Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Μακάμπι - Ολυμπιακός Live στον ΣΚΑΪ

Από τον ΣΚΑΪ μεταδίδεται ο επαναληπτικός αγώνας ανάμεσα στην Μακάμπι και τον Ολυμπιακό.

Συντονιστείτε στον ΣΚΑΪ και δείοτε τον αγώνα



Καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

Στις 9 Αυγούστου θα ξεκινήσει η καταβολή των οικογενειακών - πολυτεκνικών επιδομάτων του Δ’ Διμήνου 2010, σε 434.140 οικογένειες ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 17 Αυγούστου.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 131.246.707,19 ευρώ ενώ υπενθυμίζεται ότι για τα επιδόματα αυτά δεν παρακρατείται φόρος από 1ης Ιανουαρίου 2007.

Το κατώτερο ποσό που καταβάλλεται ως ...........

πολυτεκνικό επίδομα στην πολύτεκνη μητέρα και την τρίτεκνη μητέρα, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό των 102,85 ευρώ.

«Παροχή Υπηρεσιών σε νοσηλευόμενους ασθενείς από Αποκλειστικές Αδελφές Νοσοκόμες»

Θέμα με τις παράνομες αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες έχει προκύψει με το νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ο Συλλόγος των αποκλειστικών Νοσοκόμων Νομού Μεσσηνίας, κατόπιν παραπόνων που εξέφρασαν για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών αποκλειστικών νοσοκόμων, έκανα τον Διοικητή του νοσοκομείου Καλαμάτας κο Μπέζο να εξετάσει το ζήτημα και σύμφωνα με τους νόμους και τις διατάξεις να εκδώσει την παρακάτω απόφαση:

Κατόπιν παραπόνων του Συλλόγου των αποκλειστικών Νοσοκόμων Νομού Μεσσηνίας, σχετικά με παράνομη απασχόληση προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες Αποκλειστικής Αδελφής Νοσοκόμας σε νοσηλευόμενους ασθενείς του Ιδρύματος μας κ.λ.π., σας θέτουμε υπόψη:

1. Το υπ’ αρι0μ.Υ7β/Γ.Π.140069/9-01-2006 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ως κατωτέρω:

«Με αφορμή το αριθμ. Α21/404/64/7-12-05 έγγραφο του ΙΚΑ και κατόπιν επανειλημμένων διαμαρτυριών αποκλειστικών νοσοκόμων που εργάζονται νόμιμα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με παράνομη απασχόληση προσώπων που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς που χρήζουν βοήθειας χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις σας εφιστούμε την προσοχή σας στα ακόλουθα:

Η νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς εντός των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων παρέχεται μόνο από το νοσηλευτικό προσωπικό. Στις περιπτώσεις όμως ασθενών που λόγω της κατάστασης τους (π.χ. ορθοπεδικά περιστατικά, πολυτραυματίες χειρουργικά περιστατικά, κ.λ.π.) το συγγενικό τους περιβάλλον παρέχει επιπλέον στήριξη με αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες, αυτές θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με άδεια εργασίας και να συμπεριλαμβάνονται στον ονομαστικό πίνακα που είναι καταρτισμένος σε κάθε Νοσηλευτικό Ίδρυμα σύμφωνα με τις διατάξεις παρ. 6 της αριθμ. 11120/1999 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός αποδοχών αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων όλης της χώρας» (ΦΕΚ Β/461/99) μέχρι εκδόσεως των όρων και προϋποθέσεων καθώς και των προσόντων που πρέπει να διαθέτουν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 18 του Ν. 2519/97.

Κάθε άλλο άτομο που δεν πληροί τις αναφερόμενες προϋποθέσεις δεν νομιμοποιείται να παρέχει νοσηλευτικές φροντίδες σε ασθενείς.

Εργοδότης δε των προαναφερομένων είναι ο ίδιος ο ασθενής.

Μετά τα ανωτέρω παρακαλούμε να δοθούν αυστηρές οδηγίες στις Διοικήσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, για απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν έχουν τη σχετική άδεια παραμονής στο νοσοκομείο η οποία χορηγείται από το Δ/ντή της Διοίκησης του Νοσοκομείου σύμφωνα με το αριθμ. Υ7β/Γ.Π.58458/30-9-2003 έγγραφο μας.»

2. Το υπ’ αριθμ.Υ7β/Γ.1Ι.οικ.168528/12-12-2008 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ως κατωτέρω:

«Όπως σας είναι γνωστό στους χώρους των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων δίπλα σε ασθενείς, παραμένουν άτομα, που τους παρέχουν νοσηλευτικές φροντίδες, τα οποία δεν έχουν καμία εργασιακή σχέση με το νοσοκομείο ή καμία σχέση με το συγγενικό περιβάλλον των νοσηλευομένων, στα οποία δεν έχει δοθεί σχετική άδεια παραμονής από τον αρμόδιο Διοικητικό Διευθυντή του Νοσοκομείου. Λόγω του γεγονότος αυτού είχαμε απευθύνει τις αριθμ. Υ7β/Γ.Π. 140069/9-1-2006 και Υ7β/Γ.Π. 121927/28-9/2007 εγκυκλίους προς τους Προέδρους των Υ.ΠΕ. και προς τους Διοικητές όλων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Διαπιστώνουμε όμως τη μη πιστή εφαρμογή της ανωτέρω εγκυκλίου με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων αυτών να αυξάνεται, αντί να ελαττώνεται.

Επανερχόμενοι επί του θέματος αυτού σας γνωρίζουμε ότι η νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς εντός των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων παρέχεται αποκλειστικά από το οικείο νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε περιπτώσεις ασθενών όμως που λόγω της κατάστασης τους αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, όπως χειρουργικά και ορθοπεδικά περιστατικά, πολυτραυματίες κ.α. είναι δυνατό να παρέχεται επιπλέον στήριξη με αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες.

Οι αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες έχουν εργοδότη τον ασθενή και πρέπει να είναι εφοδιασμένες με άδεια εργασίας και να συμπεριλαμβάνονται στον ονομαστικό πίνακα που είναι αναρτημένος σε κάθε Νοσηλευτικό Ίδρυμα σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.6 της αριθμ. 11120/1999 «Καθορισμός αποδοχών αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων όλης της χώρας» (ΦΕΚ 461/Β /99) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Τα ανωτέρω θα ισχύουν μέχρι έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 18 του Ν. 2519/97.

Κάθε άλλο άτομο που δεν πληροί τις αναφερόμενες στις σχετικές διατάξεις προϋποθέσεις, δεν νομιμοποιείται να παρέχει νοσηλευτικές φροντίδες σε ασθενείς, διότι εκτός των άλλων είναι δυνατό να είναι φορέας μεταδοτικών νοσημάτων και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ασθενείς, συγγενείς των και στο προσωπικό του Νοσοκομείου.

Μετά τα ανωτέρω παρακαλούμε να δοθούν αυστηρές οδηγίες από τις Διοικήσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων στους αρμόδιους υπαλλήλους, για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων και την απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν είναι εφοδιασμένα με τη σχετική άδεια παραμονής στα Νοσοκομεία.»

Κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει ότι η νοσηλευτική φροντίδα εντός του Νοσοκομείου παρέχεται αποκλειστικά από το οικείο Νοσηλευτικό Προσωπικό και σε ειδικές περιπτώσεις είναι δυνατό να παρέχεται επιπλέον στήριξη μόνο από Αποκλειστικές Αδελφές Νοσοκόμες, οι οποίες έχουν εργοδότη τον ασθενή και πρέπει να είναι εφοδιασμένες με άδεια εργασίας και να συμπεριλαμβάνονται στον Ονομαστικό Πίνακα του Νοσοκομείου μας.

Μέχρι τις 27 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στις 26-27 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Φέτος τα στοιχεία δείχνουν μικρή άνοδο στα τμήματα «μεσαίας» βαθμολογίας. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός αριστούχων δεν θα επιτρέψει σημαντική υποχώρηση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές, ενώ καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων θα παίξει και ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Φέτος καταγράφηκε ο δεύτερος .............

μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων (10.571) την τελευταία δεκαετία.

Έκπληξη αποτελεί, όμως, ο αυξημένος -σε σχέση με πέρυσι- αριθμός υποψηφίων που συγκέντρωσαν από 15.000 ώς 18.000 μόρια, γεγονός που οδηγεί σε άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα «μεσαίας» βαθμολογίας.

Πολύ μεγάλος (30.800 σε σύνολο 89.807 εξετασθέντων), ωστόσο, είναι και ο αριθμός των υποψηφίων που δεν έπιασαν τη «βάση», δηλαδή η βαθμολογία τους δεν φτάνει τα 10.000 μόρια.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μία θέση στις περιζήτητες σχολές θα είναι σκληρός, ενώ οι βάσεις σε αυτές τις σχολές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης, προκύπτει πως δεν θα υπάρχει ενιαία κατεύθυνση των βάσεων εισαγωγής ανάμεσα στα Επιστημονικά Πεδία, ούτε ανάμεσα στις σχολές των ίδιων Επιστημονικών Πεδίων.

Τέλος, εκτιμάται πως η βάση της πρώτης σχολής θα έχει διαφορά 14.000 μορίων από τη βάση της τελευταίας σχολής.

Από ΤΑ ΝΕΑ

Διευκρινίσεις για την επιβολή ΦΠΑ στις αμοιβές συμβολαιογράφων και δικαστικών

Συμπληρωματικές διευκρινίσεις σε συνέχεια της εγκυκλίου ΠΟΛ 1100/24.6.2010, με την οποία κοινοποιήθηκαν διατάξεις που αφορούν το ΦΠΑ του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/Α΄) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», δίνει το υπουργείο Οικονομικών:

Ι. Υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών που πραγματοποιήθηκαν προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., πριν την 1.7.2010.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του τέταρτου............

εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 13 ΚΒΣ (Π.Δ. 186/92), όπως ισχύουν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., εκδίδουν τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών κατά το χρόνο είσπραξης της αμοιβής τους. Παράλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), ο φόρος γίνεται απαιτητός κατά το χρόνο έκδοσης του τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου.

2. Στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. από ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, κλπ.), για την καταβολή της αμοιβής ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει κατάθεση δικαιολογητικών από τον ελεύθερο επαγγελματία για τις υπηρεσίες που έχει παράσχει, έλεγχο των δικαιολογητικών αυτών, έκδοση εκκαθάρισης-έγκρισης της δαπάνης, εντολή πληρωμής - η οποία πληρωμή σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται μετά από έκδοση σχετικού εντάλματος το οποίο εξοφλείται από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).

3. Με την ανωτέρω διαδικασία, έχουν ήδη εκδοθεί εντολές πληρωμής ή εκκαθαρίσεις-εγκρίσεις δαπάνης πριν την 1.7.2010, για αμοιβές δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, κλπ., χωρίς να υπολογιστεί ο αναλογών ΦΠΑ, και λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχέρεια επανέναρξης της ανωτέρω διαδικασίας προκειμένου να υπολογιστεί ο αναλογών ΦΠΑ, γίνεται δεκτό να μην αναζητείται ΦΠΑ για υπηρεσίες για τις οποίες η εντολή πληρωμής ή η εκκαθάριση-έγκριση δαπάνης έχει εκδοθεί μέχρι 30.6.2010. Για τη διαπίστωση της εν λόγω ημερομηνίας, ο φορέας δαπάνης θα πρέπει να παρέχει θεωρημένο αντίγραφο της εντολής πληρωμής ή της εκκαθάρισης-έγκρισης, στο δικαιούχο πρόσωπο.

4. Επισημαίνεται ότι εντολές πληρωμής ή εκκαθαρίσεις-εγκρίσεις δαπάνης που εκδίδονται από 1.7.2010 και μετά θα πρέπει με ευθύνη του φορέα πληρωμής να περιλαμβάνουν και τον αναλογούντα ΦΠΑ, ανεξάρτητα εάν στα αρχικώς υποβληθέντα δικαιολογητικά από τους παρέχοντες την υπηρεσία δεν έχει υπολογιστεί.

5. Τα ανωτέρω ισχύουν και για αμοιβές δικαστικών επιμελητών, δικηγόρων, που περιλαμβάνονται σε πίνακα κατάταξης δανειστών που συντάσσεται κατόπιν πλειστηριασμού, στην περίπτωση που ο πίνακας αυτός συντάχθηκε και κοινοποιήθηκε μέχρι 30.6.10.

ΙΙ. Φορολογητέα αξία συμβολαιογράφων

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), στην παροχή υπηρεσιών ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η αντιπαροχή που έλαβε ή πρόκειται να λάβει για τις πράξεις αυτές αυτός που παρέχει τις υπηρεσίες του από το λήπτη ή τρίτο πρόσωπο, προσαυξημένη με οποιαδήποτε παροχή που συνδέεται άμεσα με αυτή.

2. Στις διατάξεις της παραγράφου 4, περίπτωση β) του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι στη φορολογητέα αξία περιλαμβάνονται οι κάθε είδους φόροι, τα δικαιώματα, οι εισφορές, τα τέλη υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και τα τέλη χαρτοσήμου, με εξαίρεση το φόρο του παρόντος νόμου.

3. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 5, περίπτωση γ) του ως άνω άρθρου ορίζεται ότι στη φορολογητέα αξία δεν περιλαμβάνονται τα ποσά τα οποία λαμβάνει ο υποκείμενος στο φόρο από το λήπτη των υπηρεσιών για κάλυψη δαπανών που πραγματοποιεί στο όνομα και για λογαριασμό του λήπτη, εφόσον τα οικεία παραστατικά από τα οποία προκύπτει το πραγματικό ποσό των δαπανών έχουν εκδοθεί στο όνομα του λήπτη των υπηρεσιών.

4. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, στην περίπτωση των συμβολαιογράφων, η φορολογητέα αξία που υπάγεται στο ΦΠΑ είναι το συνολικό ποσό της αμοιβής-δικαιωμάτων (πάγιων και αναλογικών) που καταβάλλεται από το λήπτη στο συμβολαιογράφο και το οποίο αποτελεί την αντιπαροχή για την παροχή των υπηρεσιών τους. Δεν περιλαμβάνονται στη φορολογητέα αξία και δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. τα τέλη και δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων (τέλη χαρτοσήμου, δικαιώματα Ταμείου Νομικών μεγαρόσημο), τα οποία, βάσει του νόμου, επιβαρύνουν τους αντισυμβαλλόμενους, ακόμη και στην περίπτωση που εισπράττονται από τους συμβολαιογράφους για να καταβληθούν για λογαριασμό των αντισυμβαλλομένων, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία εκδίδονται στο όνομα του αντισυμβαλλομένου με το συμβολαιογράφο προσώπου και ο συμβολαιογράφος εμφανίζει τα εν λόγω ποσά σε ιδιαίτερη στήλη ή σε ιδιαίτερο λογαριασμό «έξοδα για λογαριασμό τρίτων».

Μεσσηνακές Εφημερίδες της 5ης Αυγούστου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.