Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Μήνυμα αναγνώστη: Λειτουργεί το ΙΚΑ Φιλιατρών;

Ενα ερωτημα κανω προς τον λαο των Φιλιατρων:
Το ΙΚΑ Φιλιατρων δουλευει;
παρακαλω τα σχολια σας
Ν.Δ.Αντωνία Μπούζα: Λαθεμένη κυβερνητική τακτική στον τουριστικό τομέα

Η περίοδος που διανύει η χώρα μας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η πιο δύσκολη και κρίσιμη για την επιβίωσή μας, τουλάχιστον των τελευταίων ετών. Ο τουρισμός που στηρίζει δυναμικά την Ελληνική οικονομία, σαν έννοια και σαν δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί πολυδιάστατος, διότι συμμετέχει σε όλους τους κλάδους της οικονομικής μας ζωής .

Γι αυτό και ο προβληματισμός στον τουριστικό κόσμο σχετικά με την εξέλιξη της κρίσης και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί αυτή να έχει στον ελληνικό τουρισμό είναι διάχυτος.

Η απαισιοδοξία είναι έντονη καθώς το ........

κλίμα από τις προκρατήσεις είναι παγωμένο, παρά τις προσφορές στις οποίες έχουν καταφύγει οι καταλυματίες.

Η προσοχή και το ενδιαφέρον της Κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτή την κρίσιμη ώρα έπρεπε να στραφεί αποκλειστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ασθενικής μας οικονομίας, στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του τουριστικού μας προϊόντος, στη στήριξη των επαγγελματιών του τουρισμού, στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους επισκέπτες μας και το σπουδαιότερο στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος στο εξωτερικό της Χώρας .

Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της επίσκεψης του νέου υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, στη Γερμανία(Φρανκφούρτη, Μόναχο και Στουτγάρδη) τις προηγούμενες ημέρες, όπου καίτοι ρωτήθηκε επιμόνως από Γερμανούς δημοσιογράφους για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες κυρίως για την αποζημίωση των τουριστών που ίσως θιγούν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα , ως φαίνεται δεν έπεισε και έτσι συνεχίζεται η ανησυχία, που δημιουργήθηκε από τις λαθεμένες εικόνες, που ενώ δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο της ελληνικής πραγματικότητας, εντούτοις κυριαρχούν στην ειδησεογραφία.

Επίσης , η αφερεγγυότητά μας με τη μη αποπληρωμή των χρεών μας στο εξωτερικό , η έλλειψη επικοινωνιακής τακτικής και η άκαιρη ανακίνηση του θέματος των κλειστών επαγγελμάτων στην καρδιά του καλοκαιριού, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε, εντείνει την αμφισβήτηση.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως αλλαγές προσώπων και επικοινωνιακής τακτικής δεν ενδιαφέρουν τους επαγγελματίες του τουρισμού που βλέπουν από πράξεις και παραλείψεις της Κυβερνητικής πλειοψηφίας , να χάνεται η φετινή σαιζόν, διότι η καλή πορεία του τουρισμού, απαιτεί κυρίως καλή ψυχολογία και αυτή δυστυχώς , δεν υπάρχει πλέον ούτε στους επισκέπτες μας , ούτε στους Έλληνες πολίτες.


Καλαμάτα 31-7 -2010
Αντωνία Μπούζα –Κωνσταντέλου
Νομαρχιακή Σύμβουλος-Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.Νομού Μεσσηνίας

Σε αγωγές και αποζημιώσεις προσανατολίζεται το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας παρακολουθεί με απόγνωση τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κάμψει τη στάση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων που φέρνει κάθε λεπτό που περνάει όλο και περισσότερο σε δεινή θέση επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρηματίες αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου για τη χώρα.

Είμαστε ειλικρινά έκπληκτοι από .........

την ακαμψία των απεργών οι οποίοι, σκανδαλωδώς ευνοημένοι επί σειρά ετών, δεν εννοούν να διαπραγματευτούν ούτε στο ελάχιστο τα προνόμια τους αδιαφορώντας για τις καταστρεπτικές συνέπειες της απεργίας τους σε κατηγορίες επαγγελματιών που φυτοζωούν ή άλλα κοινωνικά στρώματα λιγότερο ευνοημένα από αυτούς.

Δεδομένου ότι στην παρούσα κατάσταση δεν υπάρχουν περιθώρια για ατομικισμούς και συντεχνιακούς αυτισμούς αλλά μόνο για σύμπνοια όλων των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων για να ξεπεραστεί όσο το δυνατό πιο ανώδυνα η κρίση, το Επιμελητήριο -συνεπές στον ρόλο του- αποφασίζει να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τους επιχειρηματίες μέλη του που πλήττονται από την εν λόγω απεργία εγείροντας αγωγές αποζημιώσεως, μηνύσεις κλπ.. κατά των υπευθύνων για τα μπλόκα (στην Ελευσίνα, Κόρινθο και αλλού) και συμβουλεύει τις επιχειρήσεις που θίγονται και ιδιαίτερα τις εξαγωγικές να πράξουν το ίδιο.

Η νήσος παίζει στο θερινό cinema Φιλιατρών

Με την ταινία "Νήsos" συνεχίζονται το τετραήμερο από Παρασκευή 30 Ιουλίου μέχρι και την Δευτέρα 02 Αυγούστου οι προβολές της κινηματογραφικής Λέσχης Φιλιατρών στο αίθριο του Δημαρχείου της πόλης.
Η ταινία θα προβληθεί στις 21:45 ΑΚΡΙΒΩΣ και γι αυτό φροντίστε όλοι εσείς που σκέφτεστε να την δείτε να είστε εκεί στην ώρα σας.

Η Νήsos είναι Ελληνική κωμωδία του Χρήστου Δήμα στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ελένη Καστάνη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τάνια Τρύπη, Δημήτρης Τζουμάκης, Κώστας Βουτσάς

Υπόθεση:
Η κλειστή κοινωνία ενός νησιού που όλα δείχνουν να κυλάνε ήσυχα, αναστατώνεται από τον ξαφνικό και περίεργο θάνατο του άρχοντα του τόπου, Θεμιστοκλή Δίκαιου, που αφήνει πίσω του μια τεράστια περιουσία.
Καθώς είναι άκληρος, όλοι αναρωτιούνται σε .........

ποιον θα μείνουν τόσα χρήματα.
Η διαθήκη τους επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις. Η περιουσία μοιράζεται στις τέσσερις «εξουσίες» του χωριού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILERΔημόσιο χρέος: πώς φτάσαμε έως εδώ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εκτροχιασμού
Τα άλματα του χρέους από το 1974 μέχρι σήμερα

Από το 1974 μέχρι σήμερα, για κάθε χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. το χρέος ανέβαινε κατά μέσον όρο 3,13% του εθνικού μας εισοδήματος ενώ στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ κατά 2,03%. Σε σημερινές τιμές αυτό αντιστοιχεί σε 7,4 δισ. ευρώ ανά έτος για τους μεν και σε 4,8 δισ. για τους δε.
Και γεννάται το ερώτημα: Πού πήγαν ..........

όλα αυτά τα λεφτά; «ΤΑ ΝΕΑ» πραγματοποίησαν έρευνα για τη διόγκωση του χρέους κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης εξετάζοντας ξεχωριστά τις πέντε περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. μέχρι το 2009 και τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Για παράδειγμα, ένας μόνο πολιτικός χειρισμός, η απογραφή Αλογοσκούφη, εκτίναξε το χρέος του 2000 κατά 10 δισ. ευρώ! Και δεν είναι μόνο αυτό...

1ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, Ν.Δ.
Ιούλιος 1974- Οκτώβριος 1981
Κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γεωργίου Ράλλη


Αύγουστος 1979. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει ζητήσει από τον οικονομικό σύμβουλο Γ. Οικονόμου στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ευημερία του ελληνικού λαού. Στην απάντηση του οικονομικού συμβούλου περιλαμβάνονται η ραγδαία αύξηση των αυτοκινήτων (από το 1974 όταν μία οικογένεια στις επτά είχε αυτοκίνητο το 1978 το ποσοστό έφτασε στη μία στις τέσσερις) και των τηλεοράσεων (από 33% των οικογενειών μέσα στην τετραετία πλησίασε το 50%). Επιπλέον ο Γ. Οικονόμου προώθησε και στοιχεία για την κατανάλωση κρέατος, η οποία μέσα σε 4 χρόνια αυξήθηκε κατά 12,5 κιλά ανά πρόσωπο, τονίζοντας ότι η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Το πορτοφόλι του Ελληνα δεν ήταν πλέον τόσο άδειο- τουλάχιστον όχι όσο το 1974: στην τετραετία που ακολούθησε οι μισθοί αυξάνονταν με ρυθμό 8,6% τον χρόνο κατά μέσον όρο, ενώ στην ΕΟΚ κατά 3%. «Οι πραγματικές, σε σταθερές τιμές, αμοιβές αυξήθηκαν 22% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες, αυξήσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ την άνοδο της παραγωγικότητας όχι μόνο του συνόλου της οικονομίας αλλά και της βιομηχανίας που αποτελεί τον δυναμικώτερο τομέα της οικονομίας... Η πολιτική της χορηγήσεως παροχών πέραν των ορίων αντοχής της οικονομίας δεν μπορεί να συνεχισθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας» προειδοποιούσε το 1979 ο σύμβουλος Γ. Οικονόμου.

Οταν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας «παρέλαβε» το χρέος τον Ιούλιο του 1974, η χώρα χρωστούσε 400 εκατ. ευρώ. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1981 το χρέος ήταν στα 2,2 δισ. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την αύξηση σύμφωνα με ειδικούς έπαιξε η τεράστια αύξηση δαπανών που συμπεριλαμβάνουν την κρατική κατανάλωση, τις αμοιβές υπαλλήλων, τις κοινωνικές δαπάνες και τις επενδύσεις.

2ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΠΑΣΟΚ
Οκτώβριος 1981- Ιούνιος 1989
Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου


Ο Ανδρέας Παπανδρέου παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Γεώργιο Ράλλη και μαζί κρατική κατανάλωση- ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής: έφτανε το 4,7% του ΑΕΠ και σε σχέση με τις τιμές του 1974 ήταν αυξημένη κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Επειτα από μικρή άνοδο και αρκετά μεθοδική προσπάθεια, 8 χρόνια μετά η κρατική κατανάλωση μειώνεται κατά μία μονάδα στο 3,8%. Ομως με τις διολισθήσεις και τις υποτιμήσεις της δραχμής, τις αυξημένες κοινωνικές δαπάνες- πέρα από τον διπλασιασμό των συντάξεων το 1982- και τους υπέρογκους τόκους δανεισμού που συνέχιζαν να μεγαλώνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, το χρέος το διάστημα 1981-1989 εκτινάσσεται κατά 37,3% του ΑΕΠ. Σε «απλά» ευρώ αυτό σημαίνει ότι από εκεί που χρωστούσαμε 2,2 δισ. στην αρχή της οκταετίας του ΠΑΣΟΚ, το ποσό στο τέλος είχε υπερδεκαπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 23 δισ.

«Το 1981 είχαμε πληρώσει 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε τόκους δανεισμού, δηλαδή 44 εκατ. ευρώ. Το 1989 οι τόκοι έφτασαν τις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες που αντιστοιχούν σε 1,75 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Παπανδρέου παρέλαβε τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στο 35% του ΑΕΠ και τις παρέδωσε στο τέλος της οκταετίας στο 45%, όμως από τις 10 μονάδες αύξησης οι 7,5 ήταν τόκοι. Στην ουσία αύξησε τις δαπάνες κατά 2,5 μονάδες ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαν αυξήσει τα έξοδα από 25,4% του ΑΕΠ στο 32,4%» επισημαίνει ο κ. Νίκος Καραβίτης. Ηδη οι τόκοι είχαν αρχίσει να γιγαντώνονται από την περίοδο 1987-1988, όταν μέσα σε μόλις έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 2,3% του ΑΕΠ- όσο δηλαδή είχαν αυξηθεί συνολικά σε μία δεκαετία, από 1974 έως το 1984.

3ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ- Ν.Δ.
Ιούνιος 1989- Οκτώβριος 1993
Κυβερνήσεις οικουμενικής, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη


Αν και θα περίμενε κανείς ότι με την οικουμενική το χρέος δεν θα αυξανόταν σημαντικά, καθώς η εμπειρία από το εξωτερικό έδειχνε ότι οι συγκυβερνήσεις δεν προχωρούν σε σημαντικές παροχές και γενικότερα δεν κάνουν πολλά πολλά χατίρια, στην Ελλάδα συνέβη ακριβώς το αντίθετο: μέσα σε έναν χρόνο, από το 1989 στο 1990 τα χρωστούμενα της χώρας αυξήθηκαν κατά 6,8% του ΑΕΠ (από 64,2% σε 71%), ποσοστό που αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο έως εκείνη τη χρονιά- την πρώτη θέση κατείχε η περίοδος 1983-84 με 7%.

Τα επόμενα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα ρεκόρ: το χρέος σε ένα και μόνο έτος «ψήλωσε» κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες- από 78,3% το 1992 έφτασε το 98,2% του ΑΕΠ το 1993. Η ιλιγγιώδης αύξηση του χρέους κατά την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη οφείλεται εκτός από τους τόκουςπου συνεχίζουν να αυξάνονται- και στην εκκαθάριση των υποχρεώσεων της προ Μάαστριχτ εποχής. «Τότε έγινε η ρύθμιση των χρεών από την Τράπεζα της Ελλάδος: ό,τι χρήματα είχαμε τυπώσει στο παρελθόν για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων θεωρούνταν πλέον χρέος και το Δημόσιο εξέδωσε ομόλογα στην ΤτΕ», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου κ. Νίκος Καραβίτης. Από το 1990 έως το 1993, το χρέος συνολικά αυξήθηκε 27,2% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας τον μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου στην ελληνική ιστορία: 6,8 μονάδες. Αμέσως μετά έρχεται η οκταετία Ανδρέα Παπανδρέου με 4,7% μέση αύξηση ανά έτος.

4ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΠΑΣΟΚ
Οκτώβριος 1993- Μάρτιος 2004
Κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη


Λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων επιτοκίων, την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πληρώνουμε τους υψηλότερους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τόκους καθ΄ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης: Φτάνουμε τα 9,8 δισ. ευρώ την ώρα που το συνολικό χρέος δεν υπερβαίνει τα 80 δισ. Μόλις έχει αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης, μία περίοδος δημοσιονομικής εξυγίανσης που οδηγεί σε πλεονάσματα και πτώση των επιτοκίων προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα ενώ η ανάπτυξη καλπάζει με ρυθμούς έως και 4,3%. Η θετική πορεία της οικονομίας αντανακλάται στην μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ: ενώ στα τέλη του 1993 ο Μητσοτάκης παραδίδει χρωστούμενα ύψους 98,2% του εθνικού εισοδήματος, τον Δεκέμβριο του 2003- χρονικό σημείο για το οποίο μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε τον Μάρτιο του 2004- το χρέος πέφτει στο 97,4%. Και όλα αυτά ενώ υπήρχαν αυξημένα έξοδα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ είχαν μεσολαβήσει και δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι τόκοι που πληρώνουμε για τα δάνεια μειώνονται έως και 6,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Σε σχέση με τα 9,8 δισ. ευρώ που δώσαμε το 1994, το 2003 πληρώνουμε για τόκους 8,6 δισ. Και το ΑΕΠ έχει στο μεταξύ υπερδιπλασιαστεί. Το ίδιο διάστημα δίνονται το ΕΚΑΣ και πραγματικές αυξήσεις σε συντάξεις, αρχίζει η εφαρμογή μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες από 12 δισ. ευρώ στην αρχή της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ εκτινάσσονται στα 27,5 δισ. το 2003.

5ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, Ν.Δ.
Μάρτιος 2004- Οκτώβριος 2009
Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή


Τον Μάρτιο του 2004 η Ν.Δ. παραλαμβάνει χρέος ίσο με 97,4% του ΑΕΠ. Η περίοδος σύγκλισης έχει τελειώσει, η Ελλάδα έχει μπει στο ευρώ για τα καλά και η νέα φάση των οικονομικών της χώρας, κατά την οποία οι αρμόδιοι θα έπρεπε να επικεντρώσουν στον στόχο της μείωσης του χρέους, δίνει τη θέση της στην... απογραφή Αλογοσκούφη. Σε αυτό το κομβικό σημείο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας στα μάτια των κοινοτικών και για τη δημοσιονομική περιπέτεια που ακολούθησε. Δείγμα γραφής της Ελλάδας ώστε να αρχίσουν να αμφιβάλλουν οι Ευρωπαίοι για τη στατιστική μας ακεραιότητα, η διόγκωση του χρέους του 2000 κατά 8% λόγω της αλλαγής του τρόπου καταγραφής των αμυντικών δαπανών.

Εξετάζοντας συνολικά τα οικονομικά στοιχεία της πρόσφατης εξαετίας της Ν.Δ. ο κ. Ν. Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου, επισημαίνει ότι «το οικονομικό πλήγμα Καραμανλή φαίνεται καθαρά, αν απλώς παρατηρήσουμε ότι το 2009 οι δαπάνες χωρίς τόκους είχαν αυξηθεί 5,5% του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα απλήρωτα χρέη), ενώ τα έσοδα από 39,1% του ΑΕΠ το 2003 έπεσαν στο 36,9% το 2009. Με άλλα λόγια, οι δαπάνες αυξήθηκαν 40 δισ. και τα έσοδα 20 δισ. Αυτό είναι φανερό σημάδι κάκιστης δημοσιονομικής πολιτικής».

Αν και μέχρι το 2007 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται- το εθνικό εισόδημα αυξανόταν κατά 12-15 δισ. τον χρόνο σε σχέση με τους τόκους που έφταναν τα 10 δισ. κατά μέσον όρο-, το διάστημα από το 2008 μέχρι και την αποχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή χαρακτηρίζεται ως «η διετία της κατάρρευσης»: η Ελλάδα προσθέτει στο χρέος της 57 δισ. ευρώ, τρεις φορές πάνω από το συνηθισμένο των προηγούμενων χρόνων. Οπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μεγάλο ρόλο στην εκτίναξη του ελλείμματος που οδήγησε στον εκτροχιασμό έπαιξαν η αύξηση των εισαγωγών σε είδη πολυτελείας, η ευνοϊκή μεταχείριση των υπεράκτιων εταιρειών, η κατάργηση των υψηλών τεκμηρίων, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να επιδοτήσει μέσα στην κρίση την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων για να μη δυσαρεστήσει τις εμπορικές εταιρείες ήταν απίστευτη. Ακόμα, το 2009 για εξοπλισμούς γίνονται νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, η ενίσχυση των τραπεζών φτάνει τα 5,5 δισ. και τα ασφαλιστικά ταμεία εκταμιεύουν περίπου 2 δισ. από τα αποθεματικά τους. Η άνοδος των σπρεντ διογκώνει τους τόκους των εντόκων γραμματίων κατά 1 δισ. και όλα μαζί οδηγούν στην αύξηση ρεκόρ κατά 36 δισ. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, γίνεται έτσι φανερό ότι περιήλθαμε στο σημερινό αδιέξοδο λόγω του κρατικού υπερδανεισμού που μαζί με την υπέρμετρη ιδιωτική κατανάλωση ξεπέρασε κάθε όριο αντοχής τα τελευταία δύο χρόνια.

Από ΤΑ ΝΕΑ

Αποφάσεις κυβέρνησης για την απεργία. Αναλαμβάνει ρόλο ο στρατός

Αποφασισμένη για την εφαρμογή της πολιτικής επιστράτευσης των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης δηλώνει η κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής η άρνηση των ιδιοκτητών ΦΔΧ να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζεται άμεσα με τα ακόλουθα μέτρα:

1. Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

2. Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη -σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία, κ.ο.κ).

Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλλουν, εφ’ όσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.

3. Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης.

4. Οι προβλεπόμενες στη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως σε βάρος των παραβατών.

Δεν κάνουν πίσω οι απεργοί

Νωρίτερα, οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους, μετά την πολύωρη γενική συνέλευση των ομοσπονδιών τους. Η σχετική απόφαση ελήφθη δια βοής και όχι με μυστική ψηφοφορία που προβλέπει το καταστατικό.

«Όλος αυτός ο κόσμος που βλέπετε γύρω σας δίνει ό,τι έχει και δεν έχει για να μην χάσει αυτό που λέγεται περιουσιακό του στοιχείο», δήλωσε ο Γιώργος Τζωρτζάτος, πρόεδρος των Συνδικάτων Χερσαίων Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης.

«Δεν ήρθαμε να κάνουμε μνημόσυνο στις άδειές μας αλλά να πανηγυρίσουμε όπως οι πρόγονοί μας όταν πήγαιναν σε μάχη», επεσήμανε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Τζωρτζάτος, ενώ ευχαρίστησε όσες κοινωνικές ομάδες συμπαραστέκονται στον κλάδο.

Το απόγευμα οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για το προωθούμενο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ απεργών και ΜΑΤ σημειώθηκαν το απόγευμα στα διυλιστήρια Καλοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο βυτιοφόρου στα διυλιστήρια, για να παραλάβει καύσιμα.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με εκδορές σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Όπως έγινε γνωστό από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά όταν ποδοπατήθηκε κατά τη διάρκεια της έντασης.

ΚΚΕ: Επικίνδυνη και απαράδεκτη απόφαση

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει δυνάμεις του στρατού ως απεργοσπαστικό μηχανισμό». Χαρακτηρίζει την απόφαση «επικίνδυνη και απαράδεκτη. Δείχνει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενεργοποιεί όλο το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που έχει συγκεντρώσει η αστική τάξη, με σκοπό να τσακίσει κάθε δράση που στρέφεται εναντίον της βάρβαρης πολιτικής της».

«Την ευθύνη δεν την έχουν οι απεργοί», συνεχίζει το ΚΚΕ, «αλλά η κυβερνητική πολιτική που ενισχύει τη συγκέντρωση υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων και σε βάρος κυρίως των πιο μικρών ιδιοκτητών. Επιβεβαιώνεται ότι μπροστά σε αυτό τον οδοστρωτήρα δεν απομένει άλλος δρόμος από την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα ακόμη βήμα για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας

«Μετά την επιστράτευση - κατά παραβίαση του Συντάγματος - των απεργών στα φορτηγά, η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις ως μηχανισμό παράκαμψης της απεργίας, συνιστά ακόμη ένα βήμα για την περαιτέρω συρρίκνωση της δημοκρατίας στον τόπο μας», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κραυγή απόγνωσης από τους βενζινοπώλες

«Η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και απεργών μεταφορέων αλλά και η αποτυχημένη μέχρι στιγμής εφαρμογή του σχεδίου επίταξης έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία, την κοινωνία, την αγορά, την τουριστική βιομηχανία και, κυρίως, στα πρατήρια υγρών καυσίμων».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) προσθέτοντας πως «η αδυναμία εφοδιασμού των πρατηρίων με καύσιμα, δηλαδή το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεών μας μπορεί να οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο εκατοντάδες πρατήρια που ήδη επιβίωναν με δυσκολία και ανέμεναν, ιδίως στην περιφέρεια, την τουριστική κίνηση για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες. Η συνεχιζόμενη ομηρία των βενζινοπωλών, των καταναλωτών και ολόκληρης της κοινωνίας δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η ΠΟΠΕΚ καλεί και τις δύο πλευρές να δώσουν άμεσα λύση, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστερήσεων.

Γ. Σγουρός: Σε χρόνο ρεκόρ η ολοκλήρωση της διαδικασίας επίταξης

Όσοι μιλούν για καθυστέρηση είναι εκτός τόπου και χρόνου, δήλωσε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός αναφερόμενος στη διαδικασία της επίταξης.

Όπως εξήγησε ο κ. Σγουρός, 60 συνολικά υπάλληλοι εργάστηκαν από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι σήμερα και συνέταξαν 28.431 δελτία επίταξης.

«Αυτό δείχνει ότι έγιναν όλα σε χρόνο ρεκόρ. Και παρά τις δυσκολίες, θα είχαμε ολοκληρώσει νωρίτερα τη διαδικασία εάν το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μας είχε δώσει τα συμπληρωματικά στοιχεία που εμείς δεν έχουμε, ώστε να συνταχθούν σωστά τα Δελτία Επίταξης. Με τους λιγοστούς υπαλλήλους η Νομαρχία Αθηνών κατόρθωσε σε μια ημέρα να ολοκληρώσει τη διαδικασία», υπογράμμισε ο Νομάρχης Αθηνών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Κατατέθηκε το ν/σ για το καθεστώς ασφάλισης αγροτικής δραστηριότητας

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ με το οποίο επανακαθορίζεται το υφιστάμενο καθεστώς Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας.

Με τις νέες ρυθμίσεις μεταξύ άλλων:

-Προβλέπεται ένα ενιαίο εθνικό σύστημα παροχής υπηρεσιών για την προστασία και ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας.

-Ορίζονται ως φορείς παροχής των υπηρεσιών, ο ΕΛΓΑ οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, οι Αλληλασφαλιστικοί Συνεταιρσμοί και τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας και η Διεύθυνηση Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ).

-Επανακαθορίζονται οι σκοποί ............

λειτουργίας του ΕΛΓΑ και σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Η ασφάλιση της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής, η πρόσθετη και προαιρετική ασφάλιση αγροτών για κάλυψη μεγαλύτερου ποσοστού ζημιάς καλλιεργειών ή κινδύνων, η συμμετοχή του σε προγράμματα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της οικονομίας, ενώ αίρεται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης εκ μέρους του ΕΛΓΑ, σε τέκνα κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων χαμηλού εισοδήματος τα οποία φοιτούν σε σχολές ΑΕΙ ΤΕΙ) με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με το γεωργικό τομέα.

-Καθιερώνεται υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ για φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων που έχουν την επκαρπία αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας. Επίσης ασφαλίζεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά, από τους οριζόμενους κινδύνους και παθήσεις, το σύνολο της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής.

-Επαναπροσδιορίζονται οι ασφαλισμένοι από τον ΕΛΓΑ φυσικοί κίνδυνοι παθήσεις και ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική και ζωϊκή παραγωγή.

-Ορίζεται ότι στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ καλύπτονται οι άμεσες ζημιές.

-Το ανώτατο όριο αποζημίωσης που μπορεί ο ΕΛΓΑ να καταβάλει στους δικαιούχους δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά ανά δικαιούχο τις 70.000 ευρώ.

-Επανακαθορίζονται οι πόροι λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

-Προβλέπεται ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να αποδειχθεί η καταβολή των ασφαλιστικών υποχρέωσεων του παραγωγού.

Από Ναυτεμπορική

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ένας φορτιστής για όλα τα κινητά από το 2011

Με τον ίδιο κοινό φορτιστή θα πρέπει να λειτουργούν από τις αρχές του 2011 όλα τα κινητά τηλέφωνα που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, σε τεχνικό επίπεδο, οι διαδικασίες για να διασφαλιστεί η συμβατότητα και η ασφάλεια των νέων κοινών φορτιστών προχωρούν ικανοποιητικά.Γιώργος Καραμπάτος: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ μετά το 2013, τι ;;;»

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ελληνική γεωργία τείνει τα τελευταία χρόνια να είναι η μόνη παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα αφού η αποβιομηχάνιση έχει φτάσει σε σημείο απελπιστικό. Η μεγάλη ζήτηση στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ευνοεί τις επιχειρήσεις του είδους, έχει προοπτικές και σωστά προωθείται, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της απασχόλησης. Το καλό μας χαρτί είναι επομένως η αγροτική παραγωγή, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί και υποσυντηρείται με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, που έχουν εξασφαλίσει στους παραγωγούς ένα εισόδημα ανεξάρτητα από την παραγωγή. Αυτό οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στην εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών ή την αποφυγή πραγματικής ενασχόλησης με προοπτικές εκσυγχρονισμού της γεωργίας.

Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε καθημερινά ..........

έναν καταιγισμό διακυμάνσεων στις τιμές των αγροτικών προϊόντων (συχνά αδικαιολόγητες) και πλημμυρίδα εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους ως προς την ποιότητα και την υγιεινή τους. Σαφής είναι πλέον η τάση των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ να ευνοούν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες (αύξηση ποσοστού και μείωση δασμών) με αντάλλαγμα την αγορά βιομηχανικών προϊόντων.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο απειλητικό αν λάβουμε υπόψη ότι μετά το 2013 τα πράγματα αλλάζουν άρδην, οι επιδοτήσεις με τη μορφή που γνωρίζουμε δεν θα ισχύουν πλέον και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Όλα αυτά μας υποχρεώνουν επομένως να κινητοποιηθούμε ΑΜΕΣΑ.

Είναι όμως μόνο οι επιδοτήσεις που θα καθορίζουν την έκβαση και την κατεύθυνση της ελληνικής γεωργίας; Ασφαλώς ΟΧΙ. Το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά την ελληνική αγροτική παραγωγή; Ασφαλώς ΟΧΙ. Αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν αγροτική παραγωγή με τη διαφορά ότι αυτές έχουν πάψει πλέον να αναλύουν το πρόβλημα και έχουν περάσει στην πράξη.
Ήδη οι Γάλλοι οι οποίοι έχουν σύγχρονες δομές σε όλα τα στάδια του κύκλου της παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να προβλέψουν τις συνέπειες από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2013, έχουν αρχίσει να ασχολούνται με τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας τους για τη γεωργία και την αλιεία σε επίπεδο Υπουργών. Το γεγονός ότι οι Γάλλοι οι οποίοι διαθέτουν παγκόσμια αναγνώριση σε όλους τους σχετικούς κλάδους ασχολούνται με το θέμα αυτό, θα έπρεπε να έχει σημάνει για εμάς κόκκινος συναγερμός!

Συγκεκριμένα οι βασικοί άξονες της γαλλικής πολιτικής για τη γεωργία είναι οι εξής:
α) Εφαρμογή Δημόσιας Πολιτικής Τροφίμων που να εγγυάται στον κανονισμό υψηλότερη διατροφική ασφάλεια με δυνατότητα του κοινού να εντοπίζει την προέλευση των τροφίμων μέσα από ασφαλείς πληροφορίες
β) Σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος με καλύτερη διανομή της προστιθέμενης αξίας
γ) Συμβολαιακή Γεωργία
δ) Ασφάλεια καλλιεργειών – μικτά συστήματα ασφάλισης–απασφάλισης
ε) Ανταγωνιστικότητα αγροτικών εγκαταστάσεων
στ) Διατήρηση αγροτικών εκτάσεων

Κοινή θέση ετοίμασαν η Γαλλία και η Γερμανία εν όψει της νέας ΚΑΠ και συνεργάζονται με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες αγροτικές δυνάμεις Ινδία, Κίνα, Βραζιλία.
Χωρίς πρόθεση να αναπτύξουμε το συνολικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας, ούτε τα κενά και τις αντιφάσεις που παρουσιάζει η κοινοτική πολιτική αλλά με έννοια για το μέλλον του αγροτικού τομέα στον Νομό μας και τις δυσκολίες που βιώνουμε καθημερινά, είμαστε υποχρεωμένοι να κινητοποιηθούμε ξεκινώντας από την εξής επισήμανση:
Παρόλο που η Μεσσηνία παράγει αναγνωρισμένα διεθνώς προϊόντα όπως η ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, οι εισροές εσόδων από εθνική κατανάλωση και εξαγωγές δεν είναι η αναμενόμενη και υπάρχουν προβλήματα στη διανομή του συνολικού εισοδήματος από τον συνολικό κύκλο παραγωγής, τυποποίησης, διάθεσης.

Είναι απόλυτη ανάγκη και άμεση προτεραιότητα να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να διασφαλιστεί:
α. η μοναδικότητα των μεσσηνιακών προϊόντων και κυρίως της «ελιάς Καλαμών» με ένα ισχυρό brand name αναγνωρίσιμο στις Διεθνείς Αγορές
β. η προστασία τους από αθέμιτους ανταγωνισμούς με παρεμφερή ή υποκατάστατα προϊόντα
γ. η επίτευξη ικανοποιητικού εισοδήματος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας

Βασικές προϋποθέσεις για την άσκηση μιας στοχευμένης και συνολικής πολιτικής για τα αγροτικά προϊόντα είναι:
1. η ομαλή ροή ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ στις αγορές
2. η ΠΟΙΟΤΗΤΑ των προϊόντων μας

Ικανοποίηση παραγωγών – διακινητών αλλά και των καταναλωτών. Χωρίς ενεργό ζήτηση, χωρίς τον καταναλωτή η παραγωγή δεν έχει νόημα και γι’ αυτό πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η απόκλιση της εμπιστοσύνης του. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να τον πείσουμε ότι του προσφέρουμε την ποιότητα που απαιτεί, να του δώσουμε τη δυνατότητα να ελέγχει το προϊόν και να τον διαβεβαιώσουμε ότι η αξία που πληρώνει ανταποκρίνεται στην ωφέλεια που αποκτά από την αγορά του.
Ένα είναι βέβαιο: το 2013 πλησιάζει και οι καιροί δεν επιτρέπουν πλέον ούτε αυτοσχεδιασμούς, ούτε μεμονωμένες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς. Χρειάζεται σύμπνοια, συνεννόηση και οργανωμένη κοινή δράση και το σπουδαιότερο αυτοδύναμη δράση με επίκουρο την πολιτεία.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ως εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων του Νομού και κινούμενο από την αγωνία που εκφράζουν τα μέλη μας αλλά και όλοι οι συντοπίτες μας και με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ευρύτερη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινοτικές διατάξεις και την Εθνική Νομοθεσία και παρακολουθώντας τις κινήσεις των ευρωπαίων εταίρων μας, μελετά και ετοιμάζει Σχέδιο συνεργασίας των φορέων της παραγωγής, επεξεργασίας και προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων για την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την επιθετική άμυνα στις καταστάσεις των καιρών και τη διατήρηση αξιοπρεπούς εισοδήματος για όλους μας.
Η οικονομική κρίση είναι εδώ και πρέπει να αντιμετωπιστεί με εγρήγορση και ενέργειες από όλους και σε όλα τα επίπεδα. Προϋπόθεση και ζητούμενο για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο είναι να ενεργοποιήσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Ενδυνάμωση της Μεσσηνιακής Οικονομίας. Εμείς ξεκινάμε και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε τις ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Π. Πελοποννήσου: Πρώτη «γαλάζια» αποδοκιμασία για την επιλογή Σαμαρά

Την υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη, για την περιφέρεια Πελοποννήσου, στηρίζουν με ανακοίνωση τους πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου υπαίθριων εμπόρων (μικροπωλητών).

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη «γαλάζια» διαρροή στο στρατόπεδο της Ρηγίλλης, μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να δηλώσει τη στήριξη του στον πρόεδρο της ΕΝΑΕ και νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο.

Ο κλάδος των υπαίθριων εμπόρων Πελοποννήσου, ήταν ο πρώτος που υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά, ως πρόεδρο της ΝΔ.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: .......


«Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η απόφαση του πρώην βουλευτή Αρκαδίας, Πέτρου Τατούλη, να διεκδικήσει την περιφέρεια Πελοποννήσου ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο Πέτρος Τατούλης, ως βουλευτής ήταν πάντα στο πλευρό μας στηρίζοντας τον κλάδο μας και τα δίκαια αιτήματά μας. Τον Πέτρο Τατούλη τον διακρίνει το ήθος του και η αγωνιστικότητα του. Για τους λόγους αυτούς στηρίζουμε την κάθοδο του και θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις έναν καθαρό και γνήσιο αγώνα για να τον δούμε περιφερειάρχη Πελοποννήσου».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Γιαννακόπουλος Κωνσταντίνος (Πρ. Σωματείου Μικροπωλητών Αρκαδίας), Αντωνόπουλος Ηλίας (Πρ. Σωματείου Μικροπωλητών Κορινθίας), Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Εκπρόσωπος Μικροπωλητών Μεσσηνίας), Αποστολόπουλος Παναγιώτης (Πρ. Σωματείου Μικροπωλητών Λακωνίας) και Τριζής Μιχαήλ (Πρ. Σωματείου Μικροπωλητών Αργολίδος).

Από το Αυτοδιοίκηση.gr

Ο Δημήτρης Δράκος στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης

Ο Νομάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σας ανακοινώνω πως είμαι έτοιμος να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση και στην υπηρεσία των πολιτών της ιστορικής περιοχής του Μοριά, της Πελοποννήσου μας, ως Περιφερειάρχης. Διεκδικώ το αξίωμα του αιρετού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου."
Χθες το πρωί ο Νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος μίλησε στη Δημοτική Ραδιοφωνία.

Τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε εδώ:
Από το blog "Επί της ουσίας"

Συνέντευξη Δράκου για το LEADER

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο Νομάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κος Δημήτρης Δράκος με τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας κ. Χρήστο Ριζά.
Σκοπός ήταν η ενημέρωση για την υπογραφή της προσέγγισης LEADER, σε πρόταση που κατέθεσε η ΝΑΜ μέσω της ΑΝΜΕΣ, για την παραλιακή ζώνη του Νομού Μεσσηνίας.
Η πρόταση έχει την ονομασία «Η ζωή στο μεσσηνιακό ελαιώνα» και είναι μια πρόταση μέσα στη φιλοσοφία και τη νοοτροπία ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας περιοχών που θέλουν παράλληλη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Ο κ. Δημήτρης Δράκος σημείωσε ότι είναι .........

πρόγραμμα αγροτικό και ότι είναι ένα πρόγραμμα επιλογών. Για το λόγο αυτό χρηματοδοτούνται οι καλύτερες των προτάσεων. Η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων είναι αντικειμενική και μοριοδοτούμενη, πρόκειται για μια εγκεκριμένη διαδικασία στην οποία υπάρχουν δικλείδες που εξασφαλίζουν την αντικειμενική προσέγγιση κάθε πρότασης.
Η συνολική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα είναι 11εκ. ευρώ. Η δημόσια δαπάνη είναι 7.2 εκ ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό είναι η συμμετοχή των διακαιούχων.

Ο κ. Δράκος σημείωσε ότι την χρονική περίοδο που ακολουθεί θα προκυρηχθούν τα μέτρα του προγράμματος, μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται και την ιστοσελίδα της ΑΝ.ΜΕΣ (www.anmess.gr) για περισσότερες πληροφορίες.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 31ης Ιουλίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Συντριβή ελικοπτέρου. Δυο οι νεκροί

Νεκροί είναι οι δύο πιλότοι του ελικοπτέρου, σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κατέπεσε στο αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων κατά τη διαδικασία ελέγχου και δοκιμών μετά από τεχνική επιθεώρηση.

Το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος περίπου 3.000 ποδών, όταν -όπως φαίνεται- παρουσιάστηκε πρόβλημα που οδήγησε σε ανεξέλεγκτη πτήση και συντριβή.

Κατά την πρόσκρουση το ελικόπτερο .........

πήρε φωτιά και αμέσως συνεργεία διάσωσης ξεκίνησαν τη διαδικασία απεγκλωβισμού. Μέχρι στιγμής το ΓΕΣ δεν έχει αναφέρει επισήμως κάτι για την τύχη των πιλότων. Εντούτοις, πηγές του Υπουργείου αναφέρουν ότι είναι νεκροί.

Από τα ΝΕΑ

«Λουκέτο» σε επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη στο ΙΚΑ

«Λουκέτα» έρχονται από το φθινόπωρο για όσες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις –συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ- δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε χθες, μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά θα πρέπει να κλείσουν όσες επιχειρήσεις οφείλουν χρήματα στο ΙΚΑ και αρνηθούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Τόνισε μάλιστα ότι καμία ειδική μεταχείριση δεν .......

θα υπάρξει για τις ΔΕΚΟ. «Υπάρχουν ΔΕΚΟ οι οποίες είναι στην κορυφή των οφειλετών. Θα πρέπει να κλείσουν και αυτές, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εξαιρέσεις και να συμμετέχει το ίδιο το κράτος στο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο τα λεγόμενά του.

Πάντως, ο υπουργός δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι οι συνεχείς ρυθμίσεις οφειλών, αποτελούν και αυτές μέρος του προβλήματος της εισφοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν 800.000 εισφοροδιαφεύγοντες.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης επιτρέπουν σε όλες τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους, καθώς μειώνουν στο 80% τις προσαυξήσεις, ενώ δεν προβλέπεται και υποχρέωση προκαταβολής.

Από την Ναυτεμπορική

Ξεκινά η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου

Αυξημένη αναμένεται σήμερα η κίνηση ταξιδιωτών από τα λιμάνια του λεκανοπεδίου, εν όψει της μαζικής εξόδου των αδειούχων του Αυγούστου.

Για απόψε έχουν προγραμματιστεί αναχωρήσεις 34 δρομολογίων από τον Πειραιά, 18 δρομολογίων από τη Ραφήνα και 10 από το Λαύριο.

Μέσω του πειραϊκού λιμανιού, που κατά κανόνα δέχεται τον κυριότερο όγκο των ταξιδιωτών, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο διακινήθηκαν 56.156 επιβάτες.

Η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης αναμένεται ........

με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της τρέχουσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Μείωση 2% στη διακίνηση επιβατών το δ’ τρίμηνο 2009

Εξάλλου, μείωση 2% σημείωσε η διακίνηση επιβατών στα ελληνικά λιμάνια το δ΄ τρίμηνο 2009 σε σύγκριση με την αντίστοιχη διακίνηση του δ΄ τριμήνου 2008, έναντι μείωσης 3,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2008 προς το 2007.

Συνολικά, το δ΄ τρίμηνο πέρυσι διακινήθηκαν στα ελληνικά λιμάνια 7.452.700 άτομα, από τα οποία τα 7.121.000 άτομα ήταν επιβάτες εσωτερικού και τα 331.700 άτομα ήταν επιβάτες εξωτερικού.

Επίσης, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η διακίνηση εμπορευμάτων στα ελληνικά λιμάνια το δ΄ τρίμηνο 2009 σε σύγκριση με την αντίστοιχη διακίνηση του δ΄ τριμήνου 2008 παρουσίασε μείωση 15,1 %, έναντι μείωσης 5,2 % που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2008 προς το 2007.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΔΕΔΥ: «Η απογραφή διαψεύδει μια συστηματική και χρόνια παραποίηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας»

«Οι αριθμοί διαψεύδουν μια συστηματική και χρόνια παραποίηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τα περί 1,5 - 2 ακόμη και 2,5 εκατ. Δημοσίων Υπαλλήλων. Αποδεικνύεται ότι τόσο σε αριθμό όσο και σε μισθολογική δαπάνη είμαστε κάτω από το Μ.Ο. της Ε.Ε» τονίζει η ΑΔΕΔΥ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων.

«Είναι ώρα από την προπαγάνδα να έρθουμε στην ουσία. Συγκεκριμένα:

- Στον τερματισμό της πολιτικής απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησής τους. Δηλαδή της εμπορευματοποίησης των δημοσίων και κοινωνικών αγαθών και την επιβάρυνση των πολιτών με δυσβάσταχτο κόστος για τα μείζονα και αναγκαία για αξιοπρεπή διαβίωση.

- Στη δημοκρατική αναδιοργάνωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, που σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, ξερίζωμα...

των λογικών περί κράτους - λάφυρου, του εκάστοτε νικητή των εκλογών.

- Στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, εκσυγχρονισμό μέσων και διαρκή εκπαίδευση, ανανέωση δυναμικού και δυνατοτήτων, αξιοκρατία» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.
Κέρδος online 30/7/2010 12:36

Στους 768.009 οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στους 768.009 ανέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής. Ωστόσο, όπως τονίζεται, τα στοιχεία είναι κατά δήλωση και κατά συνέπεια μπορεί να εμφανίζουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τα πραγματικά.

Ακόμη, μπορεί να έχουν απογραφεί, από παρανόηση ή σκόπιμα, άνθρωποι που δεν έιχαν υποχρέωση να απογραφούν (π.χ. συνταξιούχοι του Δημοσίου, συμβασιούχοι των οποίων η σύμβαση έχει λήξει, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ). Ακόμη μπορεί να μην έχουν απογραφεί, από παρανόηση, λόγω προβλήματος ή από αντίδραση αμειβόμενοι που είχαν την υπόχρεωση να απογραφούν (π.χ. αμειβόμενοι από ειδικούς λογαριασμούς, υπάλληλοι...

που απουσίαζαν σε άδεια, περίπτωση υπαλλήλου που δεν ήθελε να απογραφεί λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων).
Αναλυτικά με βάση τα στοιχεία της απογραφής που διενήργησε το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, από τους 768.009 δημοσίους υπαλλήλους, οι 258.280 είναι ηλικίας 40 έως 50 ετών, οι 205.277 είναι ηλικίας 30 έως 40 ετών, 168.958 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50 έως 60 ετών, 43.743 είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, 86.246 είναι ηλικίας 20 έως 30 ετών και τέλος 4.174 είναι κάτω των 20 ετών.

Ποσοστό 39% των δημοσίων υπαλλήλων ή 300.905 άτομα είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το 28% είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 10% ανήκει στην κατηγορία ειδικών θέσεων.

Ποσοστό 54% των δημοσίων υπαλλήλων είναι άνδρες.

Η απογραφή έδειξε επίσης ότι το 82% είναι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου, δικαστικοί λειτουργοί, δημόσιοι λειτουργοί και το 7% είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ορισμένου χρόνου είναι ποσοστό 6%, ή 44.811 άτομα, ενώ οι συμβασιούχοι έργου καλύπτουν ποσοστό 2% ή 14.345 άτομα.

Κέρδος online 30/7/2010 11:31

Ανάπτυξη 13% με την απελευθέρωση των αγορών

Να προχωρήσει η απελευθέρωση των αγορών χωρίς καμία καθυστέρηση, ζήτησε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί σε βάθος χρόνου να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Την επόμενη πενταετία η αύξηση μπορεί να φτάσει το 10% του ΑΕΠ, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, δηλαδή τα 23-25 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, οι ρυθμίσεις που καθιστούν την αγορά εργασίας πιο ελαστική θα προκαλέσουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, σήμερα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί αρκετά, αν και επ’ ουδενί επιτρέπεται ή δικαιολογείται εφησυχασμός. Κίνδυνοι εκτροπής ελλοχεύουν πολλοί και η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών θα αργήσει αρκετά να αποκατασταθεί, επισήμανε χαρακτηριστικά ο ομιλητής. Στη συνέχεια έκφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων είναι σημαντικά χαμηλότερος του στόχου (7% έναντι 13,5%), επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτό τον τομέα, αφού δεν είναι εφικτό να επαναληφθεί και του χρόνου η φετινή εντυπωσιακή μείωση των δαπανών.

Ασφαλιστικό
«Σημαντική τομή» χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ το 2060 οι συντάξεις θα είναι το 15% του ΑΕΠ (κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης), ενώ χωρίς τη μεταρρύθμιση θα έφταναν στο 24% προκαλώντας έκρηξη του δημοσίου χρέους.

Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πέρα από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και στη φορολογία, αποφασιστικός παράγοντας θα είναι και η έλευση ξένων τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδης, τόνισε ότι το έργο της κυβέρνησης είναι θετικό, ενώ θετική χαρακτήρισε και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νέο πλέγμα δρομολογίων στη γραμμή Κόρινθος-Άργος και Ναύπλιο-Τρίπολη από 1 Αυγούστου

Την έναρξη του νέου και ενισχυμένου πλέγματος δρομολογίων στη γραμμή Κόρινθος - Άργος και Ναύπλιο - Τρίπολη ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το νέο πλέγμα δρομολογίων θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 1 Αυγούστου 2010. Συνολικά το δρομολόγιο Αθήνα-Ναύπλιο (με μετεπιβίβαση από τον προαστιακό Αθήνας) μειώνεται στις 2 ώρες και 7 λεπτά, ενώ το Αθήνα-Τρίπολη (με μετεπιβίβαση από τον προαστιακό Αθήνας) μειώνεται στις 2 ώρες και 57 λεπτά. Βελτιώσεις σημειώνονται και στα επιμέρους...


δρομολόγια: Κόρινθος - Άργος (45'), Άργος-Ναύπλιο (10') και Άργος-Τρίπολη (58').

Εκτός ενισχύσεων τα φωτοβολταϊκά

Εκτός του νέου αναπτυξιακού νόμου τίθενται τα επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ αναμένεται να εξαιρεθούν και τα αιολικά συστήματα μέχρι ορισμένης ισχύος, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Η κα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την εξαίρεση των φωτοβολταϊκών και των αιολικών συστημάτων από τον υπό κατάθεση αναπτυξιακό νόμο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι επιτυγχάνουν υψηλές τιμές και κατά συνέπεια «δεν χρειάζεται πρόσθετη επιδότηση».

Η υπουργός ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα εξαιρεθούν από τον αναπτυξιακό νόμο τα σχέδια που αφορούν στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών (πάνελ) για φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς και πυλώνων για τις ανεμογεννήτριες. Επίσης, ανακοίνωσε...


ότι, από τα 3.163 επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, που εκκρεμούν προς αξιολόγηση, περισσότερα από 2.000 αφορούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Σημειώνεται ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα στο Διαδίκτυο και θα ενταχθεί προς επεξεργασία στο β' θερινό τμήμα του κοινοβουλίου, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 30ης Ιουλίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Λόλω λάθους βάλαμε το πρωί τα χθεσινά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Τα παρακάτω πρωτοσέλιδα αντικαταστάθηκαν με τα σωστά (σημερινά). Η ομάδα μας σας ζητάει συγνώμη για την ανωμαλία που δημιουργήθηκε.

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ρέππα με τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η συνάντηση, που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες, του υπουργού Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα με τους προέδρους έξι Ομοσπονδιών ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και ενώ η διαδικασία αποστολής των εγγράφων κλήτευσης βρισκόταν σε εξέλιξη.

Εκπρόσωπος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων περιορίστηκε να δηλώσει ότι τωρα θα συνεδριάσουν οι ομοσπονδίες και στη συνέχεια θα υπάρξει ανακοίνωση για την περαιτέρω στάση τους.

«Κάτι μας έδωσαν, αλλά πρέπει......

να το αξιολογήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των ιδιοκτητών βυτιοφόρων.

Πάντως, σύμφωνα με τις ενδείξεις το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό και αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα γίνουν πλέον όχι στο σημείο της συνάντησης, που ήταν τα γραφεία του πρώην υπουργείου Δημοσίων Εργων στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά στο υπουργείο Μεταφορών στο Χολαργό.

Από το in.gr

Ελληνικό Ελαιόλαδο στις πτήσεις της Olympic Air

Η εταιρία Παπαδημητρίου συνεργάζεται με την Olympic Air.

H OLYMPIC AIR, ανακοινώνει ότι από την 15η Σεπτεμβρίου 2010 το λάδι και το ξύδι που συνοδεύουν τα προσφερόμενα στις πτήσεις της γεύματα θα είναι ελληνικής προέλευσης σε αντικατάσταση εισαγόμενων προϊόντων.
Τα γεύματα θα συνοδεύονται από ......

ατομική μερίδα η οποία θα αποτελείται από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας και βαλσάμικο ξύδι της εταιρείας Παπαδημητρίου ΑΕ.

Παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί με την έναρξη λειτουργίας της Olympic Air, οι ελληνικές εταιρείες δεν είχαν την δυνατότητα να προσφέρουν το προϊόν σε συσκευασία κατάλληλη για την εξυπηρέτηση των επιβατών κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Μετά από διαβουλεύσεις με εταιρείες του κλάδου δημιουργήθηκε η κατάλληλη συσκευασία και οι επιβάτες της Olympic Air θα απολαμβάνουν στο γεύμα ή το δείπνο τους ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.

Η εταιρεία Παπαδημητρίου ΑΕ είναι από τις σημαντικές εταιρείες τροφίμων στη Νότιο Ελλάδα με εμπορική διαδρομή εβδομήντα ετών και οικογενειακή παράδοση τριών γενεών. Ιδρύθηκε το 1938 στην Καλαμάτα Μεσσηνίας. Τα προϊόντα της εξάγονται σε 15 χώρες του κόσμου τυγχάνοντας διεθνούς αναγνώρισης.

Νέες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως

Εκτονώθηκε η ένταση στο υπουργείο Μεταφορών, όπου συγκεντρωμένοι ιδιοκτήτες ΦΔΧ αναμένουν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων τους με αρμοδίους του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα συνάντηση των απεργών και του υπουργού, θα πραγματοποιηθεί εντός ολίγου, με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Ρέππα.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν μέρος των .........

επαγγελματιών πέταξε μπουκάλια προς την είσοδο του υπουργείου, με τα ματ να απαντούν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Το πρωί έξω από το υπουργείο Μεταφορών συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 200 μεταφορείς, που αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση, διαμαρτύρονται και ανά διαστήματα επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο, σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα.

«Για μία ακόμα φορά ήρθαμε στην Πολιτεία και στην κυβέρνηση για να συνομιλήσουμε, μας υποδέχθηκαν με ματ και με δακρυγόνα, αυτό είναι ντροπή», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος.

«Είναι ντροπή, περιμέναμε να μπουμε στην είσοδο και τελικά έστειλαν τα ματ να μας χτυπήσουν με δακρυγόνα», πρόσθεσε.

Πάντως, χωρίς καύσιμα παραμένει και σήμερα η αγορά. Ελάχιστα πρατήρια, τα περισσότερα ιδιοκτησίας των εταιριών εμπορίας διαθέτουν πλέον καύσιμα και η διανομή γίνεται με "δελτίο", δηλαδή με πλαφόν για κάθε όχημα.

Αν και εκατοντάδες βυτιοφόρα βρίσκονται ήδη έξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου και Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη, στην πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες δηλώνουν «φαντάροι» μετά την επιστράτευση και αρνούνται να προχωρήσουν στη διακίνηση καυσίμων.

Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αποκλεισμός των διυλιστηρίων, καθώς βυτιοφορείς παρέμειναν στις εγκαταστάσεις, μη επιτρέποντας τον εφοδιασμό βυτιοφόρων και φορώντας μπολούζες, που έγραφαν «ή ταν ή επί τας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των διυλιστηρίων, περιστασιακά σημειώθηκαν μικροεντάσεις, τη στιγμή που η αστυνομία τηρεί διακριτική παρουσία, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από το χώρο.

Εν τω μεταξύ, οι πρώτες ελλείψεις στο ράφι έχουν γίνει ήδη ορατές, καθώς εντείνονται τα προβλήματα στην τροφοδοσία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε όλη την επικράτεια.

Σύσκεψη στη Νομαρχία Μεσσηνίας για την επίταξη της χρήσης των φορτηγών δημόσιας χρήσης

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Νομαρχία Μεσσηνίας με βάση την 37223/3544/28-7-2010 ΚΥΑ και 37269/3545/28-7-2007 ΥΑ του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκου, σύσκεψη με θέμα «Επίταξη της χρήσης των φορτηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων και των προσωπικών υπηρεσιών των ανά την Χώρα ιδιοκτητών και των οδηγών τους».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, ο Διευθυντής του ........

Γραφείου Νομάρχη κ. Τσιμόγιαννης, ο Γενικός Γραμματέας ΝΑ Μεσσηνίας κ. Σαμέλης ο Δ/ντης ΑΤ Καλαμάτας κ. Καραγιώργης, ο αναπληρωτής Διευθυντή ΑΤ Καλαμάτας κ. Γεωργόπουλος, ο προϊστάμενος Διευθυνσης Μεταφορών ΝΑΜ κ. Εξηνταβελόνης, η Διευθύντρια Διοίκησης Οργάνωσης και Πληροφορικής κα Καλλιμόρου, ο προϊστάμενος ΠΣΕΑ ΝΑΜ Ταξίαρχος κ. Τασούλας, ο προϊστάμενος τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Κοβάτσης και ο υπάλληλος Διευθυνσης Μεταφορών κ. Λυμπερέας.

Εισηγητικά ο κ. Τσιμόγιαννης παρουσίασε την ανάλυση των ανωτέρω αποφάσεων που προβλέπουν την έκδοση «Φύλλων επίταξης» και την επίδοσής τους στους ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων.
Στη συνέχεια ο κ. Νομάρχης έδωσε την εντολή για την άμεση και ορθή εφαρμογή των όσων προβλέπονται από την ανωτέρω ΥΑ.

Οι οδηγίες της ΥΑ προβλέπουν τη συμπλήρωση των «Φύλλων Επίταξης Προσωπικών Υπηρεσιών» για τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς και των «Φύλλων Επίταξης» για τα οχήματα, από την υπηρεσία Μεταφορών ( Δ/νση – τμήματα – γραφεία) της ΝΑΜ. Στη συνέχεια τα συμπληρωμένα φύλλα επίταξης θα αποσταλθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας προκειμένου να εκδοθούν τελικώς από την υπηρεσία αυτή. Η Αστυνομική Διεύθυνση θα είναι, πλέον, αρμόδια για την περαιτέρω διεκπεραίωση της διαδικασίας επίδοσης των φύλλων επίταξης.

Στη ΝΑΜ ήδη συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας στη Δ/νση Μεταφορών για τη συμπλήρωση των φύλλων επίταξης και θα είναι σε συνεργασία με την Αστυνομική Δ/νση Μεσσηνίας.

Λήγει αύριο Παρασκευή η προθεσμία ταυτοποίησης καρτοκινητών

Προθεσμία μέχρι αύριο Παρασκευή έχουν οι κάτοχοι των καρτοκινητών τηλεφώνων να δηλώσουν τα στοιχεία τους, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις.

Η διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών είναι εντελώς απλή, δεν κοστίζει τίποτα και απαιτεί λίγα μόνο λεπτά.

Οι κάτοχοι των καρτοκινητών θα πρέπει να ........

προσέλθουν σε κάποιο από τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας της χώρας με την ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους, αν πρόκειται για αλλοδαπούς και την κάρτα SIM του κινητού τους, προκειμένου να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε ειδικό έντυπο.

Για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, η διαδικασία της ταυτοποίησης πρέπει να γίνει από ενήλικα.

Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η διαδικασία ταυτοποίησης, τότε θα διακοπεί η σύνδεση και θα χαθεί ο αριθμός τηλεφώνου.

Αρχισε η επίδοση των φύλλων πορείας

Αρχισε σε όλες τις νομαρχίες η διαδικασία αποστολής των εγγράφων κλήτευσης στους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσεως, σε εφαρμογή της απόφασης του πρωθυπουργού για πολιτική επιστράτευση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, οι νομαρχίες έλαβαν από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τη σχετική εγκύκλιο για επιστράτευση ιδιοκτητών, οδηγών και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων.

Ο κ. Μίχας δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά ........

τη περιφέρεια της δικής του αρμοδιότητας, η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας στους ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσεως, θα έχει ολοκληρωθεί ως το βράδυ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γ.γ. της νομαρχίας Αθηνών, Νίκος Παπαθέου, σημείωσε ότι η διαδικασία συλλογής στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου αυτά να σταλούν στις αστυνομικές αρχές, απ' όπου θα γίνει η διανομή των εγγράφων κλήτευσης.

Οι κυρώσεις, σε όσους δεν συμμορφωθούν, θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς θα διωχθούν για κακούργημα με την αυτόφωρη διαδικασία.

Κορυφώνεται το αδιέξοδο στις μεταφορές

Σε μια ύστατη προσπάθεια να δοθεί λύση στο αδιέξοδο, σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα συνάντηση των απεργών και του Δημήτρη Ρέππα, με πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργού.

Ενταση δημιουργήθηκε το πρωί στο υπουργείο Μεταφορών, όπου συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 200 ιδιοκτήτες ΦΔΧ και, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση, διαμαρτηρήθηκαν, επιχειρώντας ανά διαστήματα να εισέλθουν στο κτίριο και πετώντας μπουκάλια κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

«Για μία ακόμα φορά ήρθαμε στην Πολιτεία και στην κυβέρνηση για να συνομιλήσουμε, μας υποδέχθηκαν με ματ και με δακρυγόνα, αυτό είναι ντροπή», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος.

«Είναι ντροπή, περιμέναμε να μπουμε στην είσοδο και τελικά έστειλαν τα ματ να μας χτυπήσουν με δακρυγόνα», πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι τους συναντήθηκαν τελικά με τον γ.γ. του υπουργείου Χ. Τσιόκα.

Πάντως, χωρίς καύσιμα παραμένει και σήμερα η αγορά. Ελάχιστα πρατήρια, τα περισσότερα ιδιοκτησίας των εταιριών εμπορίας διαθέτουν πλέον καύσιμα και η διανομή γίνεται με "δελτίο", δηλαδή με πλαφόν για κάθε όχημα.

Αν και εκατοντάδες βυτιοφόρα βρίσκονται έξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου και Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη, στην πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες δηλώνουν «φαντάροι» μετά την επιστράτευση και αρνούνται να προχωρήσουν στη διακίνηση καυσίμων.

Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αποκλεισμός των διυλιστηρίων, καθώς βυτιοφορείς παρέμειναν στις εγκαταστάσεις, μη επιτρέποντας τον εφοδιασμό βυτιοφόρων και φορώντας μπολούζες, που έγραφαν «ή ταν ή επί τας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των διυλιστηρίων, περιστασιακά σημειώθηκαν μικροεντάσεις, τη στιγμή που η αστυνομία τηρεί διακριτική παρουσία, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από το χώρο.

Στους δρόμους, με τα οχήματά τους έχουν βγει οι απεργοί στο Ηράκλειο και αναμένεται να πορευτούν στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Aποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις είναι και οι μεταφορείς στα Χανιά.

Στο λιμάνι της Σούδας ύψωσαν πανό με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους, ενώ χωρίς προβλήματα, έγινε η αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών και ΙΧ από τα πλοία της γραμμής.

Εν τω μεταξύ, οι πρώτες ελλείψεις στο ράφι έχουν γίνει ήδη ορατές, καθώς εντείνονται τα προβλήματα στην τροφοδοσία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε όλη την επικράτεια.

Μικρότερες ουρές σχηματίζονται από το πρωί στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς η απόφαση για πολιτική επιστράτευση, είχε καθησυχαστική επίδραση στο κοινό, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη.

Υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο Π. Τατούλης

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου ανακοίνωσε, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, ο Πέτρος Τατούλης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τατούλης αναφέρει ότι «τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν καθαρές απόψεις, τολμηρές λύσεις και αποφασιστικές πράξεις. Στο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό αδιέξοδο υπάρχει διέξοδος. Τα υγιή κύτταρα της κοινωνίας, όπου και αν αυτά ανήκουν, μπορούν να συνεργήσουν για να δώσουν λύσεις».

«Τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν .........

ισχυρή συστράτευση και δημιουργική σύνθεση. Η ανάγκη για το διαφορετικό και η κοινωνική αλληλεγγύη, ως απάντηση στα κοινά μας προβλήματα, δίνουν την προοπτική για ένα πιο φωτεινό αύριο, υπεράνω χρωμάτων. Οι κομματικές γραμμές υποχωρούν μπροστά στον κοινό στόχο της ανάνηψης», προσθέτει.

Σε άλλο σημίο επισημαίνει ότι «μπορούμε -αναφέρει - να αλλάξουμε το γκρίζο παρόν και να φέρουμε ένα καλύτερο μέλλον. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ενωμένη, ισχυρή, λαϊκή Πελοπόννησο. Τη Νέα Πελοπόννησο».

Χωρίς μικροκομματισμούς και εξαρτήσεις αλλά με αποφασιστικότητα και «με βαθιά τη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το καινούργιο και διαφορετικό για να ανατρέψει το παλιό και φθαρμένο, αλλά με βαθύτερη πίστη στην ανάγκη αυτό να εκφραστεί πολιτικά, θέτω υπόψη των Πελοποννησίων συμπολιτών μου την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του περιφερειάρχη και τους ζητώ να προχωρήσουμε μαζί στη νέα αυτή πρόκληση», καταλήγει ο κ. Τατούλης.

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ο Δημήτρης Δράκος.

Την υποψηφιότητα του για την περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε σήμερα ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος.
Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο Δημήτρης Δράκος αναφέρεται στην πορεία που έχει κάνει στην αυτοδιοίκηση και θέτει τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών.
Δεσμεύεται δε, ότι στο ψηφοδέλτιο του θα εκπροσωπηθούν οι πολίτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, που θα αγκαλιάσουν ισότιμα όλες τις περιοχές του Μοριά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νομάρχη Μεσσηνίας Δημλήτρη Δράκου αναφέρει:

«Η πρόσφατη ψήφιση του Καλλικράτη από τη Βουλή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το νέο τοπίο που δημιουργείται κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να στελεχωθεί ο νέος θεσμός από ανθρώπους της περιφέρειας, από έμπειρους αυτοδιοικητικούς.

Είναι γεγονός ότι στις δύσκολες στιγμές που ........

διανύει η χώρα, η Αυτοδιοίκηση καλείται να αποκτήσει και να παίξει ρόλο πραγματικά ενεργό, προγραμματικό και αναπτυξιακό.
Να αποκτήσει φωνή και λόγο
-Για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
-Για την απασχόληση.
-Για την παραγωγή
-Για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας.
-Για την εξυπηρέτηση του κάθε πολίτη!

Η Αυτοδιοίκηση να είναι πραγματικά πιο κοντά στην άμεση δημοκρατία. Αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδίσει ο «Καλλικράτης» για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης και του τόπου στις εκλογές του Νοεμβρίου. Δηλαδή :
-Την ουσιαστική ισχυροποίηση των αυτοδιοικητικών θεσμών.
-Την ενίσχυση της Περιφερειακής Δημοκρατίας με τη μετεξέλιξη της Νομαρχίας σε έναν ισχυρό θεσμό, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Σε ένα θεσμό σύγχρονο, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις των καιρών.
Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω.
Με γνωρίζετε από την δραστηριοποίηση και τους αγώνες μου από το μετερίζι της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τους αγώνες για την Περιφέρειά μας.
ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ. Με τις πράξεις μου και την πολιτική μου πορεία, το έχω αποδείξει, χρόνια τώρα.

Σας ανακοινώνω, λοιπόν, πως είμαι έτοιμος να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση και στην υπηρεσία των πολιτών της ιστορικής περιοχής του Μοριά, της Πελοποννήσου μας, ως Περιφερειάρχης. Διεκδικώ το αξίωμα του αιρετού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Στην μακρόχρονη αυτοδιοικητική μας πορεία υπερβήκαμε τις διαχωριστικές γραμμές. Διεκδικήσαμε περισσότερα έργα. Τολμήσαμε ρίξεις. Πρωτοπορήσαμε με προτάσεις και παρεμβάσεις. Αγκαλιάσαμε, ανεξαιρέτως, όλους τους πολίτες. Πετύχαμε να δώσουμε σε αυτό το θεσμό το χαρακτήρα που αρμόζει σε κάθε τοπική Αρχή, το χαρακτήρα της ανεξάρτητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γι΄ αυτό θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσους αγωνίστηκαν μαζί μας, για την μεγάλη τους συμβολή σε αυτήν την αυτοδιοικητική πορεία. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και να επαινέσω τους συναδέλφους όλων των άλλων παρατάξεων, που με την παρουσία τους και τους αγώνες τους συνδιαμόρφωσαν αυτήν την δημιουργική αυτοδιοικητική παρουσία.

Στο ψηφοδέλτιο μας θα εκπροσωπηθούν οι πολίτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, που θα αγκαλιάσουν ισότιμα όλες τις περιοχές του Μοριά. Για να δώσουμε έτσι όλοι μαζί τον αγώνα για την Πελοπόννησο που μας αξίζει.

Σας ευχαριστώ».

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Δράκος ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Αντινομάρχης Μεσσηνίας κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, θα είναι υποψήφιος μαζί του για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.

ΥΠΟΙΚ: Καμία ειδική ομάδα δεν έχει δικαίωμα να παραλύει τη χώρα

«Κανένα επιμέρους αίτημα, καμία ειδική ομάδα, δεν έχει το δικαίωμα να κρατά ως ομήρους όλη την ελληνική κοινωνία και να παραλύει ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο. Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν, επειδή θα πρέπει να πέσουν οι τιμές, θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του κάθε νοικοκυριού και θα βοηθηθεί η ανάπτυξη της χώρας».

Τα παραπάνω δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης.

«Αδυναμία σημαίνει επιστράτευση. Μην ........

χαίρεστε για το αδιέξοδο που δημιουργήσατε» ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος.

«Βγήκε ο κ. υπουργός αιφνιδιάζοντας την κοινωνία και προκαλώντας ένα αδιέξοδο. Είχαμε χρόνια να δούμε τέτοια φαινόμενα» παρατήρησε ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σκοπίμως χρησιμοποιεί την φιλολογία περί «συντεχνιών» και «βάζει το φυτίλι για τα πολλαπλά κατάγματα της κοινωνικής συνοχής».

«Τα τραύματα της ελλειμματικής κοινωνικής συνοχής στα οποία επενδύετε, είναι προφανές ότι θα γυρίσουν ενάντια στο πολιτικό σύστημα. Πυροβολείτε τα πόδια σας - σταματείστε» κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Μαρκόπουλος.

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ. «Δεν ξέρω τι θα κάνετε στο μέλλον. Θ’ ανοίξετε εξορίες;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

«Ο αγώνας των οδηγών βυτιοφόρων, ουσιαστικά στρέφεται κατά της πολιτικής σας που θέλει να συγκεντρώσει τις μεταφορές σε λίγα χέρια. Έχουμε ξαναζήσει τέτοια γεγονότα και στους ναυτεργάτες. Δεν θα καμφθούν οι αγώνες των εργαζομένων και καλούμε τους εργαζομένους τώρα να βγάλουν συμπεράσματα και να μην στραφεί ο ένας ενάντια στον άλλο, αλλά να στηριχθούν οι απεργίες των ναυτεργατών» υποστήριξε ο κ. Παφίλης.

Για «κλιμάκωση του ιουλιανού πραξικοπήματος που θα γραφεί με μελανά γράμματα στην ελληνική ιστορία - καταπάτηση του Συντάγματος, διάλυση κάθε κοινοβουλευτικής τάξης» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Βγάλατε παράνομη την απεργία των ναυτεργατών στα λιμάνια, μετά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, τώρα επιστρατεύετε τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Πού οδηγείτε την χώρα και την Δημοκρατία; Στο γύψο πάτε να βάλετε τις απεργίες; Μας φέρνετε αντισυνταγματικές τροπολογίες με τις οποίες εκποιείτε τον εθνικό πλούτο και τροπολογία με την οποία καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις, τον ΟΜΕΔ, το συνδικαλιστικό κίνημα. Καμία κυβέρνηση μετά τον πόλεμο δεν προχώρησε σε τέτοιου είδους μέτρα αυταρχισμού. Μόνη διέξοδος να εξεγερθεί ο ελληνικός λαός ενάντια στην νεοαποικιοκρατία και μια παραδομένη κυβέρνηση που μας οδηγούν στην καταστροφή» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ακούσαμε μέχρι και τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για Ιουλιανό πραξικόπημα - και δεν ντρέπονται» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, υπενθυμίζοντας στους προηγούμενους ομιλητές, ότι «η απεργία γίνεται από τους ιδιοκτήτες των φορτηγών και όχι από τους οδηγούς τους».

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καλούν το λαό σε επανάσταση την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Τι θέλει το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ; Να καταλυθεί το κράτος, να μην γίνει κανείς διάλογος, να μην γίνει καμία πρόοδος, να παραμείνουμε στα κλειστά επαγγέλματα κατά παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών και συμβάσεων, να παραμείνει ο λαός στην θυσία του εισοδήματος και της αποταμίευσής του; Ζητούν να μην έχει καμία ελπίδα;», ρώτησε ο κ. Παπουτσής.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, παρατήρησε ότι «είμαστε εν μέσω μιας σφοδρής οικονομικής κρίσεως και τουριστικής περιόδου. Αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε στις αντιδράσεις μας προκειμένου να αποφύγουμε τις ακρότητες, προκειμένου να αποφύγουμε διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού».

«Στο άλλο άκρο, βρίσκεται η επιστράτευση. Ρωτούμε: Εξαντλήθηκαν όλες οι επιλογές; Γιατί ο ΛΑΟΣ γνωρίζει πως υπάρχει και η διέξοδος του εξαντλητικού διαλόγου. Πρότασή μας είναι μία: Όταν βιώνουμε μια τέτοια οικονομική πραγματικότητα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις μας, συμπεριφορές μας και νουνεχείς πρώτα απ’ όλα» συμπλήρωσε ο κ. Ροντούλης.

Από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γ. Ραγκούσης: Δεν τέθηκε ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ότι οι ελεγκτές της τρόικας του ζήτησαν σήμερα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, δήλωσε ότι «τίποτα πέραν από αυτά τα οποία ήδη δρομολογούμε και υλοποιούμε δεν τέθηκε» και πρόσθεσε: «στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών, εμείς υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας όπως αυτές είχαν τεθεί υπόψιν του ελληνικού λαού και προεκλογικά».

Σημείωσε ακόμη ότι «αυτές ακριβώς .......

οι αλλαγές είναι που ήδη μέσα στα νομοθετήματα που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο ενσωματώνουν όλη μας την πολιτική και όλους τους στόχους» ενώ χαρακτήρισε «προεξάρχουσα περίπτωση τον Καλλικράτη, όπου ενσωματώνονται όλες οι προτεραιότητες και οι επιλογές μας».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από το νομοσχέδιο για τα κουπόνια και αν θα προχωρήσει, ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι «δεν υπάρχει σε κανέναν η υπόνοια, η αμφιβολία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει όσον αφορά την απόλυτη απόφαση και του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να προχωρήσουμε καθαρά και απαρέγκλιτα στο δρόμο της εξυγίανσης των προεκλογικών δαπανών».

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 29ης Ιουλίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.


Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

Αποκλειστική μεταδοση του Real FM 97,8 από το Ράδιο Νίκη 96,4 στην Μεσσηνία.

Αποκλειστικό δικαίωμα αναμετάδοσης του Αθηναϊκού ραδιοφωνικού σταθμού REAL FM 97,8 εξασφάλισε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το Radio Νίκη 96,4 που εκπέμπει από τα Φιλιατρά.
Αυτό έγινε γνωστό με Δελτίο Τύπου από τον Σταθμό στο οποίο ανακοινώνεται και το πρόγραμμα του όπως διαμορφώνεται καθημερινά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάδοση του ........

Real FM από το Radio Νίκη είναι αποκλειστική και όποιος Μεσσηνιακός σταθμός μεταδίδει το εν λόγω πρόγραμμα, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ υποχρεούται να την διακόψει.

Το πρόγραμμα του Radio Νίκη έχει ως εξής:

Από Δευτέρα έως Παρασκευή
08:00 - 10:00 Γιώργος Τράγκας "REAL FM"
10:00 - 11:00 Χωρίς Μάσκες - Ραδιο Νίκη (Παναγιώτης Χριστοδούλου - Νίκος Τριάντος)
11:00 - 12:00 Νίκος Χατζηνικολάου "REAL FM"

ΣΑΒΒΑΤΟ

07:00 - 09:00 Γιάννης Παπαγιάννης "REAL FM"

ΚΥΡΙΑΚΗ

09:00- 12:00 Άκης Παυλόπουλος "REAL FM"

Επιστρατευονται οι Απεργοί στα βυτιοφόρα και φορτηγών ΔΧ

Την επίταξη των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης αποφάσισε η κυβέρνηση, με απόφαση του Πρωθυπουργού, μετά την άκαρπη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά από σχετική Εισήγηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης.

Με την εν λόγω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και ........

Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι Νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Ανένδοτοι οι απεργοί

Ανένδοτος εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος, ο οποίος τόνισε πως «η κυβέρνηση δείχνει την αδιαλλαξία της για ακόμη μία φορα».

«Η ευθύνη δεν μας βαραίνει, η κυβέρνηση μας οδήγησε στην απεργία πηγαίνοντας εν κρυπτώ το νομοσχεδιο στη βουλή και τώρα δείχνει την αδιαλλαξία της για ακόμη μία φορα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζωρτάτος εξήγησε ότι το υπουργείο Μεταφορών ζήτησε λύση της απεργίας προτού ξεκινήσει ο διάλογος, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από τους απεργούς.

Οι απεργοί ζήτησαν, να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Αυγούστου, γεγονός που αποκλείει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει και σχετική δέσμευση με τον Μηχανισμό Στήριξης. Ζήτησαν επίσης αποζημίωση του ύψους της αδείας που κατέχουν, σε βάθος χρόνου και διασφάλιση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

«Οι συνάδελφοι είναι στο δρόμο και αγωνίζονται, έπρεπε το υπουργείο να μας δώσει αυτά που αξίζουν σε αυτούς τους αγωνιστές», πρόσθεσε.

«Υπήρξε αδιέξοδο που εκτιμώ ότι πρέπει τώρα να αποτιμηθεί από τους απεργούς και στη βάση αυτή να δούμε τη δυνατότητα να ξανασυνεχιστεί ο διάλογος, όχι όμως κάτω από το κράτος εκβιασμού της κοινωνίας και της παράλυσης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε μετά τη συνάντηση ο κ. Τσιόκας.

«Χρόνος για διάλογο υπάρχει, διάθεση υπάρχει, όμως όχι με “τερτίπια” του στυλ “ακυρώστε το νομοσχέδιο και να πάμε ξανά από μηδενική βάση”», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των παραγωγικών δυνάμεων και θα πάρει τις αποφάσεις της», πρόσθεσε ο γγ Μεταφορών σχετικά με το ενδεχόμενο επιστράτευσης, καταλήγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να παραλύσει η χώρα».

Πάντως, ο εκπρόσωπός ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ χαρακτήρισε μία τέτοια ενδεχόμενη κίνηση ακραία λύση και λάθος, διαμηνύοντας για ακόμα μία φορά πως η απεργία συνεχίζεται.

Εν τω μεταξύ, το 80% ξεπερνά πλέον το ποσοστό των πρατηρίων, που έχουν μείνει χωρίς βενζίνη στη Μακεδονία και τη Θράκη, εξαιτίας της απεργίας διαρκείας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης.

Oι απεργοί επιτρέπουν από το πρωί τον ανεφοδιασμό -από τα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης- δύο οχημάτων ιδιωτικής χρήσης, από κάθε εταιρεία υγρών καυσίμων.

Από 1η Σεπτεμβρίου η αξιοποίηση των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Από 1ης Σεπτεμβρίου μπορούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών.

Εκτιμάται ότι συνολικά περί τις 150.000 ..........

δανειολήπτες θα θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο περί Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, που εισήχθη χθες (Τρίτη) στην Ολομέλεια με αλλαγές την Τρίτη από τη Βουλή.

Επιπλέον, για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50 % (πχ: το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ).

Ήδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.

Το υπουργείο Οικονομίας προχωρά παράλληλα στη σύσταση πανελλαδικού δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε, αργότερα, στα Ειρηνοδικεία.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ.Σπυράκος παρουσίασαν τα βήματα που απαιτούνται για την ένταξη των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις του νόμου και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Αναλυτικά:

* Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους), που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.


* Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε 4 φάσεις που έχουν ως εξής:


1η φάση -Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να αναλάβουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, Δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας. Για το συμβιβασμό θα συντάσσεται πρακτικό που θα επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.

2η φάση -Αίτηση στο Ειρηνοδικείο: Η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.

Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κλπ) με ασφαλιστικά μέτρα. Για τη χορήγησή της αρκεί η πιθανολόγηση της αποδοχής της αίτησης.

3η φάση -Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου: Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συμφωνούν οι πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών. Θα πρέπει όμως υποχρεωτικά να συμφωνήσουν οι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού έχει ως εξής:

-Στον πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης επιδίδεται το σχέδιο διευθέτησης στους πιστωτές.

-Στο δεύτερο μήνα η απάντηση ή πρόταση τροποποιήσεων από πιστωτές.

-Στο πρώτο 15νθήμερο του τρίτου μήνα η υποβολή τροποποιημένου σχεδίου από οφειλέτη.

-Στις επόμενες είκοσι ημέρες η αποδοχή ή μη από πιστωτές. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.

4η φάση -Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός: Το Δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.

Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του. Αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, το Ειρηνοδικείο διατάσσει τη ρευστοποίησή της για την ικανοποίηση των πιστωτών, εκτός από την κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη για την οποία υπάρχει ειδική προστασία. Το υπόλοιπο του χρέους (μετά από την πληρωμή των δόσεων επί 4 χρόνια) διαγράφεται.

Αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών το δικαστήριο μπορεί να ορίσει πολύ μικρό ποσό ή και μηδενική καταβολή στους πιστωτές εφόσον πχ είναι άνεργος ή συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.

Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία: Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από τον πλειστηριασμό την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη και αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης.

Προϋπόθεση είναι να αναλάβει ο οφειλέτης την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα: αν ένας οφειλέτης έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ, και χρέη ύψους 300.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει το 85 % της αξίας του σπιτιού, δηλαδή 85.000 ευρώ, και το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο ως μηνιαία δόση επί τέσσερα χρόνια. Το υπόλοιπο του χρέους μέχρι τις 300.000 ευρώ διαγράφεται.

Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να καταγγελθεί με καθυστέρηση μικρότερη των 4 δόσεων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο οφειλέτης παραμένει στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία για τρία χρόνια μετά την πάροδο της τετραετίας της ρύθμισης και ο εγγυητής του δανείου, αν υπάρχει, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του χρέους εκτός αν βρίσκεται και ο ίδιος σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, οπότε εντάσσεται και αυτός στις διατάξεις του νόμου.

Η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, δηλαδή η πρώτη φάση της διαδικασίας, πρέπει να έχει γίνει το πολύ έξι μήνες πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο.

Θα υπάρξει επίσης ειδική τηλεφωνική γραμμή, θα καταρτισθούν υποδείγματα φιλικού διακανονισμού και αιτήσεων ρύθμισης χρεών και η γενική γραμματεία Καταναλωτή θα παράσχει μέσω Ίντερνετ ένα εργαλείο για την εκτίμηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης, ανάλογα με τα εισοδήματά του, την περιουσία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το κόστος κάλυψης των αναγκών διαβίωσης, κλπ.

Η Λ/.Κατσέλη επεσήμανε ότι ο νόμος αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2003 ως το 2008 η καταναλωτική πίστη τετραπλασιάστηκε, στο ίδιο διάστημα τα επιχειρηματικά δάνεια από 60 % του συνόλου έπεσαν στο 48 % και από το 2001 ως το 2008 ο λόγος των καταναλωτικών δανείων προς το σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης ανέβηκε από το 9,8 στο 21 %. Το αποτέλεσμα, είπε η υπουργός «ήταν να δημιουργηθεί η φούσκα της καταναλωτικής πίστης η οποία έσκασε».

Απο το in.gr

Επιτέλους ξεκολάει η υπόθεση με το Λύκειο Φιλιατρών.

Ξεκολάει όπως δείχνουν τα πράγματα η υπόθεση με το νέο Λύκειο Φιλιατρών που εδώ και κάτι χρόνια έχει παραμείνει με τον σκελετό του έχοντας πιάσει νυχτερίδες και αράχνες.

Πολλάκις έχουμε διαμαρτυρηθεί από αυτό το blog, έχουν γίνει δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, η δημοσίευση μας έχει και ερώτηση στο Νομαρχιακό συμβούλιο από τον Κο Μπρεδήμα αλλά και με αυτό το θέμα ασχολήθηκε και η Βουλευτής Μεσσηνίας Κα Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα.

Θυμίζουμε τα ψεύτικα λόγια του Νομάρχη μας ...........

κου Δράκου που τον Δεκέμβρη του 2008 περίμενε να ανοίξει το ΕΣΠΑ του 2009 και το πρώτο έργο που θα γινόταν ήταν το λύκειο Φιλιατρών.
Ενα έργο που όπως έλεγε ο Νομάρχης Μεσσηνίας κος Δράκος το ποσό που υπολειπόταν ήταν 2 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί. Κλίκ εδώ για να τον ακούσετε.

Σήμερα με ενημερωτικό δελτίο που λάβαμε από την Νομαρχία Μεσσηνίας φαίνεται ότι η υπόθεση του Νέου Λυκείου Φιλιατρών, αρχίζει να ξεβαλτώνει.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, σήμερα υπεγράφη από τον Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο και τον Δήμαρχο Φιλιατρών κ. Αλκη Ξύγκα, το τεχνικό δελτίο για το Λύκειο Φιλιατρών, παρουσία του Αντινομάρχη κ. Στ. Αναστασόπουλου και του μηχανικού της Νομαρχίας κ. Καλδή.

Ο κ. Νομάρχης, για το εν λόγω θέμα είπε τα εξής:
«Υποβάλλουμε σήμερα στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου το τεχνικό δελτίο και την μελέτη για την ολοκλήρωση του Λυκείου των Φιλιατρών. Υπάρχει πλήρης ανάλυση των τιμολογίων με την καινούργια μέθοδο, η οποία έχει επιλεγεί πλέον ως προτεραιότητα από την πλευρά της Περιφέρειας και γενικά της Κεντρικής Διαχειριστικής Αρχής. Το ύψος της επένδυσης και της χρηματοδότησης για την πλήρη ολοκλήρωση του Λυκείου Φιλιατρών ανέρχεται στα 2.700.000 ευρώ. Είναι ένα υπερσύγχρονο διδακτήριο το οποίο θα λύσει δια παντός το πρόβλημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών.

Θα αποδοθεί στο Δήμο και την τοπική κοινωνία το παλαιό αυτό κτήριο όπου στεγαζόταν το Λύκειο, το οποίο δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης για να υποδεχθεί άλλες χρήσεις τις οποίες ο δήμος και η τοπική κοινωνία διά των φορέων της θα επιλέξει. Θέλω να ευχαριστήσω την υπηρεσία η οποία πραγματικά υπεβλήθη σε μία πίεση για να ολοκληρώσει αυτήν την διαδικασία και παράλληλα να σας πληροφορήσω ότι: Αυτή τη στιγμή γίνεται η ίδια δουλειά για το 10ο -26ο δημοτικό σχολείο. Περί το τέλος του Αυγούστου και θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει νωρίτερα , θα κατατεθεί και το αντίστοιχο τεχνικό δελτίο για τα σχολεία αυτά της Καλαμάτας και ακόμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μελέτη για να καταθέσουμε το τεχνικό δελτίο του Γυμνασίου-Λυκείου Γαργαλιάνων το οποίο θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. ΄Αρα λοιπόν, αυτό το οποίο υποσχεθήκαμε για τα τρία μεγάλα εκπαιδευτήρια του Νομού, γίνεται πράξη και πιστεύω πολύ σύντομα να πάρουμε έγκριση από την διαχειριστική αρχή για να ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης του σχολείου.

Επίσης να σας πω ότι έχουμε ετοιμάσει προτάσεις έργων για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013, ύψους 16.700.000 ευρώ για εγγειοβελτιωτικά έργα. Επειδή οι δικαιούχοι, δυστυχώς, για το πρόγραμμα αυτό δεν είναι πλέον οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και οι φορείς των αγροτών αλλά κρατάει την δικαιοδοσία αυτή για τον εαυτόν της η κεντρική εξουσία το Υπουργείο δηλαδή,. εμείς τους έχουμε έτοιμες τις μελέτες, έτοιμες και τις προτάσεις και ήδη τις καταθέτουμε στο πρόγραμμα και στην κεντρική διαχειριστική αρχή της ειδικής γραμματείας η οποία υπάρχει στην Αθήνα, προκειμένου να προωθηθούν τα συγκεκριμένα έργα. Υπάρχουν τα εξής έργα: Για την ζώνη του Αγ. Φλώρου και τις εργασίες του κλειστού αρδευτικού δικτύου, ύψους 3 εκατ. ευρώ, υπάρχει η αντικατάσταση του εξοπλισμού του αντλιοστασίου του Αγ. Φλώρου, ύψους 750.000 ευρώ, είναι η τρίτη φάση για τις εργασίες του ανοικτού δικτύου που ανέρχεται στο ύψος των 10.800.000 ευρώ, είναι το στραγγιστικό δίκτυο και το αντλιοστάσιο της κάτω ζώνης του Παμίσου, ύψους 1.130.000 ευρώ και η κατασκευή των ανοικτών λιμνοδεξαμενών ύψους 1 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά συμποσούνται στο ποσό των 16.700.000 ευρώ.

Αυτή είναι η πρότασή μας, θα την διεκδικήσουμε, θα έχετε νέα και για την κατάθεση και έχουμε ζητήσει ήδη συνάντηση με τον Βαγγέλη Δουβάρη τον Ειδικό Γραμματέα και πιστεύω πολύ σύντομα να έχουμε συνάντηση μαζί του για αυτό το θέμα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Φιλιατρών κ. Άλκης Ξύγκας, επισημαίνοντας ότι το σχολείο αυτό το περίμενε ο Δήμος πάρα πολλά χρόνια. «Πράγματι», σημείωσε ο κ. Ξύγκας, «το Λύκειο στεγάζεται σε ένα κτήριο που υπάρχει εκεί από το 1923. Είναι ένα σχολείο που το περίμεναν όλοι οι γονείς, μαθητές, δάσκαλοι για να στεγάσει την μαθητιώσα νεολαία του Δήμου Φιλιατρών. Ήδη έχει κατασκευαστεί ο φέρων οργανισμός και περνάμε στην δεύτερη φάση τώρα που είναι το τελικό βήμα, για να μπορέσουμε σε ένα δύο χρόνια από τώρα να παραδώσουμε στους νέους μας αυτό το σχολείο το οποίο θα είναι κόσμημα για την πόλη.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα μιας πολύ καλή συνεργασίας με την Νομαρχία. Οφείλω, δε, να σημειώσω ότι στα Φιλιατρά έχουν γίνει δύο Νηπιαγωγεία από τον ΟΣΚ καινούργια, τα οποία έχουμε εγκαινιάσει μαζί με τον Νομάρχη, δύο αίθουσες στο 3ο Δημοτικό σχολείο και ο αύλειος χώρος του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Δώσαμε πολύ βάρος στην παιδεία στον τομέα αυτόν και πραγματικά έχουμε καταφέρει με επιστέγασμα την σημερινή υπογραφή αρκετά πράγματα αποχωρώντας από τον Δήμο Φιλατρών σε λίγους μήνες. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε αφήσει ένα έργο για την παιδεία αρκετά μεγάλο».

Ο κ. Αναστασόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε ότι σε σχέση με την σχολική στέγη συμφωνεί απόλυτα με αυτά που είπε ο Δήμαρχος Φιλιατρών και το ίδιο σενάριο έχει επαναληφθεί σχεδόν σε όλο το Νομό. «Εμείς ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, «θεωρούμε ότι έχουμε συνεισφέρει αρκετά στον τομέα της σχολικής στέγης και βέβαια με αυτά τα σχολεία που προανέφερε ο κ. Νομάρχης, βελτιώνεται περισσότερο η υποδομή στη σχολική στέγη στο Νομό. Βέβαια, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού εμείς ως Νομαρχία έχουμε μια μεγάλη εργολαβία για πολλές εργασίες σε Δημοτικά και Γυμνάσια της Καλαμάτας και έχουμε προς τούτο υπογράψει και προγραμματική σύμβαση και άμεσα ξεκινούν οι εργασίες.

Όσον αφορά τα εγγειοβελτιωτικά, επίσης, να πω ότι η μελετητική δουλειά που έχει γίνει από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι τεράστια. Όλα αυτά τα έργα που ανέφερε ο κ. Νομάρχης είναι σημαντικά και πρέπει να υλοποιηθούν για να βελτιωθεί η ικανότητα των αγροτών να καλλιεργούν και να παράγουν. Βεβαίως υπάρχει ένα έργο το οποίο δεν είναι σε αυτήν την λίστα και θα υποβληθεί με την ολοκλήρωση της μελέτης που είναι το αρδευτικό της Ασπροπουλιάς και του Πανιπερίου, το οποίο συμπληρωματικά θα καταθέσουμε με το που θα ολοκληρωθεί η μελέτη που τώρα εκπονείται».