Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Θρίλερ με τις σχολές μεσαίας ζήτησης

Στις μεσαίας ζήτησης και βαθμολογίας σχολές θα «παιχτεί» εφέτος το... θρίλερ της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Είναι η κατηγορία που διχάζει τους εκπαιδευτικούς ως προς τις εκτιμήσεις τους για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι βάσεις.

Ετσι, από τη μια υπάρχει η... τάση που υποστηρίζει ότι - με βάση τη βαθμολογική κλιμάκωση και την κατάργηση του «10»οι βάσεις σε αυτές τις σχολές θα πέσουν ακόμη και σημαντικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Από την άλλη, με βάση τα κριτήρια .......

επιλογής των υποψηφίων, μερίδα εκπαιδευτικών επισημαίνουν ότι οι βάσεις στη μεσαία κατηγορία θα παρουσιάσουν διακυμάνσεις ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο.

Ολοι πάντως συμφωνούν πως στις περιζήτητες- και παραδοσιακά με υψηλή βαθμολογική απαίτηση- σχολές δεν αναμένεται μεγάλη μείωση των μορίων εισαγωγής. Και αυτό γιατί και φέτος ο αριθμός των μαθητών που πέτυχαν υψηλούς βαθμούς παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα- οι αριστούχοι ανήλθαν σε 10.571.

Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε ορισμένα επιστημονικά πεδία, η κατάργηση της βάσης του 10 και η κλιμάκωση των βαθμολογιών είναι οι παράγοντες πουκατά ορισμένους εκπαιδευτικούς- διαμορφώνουν την πτωτική τάση των βάσεων για φέτος. «Η κατάργηση της βάσης του 10 θα δώσει πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε τμήματα του κέντρου και της περιφέρειας. Ενδεικτικά, χαμηλές βάσεις αναμένονται στα περιφερειακά τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επαγγελμάτων, τα τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ καθώς και στις πανεπιστημιακές σχολές Γαλλικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Γερμανικής Φιλολογίας» αναφέρει ο κ. Γιώργος Χατζητέγας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΕΟΦΕ).

Την ίδια ώρα, παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων είναι το γεγονός ότι εφέτος οι υποψήφιοι της Θεωρητικής και της Θετικής Κατεύθυνσης ήταν περισσότεροι κατά 7% και 11% αντίστοιχα. «Στο 1ο και 3ο επιστημονικό πεδίο οι πτώσεις των βάσεων αναμένεται να είναι μικρότερες σε σχέση με άλλα πεδία» αναφέρει ο κ. Χατζητέγας. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο- που περιλαμβάνει τις οικονομικές σχολές- η αύξηση των υποψηφίων ήταν οριακή (2%), γι΄ αυτό και δεν προβλέπεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων.

Ολα αυτά, βέβαια, ισχύουν με την προϋπόθεση ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων θα παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι.

Οι εκτιμήσεις διαφοροποιούνται από άλλους εκπαιδευτικούς οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.

Οπως εξηγεί ο κ. Εμμανουήλ Αμαργιανάκης, διευθυντής φροντιστηρίου και πρόεδρος του κολεγίου idΕF, «η Θεωρητική Κατεύθυνση είχε φέτος ελαφρώς μειωμένη απόδοση στα Αρχαία, τα Λατινικά και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, ενώ αντίθετα στην Ιστορία παρουσίασε άνοδο 5%. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος των μαθημάτων κατεύθυνσης είναι περίπου ο ίδιος με πέρυσι ενώ τα Αρχαία και η Ιστορία εξισορροπούνται, με αποτέλεσμα οι υψηλές βάσεις του 1ου επιστημονικού πεδίου να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα, οι μεσαίες να κινούνται ελαφρώς ανοδικά και οι χαμηλές στα περσινά επίπεδα». Ανοδική τάση προβλέπει και στις μεσαίες σχολές της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, όπου σε ορισμένα μαθήματα αρίστευσαν περισσότεροι ενώ σε άλλα οι αριστούχοι ήταν ως και 12% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, στη Θετική Κατεύθυνση ο κ. Αμαργιανάκης «βλέπει» αμετακίνητες τις μεσαίας ζήτησης σχολές: «Στα Μαθηματικά κατεύθυνσης άριστα έγραψαν 2% λιγότεροι και στη Φυσική κατεύθυνσης 8,5% λιγότεροι υποψήφιοι. Ανάλογη εικόνα παρουσίασε και η Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 στα συγκεκριμένα μαθήματα. Αρα οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών 2ου και 4ου πεδίου θα κινηθούν πτωτικά, οι μεσαίες θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα και οι χαμηλές θα κινηθούν πτωτικά».

Αστάθμητος παράγοντας σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι το πλήθος των υποψηφίων που θα δηλώσουν Πολυτεχνικές και Ιατρικές σχολές, εγκαταλείποντας τις καθηγητικές σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου.

ΒΗΜΑ

Στα 313,4 δισ ευρώ οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας

Στα 313,4 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για την περίοδο από το 2011 έως το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι ανάγκες αυτές θα καλυφτούν εν μέρει μόνον από τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, που θα παράσχει στη χώρα 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από το 2014 και μετά τα δανεικά ......

αυτά θα πρέπει να τα αποπληρώνουν αντλώντας κεφάλαια από τις αγορές, ενώ στα χρόνια έως το 2014, η Ελλάδα θα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές για να καλύπτει τις ανάγκες της.

Για το 2011 οι συνολικές δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 55,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2012 οι δανειακές ανάγκες θα ανέλθουν στα 57,9 δισ. ευρώ, το 2013 σε 53,1 δις. ευρώ, ενώ το 2014 και το 2015 θα εκτοξευτούν σε 70,7 δισ ευρώ και 76,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι οι φετινές δανειακές ανάγκες του κράτους είναι 73,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΣΚΑΙ

Τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον ΦΠΑ 11% στο 23% εξετάζει η κυβέρνηση

Η υστέρηση των δημοσίων εσόδων φέρνει πιο κοντά και ταχύτερα απ' ότι αναμενόταν τη μετάταξη πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, που σήμερα υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 11%, στο 23%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Το Βήμα, η μετάταξη θα αφορά περίπου το 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών που επιβαρύνονται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας 11%.

Τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο .........

υπολογίζονται σε 700 εκατ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιτελείς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς, εξετάζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα μεταφερθούν από τον συντελεστή του 11% στο 23%.

Θέλοντας να περιορίσουν το εύρος των κοινωνικών αντιδράσεων, φαίνεται ότι τα προϊόντα που συνιστούν τον «σκληρό πυρήνα» της διατροφής θα παραμείνουν στο 11%, ενώ αντιθέτως, μάλλον, θα «την πληρώσουν» αρκετές κατηγορίες υπηρεσιών και κυρίως η ομάδα επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής.

Οι σχεδιαζόμενες μετατάξεις των προϊόντων και υπηρεσιών θα προκαλέσουν άνοδο των τιμών τουλάχιστον κατά 12%, η οποία θα πυροδοτήσει ένα νέο σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια των καταναλωτών, θα απογειώσει τον πληθωρισμό κατά 1-2 μονάδες, σε επίπεδα προφανώς υψηλότερα του 7%, και θα δώσει ένα καίριο πλήγμα στην πιο σημαντική περίοδο για την αγορά.

Από ΤΑ ΝΕΑ

Οι ανασφαλείς άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Οι άνθρωποι που είναι ανασφαλείς στις σχέσεις τους και φοβούνται την απόρριψη από τους άλλους, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα, εγκεφαλικό και γενικότερα να εμφανίσουν καρδιοαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Acadia της Νέας Σκωτίας, σε έρευνα που παρουσίασαν στο περιοδικό “Health Psychology” του Αμερικανικού Συλλόγου Ψυχολόγων, αναφέρουν ότι ανέλυσαν τις περιπτώσεις 5.645 ατόμων ηλικίας 18 έως 60 ετών, συνδέοντας τις χρόνιες παθήσεις τους με το βαθμό ανασφάλειας που χαρακτήριζε τον καθένα και τις φοβίες τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι .......

όσοι αισθάνονται πιο ασφαλείς ψυχικά, όσοι δηλαδή αισθάνονται άνετα με τους γύρω τους και δεν διστάζουν να τους πλησιάσουν, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Αντίθετα, όσοι είναι ανασφαλείς, έχουν φοβίες και αμφιβολίες για τους άλλους, αποφεύγουν να τους πλησιάσουν και να "ανοιχτούν", αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, καθώς επίσης για αρθρίτιδα και πονοκεφάλους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ανασφαλείς άνθρωποι είναι πιο αγχωμένοι και αυτό τους οδηγεί συχνά να καπνίζουν και να πίνουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την υγεία τους.

Επίσης, αποφεύγουν περισσότερο τις επισκέψεις σε γιατρούς, δίνουν λιγότερη σημασία στις συμβουλές τους και, γενικότερα, αλλάζουν πιο δύσκολα τον τρόπο ζωής τους.

Από e-net

Ανασχηματισμός ενόψει;

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού έως το τέλος της επόμενης βδομάδας εξετάζει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής", θα είναι δομικός.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του Σαββατοκύριακου στην Πάρο όπου βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου και θα έχει επαφές με στενούς του συνεργάτες.

Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ......

να καταργήσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο και να συγκροτήσει κυβερνητική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν πέντε ή έξι βασικοί υπουργοί. Η επιτροπή θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Από τον ΣΚΑΙ

Σε τρία καυτά μέτωπα δίνει έμφαση η κυβέρνηση από το φθινόπωρο

Σε τρία καυτά μέτωπα θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, ώστε η ελληνική οικονομία να καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα και να βγει από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι να εξοικονομήσει έως το 2014, από τους νέους φόρους που έχει ανακοινώσει και τις περικοπές δαπανών, επιπλέον 30 δισ. ευρώ προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί στο 2,6% του ΑΕΠ.

Oι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού ........

Ταμείου ανεβάζουν τις δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για την εξαετία 2010-2015 στα 387 δισ. ευρώ. Μετά την αφαίρεση των 110 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να διεκδικήσει από τις αγορές τα εναπομείναντα 277 δισ. ευρώ, όταν το ετήσιο ΑΕΠ μόλις ξεπερνά τα 230 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνωρίζει ωστόσο ότι σε τρία καυτά μέτωπα θα κριθούν όλα:

Στη φοροδιαφυγή και στα έσοδα, στη μείωση των δαπανών και της σπατάλης σε Δημόσιο-ΔΕΚΟ και στην τόνωση της ανάπτυξης, όπως και στη μείωση των τιμών αγοράς που εξακολουθούν να είναι υψηλές «ροκανίζοντας» κατανάλωση και ανταγωνιστικότητα.

Γι' αυτό και από τη Δευτέρα που επιστρέφει στο γραφείο του, θα έχει σειρά συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες και συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις πολιτικές που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Στα μέτωπα αυτά θα δοθεί όλο το βάρος της οικονομικής πολιτικής στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους.

1) Έσοδα και φοροδιαφυγή: Στο πεντάμηνο Αύγουστος- Δεκέμβριος 2010 θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα 26,4 δισ. ευρώ. Μόνο τότε θα έχει εκπληρωθεί ο φετινός στόχος των εσόδων, ο νέος προϋπολογισμός δεν θα κληρονομήσει «μαύρη τρύπα» και δεν θα χρειασθεί να επιβληθούν νέοι φόροι το φθινόπωρο, εκτός από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών και τη μετάταξη πολλών εμπορευμάτων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που προβλέπονται ήδη από το Μνημόνιο.

Πρόκειται όμως για ένα ιδιαίτερα δύσκολο στόχο, αφού στο επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2010 τα έσοδα που εισπράχθηκαν ανήλθαν σε 28,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 2,6 δισ. ευρώ από τον στόχο του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί όπως η αύξηση του ΦΠΑ, των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, ενώ θα εισπραχθούν το ΕΤΑΚ του 2009 και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Δεδομένων όμως των αβεβαιοτήτων που δημιουργεί η ύφεση της οικονομίας, ο στόχος των εσόδων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα περιστολής της φοροδιαφυγής.

Γι' αυτό και από τον Σεπτέμβριο στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν μπαράζ νέων ελέγχων σε κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, τους οποίους το ΣΔΟΕ κατατάσσει υψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής (γιατρούς, δικηγόρους, καλλιτέχνες κ.ά.), σε φορολογουμένους με μεγάλα εισοδήματα και ακίνητη περιουσία, όπως και στην αγορά για την έκδοση αποδείξεων.

2) Δαπάνες και σπατάλη: Η κυβέρνηση παρ' ότι εμφανίζει στο επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2010 μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10% (ποσοστό που υπερβαίνει στον ετήσιο στόχο του 5,5%), το αποτέλεσμα αυτό έχει επιτευχθεί κυρίως λόγω των μεγάλων περικοπών στους μισθούς στο Δημόσιο και στις συντάξεις, αλλά και των καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου.

Τα ελλείμματα σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτα και τους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθούν τα αιτήματα υπουργείων και επιχορηγούμενων φορέων για καταβολή επιχορηγήσεων και για την κάλυψη ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ξεφύγει από τους στόχους.

Στις συνθήκες αυτές, το υπουργείο Οικονομικών καλείται για περιορίσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για το διάστημα Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2010 σε 30 δισ. ευρώ, όταν στο επτάμηνο το ύψος των δαπανών ανήλθε στα 37,8 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τις δαπάνες θα είναι το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει αυτό για τις αστικές συγκοινωνίες. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής για τα μέτρα που ετοιμάζονται για τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, φορείς στους οποίους αναμένεται να τοποθετηθούν ιδιώτες ελεγκτές από τον Σεπτέμβριο.

3) Όσοι φόροι και να μπουν, χωρίς ανάπτυξη δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος και η ελληνική οικονομία δεν θα βγουν από την «επικίνδυνη ζώνη». Φέτος το ΑΕΠ αναμένεται να παρουσιάσει βουτιά ελαφρώς μικρότερη από 4%, όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ΔΝΤ, ενώ για το 2011 αναμένουν πτώση 2,5%.

Οι προβλέψεις αυτές, όμως, στηρίζονται στην εκτίμηση ότι η οικονομία θα αρχίσει να βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αναμένονται παρεμβάσεις στην αγορά καυσίμων, στις συναλλαγές σούπερ μάρκετ και βιομηχανιών, ρυθμίσεις για τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ, καθώς και ο νέος τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων.

Από in.gr

Κακά μαντάτα για Δράκο έδειξε η ψηφοφορία του Φιλιατρά News.

Έληξε η άτυπη ψηφοφορία που υπήρχε στο blog σχετικά με τις προτιμήσεις αυτών που θέλησαν να συμμετάσχουν ψηφίζοντας αυτόν που θέλουν ή πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Κακά όπως δείχνουν είναι τα μαντάτα για τον Νομάρχη Μεσσηνίας κύριο Δημήτρη Δράκο όπου τον φέρνουν στην δεύτερη θέση υπολοιπόμενο κατά πολύ του συνυποψήφιου του που μέχρι στιγμής υποστηρίζεται απο το ΛΑΟΣ Πέτρου Τατούλη.

Η άτυπη αυτή έρευνα έρχεται να ......

επιβεβαιώσει το κλίμα δυσαρέσκειας που έχουν οι πολίτες προς τον Νομάρχη Μεσσηνίας αλλά και την δημοσκόπηση που είχε δημοσιεύσει η aftodioikisi.gr η οποία αμφισβητήθηκε από την πλευρά συνεργάτη του κου Δράκου.

Στο ερώτημα που τέθηκε από το blog "Ποιόν θεωρείτε κατάλληλο για την περιφέρεια Πελοποννήσου" δέχτηκαν να συμμετάσχουν 300 επισκέπτες.
Από αυτούς τον Πέτρο Τατούλη ψήφισαν 203 ποσοστό 67%
Τον Δημήτρη Δράκο 54 ποσοστό 18%
Κανέναν από τους δυο 43 Ποσοστό 14%

Να διευκρινίσουμε ότι η ψηφοφορία αυτή δεν είναι επιστημονική. Αποτυπώνει μόνο την τάση των επισκεπτών του blog και μάλιστα αυτών που δέχτηκαν να "ψηφίσουν".
Βέβαια θα ακολουθήσουν και άλλες ψηφοφορίες τόσο για τις περιφερειακές όσο και τις δημοτικές εκλογές.

Από συνεργάτη του blog μας.

Και η Κομισιόν ζητά τώρα να γίνουν περικοπες στον ιδιωτικό τομέα

Πρόγευση των κατευθυντήριων γραμμών που θα δώσει η ενδιάμεση αποστολή της τρόικας στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, αλλά και η προγραμματισμένη του Οκτωβρίου, αποτελεί η έκθεση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν την εβδομάδα που πέρασε και την οποία συνυπογράφει ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος από μεριάς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάας Ντερούζ.

Στην έκθεση αυτή, που φέρει τον ........

γενικό τίτλο «Εξωτερικές Ανισορροπίες και Δημόσια Οικονομικά στην Ε.Ε.», οι Βρυξέλλες αναζητούν το πάντρεμα μεταξύ δημοσιονομικής εξυγίανσης και αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας- και αυτό είναι το βασικό μήνυμα που επιθυμούν να περάσουν και στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο με το οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είχαν ήδη τις πρώτες συζητήσεις.

Λίγους μήνες μετά την υιοθέτηση του Μνημονίου, οι κοινοτικοί εστιάζουν πλέον στη μακροχρόνια βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και όχι απλώς στην τήρηση των στόχων για περιορισμό του ελλείμματος. Ετσι, θεωρούν ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της, η οποία «θα συμβάλει θετικά και στη μείωση του ελλείμματος και στη μείωση του δημοσίου χρέους», έχει πρώτιστη σημασία.

Κομβικό σημείο, κατά την Κομισιόν, για την ενίσχυση και αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές «που οδηγούν και στην αύξηση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Ομως αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι που κατέχουν και πρωτεύοντα ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και, όπως όλα δείχνουν, θα μονοπωλήσουν την πολιτική και οικονομική ατζέντα του φθινοπώρου. Ηδη, το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προσανατολίζεται στην τυφλή υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά αναζητά και τρόπους μεγιστοποίησης της απελευθέρωσης υπηρεσιών- για παράδειγμα, έχει δρομολογηθεί μελέτη για το λιανεμπόριο.

Οσον αφορά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η έκθεση που συνυπογράφει ο κ. Ντερούζ είναι αρκετά σαφής: η έμφαση πρέπει να δίδεται στη μείωση των δαπανών «και κυρίως στη συγκράτηση ή μείωση των μισθών του Δημοσίου». Η συνταγή αυτή κρίνεται ως η πλέον επιτυχής για χώρες που δεν έχουν το πλεονέκτημα της νομισματικής υποτίμησης.

Αντιστοίχως, σημειώνει η Κομισιόν, «οι στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι πιο πιθανόν να μειώσουν τα επίπεδα του δημοσίου χρέους και να διορθώσουν τις εξωτερικές ανισορροπίες εάν μπορούν να επηρεάσουν αποτελεσματικά τον καθορισμό των τιμών και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα». Φυσικά, οι κοινοτικοί αποφεύγουν να πουν πώς θα γίνει αυτό, με κρατική παρέμβαση ή αλλιώς, όμως ως προς το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαροι. Αλλωστε, σε άλλο σημείο η έκθεση, ανατρέχοντας στην εμπειρία των ήδη εφαρμοσμένων προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναφέρει πως «τα προγράμματα που περιελάμβαναν μειώσεις μισθών και τιμών πέτυχαν καλύτερα».

Υψηλή ανεργία. Ωστόσο, οι κοινοτικοί αναφέρονται και σε ορισμένα άλλα χρήσιμα συμπεράσματα: ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα- κι ας βολεύει διότι μειώνει το ποσοστό του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ-, ότι όσο περισσότερο αργεί η διαδικασία αποκατάστα- σης της ανταγωνιστι- κότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας, ότι οι φόροι στην κατοικία, στις επιχειρήσεις και στα εισοδήματα λειτουργούν ανασταλτικά για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ολα αυτά όμως το οικονομικό επιτελείο του κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει τη δυνατότητα να τα συζητήσει εκτενώς και με τους ελεγκτές της τρόικας τον Σεπτέμβριο που θα έρθουν στην Αθήνα, αλλά και με τον κ. Ντερούζ προσωπικά, ο οποίος προτίθεται να είναι στην Ελλάδα και τον ερχόμενο μήνα και, φυσικά, τον Οκτώβριο. Αλλωστε, το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας αποτελεί και κεντρικό ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης που θα συζητηθεί στο άτυπο ΕCΟFΙΝ, στις 7 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

ΤΑ ΝΕΑ

Απογραφή συνταξιούχων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε ηλεκτρονική απογραφή όλων των συνταξιούχων των ασφαλιστικών ταμείων προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση υλοποιεί το μέτρο της καταχώρισης των συνταξιούχων σε κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να περιορίσει τις απώλειες από συντάξεις που χορηγούνται σε... πεθαμένους και που στερούν τεράστια έσοδα από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η ηλεκτρονική μηχανογράφηση, σύμφωνα ........

με τους στόχους του υπουργού Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ετσι, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν μία ολοκληρωμένη και ασφαλή εικόνα για τον ακριβή και τον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το 80% έχει «περαστεί» στην κεντρική βάση δεδομένων και έως τις 30 του επόμενου μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η απογραφή και του υπόλοιπου 20%. Τα στοιχεία που καταχωρίζονται είναι ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, ο αριθμός μητρώου του ασφαλισμένου και η διεύθυνση κατοικίας. Επίσης καταγράφονται και οι τελευταίες πέντε συντάξεις (μηνιαίως) που εισπράττουν.Ταυτόχρονα, λένε πηγές, με τους ελέγχους θα γίνεται παρέμβαση του Εισαγγελέα σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται απάτη με σκοπό την παράνομη είσπραξη σύνταξης.

Ολα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μεταξύ τους ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένα, και φυσικά θα έχουν πρόσβαση και στον κεντρικό υπολογιστή. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα της διασταύρωσης των στοιχείων και ο εντοπισμός των παράνομων συνταξιούχων. Ανεπίσημες εκτιμήσεις θέλουν γύρω στους 100.000 πεθαμένους να εισπράττουν συντάξεις...

Δηλαδή, αν κι έχουν αποδημήσει, εντούτοις οι συγγενείς τους δεν το έχουν δηλώσει με αποτέλεσμα να καρπώνονται αυτά τα χρήματα. Στοιχείο το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόχειρες εκτιμήσεις θέλουν η «τρύπα» αυτή να ανέρχεται σε 600 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, πρόσφατα ο Ρ. Σπυρόπουλος είχε κάνει γνωστό ότι γύρω στους 8.500 συνταξιούχους του ΙΚΑ είναι υπεραιωνόβιοι. Με ηλικίες άνω των 105 ετών. Οι περιπτώσεις αυτές ήδη διερευνώνται μία προς μία προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως βρίσκονται εν ζωή και αν νομίμως τους καταβάλλεται η σύνταξη.

Εξετάζονται οι διευθύνσεις κατοικίας τους, αλλά και ποιοι παραλαμβάνουν αυτές τις συντάξεις. Μάλιστα, σε περίπτωση που εντοπιστούν παρανομίες θα αναζητηθούν ευθύνες και για τα πρόσωπα που εισπράττουν αυτά τα ποσά. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πηγές απώλειας εσόδων για το ασφαλιστικό ταμείο και τόσο η διοίκησή του όσο και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι αποφασισμένοι να κλείσουν τη... μαύρη τρύπα.

Σκέψεις του υπουργείου Εργασίας
Δύο σενάρια για καλύτερο αποτέλεσμα


Στις σκέψεις επίσης των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη είναι η επέκταση του συστήματος απογραφής και διασύνδεσής του και με άλλες κρατικές υπηρεσίες με σκοπό την επιτυχέστερη διασταύρωση των στοιχείων.

Επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο της αποστολής απογραφικών δελτίων στους συνταξιούχους. Με αυτά θα βεβαιώνουν ότι βρίσκονται εν ζωή και μάλιστα είτε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα είτε στον δήμο θα επικυρώνουν το γνήσιο της υπογραφής τους. Βέβαια, αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να συναντήσει κάποια εμπόδια. Οπως, για παράδειγμα, η δυνατότητα της συμπλήρωσης του δελτίου από υπερηλίκους.

Αλλο ένα σενάριο που μελετά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι η διασύνδεση του κεντρικού συστήματος με τις δημοτικές αρχές. Εκεί βρίσκονται τα μητρώα των δημοτών και καταγράφονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι κλπ. Με τον τρόπο αυτό θα αναπτυχθεί άλλος ένας τρόπος διασταύρωσης των στοιχείων των συνταξιούχων. Θα είναι ευκολότερος και ακόμη αποτελεσματικότερος ο εντοπισμός των «μαϊμού» συνταξιούχων.

Ρ. Σπυρόπουλος
Μαύρη τρύπα οι πλασματικές αναπηρικές συντάξεις


Απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία εντοπίζεται και με τις «μαϊμού» αναπηρικές συντάξεις. Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε κάνει γνωστό πως η Ελλάδα έρχεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. ως προς τον αριθμό των αναπηρικών συντάξεων. Σε νομούς της Ελλάδας αυτές φτάνουν ακόμη και στο 25%. Οταν στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στη Νότια Γαλλία δεν ξεπερνούν το 10 με 12%.

Σε έρευνα
Η εντολή που έχει δοθεί από το υπουργείο είναι να διερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας των επιτροπών του ΙΚΑ που εγκρίνουν τις αναπηρικές συντάξεις. Θεωρείται τουλάχιστον παράλογο το γεγονός της καταβολής τόσου μεγάλου αριθμού συντάξεων σε αναπήρους. Με απλά λόγια, η ηγεσία του υπουργείου και η διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων είναι πλασματικό.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει άλλη μία διαρροή εσόδων, τα οποία είναι αναγκαία για την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων και κατ’ επέκταση της ορθής λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ θα είναι σε θέση τον Οκτώβριο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό και να προχωρήσουν στην αλλαγή της λειτουργίας του μηχανισμού των επιτροπών.

ΕΘΝΟΣ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 13ης Αυγούστου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.