Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Δημοψήφισμα τώρα!

Η κυβέρνηση εξελέγη με ένα πρόγραμμα και εφαρμόζει το διαμετρικά αντίθετο. Λέει ότι δεν γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Χρειάστηκε να καταρτίσει δύο Προγράμματα Σταθερότητας μέσα σε δύο μήνες και τώρα να συζητεί με το ΔΝΤ τρίτο Πρόγραμμα. Αυτή καθαυτή η επιλογή κηδεμονίας της Ελλάδας από το ΔΝΤ συνιστά κρίσιμη ανατροπή των διεθνών προσανατολισμών της χώρας και πυροδοτεί κατάρρευση του μεταπολιτευτικού κοινωνικού κράτους. Υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Όταν μάλιστα στις άλλες χώρες της Ε.Ε. θα ψηφίσουν τα κοινοβούλια για τους όρους...

δανεισμού της Ελλάδας, η δική μας Βουλή αποστερείται θεμελιωδών αρμοδιοτήτων της. Αν έχει κάποιο νόημα ο θεσμός του δημοψηφίσματος, που πρότεινε και το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, είναι σήμερα. Δημοψήφισμα τώρα για την τριπλή εποπτεία Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ!
Πηγή: Εφημερίδα



Β' Τοπική 1ος Όμιλος: Τα αποτελέσματα της 23ης Αγωνιστικής.



Και η βαθμολογία της Αγωνιστικής




Πηγή: Blog Νίκη Πλάτης

Τζόκερ 18/4 Κλήρωση και διαλογή.

ΤΖΑΚ ΠΟΤ είχαμε στην αποψινή κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ.
Αισθητα μειωμένος ο αριθμός των στηλών που παίχτηκαν
Αναλυτικά οι τυχεροί αριθμοί και η διαλογή:

Οι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ: ..........




Τα κέρδη:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΥΧΕΡΟΣ με 5+1 επιτυχίες => ΤΖΑΚ ΠΟΤ

4 τυχεροί με 5 επιτυχίες κερδίζουν 54.805,19 Ευρώ

24 τυχεροί με 4+1 επιτυχίες κερδίζουν 2.500,00 ευρώ

660 τυχεροί με 4 επιτυχίες κερδίζουν 50,00 ευρώ

1.122 τυχεροί με 3+1 επιτυχίες κερδίζουν από 50,00 ευρώ.

26.353 τυχεροί με 3 επιτυχίες κερδίζουν από 2,00 ευρώ

14.361 τυχεροί με 2+1 επιτυχίες κερδίζουν από 2,00 ευρώ.

67.852 τυχεροί με 1+1 επιτυχίες κερδίζουν από 1,50 ευρώ


Στην επόμενη κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ το ποσό που θα μοιραστούν οι τυχεροί της πρώτης κατηγορίας (5+1) θα είναι τουλάχιστον 1.100.000 €

Δ' Εθνική 6ος Όμιλος. Τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής



Και η βαθμολογία της Αγωνιστικής




Πηγή: ΑΠΣ Εράνη Φιλιατρών

ΔΝΤ: Τα λεφτά σας και την ζωή σας

Βρήκαμε το πιστόλι!
Απομακρύνεται, στη σφαίρα του απίθανου πετάει πια η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες χωρίς να προσφύγει στον μηχανισμό της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Φρόντισαν γι’ αυτό οι αγορές, ανεβάζοντας την περασμένη εβδομάδα ξανά τα spreads πάνω από τις 420 μονάδες. Άμεσος είναι ο κίνδυνος να μας επιβληθούν τώρα απ’ έξω πολιτικές που, στο όνομα του χρέους, θα επιδεινώσουν καταστροφικά την κατάσταση της οικονομίας.
Το σήμα έδωσε το περασμένο Σάββατο (10/4) ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, όταν σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil, έλεγε ότι για την Ελλάδα, που ως μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, «το μόνο αποτελεσματικό μέσο που απομένει είναι ο αποπληθωρισμός. (...) Και γίνεται επώδυνο. Σημαίνει μειούμενους...

μισθούς - και μειούμενες τιμές. Η Ελλάδα πρέπει ακριβώς να πάει πίσω, να κάνει ανάποδα στον δρόμο που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια».

Η αποστροφή αυτή του προερχόμενου από το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα -και από ό,τι λέγεται, φιλοδοξούντος να επιστρέψει εκεί του χρόνου- Στρος-Καν σόκαρε πολλούς. Διότι γνωστή είναι μεν η απώλεια ανταγωνιστικότητας που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία έχοντας, αφότου μπήκαμε στο ευρώ, κάθε χρόνο υψηλότερο πληθωρισμό και ακόμα υψηλότερες μέσες αυξήσεις μισθών από την Ευρωζώνη, ετήσιες διαφορές ρυθμών που σωρεύθηκαν μέσα στη δεκαετία και αντανακλώνται στη μεγάλη διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος και χρέους. Κατανοητό έχει γίνει επίσης ότι η πορεία αυτή δεν θα μπορούσε να εξακολουθήσει, ότι χρειάζεται και πάλι να αυξηθούν η αποταμίευση και οι επενδύσεις για να βελτιωθεί η παραγωγική ικανότητα της χώρας, η απασχόληση, τα εισοδήματα. Ας πέσει πια η παραφουσκωμένη ιδιωτική κατανάλωση αφού φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, άρχισε να λέγεται. Στην αριστερά μάλιστα επιμένουμε σε ριζική ανακατανομή των πόρων για να αμβλυνθούν οι πολύ μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες, αλλά και για να στηριχθεί η ανάπτυξη, τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον.

Όμως ο αποπληθωρισμός, που εισηγείται τώρα για τη χώρα μας επισήμως το ΔΝΤ, είναι η παγίδα, συνέπεια της ύφεσης, που όλες οι χώρες θέλουν να αποφύγουν. Κοντά δύο δεκαετίες είχε κολλήσει εκεί η Ιαπωνία, είναι ο τρόμος των οικονομολόγων. Η γενικευμένη μείωση των μισθών -10% φέτος, όπως στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για να φτάσει μέχρι 30% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς σε ανύποπτο χρόνο, πρόπερσι, ειδικών του Ταμείου- αντίστοιχα και των τιμών στα εγχώρια παραγόμενα αγαθά και τις υπηρεσίες, επομένως και των εισοδημάτων, και της παραγωγής, και της απασχόλησης, και των επενδύσεων, γίνεται μια καθοδική σπείρα που μειώνει το ΑΕΠ για να το καθηλώσει εντέλει επί χρόνια σε χαμηλότερα επίπεδα. Θα πέφτουν, παράλληλα, και τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Το μόνο μέγεθος που δεν μειώνεται, αντίθετα αυξάνεται σε απόλυτους όρους και ακόμα περισσότερο ως προς το ΑΕΠ, είναι το χρέος. Τότε όμως είναι και αν είναι που δεν θα μπορούν να πληρωθούν τόκοι και χρεολύσια. Οδηγούμαστε δηλαδή σε δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και στη χρεωκοπία.

Θα αναρωτιόταν κανείς μήπως έγινε κάποιο φραστικό λάθος στην απόδοση των λεχθέντων από τον -οικονομολογο άλλωστε- Ντομινίκ Στρος-Καν. Όμως όχι. Πλήθυναν τις τελευταίες μέρες στον διεθνή οικονομικό Τύπο τα άρθρα που εκθειάζουν αυτήν ακριβώς τη συνταγή. Φέρεται να την υπαινίχθηκε την Πέμπτη ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος, τούτη την κρίσιμη ώρα, σχεδιάζει πώς θα καταστήσει αυστηρότερο το Σύμφωνο Σταθερότητας για το μέλλον, αυτό συζητούσαν οι υπουργοί προχθές στη Μαδρίτη...

Και η τριπλή αποστολή, ΔΝΤ, ΕΚΤ και Επιτροπής, που θα «διαβουλεύονται» από αύριο με τους εδώ αρμόδιους για τους όρους ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας, αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, έρχονται με αυτό το ερώτημα πρώτο-πρώτο στις αποσκευές τους: Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια δραστική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα φέτος; Το ερώτημα είναι τόσο πιο ανόητο, όσο αυτοί που το θέτουν φαίνεται να αγνοούν παντελώς τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και αγοράς εργασίας, τον πολύ μεγάλο αριθμό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τους πολλούς εργαζόμενους που απασχολούνται με άτυπες μορφές, σαν δήθεν αυταπασχολούμενοι, για να αμείβονται λιγότερο, τους πολλούς αμειβομένους εκτός συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.λπ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, που επικρίνει την κυβέρνηση γιατί δεν ζήτησε ακόμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού, πιστεύει άραγε, σε αντίθεση με όσα διατεινόταν ώς τώρα, ότι χρειάζεται να μειωθούν οι ονομαστικοί μισθοί;

Πριν από μία εβδομάδα, ωστόσο, ο Όλι Ρεν και ο Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ εγκωμίαζαν τα μέτρα που είχαν αποφασίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση, «πειστικά» τα είχε χαρακτηρίσει στην τελευταία του συνέντευξη ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ζητώντας μόνο να εφαρμοστούν με αυστηρότητα - και μην έχοντας κανένα λόγο να αμφιβάλει ότι αυτό θα γίνει, όπως πρόσθεσε. Τί μεσολάβησε και ξαφνικά κρίνονται ανεπαρκή, και απαιτείται να ληφθούν άλλα, σκληρότερα;

Η δραματική στροφή από τις 11 στις 19 Απριλίου

Η Ελλάδα βρίσκεται «στον σωστό δρόμο» και δεν θα αναγκαστεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διάσωσης, εκτιμούσε προχθές ακόμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ διευκρίνιζε εξάλλου ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει βοήθεια. Διέψευδε μάλιστα ότι συζητήθηκε καν το θέμα, όλα σχεδόν ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής (11/4), καθησύχαζε, δηλαδή τα διμερή δάνεια 30 δισ. ευρώ φέτος με επιτόκιο 5% περίπου που θα ήσαν διαθέσιμα από την Ευρωζώνη, το υπόλοιπο από το ΔΝΤ με τους δικούς του όρους. Αλλά αν πράγματι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν πολυασχολήθηκαν προχθές με το ελληνικό πρόβλημα, πόσο πειστική αξιολογούσαν άραγε τη «λύση» στην οποία κατέληξαν την περασμένη Κυριακή, όταν στη Γερμανία καταπολεμάται λυσσαλέα, πολιτικά, στην κοινή γνώμη και δικαστικά; Με τα spreads οι αγορές πάντως έδειξαν ότι «δεν πείστηκαν».

Απαντώντας προχθές στη Βουλή στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για πρώτη φορά παρέλειπε την επιδίωξη να μη χρειαστούμε τον μηχανισμό: η ενεργοποίησή του ή μη, περιορίστηκε να τονίσει, θα αποφασιστεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Είχε προηγηθεί η επιστολή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους Όλι Ρεν, Ζαν - Κλοντ Τρισέ και Ντομινίκ Στρος - Καν, όπου ζητούσε «διαβουλεύσεις πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών», για την περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα ζητούσε τη βοήθεια. Και σε άμεση ανταπόκριση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποστέλλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα ήδη από αύριο το πρωί, το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξεκινούν έτσι «διαβουλεύσεις» οι οποίες, από ό,τι φαίνεται, θα δεσμεύσουν τις οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας για αρκετά χρόνια, με πολύ μικρά περιθώρια εναλλακτικών επιλογών. Από τη στιγμή που θα ομολογήσουμε ότι φτάσαμε σε αδυναμία να δανειστούμε, είτε οι «αγορές» μάς δανείζουν υπερβολικά ακριβά, είτε δεν μας δανείζουν καθόλου -και μόλις μιαν ανάσα απέχουμε από τη στιγμή αυτή- οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ που προσφέρονται να μας χρηματοδοτήσουν θα υπαγορεύσουν τους όρους. Πριν από όλα θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα τους ξεπληρώσουμε τα καινούργια δανεικά, αλλά και τα παλιά από τις αγορές, ευρωπαϊκές τράπεζες δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μέρος, ώστε να πάψει το ελληνικό δημόσιο χρέος να συνιστά παράγοντα χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Ήταν αφελής η προσδοκία όσων σχεδίασαν τον μηχανισμό, ότι οι αγορές θα δέχονταν για την Ελλάδα ένα επιτόκιο που θα πλησίαζε το 5% πακέτου τους, σχολίαζε ο Lex των Financial Times. Οι επενδυτές ξέρουν ότι δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί τα διαδικαστικά, ο ρόλος του ΔΝΤ, η συνεργασία του με την Επιτροπή, ότι σε μια σειρά χώρες η βοήθεια πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Δοκιμάζουν τη συνοχή της Ευρωζώνης, θα ερμηνεύαμε εμείς.

«Να ξαναβρούμε την ευρωπαϊκή ελπίδα» καλούσε χθες από την Le Monde, παρεμβαίνοντας ύστερα από πολύν καιρό, ο Ζακ Ντελόρ. Και έγραφε με αφορμή την Ελλάδα: «Θα υπάρξει καιρός, όταν τελειώσει η κρίση, να επαναπροσδιορίσουμε τους κανόνες λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Σήμερα όμως ζωτική σημασία έχει να κάνουμε συγκεκριμένη την αλληλεγγύη μας στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Εκτός και αν κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν τους μαθητευόμενους μάγους».
Της Ελίζας Παπαδάκη



22 μέτρα - σοκ φέρνει αύριο το ΔΝΤ

Μέτρα - σοκ που υπερβαίνουν το πνεύμα της ατζέντας την οποία επέβαλαν οι Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο στην Αθήνα σχεδιάζει το τριπλό διευθυντήριο που από αύριο συγκυβερνά -στα της οικονομικής πολιτικής- την Ελλάδα (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Στην επιβολή των μέτρων, η τρόικα συνεπικουρείται από το κλίμα δημοσιονομικής τρομοκρατίας που έχει “μουδιάσει” την κοινή γνώμη και από αγορές, οίκους, διεθνείς αναλυτές και κερδοσκόπους με τα καταστροφολογικά σενάρια και τους μονόδρομους αποφυγής τους.
Κοινός παρονομαστής των πιέσεων είναι σε εξαιρετικά βραχυχρόνια περίοδο η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και σε μεσοπρόθεσμη η λήψη μέτρων καινοφανούς σκληρότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η οικονομική πολιτική της Ελλάδας θα υπαγορεύεται από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη...

και Ουάσιγκτον, με μόνο ελληνικό δικαίωμα αυτό της διαπραγμάτευσης για μερικά μέτρα, αλλά, και πάλι, η Αθήνα θα “δικαιούται” να απορρίψει ένα μέτρο μόνο εφόσον υποκαθίσταται από ένα άλλο “ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος”. Ένα από αυτά τα μέτρα για τα οποία προς το παρόν αναζητείται από την κυβέρνηση αντικατάσταση είναι οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Καθώς αύριο εγκαθίσταται η τρόικα μετά την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στον επίτροπο Όλι Ρεν, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ για “...διαβουλεύσεις πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου...”, ο φάκελος που έχει ετοιμάσει σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ προς διαβούλευση θα προβλέπει τα εξής μέτρα:
Ιδιωτικοποιήσεις. Η τρόικα θα θέσει, όπως εκτιμάται, ζήτημα επίσπευσης του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι με τους σημερινούς ρυθμούς και με την κατάσταση που επικρατεί στο χρηματιστήριο και την αγορά, τα 2,5 δισ. ευρώ που ευελπιστεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση το 2010 θα μείνουν “όνειρο θερινής νυκτός”. Σύμφωνα με το ΠΣΑ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 5,75 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.

Κατάργηση μονιμότητας στο Δημόσιο

Απολύσεις στο Δημόσιο. Η οδηγία προς την ελληνική κυβέρνηση θα είναι «λιγότερο κράτος”. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσιγκτον πρόκειται να εισηγηθούν τον περιορισμό του υφιστάμενου προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τον χαρακτηρισμό μέρους του ως “πλεονάζοντος”. Μάλιστα, η κυβέρνηση τόσο διά του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου όσο και διά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει προϊδεάσει την κοινή γνώμη για απολύσεις συμβασιούχων, όχι μόνο ορισμένου αλλά και αορίστου χρόνου, με το επιχείρημα ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει την κατάργηση θέσεων, άρα και την απόλυση του αντίστοιχου εργαζόμενου.
Συγχωνεύσεις και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, κάτι που θα οδηγήσει στη συνέχεια σε ακρωτηριασμό του κράτους και σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ναυτιλιακών και κατασκευαστικών εταιρειών.
Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης με επέκταση του εργάσιμου βίου στα 40 χρόνια.
Περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Ύψος συντάξεων με βάση τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου σε μεγαλύτερο διάστημα του σημερινού (αντί για υπολογισμό με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας).
Νέα αύξηση των φορολογικών βαρών, ακόμη και με νέα αναπροσαρμογή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία με τα αναγκαία φορολογικά έσοδα που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Περικοπή μισθών (13ου και 14ου μισθού και σύνταξης από τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους) στον δημόσιο τομέα.
Περικοπές αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα.
Μηδενική εισοδηματική πολιτική τουλάχιστον ώς το 2012.
Μείωση των αφορολογήτων ορίων στα ακίνητα.
Μετάπτωση από το σύστημα φορολόγησης επί αντικειμενικών αξιών βάσει αγοραίων.
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
Αύξηση συντελεστών Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Απελευθέρωση των απολύσεων.
Μηδενικές προσλήψεις ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Απελευθέρωση των απολύσεων.

Τα μέτρα αυτά τελούν υπό διόρθωση, ένταση ή μετριασμό, πάντα όμως με βάση την αρχή του ισοδύναμου αποτελέσματος. Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και από το εσωτερικό της χώρας κατατίθενται προτάσεις για μεγαλύτερη ένταση των μέτρων, όπως λ.χ. της Alpha Bank για αποκρατικοποιήσεις άνω των 12 δισ. ευρώ την πενταετία 2010-2014 όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της, με είσπραξη 1,5 με 2,5 δισ. ευρώ το 2010 και μεγαλύτερα ποσά κατά την περίοδο 2011-2013 στην οποία αναφέρεται το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) 2010-2013.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσιγκτον πρόκειται να εισηγηθούν τον περιορισμό του υφιστάμενου προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τον χαρακτηρισμό μέρους του ως “πλεονάζοντος”
Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ





Κουτρουμάνης σε Νάντια Γιαννακοπούλου: «Έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία έκδοσης ατομικών συνταγολογίων και διενεργείται διαγωνισμός

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε απάντηση της σε αναφορά που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανακοίνωσε ότι για τη διάθεση συνταγολογίων στους δικαιούχους ασφαλισμένους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νομού Μεσσηνίας διενεργείται ήδη διαγωνισμός από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στη συνέχεια, σχετικά με το αίτημα για ελεύθερη επιλογή ..........

ιατρού από τους ασφαλισμένους, ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε την κ. Γιαννακοπούλου ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Φαρμακευτικής Περίθαλψης του Ιδρύματος, αρμόδιοι για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ιδρύματος, είναι μόνο οι ιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι ιατροί των ΚΑΠΗ και οι ιατροί των Κέντρων Υγείας και των Ιατρείων του ΕΣΥ και επομένως δεν προβλέπεται η ελεύθερη επιλογή ιατρού για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ιδρύματος.

Ανακοίνωση Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με πυροσβεστική Διάταξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η καύση αγροτικών εκτάσεων για τους Νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας από 01-05-2010 έως και 31-10-2010 χωρίς την έκδοση άδειας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν πρώτα όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την αποτροπή πυρκαγιάς.

Επίσης, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας απαγορεύεται η χρήση ...........

πυρός στα δάση, στις δασικές, στις χορτολιβαδικές εκτάσεις καθώς και στις βραχώδεις πετρώδεις εκτάσεις που βρίσκονται σε πεδινά εδάφη, σε ανώμαλα εδάφη και σε λόφους.

Wind: Προσφορά "3 σε 1" (κινητό, σταθερό, DSL) έως 30 Απριλίου.

Για πρώτη φορά οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν απεριόριστη επικοινωνία από το κινητό τους, απεριόριστο ADSL Ιnternet και σταθερή τηλεφωνική γραμμή όλα σε ένα πακέτο μόνο με 35,50€/μήνα.

Η νέα προσφορά WIND 3 σε 1 απευθύνεται σε νέους ...........

συνδρομητές της WIND που αναζητούν μια πραγματικά οικονομική λύση για να καλύψουν όλες τις τηλεπικοινωνιακές τους ανάγκες, λαμβάνοντας ένα μόνο λογαριασμό για το σύνολο των υπηρεσιών.

Αναλυτικά η προσφορά WIND 3 σε 1 παρέχει:

► Απεριόριστες κλήσεις προς WIND & Q από το κινητό
► Δωρεάν 100’ προς άλλα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από το κινητό
► Σταθερή Τηλεφωνική Γραμμή με Προνομιακές χρεώσεις προς όλους τους προορισμούς
► Απεριόριστο Internet (ADSL) έως 24Mbps
► Δωρεάν 100MB Mobile Internet από το κινητό

και επιπλέον

► Δωρεάν Κινητό τηλέφωνο
► Δωρεάν Ασύρματο Τηλέφωνο
► Δωρεάν Ασύρματο Modem Router

Η προσφορά ισχύει για αιτήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και 30/4/10.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1) Η προσφορά αφορά το συνδυασμό WIND S & Tellas Double Play Best Price.

2) Οι "Απεριόριστες κλήσεις προς WIND & Q", σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του προγράμματος Wind S, δεν είναι απεριόριστες, αλλά 1500 λεπτά.

3) Ισχύει για αιτήσεις μέχρι 30/04/2010 εντός ιδιόκτητου δικτύου WIND.

4) Οι γραμμές WIND και Tellas πρέπει να βρίσκονται κάτω από τον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

5) Ισχύει για 12μηνη σύνδεση. Μετά το πέρας του 12μηνου, η τιμή διαμορφώνεται στα 43,61€/μήνα.

6) Μετά την κατανάλωση των 100mb mobile Internet, η χρέωση ανέρχεται σε €0,51/mb.

7) Ισχύει ελάχιστος χρόνος χρέωσης 45" για τις κλήσεις από το κινητό.

8) Μετά την κατανάλωση των 100 λεπτών ομιλίας προς άλλα δίκτυα κινητής, η χρέωση ανέρχεται σε €0,34/λεπτό.

Δημοτικό ιατρείο απέκτησε ο δήμος Καλαμάτας

Δημοτικό ιατρείο λειτουργεί από προχθές στην Καλαμάτα. Στον χαιρετισμό του, κατά την τελετή των εγκαινίων, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στο κοινωφελές έργο που ευελπιστεί να προσφέρει το δημοτικό ιατρείο και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίησή του, το προσωπικό του ιατρείου, αλλά και εκείνους, που εθελοντικά έθεσαν εαυτόν στις υπηρεσίες του.

Το ιατρείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών ...........

Σανταρόζα και Παπανικολή και λειτουργεί ως συμβουλευτικό κέντρο προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ασφαλισμένους, αλλά και ανασφάλιστους, του ΟΓΑ. Οι ώρες λειτουργίας του είναι 14.00 με 18.00, τις εργάσιμες ημέρες.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αντινομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, οι Δημοτικοί Ιατροί και Εθελοντικές Ομάδες, όπως το Δημοτικό Παντοπωλείο, η Επιτροπή Στήριξης Μεταναστών, ο Ερυθρός Σταυρός κ. α.
Δε μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο αξιότιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς και οι Βουλευτές Μεσσηνίας, κ. κ. κ. Γιαννακοπούλου Νάντια, Οδυσσέας Βουδούρης και Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Δηλητηρίασαν έξι αλεπούδες στη Βέργα Μεσσηνίας

Αντιμέτωπη με ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκε μια παρέα φίλων που έκαναν βόλτα για να απολαύσουν την εξοχή στην περιοχή της Βέργας Μεσσηνίας. Στη μέση του δρόμου προς τον οικισμό Παληοχωριό, κείτονταν τα άψυχα σώματα έξη αλεπούδων!

Τα άτυχα ζώα βρίσκονταν το ένα πολύ κοντά στο άλλο, πράγμα που έδειχνε ότι βρήκαν τον θάνατο από την ίδια αιτία, ίσως τρώγοντας δηλητηριασμένα δολώματα που είχαν σκορπίσει επίτηδες στην περιοχή ανθρώπινα χέρια για να προκαλέσουν τον μαζικό θάνατό τους!

Οι περιπατητές φωτογράφησαν τα νεκρά .........

αγρίμια και κάλεσαν το Δασαρχείο Καλαμάτας να τα παραλάβει και να τα στείλει για εξέταση, έτσι ώστε να διαπιστωθεί από ποια αιτία προήλθε ο θάνατός τους. Σημειώνεται ότι οι αλεπούδες είναι προστατευόμενο είδος και η θανάτωσή τους τιμωρείται αυστηρά.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ανασύρθηκε νεκρός από το λιμάνι της Καλαμάτας

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από το προσωπικό πλωτού περιπολικού του Λιμενικού, από τη θαλάσσια περιοχή του λιμενοβραχίονα μαρίνας Καλαμάτας, 45χρονος.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ ενημερώθηκε η αρμόδια ιατροδικαστική υπηρεσία για την προβλεπόμενη νεκροψία - νεκροτομία μετά τη μεταφορά της σορού στην Κόρινθο.

Προανάκριση διενεργείται ..........

από την Λιμενική Αρχή Καλαμάτας.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 18ης Απριλίου 2010

Ele18.jpg (797 KB) 8arr18.jpg (231 KB)



Το χρέος δεν αντιμετωπίζεται με μεθόδους επικοινωνίας

Ο Βολταίρος, ως σημαντικός στοχαστής που ήταν, είχε αίσθηση του μέτρου και καλούσε τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις βιαστικές κρίσεις επειδή -όπως έλεγε- είναι συχνά άδικες. Ανάλογη ήταν και η προτροπή ενός άλλου πνευματικού ανθρώπου, του Μαξίμ Γκόρκι, ο οποίος, από άλλη σκοπιά, ζητούσε από τους συντρόφους του να μην παρασύρονται από την ευκολία της αβασάνιστης καταδίκης, που οδηγεί σε λάθος εκτιμήσεις. Οι νουθεσίες αυτές θα ταίριαζαν πολύ στους πολιτικούς ταγούς της χώρας μας και κυρίως σ' αυτούς που ασκούν χρόνια την εξουσία. Είναι πρωτοφανής η ελαφρότητα με την οποία σκέπτονται, χαράσσουν στρατηγική και μεθοδεύουν τις κινήσεις τακτικής στο μείζον πρόβλημα της οικονομίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, για παράδειγμα, με μια πρωτοφανή επικοινωνιακή καταιγίδα διατυμπάνισε σ' όλους τους τόνους και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σκορπώντας δυσπιστία στους επενδυτές ομολόγων, ενώ γνώριζε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυριαρχούν νεοφιλελεύθερες...

αντιλήψεις και ότι το πρόβλημα του χρέους έπαιρνε διεθνείς διαστάσεις, αγγίζοντας όχι μόνο τη μικρή Ελλάδα, αλλά πλήθος άλλων χωρών. Με τέτοιο κλίμα πώς να μην τρίβουν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η κυβέρνηση, αμέσως μετά την εκλογική της νίκη, αντιμετώπισε το πρόβλημα της οικονομίας, των ελλειμμάτων και του χρέους, ως θέμα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, προκειμένου να καταγγείλει τους αντιπάλους της και να προετοιμάσει το έδαφος για επώδυνα μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση. Στη συνέχεια "φούσκωσε" το έλλειμμα σαν να μη γνώριζε τι θα επακολουθούσε στην αγορά μετά την απόφασή της αυτή. Μόνο από τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2009, αλλά αφαιρέθηκαν από τα κονδύλια του 2010, και την καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά μία μονάδα, ενώ περισσότερο από μια μονάδα “φούσκωσε" από την κατανομή των χρεών των νοσοκομείων, τον ετεροχρονισμό του ΕΤΑΚ και τις επιστροφές φόρων. Μια πιο προσεκτική μελέτη θα έδειχνε ότι η αλχημεία με το έλλειμμα αγγίζει τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες! Όχι πως η χώρα δεν έχει πρόβλημα υψηλού ελλείμματος. Κάθε άλλο. Άλλωστε, άλλα ποσά, εξίσου μεγάλα, κρύβονται πίσω από ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, όπως ο ΕΛΓΑ, που έχουν τεράστια ελλείμματα και δανείζονται με την εγγύηση του κράτους για να καταβάλλουν αποζημιώσεις. Το φούσκωμα του ελλείμματος, εν μέσω διεθνούς κρίσης, και με δεδομένο το γιγαντιαίο δημόσιο χρέος της χώρας και το σαθρό παραγωγικό της μοντέλο, αποτελεί ασυγχώρητο λάθος που το πληρώνει ακριβά η χώρα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όμως μόνο το υψηλό έλλειμμα το πρόβλημα της χώρας. Αν ήταν μόνον αυτό, τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο δραματικά. Ταυτόχρονα με το έλλειμμα η Ελλάδα έχει γιγαντιαίο δημόσιο χρέος, του οποίου η δυναμική είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγχει ιδιαίτερα σε συνθήκες ύφεσης. Στην πραγματικότητα, μετά το τέλος της τριετούς περιόδου σκληρής λιτότητας και ύφεσης, το χρέος θα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να δανειστεί μέσα στην τριετία του προγράμματος σταθερότητας, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πέσει έξω, γύρω στα 170 δισ. ευρώ, δηλαδή 55 με 60 δισ. ετησίως, επομένως πάνω από 20% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, μόνο για αναχρηματοδότηση του χρέους και τις λειτουργικές ανάγκες του Δημοσίου. Στην πραγματικότητα, τα επίμαχα μεγέθη του χρέους και του ελλείμματος της χώρας μας είναι κατά πολύ χειρότερα από αυτά της Αργεντινής και της Ουγγαρίας, που οδηγήθηκαν γονυπετείς στην αγκαλιά τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ανθρωπίνως δυνατόν να αντιμετωπιστούν ελλείμματα και χρέος χωρίς ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας, και μάλιστα σε συνδυασμό με μια τεράστια προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, το σαθρό παραγωγικό της μοντέλο, το οποίο όσο δεν αντιμετωπίζεται ριζικά θα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της. Είναι ποτέ δυνατόν να έχει μέλλον μια χώρα της οποίας το εμπορικό έλλειμμα φτάνει να είναι το ένα τρίτο του εμπορικού ελλείμματος ολόκληρης της Ευρωζώνης; Το σημερινό καταναλωτικό μοντέλο έχει εμφανώς χρεωκοπήσει. Απαιτείται μια πολιτική υποκατάστασης των εισαγωγών και ενίσχυσης των εξαγωγών. Ακόμη όμως κι αν όλα αυτά γίνουν πράξη είναι σχεδόν αδύνατον να αποφευχθεί ένα είδος αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και επέκτασής του σε πιο μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Σε τέτοιες μεταβατικές εποχές απαιτούνται νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, που δεν θα αγνοούν την κρίση, αλλά αντιθέτως θα απαντούν στα μείζονα προβλήματα που θέτει, υπερβαίνοντας ξεπερασμένες βεβαιότητες και αξιοποιώντας υπαρκτές εσωτερικές αντιφάσεις του συνασπισμού εξουσίας.

Ο ΣΑΙΞΠΗΡ έλεγε πως μερικά ελαττώματα έχουν εξωτερικά τα χαρακτηριστικά προτερημάτων. Τώρα όμως διαθέτουμε αρκετή “πρώτη ύλη” για να μην κάνουμε αβασάνιστες κρίσεις, όπως μας καλούσε ο ορθολογιστής Βολταίρος...
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΠΑΚΟΥ



Ιδού: Γιατί φτάσαμε στην κατάρρευση

Δύο παραδείγματα οικονομικών παροχών σε ένα χωριό της Πελοποννήσου, αποθέωση του πλέον ακραίου παραλογισμού!...
Κάθε μέρα ακούμε τα φοβερά και τρομερά γύρω από την οικονομική κατάρρευση της φιλτάτης πατρίδας, το ΔΝΤ, το σφίξιμο της ζώνης στον καθημερινό άνθρωπο, τις περικοπές, τις φοροεπιδρομές κ.λπ., κ.λπ. Και όλοι μάς έχουν ζαλίσει το κεφάλι με τα μεγάλα οικονομικά «ντοκουμέντα» (μόνο για τους μεγάλους καρχαρίες δεν ασχολούνται που διαφεύγουν), αλλά κανείς δεν μας λέει ποιος φταίει και πως φτάσαμε εδώ... (εκτός μικροκομματικών κοκορομαχιών).
Εγώ θα αναφέρω δύο μόνο παραδείγματα του χωριού μου Λαμπεία - Δίβρη ορεινής Ηλείας (που μπορεί να μου πει κανείς ότι είναι κόκκος άμμου στον ωκεανό της αλόγιστης διασπάθισης του δημόσιου κορβανά), με τους κρατικοδίαιτους...

που δυστυχώς καθιέρωσε το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ και αντέγραψε και συνέχισε ακριβώς η «φιλελεύθερη» Ν.Δ., που κατάφεραν να εξαθλιώσουν ψυχές και συνειδήσεις από τον πλέον φτωχό πολίτη μέχρι τον πλουσιότερο και να διαλύσουν εντελώς τον κοινωνικό μας ιστό.

Αυτοί όμως οι ελάχιστοι κόκκοι κάνουν το σύνολο και από πολύ μικρά κρίνονται και τα μεγάλα. Και τα λέει αυτά ένας πολίτης που έβαλε πλάτη και πρόσφερε το παραγωγικότερο κομμάτι της ζωής του -ως πολιτικό πρόσωπο και ιδρυτικό στέλεχος του «σοσιαλιστικού» ΠΑΣΟΚ για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά δυστυχώς ατύχησα οικτρά. Όπως και άλλοι.

Έρμο ελληνικό κράτος, τι σου 'μελλε να πάθεις. Γι' αυτό μας πήρε και μας σήκωσε και γίναμε ρεζίλι των σκυλιών ανά τας Ευρώπας και βάλε... Ακούστε αυτά τα λίγα και κρατηθείτε.

1) Οι συμπολίτες μου γονείς των μαθητών, παίρνουν «επίδομα περιπάτου»!.. Οι Διβριώτες γονείς των μικρών μαθητών παίρνουν από το ελληνικό Δημόσιο ένα επίδομα 300 ευρώ για κάθε μαθητή για να μεταφέρουν, λέει, τα παιδιά τους μέσα στο χωριό, από το σπίτι τους στο σχολείο!!! Θεέ και Κύριε, 100 - 200 - 300 μέτρα μέχρι το Δημοτικό Σχολείο και πάει λέγοντας... Καλά, και πολύ σωστά, πληρώνει το κράτος για να μεταφέρουν τα παιδιά στα σχολεία από τα γύρω χωριά, αυτό δικαιολογείται. Αλλά να πληρώνονται οι γονείς για παιδιά από τις γειτονιές της Δίβρης, αυτό δεν τρώγεται με τίποτα. Τα καημένα τα παιδάκια κουράζονται να περπατήσουν λίγα μέτρα και πρέπει να πάνε εποχούμενα! Αντί να αφήσουν τα παιδιά τους να περπατήσουν και λίγο, πρώτα και κύρια για την καλή υγεία τους και την άσκησή τους, να παίξουν στον δρόμο και κανα χιονο-πετροπόλεμο... Ας φυλάξουν τις κούρσες σας για άλλες δουλειές, και ας μην παίρνουν το... «επίδομα περιπάτου» για την καθημερινή μπίρα σας...

Ε, ρε πού είναι οι εποχές που εμείς με ένα μέτρο χιόνι πηγαίναμε σχολείο ή άλλα ξυπόλυτα περπάταγαν 5-6 χιλιόμετρα νάρθουν στο Δημοτικό, ή τα άλλα του Γυμνασίου από τα γύρω χωριά της ορεινής Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας με χιόνια κι αγριοκαίρια περπάταγαν 4-5-6 ώρες για να μάθουν γράμματα και πρόκοψαν και μεγαλούργησαν. Μην προκαλούν, λοιπόν, γιατί θα πέσει φωτιά να μας κάψει...

2) Οι συμπολίτες μου πλούσιοι επιχειρηματίες παίρνουν «επίδομα αναξιοπαθούντων προβληματικών περιοχών»!... Το... «κοινωνικό κράτος» που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και υιοθέτησε η Ν.Δ. κάθε χρόνο δίνει 600 ευρώ επίδομα στους λίγους πλούσιους (συγκριτικά) επιχειρηματίες του χωριού, που δηλώνουν εισόδημα κάτω των 3.000 ευρώ τον χρόνο (που επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος!...), ενώ οι επιχειρήσεις τους κόβουν «μονέδα», έχουν πολυτελή αυτοκίνητα κ.λπ., κ.λπ... Μην προκαλούν, γιατί θα πέσουν κεραυνοί να μας κάψουν...

Αλλά εκείνοι οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι (πρωθυπουργοί, αρχηγοί αξιωματικής αντιπολίτευσης και λοιποί «συμπαρομαρτούντες» που μας έφτασαν ώς εδώ), που κλαυθμηρίζουν και ζητάνε την ψυχή μας τώρα, μην προκαλούν, γιατί θα τους κάψουμε εμείς...

* Ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος είναι ιατρός, εκδότης του ιστορικού - λαογραφικού περιοδικού «Δίβρη», πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας».