς έτους 2009, εφόσον αυτή πραγματοποιείται λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας.

2. Για το έτος 2009, αρμόδιος προϊστάμενος για τις διορθώσεις των δηλώσεων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και έκτακτης εισφοράς είναι ο προϊστάμενος ΔΟΥ από τον οποίο εκδόθηκε το εκκαθαριστικό σημείωμα Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και έκτακτης εισφοράς έτους 2009.

3. Στις περιπτώσεις εφαρμογής της παρ. 8 της 1086066/893/0013/ΠΟΛ 1120/13-8-08 ΑΥΟΟ, δεν απαιτούνται διορθώσεις στις στήλες του εκκαθαριστικού Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και έκτακτης εισφοράς έτους 2009 που δεν είναι συμπληρωμένες.

4. Τα οριζόμενα από τα άρθρα 2, 3 και 4 της παρούσης υποδείγματα, επέχουν θέση δήλωσης Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2009.

Αρθρο 6

Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 5ης Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.