Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010

Κόβουν την πίτα τους στον Πυρσό.

Την πίτα του κόβει αύριο Κυριακή στις 5 το απόγευμα ο Μορωτικός Σύλλογος Φιλιατρών " Ο Πυρσός" σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Λιμενάρι Φιλιατρών.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, η είσοδος είναι δωρεάν και είστε όλοι καλεσμένοι.Μήνυμα αναγνώστη: Θαυμάστε το κράτος...........

Εκανε, λένε, ο δήμαρχος Φιλιατρών κατάληψη στα γραφεία του ΙΚΑ Φιλιατρών, για να διαμαρτυρηθεί για το άδειο από προσωπικό γραφείο του υποκαταστήματος, αφού εγγράφως και τηλεφωνικώς είχε διαμαρτυρηθεί αρμοδίως. Αλλά δεν μπορεί να γίνεται κατάληψη -απαγορεύεται- στο Δημόσιο κ.λπ. κ.λπ. Ρε παιδιά, είμαστε κράτος για γέλια ή για κλάματα; Αληθινά είμαι πάρα πολύ μπερδεμένος. Εγινε κατάληψη ενός γραφείου, που και με ανοικτές πόρτες, πάλι δεν λειτουργούσε... διότι μόνο ο προϊστάμενος υπάρχει.

Ερωτώ: Οι δρόμοι είναι ιδιωτικοί, και κάθε ..........

χρόνο ίδια εποχή που δεν υπάρχουν αγροτικές εργασίες κλείνουμε με τα τρακτέρ τους δημόσιους -έως τώρα τουλάχιστον- δρόμους, εμποδίζοντας όλους τους άλλους, όλα τ‘ άλλα επαγγέλματα να δουλέψουν;
Ναι στην απεργία, αναφαίρετο δικαίωμα, αναφαίρετο όμως και η εργασία.
Δημοκρατία έχουμε, αλλά με τι κράτος;
Τώρα τι έγινε, τι συνεννόηση με την προσαγωγή του δημάρχου στην Εισαγγελία, ας το σχολιάσουν οι αρμόδιοι.

Λεωνίδας Καραβίτης
κάτοικος Μπανανίας


Και άλλες εξελίξεις στην ψηφιακή. Έρχονται τα κανάλια της επαρχίας με την Digital Union!

Tην ώρα που η Digea, η επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα των επτά μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών, λειτουργεί με προσωρινή άδεια και προετοιμάζεται από τη Θεσσαλονίκη να κατέβει και στην Αθήνα μια άλλη ψηφιακή πλατφόρμα πραγματοποίησε σιωπηλά την εμφάνιση της.

Είναι η Digital Union η ένωση των καναλιών της επαρχίας η οποία, μάλιστα, είναι η πρώτη που έλαβε επίσημη άδεια από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Αυτό σημαίνει στη ψηφιακή εποχή ότι τα κανάλια της .........

επαρχίας από τοπικής εμβέλειας γίνονται επικράτειας με αποτέλεσμα στη Κρήτη να βλέπουμε κανάλια της Θεσσαλονίκης, στα Ιωάννινα κανάλια της Κρήτης κ.ο.κ.

Η πλατφόρμα Digital Union είναι ικανή, με την άδεια που πήρε, να εξυπηρετήσει και άλλες υπηρεσίες της ψηφιακής τηλεόρασης μερικές από τις οποίες έχουν να κάνουν με αμφίδρομη επικοινωνία.

Δε γνωρίζουμε από η Digital Union επιλέξει MPEG-4 ή MPEG-1 όπως δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία εκκίνησης των εκπομπών της.

Με αυτά τα δεδομένα η χώρα μας έχει αυτή τη στιγμή τρία μπουκέτα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Την ERT Ψηφιακή, τη Digea και τη Digital Union. Άντε να τα χιλιάσουμε!

Τα κανάλια-μέλη της Digital Union

ΤΗΛΕΚΡΗΤΗ, Λασίθι

GTV, Γαλάτσι

Βlu Sky, Αττική

Super B, Πάτρα

ΤV Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη

Lepanto, Ναύπακτος

Έψιλον ΤV, Κεντρική Στερεά

Cosmos TV, Αλεξανδρούπολη

Tine Cannel, Θεσσαλονίκη

Πηγή: Φρέσκο Πράγμα

Μεγάλο μαχαίρι στα επιδόματα του Δημοσίου

Σε μεγαλύτερες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων από αυτές που κυκλοφόρησαν με βάση τα πρώτα σενάρια οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπιστώνεται ότι διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να εξοικονομηθούν τα 650 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα διάφορα εναλλακτικά σενάρια, από τα οποία προέκυψε ότι ακόμη και με άγριες περικοπές στα υψηλά επιδόματα, η άσκηση «δεν βγαίνει», αν δεν υπάρξουν έστω και μικρές μειώσεις στα επιδόματα του μεγάλου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Τα εναλλακτικά σενάρια..............

Συγκεκριμένα, τα σενάρια που εξετάστηκαν προβλέπουν εναλλακτικά:

1 Να μη θιγούν καθόλου οι υπάλληλοι με καθαρές αποδοχές γύρω στα 1.350

- 1.400 ευρώ (περίπου 2.000 ευρώ μεικτά) και να επιβαρυνθούν κλιμακωτά τα υψηλότερα εισοδήματα. Σε αυτή την εκδοχή, η μείωση για κάποια πολύ υψηλά εισοδήματα φτάνει το 50%. Ακόμη κι έτσι όμως, επειδή ο αριθμός αυτών που παίρνουν τα πολύ υψηλά εισοδήματα είναι μικρός, δεν προκύπτει η απαιτούμενη εξοικονόμηση. Επιπλέον, οι αντιδράσεις από τις συγκεκριμένες ομάδες αναμένονται έντονες και η κυβέρνηση φοβάται μήπως ακυρωθεί εντελώς η προσπάθειά της. Αν π.χ. οι δικαστές ή οι εφοριακοί προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, θα αντιμετωπίσει προβλήματα μαζικών προσφυγών ή αδυναμίας συλλογής φόρων.

2 Να επιβληθεί γραμμικά η μείωση του 10% σε όλα τα επιδόματα, οπότε θα συγκεντρωθεί το ποσό, αλλά θα υπάρξουν απώλειες εισοδήματος ακόμη και σε χαμηλόμισθους, καθώς επιπλέον παγώνουν οι μισθοί και καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση που ισχύει σε κάποια από αυτά τα επιδόματα. Εδώ η κοινωνική αντίδραση αναμένεται να είναι μεγάλη και επιπλέον θα παραβιάζεται η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

3 Να επιβληθεί μια μικρή περικοπή, της τάξεως του 5%, σε κάποια χαμηλά εισοδήματα και στη συνέχεια να επιβαρυνθούν τα υψηλότερα εισοδήματα με υψηλότερους συντελεστές, χωρίς όμως να υποστούν τις πολύ μεγάλες περικοπές του πρώτου σεναρίου. Ο συνδυασμός που θα εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα με βάση αυτό το σενάριο ήταν μέχρι χθες ακόμη υπό αναζήτηση.

Εναλλακτικά, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να επιβληθεί μια περικοπή προσωρινού χαρακτήρα, η οποία θα γινόταν ευκολότερα αποδεκτή από τους υπαλλήλους. Η λύση όμως αυτή απορρίφθηκε, διότι οι Βρυξέλλες περιμένουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις για τα πολλά προσωρινά που θεωρούν ότι υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Η περικοπή των επιδομάτων πρέπει όχι μόνο να εξοικονομεί το απαιτούμενο ποσό, αλλά να αποτελεί και ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του ενιαίου μισθολογίου. Έτσι, όσο κι αν είναι δύσκολο υπό συνθήκες πίεσης, πρέπει να μπει με την ευκαιρία μια τάξη στο χάος και το καθεστώς ανισοτήτων των επιδομάτων.

Πράγματι, όπως προκύπτει από μία όχι πλήρη καταγραφή των επιδομάτων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών (δεν περιλαμβάνει τις παροχές των βουλευτών, των στρατιωτικών, των δικαστών και των διπλωματών, που φέρουν διαφορετικές ονομασίες), οι ανισότητες στα επιδόματα είναι τεράστιες και όχι απαραιτήτως δικαιολογημένες.

Για παράδειγμα, στο υπουργείο Οικονομικών, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτές τις μέρες, το επίδομα είναι σχεδόν το ίδιο, τόσο για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (970- 1.800 ευρώ) όσο και γι΄ αυτούς της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (1.200-

2.100 ευρώ). Συνεπώς, το επίδομα είναι θέμα υπουργείου και όχι θέσης που απαιτεί ευθύνη. Υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε άλλα υπουργεία έχουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές από αυτές των υπαλλήλων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (της 9χρονης) του υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμη, στο υπουργείο Υγείας, οι νοσηλευτές παίρνουν επιδόματα 280- 310 ευρώ, μικρότερα από των διοικητικών υπαλλήλων (476 ευρώ).

Τα υψηλότερα επιδόματα πάντως, με βάση την καταγραφή αυτήν, παίρνουν οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που φτάνουν τα 2.410 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Η φημολογία για επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ υποδαυλίζει ανατιμήσεις

«Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα οδηγήσει την αγορά σε αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών ενώ ακόμη και οι πληροφορίες για επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ υποδαυλίζουν αυξήσεις», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση» στις χώρες της ευρωζώνης, «η Ελλάδα έχει από τους μεγαλύτερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα. Είναι η 4η κατά σειρά, με το μεγαλύτερο συντελεστή 9%, μετά την Φιλανδία και Σουηδία, που έχουν 12% και την Αυστρία που έχει 10%».

Μετά την Ελλάδα ακολουθούν οι: Γερμανία και Ισπανία με 7%, Βέλγιο και Ολλανδία με 6%, .........

Γαλλία με 5,5 %, Πορτογαλία με 5%, Ιταλία με 4%, Αγγλία 0%και Ιρλανδία 0%.

Η ΠΟΜΕΚ καλεί τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και την κυβέρνηση - τηρώντας την προεκλογική τους δέσμευση - να μην προχωρήσουν σε καμία αύξηση του Φ.Π.Α..

«Μάλιστα για τα τρόφιμα και τα αγαθά της παιδείας ζητάμε μείωση του συντελεστή» αναφέρει η οργάνωση των καταναλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ερχεται η νέα φορολογική κλίμακα

Ευνοημένοι αναμένεται να είναι οι φορολογούμενοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα έως και 30.000 ευρώ από την εφαρμογή της νέας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, η οποία όμως θα φέρει επιβαρύνσεις σε εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Aπό την άλλη πλευρά μεγάλοι «χαμένοι» θα είναι όσοι εντοπιστούν να φοροδιαφεύγουν, αφού με το νέο φορολογικό σύστημα, οι βασικοί άξονες του οποίου θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές.

Το έργο μάλιστα των ελεγκτικών αρχών θα γίνει .........

ευκολότερο, όσον αφορά στον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν, αφού η υποβολή όλων των δηλώσεων ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου και η καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στη "μάχη" κατά της φοροδιαφυγής.

Οι ανατροπές, πάντως, που θα επέλθουν γενικότερα στο φορολογικό σύστημα θα είναι μεγάλες αφού, εκτός από τη νέα φορολογική κλίμακα, την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και την υιοθέτηση του "πόθεν έσχες", η φορολογική μεταρρύθμιση φέρνει μεταξύ των άλλων και τις κατωτέρω αλλαγές:

1. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Έτσι, τα επιδόματα και οι αμοιβές που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 5% - 20% θα προστίθενται με τα υπόλοιπα εισοδήματα, τα οποία θα φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα.

Το νέο σύστημα οδηγεί αναπόφευκτα στην επιβάρυνση χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών, επιτηδευματιών κ.ά., καθώς θα εμφανίσουν σημαντικά μεγαλύτερα εισοδήματα στην Εφορία με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με υψηλότερους συντελεστές.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι από το συγκεκριμένο μέτρο θα εξαιρεθούν οι τόκοι των καταθέσεων και οι αποζημιώσεις απόλυσης.

2. Περικοπή των περισσοτέρων από τις 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα, για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα χωρίς μάλιστα γι αυτά να αποκλείεται και η πλήρης κατάργησή τους. Από την άλλη πλευρά ενισχύονται ορισμένες εκπτώσεις δαπανών για τα χαμηλά εισοδήματα, όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά έσοδα ύψους 900 εκατομ. ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την περικοπή των φοροαπαλλαγών.

3. Σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο. Με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις, σε αντίθεση με τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους για τους οποίους το αφορολόγητο όριο θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και επομένως θα χρειάζονται λιγότερες αποδείξεις.

4. Με λογιστικό τρόπο, έσοδα μείον έξοδα, θα προκύπτουν τα εισοδήματα όλων των επιτηδευματιών, με αποτέλεσμα να καταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων, όπως επιχειρήσεων ανέγερσης οικοδομών, εργολάβων, υπεργολάβων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ΤΑΧΙ, ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ., οι οποίοι μάλιστα δεν θα μπορούν να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

5. Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών ως προσωπικό εισόδημα, το οποίο θα φορολογείται με βάση την κλίμακα και όχι με ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών όπως ισχύει σήμερα. Τα κέρδη των εταιρειών που επανεπενδύονται θα υπόκεινται σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

6. Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αντικαθιστά το ΕΤΑΚ. Ο νέος ΦΜΑΠ θα επιβαρύνει τους μεγαλοϊδιοκτήτες των οποίων η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνά τις 300.000 - 400.000 ευρώ.

Εισπρακτικοί μηχανισμοί

Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει και τα εξής:

* Υποχρεωτική τήρηση από τις επιχειρήσεις επιχειρηματικών λογαριασμών στις εμπορικές τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσονται και μείωση του κατώτατου ορίου πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτικός ο διακανονισμός πληρωμών μέσω του τραπεζικού συστήματος.

* Προσέγγιση των υποθέσεων με βάση τον κίνδυνο κατά τη διαδικασία ελέγχου, εγκαταλείποντας την υποχρέωση ελέγχου όλων των αρχείων μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

* Ελεγχο και φορολόγηση των μερισμάτων από υπεράκτιες εταιρείες.

* Παροχή της δυνατότητας στους εγγεγραμμένους φορολογούμενους να αναφέρουν εταιρείες και ιδιώτες που φοροδιαφεύγουν. Οι αναφορές αυτές θα χρησιμοποιούνται για τη στατιστική ανάλυση των χαρακτηριστικών των φοροφυγάδων και για τη διεξαγωγή ελέγχων, ενώ οι καταγγέλλοντες θα λαμβάνουν επιστολή η οποία θα αναφέρει τα φορολογικά έσοδα στα οποία συνέβαλαν.

* Παρακολούθηση των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων με σύστημα GPS έτσι ώστε να ανιχνευθεί ύποπτη διακίνηση.

* Επαναφορά του point-system, ώστε οι έλεγχοι να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια.

* Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για τους εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μήνυμα Αναγνώστη: Μνημείο Πεσόντων Φιλιατρινών Αεροπόρων‏

Στα πλαίσια της δράσης του άτυπου Συλλόγου των Φιλιατρινών Αεροπόρων ευρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσω τους εν ενεργεία και εν αποστρατεία Συναδέλφους για την κατασκευή από τον Δήμο Φιλιατρών ενός Μνημείου Πεσόντων Φιλιατρινών Αεροπόρων μετά από αίτηση του του Συλλόγου μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα ας μου επιτραπεί να παραθέσω ιστορικά τα γεγονότα. Στις 10 Ιανουαρίου 2009 έστειλα επιστολή στο Δήμο Φιλιατρών με αίτημα την ονομασία ανωνύμου οδού σε "ΟΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ" ή την ονομασία ανωνύμου πλατείας σε "ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ" και κατασκευή Μνημείου Πεσόντων Φιλιατρινών Αεροπόρων για να τιμήσουμε τους πεσόντες συναδέλφους Ανθσγό (Ι) Ανδριανόπουλο Γεώργιο, Ανθσγό (Ι) Πανταζόπουλο Γεώργιο και Σμία (ΕΦ) Τσιούτσια Δημήτριο.

Τελικά το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο απο τον Πρόεδρο του Δ.Σ. στις 17 Μαρτίου 2009 ......

και αποφασίσθηκε ομόφωνα με την υπ΄αριθμόν 54/2009 απόφαση η ονομασία της Πλατείας στη συμβολή των οδών Δεκατεσσάρων και Λιμεναριού σε "ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ" και κατασκευή μνημείου στη ίδια πλατεία με την τοποθέτηση ενός UHT (Unit Horizontial Tail) αεροσκάφους Α-7.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας συμφώνησε με τα κατατεθέντα σχέδια κατασκευής του μνημείου και διέθεσε το UHT από την 116 Πτέρυγας Μάχης. Το UHT παρελήφθει από τον Αντιδήμαρχο Τάσο Παναγιωτόπουλο και αναμένεται η αποπεράτωση του μνημείου.
Ο Δήμος Φιλιατρών σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α5 του ΓΕΑ θα κάνει τα αποκαλυπτήρια με κάθε επισημότητα.
Η ημερομηνία θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα σε όλους τους συναδέλφους.

Λίγα λόγια για τους πεσόντες Συναδέλφους από το ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΦΥΛΛΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ της Β4

Ο Ανθσγός (Ι) Ανδριανόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη και της Ελένης γεννηθείς έτος 1933 εγγεγραμένος στα μητρώα του Δήμου Φιλιατρών.
01-04-54 Κατετάγει μαθητης στη Σ.Α (ΕΚΕΧ)
10-11-55 Ονομάσθηκε Έφεδρος Ανθσγός (Ι)
15-08-58 Μονιμοποιήθηκε Ανθσγός (Ι)
14-05-59 Φονεύθηκε σε αεροπορικό ατύχημα


Ο Ανθσγός (Ι) Πανταζόπουλος Γεώργιος του Κων/νου και της Τούλας γεννηθείς έτος 1934 εγγεγραμένος στα μητρώα του Δήμου Φιλιατρών.
02-04-56 Κατετάγει μαθητης στη Σ.Α (ΕΚΕΧ)
22-03-58 Ονομάσθηκε Έφεδρος Ανθσγός (Ι)
26-04-60 Φονεύθηκε σε αεροπορικό ατύχημα


Ο Σμίας (ΥΛ)Τσιούτσιας Δημήτριος του Παναγιώτη γεννηθείς έτος 1934 εγγεγραμένος στα μητρώα του Δήμου Φιλιατρών.
Εισήλθε στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας το έτος 1953 με την 5η Σειρά και αποφοίτησε το έτος 1955 με την ειδικότητα του Γενικού Υλικονόμου.
Φονεύθηκε το 1957 ατύχημα εντός της 11ΠΜ.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ασμχος (ΤΗΓ) Χαράλαμπος Θεοδοσόπουλος
ΕMAIL babis_th@hotmail.com
Τηλ. 2610 431984
VPN 6983509211

Οι Ιταλοί προωθούν επωνυμία «100% ιταλικό εξαιρετικώς παρθένο ελαιόλαδο»

Παρουσιάσθηκε, πρόσφατα, η σύσταση της εταιρείας 100% Italian Olive Oil στην οποία συμμετέχουν περί τις 130 ιταλικές εταιρείες ελαιολάδου (παραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, μονάδες τυποποίησης).

Σε έγγραφο της πρεσβείας μας αναφέρεται ότι η πρωτοβουλία για τη σύσταση αυτής της εταιρείας, που αναλήφθηκε από την Unaprol, την Εθνική Ένωση Παραγωγών Ελαιολάδου στην Ιταλία, αποσκοπεί αφενός, στην παραγωγή και εμπορία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και αφετέρου, στη διαφύλαξη της ποιότητας του ιταλικού ελαιολάδου και την προώθησή του στο εξωτερικό.

Σημαντικό κίνητρο για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας απετέλεσε η, από 1.7.2009 υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης των παρθένων ελαιολάδων, σύμφωνα με την τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού 1019/2002 για την εμπορία του ελαιολάδου.
Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται ως .........

αντίδραση/απάντηση στην επιθετική πολιτική της ισπανικής εταιρείας Sos Cuetara, η οποία, τα δύο τελευταία έτη, προχώρησε στην εξαγορά σημαντικών ιταλικών επωνυμιών, που ως αποτέλεσμα είχε, να εμπορεύεται το 50% του ελαιολάδου στην Ιταλία.

Στην νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου τίθενται αυστηρότεροι κανόνες για την ποιότητα του ελαιολάδου σε σχέση με το συμβατικό εξαιρετικώς παρθένο όπως, βαθμός οξύτητας έως 0,4 %, οξείδωση έως 12% καθώς και άλλα χαρακτηριστικά.

Η όλη προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε μέσω του κανονισμού 867/08 και συμπεριέλαβε όλους τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου (παραγωγούς, συνεταιρισμούς, χονδρέμπορους, τυποποιητές, εστιατόρια, μεγάλες αλυσίδες, ενώσεις ελαιοτριβείων, επιστημονική κοινότητα, συναφής τεχνολογία, γευσιγνώστες, τις διωκτικές αρχές για περιπτώσεις απάτης, καταναλωτές, δημοσιογράφους καθώς και άλλους φορείς που σχετίζονται με το ελαιόλαδο). Παράλληλα, προβλέπονται και δράσεις για την προώθηση του προϊόντος στις ΗΠΑ, Ινδία, Σιγκαπούρη, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Στόχος της εταιρείας αποτελεί η ένταξη και άλλων παραγωγών ελαιολάδου στη χώρα, ούτως ώστε να παράγεται, ως υψηλή ποιότητα, τουλάχιστον το 40 έως 50% του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη Ιταλία (σημειώνεται ότι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία εκτιμάται στις 200.000 περίπου τόνους, ετησίως).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου θα αποφέρει υψηλότερες τιμές στον παραγωγό, τουλάχιστον 4-5 ευρώ ανά κιλό.

Υπενθυμίζεται ότι η Unaprol συνήψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ιταλικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι συμμετέχοντες παραγωγοί και συνεταιρισμοί στην παραγωγή αυτού του νέου τύπου ελαιολάδου να τύχουν ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης για τις επενδύσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν (νέες γραμμές παραγωγής, εκσυγχρονισμό των μονάδων, ποιοτικοί έλεγχοι κλπ).

Τέλος, η ιταλική πλευρά προτίθεται να ζητήσει την καθιέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου.

Πηγή: Πύργος Τριφυλίας

ΣΧΟΛΙΟ
Έτσι Κε Κοζομπόλη γίνεται η προώθηση του Ελαιολάδου........ Όχι οι μπούρδες που λέγατε στο Βορέειον και κάνατε τον Βασίλη τον Κίτσο να βγει στην κυριολεξία από τα ρούχα του ο Χριστιανός και να σας τα χώσει χωρίς οίκτο. (Ν'αγιάσει το στόμα σου Βασίλη, έπρεπε να του χώσεις και άλλα).
Είστε ένα ανθρωπάκι που ΔΥΣΤΥΧΩΣ κατέχετε μια θέση που δεν είστε άξιος να κατέχετε γιατί πολύ απλά είστε ανεπαρκής.
Μετά από αυτό ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ να έχετε την στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθείτε από πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας.
ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ!!!!!!!!!!


Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 6ης Φεβρουαρίου 2010

ele6.jpg (658 KB) 8arr6.jpg (222 KB) foni6.jpg (254 KB) logos4.jpg (595 KB)Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: Οι αλλαγές στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους

Στο φύλλο της εφημερίδος σας 2ας Φεβρουαρίου 2010 δημοσιεύθηκε επιστολή του κ. Δ. Καραβίτη, με την οποία διαμαρτύρεται «για κάποιες αλλαγές που θα γίνουν την παραμονή του Αγίου Χαραλάμπους».

1. Όσον αφορά το θέμα αυτό παραπέμπουμε στο δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας την 28η-1-2010, όπου εκτίθεται η θέση της Ιεράς Μητροπόλεως επ’ αυτού.

2. Για τα λοιπά ζητήματα τα οποία θίγει (περιφορά επιταφίων, εορτασμός Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως) δεν υπάρχει θέμα αλλαγών. Προφανώς τα αναφέρει για να δημιουργηθεί κλίμα αντιδράσεως.

3. Η νοσταλγική αναφορά του στα «Χαραλάμπεια .........

του Ιουλίου ή όπως διαφορετικά τα έλεγαν» (Αλήθεια, γιατί διστάζει να αναφέρει πώς τα έλεγαν;) καθώς και η φράση «θα φτάσουμε να αναφωνήσουμε καλύτερα ήμαστε πριν» αποκαλύπτει ή μάλλον εκθέτει τον επιστολογράφο.
Αν δεν μπορεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στα βέβηλα και ανίερα «έθιμα», που είχαν συνδεθεί με τις πανηγύρεις των Φιλιατρών, που όντως διέσυραν και εξέθεταν πανελληνίως την πόλη και τη Μητρόπολή μας, και στις παρεμβάσεις του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου μας, που μόνο πνευματικά κίνητρα έχουν και μόνο σκοπό την ανύψωση του κύρους και της ιεροπρέπειας της κεντρικής πανηγύρεως της Μητροπόλεώς μας, λυπούμεθα.
Μας αρκεί ότι την κατανοούν και εκφράζουν με κάθε τρόπο την ευχαριστία τους η δημοτική αρχή της πόλεως και η συντριπτική πλειοψηφία των Φιλιατρινών.

4. Η Ιερά Μητρόπολις περιβάλλει με την ίδια στοργή όλες τις πόλεις και όλα τα χωριά της επαρχίας μας. Τοπικισμοί και αλληλοϋποβλέψεις είναι μακριά από το πνεύμα αγάπης και ενότητος που κηρύσσει η Εκκλησία. Κάθε ενέργειά μας έχει στόχο την πνευματική ανύψωση και τη ψυχική ωφέλεια των πιστών.
Αρκεί εκείνοι να έχουν τη διάθεση να ακούν και να ακολουθούν τον ποιμένα τους και όχι να απαιτούν ο επίσκοπος να υποτάσσεται στα δικά τους θελήματα.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Σεβασμιώτατε ασχοληθείτε καλύτερα με τα του οίκου σας (με την μητρόπολη σας δηλαδή σαν κτήριο) και αφήστε σεβασμιότατε τα έθιμα που έχει ο καθένας να υπάρχουν.
Όταν ήρθατε ο κόσμος έλεγε επιτέλους μπήκε ένας άνθρωπος του ΘΕΟΥ στην Μητρόπολη.
Μην κάνετε τον κόσμο να πει ανάθεμα την ώρα που ήρθατε και φυσικά μην μας φέρετε στο σημείο να λέμε που είσαι Παπα Νιόνιο.....
Και κάτι ακόμα. Γράφετε: "εκείνοι να έχουν τη διάθεση να ακούν και να ακολουθούν τον ποιμένα τους....."
Ο κόσμος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ σεβασμιώτατε να ακολουθούν τον "Ποιμένα τους".
Έχουν κρίση και όταν έρθει η ώρα να την εκφράσουν, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα σας αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ.


Ο εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους

Αναγνώσας όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Χριστιανουπόλεως, Τριφυλίας και Ολυμπίας, στο φύλλο της Πέμπτης 29/01/2010 της εφημερίδας σας, θα μου επιτρέψετε να κάνω γνωστά τα εξής:

Η υποδοχή των αρχιερέων στην είσοδο της πόλης μας (για ποιο λόγω άραγε, η επιστολή αναγράφει «στην άλλη άκρη της πόλεως»), την παραμονή της εορτής του πολιούχου μας Αγίου Χαραλάμπους καθιερώθηκε πράγματι από τον μακαριστό μητροπολίτη μας κ. Δαμασκηνό, ο οποίος ανέδειξε και ελάμπρυνε τον εορτασμό του πολιούχου μας με ιερές εκκλησιαστικές τελετές που τελούμενες από τότε μέχρι πέρυσι συνεχώς και αδιαλείπτως, χωρίς να αμφισβητηθούν ποτέ από τους επόμενους μητροπολίτες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αποτέλεσαν πλέον εκκλησιαστική παράδοση.

Η τελετή αυτή, κατά την οποία οι αρχές και ο λαός της .....

πόλης υποδέχονταν στην είσοδο τηςπόλεως τους αρχιερείς καλωσορίζοντάς τους και εκφράζοντας το σεβασμό τους, είχε την ευρύτατη αποδοχή της πόλης και των κατοίκων της, που με τον τρόπο τους παρακολουθούσαν την τελετή. Είναι λυπηρό μια τελετή προς τιμήν των ιεραρχών που ερχόντουσαν στην πόλη μας για να τιμήσουν τον άγιο μας γα αποκαλείται «άσκοπη πεζοπορία» και να υποτιμάται με αυτή την φρασεολογία. Η επισημότητα και η λαμπρότητα ήταν το χαρακτηριστικό της και οι μαθητές των σχολείων μας με προθυμία την παρακολουθούσαν.

Κάθε τμήμα του σχολείου αγόραζε και την λαμπάδα του, που την άναβε στην εικόνα του αγίου όταν η πομπή έφθανε στην εκκλησία. Με τη νέα ρύθμιση στερούνται και οι μαθητές των σχολείων μας αυτή την εμπειρία.
Ο κύριος λόγος, κατά την γνώμη μας, είναι αυτό που γράφεται στην επιστολή: «Οι αρχιερείς εκφράζουν την απορία τους και με δυσκολία συμμετέχουν σ‘ αυτήν. Μερικοί εξ αυτών αρνούνται να ακολουθήσουν». Αυτό είχε και προφορικά λεχθεί, ότι δηλ. κουράζονται οι αρχιερείς με την πεζοπορία αυτή. Τι να σχολιάσουμε σ‘ αυτό τον ισχυρισμό!
Επί πενήντα και πλέον χρόνια που επικρατούσε η εκκλησιαστική αυτή παράδοση δεν κουράζονταν και δεν αγανακτούσαν οι αρχιερείς. Αλλά εδώ αναφύεται ένα άλλο ζήτημα: Οι εκάστοτε προσκαλούμενοι αρχιερείς θα απαιτούν να αλλάξουν καθιερωμένες τελετές της γιορτής μας;
Αν αύριο ζητήσουν να αλλάξουμε ή να καταργήσουμε κάτι καθιερωμένο στη γιορτή μας, εμείς θα το αλλάξουμε;

Απορώ ακόμα πώς εκπέμπονται τέτοιοι ισχυρισμοί, ότι δηλ. οι μαθητές και οι καθηγητές που λαμβάνουν μέρος στη λιτανεία «υποχρεώνονται και το προηγούμενο απόγευμα να στέκονται και να περπατούν επί ώρα μέσα στο κρύο χωρίς ιδιαίτερο λόγο». Κατ‘ αρχήν αν η άφιξη των αρχιερέων είναι ακριβής στην ώρα της, δεν αναμένουν επί ώρα τα παιδιά. Αν πήγαιναν ενωρίτερα στο χώρο της συγκέντρωσης οι μαθητές, το έκαναν από χαρά και μόνο για το γεγονός κάνοντας ταυτόχρονα και τη βόλτα τους.

Είναι λάθος εκτίμηση, για να μην το εκφράσω διαφορετικά, ότι καθ‘ οδόν «μόνο ξένοι παρακολουθούν με απορία μια πομπή, που κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο γίνεται». Εδώ αισθανόμαστε όλοι ότι κάποιοι πάνε,τουλάχιστον να το γράψουμε έτσι, να μας κλείσουν τα μάτια μπροστά στην αλήθεια.
Ακόμα μας προξενεί απορία τουλάχιστον, ο ισχυρισμός ότι «εάν διαφωνεί ένας, είναι χιλιάδες εκείνοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα». Απλουστεύσαμε λοιπόν τα πράγματα, κάναμε τη στατιστική μας μελέτη και βγάλαμε το συμπέρασμα για τους χιλιάδες. Δηλαδή από την Ιερά Μητρόπολη περίμεναν να σταλούν χιλιάδες επιστολές διαμαρτυρίας για τη συρρίκνωση της γιορτής!

Δεν γνωρίζει η Ιερά Μητρόπολης τι λέγεται στα καφενεία των Φιλιατρών και πώς σχολιάζεται η απόφαση της συρρίκνωσης της εορτής που είναι και εις βάρος της πόλης μας; Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε τη φράση «εάν διαφωνεί ένας, είναι χιλιάδες ...», διότι εκτός του ότι περνάει τους Φιλιατρινούς για αφελείς, γίνεται και μια ολοφάνερη προσπάθεια να μειωθεί, η σημασία των δηλώσεων του δημοτικού συμβούλου κ. Χαρ. Παγάνη και η προσωπικότητά του.
Εάν η Ιερά Μητρόπολης δεν γνωρίζει τον κ. Παγάνη, τον ξέρουμε όλοι οι Φιλιατρινοί πολύ καλά για όσα έχει προσφέρει στην πόλη μας. Ο Μπάμπης ο Παγάνης δεν είναι απλώς «ένας», όπως περιφρονητικά χρησιμοποιείται η λέξη..
Ακόμα κατά την άποψή μου ο δήμος που είναι συνδιοργανωτής της εορτής έχει λόγο σ‘ αυτό το θέμα και δεν είναι καθαρά εκκλησιαστικό.
Διαφορετικά ας μας γνωρίσει η Ι. Μητρόπολη ποιος θεωρεί ότι είναι ο ρόλος του δήμου στη διοργάνωση της εορτής του πολιούχου μας. Οσον αφορά τα γραφόμενα ότι μπήκε τάξη και συμμαζεύτηκαν πολλά από τα κακώς κείμενα έγιναν με τη συνδρομή και αμέριστη συμπαράσταση του δήμου.

Τελειώνοντας, θέλουμε να γράψουμε ότι αν η τελετή της παραμονής δεν συγκεντρώνει τα απαιτούμενα πνευματικά κριτήρια, χρέος της μητροπόλεως δεν είναι να την καταργήσει, αλλά να της προσδώσει αυτό το πνευματικό περιεχόμενο. Τρόποι υπάρχουν πολλοί.
Δεν χρειάζεται να προτείνουμε εμείς.
Σεμνότητα, μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια παίρνει μια εκδήλωση, αν βρούμε τον τρόπο να της προσδώσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Διονύσιος Γιαννόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Φιλιατρών
Πρώην πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου, - πρώην αντιδήμαρχος

Πηγή: Ελευθερία

Στην διάθεση των Ενδιαφερομενων καταστάσεις του ΕΛΓΑ για ζημιές στο Πάγιο Κεφάλαιο Α' Τριμήνου 2008

Στην διάθεση των ενδιαφερομένων είναι οι καταστάσεις του ΕΛΓΑ με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών που προξενήθηκαν σε ΠΑΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ από το Α' Τρίμηνο 2008 και εντάχθηκαν σε πρόγραμμα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων.

Τα πορίσματα αυτά είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων στο Δημαρχείο Φιλιατρών και για διάστημα 30 ημερών δηλαδή μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2010.
Κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί το ...........

αποτέλεσμα του διοικητικού Ελέγχου και το πόρισμα εκτίμησης της ζημιάς του και όποιος διαφωνεί με αυτό, μπορεί να υποβάλλει αίτηση ένστασης για το διοικητικό έλεγχο, ή αίτηση επανεκτίμησης για το πόρισμα του μέσα στην παραπάνω προθεσμία των 30 ημερών.

Στην διάθεση του κοινού τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών

Στην διάθεση των ενδιαφερομένων είναι τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες στις:

26 Σεπτεμβρίου 2009: Ανεμοθύελλα με υπερβολική βροχόπτωση,
23 Οκτωβρίου 2009: Ανεμοθύελλα και
7 Νοεμβρίου 2009: Ανεμοθύελλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, ..........

τα πορίσματα αυτά θα είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων στο Δημαρχείο Φιλιατρών και για διάστημα 10 ημερών δηλαδή μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2010.
Όποιος διαφωνεί με το πόρισμα θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση επανεκτίμησης μέσα στην προαναφερθείσα προθεσμία των δέκα (10) ημερών.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης στα δημοτικά διαμερίσματα Αρτεμισίας, Οιχαλίας, Κατσαρού και Μερόπης.

Ο κ. Βουδούρης ξεκινώντας μια σειρά επαφών με τους πολίτες αλλά και τις δημοτικές αρχές, περιόδευσε στα δημοτικά διαμερίσματα Αρτεμισίας , Οιχαλίας, Κατσαρού και Μερόπης.
Οι κάτοικοι έθεσαν στο βουλευτή τα προβλήματα που απασχολούν τα χωριά τους, αντάλλαξαν μαζί του απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως πυρόπληκτες περιοχές καθώς και το φλέγον θέμα των τιμών και της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
Τέλος ζήτησαν πραγματικό καταλογισμό ευθυνών, .........

για τους υπαίτιους των σκανδάλων και όσους με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην άσχημη εικόνα απαξίωσης της πολιτικής ζωής της χώρας.

Ερώτηση Νάντιας Γιαννακοπούλου για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη στην Καλαμάτα

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ζερβός Αρθούρος, σε επίσκεψη του στη Μεγαλόπολη, ανακοίνωσε ότι η καινούργια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο, θα έχει ολοκληρωθεί το 2012. Πάγιο αίτημα των φορέων της Μεσσηνίας είναι ο αγωγός αυτός να επεκταθεί μέχρι την Καλαμάτα. Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης είχε δεσμευτεί ότι «μετά τη Μεγαλόπολη, ο αγωγός θα επεκταθεί μέχρι την Καλαμάτα», καθώς αφενός η απόσταση είναι μικρή και αφετέρου η Καλαμάτα είναι μία πόλη 100.000 κατοίκων.

Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν οι Βιομηχανικές περιοχές Μελιγαλά και Καλαμάτας, καθώς και οι επαγγελματικές μονάδες και τα νοικοκυριά των περιοχών αυτών. Είναι αυτονόητο, ότι η υλοποίηση αυτού του έργου θα βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων των εν λόγω περιοχών, καθώς και την τοπική οικονομία.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κ. Υπουργός ...........

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όσον αφορά την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου μέχρι την Καλαμάτα;

2. Έχει γίνει κάποια αναγνωριστική ή προκαταρκτική μελέτη ή προμελέτη για το έργο της επέκτασης του αγωγού μέχρι την Καλαμάτα;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Συγχαρητήρια επιστολή Βουδούρη στον Γιώργο Κανελλόπουλο

Συγχαρητήρια επιστολή στον Κο Γιώργο Κανελλόπουλο, απέστειλε ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης σχετικά με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων του ως Νέο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.

Η επιστολή είχε ως ακολούθως: ...........

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Αγαπητέ Γιώργο,

Με την ανάληψη των καθηκόντων σου, ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δέξου τις πιο θερμές ευχές μου για δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεις.
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η προσωπική και συλλογική προσφορά είναι αυτή που θα βγάλει τον τόπο μας από την κρίση και θα εδραιώσει μια δίκαιη κοινωνία στην Ελλάδα, ευελπιστώ σε μια αγαστή συνεργασία για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας και ιδιαιτέρως τους αγρότες του Νομού μας. Εκφράζω την πεποίθηση ότι στο έργο αυτό θα επιδείξεις την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζουν την μέχρι τώρα πορεία σου.

Με εκτίμηση,
Οδυσσέας Βουδούρης
Βουλευτής Μεσσηνίας

Αντικαπνιστική εκστρατεία ξεκινά το υπουργείο παιδείας

Αντικαπνιστική εκστρατεία σε όλα τα σχολεία της χώρας ξεκινά το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με ελληνικά πανεπιστήμια και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ξεκινά το υπουργείο Παιδείας.

Η Υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, μαζί με τον καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Διευθυντή του προγράμματος Έρευνας για τον έλεγχο του καπνίσματος, Γκρεγκ Κόνολι, μίλησαν για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία.

Για την συνάντηση η υπουργός δήλωσε: ......

Το κάπνισμα είναι ένας αδιαμφισβήτητος εχθρός. Χωρίς «ίσως» , χωρίς «αλλά», χωρίς «θα δούμε». Χωρίς να το μεταθέτουμε στο αύριο. Καταστρέφει ζωές, σκοτώνει ανθρώπους, διαλύει σε πολλές χώρες τα εθνικά συστήματα υγείας. Κυρίως επηρεάζει τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά. Το Υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει εκστρατεία σε συνεργασία με το Harvard και με ελληνικά πανεπιστήμια γιατί σε αυτή ακριβώς την ηλικία των 13,14,15 χρονών μπορούμε να προλάβουμε το κάπνισμα. Ξέρουμε όλοι ότι η καταστολή είναι πάντοτε το δεύτερο και λιγότερο αποτελεσματικό μέτρο.
Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει σχολείο, σημαίνει αγωγή υγείας».

Αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου -Τρίπολης

Αναπροσαρμόζονται από τις 3 Μαρτίου 2010, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, στους σταθμούς διοδίων Σπαθοβουνίου και Νεστάνης.

Η αναπροσαρμογή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ, προβλέπει μείωση του κόστους διοδίων κατά 4% έως 7% (ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος), στη διαδρομή μεταξύ Κορίνθου – Τρίπολης σε σχέση με τη σημερινή τιμή.

Αναλυτικά ο πίνακας με τις νέες τιμές έχει ως εξής:.......Πηγή: Απογευματινή

ΔΡΑΚΟΣ: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΝ…

Ραγκούσης: υπάρχουν και οι πόροι και η βούληση για να προχωρήσει

Με μπλόκο στο διάλογο απείλησε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος στην εναρκτήρια ομιλία του στο 14ο συνέδριο της Ένωσης με τίτλο ««Καλλικράτης: Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες & πόρους» σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι οικονομικές και άλλες προϋποθέσεις που θέτουν οι νομάρχες για να προχωρήσει ο "Καλλικράτης". Ενώπιον σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών (Ραγκούσης, Ντόλιος, Τζάκρη) και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ ήταν σαφής: «Εκφράσαμε τη συμφωνία μας μεν ως προς την αρχή … αλλά όσον αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση αλλά ταυτόχρονα θέσαμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όρους και προδιαγραφές βάσει της αυτοδιοικητικής μας πορείας και πείρας και των μέχρι τώρα αποφάσεών μας. Για εμάς τα όρια αυτά αποτελούν κόκκινη γραμμή.
Η μη ενσωμάτωση των θέσεων αυτών στο τελικό νομοσχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση θα καταδικάσει το εγχείρημα σε αποτυχία.
Και αυτό θα είναι πραγματικά ολέθριο. Εμείς σε αυτό δεν θα γίνουμε .......

συνένοχοι! Ακόμα θα προκαλέσει ένα αγεφύρωτο ρήγμα στις σχέσεις κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης και θα σημάνει από την πλευρά μας ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δράκος.

Πρόσθεσε δε ότι με έμφαση: «Ξεκάθαρα επιδιώκουμε στην επιτυχία του εγχειρήματος. Η Μεταρρύθμιση είναι όραμα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων της. Εάν η Κυβέρνηση δεν κατανοήσει τα αιτήματά μας και δεν ανταποκριθεί ως οφείλει, με λύπη μας το λέμε, θα αναγκαστ ούμε να βρεθούμε εκτός διαλόγου. Για εμάς τους Αυτοδιοικητικούς η περίπτωση άρνησης, από την πλευρά της Κυβέρνησης, να συμπεριλάβει τους αδιαπραγμάτευτους αναγκαίους όρους, στο τελικό της κείμενο για τον «Καλλικράτη», ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ!».

Δεν ωφελεί να γίνουμε από νομάρχες επαίτες, περιφερειάρχες επαίτες

Παράλληλα ο κ. Δράκος τόνισε ότι "δεν πρέπει να αρκεστούμε, και δε θα το κάνουμε, σε ένα ευχολόγιο καλών προθέσεων από την Κυβέρνηση. Πρέπει άμεσα να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ωφελεί κανέναν αντί για Νομάρχες- επαίτες να έχουμε Περιφερειάρχες- επαίτες". Επανέλαβε δε τα όσα είχε γράψει η αυτοδιοίκηση gr από την Τρίτη, και επαναλάβε ο ίδιος ο κ. Δράκος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τρίτης. Δηλαδή, ότι:

- Είναι γνωστό ότι η καταβολή των ΚΑΠ το 2009 υστερεί κατά 62,6 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2010 περιλαμβάνονται 76,1 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα συμφωνημένα, ήτοι μείωση 15, 25%. Διεκδικούμε το ακέραιο ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις δύο αυτές χρονιές.

- Είναι ανάγκη να εξοφληθούν οι οφειλές για μεταφορές μαθητών με τη λήξη της παρούσας σχολικής περιόδου. Δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε νέες δομές, με οφειλές από τις προηγούμενες.

- Διεκδικούμε το ποσό των 120 εκ. ευρώ ετησίως για τη συντήρηση των οδικών δικτύων, ευθύνης του δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, για το 2009 μας δόθηκαν μόνο 20 εκ. ευρώ και στον προϋπολογισμό του 2010 ουδέν ποσό προβλέπεται για το σκοπό αυτό, ακολουθώντας τη λογική που «φορτώνει» τις Ν.Α. με αρμοδιότητες δίχως να τις εφοδιάζει μ ε τους απαραίτητους πόρους για να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

- Διεκδικούμε την πρόβλεψη ικανής χρηματοδότησης και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ταχείας και συντονισμένης αντίδρασης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Οι Ν.Α. έχουν την ευθύνη υλοποίησης του σχεδιασμού αποκατάστασης. Διαθέτουν όμως πεπερασμένα μέσα και δυνατότητες. Πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα η συντονισμένη εφαρμογή ενός κοινού συστήματος έγκαιρης κινητοποίησης και ουσιαστικής αρωγής προς τους πληττομένους και αποκατάστασης κυρίως των ζημιών που προκαλούνται, για την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Γι’αυτό απαιτείται άμεση δημιουργία και λειτουργία του αποθεματικού των ΚΑΠ για αυτόν τον σκοπό. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν ήδη στα γραφεία των Υπουργείων, στα γραφεία σας, αιτήματα για καταστροφές και ζημιές που έχουν ήδη συμβεί και υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια.

- Είναι ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με εξειδικευμένο σ τελεχιακό δυναμικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη λειτουργία του θεσμού σήμερα. Αλλά κυρίως για την επιτυχία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ΑΥΡΙΟ!
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι εκκρεμότητες και οι οφειλές πάσης φύσεως πρέπει να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό για να μπορέσει η Διοικητική Μεταρρύθμιση να χτιστεί σε γερά θεμέλια και να αντέξει το μεγάλο βάρος που επωμίζεται με την εξέλιξή της. Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης δεν χρειάζεται αναπαλαίωση, αλλά χτίσιμο, σε γερές βάσεις, από την αρχή. Και χωρίς χρωστούμενα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ.

Ραγκούσης: υπάρχουν και οι πόροι και η βούληση

"Υπάρχουν οι πόροι και η πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας", τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών. Ζήτησε δε τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών, καθώς, όπως είπε, "για να πετύχει ο "Καλλικράτης" πρέπει να δουλέψουν και να συνεργαστούν όλοι. Περιμένω τις υποδείξεις σας, τις διαμαρτυρίες σας, τις προτάσεις σας", πρόσθεσε και χαρακτήρισε εξαιρετικά ώριμο το πολιτικό προσωπικό των νομαρχιών.

Σαμαράς: απαιτείται μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση

Η διοικητική μεταρρύθμιση απαιτεί μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που να ξεκινάει από το κράτος, είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΝΔ. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει στο σχέδιο να υπάρχουν κενά, να μην είναι αποσπασματικό και η εφαρμογή του να έχει σύμπτωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Γιατί, όπως είπε, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει. «Μέχρι στιγμής το σχέδιο της κυβέρνησης στερείται αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες δεν θα κάνουμε μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση», πρόσθεσε. Κατέληξε δε λέγοντας, ότι δεν χρειάζεται βιασύνη και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει τετελεσμένα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ξυνίδης: Μπλόκο στην πρόοδο δεν μπορεί να βάλει κανείς

«Μπλόκο στο διάλογο μπορεί να βάλει οποιοσδήποτε. Μπλόκο όμως στην πρόοδο δεν μπορεί να βάλει κανείς όταν μάλιστα η κοινωνία είναι έτοιμη», είπε στην δική του παρέμβαση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, απαντώντας στην ουσία στον πρόεδρο της ΕΝΑΕ. Παράλληλα, δίνοντας απάντηση στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ προέβλεωε ότι «το πλοίο «Καλλικράτης» δεν πρόκειται να πέσει στα βράχια γιατί έχει πλήρωμα όλους εσάς και μέσα πλοήγησης που είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

Κακλαμάνης: προσοχή στο πλοίο «Καλλικράτης»

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης είχε προειδοποιήσει ότι «το πλοίο με το όνομα ‘Καλλικράτης’ πριν αποπλεύσει πρέπει να είναι εξοπλισμένο με πλήρωμα αλλά και με όργανα πλοήγησης, διαφορετικά, διαφορετικά μόλις ανοιχτεί στο πέλαγος είναι σίγουρο ότι θα προσκρούσει στον πρώτο ύφαλο και θα βυθιστεί».


Για την "κόκκινη γραμμή" που θέτει η ΕΝΑΕ στον "Καλλικράτη" κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5754


Πηγή: Aftodioikisi.gr

Χειρότερες μέρες περιμένουν οι Έλληνες

«Κάθε... πέρυσι και καλύτερα» θα μπορούσαν να λένε όσοι μετείχαν στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης που διεξήγαγε το τμήμα στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για λογαριασμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Έξι στους δέκα εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο τους τελευταίους 12 μήνες και περισσότεροι από τους μισούς περιμένουν και νέα επιδείνωση των οικονομικών τους μέσα στον επόμενο χρόνο.
«Κάθε... πέρυσι και καλύτερα» θα μπορούσαν να λένε όσοι μετείχαν στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης που διεξήγαγε το τμήμα στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για λογαριασμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Έξι στους δέκα εκτιμούν ότι...

η οικονομική τους κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο τους τελευταίους 12 μήνες και περισσότεροι από τους μισούς περιμένουν και νέα επιδείνωση των οικονομικών τους μέσα στον επόμενο χρόνο.
enet.grΜε εξετάσεις η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας

Συγκεκριμένα, μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της ιθαγένειας είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας, η ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και η πλήρης εξοικείωση με το πολίτευμα και τους θεσμούς της ελληνικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσουν συστατικές επιστολές τριών Ελλήνων πολιτών.

Οι μετανάστες που αιτούνται τη χορήγηση της ιθαγένειας πρέπει να ζουν νόμιμα στη χώρα μας πέντε χρόνια, ενώ η Πολιτεία θα απαντά στο αίτημα σε διάστημα δύο χρόνων, από τη συμπλήρωση της πενταετίας.

Για όσους μεταναστεύσουν στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου η ελληνική ιθαγένεια θα χορηγείται αφού έχουν 7 χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα και άδεια επί μακρόν διαμένοντος. Σε αυτή την περίπτωση η Πολιτεία οφείλει να απαντά στο αίτημά τους για πολιτογράφηση μέσα σε ένα χρόνο.

Κώλυμα πολιτογράφησης αποτελεί η τελεσίδικη καταδίκη στην Ελλάδα για σοβαρά και επικίνδυνα εγκλήματα. Εκτός από τις εγκληματικές πράξεις του κοινού ποινικού κώδικα προστίθενται η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η ληστεία και η υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Τα παιδιά

Για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα η ιθαγένεια θα χορηγείται ύστερα από δήλωση των γονέων τους που και οι δύο πρέπει να έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Για τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, προϋπόθεση για τη χορήγηση ιθαγένειας είναι να έχουν φοιτήσει επιτυχώς έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο.

Το δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, αρχής γεννομένης από τις επόμενες αποκτούν περίπου 266.000 ομογενείς και μετανάστες αφού έχουν πενταετή νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα. Οι μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και έχουν οριστικές άδειες διαμονής θα έχουν και δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.
enet.gr

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 5ης Φεβρουαρίου 2010

ele5.jpg (685 KB) 8arr05.jpg (211 KB) Foni5.jpg (285 KB) logos4.jpg (595 KB)


-

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

Τα παραλειπόμενα απο την χθεσινή κατάληψη του ΙΚΑ Φιλιατρών.

Χθες το βράδυ μετά την ανάρτηση που έκανε το Φιλιατρά News με την κατάληψη του ΙΚΑ Φιλιατρών από πολίτες, Δημοτική αρχή, και φορείς της πόλης, σας υποσχεθήκαμε ότι σήμερα το απόγευμα, θα σας δώσουμε τα παραλειπόμενα από την όλη αυτή ενέργεια.
Πιστέψτε μας ότι αυτά έχουν μεγαλύτερη ουσία καθότι οι αλήθειες λέγονται κάτω από ισχυρές πιέσεις.

Το ίδιο έπαθε και ο Περιφερειακός διοικητής του ΙΚΑ από την Τρίπολη Κος Αναστάσιος Καλαμαράς.
Ενω άκουσε όσα δεν άκουσε στην ζωή του .........

από πολίτες και ασφαλισμένους, προσπαθώντας να αμυνθεί -ατυχώς θα πούμε εμείς- είπε ότι ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ από την μία υπηρεσία του ΙΚΑ στην άλλη διότι κανείς δεν το δέχεται, και προκειμένου να το αποφύγουν, πάνε και τρέχουν στους βουλευτές. Προφανώς εννοούσε με αυτά τα λόγια ότι οι βουλευτές παρεμβαίνουν ώστε να μην γίνει η μετάθεση.
ΕΜΕΙΣ θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι αυτό που είπε ο περιφερειακός διοικητής του ΙΚΑ απο την Τρίπολη Κος Αναστάσιος Καλαμαράς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ και το είπε πάνω στην άμυνα του από τα όσα άκουσε από τους πολίτες και τους ασφαλισμένους που του τα "έψαλαν" για την ελλειπή στελέχωση του Υποκαταστήματος Φιλιατρών.

Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέει ο Περιφερειακός διοικητής του ΙΚΑ κος Αναστάσιος Καλαμαράς και ότι δεν μπορεί για τον Χ, Ψ, Ω λόγο να μεταθέσει υπαλλήλους, ΓΙΑΤΙ δεν εφαρμόζει τον Δημοσιουπαλληλικό κώδικα (άρθρο 66 Μεταθέσεις)??????

Πάντως εμείς που σε σύντομη συνομιλία μας με τον Κο Καλαμαρά του είπαμε ότι είναι απαράδεκτο η διοίκηση να λαμβάνει αυτήν την ακατανόητη απόφαση θέλοντας να κλείσει το ΙΚΑ μιας πόλης η οποία πληθυσμιακά είναι η δεύτερη στον νομό αφήνοντας ανοικτά άλλα υποκαταστήματα στα οποία και επάρκεια προσωπικού υπάρχει, και πολλές φορές κάθονται και χαζολογάνε.
Τον ρωτήσαμε αν ξέρει το πληθυσμιακό μέγεθος των Φιλιατρών και μας δήλωσε πλήρη άγνοια.
Αλήθεια τώρα. Ως περιφερειακός διοικητής με έδρα την Τρίπολη, δεν είχε ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ -έστω και την Ελάχιστη- στην λήψη αυτής της αδιανόητης απόφασης να υποβαθμίσουν και να κλείσουν το ΙΚΑ Φιλιατρών??????

Ο κόσμος Κε Καλαμαρά διαμαρτυρήθηκε, ΟΧΙ για να κλείσει το ΙΚΑ γιατί δεν τους εξυπηρετούσε. ΑΠΕΝΑΤΙΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ. Διαμαρτυρήθηκε πλειστάκις διότι λόγω της έλλειψης προσωπικού, δεν μπορούν να διευθετηθούν υποθέσεις τους ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΟΝΙΜΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ -τον κο Σαπέρα- ο οποίος είτε γιατί θέλει να πάρει την άδεια του -έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει-, είτε αρρώστησε -γιατί αν δεν το γνωρίζεται είναι άνθρωπος και όχι ρομπότ-, δεν μπορεί να υπογράψει, άρα μένουν οι υποθέσεις πίσω.

Το ΙΚΑ Φιλιατρών Κε Καλαμαρά, μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά. Αρκεί να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό. Σαν περιφερειακός διοικητής ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΤΕ????????
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΚΕ ΚΑΛΑΜΑΡΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΟΧΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ.

Παρέμβαση Δημήτρη Κουσελά για το ΙΚΑ Φιλιατρών

Μετά την συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησε η Δημοτική Αρχή Φιλιατρών με δημότες της πόλης στο ΙΚΑ Φιλιατρών, ο κ. Κουσελάς αφού ενημερώθηκε από τον κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αλλά και από τον Δήμαρχο κ. Άλκη Ξύγκα, επικοινώνησε δύο φορές με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ο κ. Κουσελάς έθεσε εκ νέου το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο ΙΚΑ Φιλιατρών, το οποίο είχε επισημάνει και με την από 30-10-2009 επιστολή του προς τον Υφυπουργό.

Ζήτησε από τον κ. Κουτρουμάνη να αντιμετωπισθεί το διαχρονικό αυτό πρόβλημα με πρόσληψη προσωπικού και με εμβαλωματικές λύσεις, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε ..........

συρρίκνωση ή υποβάθμιση του παραρτήματος, γιατί δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, μετακινούμενοι αρκετά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν.

Ο κ. Κουτρουμάνης, αφού ενημερώθηκε σφαιρικά, απάντησε ότι :
«Σε τρείς μήνες από σήμερα θα προσληφθούν 3 υπάλληλοι για το ΙΚΑ Φιλιατρών μέσω ΑΣΕΠ. Η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει. Zήτησε άμεσα από τη διοίκηση του ΙΚΑ να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με προσωρινές αποσπάσεις».

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές πατάτας

Τα προηγούμενα χρόνια, και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, παρατηρήθηκαν μεγάλες ποσότητες παράνομων ελληνοποιήσεων πατάτας με μεγάλο αριθμό εμπλεκόμενων προσώπων. Παρά τα, πλείστα μεν αναποτελεσματικά δε, πακέτα μέτρων που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του παραπάνω φαινομένου αλλά και της ακρίβειας, η τιμή για τον καταναλωτή αυξανόταν συνεχώς και το παραεμπόριο οργίαζε.

Ο ερχομός του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση γέννησε ελπίδες για τη λειτουργία μιας ελεύθερης και δίκαιης αγοράς με αυστηρό έλεγχο για τις επιχειρήσεις εμπορίας, τη λειτουργία και ενίσχυση ενιαίου ελεγκτικού φορέα και του ελεγκτικού μηχανισμού συνολικά, την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την ποινικοποίηση όσων παρανομούν με στόχο τον περιορισμό της κερδοσκοπίας, την αυστηροποίηση των κυρώσεων για παράνομες ελληνοποιήσεις αγαθών, τη διασταύρωση στοιχείων από τρίτες χώρες, τη ρύθμιση για τη συσκευασία εισαγόμενων προϊόντων, την καθιέρωση υποχρεωτικής αναγραφής χώρας και χρόνου παραγωγής και εισαγωγής κ.α.

Για παράδειγμα, την περσινή χρονιά η αγορά και τα supermarket είχαν .....

κατακλυστεί από Αιγυπτιακές πατάτες εισαγωγής, ραντισμένες με επικίνδυνα φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα απαγορευμένα στις Ευρωπαϊκές χώρες (LIDANE), λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Επίσης, την προπέρσινη χρονιά είχε ανακαλυφθεί κύκλωμα από εισαγωγείς, παραγωγούς και χονδρεμπόρους, οι οποίοι συνεργάζονταν ώστε να «βαπτίσουν» ελληνικούς (κυρίως Τριπόλεως) περισσότερους από 20.000 τόνους πατάτας από τη Γαλλία και την Αίγυπτο- πρακτική την οποία ακολουθούσαν επί τουλάχιστον επτά χρόνια με σκοπό την κερδοσκοπία. Μία από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις της ίδιας χρονιάς αφορούσε την εισαγωγή από την Πολωνία 65 τόνων πατάτας Γαλλίας που αγοράστηκαν αντί ενός μόλις λεπτού το κιλό, για να πωληθούν στην Ελλάδα από 32 ως 35 λεπτά.

Επειδή, υπάρχουν περιστατικά αισχροκέρδειας όπου το ποσοστό κέρδους φθάνει ακόμη και το 120%,

επειδή, τα περιστατικά είναι πραγματικά αμέτρητα

επειδή, η αισχροκέρδεια αποφέρει οικονομικά οφέλη σε απατεώνες που κερδοσκοπούν στις πλάτες αγροτών που παρά τη σκληρή τους εργασία, πολλές φορές, μετά βίας βγάζουν τα προς το ζην και

επειδή, η κυκλοφορία στην αγορά αυτών των προϊόντων δύναται να απειλήσει την υγεία των καταναλωτών

Ερωτάται η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Τι σκοπεύει να πράξει, προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα τη φετινή χρονιά;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Ημερίδα για το μέλλον της Δια βίου Μάθησης μέσα από μία ανθρωποκεντρική, αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη στρατηγική

Την Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στην αίθουσα Jacqueline de Romilly, και ώρα 9.30 - 14.00 ημερίδα με θέμα «Το μέλλον της Δια Βίου Μάθησης μέσα από μία ανθρωποκεντρική, αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη στρατηγική», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις στρατηγικές της Δια Βίου Μάθησης.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό θα ......

απευθύνουν, η Υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, Ιωάννης Παναγόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Θεόδωρος Τσέκος και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης, Ευθύμιος Μπάκας.

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) με τη συνεργασία του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Κ.ΑΝ.Ε.Π.) της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Pass the light».
Η ημερίδα θα προβληθεί ζωντανά μέσα από τον διαδικτυακό τόπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου www.sch.gr/rts

Ανακοίνωση της Β' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

Συνάδελφε Συναδέλφισσα,
Στις 10 Φεβρουαρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να βροντοφωνάξουμε:
• Καμιά μείωση μισθών και επιδομάτων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας
• Όχι στην αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και στην αύξηση ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο
• Όχι στη δυσμενή αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων, τη συνέχιση της ωρομίσθιας και τη μείωση των διορισμών

Συνάδελφε Συναδέλφισσα, .............

Η συμμετοχή όλων μας στην απεργία είναι η μόνη ελπίδα για να σταματήσουμε αυτή την πολιτική, που επιδιώκει για μια ακόμη φορά να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Το «τούνελ» της μονόπλευρης λιτότητας δεν έχει τέλος.
Η περικοπή κατά 10% των επιδομάτων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης, θα έχει άμεση επίπτωση στους μισθούς μας: πάνω από 50 ευρώ ουσιαστική μείωση του μισθού μας για το σύνολο των εκπαιδευτικών και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2010.

Η αλλαγή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος δεν σημαίνει απλώς τη μείωση των συντάξεων. Η θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος με πολλούς «πυλώνες» έχει στόχο να μεταφέρει την υποχρέωση του κράτους για τις συντάξεις στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Να μετατρέψει το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα σε ανταποδοτικό, επαγγελματικό και εντέλει να μας οδηγήσει στην ιδιωτική ασφάλιση.
Η καταλήστευση των ταμείων μας έφερε το Ταμείο Πρόνοιας στη δεινή θέση, σήμερα, να χρειάζεται σχεδόν δύο χρόνια για να αποδώσει το «εφάπαξ».
Τα μέτρα για τους διορισμούς που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας οδηγούν τους πάνω από 35.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους που βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας σε απόγνωση.

Η συνέχιση του θεσμού του ωρομισθίου ταλανίζει την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό. Η μείωση κατά 50% των μονίμων και κατά 70% των αναπληρωτών για το 2010-11, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ωρομισθίων
Η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών για όλα τα «στραβά» στη διαχείριση προσωπικού δείχνει και την αντίληψη για την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα Υπουργός Παιδείας.
Σε όλα αυτά απαντάμε με τον αγώνα μας.

Απεργούμε στις 10 Φλεβάρη και απαιτούμε:

• 5% του ΑΕΠ για την παιδεία ΤΩΡΑ
• 1.400 ευρώ καθαρά στον πρωτοδιόριστο εκπαιδευτικό. Άμεση καταβολή των 176 ευρώ σε όλους
• Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Ουσιαστική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΩΡΑ
• Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ
• Να μη γίνει καμιά αλλαγή στο σύστημα διορισμών μέχρι να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι όσοι βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας. Σταθερή και μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση. Κατάργηση ΑΜΕΣΑ του θεσμού του ωρομισθίου
• Δημόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν Εκπαίδευση. Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΛΜΕ
• 25 μαθητές ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
• Ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

«Σταθερή αξία» τα αγροτικά προϊόντα

Οι προβλέψεις για το ποια εμπορεύματα θα χαρίσουν φέτος στους επενδυτές τις υψηλότερες αποδόσεις δεν είναι εύκολες όσο επιμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Εάν επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα σενάρια για την οικονομία, τότε την παράσταση φέτος θα κλέψουν βασικά και πολύτιμα μέταλλα. Υπάρχει όμως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στο Reuters, και μια πιο «σταθερή αξία», η οποία δεν είναι άλλη από τα αγροτικά προϊόντα.
Οσοι διαχειριστές κεφαλαίων ποντάρουν σε ταχεία ανάκαμψη της μεταποιητικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας επιλέγουν το χαλκό. Πρόκειται για το μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλο στις κατασκευές, αλλά και σε μεγάλο βαθμό και στα ενεργειακά project.
Ο χαλκός ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της περυσινής χρονιάς, αλλά και συνολικά της προηγούμενης δεκαετίας, κατά την οποία...

ενισχύθηκε περισσότερο από 265%. Πολλοί πιστεύουν ότι και φέτος θα εμφανίσει εντυπωσιακά κέρδη.
Τα προηγούμενα χρόνια το ράλι του χαλκού τροφοδοτούσε η ταχύτατη ανάπτυξη της Κίνας -της μεγαλύτερης καταναλώτριας πρώτων υλών στον κόσμο. Πρόκειται για μια χώρα που καταναλώνει το 30% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού και το 10% του αργού πετρελαίου. Ο ασιατικός δράκος εξακολουθεί να «τρέχει» με υψηλότατους ρυθμούς.

Είναι όμως αυτό αρκετό; Ορισμένοι αναλυτές απαντούν αρνητικά. Τονίζουν ότι ο χαλκός δεν μπορεί να παραμείνει σε τροχιά ταχείας ανόδου, παρά μόνο εάν έχουμε σαφείς ενδείξεις για ανάκαμψη με δυναμική και διάρκεια και στον υπόλοιπο κόσμο εκτός Κίνας. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί το καταστροφικό σενάριο της «διπλής βουτιάς», δηλαδή της επιστροφής των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών στην ύφεση, ο χαλκός δύσκολα θα φέρει κέρδη.

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται στην πλειονότητά τους οι αναλυτές για την πλατίνα. Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται για την κατασκευή καταλυτών σε μηχανές αυτοκινήτων, που βοηθούν στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Η ζήτησή του είναι ιδιαίτερα ισχυρή χάρη στη στροφή των περισσότερων αυτοκινητοβιομηχανιών στην «πράσινη» τεχνολογία.

Επιπλέον, καθώς το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πλατίνας προέρχεται από μια μόνο χώρα, τη Νότιο Αφρική, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για προβλήματα στην προφορά, που θα έστελναν τις τιμές στα ύψη.

Επιλεκτικές επενδύσεις σε αγροτικά προϊόντα μπορούν επίσης να αποφέρουν μεγάλα κέρδη, εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς, όπως εξηγούν, ακόμη και σε περίπτωση μετριοπαθών ή και ασθενών ρυθμών ανάκαμψης η κατανάλωσή τους θα αυξηθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της ζάχαρης, στην άνοδο των τιμών συμβάλλει και η στενότητα προσφοράς.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ριζικές αλλαγές για επιβίωση της αγροτικής οικονομίας

Ανοιχτή μεν στο διάλογο, όχι όμως στη διεξαγωγή του επί τόπου στα μπλόκα, εμφανίστηκε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη χθεσινή παρουσία της στη Θεσσαλονίκη.
H υπουργός μιλώντας στα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica, χαρακτήρισε ξεκάθαρα «λάθος» την πρακτική των κινητοποιήσεων και στέλνοντας επίσης ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο στόχος των διαρθρωτικών αλλαγών εν όψει της μετά το 2013 εποχής δεν μπορεί να «μπλοκαριστεί».
Παρά, δε, την αρχική ένταση που προκλήθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη, τελικά η εκδήλωση των εγκαινίων της Agrotica πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, χωρίς επεμβάσεις αγροτών, οι οποίοι μάλιστα -συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της επιτροπής...

αγροτών του μπλόκου των Μαλγάρων και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων - Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης- της προσέφεραν μία ανθοδέσμη κατά την προσέλευσή της στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της ΔΕΘ με τη δήλωση «εμείς προσφέρουμε αγάπη». Η κα Μπατζελή δέχθηκε από την πλευρά της την ανθοδέσμη με χαμόγελο και απάντησε «θα τα πούμε στο υπουργείο».

Νωρίτερα πάντως η κα Μπατζελή απέφυγε να συναντηθεί με τους αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, που είχαν αποκλείσει τον κεντρικό οδικό άξονα, που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη, ζητώντας να τη συναντήσουν, και οδηγήθηκε στην πόλη από παρακαμπτηρίους. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν την κίνηση οι αγρότες συνέχισαν τον αποκλεισμό του δρόμου για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν επιβάτες αεροπορικών πτήσεων και εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο.

Ριζικές αλλαγές και ανατροπές

Από το βήμα των εγκαινίων της 23ης Agrotica η κα Μπατζελή τόνισε κατ' επανάληψη την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και ανατροπές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβίωση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, και απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα αγρότη για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης υποσχόμενη πως ο κοινωνικός διάλογος, που ξεκίνησε στο Ζάππειο θα συνεχιστεί, αλλά ξεκαθάρισε επίσης πως η πρακτική των κινητοποιήσεων για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών είναι «λάθος».

«Η λογική του να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της αδράνειας και των μικροδιευθετήσεων, χωρίς να διαμορφώσουμε νέο σύγχρονο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, έχει οριστικά χρεοκοπήσει.

Είναι σαφές ότι οι αγρότες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Με τα επίσημα στοιχεία το 2000-2008 το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας σημείωσε μείωση 19,9% έναντι αύξησης 15,9% στην Ε.Ε. Είναι λάθος όμως η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με την πρακτική των κινητοποιήσεων και είναι λάθος ιδιαίτερα όταν εμείς είμαστε μία κυβέρνηση που θέλει να κάνει ριζικές τομές.

Κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση και να προετοιμάσουμε την αγροτική οικονομία και τους ίδιους τους αγρότες για τη μετά το 2013 εποχή. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να "μπλοκαριστεί". Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Τις μεγάλες αλλαγές τις κάνουμε όλοι μαζί».

Παράλληλα, δύο φορές στην ομιλία της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι ο «κοινωνικός διάλογος» θα συνεχιστεί. «Για εμάς -τόνισε- ο κοινωνικός διάλογος και η διαβούλευση με τους θεσμούς της οικονομίας και της κοινωνίας, αποτελεί ένα από τα βασικά δείγματα της πολιτικής μας και της ιδεολογίας μας. Δεν αποτελεί μέσο τακτισμού, αλλά τη διαδικασία για την απόκτηση κοινωνικού συμβολαίου σε κάθε παραγωγικό τομέα. Συνεπώς, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης. Είναι μια διαρκής διαδικασία ελέγχου υλοποίησης των πολιτικών μας δεσμεύσεων.

Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι να αποφασίσουμε μόνο να νομοθετήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι νέες πολιτικές να γίνουν κατανοητές, αποδεκτές και να εμπεδωθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροτική οικονομία. Το στοίχημα είναι να τολμήσουν και εκείνοι να δεχτούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές».

ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΡΗ
Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 4ης Φεβρουαρίου 2010

ele4.jpg (670 KB) 8arr4.jpg (234 KB) foni4.jpg (453 KB) logos4.jpg (595 KB)Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Σε επ΄αόριστον κατάληψη του ΙΚΑ Φιλιατρών προχώρησε σήμερα ο Δήμος

UPDATE [ VIDEO - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ]

Ανάστατη είναι η κοινωνία των Φιλιατρών μετά την σημερινή είδηση ότι ελήφθη από το ΙΚΑ Φιλιατρών έγγραφο με το οποίο η διοίκηση του ΙΚΑ αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες από το ΙΚΑ Φιλιατρών και τις εκχωρεί στο ΙΚΑ Κυπαρισσίας, υποβαθμίζοντας το υποκατάστημα σε κατάστημα (κάτι που στο οργανόγραμμα του ΙΚΑ δεν προβλέπεται η λειτουργία τέτοιου γραφείου) με μοναδικές αρμοδιότητες την λήψη αιτήσεων.
Με αυτό το έγγραφο η υποβάθμιση του ΙΚΑ Φιλιατρών είναι ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο του.
Η άσχημη είδηση μεταδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ ........

και άμεσα συγκεντρώθηκαν φορείς της πόλης όπως οικοδόμοι, συνταξιούχοι, Αγροτικός Σύλλογος, και αρκετός κόσμος έξω από το υποκατάστημα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Ταυτόχρονα τα θλιβερά μαντάτα έφτασαν στο Δημαρχείο της πόλης όπου ο Δήμαρχος Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγκας μόλις ενημερώθηκε για το τι συμβαίνει συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στις 10:15 το πρωΐ με ένα και μοναδικό θέμα την λήψη απόφασης για την αντίδραση στο επικείμενο κλείσιμο του ΙΚΑ.
Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα ήταν "Κατάληψη της υπηρεσίας απο σήμερα 3/2/2010 και ώρα 12:00μ.μ. για όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες μέχρι την επίλυση του προβλήματος λειτουργίας του υποκαταστήματος ΙΚΑ Φιλιατρών με την συμμετοχή του Συμβουλίου των φορέων και πολιτών της πόλης.
Η απόφαση κοινοποιείται και στον Διοικητή του ΙΚΑ με ταυτόχρονη κοινοποίηση στα γραφεία των κ.κ. Πρωθυπουργού, Υπουργού και υφυπουργού Απασχόλησης."

Στο ΙΚΑ η όλη κατάσταση που επικρατούσε τόσο από ασφαλισμένους όσο και από τους συγκεντρωμένους ήταν καζάνι που έβραζε και ήταν έτοιμο να εκραγεί.
Εκείνη την στιγμή βρισκόταν εντός του καταστήματος ο περιφερειάρχης του ΙΚΑ από την Τρίπολη κος Καλαμαράς Αναστάσιος μαζί με δυο υπαλλήλους του ΙΚΑ Κυπαρισσίας όπου έκαναν ταμειακή εκκαθάριση στο ίδρυμα εφαρμόζοντας την σχετική απόφαση.
Δεν έλειψαν περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι τα έψαλλαν για τα καλά στον περιφερειάρχη για την απαράδεκτη αυτή απόφαση που έφτασε χθες το μεσημέρι στο ΙΚΑ και βιαστικά η εκτέλεση της έγινε πριν καν περάσουν 24 ώρες.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Κας Κυριακής Παναγοπούλου η οποία μετά από ένα πρόσφατο ατύχημα που είχε πήγε στο ΙΚΑ Κυπαρισσίας για να πληρωθεί μέρες από την αναρρωτική της και την έστειλαν στα Φιλιατρά ενώ γνώριζαν την κατάσταση που επικρατεί και ότι με την εφαρμογή της απόφασης ο μοναδικός μόνιμος υπάλληλος του ΙΚΑ Φιλιατρών και προϊστάμενος δεν μπορούσε να πληρώσει την ασφαλισμένη.

Στο θέμα αναφέρθηκε και με δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κος Σωτηρόπουλος Δημήτρης κάνοντας λόγο για ειλημμένες αποφάσεις.
Τα Φιλιατρά έχουν δεχτεί κατά καιρούς διάφορες υποβαθμίσεις και οι Φιλιατρινοί δεν είναι διατεθειμένοι πλέον να δεχτούν άλλες.
Προσπαθήσανε να μας πάρουν το κέντρο υγείας, μας πήραν το νοσοκομείο, μας κλείσανε άλλες υπηρεσίες θέλανε να κλείσουν την εφορία, Σε ότι αντιδράσαμε κρατήσαμε τις υπηρεσίες.
Οσες φορές δεν αντιδράσαμε εκεί χάσαμε. Τώρα όμως θα αντιδράσουμε πολύ δυναμικά. Δεν θα δεχτούμε να υποβαθμιστεί και άλλο η πόλη μας.
Οποιαδήποτε μελέτη και αν κάνουν θα δουν ότι το ΙΚΑ Φιλιατρών έχει τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και είναι αδύνατον να κλείσει ένα τέτοιο γραφείο. Και δεν μπορεί να έχει μείνει με έναν μόνο υπάλληλο. Το ότι υπάρχει μόνο ένας μόνιμος Υπάλληλος δεν είναι ευθύνη δική μας αλλά ευθύνη της διοίκησης του ΙΚΑ. Έπρεπε ή να εχει διορίσει, ή να έχει μεταθέσει υπαλλήλους. υπάρχουν άλλα γραφεία του ΙΚΑ όπου υπάρχει υπερπληθώρα υπαλλήλων. Αυτό είναι καθαρά κακός καταμερισμός του ΙΚΑ κατέληξε ο κος Σωτηρόπουλος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της πόλης κος Αλκης Ξύγκας σε δηλώσεις του αφού επεσήμανε την έλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει το εν λόγω κατάστημα είπε ότι έχουμε κάνει πολλές φορές χαρτιά προς το ΙΚΑ, έχουμε πάρει πολλές φορές αποφάσεις για τις ενημερώσεις αυτές, αλλα παρατηρούμε ότι υπάρχει μια αναλγησία απο την διοίκηση του ΙΚΑ.
Σήμερα αντιμετώπισα ακόμα και το κλάμα συνταξιούχου τον οποίον έστειλαν στην Κυπαρισσία για να πάρει 20 ευρώ, από κάποιο δωρόσημο ή κάποια άλλη υπηρεσία.
Το πρόβλημα πλέον είναι αξεπέραστο, έχει ενημερωθεί η διοίκηση, ήταν εδώ ο περιφερειακός διοικητής του εκθέσαμε τα προβλήματα, ο κόσμος είναι ανάστατος, και πρέπει πάση θυσία να στελεχωθεί το παράρτημα του ΙΚΑ Φιλιατρών που είναι η δεύτερη πόλη πληθυσμιακά στον νομό Μεσσηνίας.

Διαβασαμε μια απόφαση που λεει ότι υποβαθμίζεται το ΙΚΑ εδώ ποι αρμοδιότητες πάνε σε όμορες πόλεις. Οι Οικοδόμοι είναι εδώ, ο Αγροτικός Σύλλογος είναι εδώ, οι Φιλιατρινοί είναι εδώ, και μετά από έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη επ' αόριστον μέχρι να μας λύσει το πρόβλημα η διοίκηση γιατί επικαλούνται την δικαιολογία ότι δεν δέχονται οι Υπάλληλοι να μετακινηθούν στο ΙΚΑ Φιλιατρών. Εμείς έχουμε ενημερώσει ολόκληρη την διοίκηση και τους βουλευτές του νομού. Οταν ο πολίτης ταλαιπωρείται συνεχώς και αντί η διοίκηση να του λύσει το πρόβλημα πάει να τον ταλαιπωρήσει περισσότερο, ε τότε θα αντιδράσει. Εχει ερθει εδώ με τους φορείς της πόλης του Αγροτικό Σύλλογο, τον Σύλλογο οικοδόμων και καταλαμβάνουμε το ΙΚΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου οικοδόμων κος Σταματόπουλος Χαράλαμπος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για την κατάσταση χαρακτηρίζοντας την σκέτη φρίκη.
Είναι απαράδεκτο τόνισε νμια πόλη με 10.000 κατοίκους, η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη στον νομό να έχει στο ΙΚΑ Μόνο έναν υπάλληλο, την ίδια ώρα που άλλα ΙΚΑ έχουν 8 και 10 μονίμους Υπαλλήλους.
Με έναν μόνο υπάλληλο δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε. Ερχόμαστε και ξαναερχόμαστε, και φεύγουμε άπρακτοι. Οι συνταξιούχοι το ίδιο. Δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα και με τα τιμολόγια, με ασφαλιστικά που απασχολούν τους εργάτες, πολλά προβλήματα. Η Εξυπηρέτηση με έναν μόνο υπάλληλο είναι μηδέν.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Κος Αριστοτέλης Καναβός είπε πως η κατάσταση είναι μια περιοχή με 10.000 κατοίκους με 1.200 στρέμματα θερμοκήπια που συχνά πυκνά χρειαζόμαστε ασφαλιστικές ενημερότητες κλπ.

Η Συμβολαιογράφος κα Σωτηρία Παρίσου, μια εκ των τεσσάρων συμβολαιογράφων της πόλης είπε ότι είναι αδύνατον να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή για πολλούς λόγους. πρώτος και κύριος, υποβιβάζει την πόλη. Δεύτερον Εμείς οι συμβολαιογράφοι έχουμε καθημερινή επαφή με το ΙΚΑ και πολλές φορές τα συμβόλαια που κάνουμε γίνονται στην μια παρά τέταρτο για παράδειγμα. που να τρέξουμε τέτοια ώρα στην Κυπαρισσία για να κάνουμε την δουλειά μας. Δεν βαζω τις ασφαλιστικές ενημερότητες...
Έχουμε καθημερινή επαφή με το ΙΚΑ. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι τους και δεν θα φύγουμε απο το ΙΚΑ αν δεν ανακληθεί η απόφαση. Το ίδιο είχε γίνει και με την εφορία αλλα το παλέψαμε, και με δυναμικές αντιδράσεις καταφέραμε να την κρατήσουμε.
και κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν ένας Δήμος με 10.000 κατοίκους, μια αγροτική περιοχή, με τέσσερις συμβολαιογράφους να μην έχει το ΙΚΑ.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι μετά από καταγγελία της διοίκησης του ΙΚΑ ο Δήμαρχος της πόλης Κος Άλκης Ξύγκας συνελήφθη με την κατηγορία της παρακώλυσης λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας. Οδηγήθηκε στο Αστυνομικό τμήμα Φιλιατρών όπου έδωσε κατάθεση και αμέσως μετά οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Κυπαρισσίας όπου μετά την κατάθεση του ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος κόσμου Συμπαραστάθηκε στον Κος Ξύγκα τόσο κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Αστυνομικό τμήμα όσο και στα δικαστήρια Κυπαρισσίας όπου τον ακολούθησαν όταν μετέβη με το περιπολικό στον Εισαγγελέα.

Ακολουθεί πλούσιο Φωτογραφικό υλικό.
Κλίκ στις εικόνες για πλήρες μέγεθος.DSC01703.jpg (264 KB) DSC01705.jpg (263 KB) DSC01707.jpg (271 KB) DSC01709.jpg (243 KB) DSC01710_8.jpg (251 KB) DSC01711.jpg (243 KB) DSC01712.jpg (235 KB) DSC01713.jpg (257 KB) DSC01714.jpg (278 KB) DSC01716.jpg (216 KB) DSC01717.jpg (289 KB) DSC01718.jpg (260 KB) DSC01721.jpg (325 KB) DSC01722.jpg (295 KB)

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.Ρεπορτάζ: Φιλιατρά News