Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Εκλογές στην Τοπική Οργάνωση της ΝΔ Φιλιατρών

Στις κάλπες για την ανάδειξη νέας ΝΟΔΕ και νέων συμβουλίων στις Τοπικές Οργανώσεις καλούνται την Κυριακή τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Μοναδικός υποψήφιος για πρόεδρος της νέας ΝΟΔΕ στη Μεσσηνία είναι ο Περικλής Μαντάς.
Τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν σε 25 εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στην Καλαμάτα και στις έδρες των μεγάλων Δήμων.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και .........

θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Το πιό γευστικό και αρωματικό λάδι στον κόσμο.

Ο κύριος Ηλίας Μαμαλάκης σε μία εκδήλωση που έγινε στα Φιλιατρά στις 18/12/2005, επεσήμανε πως το φιλιατρινό λάδι είναι το πιο γευστικό και πιο αρωματικό ελαιόλαδο στον κόσμο. Αυτή η διαπίστωση από έναν τόσο ειδικό και διάσημο άνθρωπο είναι κάτι πολύ σημαντικό για το φιλιατρινό λάδι.

Υπάρχουν και άλλοι που έχουν πει τα ίδια πράγματα, κυρίως ξένοι έμποροι που αγοράζουν λάδια της περιοχής καθώς και οι Ιταλοί έμποροι που κάνουν εισαγωγές τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Τα ίδια έχουν πει επίσης κάποιοι περαστικοί .........

έμποροι ερευνητές καλού ελαιολάδου που ενδιαφέρονται για προσωπικούς τους πελάτες (κυρίως οικογένειες και καλά εστιατόρια στην Βρεττανία, Καναδά, Η.Π.Α.).

Ένας από αυτούς είναι ο κύριος Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, Ελληνοκαναδός δικηγόρος από το Τορόντο.
Ένας βαθύς γνώστης και συστηματικός ερευνητής του καλού ελαιόλαδου.
Ένας πολύ οργανωτικός και επιτελικός νους με χιλιάδες χιλιόμετρα έρευνας των τόπων και των ανθρώπων του καλού ελαιόλαδου.
Μας είπε λοιπόν ο κ. Αναγνωστόπουλος ότι από όσα λάδια δοκίμασε ψάχνοντας το πιο γευστικό και πιο αρωματικό ήταν το δικό μου από τα Φιλιατρά. Αυτό φυσικά ισχύει όχι μόνο για το δικό μου λάδι, αλλά γενικότερα για το Φιλιατρινό λάδι.

Είναι πλέον διαπιστωμένο από πολύ έγκυρους ανθρώπους ότι το Φιλιατρινό ελαιόλαδο είναι ξεχωριστό, μοναδικό, απαράμιλλο. Είναι το καλύτερο, το πιο γευστικό και πιο αρωματικό ελαιόλαδο στον κόσμο.
Οι λόγοι που το φιλιατρινό ελαιόλαδο έχει αυτές τις ιδιότητες είναι οι εξής:
Πρώτος λόγος: Ολόκληρος ο φιλιατρινός ελαιώνας είναι 100% Κορωναίϊκης ποικιλίας. Αποτελεί το κεντρικό κομμάτι του μεγαλύτερου συμπαγούς ελαιώνα Κορωναίϊκης ελιάς που υπάρχει στην Ελλάδα. Γύρω από την πόλη των Φιλιατρών υπάρχουν τα περισσότερα και αρχαιότερα ελαιόδεντρα Κορωναίϊκης ελιάς στη Μεσσηνία και στην Ελλάδα.
Τόσο παλιές χιλιοχρονίτικες ελιές δεν έχουμε δει σε άλλο μέρος. Μπορούμε να πούμε ότι εδώ είναι η πατρίδα της Κορωναίϊκης ελιάς. Για την ποιοτική υπεροχή του ελαιόλαδου Κορωναίϊκης ποικιλίας δε χρειάζεται να προσθέσω τίποτα. Είναι κάτι που το γνωρίζουν οι πάντες.
Το μόνο που θέλω να τονίσω είναι, ότι εδώ είναι η πατρίδα του.

Δεύτερος και κύριος λόγος: Η μακροχρόνια προσαρμογή στο περιβάλλον της συγκεκριμένης ποικιλίας (χιλιάδες χρόνια αφού εδώ είναι η πατρίδα της).
Επίσης το έδαφος και το τοπικό κλίμα, διότι και άλλα προϊόντα των Φιλιατρών παρουσιάζουν αυτή την ιδιαιτερότητα του αρώματος και της γεύσης. Αναφέρομαι στη σταφίδα που τον δέκατο ένατο αιώνα μέχρι τα μισά του 20ου είχε κατακτήσει τις αγορές της Ευρώπης, κυρίως Βρεττανίας και Γαλλίας και έφευγε τυποποιημένη από τα Φιλιατρά. Ακολουθούν τα κηπευτικά που τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν κατακτήσει τις αγορές της Αθήνας με την νοστιμιά τους και μόνο, χωρίς ποτέ κανείς να τα διαφημίσει.

Τρίτος λόγος: Σε αυτό το λόγο βασίζεται ο κύριος Ηλίας Μαμαλάκης. Υπάρχει μια τοπική παράδοση εκατοντάδων ετών στα Φιλιατρά, που οι Φιλιατρινοί μαζεύουν Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Φιλιατρών τις ελιές πολύ νωρίς πριν ακόμα ωριμάσει ο καρπός. Όταν η ελιά γυαλίσει, «σιδώσει», όπως λέμε εμείς, αρχίζει το μάζεμα.
Οι ελιές μαζεύονται με ράβδισμα πάνω σε καθαρά ελαιόπανα και συγκεντρώνονται μέσα σε πάνινα σακιά. Από εκεί χωρίς καθυστέρηση πάνε στο ελαιοτριβείο.

Η ψιλή άγουρη Κορωναίϊκη ελιά δεν σπάει, δεν οξειδώνεται η σάρκα της και δεν αλλοιώνεται, διότι υπάρχει η άμεση ελαιοποίηση.
Οι Φιλιατρινοί από παράδοση και συλλογική πρακτική νοιώθουν αποτροπιασμό να βάζουν τις ελιές τους σε πλαστικά σακιά ή να καθυστερήσουν την ελαιοποίηση. Το αντίθετο συμβαίνει κατά κανόνα σε όλα τα άλλα μέρη της Ελλάδας. Με αυτή την από αιώνων παράδοση και νοοτροπία των Φιλιατρινών, το λάδι τους μαζεύεται όταν ακόμα είναι πολύ νέο, άγουρο, με όλα τα αρώματα, τις γεύσεις και όλες τις χάρες του.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ελαιοτριβεία με συνεχή ροή νερού στο πλυντήριο ελαιοκάρπου. Επίσης έχουν την τεχνολογία και πρακτική της ψυχρής έκθλιψης. Όταν ο παραγωγός επιλέξει ένα τέτοιο ελαιοτριβείο και αποθηκεύσει το λάδι του σε ανοξείδωτα (18/10) και αεροστεγή τεπόζιτα μέσα σε σκοτεινή και δροσερή αποθήκη, χωρίς υγρασία και μυρωδιές, το λάδι του θα είναι «θεϊκό».

Αξίζει να ψάξει κανείς τους λόγους που εδραίωσαν την παράδοση των Φιλιατρών σχετικά με το πρώιμο μάζεμα της ελιάς. Εικάζονται τα εξής: Τα παλιά χρόνια, οι ελαιώνες ήταν σχετικά λίγοι, και όλος ο υπόλοιπος τόπος βουνό – γιαλό ήταν σταφίδες και αμπέλια. Υπήρχαν και αρκετά χωράφια για γεννήματα. Με τις μεθόδους και τα μέσα που καλλιεργούσαν τότε δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια για τις ελιές, διότι έπρεπε να μονοβεργήσουν και να ξελακώσουν τις σταφίδες και τα αμπέλια. Ακόμα να οργώσουν και να σπείρουν τα γεννήματα.

Παράλληλα ερχόταν ο φιλιατρινός χειμώνας με τα σαρανταήμερα ψιλοβρόχια, και τα Νικολοβάρβαρα που επιδείνωναν την κατάσταση και στένευαν ακόμα τα χρονικά περιθώρια. Μέσα στο Δεκέμβρη το φιλιατρινό κανάλι, φάτσα στο Ιόνιο, έβγαζε χαλάζια που ρήμαζαν την ελαιοπαραγωγή.
Η πίεση του χρόνου και ο φόβος της θεομηνίας καταστάλαξαν στο συλλογικό υποσυνείδητο των Φιλιατρινών τη «φούγα» και τη «φούρια» του ραβδιού.
Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε η παράδοση που θέλει το πρώιμο μάζεμα της ελιάς με αποτέλεσμα το θεϊκό φιλιατρινό λάδι.

Του Χαρ. Ν. Παναγάκη Ελαιοπαραγωγού - Βιοκαλλιεργητή

Το πήραμε από την εφημερίδα "Ελληνική Φωνή" που εκδίδεται στο Σικάγο των ΗΠΑ από τον Φιλιατρινό Συμπατριώτη μας Δημήτρης Ν. Γεωργακόπουλο.

Ολόκληρη την εφημερίδα μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.

Η απάντηση του Μητροπολίτη για την παρουσία του στο συλλαλητήριο των Φιλιατρών.

Στο φύλλο της εφημερίδος σας της 27ης Μαΐου 2010 δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο: «Αντιδράσεις στην Κυπαρισσία για τη συμμετοχή Χρυσοστόμου στη συγκέντρωση στα Φιλιατρά».

Σχετικά με τα αναγραφόμενα σ’ αυτό επιθυμούμε να γίνουν γνωστά τα εξής:

1. Ουδεμία αντίδραση ή παράπονο έχει εκφρασθεί μέχρι σήμερα προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο από πρόσωπο ή φορέα σχετικά με το θέμα αυτό.
2. Η συγκέντρωση, που έγινε στα Φιλιατρά, με αίτημα τη δημιουργία και δεύτερου δήμου στην Τριφυλία, δεν ήταν «πολιτικό συλλαλητήριο». Αφορούσε ένα τοπικό θέμα και ο Μητροπολίτης θεώρησε καθήκον του να συμπαρασταθεί στα πνευματικά του παιδιά, που διεκδικούν κάτι προς όφελος του τόπου τους.
Ο Σεβασμιώτατος δεν αναμειγνύεται σε πολιτικές ..........

υποθέσεις ούτε έχει καμία σχέση με κόμματα και παρατάξεις, όπως έχει αποδείξει κατά την τριετή ποιμαντορία του και όπως άλλωστε δήλωσε σαφώς και μετ’ επιτάσεως κατά την σύντομη ομιλία του στην εν λόγω συγκέντρωση.

3. Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος δεν άγεται και φέρεται από κανέναν. Δεν δέχεται υπαγορεύσεις ούτε ανέχεται πιέσεις. Ενεργεί ελευθέρως, αυτοβούλως και υπευθύνως στα πλαίσια της ποιμαντικής του ευαισθησίας, που άπτεται όχι μόνο καθαρώς πνευματικών θεμάτων του ποιμνίου του, αλλά και όλων των σοβαρών προβλημάτων που το απασχολούν. Οπως στην περίπτωση αυτή συμπαραστάθηκε στους κατοίκους των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων, έτσι κατά το παρελθόν συμπαραστάθηκε στους κατοίκους της Ολυμπίας κατά τη διάρκεια των πυρκαϊών ή στους κατοίκους των Κρεστένων που αγωνίζονταν για τη μη κατάργηση του Νοσοκομείου τους.

4. Με δεδομένα τα ανωτέρω δεν είναι κατανοητό υπό ποίαν έννοιαν συγκαλείται «έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο» στο Δήμο Κυπαρισσίας με «μοναδικό θέμα» την παρουσία και ομιλία του Μητροπολίτου μας στη συγκέντρωση των Φιλιατρών. Ο Μητροπολίτης έχει υποχρέωση να δίδει λόγο για τις αποφάσεις του σε οποιοδήποτε αυτοδιοικητικό όργανο; Ή οποιοδήποτε Δημοτικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να ελέγχει το Μητροπολίτη για το πού θα πάει και τι θα πει; Μήπως τέτοιες ενέργειες εκθέτουν εκείνους που τις προτείνουν;

5. Η συμπαράσταση του Μητροπολίτου στο αίτημα των Δήμων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων δεν αποτελεί κίνηση κατά της Κυπαρισσίας ούτε κατά διάνοιαν. Η Κυπαρισσία είναι και θα είναι το κέντρο της Επαρχίας, η έδρα της Μητροπόλεώς μας και έδρα Δήμου.
Εάν υπήρχε κίνδυνος να στερηθεί κάτι ή να ζημιωθεί σε κάτι, ασφαλώς και ο Επίσκοπός της θα ήταν πρώτος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της. Ο Μητροπολίτης αγαπά, τιμά και στηρίζει την πόλη στην οποία εδρεύει και μονίμως κατοικεί. Δεν είναι όμως Μητροπολίτης μόνο της Κυπαρισσίας.
Όλες οι πόλεις και τα χωριά της Τριφυλίας και της Ολυμπίας ζητούν και χρειάζονται την πατρική του μέριμνα και συμπαράσταση. Και είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται κοντά τους σε κάθε δύσκολη στιγμή. Αυτό προσπαθεί να κάνει πάντοτε, αδιακρίτως και ανεξαιρέτως.

6. Πριν από δύο ακριβώς χρόνια (26-5-2008) επιστολογράφος σας κατηγορούσε το Μητροπολίτη μας για μεροληψία υπέρ της Κυπαρισσίας έναντι των Χριστιάνων με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως. Πριν τρεις μήνες (2-2-2010) άλλος, πάλι με επιστολή του στην εφημερίδα σας, τον κατηγορούσε για υποβάθμιση της Πανηγύρεως των Φιλιατρών με σκοπό την προβολή της Κυπαρισσίας.
Τώρα κατηγορείται για μεροληψία υπέρ των Φιλιατρών και κατά της Κυπαρισσίας, δυστυχώς όχι από ιδιώτες, αλλά από αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που όπως φαίνεται
δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τον πειρασμό του τοπικισμού.
Και σ’ αυτούς δίνουμε την ίδια απάντηση που δώσαμε και στους προηγουμένους: «Η Ιερά Μητρόπολις περιβάλλει με την ίδια στοργή όλες τις πόλεις και όλα τα χωριά της Επαρχίας μας. Τοπικισμοί και αλληλοϋποβλέψεις είναι μακριά από το πνεύμα αγάπης και ενότητος που κηρύσσει η Εκκλησία. Κάθε ενέργειά μας έχει στόχο την πνευματική ανύψωση και τη ψυχική ωφέλεια των πιστών και μόνο».

Τοποθέτηση για το θέμα που έχει προκύψει με τον Μητροπολίτη‏

Με αφορμή την σύγκλιση εκτάκτως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κυπαρισσίας Δευτέρα 31-5-10, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Με ποια αρμοδιότητα το Δημοτικό συμβούλιο ασχολείται με ένα θέμα που είναι έκτος της αρμοδιότητάς του ως μη πολιτικό άλλα εκκλησιαστικό θέμα;

Αν εξάλλου θεώρησε ως πολιτική την κίνηση του σεβασμιότατου την παρουσία του, στο συλλαλητήριο στα Φιλιατρά, και κρίνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, πως ως πολιτικό όργανο μπορεί να κρίνει την συμπεριφορά του Μητροπολίτη μας, αφού τον θεωρεί, και έτσι είναι, μη πολιτικό πρόσωπο.

Ποιο είναι το πρόβλημα αν γινόταν ένας .......

ακόμη Δήμος στην Τριφυλία; Η τοποθέτηση σύσσωμων των πολιτικών εκπροσώπων της Μεσσηνίας ήταν θετική στην θέση αυτή, αφού εκτός των άλλων προβλημάτων θα έμεναν άλλα και θα δημιουργώντουσαν θέσεις εργασίας στα Φιλιατρά και στους Γαργαλιάνους.

Θεωρώ άστοχη την ενέργεια αυτή και θα παρακαλούσα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυπαρισσίας να ακυρώσει την έκτακτη συνεδρίαση του της Δευτέρας 31-5-10.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας χαίρει την αναγνώριση του λαού της Τριφυλίας, και τον ευχαριστούμε για την συμπαράσταση του σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περιοχές της Τριφυλίας και της Ολυμπίας.

Η συνέχεια του Δήμου Τριφυλίας απαιτεί κατά την ταπεινή μου γνώμη την ομόνοια των κάτοικων της ,και σ αυτή την κατεύθυνση η εκκλησία έχει καταδείξει το θετικό της ρόλο.

Γιάννης Σάκκουλας
Καθηγητής
Γραμματέας του ΔΣ του συλλόγου καθηγητών Β Μεσσηνίας.

Απόψε ο τελικός της Eurovision.

Έφτασε η ημέρα των φίλων της Eurovision.

Στις 10 απόψε το βράδυ αρχίζει ο μεγάλος τελικός του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, στον οποίο κυριαρχούν οι μπαλάντες, ενώ πολλές χώρες δείχνουν να ικανοποιούνται απλά με τη συμμετοχή τους, χωρίς να διεκδικούν διάκριση.

Ίσως αυτό οφείλεται στην κακή ψυχολογία που προκαλεί η οικονομική κρίση που πλανάται πάνω από την Ευρώπη, ίσως πάλι όλο και περισσότερες χώρες να συνειδητοποιούν ότι αυτό το "πανηγύρι" δεν έχει να τους προσφέρει κάτι σημαντικό, εκτός από κάποια ψυχαγωγικά δίωρα μέσω τηλεόρασης.

Στο Όσλο, τα πάντα είναι έτοιμα για ..........

τον αποψινό τελικό. Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 22:00 με ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, ενώ ο Alexander Rybak -ο περσινός νικητής- θα μας τραγουδήσει το «Fairytale».

Οι τρεις παρουσιαστές θα μας καλησπερίσουν και θα δώσουν το σύνθημα για την έναρξη της ψηφοφορίας (φέτος για πρώτη φορά ξεκινά από το πρώτο τραγούδι και ολοκληρώνεται περίπου 15 λεπτά μετά το τελευταίο).

Οι 25 χώρες που θα διαγωνισθούν στον τελικό της 55ης Eurovision είναι: Ελλάδα, Κύπρος, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Ρωσία, Πορτογαλία, Σερβία, Βέλγιο, Αλβανία, Λευκωρωσία, Ισλανδία, Γεωργία, Ουκρανία,Τουρκία,Ισραήλ, Ιρλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Αρμενία, Δανία.
Και βέβαια υπάρχουν και οι χώρες που περνούν στον τελικό απευθείας, οι οποίες είναι: Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Γερμανία.

Έρχονται μειώσεις μισθών έως 20% και στον ιδιωτικό τομέα

Το κύμα μείωσης των μισθών παρασύρει και τον ιδιωτικό τομέα, σε μία προσπάθεια οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ συνδικάτων, κυβέρνησης και ΣΕΒ για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ η ΓΣΕΕ προετοιμάζει νέες απεργίες.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», οι περικοπές των αμοιβών φτάνουν έως και το 20%, ενώ στα υψηλόβαθμα στελέχη (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους) πολλών επιχειρήσεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανέρχονται έως και στο 35%.
Στις τράπεζες λόγω των κακών αποτελεσμάτων ......

έχουν ήδη κοπεί τα μπόνους.

Το ποσοστό των απολύσεων πρόκειται να αυξηθεί από το 2% στο 4% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζόμενους. Το ύψος της αποζημίωσης θα συζητηθεί σε διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και έως τον Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει το καθεστώς.

Τεταμένες οι σχέσεις κυβέρνησης-ΓΣΕΕ

Εν τω μεταξύ βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις ΓΣΕΕ-κυβέρνησης λόγω των επώδυνων αλλαγών που ετοιμάζονται στο υπουργείο Εργασίας τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στις εργασιακές σχέσεις.

Η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν προσέρχεται στη συνάντηση της Δευτέρας για τις αλλαγές που έρχονται στις εργασιακές σχέσεις, αλλά καλεί με επιστολή της και τις εργοδοτικές οργανώσεις να μην ανταποκριθούν.

«Ελάτε να διαπραγματευτούμε μαζί τη συλλογική σύμβαση και να μην αποδέχεστε την κρατική παρέμβαση στα εργασιακά», προτρέπει η ΓΣΕΕ σε επιστολή της προς τους προέδρους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Στην ουσία η ΓΣΕΕ προσπαθεί να θέσει όλες τις οργανώσεις απέναντι στις αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο, να φαίνεται να το πετυχαίνει, καθώς ο ΣΕΒ τίθεται υπέρ ορισμένων από τα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: in.gr

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 29ης Μαΐου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.