Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Εγκατελειμμένος ο Λαγκούβαρδος

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΜΕΝΗ και βρώμικη είναι η παραλία του Λαγκούβαρδου. Αναγνώστης μας που πήγε για μπάνιο στην πανέμορφη παραλία του Δήμου Γαργαλιάνων την Κυριακή, εξέφρασε την οργή του, γιατί βρέθηκε μπρος σε απαράδεκτη κατάσταση.

Η παραλία ήταν γεμάτη ξύλα, άχρηστα κι επικίνδυνα υλικά και υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού των μικρών παιδιών. Ο άνθρωπος τόνισε ότι πρέπει αμέσως να καθαριστεί και να τοποθετηθούν καλάθια - μικροί κάδοι σκουπιδιών, για να παραμείνει καθαρή.
Οι επικρίσεις ήταν έντονες προς τον ........

Δήμο Γαργαλιάνων, που είναι και ο υπεύθυνος για την παραλία.

Πηγη : Ελευθερια

Οι προσπαθειες για τον δευτερο Καλλικρατικο δημο δεν αφησαν χρονο για αλλες υποθεσεις Κυριοι του Δημου Γαργαλιανων??

Επιστολή Καλοφωλιά στους συμβούλους του Δήμου Γαργαλιάνων

Προς τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Γαργαλιάνων

Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι Γαργαλιάνων Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης

Σας ευχαριστώ όλους, που στον αγώνα για τη δημιουργία δεύτερου Καλλικράτειου Δήμου στη Νότια Τριφυλία, με έδρα τους Γαργαλιάνους, όπως συναποφασίσαμε με τους συμπολίτες μας, είμαστε όλοι ομόθυμοι και ενωμένοι.
Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας, κύρια, διότι απευθυνθήκαμε σε "ώτα μη ακουόντων" σε μια διαδικασία "παρωδία διαβούλευσης" και σε μια πολιτική ηγεσία με νοοτροπία "αποφασίζουμε και διατάσσουμε".

Παρ' όλα αυτά νιώθω την ανάγκη να ζητήσω δημόσια .........

συγγνώμη, από τους συμπολίτες μας που δεν κατάφερα να δημιουργήσουμε Καλλικράτειο Δήμο στους Γαργαλιάνους όπως ήταν αυτονόητο.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα μας, για να πιέσουμε την πολιτική ηγεσία να μας ακούσει, δηλώσαμε ότι: σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η επιθυμία μας για τη δημιουργία Δήμου με έδρα τους Γαργαλιάνους, τόσο ο Δήμαρχος, όσο και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παραιτηθούμε από τις θέσεις μας. Υπογράψαμε μάλιστα όλοι τις παραιτήσεις μας.

Με την άρνηση της Πολιτικής Ηγεσίας, να ικανοποιήσει το Δίκαιο Αίτημά μας νιώσαμε όλοι οργή και αγανάκτηση, για την περιφρόνηση και την κατάφωρη αδικία που επιφύλαξαν στο Δήμο μας.
Η πρώτη αντίδρασή μας ήταν να καταθέσουμε τις παραιτήσεις μας, για να δηλώσουμε προς την Πολιτική Ηγεσία την πλήρη αντίθεσή μας στην απαράδεκτη επιλογή της και στον τρόπο που αντιμετώπισε το Δήμο μας. Ετσι βρεθήκαμε στο δίλημμα να αποφασίσουμε:
πρώτον, αν κρατώντας το λόγο - δέσμευσή μας θα επιμείνουμε στις παραιτήσεις μας εγκαταλείποντας το Δήμο ακέφαλο - ακυβέρνητο, σε δύσκολους καιρούς... ή
δεύτερον, κρατώντας τον όρκο - δέσμευσή μας που δώσαμε όταν αναλάβαμε την ευθύνη του Δήμου, να υπηρετήσουμε το Δήμο, να παλέψουμε για τη λύση των προβλημάτων του και για τα συμφέροντα των συμπολιτών μας για όλη την τετραετία.

Πιστεύω ακράδαντα ότι στο παραπάνω δίλημμα η απάντησή μας πρέπει να είναι: να συνεχίσουμε (παρά την πίκρα μας και την αγανάκτησή μας) να υπηρετούμε το Δήμο μας και τους συμπολίτες μας μέχρι το τέλος της θητείας μας (31-12-2010), διότι αυτό επιτάσσει ο όρκος που δώσαμε στους συμπολίτες μας και επίσης το συμφέρον του Δήμου μας. Αυτός πιστεύω είναι ο δύσκολος δρόμος της ευθύνης και του καθήκοντος, που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Αγαπητοί Σύμβουλοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι βάσει των σκέψεων που διατύπωσα παραπάνω, αποφάσισα να μην υποβάλω παραίτηση από τη θέση ευθύνης του Δημάρχου. Επίσης να σας ενημερώσω ότι δεν κάνω αποδεκτές τις κατατεθείσες παραιτήσεις σας από την επίσης θέση ευθύνης των Δημοτικών Συμβούλων.
Τέλος, σας παρακαλώ, να μην επιμείνετε στις παραιτήσεις σας και για έναν επιπλέον σημαντικό λόγο:
Αυτή τη στιγμή, θα αρχίσουν οι διαδικασίες της οικοδόμησης του νέου Καλλικράτειου Δήμου και η ενεργός συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου μας στο νέο Αυτοδιοικητικό Θεσμό.

Με τιμή
Ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων
ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ

Δυσοίωνο το μέλλον του ΑΟ Κυπαρισσίας.

Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον της Κυπαρισσίας μετά την παραίτηση του Μπάμπη Κακούτη.
Ο επί σειρά ετών διοικητικός ηγέτης του ΑΟΚ αποφάσισε πως δεν μπορεί να τραβάει μόνος του το κουπί και έχει θέσει την παραίτηση του από τις 31 Μαΐου.

Το χειρότερο μάλιστα είναι πως όλο αυτό το διάστημα δεν έχει διαφανεί κάποιος να τον αντικαταστήσει ή τουλάχιστον μία ομάδα ανθρώπων. Αυτό φάνηκε περίτρανα και στην προχθεσινή γενική συνέλευση που ήταν η δεύτερη και δεν είχε αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα μαζεύτηκαν ορισμένα άτομα στο ........

Εργατικό Κέντρο, που δεν ήταν όμως ικανά να προχωρήσουν τις εργασίες της γενικής συνέλευσης.

Αύριο το νέο ραντεβού

Νέο ραντεβού ορίστηκε για αύριο Τετάρτη στις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας, όπου θα είναι η τελευταία συνέλευση του συλλόγου. Μάλιστα είναι πιθανό να δώσει το «παρών» και ο δήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης, δείχνοντας πως μπορεί ο Δήμος Κυπαρισσίας να βοηθήσει την ομάδα από τη στιγμή που ανέβηκε στη Δ’ εθνική και έχει διοικητικό πρόβλημα. Αν δεν υπάρξει ούτε αύριο μεγάλη συμμετοχή αλλά αντίθετα απροθυμία νέων ανθρώπων να μπουν στο συμβούλιο, τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθεί ο ΑΟΚ ακόμη και στο Πρωτοδικείο για την εκλογή νέας διοίκησης!
Πρόκειται σίγουρα για λίγο τραβηγμένο σενάριο, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η αδιαφορία δεν αποκλείεται να επαληθευτεί.

Από εκεί και πέρα να σημειώσουμε ότι αρκετοί φίλαθλοι του ΑΟΚ πιέζουν τον Μπάμπη Κακούτη να αναιρέσει την παραίτησή του και να ηγηθεί του διοικητικού σχήματος που θα οδηγήσει την ομάδα στη Δ’ εθνική. Αυτός όμως μέχρι στιγμής είναι αμετάπειστος και δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να συνεχίσει. Παράλληλα δείχνουν διατεθειμένοι να τον ακολουθήσουν στην έξοδο κι άλλοι συνεργάτες του που ήταν μαζί του στη διοίκηση τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Ελευθερία

Απο τα Φιλιατρά ο ένας από τους 4 τακτικούς έφηβους βουλευτές.

Κληρώθηκαν οι 4 έφηβοι βουλευτές από την μεσσηνία οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ΙΕ σύνοδο της βουλής των εφήβων.
Η Κλήρωση έγινε ηλεκτρονικά και ο ένας εκ των τεσσάρων είναι μαθητής του Λυκείου Φιλιατρών.
Σήμερα έγινε και η ταυτοποίηση των κωδικών των μαθητών με τα ονόματα τους.
Από την Μεσσηνία επιλέχθηκαν 4 τακτικά μέλη και τέσσερα αναπληρωματικά.

Στα τακτικά μέλη είναι μαθητές απο το 1ο και το 6ο Λύκειο Καλαμάτας, απο το λύκειο Φιλιατρών το Λύκειο Θουρίας.
Αναπληρωματικά μέλη οι μαθητές του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας, του 2ου Μεσσήνης και του Λυκείου Αρφαρών.

Ελπίζουμε τα παιδιά να κάνουν στους ........

εθνοπατέρες μας ένα μάθημα Δημοκρατίας....
Και φυσικά να συγχαρούμε τα παιδιά που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν.

Πολυτέλεια η ύπαρξη 2 νοσοκομείων στη Μεσσηνία

«Επικίνδυνη πολυτέλεια σε μια εποχή οικονομικής ανέχειας» χαρακτηρίζει την ύπαρξη δύο νοσοκομείων στη Μεσσηνία ο διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Καλαφάτης μιλώντας στην «Ε», παρατήρησε ότι κανένα από τα δύο δεν είναι νομαρχιακού επιπέδου.
Ξεκαθαρίζοντας ότι μιλά ως απλός γιατρός και όχι ως διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο Γ. Καλαφάτης προτείνει να καταργηθεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και να περιοριστεί σε ένα ενισχυμένο, πολυδύναμο, Κέντρο Υγείας ώστε το προσωπικό του να στελεχώσει με επάρκεια το ίδρυμα της Καλαμάτας -«οι αρμόδιοι θα πρέπει να αποφασίσουν σύντομα, πριν συμβούν ανεπανόρθωτες καταστάσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εκφράζει μάλιστα τη θέση ότι «οι συνεχείς περικοπές των εφημεριών, ..........

λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και της εμπλοκής του ΔΝΤ, έχουν καταστήσει την εφημερία οριακά ασφαλή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και πρακτικά αδύνατη στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας».

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ο διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου επικρίνει τους πολιτικούς της Μεσσηνίας οι οποίοι, διαχρονικά όπως λέει, συντηρούν στο νομό μας δύο ελλιπούς στελέχωσης νοσηλευτικά ιδρύματα, αναλογιζόμενοι ενδεχομένως μόνο το πολιτικό κόστος.
«Ας κατανοήσουν οι ιθύνοντες ότι ο μόνος τρόπος βελτίωσης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στο νομό μας είναι να περιοριστεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο ρόλο ενός ενισχυμένου πολυδύναμου Κέντρου Υγείας με ταυτόχρονη απόσπαση του μεγαλύτερου μέρους των γιατρών του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αυτό θα βοηθούσε στην ασφαλέστερη, ίσως και πλήρη, λειτουργία του νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και στην καλύτερη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών από την περιοχή της Τριφυλίας, αλλά και από ολόκληρο το νομό» λέει ο Γ. Καλαφάτης.

Οπως υποστηρίζει, η πρακτική αδυναμία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας να εφημερεύσει αποτελεσματικά έχει ως συνέπεια «τη συνεχή ροή περιστατικών από την Κυπαρισσία στην Καλαμάτα, πολλές φορές χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και οργάνωση».
Η μεταφορά των ασθενών, υποστηρίζει ο διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής, «δεν αποτελεί λύση, μόνο την υγεία των ασθενών επιδεινώνει και θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Η ΑΦΟΡΜΗ

Ο Γ. Καλαφάτης εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του έγιναν με αφορμή πρόσφατη διακομιδή στην Καλαμάτα από την Κυπαρισσία ενός νέου ανθρώπου, θύματος τροχαίου, «με την αιτιολογία ύπαρξης αξονικού τομογράφου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, παρ’ ότι ήδη υπήρχε διάγνωση με τα μέσα του τριφυλιακού νοσοκομείου».
Σύμφωνα με το διευθυντή της Α΄ Χειρουργικής, «η χρήση του αξονικού, μικρή ή και καμία διευκόλυνση δεν θα παρείχε στη διάγνωση, ενώ την ίδια στιγμή η διακομιδή καθυστέρησε σημαντικά την αντιμετώπιση του περιστατικού και επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας του τραυματία».

Καταλήγοντας, ο Γ. Καλαφάτης επέκρινε τους συναδέλφους του γιατρούς στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, οι οποίοι -όπως είπε- «αν και γνωρίζουν ότι και τα δύο νοσοκομεία είναι γενικά, συνεχώς παραπέμπουν περιστατικά μεγάλης βαρύτητας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας χωρίς να είναι νομαρχιακό, με μοναδικό αποτέλεσμα την επιβάρυνση της κατάστασης των ασθενών και την επιπλέον φόρτιση των γιατρών στην Καλαμάτα, που ήδη εργάζονται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες».

Πηγή: Ελευθερία

Πληρώνει η ΕΑΣ Μεσσηνίας τον ΦΠΑ στους αγρότες

Ξεκίνησε από χθες η καταβολή από την ΕΑΣ Μεσσηνίας του ΦΠΑ στους αγρότες του νομού.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια ευρώ.

Αρκετοί αγρότες προσήλθαν στα κατα τόπους καταστήματα της ΕΑΣ τόσο στην Καλαμάτα όσο και στις άλλες περιοχές για να πάρουν την επιστροφή του Φόρου.

Πολλοι ήταν ικανοποιημένοι από το κάτι ...........

παραπάνω λόγω αλλαγής του συντελεστή ΦΠΑ από το 7 στο 11%.

Η ΔΕΗ μειώνει τα εμπορικά τιμολόγια, αλλά αυξάνει τα οικιακά

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ, προκειμένου αυτά να βασίζονται σε κοστολογικά στοιχεία. Έτσι, η ΔΕΗ αναμένεται να μειώσει τα εμπορικά τιμολόγια, αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει τα οικιακά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου, συνιστά να μειωθούν από εφέτος τα εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Η ΡΑΕ προτείνει άμεση μείωση του εμπορικού τιμολογίου, πρόταση η οποία εφόσον υιοθετηθεί από την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για τη ΔΕΗ, η οποία δέχεται πιέσεις από τον ανταγωνισμό των εναλλακτικών παρόχων, όσον αφορά στους εμπορικούς πελάτες.

Η ΔΕΗ ζητεί εδώ και καιρό αναδιαρθρώσεις των ............

τιμολογίων ώστε να ανακλούν το πραγματικό κόστος, γεγονός που θα σημάνει σημαντική αύξηση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά αλλά από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα.

Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ, προκειμένου αυτά να βασίζονται σε κοστολογικά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να εισηγείται συγκεκριμένες αυξήσεις, ενώ ταυτόχρονα ενέκρινε τη μείωση των κατηγοριών των τιμολογίων της Επιχείρησης από 32 σε 13, όπως έχει ζητήσει η τελευταία.

Η ΡΑΕ αναμένεται να καταθέσει στις αρχές Ιουλίου νέα εισήγηση προς την κυβέρνηση, στην οποία θα προτείνει το ύψος των αυξήσεων ανά κατηγορία τιμολογίου.

Προχωρά η κατασκευή νέας μονάδας

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρεί στην κατασκευή και λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, με απόθεμα από τα ορυχεία Αχλάδας, Κλειδιού, καθώς και του μισού ορυχείου της Βεύης που της ανήκει, μιας και το άλλο μισό θα ανήκει σε ιδιώτη μετά το τέλος της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα -Μελίτης 2, δυναμικότητας 450 μεγαβάτ- πήρε τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, χωρίς πάντως να έχει τεθεί ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μονάδα, η οποία θα κατασκευαστεί κοντά στη μονάδα Μελίτη 1, θα έχει κόστος περί το 1 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά αποσυνδέεται η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας από την έκβαση του διαγωνισμού για την εκμίσθωση στον ιδιωτικό τομέα του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, εν ολίγοις η ΔΕΗ προσπαθεί να προλάβει τους ιδιώτες, αφού δύο μονάδες αποκλείεται να κατασκευαστούν.

Η ΔΕΗ θα επιδιώξει να καλύψει τη λειτουργία της μονάδας με το δικό της απόθεμα στη Βεύη, καθώς και με την αξιοποίηση των ορυχείων της Αχλάδας και του Κλειδιού. Θυμίζουμε εδώ ότι για τη Βεύη έχουν ενδιαφερθεί αρκετοί ενεργειακοί όμιλοι της χώρας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Εlpedison- Ακτωρ, Μυτιληναίος, Ηorizon, Μηχανική, ΕΛΜΙΝ συμφερόντων Γ.Σ. Βαρδινογιάννη) με τις προσφορές να προβλέπουν κατασκευή ιδιωτικής λιγνιτικής μονάδας.

Αδεια παραγωγής για την περιοχή της Φλώρινας έχει άλλωστε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ σχετική αίτηση προς τη ΡΑΕ έχει δρομολογηθεί και από τον Ακτορα.

Στην Κάρυστο φοβούνται τους μικροπωλητές

Τόση κακία κύριοι του εμπορικού συλλόγου Καρύστου??
Τόσο μίσος για την ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ??
Γιατί έχετε φόβο για μια Εμποροπανήγυρη που αποτελεί πια γεγονός στη πόλη του Μαρμαρίου??
Ποιός από εσάς ανεβαίνει νύχτα τις κολώνες να ρίξει τα αεροπανό που διαφημίζουν το παζάρι??
Άραγε η οικονομία μιας ολόκληρης πόλης διαλύεται από τη διοργάνωση παζαριού σε όμορο Δήμο??

Μήπως κύριοι φταίτε εσείς που πουλάτε κατά το ρητό ΄΄Τον κούκο-αηδόνι΄΄ με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να σας γυρίζουν τη πλάτη??
Αλλάξτε νοοτροπία κύριοι γιατί .............

πάτε για κλείσιμο.
Πουλάτε φτηνά και αφήστε στην άκρη τα υπερκέρδη.
Δεν ξέρετε ότι διανύουμε εποχή λιτότητας???
Υπάρχει λύση για όλα!!!
Ελάτε και εσείς στο παζάρι μας στο Μαρμάρι και αγοράστε από εμάς με σκοπό σας, τη μεταπώληση (όταν φύγουμε).
Θα είμαστε καθημερινά ανοιχτά από 20 έως και 27 ΙΟΥΝΙΟΥ, στο γνωστό σημείο, στη παραλία Μαρμαρίου.
Και κάτι άλλο!!

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ προς τον Πρόεδρο Εμπορικού συλλόγου
Φέτος οι συνάδελφοι πωλητές με είδη προικός , θα πωλούν βαμβακερά σεντόνια στη τιμή των 5 ευρώ!!!
Τρέξε πρόεδρε και αγόρασέ τα όλα!!

Πηγή: Συνδικάτο μικροπωλητών

Ετοιμη η νέα σήραγγα Νεοχωρίου στην Κορίνθου - Τριπόλεως

Δόθηκε στην κυκλοφορία και ο δεύτερος κλάδος, (ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα), της νέας Δόθηκε στην κυκλοφορία και ο δεύτερος κλάδος, (ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα), της νέας σήραγγας Νεοχωρίου στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τριπόλεως.

Πρόκειται για σήραγγα συνολικού ...........

μήκους 740 μέτρων με την οποία παρακάμπτονται επικίνδυνες στροφές του δρόμου, στις οποίες σημειώνονταν πολλά ατυχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύνελήφθη χασισοκαλλιεργητής στον Δήμο Νέστορος

Ένας 48χρονος συνελήφθη στην περιοχή του δήμου Νέστορος Μεσσηνίας με την κατηγορία ότι καλλιεργούσε δενδρύλλια χασίς.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές, η σύλληψη του άνδρα έγινε μετά τον εντοπισμό από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, φυτείας χασίς σε δύο εκχερσωμένους χώρους, η οποία αποτελούνταν συνολικά από 85 δενδρύλλια χασίς, ύψους 0,30 εκατοστά έως 1 μέτρο.

Τα φυτά ξεριζώθηκαν και κατασχέθηκαν, ενώ ........

ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Καλαμάτας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Έτοιμο το πρώτο δίκτυο κρητικού ελαιολάδου

Σε συνεργασία με 9 φορείς και την αρωγή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου συστάθηκε το πρώτο Παγκρήτιο Δίκτυο Ελαιολάδου. Προϊόντα, όπως τα ελαιόλαδο και η ελιά, το κρασί και η τοπική γαστρονομία στο σύνολό της, μπορούν και πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κρήτης στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε αυτή τη βάση κινήθηκε η πρωτοβουλία για την ενίσχυση και την προώθηση των κρητικών προϊόντων και κυρίως εκείνων που συνδέονται με την Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή, που ανέλαβε το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Σε συνεργασία λοιπόν με 9 ακόμη φορείς: ........

1. το ΚΕΚ Τεχνικές σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου,

2. το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο / Παράρτημα Κρήτης,

3. την Ελληνική Ακαδημία Γεύσης,

4. το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης

5. το Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου,

6. την Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης,

7. τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών ξενοδοχείων,

8. τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και

9. το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Θήρας,

συστήσαμε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΚΤΥΟ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ».

Το Δίκτυο αυτό αντιπροσωπεύει την παραγωγή, μετα¬ποί¬¬η¬ση ή/και εμπορία των προϊόντων της ελιάς και του ελαιολάδου, καθώς επίσης και τον τομέα του τουρισμού και της γαστρονομίας στην Κρήτη.

Οι παραπάνω φορείς, θα μπορούν επίσης να συνεπικουρούνται στην επίτευξη των σκοπών του δικτύου από Πανεπιστημιακά, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα, Ιδρύματα και Κέντρα εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Το Δίκτυο, έχει ως βασικό και κύριο στόχο του την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των θεσμών ώστε να ενδυναμωθεί η κατανάλωση ελαιολάδου εντός και εκτός Ελλάδος.

Επίσης οι βασικοί στόχοι του δικτύου εστιάζονται:

• στην ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σπουδαιότητας των προϊόντων της ελιάς και του ελαιολάδου

• στην ανάδειξη της συνεισφοράς τους στο πρότυπο της Κρητικής Διατροφής

• στην προώθηση της χρήσης του ελαιολάδου ως βασικού συστατικού στα κρητικά εστιατόρια / ταβέρνες και στα κάθε είδους τουριστικά καταλύματα τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης σε Έλληνες και ξένους τουρίστες. Στο σημείο αυτό θα είναι καθοριστική η συνεισφορά και η υποστήριξη των φορέων που εμπλέκονται και σχετίζονται με τον κλάδο και τις υπηρεσίες του τουρισμού.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Innovate-Med”

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Innovate-Med”, του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας MED το οποίο υποστηρίζει και ενισχύει καινοτόμες ενέργειες υπέρ των επιχειρήσεων στην λεκάνη της Μεσογείου.

Αξιοποιώντας αυτό το πρόγραμμα, το Επιμελητήριο Ηρακλείου υποστηρίζει και προωθεί:

α) δράσεις για τη δημιουργία και σύσταση δικτύων ΜΜΕ το γνωστά ως clusters και β) δράσεις προώθησης και προβολής των δικτύων αυτών και ειδικότερα των δικτύων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων στον τομέα των τροφίμων και ποτών.

Επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων

Για το λόγο αυτό προσκαλέσαμε διακεκριμένους δημοσιογράφους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από μεγάλα ελληνικά έντυπα , οι οποίοι καλύπτουν το θεματικό πεδίο της γαστρονομίας, της τοπικής κουζίνας και της οινολογίας.

Θα φιλοξενήσουμε λοιπόν δύο Άγλλους, δύο Ιταλούς έναν Γερμανό και δύο Έλληνες δημοσιογράφους οι οποίοι φτάνουν σήμερα στο Ηράκλειο και θα μείνουν ως την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Κατά την παραμονή τους στο Ηράκλειο έχουμε προγραμματίσει επίσκεψη σε τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής οίνου, σε μονάδες επεξεργασίας ελαιολάδου αλλά και στα αντίστοιχα κλαδικά δίκτυα.

Οι δημοσιογράφοι θα γευθούν προϊόντα της Κρήτης και θα μυηθούν στα μυστικά της Κρητικής διατροφής. Συγχρόνως θα ενημερωθούν για τις δυνατότητες της περιοχής μας σχετικά με την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού που σχετίζονται με την γαστρονομία, την οινολογία, τον αγροτουρισμό κλπ.

Έτσι ευελπιστούμε να καταστούν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κρήτης και των προϊόντων της στις χώρες τους, δημοσιεύοντας σχετικά άρθρα στα έντυπα με τα οποία συνεργάζονται.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επίσκεψης των δημοσιογράφων, περιλαμβάνει επίσκεψη στους «δρόμους του Κρασιού», στα πιστοποιημένα εστιατόρια παραδοσιακής κρητικής κουζίνας και την Ελληνική Ακαδημία Γεύσης, καθώς και επίσκεψη σε εργοστάσια τυποποίησης ελαιολάδου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης.

Μελέτη για την προώθηση δικτυώσεων

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 18.30 το απόγευμα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μελέτης: «Aνάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης-προβολής δικτυώσεων σε 2 κλάδους της κρητικής οικονομίας: στον κλάδο τροφίμων / ποτών & στον κλάδο ένδυσης / αργυροχρυσοχοΐας / κοσμημάτων / λαϊκής τέχνης» που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Innovate-MED”.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης θα γίνει ειδική αναφορά εφαρμογής ενός πιλοτικού σχεδίου για το ελαιόλαδο με βάση το νεοσυσταθέν «Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου».

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΙΑΣ

Την ίδια ώρα, στο φουαγιέ του Επιμελητηριακού Μεγάρου στον 1ο όροφο θα λειτουργεί και έκθεση προϊόντων με κύριο συστατικό τους το ελαιόλαδο και την ελιά, όπως τυποποιημένο ελαιόλαδο, προϊόντα επεξεργασίας ελιάς, τυποποίηση βρώσιμης ελιάς, προϊόντα ευεξίας και καλλυντικά με βάση το ελαιόλαδο.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να προβάλουμε την προσπάθεια πολλών τοπικών επιχειρήσεων ν’ αξιοποιήσουν την ελιά και τα προϊόντα της ώστε αυτά να βρουν τη θέση που τους αξίζει τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.

Συνέντευξη Τύπου

Το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου παρουσιάστηκε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου από όλους τους φορείς που μετέχουν στην πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νικήτας Δολαψάκης, παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους του Δικτύου τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση των προϊόντων ελιάς και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κρητικού ελαιολάδου.

Ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και συντονιστής του εγχειρήματος κ. Μανώλης Φραγκάκης αναφέρθηκε στη μελέτη που θα παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη και στα σημαντικά αποτελέσματα που πρόκειται να ανακοινωθούν και διευκρίνισε οτι η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου αποτελεί μέρος της προσπάθειας για να βρει το ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Καμπιτάκης εκτίμησε ότι η ανάπτυξη νέων συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο, όπως αυτή που ανακοινώθηκε, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να βρουν τα κρητικά προϊόντα «το δρόμο τους» προς τις αγορές και πρότεινε την ενεργοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου κ. Γιώργος Ανδρεδάκης επισήμανε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή την πρωτοβουλία και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν ενέργειες για την προώθηση του ελαιολάδου στην υπόλοιπη Ελλάδα και το Εξωτερικό αλλά και για το περιορισμό της χρήσης σπορέλαιων στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Κρήτης.

Ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Πελεκνάκης επισήμανε ότι είναι αδιανόητο να μη χρησιμοποιείται κρητικό ελαιόλαδο σε όλα τα ξενοδοχεία της Κρήτης και τόνισε ότι η προώθηση των κρητικών προϊόντων είναι μονόδρομος για την προώθηση του κρητικού τουρισμού.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Ζώης Χάρος δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τα μέλη της Λέσχης να αναδειχθεί η σημασία του ελαιολάδου και να αυξηθεί η χρήση του ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό, ενώ ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Θήρας κ. Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε στην υποχρέωση που έχουν όλοι οι φορείς στο χώρο του τουρισμού να διαφημίζουν το ελαιόλαδο ως ένα προϊόν μοναδικής αξίας.

Πρόγραμμα επίσκεψης ευρωπαίων δημοσιογράφων στο Ηράκλειο

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 :

• Άφιξη συμμετεχόντων στο Ηράκλειο

• 21:00 Δείπνο στο roof του ξενοδοχείου διαμονής



Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010:

• 09.30, Άφιξη στο Οινοποιείο Δουλουφάκη (Δαφνές).

• 09.30 - 11.00 Παρουσίαση του Δικτύου Οινοποιών και του Δικτύου Πιστοποιημένων Εστιατορίων, Concred (από τον Κο Παναγιωτόπουλο).

• 11.00 - 11.30 Άφιξη στο Κτήμα Γαβαλά (Βοριάς).

• 11.30 - 12.15 Ξενάγηση και δοκιμή κρασιών του Οινοποιείου.

• 12.15 - 12.45 Αναχώρηση και άφιξη στο Κτήμα Ταμιωλάκη (Χουδέτσι)

• 12.45 - 13.30 Ξενάγηση και δοκιμή κρασιών του Οινοποιείου.

• 13.30 - 13.45 Αναχώρηση και άφιξη στα Πεζά για φαγητό (Ονήσιμος)

• 15.30 - 16.30 Αναχώρηση από Πεζά και άφιξη στον παραδοσιακό ξενώνα «Ελαιώνας» (Ζαρός)

• 16.30 – 20.30 Ξενάγηση και δραστηριότητες του «Ελαιώνα», δείπνο

• 21.30 – 22.30 Επιστροφή στο ξενοδοχείο



Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010:

10:00 Επίσκεψη και γνωριμία με:

• Το Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (Cluster)

• Τον φορέα πιστοποίησης αγροτικών/γεωργικών προϊόντων Creta-Cert (Cluster)

11:00 – 13:30 Επίσκεψη σε επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου

• 13:30 Γεύμα

• 18:30 Παρουσίαση της μελέτης: “Ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης - προβολής δικτυώσεων σε 2 κλάδους της κρητικής οικονομίας: στον κλάδο τροφίμων/ποτών & στον κλάδο της ένδυσης / αργυροχρυσοχοΐας / κοσμημάτων / λαϊκής τέχνης που διενεργείται στα πλαίσια του έργου “Innovate-MED”-ειδική αναφορά εφαρμογής ενός πιλοτικού σχεδίου για το ελαιόλαδο με βάση το νεοσυσταθέν «Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου» (αίθουσα Καστελλάκη)

Παράλληλη εκδήλωση: έκθεση προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου (foyer Επιμελητηριακού Μεγάρου)

• 21:00 Δείπνο

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010:

• Αναχώρηση συμμετεχόντων από το Ηράκλειο


Οι δημοσιογράφοι / φωτογράφοι

1. Vittorio Castellani (J) – Ιταλία – freelancer, με ειδίκευση στην γαστρονομία και την οινολογία, Panorama Travel, Madia Travelfood, Civiltà del Bere

2. Desirée Pirillo (ph) – Ιταλία – φωτογράφος Panorama Travel, Madia Travelfood

3. Georgakis Nikolaos (J) – Γερμανία – Neu Ruhrzeitung

4. Fleur kinson (J) – Αγγλία – freelancer, ειδικεύεται στα περιοδικά γαστρονομίας και τους τουριστικούς οδηγούς

5. Daniel Hart (ph) – Αγγλία – φωτογράφος, www.djh-graphics.com Μεγάλα περιοδικά από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες του

6. Ευαγγελία Φούκου, δημοσιογράφος – Ταχυδρόμος & www.zesterdaily.com

Πηγή: Agrosnews

Μήνυμα αναγνώστη: Παιδική χαρά Φιλιατρών. Τόπος αναψυχής ή εστία μόλυνσης?

Ένα μήνυμα γεμάτο αγανάκτηση λάβαμε από συμπολίτη μας και αναγνώστη του Φιλιατρά News στο οποίο εκφράζει την οργή του για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην παιδική χαρά της πόλης μας.
Ένας τόπος που παίζουν παιδιά, είναι γεμάτος σκουπίδια και κομμένα κλαδιά και κανένας από τον Δήμο δεν λέει να το καθαρίσει.
Οι εικόνες που μας στέλνει είναι εικόνες επιεικώς απαράδεκτες.

Ο αναγνώστης μας αναφέρει συγκεκριμένα στο μήνυμα του.

Διαβάστε: .......

Εικόνες ντροπής από την παιδική χαρά στο κέντρο της πλατείας μας.

Αυτές είναι οι φωτογραφίες της ντροπής που τράβηξα σήμερα αγανακτισμένος για την εικόνα του χώρου οπού παίζουν τα μικρά παιδιά. Έκανα υπομονή αρκετό καιρό έχοντας μια ελπίδα ότι θα καθαριστεί ο χώρος αλλά μάταια τα σκουπίδια, τα ξερόχορτα και τα κομμένα κλαδιά εκεί.

Ντροπή και αίσχος στον Δήμο Φιλιατρών για την "ανικανότητα - αδιαφορία" στο να χειριστεί το θέμα.

Γιώργος.

Κε Δήμαρχε και κύριε αντιδήμαρχε πόσο δύσκολο είναι να δώσετε εντολή σε κάποιον οδοκαθαριστή να πάει να μαζέψει τα σκουπίδια από την παιδική χαρά???
Δείτε τις εικόνες ντροπής που μας στέλνει ο αναγνώστης μας.





Μεσσηνιακές εφημερίδες της 15ης Ιουνίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.