Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων στον ΟΓΑ.

Επιστολή στο τμήμα συντάξεων του ΟΓΑ απέστειλε προχθές ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων με την οποία θίγει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην πόλη των Γαργαλιάνων με την μη καταβολή της σύνταξης Ιουνίου σε 95 δικαιούχους αγρότες του οργανισμού.
Στην επιστολή που αποστέλουν στην Διευθύντρια κα Μαρίνη, αναφέρουν:

Σας ενημερώνουμε επίσημα ότι στο δήμο Γαργαλιάνων από τους 500 περίπου συνταξιούχους ΟΓΑ που πληρώνονται από την ΑΤΕ οι 95 από αυτούς δεν πληρώθηκαν την σύνταξη Ιουνίου. Υπήρξαν περιπτώσεις που δεν υπεβλήθηκαν αιτήσεις, καθώς και περιπτώσεις που δεν έλαβαν ειδοποίηση.

Οι 95 συνταξιούχοι που αναφερόμαστε, υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους και αδίκως δεν τους χορηγήθηκε η σύνταξη τους, αυτό προκύπτει από τις βεβαιώσεις που τους δόθηκαν την στιγμή που κατέθεσαν τις αιτήσεις.

Θεωρούμε σκληρή και άδικη την απόφαση της διοίκησης του ΟΓΑ. Την στιγμή που αυτοί που λήστεψαν τα λεφτά των δημόσιων οργανισμών και ταμείων παραμένουν ατιμώρητοι, ενώ συνταξιούχοι των 350 ευρώ καθόλα νόμιμοι να αναγκάζονται να προσφύγουν σε δανεικά. Τέτοιες λογικές δεν μας τιμούν ούτε σαν χώρα ούτε σαν πολίτες.

Σας καλούμε να επανορθώσετε την αδικία που έχει γίνει ες βάρος των παππούδων μας, και να τους καταβληθεί η σύνταξη Ιουνίου μαζί με του μηνός Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος
Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου

Ο Γραμματέας
Ηλίας Μπουντουβάς

Αγροτικές Καλλιέργειες «Καθάρισε» η Τριφυλία με την μπαλοποίηση πλαστικών!

«Καθάρισε» η Τριφυλία από τα πλαστικά αγροτικών καλλιεργειών, αφού φέτος για πρώτη φορά έγινε συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια, μετά την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης των Δήμων Αυλώνος, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, όπως και της ΕΑΣ με την «Αναπτυξιακή», για τη συγκέντρωση, μπαλοποίηση και απομάκρυνσή τους!

Προχθές το απόγευμα, ο νομάρχης Δημήτρης .........

Δράκος, ο πρόεδρος της «Αναπτυξιακής» Χρίστος Ριζάς, οι δήμαρχοι Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης και Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης βρέθηκαν στο χώρο συγκέντρωσης και μπαλοποίησης των πλαστικών στην Κυπαρισσία και είδαν πώς γίνεται αυτή, ενώ συζήτησαν και με τον ιδιώτη – εργολάβο που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο Δημήτρη Χριστοδούλου.

Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος σημείωσε πως η μπαλοποίηση των πλαστικών από αγροτικές καλλιέργειες είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησαν καιρό και έχει να κάνει, κυρίως, με περιβαλλοντικά ζητήματα, τονίζοντας πως «με την πρωτοβουλία αυτή αποφεύγουμε τη ρύπανση και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος». Αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που υπήρχε στην περιοχή με τα πλαστικά και τις οδυνηρές συνέπειες από τη μη οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια απομάκρυνσής τους, λέγοντας πως «με αυτό τον τρόπο αποφύγαμε το κάψιμό τους που ήταν ό,τι χειρότερο».

Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν η πρώτη χρονιά που έγινε κάτι τέτοιο και μπορεί η όλη διαδικασία να βελτιωθεί. Σημείωσε την προσπάθεια κινητοποίησης των αγροτών που ανταποκρίθηκαν, τη συνεργασία Δήμων, «Αναπτυξιακής» και ΕΑΣ και τη σοβαρή δουλειά από τον Δημήτρη Χριστοδούλου, ο οποίος κάνει τη συγκέντρωση, μπαλοποίηση και στη συνέχεια τα μεταφέρει στο εξωτερικό, όπου γίνεται ανακύκλωσή τους. «Ούτε κιλό πλαστικού δεν έμεινε αμάζευτο, τόνισε, «καθάρισε η Τριφυλία!»

Ο πρόεδρος της «Αναπτυξιακής» Χρίστος Ριζάς σημείωσε πως έγινε η αρχή και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Όπως είπε, είναι μια καλή προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για να υλοποιηθεί, τονίζοντας ότι στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής!
Ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης αναφέρθηκε στο άγχος των προηγούμενων ετών τι θα γίνει με τα πλαστικά που σάπιζαν και κατέστρεφαν το περιβάλλον, για να τονίσει με νόημα πως «οι Δήμοι της περιοχής, η ευαισθητοποίησή τους για το περιβάλλον και η συνεργασία τους αυτή, πριν από τον “Καλλικράτη”, είναι ένα δείγμα για την εποχή που έρχεται!»

Ο δήμαρχος Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης τόνισε ότι οι προσπάθειες αποδίδουν με την ένωση των δυνάμεων και πως, πλέον, δεν υπάρχει ούτε ίχνος πλαστικού, ενώ αναφέρθηκε και στην ευαισθητοποίηση των αγροτών. «Ο Δήμος Τριφυλίας θα πάει μπροστά, μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες και ανοιχτά μυαλά!» σχολίασε.
Ο Δημήτρης Χριστοδούλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανταπόκριση των παραγωγών και την ευαισθητοποίησή τους να μαζεύουν και να μην καίνε τα πλαστικά, σημείωσε ωστόσο πως χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση για το πώς πρέπει να είναι τα πλαστικά (χωρίς χώματα κ.τ.λ.) για να μπορεί να γίνει η μπαλοποίηση, αλλά και η διάθεσή τους στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Πηγή: Θάρρος

Εκτροπή της κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Τσακώνας - Καλαμάτας

Από την ερχόμενη Δευτέρα η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τσακώνας - Καλαμάτας θα διεξάγεται μέσω παράκαμψης στο ύψος της διασταύρωσης προς Μελιγαλά και Κατσαρού.

Η εκτροπή είναι αναγκαία για να συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής της γέφυρας του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα περάσει πάνω από το σημερινό δρόμο. Χθες το κομμάτι της μικρής παράκαμψης ασφαλτοστρώθηκε.

Η επαναφορά της κυκλοφορίας στον υφιστάμενο ..........

δρόμο στην Αλλαγή, στο σημείο που έχει γίνει εκτροπή για να φτιαχθεί η γέφυρα που θα ενώνει τον αυτοκινητόδρομο με την Ολυμπία Οδό, θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Μερόπη Μεσσηνίας

Παραιτήθηκε η αντιδήμαρχος Πύργου Ηλείας Διονυσία Τζίνη.

Παραιτήθηκε τελικά η αντιδήμαρχος Πύργου, Διονυσία Τζίνη, μετά την αποκάλυψη ότι επί πέντε χρόνια, αυτή και ο σύζυγός της, δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Ο δήμαρχος Πύργου έκανε δεκτή την παραίτηση της αντιδημάρχου, ενώ για το θέμα υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πρώην ........

αντιδήμαρχος και δικηγόρος στο επάγγελμα χρησιμοποιούσε από τα τέλη του 2005 βιβλία εσόδων- εξόδων, τα οποία είχαν θεωρηθεί παράνομα από τον αρμόδιο υπάλληλο της ΔΟΥ Πύργου, χωρίς η ίδια να προσκομίσει, όπως προβλέπεται από το νόμο, βεβαιώσεις από το ΙΚΑ, το Ταμείο Υγείας και το Ταμείο Νομικών.

Τι είχε συμβεί

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" η κα Δ. Τζίνη, αν και ασκούσε τα τελευταία χρόνια κανονικά το επάγγελμα της δικηγόρου, σύμφωνα με καταγγελίες, που διερεύνησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μαζί με τον σύζυγο της, έχουν «ξεχάσει» να υποβάλλουν δήλωση από το 2004.

Για το όλο θέμα διενεργείται εισαγγελική έρευνα.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Λαμπερή η πρεμιέρα του Μουντιάλ

Με μια εντυπωσιακή τελετή ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Δύο χιλιάδες χορεύτριες και χορευτές στο στάδιο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ και εκατομμύρια Αφρικανοί ξεχυμένοι στους δρόμους της αφρικανικής ηπείρου, υποδέχθηκαν το πρώτο Μουντιάλ που φιλοξενεί η Αφρική.

Αφρικανοί και φίλαθλοι που έφτασαν στην Αφρική από κάθε γωνιά του πλανήτη παρακολούθησαν την τελετή από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί σε κεντρικά σημεία δεκάδων πόλεων.

Μέσα στο στάδιο βρέθηκαν περίπου 90 χιλιάδες ..........

θεατές. Μεγάλος απών ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος δεν παρέστη στην τελετή, λόγω του θανάτου της δισέγγονής του, Ζενάνι.

Πρώτος αγώνας για το 19ο Παγκόσμιο κύπελλο είναι ανάμεσα στην Ν.Αφρική - Μεξικό.

Οδηγίες αντιμετώπισης του καύσωνα από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας

Πρίν ένα χρόνο περίπου ο ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας είχε εκφόσει οδηγίες για την αντιμετώπιση καύσωνα.
Καλό θα ήταν να τους θυμηθούμε ώστε να ξέρουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει.
Επειδή διανύουμε περίοδο καλοκαιριού και οι καύσωνες θα έρθουν και θα ξαναέρθουν καλό είναι να ξέρουμε τρόπους που μπορούμε να προστατευθούμε.
Ακόμα και να εκτυπώσουμε αυτές τις οδηγίες ωστε να τις έχουμε άμεσα σε πρώτη ζήτηση.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας λοιπόν στις οδηγίες που έβγαλε αναφέρει:

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ........

ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία - άπνοια - ρύπανση περιβάλλοντος) δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στον θάνατο.

Παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, ο οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του.
Αυτό το κατορθώνει μόνο μέχρι ενός ορίου (43° C) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει.
Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται λειτουργικές διαταραχές και ελαφρά ή βαριά νοσηρά φαινόμενα.
Ενα από αυτά είναι η θερμική εξάντληση η οποία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή ημέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες.
Πρόκειται για παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος σ’ ένα θερμικό στρες.
Τα αρχικά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ίλιγγος, ανορεξία, ναυτία, έντονο αίσθημα εξάντλησης τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση.

Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και υπάρχει ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό.
Οι κόρες των ματιών είναι διεσταλμένες. Η θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Το σύνδρομο αποδίδεται σε μέτρια απώλεια ύδατος και χλωριούχου νατρίου (αλατιού).
Η θεραπεία είναι απλή και συνιστάται στη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον και τη χορήγηση ύδατος και χλωριούχου νατρίου.
Αν παρ’ όλα αυτά ο ίλιγγος και η ναυτία δεν υποχωρήσουν, συστήνεται η ενδοφλέβια χορήγηση χλωριούχου νατρίου (φυσιολογικός ορός) από γιατρό.

Μια άλλη λειτουργική διαταραχή είναι η θερμοπληξία, η οποία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70% γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος.
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που βοηθούν στο να πάθει κάποιος θερμοπληξία. Μερικοί από αυτούς είναι η βαριά σωματική εργασία (ιδιαίτερα σε χώρους υψηλής θερμοκρασίας, άπνοιας και μεγάλης υγρασίας), η παρατεταμένη βάδιση κάτω από τον ήλιο, η ένδυση με θερμά σκούρου χρώματος ρούχα που απορροφούν μεγάλο ποσό ηλιακών ακτίνων, η ανεπαρκής λήψη νερού, τα άφθονα και βαριά γεύματα και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών.

Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη δίψα, η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος.
Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα του προσώπου που συνοδεύεται από άφθονο ιδρώτα, ζάλη, πόνο στο κεφάλι και στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια και μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στ’ αυτιά.
Ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φτάσει στους 42° C .
Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά φαινόμενα και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.
Τα παχύσαρκα άτομα και εκείνα που πάσχουν από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αλκοολικοί, οι διαβητικοί, οι ηλικιωμένοι και κυρίως τα βρέφη, των οποίων ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να αντιδρά και να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, προσβάλλονται ευκολότερα από θερμοπληξία.

Πρώτες βοήθειες που μπορεί κάποιος να προσφέρει σε κάποιον πολίτη που εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας
- Μεταφέρετε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή κάτω από δένδρα αν υπάρχουν.
Τον ξαπλώνετε ανάσκελα και απομακρύνετε τους περίεργους που συγκεντρώνονται γύρω για να μην εμποδίζουν τον αερισμό.
- Αφαιρείτε τα βαριά ρούχα για να αερίζεται το σώμα και του κάνετε αέρα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο π.χ. βεντάλια, χαρτόνι.
- Βρέχετε το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο νερό.
- Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι.
- Κάνετε εντριβές στα άκρα με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
- Αν μπορεί να πιει, του δίνετε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού, για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
- Καλείτε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του σε νοσοκομείο και περαιτέρω αντιμετώπιση.

Πρόληψη θερμοπληξίας

- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.
- Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη.
- Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
- Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο.
- Απαραίτητη είναι η χρήση καπέλου και γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.
- Πολλά δροσερά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό επίσης είναι να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
- Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων).
- Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
- Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.
- Αποφυγή πολύωρων ταξιδίων με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά την διάρκεια της υψηλής ζέστης.
- Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
- Τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά (ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες) και να πίνουν συχνά υγρά (νερό- τσάι) μαζί με το γάλα.
- Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά πρέπει να είναι δροσερό κατά την διάρκεια ολόκληρου του 24ώρου.
- Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα της υγείας σας.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την προστασία των ηλικιωμένων ατόμων
- Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.
- Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Απο Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας

Ο καύσωνας μας έρχεται.....

Το πρώτο κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς η θερμοκρασία στην Αθήνα «δείχνει» πως θα ξεπεράσει τους 36 C βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους 37 C.
Ηδη από σήμερα η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά εξαιτίας θερμών αέριων μαζών που φθάνουν στον ελλαδικό χώρο από τα Βορειοανατολικά Βαλκάνια. Καθώς οι μάζες αυτές θα κινούνται όλο και νοτιότερα πάνω από την Ελλάδα, σε ύψος που δεν θα ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει κάθε μέρα και από λίγο και η αίσθηση της ζέστης θα είναι εντονότερη στη Βόρεια Ελλάδα και στην ενδοχώρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία.

Ετσι, το Σάββατο, την Κυριακή και τη .........

Δευτέρα στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 C, 34 C και 36 C αντίστοιχα ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 34 C, 35 C και 37 C αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, αυτή η ατμοσφαιρική «διαταραχή» που πέρασε στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη από την Αφρική, διαγράφοντας ημικυκλική τροχιά κατά τους δείκτες του ρολογιού επηρεάζοντας και τη χώρα μας, δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια.

«Την ερχόμενη Τρίτη ή και Τετάρτη η θερμοκρασία στην Αθήνα μπορεί να ξεπεράσει τους 37 C, αλλά με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία δεν φαίνεται το συγκεκριμένο κύμα ζέστης να έχει πολυήμερη διάρκεια».

Γεγονός πάντως είναι ότι κατά τον μήνα Ιούνιο κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στην Ελλάδα θερμές αέριες μάζες που εκτοξεύουν τον υδράργυρο στα ύψη, προκαλώντας ακόμη και αφόρητους καύσωνες. Οπως συνέβη στις 26 Ιουνίου 2007 όταν η θερμοκρασία στον σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο έσπασε κάθε ρεκόρ φθάνοντας τους 44,8 C. Ηταν η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε σημειωθεί Ιούνιο μήνα τα τελευταία 100 χρόνια.

Την ίδια ημέρα, ο Βόλος είχε 44,7 C και η παραθαλάσσια κωμόπολη Παλαιόχωρα στα νότια του Νομού Χανίων 45 C. Το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου 2007, λόγω της μεγάλης ζέστης ξέσπασε η ολέθρια πυρκαγιά στην Πάρνηθα που εξαπλώθηκε με τη βοήθεια δυτικών ανέμων. Επίσης το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2008 σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες στην Αχαΐα και την Πάτρα (39,6 C και 38,4 C).

Πέρυσι στις 17 Ιουνίου η θερμοκρασία στην Αθήνα έφθασε τους 37,2 C και στη Μακρακώμη Φθιώτιδας άγγιξε τους 40 C.

Καλά νέα για την Ελληνική οικονομία

Κατηγορηματικός ως προς την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας ότι και η δεύτερη και η τρίτη δόση του δανείου από την τρόικα είναι εξασφαλισμένη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη, επανέλαβε ότι η μείωση του ελλείμματος στο πρώτο πεντάμηνο κατά 39% υπερβαίνει το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση και απέδωσε το αποτέλεσμα κυρίως στη μείωση των δαπανών. Τα έσοδα του προϋπολογισμού, είπε ο υπουργός, εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με πέρσι, όχι όμως στο ύψος που είχαν προβλεφθεί.

«Προχωράμε σωστά και προχωράμε και .........

στους χρόνους», επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για μείωση του ελλείμματος από το 13,6 στο 8,1%.

Τέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα με την πρώτη αξιολόγηση που θα υποβάλει η τρόικα τον Ιούλιο, λέγοντας ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί ή υλοποιηθεί οι περισσότερες από τις 28 δράσεις που πρέπει να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Ιουνίου. Προς τον σκοπό αυτό πρόκειται να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες τρία νομοσχέδια, για τη δημοσιονομική ευθύνη, για την σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των διοικητικών αποφάσεων με δημοσιονομικό κόστος.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Συνελήφθη έμπορος ηρωίνης στην Καλαμάτα

Στη σύλληψη ενός 42χρονου προχώρησε η Αστυνομία στην Καλαμάτα, διότι σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε ηρωίνη συνολικού βάρους 6,7 γραμ., την οποία προόριζε για εμπορία.

Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν και ο συλληφθείς θα .......

οδηγηθεί στον εισαγγελέα Καλαμάτας.

Αντιτίθενται στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

Πλήρως αντίθετα δηλώνουν τα μέλη του Συνδέσμου των Εταιρειών Εμπορίας (ΣΕΕΠΕ) με τη μετακύλιση των τελών κυκλοφορίας στην τιμή των καυσίμων, εξαιτίας του ενδεχομένου αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Ο κλάδος, σύμφωνα με το σύνδεσμο, βιώνει πρωτόγνωρη πτώση της κατανάλωσης καυσίμων και μεγάλη αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, λόγω αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης.

Τα μέλη του Συνδέσμου έκρουσαν τον ..........

κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας αύξησης, αναφέροντας ότι –πέραν της περαιτέρω πτώσης στην κατανάλωση και τη μη είσπραξη των αναμενόμενων κερδών από το κράτος- οι τυχόν νέες αυξήσεις θα οδηγήσουν και στην επιπρόσθετη αύξηση των τελικών τιμών καυσίμων εις βάρος των καταναλωτών.

Παράλληλα, θα υπάρξει γενικότερη επίπτωση στις τιμές και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα την αύξηση του τιμαρίθμου εις βάρος των καταναλωτών και πολλών άλλων επαγγελματικών ομάδων.

Τέλος, όπως ανέφεραν, η περαιτέρω μείωση καταναλώσεων καυσίμων, μαζί με τη νέα αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις του κλάδου (εταιρείες εμπορίας και πρατήρια καυσίμων) σε μείωση προσωπικού ή ακόμη και στην κατάρρευση.

Πηγή: Zougla.gr

Νέα αναστολή πλειστηριασμών έως 31 Δεκεμβρίου

Αναστέλλονται –με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή- έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2010, οι πλειστηριασμοί για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των €200.000.

Με τη, ρύθμιση - η οποία κατατέθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «διασυνοριακή πτώχευση» - παρατείνεται ουσιαστικά η αναστολή των παραπάνω πλειστηριασμών που είχε χορηγηθεί μέχρι την 30η Ιουνίου, για ένα ακόμη εξάμηνο.

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες, ..........

οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης, να ανακάμψουν και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των οφειλών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον αέρα οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Τον υφυπουργό Παιδείας κ. Γιάννη Πανάρετο θα συναντήσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, που εδώ και μία εβδομάδα έχει κηρύξει αποχή από τις διαδικασίες των Πανελλαδικών εξετάσεων, αφήνοντας μετέωρη τη βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων.

Την κατάσταση δυναμίτισε περαιτέρω χθεσινή ανακοίνωση της ομοσπονδίας που καλούσε τους καθηγητές να συνεχίσουν την αποχή τους από τα βαθμολογικά κέντρα, τονίζοντας ότι «παρά τις αρχικές υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το ύψος των αμοιβών, έχουμε πρωτοφανείς μειώσεις των ήδη χαμηλών αμοιβών των απασχολουμένων εκπαιδευτικών και την καταβολή τους σε βάθος χρόνου με το σύστημα των εντελλομένων και όχι με χρηματικά εντάλματα πληρωμής, όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία».

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, το μεγαλύτερο μέρος των ...........

γραπτών των υποψηφίων έχει ήδη βαθμολογηθεί.

Οι καθηγητές αντιδρούν για τις μειώσεις στις καταβολές των αποζημιώσεών τους και προειδοποιούν, ότι θα συνεχίσουν να απέχουν από όλες τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να επανέλθει το καθεστώς αποζημιώσεων, όπως ίσχυε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, είχε διαβεβαιώσει ότι οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν τα χρήματά τους.

Βολές από ΝΔ για εμπαιγμό των καθηγητών

Εν τω μεταξύ, για εμπαιγμό των καθηγητών, αλλά και πρόκληση αναστάτωσης σε γονείς και μαθητές κατηγορεί την κυβέρνηση η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, με αφορμή τη συνεχιζόμενη αποχή της ΟΛΜΕ.

«Για μία ακόμη φορά το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση αποδεικνύουν την αδυναμία τους να διαχειριστούν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων», επισημαίνει η κ. Βόζεμπεργκ, ενώ τονίζει ότι η καθυστερημένη έκδοση της ΚΥΑ καθυστερημένη έκδοση της ΚΥΑ καταλήγει σε βάρος των διαγωνιζόμενων.

«Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα προβλήματα που δημιουργούνται. Ας αντιληφθούν, επιτέλους, ότι ανεύθυνες κινήσεις δεν χωρούν στο χώρο της Εκπαίδευσης», καταλήγει.

Εκκληση υπ. Παιδείας στους βαθμολογητές των Πανελλαδικών

Ωστόσο έκκληση στους βαθμολογητές των Πανελλαδικών να συνεχίσουν τη βαθμολόγηση των γραπτών απηύθυνε η υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την Τρίπολη όπου περιοδεύει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα ζήτησε από τους καθηγητές να δείξουν αίσθημα ευθύνης, διαβεβαιώνοντας πως το ζήτημα που έχει ανακύψει εξετάζεται.

«Είναι ανάγκη, κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου, να γίνει αυτό για τα παιδιά μας, για τους μαθητές που έδωσαν ένα πολύ μεγάλο αγώνα, δίπλα τους ήταν οι εκπαιδευτικοί, δίπλα τους ήταν οι γονείς ας μην τα εγκαταλείψουμε τώρα. Τώρα που είναι η ώρα της βαθμολογίας είναι καλό να συνεχίσει και να μη σταματήσει η διαδικασία».

ΕΛΓΑ: Επιχορηγήσεις 5,5 εκατ. ευρώ για την προστασία καλλιεργειών

Πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για το έτος 2010 συνολικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, ενέκρινε ο ΕΛΓΑ

Όπως ανακοινώθηκε επίσης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ σχεδιάζουν την περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών από φυσικούς κινδύνους. Για τον σκοπό αυτό έχει συνταθεί και εξετάζεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός ευρύτερου προγράμματος συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το 2010, τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που ..........

θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α. είναι:

-O αντιπαγετικός ανεμιστήρας, για την προστασία των εσπεριδοειδών από τον παγετό,

- Η μετατροπή των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους και

- Το αντιχαλαζικό δίχτυ, για την προστασία των μηλοειδών, των πυρηνοκάρπων, της ακτινιδιάς, των αμπελοειδών καθώς και της ροδιάς από το χαλάζι.

Ειδικότερα, ο αντιπαγετικός ανεμιστήρας θα επιχορηγηθεί στους νομούς: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (Περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

Οι περιοχές που ο ΕΛΓΑ θα επιχορηγήσει τα αντιχαλαζικά δίχτυα είναι οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χανίων.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου 2010.

Συνάντηση Βουδούρη - Μπέζα για τα προβλήματα του νοσοκομείου Καλαμάτας.

Συνάντηση με το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Γιώργο Μπέζο, είχε σήμερα ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Διεξοδική συζήτηση έγινε για τη στελέχωση της ΜΕΘ και της μονάδας εμφραγμάτων, τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου , τη λειτουργία κινητής μονάδας ψυχικής υγείας καθώς επίσης και για την αξιοποίηση πόρων, από κληροδοτήματα και δωρεές προς το Νοσοκομείο.
Ο κ. Βουδούρης τόνισε στο Διοικητή τη ............

συνεργασία των δυο Γενικών Νοσοκομείων του Νομού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τέλος παρέλαβε υπόμνημα από το κ. Μπέζο, με τα προβλήματα του Νοσοκομείου, τα οποία θα θέσει άμεσα σε συνάντηση με την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της ποιότητας ζωής των Μεσσηνίων πολιτών.

«Καλλικράτης»: Το τελικό κείμενο του ΦΕΚ

Νόμος του κράτους και τυπικά είναι πλέον ο «Καλλικράτης» (Ν 3852/2010), καθώς δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 στο Φύλλο 87 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για το τελικό κείμενο που αριθμεί 136 σελίδες (από σελίδα 1785 έως 1920) και περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατά τη συζήτηση στη Βουλή.


Για να διαβάσετε το τελικό σχέδιο του ............

νόμου κάντε κλικ εδώ: Kallikratis_N.3852-2010.pdf

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 11ης Ιουνίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.






Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA

Στην μεγάλη αυτή διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου (μουντιάλ) έχει αφιερώσει σήμερα το λογότυπο της η Google.

Διαβάστε εδώ για το Μουντιάλ

Κατεβάστε από εδώ το xls αρχείο με όλους τους αγώνες της διοργάνωσης




Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA

Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ή αλλιώς Μουντιάλ είναι μιά ποδοσφαιρική διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA). Σε αυτήν παίρνουν μέρος οι εθνικές ομάδες των χωρών μελών της ομοσπονδίας, οι οποίες κατάφεραν να προκριθούν ύστερα από προκριματικούς αγώνες. Θεωρείται η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση η οποία καταφέρνει να προσελκύσει πλήθος θεατών, τηλεθεατών και χορηγών.

Για το έτος 2006 το παγκόσμιο κύπελλο .......

ποδοσφαίρου διεξήχθη στην χώρα της Γερμανίας με την συμμετοχή 32 εθνικών ομάδων και από τις πέντε ηπείρους. Νικήτρια ανακηρύχθηκε η ομάδα της εθνική ομάδα της Ιταλίας κερδίζοντας στον τελικό της διοργάνωσης την εθνική ομάδα της Γαλλίας στην διαδικασία των πέναλτι.

Πολυνίκης του θεσμού είναι η Βραζιλία με πέντε κατακτήσεις, ενώ σημαντικές επιτυχίες έχουν πετύχει επίσης η Αργεντινή, η Γερμανία και η Ιταλία. Η νικήτρια χώρα του 2006 είναι η Ιταλία

Ιστορία

Αν και η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο δημιουργήθηκε το 1857 (Sheffield Football Club), μόλις το 1905 έγινε η πρώτη συζήτηση για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος από τη FIFA (Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).

Το ποδόσφαιρο έκανε την πρώτη παγκόσμια εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο, αγώνες οι οποίοι δεν στέφθηκαν και με επιτυχία. Όμως 13 χρόνια αργότερα ο Ζιλ Ριμέ εκλέγεται πρόεδρος της FIFΑ και ονειρεύεται όλος ο πλανήτης να ενωθεί με μία ποδοσφαιρική μπάλα, επιδιώκει να μιλήσουν όλοι την γλώσσα του ποδοσφαίρου. Έτσι 6 χρόνια αργότερα, υπό την εποπτεία και προεδρία του Ριμέ, 5μελής επιτροπή (Μπονέ, Μέισλ, Ντελονέ, Φερετί και Λίνεμαν) σχεδιάζει τη δημιουργία του Πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι προτάσεις πέφτουν η μία μετά την άλλη, εγκρίνονται και ο Μπονέ γίνεται ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τελικά είναι η Ουρουγουάη, η χώρα στην οποία αποφασίζεται να διοργανωθεί ο πρώτος αγώνας του παγκόσμιου κυπέλλου, παρά τις αντιρρήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες απείλησαν με αποχή τους από το ΠΚ έαν αυτό γινόταν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τελικά στις 7 Ιουλίου 1930 γίνεται η πρώτη κλήρωση για τους 4(!) ομίλους του ΠΚ με μόνο 13 ομάδες να συμμετέχουν, ενώ 6 μέρες αργότερα το σφύριγμα του διαιτητή Ντομίνγκο Λομπάρντι, ξεκινά τον αγώνα Μεξικού-Γαλλίας. Στο 19ο λεπτό ο Γάλλος Λοράν ανοίγει το σκορ και γίνεται ο πρώτος παίκτης που θα σκοράρει σε παγκόσμιο κύπελλο. Τελικά οι Γάλλοι θα επικρατήσουν 4-1. Η ιστορία αρχίζει να γράφεται...

Τρόπαιο

Από το 1930 μέχρι το 1970, στους νικητές δινόταν το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ (φωτό). Αρχικά ήταν γνωστό ως Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά το 1946 μετονομάστηκε σε Ζιλ Ριμέ προς τιμήν του ανθρώπου που διοργάνωσε το Πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1970, η ποδοσφαιρική ομάδα της Βραζιλίας κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά και αποφασίστηκε να της δοθεί το κύπελλο μόνιμα. Όμως κλάπηκε το 1983 και δεν βρέθηκε ποτέ.

Μετά το 1970, σχεδιάστηκε ένα νέο τρόπαιο, γνωστό σαν Τρόπαιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Μετά τη κλοπή του Ζιλ Ριμέ, αποφασίστηκε να μη δοθεί ποτέ σε κανέναν μόνιμα, όσες φορές κι αν το κερδίσει μια ομάδα. Η Αργεντινή, Η Γερμανία (ως Δυτική Γερμανία), η Ιταλία κι η Βραζιλία, έχουν κερδίσει το δεύτερο τρόπαιο δύο φορές. Το τρόπαιο δεν θα αντικατασταθεί μέχρι το 2038, οπότε και θα γεμίσει ο χώρος στο κύπελλο, όπου αναγράφονται τα ονόματα των τροπαιούχων.

Το τρόπαιο έχει ύψος 36 εκατοστά, είναι από χρυσό 18 καρατίων και ζυγίζει 10,97 κιλά. Η βάση του αποτελείται από δυο στρώματα ημιπολύτιμου μαλαχίτη και στο κάτω μέρος του αναγράφονται οι χρονιές και οι νικητές του κυπέλλου από το 1974 και ύστερα.

Οι νικητές κρατάνε το κύπελλο για 4 χρόνια, μέχρι την επόμενη διοργάνωση και ύστερα παίρνουν ένα επιχρυσωμένο ακριβές αντίγραφο.

Πατήστε εδώ και κατεβάστε το αρχείο xls με όλες τις φάσεις του Μουντιάλ 2010
(Το αρχείο είναι στα Ελληνικά)