Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Παρουσίαση βιβλίων στην Άνω πόλη Κυπαρισσίας

Εκδήλωση διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας την Παρασκευή 06-08-2010 και ώρα 20.30, στο Λαογραφικό Μουσείο «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ» που θα γίνει η παρουσίαση δυο (2) βιβλίων του συμπατριώτη μας κου Δημήτριου Μητρόπουλου, Αντιστράτηγου Επίτιμου Υπαρχηγού της Ελληνικής αστυνομίας, με τίτλους:

Α) ΕΠΙΤΟΜΗ (Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις – Αρχής Επαγγελματικής Δεοντολογίας – Εθιμοτυπία).
Β) Τα Ναρκωτικά και η Αντιμετώπισή τους.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν κατά .....

αλφαβητική σειρά οι κ.κ.:
Φώτης Βλάχος – Αντιστράτηγος – Επιτελάρχης Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. ε.τ Δημήτρης Μητρόπουλος – Νομικός Στάθης Παρασκευόπουλος – Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου – Πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικών Συγγραφέων Γιάννης Χρυσός – Αντισ/λέας Αρείου Πάγου ε.τ.

Η Εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.
Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους συμπατριώτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση και τον συγγραφέα.

Εξετάζεται δίμηνη παράταση για τους ημιυπαίθριους

Το ενδεχόμενο να δοθεί δίμηνη παράταση, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2011, για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων εξετάζει η κυβέρνηση λόγω της μικρής προσέλευσης των ιδιοκτητών ακινήτων.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 25.000 αιτήσεις για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων που υπολογίζονται σε 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, με τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων να προέρχονται από κατασκευαστές.

Παράλληλα με την είσπραξη των ειδικών ..........

προστίμων για τους ημιυπαίθριους, επισπεύδεται και η είσπραξη των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί για αυθαίρετες κατασκευές (υπολογίζονται περίπου σε 500 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα κατάρτισης νομοσχεδίου για νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων. Αντίθετα, όπως είπε, αρχίζει «σαφάρι» για τον καταλογισμό και την είσπραξη προστίμων από όλα τα αυθαίρετα.

Στόχος να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι εκκρεμότητες, προκειμένου να παρουσιαστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την είσπραξη των εσόδων την επόμενη διετία, στους απεσταλμένους της τρόικας που φθάνουν τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Επί τάπητος και τα τέλη κυκλοφορίας

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την υπουργό Περιβάλλοντος την Τετάρτη, τέθηκε και το θέμα των τελών κυκλοφορίας, καθώς το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», η πρόταση για κατάργηση των τελών κυκλοφορίας το 2011 και αντικατάστασή τους με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα φαίνεται ότι έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. Έτσι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στα εξής:

* το ύψος των τελών να επιστρέψει στα επίπεδα του 2009 για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31/12/2010, δηλαδή ανάλογα με τον κυβισμό τους, με μια μικρή προσαύξηση (10% - 20%).

* για όσα Ι.Χ. ταξινομηθούν από την 1/1/2011 τα τέλη να υπολογίζονται με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν.

Από Ναυτεμπορική

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών "Βορρέειον"

Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε την Τετάρτη 21 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 18ης Ιουλίου.

Στην έναρξη της συνεδρίασης η πλειοψηφούσα σύμβουλος κ. Παντελάκη Παρασκευή καλωσόρισε ιδιαίτερα τα νέα μέλη κι έκανε αναφορά στην ιστορική διαδρομή, στο πολιτιστικό στίγμα και στις δραστηριότητες του Συλλόγου.

Μετά κάθε σύμβουλος εξέφρασε τις δικές του σκέψεις, τις προτάσεις και τα ξεχωριστά συναισθήματα που τρέφει για το Σύλλογο Φιλοπροόδων.

Στη συνέχεια έγινε η συγκρότηση ........

των μελών σε σώμα με την παρακάτω σύνθεση:
Πρόεδρος: Παντελάκη Παρασκευή
Αντιπρόεδρος: Παγάνης Χαράλαμπος
Γενικός Γραμματέας: Μιχαλακοπούλου Σταματία
Εδική Γραμματέας: Κορωναίου Μπέτυ
Ταμίας: Γεωργακόπουλος Γεώργιος

Μέλη:
Γεωργοπούλου Ρένα
Γριβοκωστοπούλου Νικολέττα
Κατσούλη Μπέτυ
Λύκος Βασίλειος
Μεϊντάνης Χριστόφορος
Μητρόπουλος Ανδρέας
Νικολόπουλος Γεώργιος

Ορίστηκαν και οι έφοροι για τα τμήματα του Συλλόγου:

ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ:
Λύκος Βασίλειος
Νικολόπουλος Γεώργιος
Γριβοκωστοπούλου Νικολέττα

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ:
Κορωναίου Μπέτυ
Μητρόπουλος Ανδρέας
Γεωργακόπουλος Γεώργιος

ΠΑΡΚΟ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ και ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ
Γεωργοπούλου Ρένα
Μεϊντάνης Χριστόφορος
Λύκος Βασίλειος

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παντελάκη Παρασκευή
Παγάνης Χαράλαμπος
Γεωργοπούλου Ρένα
Κατσούλη Μπέτυ

Πριν το τέλος της συνεδρίασης τα μέλη ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί από το προηγούμενο Συμβούλιο για το μήνα Αύγουστο.

Αυτές είναι:
Εμφάνιση του Χορευτικού Τμήματος με φιλοξενούμενο τον Λαογραφικό Όμιλο «Ο ΦΙΛΕΡΗΣ» στις 4/8/10, στην Πλατεία Ιωάννη Καποδίστρια.
Το διήμερο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι στις 5 και 6/8/10, για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού στο Πάρκο της Βλαχέρνας.
Τη Βραδιά Φιλοξενίας με συναυλία της Φιλαρμονικής, παράσταση των Χορευτικών Τμημάτων του Συλλόγου και έκθεση των δημιουργιών των παιδιών από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, στις 7/8/10 στο Πάρκο της Βλαχέρνας.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι ανανεωμένο από άποψη μελών αφού τα πέντε από τα δώδεκα μέλη εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Όλοι τους είναι άνθρωποι με ιδιαίτερους προβληματισμούς που έχουν σχέση με την κοινωνική και πολιτιστική πορεία της πόλης, με έντονο το συναίσθημα της προσφοράς και αποφασισμένοι να προσφέρουν αρκετό από το χρόνο τους ώστε ένας Σύλλογος με την ιστορία και την πολιτιστική διαδρομή του Συλλόγου Φιλοπροόδων να συνεχίσει να πορεύεται ζωντανός και δραστήριος. Είναι αλήθεια ότι το νέο τοπίο που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση και η διοικητική μεταρρύθμιση δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς όμως όλοι δήλωσαν αποφασισμένοι να προγραμματίσουν, να δουλέψουν και να πετύχουν.

Ένα εκατομμύριο άνεργοι το 2011

Εφιαλτικά σενάρια, ότι το 2011 οι άνεργοι θα προσεγγίσουν το 1 εκατομμύριο , εκφράζουν τα στελέχη της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Απρίλιο του 2010, οι άνεργοι ανήλθαν σε 596.979 άτομα και αυξήθηκαν κατά 130.101 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο πέρυσι (αύξηση 27,9%) και κατά 18.256 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο εφέτος (αύξηση 3,2%).
Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα «Νέα» ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καθηγητής Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι το 2011 η ανεργία στη χώρα μας θα αγγίξει το 20%, ποσοστό που θα αποτελέσει το ρεκόρ τις τελευταίας 50ετίας.

Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ανεργία στην Ελλάδα θα σκαρφαλώσει στο 14,3% και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο 13,2%. Όπως σημειώνει ο κ. Ρομπόλης στα εκτιμώμενα ποσοστά της ανεργίας θα πρέπει να προστεθεί και ένα 6%,...

το οποίο αποτελεί την εποχική και προσωρινή απασχόληση (καταμετρώνται ως μη άνεργοι) καθώς και τη λανθάνουσα ανεργία (μακροχρόνια άνεργοι που δεν ενδιαφέρονται για εργασία).

Στην αύξηση της ανεργίας αναμένεται να συντελέσουν και οι δύο μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά με τη μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης καθώς και για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Στον νέο νόμο που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ περιλαμβάνονται και οι παρακάτω δύο διατάξεις:

Ομαδικές απολύσεις: Τα όρια πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζονται ως εξής:

-Μέχρι 6 εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 έως 150 εργαζομένους.

-Ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζομένους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους.

Αποζημίωση λόγω απόλυσης: Σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας πέραν των δύο μηνών, δύναται να καταγγελθεί κατόπιν προηγούμενης έγγραφης προειδοποίησης του εργοδότη, ως εξής:

-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 2 μήνες έως 2 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός μηνός πριν από την απόλυση.

-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο χρόνια συμπληρωμένα έως πέντε χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση δύο μηνών.

- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 5 χρόνια συμπληρωμένα έως 10 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 3 μηνών.

-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 χρόνια συμπληρωμένα έως 15 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών.

-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 15 χρόνια συμπληρωμένα έως 20, απαιτείται προειδοποίηση 5 μηνών.

-) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 20 χρόνια συμπληρωμένα και άνω, απαιτείται προειδοποίηση 6 μηνών.

Εργοδότης ο οποίος δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης καταβάλλει στον απολυόμενο πλήρη την αποζημίωση.

Καταργείται η προστασία κορινθιακής σταφίδας

Με προσθήκη που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων», το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση καταργεί τις διατάξεις περί μέτρων προστασίας και ενίσχυσης της εξαγωγής ...

της κορινθιακής σταφίδας
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 22 Ιουλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Στην καταστροφή οδηγεί η κυβέρνηση τους αγρότες

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή σχετικά με τον αντίκτυπο από τις μεταρρυθμίσεις των κυρώσεων τις ΕΕ όσον αφορά στις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης στην ουσία επιβεβαίωσε την συμφωνία της κυβέρνησης στη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος των χωρών...

με υπερβολικό έλλειμμα, που μπορούν να συμπεριλαμβάνουν μέχρι και την πλήρη περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε επίσης τον κ. Σαχινίδη ότι «επιχείρησε ματαίως να “χρυσώσει το χάπι” των οδυνηρών επιπτώσεων σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και πρώτα απ’ όλα σε βάρος των αγροτών».

Σε παρέμβασή του εξάλλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του, ο κ. Λαφαζάνης είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι οδηγεί τον αγροτικό κόσμο στην εξαθλίωση και την αγροτική οικονομία στην τελειωτική καταστροφή.

«Φανταστείτε μια χώρα σαν την Ελλάδα, στη φάση που βρισκόμαστε, να μην εισπράττει κοινοτικές επιδοτήσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όμως να είναι υποχρεωμένη να τις καταβάλει στους δικαιούχους και ιδιαίτερα στους αγρότες.. Απλώς δεν θα τις καταβάλει», είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κινδυνεύουμε και με ομπρέλα στον ήλιο

Σε 34% ανέρχεται το ποσοστό της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που περνάει από τις ομπρέλες που χρησιμοποιούμε στην παραλία. Οι ομπρέλες, σύμφωνα με μελέτη Ισπανών ερευνητών, σταματούν σχεδόν πλήρως την άμεση εκπομπή των ακτινών του ήλιου, όχι όμως και τη διάχυτη υπεριώδη ακτινοβολία που περνάει από τα πλάγια, τα οποία είναι ακάλυπτα.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βαλένθια, υπό τον Χοσέ Αντόνιο Μαρτίνεθ-Λοθάνο, έκαναν πειράματα τοποθετώντας ένα αισθητήρα υπεριώδους ακτινοβολίας στη βάση μιας ομπρέλας από καραβόπανο μπλε και άσπρου χρώματος, με ύψος...

ενάμιση μέτρο και ακτίνα 80 εκατοστών. Η σχετική εργασία τους παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Photochemistry and Photobiology" (Φωτοχημεία και Φωτοβιολογία).

Βάσει πειραμάτων διαπίστωσαν πως ένα μέρος της διάχυτης υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου (που αποτελεί περίπου το 60% της συνολικής) φτάνει στη βάση της ομπρέλας και στους ανθρώπους που κάθονται από κάτω. Επίσης, οι μετρήσεις έδειξαν ότι το καραβόπανο έχει πολύ μεγάλη ικανότητα να απορροφά την άμεση ακτινοβολία, σε ποσοστό περίπου 95%, αφήνοντας μόνο ένα 5% των κάθετων ακτινών να το διαπεράσουν, όμως η ακτινοβολία "τρυπώνει" από τα πλάγια, που παραμένουν απροστάτευτα.

Να σημειωθεί πως η μεγάλη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζεται με πληθώρα προβλημάτων, όπως καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), εγκαύματα, γήρανση του δέρματος, καταρράκτη στα μάτια, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ζημιά στο DNA κ.α.

Η γήινη ατμόσφαιρα αποτελεί φυσικό φραγμό που μειώνει τις επιβλαβείς συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά η προστασία της δεν είναι επαρκής, για αυτό συνιστάται, ειδικά στην παραλία, η προστασία μέσω ομπρελών, ρούχων, καπέλων, γυαλιών, αντιηλιακών κρεμών κ.α. Η πιο έντονη ακτινοβολία εκπέμπεται μεταξύ των ωρών 12 το μεσημέρι και 4 μμ., οπότε και ενδείκνυται η αποφυγή ηλιοθεραπείας.

Ωστόσο, η λελογισμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει και οφέλη για την υγεία μας, καθώς βοηθά στην αποκατάσταση δερματολογικών διαταραχών και στο σχηματισμό της βιταμίνης D3. Μερικές μάλισστα μελέτες υποστηρίζουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να μειώσει την υπέρταση και να επιβραδύνει ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη.

Απόφαση του Αρείου Πάγου για τον τρόπο χορήγησης άδειας φροντίδας παιδιού

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ 10/2010 απόφασή της έκρινε ότι οι μητέρες μπορούν να επιλέγουν εάν θα λαμβάνουν την άδεια θηλασμού και φροντίδα παιδιών συνολικά ή τμηματικά υπό την μορφή μειωμένου ωραρίου, εφόσον όμως συγκατατίθεται για αυτό και ο εργοδότης.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση το όλο ζήτημα του τρόπου χορήγησης της άδειας θηλασμού κ.λπ. "αποτελεί εκδήλωση του διευθυντικού δικαιώματός" και υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο για κατάχρηση δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα.
Παράλληλα όμως συναρτάται και ........

με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης στην οποία απασχολείται η εργαζομένη.

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση του Εφετείου που είχε δεχθεί τα αντίθετα και παρέπεμψε και πάλι την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε προσφύγει γυναίκα τραπεζοϋπάλληλος.

Mεσσηνιακές εφημείδες της 22ας Ιουλίου 2010.

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.






Οι περικοπές των μισθών κρίνονται στο Μισθοδικείο

Στο Μισθοδικείο (το ειδικό δικαστήριο με συμμετοχή και πανεπιστημιακών που επιλύει τις μισθολογικές διαφορές των δικαστών με το Δημόσιο) κρίνεται, σε πρώτη φάση, η συνταγματικότητα και η νομιμότητα των δραστικών περικοπών τις οποίες επέβαλε η κυβέρνηση στους μισθούς και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά των δικαστών.

Διοικητικός εφέτης κατέθεσε την πρώτη προσφυγή κατά των μέτρων Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να ακυρωθεί ολόκληρο το πακέτο ως αντίθετο με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΣΔΑ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην .........

προσφυγή του ο δικαστής επιτίθεται συλλήβδην κατά των επιλογών όλων των κυβερνήσεων, επιρρίπτοντας στο πολιτικό σύστημα την ευθύνη για αναποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αλόγιστες προμήθειες και πελατειακή συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «το χρέος και τα ελλείμματα συσσωρεύθηκαν εξαιτίας των μακροχρόνιων παραβιάσεων των στοιχειωδών κανόνων ορθολογικής δημοσιονομικής διαχείρισης, προς εξυπηρέτηση συνειδητών πολιτικών επιλογών των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας, όπως οι αλόγιστοι ψηφοθηρικοί διορισμοί και οι ανεξέλεγκτες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και οι αδιαφανείς διογκώσεις των δαπανών των δημοσίων έργων, των δημοσίων εν γένει προμηθειών και των εξοπλισμών στα πλαίσια της παθογένειας του πολιτικού συστήματος».

Ο εφέτης τα αναφέρει αυτά για να αποδείξει πως οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δικαστών οφείλονται στη δημοσιονομική και δανειακή αφερεγγυότητα και δεν έχουν ως βάση το δημόσιο συμφέρον, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι περικοπές δεν έχουν καταληκτική προθεσμία και δεν προβλέπεται μείωσή τους σε περίπτωση βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης.

Με την αγωγή αυτή ξεκινά η δικαστική αψιμαχία μεταξύ δικαστών και κυβέρνησης, μετά την κορύφωση της αντιδικίας την περασμένη εβδομάδα για το Ασφαλιστικό και την υπαγωγή όλων των νέων δικαστών από 1-1-2011 στο ΙΚΑ. Τυχόν απόφαση του Μισθοδικείου θετική για τους δικαστές, είναι δυνατόν να ανατρέψει ολόκληρη την οικονομική πολιτική της αυστηρής λιτότητας προκαλώντας απρόσμενους «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση. Παρόμοιες προσφυγές αναμένεται να καταθέσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι στα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ήδη έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Η προσφυγή

Οι συνολικές ετήσιες αποδοχές του προσφεύγοντος εφέτη μειώθηκαν μετά τις περικοπές στα επιδόματα και τον 13ο και 14ο μισθό κατά 15.432 ευρώ (από 71.764 ευρώ που έπαιρνε μικτά την 1-1-2010, παίρνει πλέον 56.281 ευρώ).

Ανάμεσα στα άλλα, ο δικηγόρος Γ. Κόκκας, που εκπροσωπεί τον εφέτη, επικαλείται στην αγωγή παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος (για την προστασία της εργασίας και των αποδοχών), αφού, όπως ισχυρίζεται, οι όποιοι περιορισμοί μπορούν να επιβληθούν προσωρινά σε έκτακτες περιστάσεις γενικού συμφέροντος ή πτωχεύσεως του κράτους.

Ο δικαστής επικαλείται επίσης και την ΕΣΔΑ, σύμφωνα με την οποία ο νομοθέτης «δεν έχει την δυνατότητα να αποσβέσει περιουσιακά ενοχικά δικαιώματα», όπως είναι ο μισθός, εάν δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή ωφελείας. Σύμφωνα με την ΕΣΔΑ, η απόσβεση του περιουσιακού δικαιώματος του μισθού δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού επιτρέπεται μόνο για δημόσια ωφέλεια, η έννοια της οποίας όμως δεν εξαντλείται στο δημοσιονομικό όφελος. Υπάρχουν μάλιστα και παλαιότερες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστάτευσαν σε ανάλογες περιπτώσεις τα οικονομικά συμφέροντα και δικαιώματα εργαζομένων.