ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Βορά της κομματικής λογικής και ο πολιτισμός?

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, αντί να δείξει τον ίδιο ζήλο για τις ανάγκες των σημαντικών Αρχαιολογικών και Βυζαντινών μνημείων της Μεσσηνίας, που χρήζουν της προσοχής και της φροντίδας του κράτους, ασχολήθηκε με ιδιαίτερη ζέση ως φαίνεται, προκειμένου να ικανοποιήσει τους Ηλείους στο άδικο αίτημά τους σχετικά με τον Επικούρειο Aπόλλωνα.

Αναφέρω ως άδικο το αίτημά τους, διότι αυτή η κατάσταση προέκυψε το 1986, όταν στο υπ΄αριθ.833/Β/4-12-1986 ΦΕΚ, απεφασίσθη ότι ο ναός υπάγεται στην Ηλεία, με αρμόδια τη Ζ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η Μεσσηνία όμως τότε, δεν είχε διαμαρτυρηθεί για ..........

αυτή την ανακρίβεια, λόγω της έλλειψης αρμοδίας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στη Μεσσηνία και επειδή όλες οι αρχαιότητες της Μεσσηνίας, υπάγονταν στη Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων που είχε έδρα την Αρχαία Ολυμπία.
Η κατάσταση όμως μετεβλήθη το 2006, με την ίδρυση της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων στη Μεσσηνία, η οποία φυσικά έχει αρμοδιότητα για όλα τα μνημεία που ευρίσκονται εντός του Νομού Μεσσηνίας.

Αυτόματα λοιπόν, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ο ναός του Ικτίνου, ενός μνημείου που έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, έπρεπε να υπαχθεί στην αρμοδιότητα της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα.
Το μεγαλειώδες αυτό μνημείο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, ανήκει σε όλους τους Έλληνες, διοικητικά όμως, ανήκει χωρίς καμία αμφισβήτηση, στην κοινότητα Σκληρού του Δήμου Είρας του Νομού Μεσσηνίας.

Η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από σχετική έρευνα, απεφάσισε , πως ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και ο πέριξ αρχαιολογικός χώρος, βρίσκονται καθ΄ ολοκληρίαν εντός των ορίων του Νομού Μεσσηνίας, με επιστημονική τεκμηρίωση και στηριζόμενη στις αδιαμφισβήτητες συντεταγμένες που έχουν κατατεθεί, προκειμένου ο ναός του Απόλλωνα να κηρυχθεί παγκόσμιο μνημείο της UNESCO.

Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και νυν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Αντώνης Σαμαράς, έκανε απλώς το αυτονόητο, που τόσα χρόνια δυστυχώς δεν είχε γίνει.
Άφησε τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να αποφασίσουν ελεύθερα, χωρίς πιέσεις και παρεμβάσεις σχετικά με τη χωροταξία του μνημείου.

Δυστυχώς από εμπάθεια, τοπικιστικές και κομματικές λογικές, ακόμη και εντός των τειχών της Μεσσηνίας, ορισμένοι δεν εκτίμησαν τη στάση του και έκαναν άδικη κριτική στην απόφασή του.
Ο νυν Υπουργός κ. Γερουλάνος, μίλησε για «άστοχο πολιτικά χρόνο» και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Δυστυχώς με αυτή τη λογική διαιωνίζει μία διαμάχη, η οποία λειτουργεί εναντίον των συμφερόντων του τόπου και του ίδιου του μνημείου, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους περισσότερους πολιτικά φίλους του κόμματός του, στον όμορο Νομό, αδικώντας κατάφωρα τους Μεσσήνιους.

Ευελπιστούμε έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει η νομιμότητα και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να επανεξετάσει και την άδικη απόφαση του 1986 και έπειτα να δώσει τις οριστικές απαντήσεις, για να μη μείνουμε στην ιστορία όπως είπε και ο ίδιος, ως ο λαός που ακολουθούμε «μια απίστευτη τοπικιστική λογική με μια απίστευτη γραφειοκρατία που, αν δεν εντυπωσίαζε, θα τρομοκρατούσε».-

Καλαμάτα 28 Ιανουαρίου 2010

Αντωνία Μπούζα –Κωνσταντέλου
Νομ.Σύμβουλος
Πρόεδρος Νομ.Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ν. Μεσσηνίας

5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υπαίθρου

. Ένα ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ αποφάσισε να διοχετεύσει η κοινοτική επιτροπή για την ανάπτυξη της υπαίθρου στις χώρες - μέλη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη της Ένωσης. Από το ποσό αυτό τα 176 εκατ. ευρώ προορίζονται για την Ελλάδα. Αυτοί οι κοινοτικοί πόροι πρόκειται να επενδυθούν σε προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου στους τομείς της γεωργίας, στο περιβάλλον και σε υποδομές για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην ύπαιθρο. Ειδικότερα, από το ποσό αυτό θα διατεθούν στην Ελλάδα 20 εκατ. ευρώ για ενέργειες σχετικές...

με τις κλιματικές αλλαγές, 70 εκατ. ευρώ για την ορθολογικότερη εκμετάλλευση του νερού, 44 εκατ. για την αναδιάρθρωση του γαλακτοκομικού τομέα και, τέλος, 42 εκατ. ευρώ για τις υποδομές στον τομέα ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στην ύπαιθρο.
Δαράτος Γ.
Αναφορά Νάντιας για τη βελτίωση των διατάξεων για τις πολύτεκνες οικογένειες

Η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Κυπαρισσίας, σχετικά με τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες.

Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει και να προωθήσει τα αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών. Μεταξύ των δίκαιων αιτημάτων περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση πολυτεκνικής σύνταξης και στους δύο συζύγους, καθώς αυτή προς το παρόν αποδίδεται αποκλειστικά στη σύζυγο. Ακόμη, η κ. Γιαννακοπούλου κατέθεσε το αίτημα του Συλλόγου, να σταματήσει ο Ο.Γ.Α. να μην αναγνωρίζει, να μην αποδέχεται και να μην εφαρμόζει αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων που δικαίωσαν πολύτεκνους, κατά της διακοπής του πολυτεκνικού επιδόματος με βάση το οικογενειακό εισόδημα.
Στην αναφορά της, η κ. Γιαννακοπούλου, επιπλέον, ..........

τονίζει το αίτημα για αύξηση της πολυτεκνικής σύνταξης στα όρια της κατώτατης σύνταξης με τιμαριθμική προσαρμογή.

Η κ. Γιαννακοπούλου ζητά με την αναφορά της, τη λήψη μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πολύτεκνη οικογένεια που όπως ορίζεται συνταγματικά αποτελεί το θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους και έχει δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος.

Να μείνουν Δήμος και σε κάθε περίπτωση έδρα τα Φιλιατρά

Τη θέση τους ότι τα Φιλιατρά θέλουν και μπορούν να παραμείνουν ως δήμος με τον “Καλλικράτη“, όπως είναι σήμερα, επαναδιατύπωσαν οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, οι περισσότεροι τοπικοί φορείς αλλά και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Η θέση αυτή εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες σε ευρεία συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Παν. Νίκας σημείωσε μάλιστα ότι τα Φιλιατρά ........

έχουν ένα ρόλο διακριτό και μπορούν να αποτελέσουν αυτόνομο δήμο. Υπήρξαν πάντως και κάποιοι προβληματισμοί, για το αν θα πρέπει ο Δήμος των Φιλιατρών να μείνει όπως είναι ή να δει και το ενδεχόμενο συνενώσεων.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας αναφέρθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και σημείωσε ότι, παρότι δεν άνοιξε η συζήτηση για το χωροταξικό, αυτό ήταν που απασχολούσε όλους τους δημάρχους και γύρω από αυτό στρέφονταν οι συζητήσεις.
Αναφερόμενος στο Δήμο Φιλιατρών, σημείωσε ότι είναι η δεύτερη θερμοκηπιακή περιοχή της Ελλάδας. Εχει έναν κόσμο περήφανο για τον τόπο του που τον αγαπά, είπε ακόμη, έχει την αυτάρκεια και την αυτοδυναμία να μείνει δήμος όπως είναι σήμερα. Αυτή, τόνισε, είναι και ο ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - «και από εκεί και πέρα μπορούμε να διεκδικήσουμε και κομμάτια που μας λείπουν, όπως για παράδειγμα η Βάλτα».
Είμαστε -συνέχισε ο κ. Ξύγκας- ένα δήμος αυτάρκης που έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί όλα τα ζητήματά του. Περιμένουμε την πρόταση του υπουργείου για να συζητήσουμε πάνω σ‘ αυτή, κατέληξε.

«Η απόφασή μας είναι ομόφωνη», σημείωσε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι δήμοι πρέπει να είναι οργανωμένοι, ενώ δεν υπάρχει όριο στον πληθυσμό. «Δεν έχουμε πρόβλημα να μείνουμε μόνοι μας, δεν υπάρχει εμπόδιο στο να μείνουμε μόνοι μας, αφού είμαστε ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος της Μεσσηνίας και ένας ιστορικός δήμος.
Δεν μπορεί να το χωνέψει κανείς ότι μπορεί να καταργηθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θεόδωρος Σαπέρας τόνισε ότι «το σχέδιο “Καλλικράτης“ πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου. Τα κριτήρια τέθηκαν στο συνέδριο της Κυλλήνης, και τα Φιλιατρά τα πληρούν σε μεγάλο βαθμό».

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες σημείωσαν μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις τους: Ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, είπε ότι «πρέπει να δούμε τι κρύβεται πίσω από το... τυρί που λέγεται “Καλλικράτης“ - τρομοκράτης, και ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν που θα είναι δυσβάσταχτες. Η παιδεία και η υγεία περνούν στους δήμους, καθώς το κράτος θέλει να ξεφύγει από την κοινωνική του αποστολή».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Βιβή Παντελάκη τόνισε ότι η αγάπη όλων για τα Φιλιατρά είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά αυτό που πρέπει να καθορίσει τις αποφάσεις είναι το οικονομικό.

Ο πρόεδρος της Εράνης Βαγγέλης Σταθόπουλος σημείωσε ότι και οι αθλητικές επιτυχίες των ομάδων της περιοχής είναι ένα ακόμη στοιχείο της δυναμικής της. Από θέμα αθλητισμού τα Φιλιατρά είναι μπροστά από όλες τις περιοχές, είπε.
Επίσης στάθηκε στη δυναμική της αγροτικής παραγωγής αλλά και στο έργο με το φράγμα.
Και κατέληξε ότι θα πρέπει ή τα Φιλιατρά να μείνουν όπως είναι ή να γίνουν έδρα του νέου δήμου.

Να μείνουν όπως είναι, πρότεινε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αριστοτέλης Κανναβός - σημειώνοντας ότι και να μεγαλώσει ο δήμος, τα προβλήματα δεν θα λυθούν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Πυρσός“ Νίκος Αντωναρόπουλος σημείωσε ότι το θέμα είναι πολύ λεπτό και θέλει γνώσεις. Δεν ξέρω, είπε, αν ένας δήμος μόνος του είναι ισχυρή μονάδα. Πρότεινε λοιπόν ο διάλογος να γίνει με όλους τους γείτονες.

«Θα πρέπει να δούμε όλο το σχέδιο», είπε ο Θεόδωρος Σαμαρτζής εκ μέρους των κουρέων της πόλης, «και πάνω σε αυτό να συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συνενώσεων».

Ο Βασίλης Παπαθεοδοσίου σημείωσε πως αν εφαρμοστεί ο “Καλλικράτης“ θα χαθεί το συναίσθημα από την ελληνική επαρχία - και το συναίσθημα, είπε, παίζει ρόλο. Σημείωσε ακόμη ότι «δεν μπορεί να μας αποκλείσει κανείς επειδή το σχεδιάζουν κάποιοι τεχνοκράτες».
Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος Δήμος Τριφυλίας πρότεινε ο Δήμος Κορωναίος από το Σύλλογο Μώραινας - ενώ o Σταύρος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι θα ήθελε τα Φιλιατρά να μείνουν όπως είναι, θα πρέπει όμως να υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση για έναν Δήμο Τριφυλίας.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο, ο Νίκος Φάμπας σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση πάνω στο σύνολο του σχεδίου.
Ο Χρήστος Πλακονούρης τόνισε πως επειδή η απόφαση θα είναι πολιτική, προς τα εκεί θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις. Τη συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επισήμανε αρχικά την ανάγκη να γίνει μια διοικητική μεταρρύθμιση.
Αναφερόμενος ειδικά στα Φιλιατρά, σημείωσε ότι έχουν διαχρονικά ένα ρόλο διακριτό - τόσο σε σχέση με την Κυπαρισσία όσο και με τους Γαργαλιάνους. «Εχουν», είπε, «μια δική τους πορεία - και όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα, όπου κυριαρχεί το αγροτικό στοιχείο, και όσον αφορά τα πολιτιστικά ζητήματα. Μια πόλη που κινείται στους 10.000 κατοίκους θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει μια χωριστή διοικητική μονάδα. Γιατί δεν θα φτιάξουμε αυτοδιοίκηση αν καταργήσουμε και τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους και την Πύλο, την Κυπαρισσία, τον Μελιγαλά.
Αν αυτά δεν είναι η βάση αυτοδιοικητικών μονάδων, τι θα είναι τότε; Είναι δυνατόν ο νέος δήμος να μην έχει έδρα ένα αστικό κέντρο;».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Ερασιτέχνες Διαρρήκτες για γέλια και για κλάματα στο Κοπανάκι.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά πέντε καταστήματα προσπάθησαν να διαρρήξουν την Πέμπτη το βράδυ στο Κοπανάκι τρεις νεαροί που επέβαιναν σε ένα λευκό Toyota Starlet.
Σύμφωνα με το blog kopanaki News οι επίδοξοι διαρρήκτες που αποδείχτηκαν για γέλια και και κλάματα, προσπάθησαν να ανοίξουν το περίπτερο του Σωτήρη, την ταβέρνα του Γιώργη Ρέμπελου, το φαρμακείο της Κούλας, το βιβλιοπωλείο της Γιωργίας και το κομμωτήριο της Γιώτας, ευτυχώς χωρίς καμία επιτυχία αλλά καταστρέφοντας τις κλειδαριές.

Ειδικά στο τελευταίο τους "σταθμό", έγιναν ........

αντιληπτοί από τον σύζυγο της Κομμώτριας Κας Γιώτας όπου βάζοντας τις φωνές κατάφερε να τρέψει σε φυγή τους επίδοξους διαρρήκτες.

Πηγή: kopanaki News

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 30ης Ιανουαρίου 2010

8arr30.jpg (220 KB) Foni30.jpg (456 KB) logos28.jpg (586 KB)Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Απάντηση του Παναθηναϊκού στην ΠΑΕ ΑΕΚ και νέα πρόσκληση

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Παναθηναϊκός, με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία θα κατέβει στο ντέρμπι χωρίς διοικητική εκπροσώπηση, επειδή, οι «πράσινοι» δεν τήρησαν τη συμφωνία που είχαν οι δυο πλευρές από τον πρώτο γύρο, όπως λένε οι «κιτρινόμαυροι» και δεν τους έδωσαν την κεντρική σουίτα στο ΟΑΚΑ.

Οι «πράσινοι» από την πλευράς τους εξέδωσαν δική τους ανακοίνωση, με την οποία παίρνουν θέση στο θέμα και εξηγούν τι ακριβώς έχει συμβεί. Παράλληλα, καλούν τους ανθρώπους της ΑΕΚ να δώσουν το παρών στο Ολυμπιακό Στάδιο την Κυριακή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:.......

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την απόφαση της ΠΑΕ ΑΕΚ να μην εκπροσωπηθεί από μέλη της διοίκησής της στο μεθαυριανό αγώνα μεταξύ των ομάδων μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χώρο φιλοξενίας των εκπροσώπων της διοίκησής της που της παραχωρήθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ.

Προσφέραμε στην ΠΑΕ ΑΕΚ τη σουίτα στη θύρα 29 που βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων από τη σουίτα που χρησιμοποιεί το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. Εξηγήσαμε στην ΠΑΕ ΑΕΚ, ότι αυτό γίνεται διότι, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που είναι πιθανό να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, η σουίτα που ζητά θα χρησιμοποιηθεί από τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. Η σουίτα στη θύρα 29 είναι εφάμιλλη με τη σουίτα που μας ζήτησε η ΠΑΕ ΑΕΚ και παρέχει όλες τις ανέσεις ώστε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία στο Δ.Σ. της.

Θεωρούμε τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία άκαιρη λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και προσκαλούμε για άλλη μια φορά το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ να παραβρεθεί στο μεταξύ μας αγώνα».

Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια σε ερώτηση Νάντιας για τα προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΣΕ Κυπαρισσίας

Η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της Κυπαρισσίας και δημοσιεύματα του τύπου, είχε καταθέσει ερώτηση στις 05/01/10, όπου έθετε τον προβληματισμό της για την εγκατάσταση ΡΟΜΑ στον εγκαταλελειμένο σταθμό του ΟΣΕ Κυπαρισσίας. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας, απάντησε επισημαίνοντας ότι το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας έχει επιχειρήσει τουλάχιστον 4 φορές, κατά το παρελθόν, να απομακρύνει τους εγκατεστημένους στο σημείο ΡΟΜΑ και κατάφερε να περιορίσει σε ικανοποιητικό βαθμό την παρουσία τους.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι από τα ........

μέσα Οκτωβρίου ο χώρος επανακαταλήφθηκε από 150-200 ΡΟΜΑ.

Ωστόσο, στις 19/11/09 είχε προγραμματισθεί από τον ΟΣΕ η απομάκρυνση των βαγονιών που, όπως αναφέρεται, για άγνωστους λόγους ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ καμία ενέργεια δεν έχει εκδηλωθεί ξανά από τότε. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στα πλαίσια των εποχούμενων περιπολιών του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας, στο χώρο αυτό έχουν συλληφθεί δύο άτομα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο δίκυκλες μοτοσυκλέτες που είχαν κλαπεί από την πόλη της Κυπαρισσίας κ.α. Ο κ. Βούγιας, ακόμη, ενημέρωσε στην απάντησή του την κ. Γιαννακοπούλου, ότι ουδέποτε διαπιστώθηκε πιθανή λειτουργία οίκου ανοχής στο σημείο. Τέλος, ο Υφυπουργός Προστασία του Πολίτη, επισήμανε, ότι έχουν δοθεί στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της περιοχής πρόσθετες εντολές και οδηγίες για περαιτέρω δραστηριοποίηση του προσωπικού και την λήψη των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων.

Κόβουν την πίτα τους στη Νέδα.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους θα κόψουν στον Αγροτουριστικό Αγροβιοτεχνικό Συνεταιρισμό Κυπαρισσίας "Η ΝΕΔΑ" το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 19:00 στο Ξενοδοχείο "KYPARISSIA BEACH" στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.

Είστε όλοι καλεσμένοι.
Πολιτικές για την Εισφοροδιαφυγή από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Όπως προκύπτει από πολυάριθμες αναλύσεις φορέων του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, η εισφοροδιαφυγή, είτε ως συνέπεια της παράνομης απασχόλησης, είτε ως αυτόνομο φαινόμενο, είναι αποτέλεσμα διαρθρωτικών στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε προσπάθεια καταπολέμησης της θα ήταν μάταιη, αν δεν συνοδεύεται από συντονισμένα μέτρα αντιμετώπισης αυτών των στρεβλώσεων.

Παράλληλα, η ενδεδειγμένη πολιτική απέναντι στην αδήλωτη απασχόληση δεν είναι εύκολο να περιγραφεί και να εφαρμοσθεί, αφού απαιτείται να εκτιμηθεί και συνυπολογισθεί το όποιο κοινωνικό, οικονομικό και, βέβαια, πολιτικό κόστος.
Ωστόσο, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αποφάσεων .......

για την βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών της χώρας μας είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που θα παρθούν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τις οικογενειακές επιχειρήσεις και γενικά τις ΜμΕ. Γιατί σ’ αυτές τις επιχειρήσεις το κόστος των εισφορών είναι εξοντωτικό και σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το ύψος των εισπράξεων της επόμενης περιόδου υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε τακτικές παράκαμψης του θεσμικού πλαισίου εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θεωρεί ότι τα μέτρα και οι πολιτικές για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής απαιτούν τα εξής:

Δίκαιο Φορολογικό σύστημα

Το άδικο φορολογικό σύστημα που επιβαρύνει δυσανάλογα τη μισθωτή εργασία για την εξασφάλιση των άμεσων φόρων, καλλιεργεί ένα κλίμα αποδοχής και ανεκτικότητας απέναντι σε κάθε παράκαμψη του θεσμικού πλαισίου, αφ' ενός μεν ενθαρρύνοντας την απόκρυψη, κατά το δυνατόν, μέρους των πραγματικών εσόδων και αφ' ετέρου ευνοώντας την ανάπτυξη της δευτερεύουσας αγοράς εργασίας. Είναι γνωστό εξ’ άλλου ότι όσο αυξάνει η διαφορά μεταξύ μεικτών και καθαρών αποδοχών, τόσο ενισχύονται τα κίνητρα προσφυγής στην αδήλωτη απασχόληση. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι όσο αυξάνουν οι φορολογικοί συντελεστές τόσο αυξάνει και η πιθανότητα απόκρυψης εισοδήματος. Προς αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση θα ήταν σκόπιμο το νέο φορολογικό σύστημα να προσανατολιστεί στη δικαιότερη φορολογική αντιμετώπιση και τη βελτίωση των κινήτρων για εργασία.

Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος

Τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικής ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών αποτελούν σημαντικό αντικίνητρο ασφαλιστικής πειθαρχίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ύψος των εισφορών και η συνολική επιβάρυνση στο λειτουργικό κόστος εργασίας των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων υπερβαίνει το 50% του κόστους μισθοδοσίας.
Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με όσα αναφέρθηκαν, θα επιτευχθεί σταδιακά η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα κοινοτικής ασφάλισης με στόχο την ενίσχυση της ασφαλιστικής πειθαρχίας και την μείωση της εισφοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση, στο νέο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να υποχρεώνονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις να μην ασκούν «κοινωνική πολιτική» εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.
Διαδικασία ελέγχου των επιχειρήσεων
Ο ανασχεδιασμός της διαδικασίας ελέγχου των επιχειρήσεων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η εξοικονόμηση χρόνου με την εφαρμογή ενός «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος», η άρτια στελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου και η σωστή λειτουργία τους αποτελούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε σημαντικό τμήμα της εισφοροδιαφυγής, όχι μόνο να εντοπισθεί αλλά και να αποτραπεί λόγω της θετικής επίδρασης των παραπάνω μέτρων.

Ενίσχυση της απασχόλησης

Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, πέρα των κοινωνικών και οικονομικών προεκτάσεων τους, σχετίζονται θετικά με την παράνομη απασχόληση και την παραοικονομία. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης θα μπορούσε κατ’ αρχήν να συμβάλλει στον περιορισμό των θεσμικών καταστρατηγήσεων στην αγορά εργασίας.
Εντούτοις, από την εμπειρία μέχρι σήμερα φαίνεται ότι η αύξηση των επίσημων θέσεων εργασίας δεν συνάδει πάντα με τη συρρίκνωση της δευτερεύουσας αγοράς. Καθοριστικής σημασίας είναι σειρά παραγόντων όπως η εσωτερική διάρθρωση και τα χαρακτηριστικά του κλάδου οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Γνώμη μας είναι ότι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα πρέπει να έχουν επιλεγεί βάσει συγκεκριμένων μελετών και διαπιστώσεων σχετικά με τις επιπτώσεις της αύξησης των απασχολουμένων στο σύνολο της οικονομικής (και, κυρίως, της μακροοικονομικής) δραστηριότητας του κάθε κλάδου.
Μεταναστευτική πολιτική – απάντηση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Ο περιορισμένος αριθμός αδειών εργασίας, οι αυστηροί όροι χορήγησης της ελληνικής υπηκοότητας σε ξένους, η μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της διαδικασίας νομιμοποίησης των μεταναστών αποτελούν τις κυριότερες ενδείξεις της εξαιρετικά περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής που για χρόνια εφαρμοζόταν στη χώρα μας. Η μαζική εισροή μεταναστών τα τελευταία χρόνια καθιστά επιτακτική την αναπροσαρμογή της ακολουθούμενης πολιτικής στα νέα δεδομένα.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου του αριθμού και της δραστηριότητας των μεταναστών εφαρμόζεται μέσα από τη θέσπιση σαφούς νομικού πλαισίου και την εφαρμογή συντονισμένης μεταναστευτικής πολιτικής. Η εξασφάλιση της Κάρτας Προσωρινής Αδείας Παραμονής, αν και απολύτως απαραίτητη, δεν αποτελεί πανάκεια για το πρόβλημα της παράνομης απασχόλησης των μεταναστών, επειδή η νομιμοποίηση ενδεχόμενα να μειώσει τη ζήτηση εργασίας από μετανάστες λόγω αυξημένου κόστους και να ελαττώσει τα πλεονεκτήματα πάνω στα οποία στηρίζεται μεγάλο μέρος της ζήτησης για εργασία ξένων, αλλά και της κοινωνικής ανοχής προς αυτούς.

Αυτό μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι, παράλληλα με την νομιμοποίηση των μεταναστών και την συνεπακόλουθη αύξηση της προσφοράς νόμιμης εργασίας, τα μέτρα θα πρέπει υποχρεωτικά να συνδυαστούν με αυστηρούς ελέγχους, για να περιοριστεί ουσιαστικά η προσφορά της παράνομης εργασίας. Μια άλλη σημαντική διάσταση για την απασχόληση μεγάλου αριθμού νομίμων μεταναστών με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις είναι η επιτάχυνση του ρυθμού εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας σε πολυπολιτισμική και πολυεθνική, κάτι που απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς από πλευράς πολιτείας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα.

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Απόψε η εντυπωσιακότερη πανσέληνος της χρονιάς

Το μεγαλύτερο και λαμπρότερο φεγγάρι του 2010 μπορείτε να απολαύσετε απόψε στον ουρανό.

Η πανσέληνος θα είναι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από άλλους μήνες. Κι αυτό γιατί το φεγγάρι θα βρίσκεται στο περίγειό του, δηλαδή στο κοντινότερο στη Γη σημείο.

Η καλύτερη ώρα για να δείτε την πανσέληνο είναι γύρω στις 17:45, δηλαδή κοντά στη δύση του ηλίου, όταν θα βρίσκεται στον ανατολικό ορίζοντα και θα φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη και ακόμα πιο κοντά στη Γη.

Αλλά εκτός από τη μεγαλοπρεπή πανσέληνο, .........

απόψε ένα ακόμα ουράνιο γεγονός συναρπάζει τους φίλους της αστρονομίας.
Ο Άρης θα περάσει τη νύχτα «χέρι-χέρι» με το φεγγάρι. Κι όποιος ρίξει το βλέμμα του ή το τηλεσκόπιό του το βράδυ στον ουρανό, θα δει τον Κόκκινο Πλανήτη να διασχίζει το σύμπαν δίπλα στη σελήνη.

Επιπλέον, δεν πρόκειται να ξαναδείτε τον Άρη τόσο μεγάλο μέχρι το 2014.

Δείτε εδώ με λεπτομέρειες τους αποψινούς χάρτες του ουρανού.

Διαμαντοπούλου: Δυο εκπαιδευτικοί που αποτελούν πρότυπα καινοτομίας, δουλειάς και δημιουργικής παραγωγής

UPDATE [ Video ]

Σε δύο εκπαιδευτικούς πρότυπα από την Θεσσαλονίκη, στην Φιλόλογο κυρία Προκοπίου και στον Φυσικό κύριο Κολτσάκη αναφέρθηκε σήμερα με δηλώσεις της η Υπουργός Εθνικής Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με την Δράση τους να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Κα Διαμαντοπούλου αφού εξήρε της δράση τους είπε ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί αποτελούν πρότυπα όπου δίνοντας τον χρόνο τους, την εμπειρία τους, και την ευφυΐα τους, δημιουργούν νέα πράγματα για το σχολείο.

Αναλυτικά η Δήλωση της Κας Διαμαντοπούλου: .........

Η κυρία Προκοπίου και ο κύριος Κολτσάκης είναι δύο από τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα, που αποτελούν πρότυπα καινοτομίας, δουλειάς και δημιουργικής παραγωγής. Στην ελληνική εκπαίδευση, στο δημόσιο σχολείο έχουμε ανάγκη από την ανάδειξη τέτοιων θετικών προτύπων.
Και οι δύο, όπως και πολλοί άλλοι, έχουν κάνει πολύ σπουδαία δουλειά, έχουν δώσει το χρόνο, την εμπειρία, την ευφυΐα τους για να δημιουργήσουν νέα πράγματα για το σχολείο.

Σήμερα το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να ανοίξει νέους ορίζοντες στους μαθητές, να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν ιδέες μεταξύ τους, να κάνει πιο ευέλικτο και ανοιχτό το σχολείο και να δημιουργήσει καινοτομία και πρότυπα.
Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου και πολύ γρήγορα θα ανακοινωθεί η πρώτη δράση που θα αφορά το σύνολο των σχολείων και των εκπαιδευτικών που θα λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε την καθημερινή βοήθεια και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που έχουν εμπειρίες και βιώνουν αυτή την προσπάθεια στην τάξη.

Η επιλογή των δύο εκπαιδευτικών από τη Θεσσαλονίκη, μιας φιλολόγου και ενός φυσικού, αναδεικνύει τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και στην Περιφέρεια για να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πρόσκληση έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα: Την ανάδειξη θετικών προτύπων στην εκπαίδευση. Είναι πάρα πολλοί οι εκπαιδευτικοί που παλεύουν καθημερινά για ένα καλό και δημιουργικό σχολείο. Στόχος μας είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα η χώρα μας από 25η που είναι σήμερα στην Ε.Ε. στο χώρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της χρήσης νέων μέσων, να ανέβει στις πρώτες θέσεις.

Μπορούμε να το πετύχουμε;
Μπορούμε, γιατί κάθε φορά που βάζουμε στόχους ως έθνος, ως πολιτεία μπορούμε να τους πετύχουμε.
Με μια προϋπόθεση: Τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών με την καρδιά και την ψυχή τους.
Και σήμερα είμαι πολύ αισιόδοξη ότι αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν.Ο Νομάρης Μεσσηνίας για την υποδοχή του οικουμενικού Πατριάρχη.

Στην υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου Α΄ στην Καλαμάτα αναφέρθηκε με δηλώσεις του σήμερα ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος.

Ο κος Δράκος είπε ότι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά και αγάπη, αλλά και με αισθήματα πνευματικής και εθνικής ανάτασης, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης, κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ.

Την Κυριακή 31-01-2010 το απόγευμα έρχεται στην Καλαμάτα και ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο υποδοχής και από τον Μητροπολίτη μας τον κ. Χρυσόστομο και από τον Δήμο Καλαμάτας αλλά και από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, σε πανηγυρική συνεδρίαση που θα .......

γίνει στις 20.30 της Κυριακής (31/01) στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ», θα χαιρετίσει την παρουσία του εδώ, θα προλογίσει και θα προσφωνήσει τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και θα υπάρξει εκ μέρους του αντιφώνηση. Σε αυτήν την πανηγυρική συνεδρία καλούμε τον Καλαματιανό αλλά και όλο το Μεσσηνιακό λαό να συμμετέχει.

Καταλήγοντας τις δηλώσεις του Ο κος Δράκος είπε ότι η συνεδρίαση θα είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο και επιβάλλεται ο λαός μας να εκφράσει την αγάπη του στο πρόσωπο του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και να πάρει την ευλογία του.

Κ. Μπατζελή: «Η κυβέρνηση θέλει τους αγρότες ενεργούς πολίτες»

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει τους αγρότες να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, να έχουν καλό εισόδημα και πάνω απ΄όλα να είναι ενεργοί πολίτες.

Στη συνέχεια η κ. Μπατζελή θα συναντηθεί με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και συντονιστικών οργάνων αγροτών του Νομού Ροδόπης.

enet.gr
Ορισμός διαιτητών στον 6ο Όμιλο της Δ' Εθνικής

Ορίστηκαν απο την επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΟ οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τα παιχνίδια της 31ης Ιανουαρίου στον 6ο όμιλο της Δ' Εθνικής.

Οι διαιτητές που ορίστηκαν είναι οι:

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
Διαιτητής: ΓΚΟΒΕΣΗΣ Δ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Βοηθοί: ΒΕΡΡΟΣ Γ ΑΡΚΑΔΙΑΣ , ΜΠΕΡΔΟΥΣΗΣ Ι ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Παρατηρητής: ΔΟΓΑΝΤΖΗΣ Γ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Συνέχεια......


ΚΡΟΚΕΩΝ ΑΟ - ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Διαιτητής: ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Βοηθοί: ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Ν ΚΟΡΙΝΘΟΥ , ΣΕΦΕΡΗΣ Δ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Παρατηρητής: ΚΟΚΟΤΟΥ ΑΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


ΑΧΑΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΑΓΕΙΚΩΝ
Διαιτητής: ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΑΣ Π ΑΧΑΙΑΣ
Βοηθοί: ΜΕΣΣΗΝΗΣ Π ΑΧΑΙΑΣ , ΣΠΑΝΟΣ Θ ΑΧΑΙΑΣ
Παρατηρητής: ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Ν ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝΕΙΚΩΝ - ΤΣΙΛΙΒΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Διαιτητής: ΚΟΛΛΙΑΣ Γ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Βοηθοί: ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ Β ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ , ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Ε ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Παρατηρητής: ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ Ν ΗΛΕΙΑΣ


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΖΑΒΛΑΝΙΟΥ ΑΠΣ
Διαιτητής: ΡΑΤΣΙΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Βοηθοί: ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ Α ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ , ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Ν ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Παρατηρητής: ΣΕΛΙΜΟΣ Ν ΛΑΚΩΝΙΑΣ


ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΑΠΠΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ
Διαιτητής: ΚΑΚΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Βοηθοί: ΓΚΟΥΡΒΕΛΟΣ Σ ΚΟΡΙΝΘΟΥ , ΚΑΛΠΑΚΙΔΗ Α ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Παρατηρητής: ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΛΕΙΒΑΘΩ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ
(Ο Αγώνας θα παρθεί στα χαρτιά με 3-0 υπέρ του Τέλου Αγρα.)


ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΚΑΜΑΡΩΝ
Διαιτητής: ΠΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Βοηθοί: ΤΣΙΚΝΑΣ Ε ΑΙΤ/ΝΙΑΣ , ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Α ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Παρατηρητής: ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Συνέχεια της συζήτησης διαβούλευσης για τον Καλλικράτη στον Πυρσό.

ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Σε συνέχεια της διακοπείσας διαβούλευσης σχετικά με το πρόγραμμα Καλλικράτης καλεί η Τοπική οργάνωση ΠΑ.ΣΟ.Κ Φιλιατρών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Αθανάσιος Γαλανόπουλος, η συνέχεια της διαβούλευσης θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και ώρα 19:30 στο Φουρνανράκειο Πνευματικό Κέντρο (Πυρσός) στα Φιλιατρά.

Η Τοπική οργάνωση καλεί τους φίλους και μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καταθέσουν τις προτάσεις τους στα πλαίσια της δημόσιας Διαβούλευσης.Ημερομηνίες υποβολής φορολογικής δήλωσης 2010

Η ώρα της Εφορίας πλησιάζει και φέτος όπως κάθε χρόνο. Αρχίζει η αποστολή των γνωστών φακέλων με τις φορολογικές δηλώσεις και το βιβλιαράκι οδηγιών.
Για τελευταία χρονιά φέτος, καθώς από το 2011 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
Πρώτοι θα καταθέσουν φορολογικές δηλώσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες (από την 1η ως τις 15 Μαρτίου), ανάλογα με το το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ και ακολουθούν οι αγρότες από την 1η ως τις 19 Απριλίου.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να .........

υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση από τις 4 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι 12.000 ευρώ και από τις 12.000 ως τις 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 25%.
Για εισοδήματα από 30.000 ευρώ ως 75.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και για τα υψηλότερα εισοδήματα 40%.
Στις φετινές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους.

Κατεβάστε ολόκληρο τον Φορολογικό οδηγό του 2010 στον υπολογιστή σας, κάνοντας click εδώ

ΙΧ: Διπλασιάζονται τα ασφάλιστρα

Μέχρι και διπλασιασμό των ασφαλίστρων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να αναμένουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων με την προσαρμογή της αγοράς του κλάδου στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Ετσι ένα 1.400-1.600 κυβικών, για 6μηνο ασφάλιστρο, μετά το 2012 θα πληρώνει περίπου 400- 500 ευρώ, από περίπου 200-250 ευρώ που είναι σήμερα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Interlife Ασφαλιστική. Γ. Βοτσαρίδη. Οπως είπε χτες το αντασφαλιστικό κόστος αυξήθηκε κατά 170%, μετά την ενεργοποίηση της ρύθμισης που αυξάνει στα 500 χιλ. ευρώ, ανά άτομο και για απεριόριστο αριθμό, το ασφάλιστρο κάλυψης.
Μετα από αυτό οι ντόπιες ασφαλιστικές εταιρείες .......

προχωρούν σε αυξήσεις που κυμαίνονται από 5% έως 15%, για τα ασφάλιστρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν από το Φεβρουάριο και μετά.

Για την περίπτωση της Ασπίς, είπε ότι έκανε ζημιά στον κλάδο, ενώ απέδειξε ότι και η εποπτική αρχή δεν ήταν έτοιμη να το διαχειριστεί. Στη Θεσσαλονίκη τέλος τον Ιανουάριο καταγράφηκε ακύρωση σε όλες τις εταιρείες περίπου 7.000 συμβολαίων, η πλειονότητα των οποίων αφορά οχήματα για τα οποία κατατέθηκαν οι πινακίδες.

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του Γ. Κανελλόπουλου ως γενικού γραμματέα στο ΥΠΑΑΤ

Και επισήμως ο κ. Γιώργος Κανελλόπουλος αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τον διορισμό του ανακοίνωσε χθες βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον διορισμό του πρώην πρυτάνη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Ανδρέα Ανδρεόπουλου ως γενικού γραμματέα Περιβάλλοντος, Δασών και Φυσικών Πόρων

Ανακοινώθηκαν επίσης ο διορισμός του κ. Νίκου Γεωργαράκη, ερευνητή ΕΚΚΕ, ως γενικού γραμματέα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και του συμβούλου επιχειρήσεων κ. Μανώλη Πατεράκη ως ειδικού γραμματέα Ανταγωνιστικότητας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ......

Γεννήθηκε το 1957 στη Μεσσηνία. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Επίσης διετέλεσε Νομάρχης Λακωνίας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και του 2009.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois των ΗΠΑ. Έχει διατελέσει αντιπρύτανης και πρύτανης στο Ε.Μ.Π., καθώς και πρόεδρος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, πρόεδρος της ΕΤΑΤ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ. Έχει παρουσιάσει περί τα 200 δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν βιβλία, άρθρα, ανακοινώσεις σε συνέδρια κλπ, με πολλές διεθνείς αναφορές στο έργο του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΕΩΡΓΑΡΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Έχει σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και την Πολιτική Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (Paris II). Έχει διατελέσει Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και αναπληρωτής Γραμματέας και Συντονιστής της Γραμματείας του Ε.Π. Εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ. Επιπροσθέτως, επί σειρά ετών έχει διατελέσει Εθνικός εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή για τη Δημόσια Διοίκηση (PUMA) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Διδάσκει με εντολή διδασκαλίας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και στην Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με Μaster Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Connecticut στις ΗΠΑ και ΜΒΑ στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά.

Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα και στη συνέχεια ως στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών, σε διάφορες θέσεις ευθύνης (Διευθυντής Επιχειρησιακού σχεδιασμού, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος). Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος επιχειρήσεων.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 29ης Ιανουαρίου 2010

8arr29.jpg (212 KB) Foni29.jpg (286 KB) logos28.jpg (586 KB)Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 28 /1/2010

Οι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ:

16, 21, 29, 36, 44

ΤΖΟΚΕΡ: 18

Ακολουθεί η διαλογή: .......

ΚΑΝΕΝΑ Δελτίο με 5+1 επιτυχίες ΤΖΑΚ-ΠΟΤ

2 δελτία με 5 επιτυχίες που κερδίζουν από 87.303,48 €

31 δελτία με 4+1 επιτυχίες που κερδίζουν από 2.500,00 €

515 δελτία με 4 επιτυχίες που κερδίζουν από 50,00 €

892 δελτία με 3+1 επιτυχίες που κερδίζουν από 50,00 €

18.988 δελτία με 3 επιτυχίες που κερδίζουν από 2,00 €

12.221 δελτία με 2+1 επιτυχίες που κερδίζουν από 2,00 €

60.130 δελτία με 1+1 επιτυχίες που κερδίζουν από 1,50 €
-

Έσπασε το PlayStation 3?????

Αν ασχολείστε με κονσόλες, θα ξέρετε ότι το PlayStation 3 είναι η μοναδική συσκευή η οποία δεν έχει υποκύψει στις ορέξεις των hackers. Τουλάχιστον, μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί ένας διαβόητος hacker από τις ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι κατάφερε να ξεκλειδώσει την πανίσχυρη κονσόλα της Sony. "Απειλεί", μάλιστα, ότι θα δημοσιεύσει σύντομα τις λεπτομέρειες του επιτεύγματός του.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο George Hortz λέει αλήθεια. Κι αυτό γιατί πρόκειται για τον άνθρωπο που ενώ ήταν έφηβος κατάφερε να "σπάσει" το πρώτο iPhone. Ο Hortz λέει ότι χρειάστηκε πέντε βδομάδες ενασχόλησης για να καταφέρει να σπάσει το PS3.

Όπως μπορούμε να φανταστούμε, οι άνθρωποι της ...........

Sony θα έχουν χάσει τον ύπνο τους. Μέχρι τώρα το απαραβίαστο του PS3 ήταν το καμάρι της εταιρείας. Αλλά βέβαια, ισχύει πάντα το "ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει".

Πηγή: Τ3

Απόφαση Μητροπολίτη Τριφυλίας: Καταργήθηκε μια άσκοπη πεζοπορία στους δρόμους

Εις απάντησιν δημοσιεύματός σας της Κυριακής 24-1-10 υπό τον τίτλο «Αντιδράσεις για τις τροποποιήσεις στον εορτασμό του πολιούχου» επιθυμούμε να γίνουν γνωστά τα εξής:

1. Η υποδοχή των αρχιερέων, που συμμετείχαν στην πανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους γινόταν στην άλλη άκρη της πόλεως την παραμνή της εορτής.
Χωρίς να προβλέπεται κάτι τέτοιο από την εκκλησιαστική τάξη και χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος πεζοπορούσαν επί μισή περίπου ώρα οι αρχιερείς, οι ιερείς και τμήματα μαθητών στους κεντρικούς δρόμους των Φιλιατρών.
Την τελετή αυτή καθιέρωσε ο μακαριστός Μητροπολίτης ......

Τριφυλίας και Ολυμπίας κυρός Δαμασκηνός για προσωπικούς του λόγους, που ίσχυαν τότε.
Σήμερα δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος αυτής της άσκοπης πορείας.

2. Οι αρχιερείς εκφράζουν την απορία τους και με δυσκολία συμμετέχουν σ’ αυτήν. Μερικοί εξ αυτών αρνούνται να ακολουθήσουν. Και βεβαίως δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο επιχείρημα για να τους πείσουμε σχετικά με την χρησιμότητα της άγνωστης σ’ αυτούς τελετής.

3. Οι καθηγητές και οι μαθητές, που συμμετέχουν στην λιτανεία του Αγίου την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, υποχρεώνονται και το προηγούμενο απόγευμα να στέκονται και να περπατούν επί ώρα μέσα στο κρύο χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ισως παλιότερα αυτά να άρεσαν στα παιδιά. Σήμερα τα κουράζουν και αντιδρούν. Με το ζόρι συμμετέχουν.

4. Οι κάτοικοι των Φιλιατρών απέχουν από την τελετή αυτή. Λίγες δεκάδες ανθρώπων ακολουθούν, ενώ στην εκκλησία περιμένει πλήθος κόσμου. Καθ’ οδόν μόνο οι ξένοι πα-ρακολουθούν με απορία μια πομπή, που κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο γίνεται.

5. Η απόφαση αυτή ελήφθη με σύμφωνη γνώμη του κ. δημάρχου και των υπευθύνων της πανηγύρεως εκ μέρους του δήμου. Αλλες αντιδράσεις, εκτός από τις απόψεις
του κ. Παγάνη που δημοσιεύσατε, δεν έχουν διατυπωθεί. Εάν διαφωνεί ένας, είναι χιλιάδες εκείνοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

6. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, όπως έβαλε τάξη και συμμάζεψε πολλά κακώς κείμενα σε διάφορους τομείς της πολύπαθης Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, έτσι τακτοποιεί και τα της πανηγύρεως του πολιούχου της Μητροπόλεως ως επίσκοπος, δηλαδή ως ο μόνος υπεύθυνος και αρμόδιος να καθορίζει τα εκκλησιαστικά θέματα της επαρχίας του.
Οι αποφάσεις του βασίζονται μόνο σε πνευματικά κριτήρια και στόχο έχουν η κεντρική πανήγυρη να έχει όχι κοσμικό και επιδεικτικό χαρακτήρα, αλλά σεμνότητα, ιεροπρέπεια και μεγαλοπρέπεια.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Πρέπει να αρχίσουμε τώρα τις αντιδράσεις. ΧΩΡΙΣ καμία ενημέρωση των Φιλιατρινών κάποιοι "ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΝ".
Καλό θα ήταν κάποιοι να κοιτανε τα του οικου τους και να αφήσουν γτα έθιμα να υπάρχουν όπως τα παραλάβαμε. Αν δεν αρέσουν σε κάποιους τα έθιμα του κάθε τόπου, μπορούν να πάρουν τα μπογαλάκια τους γι αλλού.
Τετελεσμένες αποφάσεις ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τις κάνουμε αποδεκτές, απ' όπου και αν προέρχονται.


Συγκροτήθηκε η εξεταστική για τη Siemens

Συγκροτήθηκε, με απόφαση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, η εξεταστική επιτροπή «για τη διερεύνηση της υπόθεσης "Siemens" στο σύνολό της».

Μετά τις έγγραφες υποδείξεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων η εξεταστική επιτροπή συγκροτείται ως ακολούθως:

Από το ΠΑΣΟΚ...........

1. Αηδόνης Χρήστος

2. Βαλυράκης Ιωσήφ

3. Γρηγοράκος Λεωνίδας

4. Κεγκέρογλου Βασίλειος

5. Μακρυπίδης Ανδρέας

6. Νικητιάδης Γεώργιος

7. Οικονόμου Παντελής

8. Παπαγεωργίου Αθανάσιος

9. Ρήγας Παναγιώτης

10. Τσόνογλου - Βυλλιώτη Βασιλική

Από τη ΝΔ:

11. Τζαβάρας Κωνσταντίνος

12. Νεράντζης Αναστάσιος

13. Καλαφάτης Σταύρος

14. Αποστολάκος Γρηγόριος

15. Καμμένος Παναγιώτης (Πάνος)

16. Σταϊκούρας Χρήστος

Από το ΚΚΕ

17. Παφίλης Αθανάσιος

Από το ΛAOΣ:

18. Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος

Από το ΣΥΡΙΖΑ:

19. Παπαδημούλης Δημήτριος

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ορίστηκε για την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στις 16:00. Το σχετικό πόρισμά της θα υοπβληθεί μέχρι την 17η Μαρτίου 2010.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Έκλεισε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών

Έκλεισε σήημερα και για 5 ημέρες το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, λόγω εκδήλωσης κρουσμάτων νέας γρίπης του ιού Η1Ν1.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε κλείσει και το Γυμνάσιο της πόλης μας καθότι τα κρούσματα ηταν αρκετά και έτσι σύμφωνα με την εγκύκλειο του Υπουργείου αποφασίστγηκε η διακοπή των μαθημάτων.Σε πολιτική απομόνωση ο Καραμανλής από την Ρηγίλλης.

Σε μια ιδιότυπη πολιτική απομόνωση μέσα στο κόμμα, επικεφαλής του οποίου ήταν επί δώδεκα χρόνια, βρίσκεται ο κ. Κ. Καραμανλής, καθώς και σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα ελάχιστοι είναι εκείνοι που τον στηρίζουν την ώρα που το όνομά του εμπλέκεται και στην υπόθεση της Siemens.

Ο τέως πρωθυπουργός, ο οποίος από την Κυριακή, οπότε και αποκαλύφθηκε η ευχαριστήρια επιστολή του προς τον κ. Μ. Χριστοφοράκο, βρίσκεται στο «κάδρο» δύο υποθέσεων πλέον (Βατοπέδι και Siemens), εξακολουθεί να μένει -πολιτικά- ακάλυπτος από τη Ρηγίλλης, στελέχη της οποίας έχουν αποφύγει εδώ και τρεις ημέρες να παρέμβουν στο θέμα της επιστολής και να στηρίξουν τους ισχυρισμούς του κ. Καραμανλή.

Αντίθετα, βουλευτές της ΝΔ καλούν δημόσια τον τέως ........

πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, από τους δώδεκα ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο τέσσερις, οι κ. Πρ. Παυλόπουλος, Στ. Καλαφάτης, Α. Λυκουρέντζος και Γ. Βλάχος, στήριξαν τον τέως πρωθυπουργό. Οι υπόλοιποι επέλεξαν να μην αναφερθούν καν στο θέμα.

Την ίδια ώρα ο κ. Βασ. Μιχαλολιάκος επέμεινε και χθες στην ανάγκη ο κ. Καραμανλής να δώσει εξηγήσεις για την επιστολή προς τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens. «Επειδή το κλίμα είναι τέτοιο κι επειδή η υπόθεση της Siemens πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως», τόνισε (ρ/ς 9,84), «πρέπει να πέσει άπλετο φως, κι αυτή η επιστολή χρήζει περαιτέρω εξηγήσεων. Το χρωστάμε στην τιμή του τεραστίου ονόματος Καραμανλή και του πολύ μεγάλου Κώστα Καραμανλή».

Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού απάντησαν -για πρώτη φορά- σε αυτές τις αιχμές, λέγοντας ότι «έχουν δοθεί ξεκάθαρες διευκρινίσεις» και πως «όποιοι επιμένουν να συντηρούν το θέμα, το κάνουν για τους δικούς τους λόγους».

Η απάντηση αυτή φανερώνει και την ενόχληση του τέως πρωθυπουργού κυρίως από την ουδέτερη στάση που επιλέγει -μέχρι στιγμής- να τηρεί η Ρηγίλλης απέναντι σε ένα θέμα που τον θίγει και προσωπικά.

ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μίλησαν 12, τον υποστήριξαν μόνο 4


Αίσθηση προκάλεσε χθες στη Βουλή η απροθυμία βουλευτών της ΝΔ να στηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, μετά την αποκάλυψη της ευχαριστήριας επιστολής του προς τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις 4 από τους 12 που γράφτηκαν να μιλήσουν υπερασπίστηκαν τον πρώην πρωθυπουργό, την ίδια ώρα που ο συνάδελφός τους Θ. Γιαννόπουλος, που πρόσκειται στην Ντόρα Μπακογιάννη, ζητούσε τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής να επιλεχθούν με τυχαίο τρόπο (κλήρωση) και να μην οριστούν από τα κόμματα. Η παρέμβασή του ερμηνεύτηκε ως ευθεία αμφισβήτηση στον Α. Σαμαρά. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου: «Εγώ δεν θέλω να δώσω τέτοια ερμηνεία στην πρότασή σας, γιατί θεωρώ ότι εμπιστεύεστε τον αρχηγό σας». «Ασπίδα προστασίας» στον Κ. Καραμανλή προσέφεραν:

Ο Πρ. Παυλόπουλος. «Η παράταξή μας», τόνισε, «ξέρει να τιμά τους ηγέτες της, πράγμα το οποίο θα κάνει αν χρειαστεί». Ο Γ. Βλάχος. «Οι ερμηνείες που δίνονται», ανέφερε, «για την επιστολή κινούνται στα όρια του φαιδρού και είναι εξόφθαλμα κακόπιστες, με μοναδικό σκοπό την πολιτική εκμετάλλευση».

Ο Α. Λυκουρέντζος. Χαρακτήρισε τον Κ. Καραμανλή «φωτεινό παράδειγμα ηθικής και πολιτικής ακεραιότητας». Τέλος, ο Στ. Καλαφάτης. «Δεν θα επιτρέψουμε», σημείωσε, «σε κανέναν να σπιλώσει ανθρώπους που με τον κρυστάλλινο δημόσιο και ιδιωτικό βίο αποτέλεσαν παράδειγμα για όλους».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ
Σκέφτεται να παραστεί αυτοπροσώπως αν κληθεί


Σε αλλαγή στάσης απέναντι στις εξεταστικές επιτροπές οδηγεί τον κ. Κ. Καραμανλή αφενός η αποκάλυψη της ευχαριστήριας επιστολής του προς τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens κ. Μ. Χριστοφοράκο και αφετέρου η ουδετερότητα που επιδεικνύει η Ρηγίλλης στο θέμα αυτό.

Ο τέως πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται πλέον στο να παραστεί -εφόσον κληθεί, βέβαια- και στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens και σε αυτή για το Βατοπέδι, αναλαμβάνοντας έτσι ο ίδιος την πολιτική υπεράσπιση του εαυτού του.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός έλεγε στους συνεργάτες του ότι θα στείλει υπόμνημα προκειμένου να προστατεύσει την εικόνα του, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και επειδή δεν είναι βέβαιος ότι θα στηριχθεί, προσανατολίζεται στο να δώσει ο ίδιος τις απαντήσεις στα ερωτήματα των μελών των επιτροπών.

Οι αποφάσεις
Οι οριστικές του αποφάσεις, πάντως, θα ανακοινωθούν όταν λάβει την κλήση.


Παρών στην επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου θα είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τον ενοχοποιεί και πως η Εξεταστική Επιτροπή ουσιαστικά θα συζητήσει ξανά τα όσα είχαν λεχθεί και στην Εξεταστική Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: Εθνος

Διαβεβαιώσεις Καρχιμάκη για τις επιδοτήσεις

Αισιόδοξος ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου θα καταβληθεί το σύνολο των επιδοτήσεων στους αγρότες όλης της χώρας, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης. Για «ψηφιοποίηση -μαϊμού» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ........

του κ. Χαραλάμπους, ο κ. Καρχιμάκης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν οι επιδοτήσεις» και πρόσθεσε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι να απορροφάται κάθε ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, για αυτό και εντατικοποιήθηκε η προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση σε όλη τη χώρα μέχρι τέλη του μήνα, όπως έχει καθορίσει η ΕΕ».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ «για χρόνια πολιτική αδράνεια που έβαλε», όπως είπε, «σε κυκεώνα τον Έλληνα παραγωγό, ενώ άφησε την ψηφιοποίηση στο 34% με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει επιδοτήσεις».

«Για να καταβληθούν οι επιδοτήσεις πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση. Αν επιχειρήσουμε να το κάνουμε νωρίτερα, τα πρόστιμα που θα μας επιβληθούν θα είναι υπερπολλαπλάσια».

Επιτιθέμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Καρχιμάκης είπε: «Αρνούμαστε να ακολουθήσουμε την καταχρηστική πολιτική της ΝΔ που ήθελε τον αγρότη επαίτη. Για αυτό και δημιουργούμε και εκείνες τις προϋποθέσεις και το νομοθετικό πλαίσιο για να μην είναι υπόδουλος καμίας εξουσίας».

«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα μέτρα για την ομαλή ένταξη του αγρότη στην αγορά και να πολεμήσουμε όλους αυτούς που δημιουργούν πρόβλημα στο εισόδημά του», ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά του ο κ. Χαραλάμπους κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι θα κάνει μια ακόμα «μαϊμού ψηφιοποίηση».

Ακόμα, καταλόγισε τεράστιες πολιτικές ευθύνες τόσο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ για την απαράδεκτη, όπως είπε, κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο και στα αγροτικά προϊόντα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία να καταγγέλλει την πολιτική της.

Αύριο το νεο ραντεβού αγρωτών με Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Νέα συνάντηση, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και το μέλλον των κινητοποιήσεων, θα έχει αύριο το απόγευμα στις 7.30 το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ).

Στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεών τους χθες το βράδυ και σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο της Αλαμάνας εκτίμησαν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στο θεσμικό επίπεδο, τα οποία όμως «χρειάζονται συμπληρώσεις, διευκρινίσεις και χρονοδιάγραμμα».

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης .........

για επιτάχυνση των πληρωμών φαίνεται πως έχουν διαμορφώσει θετικό κλίμα μεταξύ των αγροτών.

Βασικό, ωστόσο, αναπάντητο θέμα αναδεικνύεται και από τους ίδιους εκείνο που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα.

«Τα θεσμικά μέτρα, από τη στιγμή που θα ληφθούν, θα αποδώσουν μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα. Ως τότε οι αγρότες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να μπουν και πάλι στα χωράφια τη νέα περίοδο. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω σ' αυτό το θέμα και να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και αυτές τις περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου», υπογράμμισε ο Βάϊος Γκανής ενημερώνοντας το μεσημέρι τους αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης έγινε πλήρης ανάλυση των ανακοινώσεων του Υπουργείου σε συνδυασμό με τα αιτήματα, τα οποία είχαν κατατεθεί, για να εντοπιστούν οι διαφορές και οι συμφωνίες.

«Το ισοζύγιο ανάμεσα σε αυτά που ζητήσαμε και σε αυτά που έχουν προταθεί από το Υπουργείο είναι ακόμη αρνητικό. Άλλωστε, γι' αυτό παραμένουμε στο δρόμο», σχολιάζει ο Γιώργος Παλιούρας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.

«Εμείς θα πάμε στο Υπουργείο περιμένοντας απαντήσεις, που δεν έχουν δοθεί. Πρόκειται να θέσουμε νέα αιτήματα. Μένει και παραμένει η ατζέντα, που έχουμε καταθέσει πριν από ένα χρόνο, είναι η ίδια και φέτος και την έχουν λάβει δύο κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα», σημειώνει ο Δημήτρης Δημογιάννης.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής σε μια ενιαία πανελλαδική επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των αγροτών είναι ότι προς το παρόν δεν συμμετέχουν σε κανέναν τέτοιο διάλογο.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «υπάρχουν κοινά σημεία, αλλά και αρκετές διαφορές στη στρατηγική και την τακτική», όπως σημειώνει ο Βασίλης Κιλάφας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει προχωρήσει ο διάλογος με τα υπόλοιπα μπλόκα πλην των 14, που μετέχουν στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.

Εστιάζουν δε και στον τρόπο, με τον οποίον θα εξελιχθεί ο διάλογος την επόμενη ημέρα των μπλόκων αναδεικνύοντας σαν βασική παράμετρο της διαδικασίας τη «συμμετοχή των πραγματικών αγροτών στον διάλογο, που έχει εξαγγελθεί», όπως σημειώνει ο Βάϊος Γκανής.

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχει πέσει όλο το βάρος στο μπλόκο της Αλαμάνας», υπογραμμίζει ο κ. Κιλάφας, τονίζοντας πως «οι επιτελείς των Αθηνών θεωρούν ότι, όπως άρχισε η κλιμάκωση και δημιουργήθηκε ένα ντόμινο από το μπλόκο της Αλαμάνας, με τον ίδιο τρόπο θα υπάρξει αποκλιμάκωση».

Προσθέτει δε πως «αν δεν υπάρξουν σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις, κανείς από τους αγρότες δεν συζητά αποκλιμάκωση. Έχουμε αποδείξει ότι δεν θα μας κάμψει η κόπωση. Από την κυβέρνηση πλέον εξαρτάται αν οι αγρότες θα μείνουν στα μπλόκα και πότε θα γυρίσουν στα χωράφια τους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γ. Πεταλωτής: Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την «Ακρόπολις»

Εισαγγελική έρευνα, καθώς και έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών, διενεργείται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χαρίστηκε το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ στην εταιρεία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή».

«Υπάρχει εισαγγελική έρευνα σε εξέλιξη, καθώς η υπόθεση παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.

Ερωτηθείς αν έχει υπάρξει παραγραφή του .........

χρέους ή αίτηση αναστολής της καταβολής του και αν η κυβέρνηση γνωρίζει αν η εταιρεία έχει καταβάλει το 10% του χρέους της και ζητά το «πάγωμα» του υπόλοιπου 90%, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν δημιουργεί εντυπώσεις, το θέμα αυτό αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως "διαγραφέντα έσοδα"».

Σε ό,τι αφορά το αν πρόκειται για ρύθμιση ή διαγραφή του χρέους μόνο για φέτος, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι «προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, υπάρχει έρευνα και το πόρισμα θα ανακοινωθεί επισήμως».

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως ζήτημα αφού δεν έχει καταλήξει ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τίποτα, το μόνο που έκανε ο κ. Σαχινίδης, όπως είχε υποχρέωση να πράξει, ήταν να ενημερώσει την επιτροπή της Βουλής για ποια εταιρεία πρόκειται. Είμαστε επιφυλακτικοί. Υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη».

«Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει αυτεπάγγελτα. Από κεί και πέρα αν διαπιστωθούν ευθύνες θα υπάρχει και συνέχεια σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι δεδομένο», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

Εισαγγελική έρευνα από τον Π. Αδάμη

Tο θέμα το οποίο ανέκυψε με το πρόστιμο των 5,5 δισ. ευρώ στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή ανέλαβε να διερευνήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, Παρασκευάς Αδάμης.

Ο κ. Αδάμης έλαβε εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ι. Σακελάκο να μελετήσει τα στοιχεία για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μετά την επιβολή προστίμου στην «Ακρόπολις» από κάθε αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να εξακριβώσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε αυτή την περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ξεσπά κατά της διοίκησης του ΙΚΑ ο Άλκης Ξύγκας.

Ξεσπαθώνει με νέα του επιστολή κατά της διοίκησης του ΙΚΑ ο Δήμαρχος Φιλιατρών Κος Αλκης Ξύγκας.
Επαναφέρει στο προσκήνιο την ελλειπή στελέχωση του πολύπαθου ΙΚΑ Φιλιατρών τονίζοντας στην επιστολή του ότι λειτουργεί με έναν μόνο υπάλληλο, ο οποίος όταν λείπει για τον οποιονδήποτε λόγο οι συναλλαγές αναστέλλονται ταλαιπωρώντας τους πολίτες.

Αναλυτικά η επιστολή του κου Ξύγκα αναφέρει:
"Επισημαίνουμε την αδιαφορία σας να στελεχώσετε το γραφείο του Ι.Κ.Α. της πόλης μας με το ανάλογο αριθμό προσωπικού. Λειτουργεί με έναν και μόνο Υπάλληλο, τον Προϊστάμενο, όταν είναι κοινή διαπίστωση, πως ένα τέτοιο γραφείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο από 5 ή 6 Υπαλλήλους λαμβάνοντας υπόψη τη στελέχωση όλων των αντίστοιχων γραφείων Ι.Κ.Α. του νομού μας και πάντως σε καμία περίπτωση μόνο με έναν.
Δύο υπάλληλοι μετακινήθηκαν με απόφασή σας, χωρίς να λάβετε υπόψη σας την απίστευτη ταλαιπωρία, στην οποία υπόκεινται πλέον οι ασφαλισμένοι, ενώ κατά τα άλλα οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις."

Ως Δήμαρχος της πόλης είμαι αποδέκτης της αγωνίας των ασφαλισμένων σας, το πλήθος των ..........

οποίων είναι πολύ μεγάλο, για να εξυπηρετηθεί από έναν και μόνο υπάλληλο.
Και φυσικά στην απουσία αυτού δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές. Σημειώνεται πως και έξω από το γραφείο μου συγκεντρώνεται καθημερινά μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων, κυρίως οικοδόμοι, οι οποίοι δυσαρεστημένοι από την εξυπηρέτησή τους διαμαρτύρονται έντονα.
Για το θέμα όπως γνωρίζετε έχουν γίνει σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή, αλλά η λειτουργία της Υπηρεσίας παραμένει προβληματική.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με την υπ’ αριθμ. 12/2010 απόφασή του σας καθιστά γνωστή την έντονη διαφωνία του σε οποιαδήποτε σκέψη σας για διακοπή της λειτουργίας του Υποκαταστήματος ΙΚΑ στην πόλη μας, καθώς και δυναμική κινητοποίησή του στην περίπτωση που θα συμβεί ή το πρόβλημα διαιωνιστεί."

Και ο Κος Ξύγκας καταλήγει στην επιστολή του:
"Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του προβλήματος της λειτουργίας της Υπηρεσίας, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό και τους ομαλούς ρυθμούς ζωής των πολιτών μας.
Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και θεωρούμε πως οι ασφαλισμένοι σας αξίζουν το σεβασμό σας, σε μια κοινωνία που δε θα προσβάλει εμάς,εσάς, και τον πολιτισμό μας.
Η εικόνα της υφιστάμενης λειτουργίας του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Φιλιατρών μειώνει το Ελληνικό Κράτος, την Ελληνική Πολιτεία και αγνοεί παντελώς τον Έλληνα Πολίτη."


ΣΧΟΛΙΟ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατάστημα ΙΚΑ Κυπαρισσίας διαθέτει μεγάλο αριθμό υπαλλήλων οι οποίοι λόγω έλλειψης εργασίας τις περισσότερες φορές λύνουν σταυρόλεξα και παίζοντας πασιέντζες στον υπολογιστή (για να μην πούμε ότι ξύνει ο ένας τον άλλον και θεωρηθεί υπερβολή).
Εχει τύχει αυτό να γίνεται μπροστά στα μάτια μου σε επίσκεψη μου στο ΙΚΑ Κυπαρισσίας με υπόθεση φίλου.
Όσο για την Διευθύντρια..... Αν δεν δώσεις λίγο τόπο στην οργή άνετα τις ρίχνεις μπινελίκια.

Όσο για την υπόθεση αυτή:
Έχει καταθέσει ερώτηση στις 9/11/2009 για το θέμα η Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Κα Γιαννακοπούλου. Ο Αρμόδιος Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε στις 7/12/2009 στην Ερώτηση της Κας Γιαννακοπούλου. Αλλα μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα ο Κος Λοβέρδος.
ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα αποφασίσει ο υπουργός να κάνει κάτι???????


Η Commission ξεκινά έρευνα για ΕΛΓΑ και πακέτο Χατζηγάκη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 27 Ιανουαρίου ότι αποφάσισε να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας σε ό,τι αφορά τις αντισταθμιστικές πληρωμές ύψους 425 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν στους Έλληνες αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009. Η Επιτροπή έχει αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα αυτών των ενισχύσεων με την εσωτερική αγορά, αμφισβητώντας επί της ουσίας αν το μέγεθος των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο, όσο δηλώθηκε.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η έναρξη της επίσημης .........

διαδικασίας έρευνας θα δώσει τη δυνατότητα, αφενός, στην Επιτροπή να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες, που χρειάζεται, προκειμένου να αξιολογήσει τις ενισχύσεις και, αφετέρου, στα ενδιαφερόμενα μέρη να παρουσιάσουν τις παρατηρήσεις τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενισχύσεις χορηγούνται από τον ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημίες που προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών περιόδων 2007 και 2008. Το ασφαλιστικό καθεστώς του ΕΛ.Γ.Α. είναι υποχρεωτικό και περιλαμβάνει και τους φυσικούς κινδύνους. Στους δικαιούχους αυτού του συστήματος ασφάλισης επιβάλλεται ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛ.Γ.Α.

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης αυτών των ενισχύσεων , η Επιτροπή κρίνει ότι οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. το 2008 και το 2009, στο πλαίσιο του συστήματος υποχρεωτικής ασφάλισης, δεν αποκλείεται να συνιστούν κρατικές ενισχύσεις.

Με βάση τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν , η Επιτροπή αμφιβάλλει αν αυτές οι ενισχύσεις μπορούν να θεωρηθούν συμβατές με τις εφαρμοστέες διατάξεις σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή αποφάσισε, κατά συνέπεια, να εξετάσει λεπτομερώς κατά πόσον τα εν λόγω μέτρα συνιστούν ενισχύσεις ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, κινώντας την επίσημη διαδικασία έρευνας η οποία προβλέπεται στο άρθρο 108 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Καλείται τώρα η Ελλάδα, εντός προθεσμίας ενός μηνός, να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με την εν λόγω απόφαση της Επιτροπής. Στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημοσιευτεί περίληψη της απόφασης της Επιτροπής, με την οποία θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι τρίτοι να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, οι οποίες θα διαβιβαστούν εν συνεχεία στην ελληνική κυβέρνηση.

Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα δημοσιευτεί με τον αριθμό της ενίσχυσης στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων που εμφανίζεται στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού, όταν θα έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα εμπιστευτικότητας.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Ανήλικοι συνελήφθησαν επειδή έσπαγαν τζάμια αυτοκινήτων στην Καλαμάτα

Δύο ανηλίκους, 17 και 14 χρόνων και μια 12χρονη συνέλαβαν άνδρες της Ασφάλειας Καλαμάτας, διότι την προηγούμενη νύχτα, χρησιμοποιώντας τεμάχιο πορσελάνης από μπουζί μηχανής, έσπασαν απρόκλητα το τζάμι ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου ιδιοκτησίας 52χρονου.

Από την προανάκριση, που ακολούθησε, προέκυψε ........

ότι το τελευταίο τετραήμερο οι δύο πρώτοι ανήλικοι, με την ίδια μέθοδο, έσπασαν τα παράθυρα δέκα ακόμη ΙΧ αυτοκινήτων, που ήταν σταθμευμένα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την ασφάλεια Καλαμάτας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΕΔΕ για τον θάνατο μαθητή στα εκπαιδευτήρια Μάνεση.

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε η Υπουργός Παιδείας , Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, για τον τραγικό θάνατο μαθητή στα εκπαιδευτήρια Μάνεση.

Η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας .........

(ΣΕΠΕΔ) σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων και τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας του αρμόδιου Γραφείου, θα παρέχει ψυχολογική στήριξη σε μαθητές του σχολείου.

Οι συνθήκες και τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται από την Αστυνομία και τη Σήμανση και το Υπουργείο έχει ζητήσει άμεση ενημέρωση.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του μαθητή για το τραγικό συμβάν.

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ 10ΛΕΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

1ο βραβείο καλύτερου σατυρικού δεκαλέπτου για το Έργο Φαύστα του Μπόστ καθώς και επαίνους για τις ερμηνείες τους απέσπασε η θεατρική ομάδα του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων που έγινε στην Πάτρα το Διήμερο 22 & 23 Ιανουαρίου 2010.

Τους επαίνους πήραν:
ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ: οι Τάκης Χρυσανθακόπουλος και Γιάννης Καπελούζος
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ (με κοστούμια από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας που για μια ακόμα φορά το ευχαριστούμε πολύ)
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«Μεντάμ ε Μεσιέ, το ατέλειωτο ατελιέ… το μαγικό βεστιάριο. Δανείζουμε απόψε, δεν ......

πουλάμε …κοστούμια για τη μούρλια σας, καπέλα για τα όνειρα σας…ερασιτεχνικώς βεβαίως και πανελληνίως …ο οίκος διανυκτερεύει.»
Τα λόγια της παρουσιάστριας του Φεστιβάλ έδωσαν εξ’ αρχής το στίγμα (και) της φετινής διοργάνωσης. Η Πάτρα του Καρναβαλιού, η πόλη που ξέρει να τιμά την ερασιτεχνική δημιουργία, άνοιξε το …«ατελιέ» της (σκηνικός χώρος) και δέκα ομάδες απ’ όλη τη χώρα (Λέρος, Κερατέα, Βύρωνας, Σάμος, Ζωγράφου, Τριφυλία, Τρίπολη, Κόρινθος, Γαλλησάς Σύρου, Πάτρα) φόρεσαν τα «κοστούμια» τους και βγήκαν στο σανίδι να σατιρίσουν πρόσωπα και προσωπεία, συνήθειες και εξουσιαστικούς μηχανισμούς.

Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα, ίσως και το μυστικό της επιτυχίας του «Μώμου», ήταν η υποδειγματικά οργανωμένη, φιλοξενία των ομάδων. Δόθηκε ο χρόνος, ο τόπος και τα μέσα στους ερασιτέχνες να εκφραστούν, ν’ ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, να διασκεδάσουν, να ξεναγηθούν στη πόλη κι όλα αυτά μέσα σε δύο μέρες.

Τα σατιρικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν ήταν υψηλού επιπέδου και έφεραν την Κριτική Επιτροπή (Χουτζούμης Πέτρος- συγγραφέας & μέλος της Ε.Ε.Θ.Σ., Αναστασία Κουμίδου -Σκηνοθέτιδα, Γιάννης Βόγλης-Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Κωνσταντίνος Λιάκουρης- Μουσικοσυνθέτης & μέλος της Ε.Ε.Θ.Σ., Αναστασία Αρσένη -Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος) σε πολύ δύσκολη θέση, αφού χρειάστηκε μιάμιση ώρα να αξιολογήσει τους διαγωνιζόμενους.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη (2011), στον τρίτο «Μώμο» … τον μακρύτερο!

Διεγράφη πρόστιμο 5,5 δισ. ευρώ στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων

Αίσθηση προκάλεσε στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, η αναφορά σε Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι από τα 6,09 δισεκατομμύρια ευρώ που διαγράφηκαν από τα έσοδα το οικονομικό έτος 2008, τα 5,5 δισ. αφορούσαν διαγραφή προστίμων που είχαν επιβληθεί στην εταιρεία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», γνωστή από την συμμετοχή της στις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου και των δομημένων ομολόγων.

Η απόφαση για διαγραφή των προστίμων ........

στην εταιρεία, ανήκει στoν προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών, ο οποίος έχει θεωρήσει ως εμπρόθεσμη την ακυρωτική προσφυγή της εταιρείας.

Το θέμα έθεσε κατ’ αρχήν στην Επιτροπή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Κουσελάς, για να ακολουθήσει σειρά βουλευτών που αξίωσαν διευκρινίσεις από τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη για την φύση των διαγραφέντων προστίμων. Ο τελευταίος, υπενθύμισε πως της υπόθεσης έχει επιληφθεί εισαγγελέας και επιφυλάχθηκε να δώσει πλήρεις διευκρινίσεις κατά την συζήτηση του Απολογισμού στην Ολομέλεια.

Κατά τα άλλα, ο κος Σαχινίδης, παρουσιάζοντας τον Απολογισμό του οικονομικού έτους 2008, σημείωσε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να αντιμετωπίσει κατάματα την αλήθεια, υιοθετούσε εξωπραγματικές υποθέσεις και σενάρια για την εξέλιξη της οικονομίας. «Το 2008 το έλλειμμα είχε εκτοξευθεί στο 15% του ΑΕΠ και οι ακάλυπτες επιταγές 1,3 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό του 2008 ωστόσο, η πρόβλεψη για το έλλειμμα ανερχόταν στο 1,6%» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Σαχινίδης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κατηγόρησε επίσης την Νέα Δημοκρατία για αποστολή πλασματικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία σχετικά με το έλλειμμα κατά την δική της διακυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι τα στοιχεία που αποστέλλονταν στην Γιούροστατ, τον Απρίλιο του 2009, παρουσίαζαν το χρέος των νοσοκομείων στο μισό του χρέους για το οποίο μιλούσε ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος στη Βουλή (2,5 δισ. έναντι 5,2 δισ. ευρώ).

Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Σαχινίδης σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. «Το πόρισμα θα κατατεθεί στη Βουλή και θα συζητηθεί για να δούμε πώς φτάσαμε στην κατάσταση αυτή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν αξιοπιστία τα δημοσιονομικά μεγέθη» ανέφερε ο υφυπουργός.

Πηγή: in.gr

Συνάντηση Σαμαρά με νέους αγρότες

Συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού βουλευτής Λαρίσης Μ. Χαρακόπουλος, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασσαπίδης, ο Γραμματέας Αγροτικού βουλευτής Κορινθίας Κ. Κόλλιας και ο αναπληρωτής Γραμματέας βουλευτής Φλωρίνης Στ. Κωνσταντινίδης.

«Η κυβέρνηση εκτός από τα προβλήματα των ........

αγροτών, κωφεύει και στα προβλήματα των νέων αγροτών. Εδώ και πολλούς μήνες υπάρχει σε εκκρεμότητα το πρόγραμμα των νέων αγροτών και, δυστυχώς, η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σβήνει την ελπίδα των νέων ανθρώπων που, ήδη, έχουν επενδύσει και δυστυχώς δε δίνει συνέχεια στα όνειρα και στις ελπίδες νέων ανθρώπων από την περιφέρεια από όλη την Ελλάδα», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κασσαπίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Κόλλιας σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς «άκουσε τους νέους αγρότες, αυτό το εκλεκτό παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας. Άκουσε τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους».

Υπογράμμισε δε πως η απόφαση της κ. Μπατζελή να αναστείλει την εκτέλεση του περιφερειακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» «έχει σαν συνέπεια να μην μπορούν, σήμερα, 8.500 νέοι αγρότες, οι οποίοι έχουν υποβάλει φακέλους (και για να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αυτούς τους φακέλους θα έπρεπε να πληρώσουν 5.000 - 10.000 έξοδα) να τεκμηριώσουν το αίτημά τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ΝΔ έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση και θα ζητήσει «από την υπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή της και να εντάξει, άμεσα, στο πρόγραμμα της εγκατάστασης των νέων αγροτών τους 8.500 νέους αγρότες, που ήδη έχουν αξιολογηθεί και θεωρούνται έτοιμοι να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα».

«Με τον κ. Σαμαρά, λοιπόν, κάναμε μια πρώτη γνωριμία και μια ανασκόπηση των επίκαιρων θεμάτων, που απασχολούν τους αγρότες», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Β. Γιαννόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι οι νέοι αγρότες είναι στα μπλόκα και θα συνεχίσουν να είναι στα μπλόκα και σε κάθε μορφής αγώνα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αλλά είναι αντίθετοι με το κλείσιμο των εθνικών οδών, γιατί δημιουργείται πρόβλημα στην ελληνική οικονομία.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 28ης Ιανουαρίου 2010

ele28.jpg (641 KB) 8arr28.jpg (218 KB) Foni28.jpg (347 KB) logos28.jpg (586 KB)Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Το ετήσιο ραντεβού και οι αγροτικές παθογένειες

Τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δίνει σκληρή μάχη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ομάδες αγροτών με γνωστές πολιτικές ή προσωπικές αναφορές πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις «κοινωνικού αυτισμού», ζητώντας ικανοποίηση αιτημάτων που θυμίζουν επιστολή ανυποψίαστου νηπίου προς τον Αϊ-Βασίλη.
Το φετινό ετήσιο ραντεβού των τρακτέρ δείχνει...

όσο ποτέ άλλοτε το μέγεθος της παθογένειας του αγροτικού κινήματος της χώρας μας. Οχι μόνο γιατί βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, αλλά και για την απόσταση των αιτημάτων από την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα, που προσδιορίζει την «καρδιά» του προβλήματος.

Τα τρακτέρ κλείνουν τους δρόμους, τη στιγμή που η κυβέρνηση, παρά την κρισιμότητα των δημοσιονομικών της χώρας, ανταποκρίθηκε με ευαισθησία στο πλήγμα που δέχονται οι αγρότες, συμπεριλαμβάνοντάς τους στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας (ρυθμίσεις δανείων, Τειρεσίας), τις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ και την καταβολή του ΕΚΑΣ, και αυξάνοντας τις συντάξεις του ΟΓΑ και την επιστροφή του ΦΠΑ από το 7% στο 11%. Κινητοποιούμενοι αγρότες διεκδικούν επιπρόσθετες εθνικές ενισχύσεις (de minimis) της τάξης των 13 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η Ολλανδία θα διαθέσει 2,8 εκατ. ευρώ, η Γαλλία 700 εκατ. ευρώ και η Γερμανία 100 εκατ. ευρώ και τη στιγμή που το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας περιορίζει, το 2010, την αύξηση δαπανών για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και για την εκπαίδευση σε 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, αντίστοιχα!

Τα τρακτέρ κλείνουν τους δρόμους με την καθοδήγηση μιας ηγεσίας που απαξίωσε να ασχοληθεί με τις θέσεις που πήρε ο υποψήφιος επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου κ. Ciolos κατά την ακρόασή του για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη διάδοσή τους έγκαιρα και έγκυρα στους Ελληνες παραγωγούς. Και όμως οι θέσεις αυτές θα καθορίσουν εκτός απροόπτου τον χαρακτήρα που θα λάβει η Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013. Η θέση του υπέρ της διατήρησης των άμεσων ενισχύσεων, αλλά με νέα, δικαιότερη για τα νέα κράτη-μέλη και ορισμένες περιοχές κατανομή, αποτελεί ενδεχόμενο δυσμενές για την Ελλάδα στο σύνολό της, αλλά ευνοϊκό για τους μικρούς παραγωγούς. Η θέση του υπέρ της ρύθμισης των αγορών αλλά με σύγχρονους μηχανισμούς, όπως η δημιουργία ταμείων εγγύησης του γεωργικού εισοδήματος κλάδων που πλήττονται από αστάθεια των τιμών, πρέπει να προβληματίσει αυτούς που είχαν επαναπαυθεί σε μια άνευ όρων συνολική στήριξη της αγοράς στο διηνεκές. Η θέση του υπέρ μιας αγροτικής ανάπτυξης που εκσυγχρονίζει τις εκμεταλλεύσεις, σέβεται τη διαφορετικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης θα έπρεπε να είχε ήδη θέσει σε εγρήγορση τους αγρότες για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους έναντι αυτής της προοπτικής. Η πεποίθησή του ότι η γεωργία δεν πρέπει να παράγει μόνο προϊόντα αλλά και κοινωνικά αγαθά θα έπρεπε να είχε ήδη εμφυσήσει νέα δυναμική σε πολίτες και αγρότες εξίσου. Η δήλωσή του για την καθοριστική σημασία της τοπικής αγοράς για τις μικρές εκμεταλλεύσεις θα έπρεπε ήδη να έχει προσανατολίσει τους μικρούς παραγωγούς στην αξιοποίησή της και στη διερεύνηση τρόπων ανάπτυξης τοπικών δικτύων εμπορίας και διακίνησης. Το βάρος που έδωσε στην προσέλκυση νέων στη γεωργία θα έπρεπε ήδη να έχει οδηγήσει σε προβληματισμό για την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι σήμερα και για την εξασφάλιση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας που θα επιτρέψουν προγραμματισμό και επενδύσεις. Η θέση του έναντι της αδιαφάνειας στην αγροδιατροφική αλυσίδα θα έπρεπε ήδη να έχει προτρέψει τους παραγωγούς να ενδυναμώσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ μέσω ισχυρότερων εκπροσωπήσεών τους από φορείς παραγωγών.

Τα προβλήματα στον ελληνικό αγροτικό χώρο είναι πολλά, σημαντικά και πιεστικά, ιδίως εν όψει του 2013. Ο αγροτικός πληθυσμός, όντας σε απόγνωση, μένει απροετοίμαστος και ανυποψίαστος, έρμαιο της κρατικοδίαιτης αντίληψης των ηγεσιών του, που τον θέλει να οχυρώνεται πίσω από τα αναμασήματα των «μειονεκτημάτων του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου» και των «καρτέλ». Διαχρονικά, η ευθύνη της πολιτείας είναι τεράστια. Αλλά άλλη τόση είναι και η ευθύνη των διαφόρων ηγεσιών του αγροτικού χώρου.

* Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου

Αγρότες και αστοί

Αυτές τις μέρες, του σταθερού κατ' έτος αποκλεισμού των δρόμων με τα παραταγμένα τρακτέρ των αγροτών, η ουσία του προβλήματος ακροθιγώς διαφάνηκε στην παρατήρηση κάποιου από τους καταληψίες ότι συνεχίζει να καλλιεργεί τη γη, αποκλειστικά και μόνο για να εξασφαλίσει τις σπουδές του γιου του, με τελικό στόχο να τον βοηθήσει να ξεφύγει από τη μιζέρια του χωριού.
Σ' αυτόν τον σταθερό καημό έχουμε σχεδόν όλοι τις ρίζες μας, ως αστοί. Ετσι, πριν από ενάμιση αιώνα, η μητέρα του παππού μου, όταν πρόωρα χήρεψε, τον σταύρωσε στο μέτωπο, του κρέμασε στο στήθος μια μικρή σακούλα, να βάζει εκεί το μεροκάματο, και τον έστειλε από το Ρολόι...

στη Χαλκίδα, τρεις μέρες ποδαρόδρομο, να βρει εκεί την τύχη του, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια που απέκτησε αργότερα. Εδώ εντοπίζεται η τεράστια διαφορά του Ελληνα αγρότη από τον Γερμανό, και, πολύ περισσότερο, από τον Ολλανδό: Εκείνοι ως οργανωμένοι επιχειρηματίες κτηνοτρόφοι ή καλλιεργητές της γης χαίρονται ένα επίπεδο καθημερινότητας αντίστοιχο, αν όχι και ανώτερο, των δημοσίων ή ιδιωτικών υπαλλήλων και μαστόρων των πόλεων. Ο Ελληνας καλλιεργητής της γης, και πολύ περισσότερο ο κτηνοτρόφος, ζει στη μιζέρια, όσο κι αν τα σύγχρονα χωριά μας είναι σημαντικά αναβαθμισμένα, σε σχέση μ' εκείνα που εγώ γνώρισα στα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Βαρύνεται όμως και ο αγρότης με καθόλου λίγες δικές του αμαρτίες: αναφορικά με το αντικείμενο των καλλιεργειών, την εκμετάλλευση των ανασφάλιστων εργατικών χεριών των δύστυχων λαθρομεταναστών, ίσως δε και με τη φημολογούμενη διασπάθιση των χρηματικών επιδοτήσεων προηγούμενων ετών στα κατ' ευφημισμόν νάιτ κλαμπ με τις δύστυχες Βουλγάρες και άλλες «καλλιτέχνιδες». Ασφαλώς, δεν είναι αυτή η κυρίαρχη εικόνα, καθώς η αγροτική οικογένεια δεν έπαψε να είναι μια βασανισμένη μορφή του τόπου μας. Οπωσδήποτε, από μιαν άλλη οπτική γωνία, είναι αξιοπρόσεκτη η στροφή που άρχισε πριν από λίγα χρόνια, δηλαδή κάποιας ιδιότυπης επανόδου μεγαλοαστών στην ύπαιθρο, όπου, παράλληλα με τη μόνιμη εγκατάστασή των σε κάποιο πολυπληθές αστικό κέντρο, επιδίδονται στη βιομηχανικών προδιαγραφών καλλιέργεια της γης, κατά τα δυτικά επιχειρηματικά πρότυπα, κυρίως δε με αξιοπρόσεκτη οινοπαραγωγή από δικούς τους αμπελώνες, που απέκτησαν ως καχεκτικά σκιάχτρα, ήδη δε δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα προσοδοφόρα κτήματα των οινοπαραγωγών της κεντρικής Ευρώπης.

Στις μέρες μας, πολλοί διακατέχονται από επιφυλακτικά ή και απροκαλύπτως εχθρικά συναισθήματα εναντίον δικαίων και αδίκων, κάτω από το βάρος της καχυποψίας για συμμετοχή σε υποχθόνιες λεηλασίες των καθόλου ευκαταφρόνητων πολυετών κοινοτικών επιδοτήσεων, καθώς και των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων του ελληνικού δημοσίου χρέους. Από μια άλλη οπτική γωνία, ασφαλώς δεν ήμασταν όλοι αφελείς και εύπιστοι ενώπιον των προεκλογικών μεγαλοστομιών των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Απλώς και μόνο δεν γνωρίζαμε την έκταση της λεηλασίας που είχε προηγηθεί. Οπωσδήποτε, όμως, ο συντάκτης αυτών εδώ των γραμμών οφείλει με ευθύτητα να σημειώσει ότι, αν και προ τετραμήνου δεν ψήφισε τη νέα εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, μήτε βεβαίως την αμέσως προκάτοχο συμφορά της ανελέητης λεηλασίας, όμως ήδη νιώθει ευγνωμοσύνη απέναντι στο αισθητήριο της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, που έφεραν στην εξουσία αυτήν τη νέα και προδήλως σεμνή κυβερνητική ομάδα, με τη σαφή εντολή για υπεύθυνη διαχείριση των εξοντωτικών οικονομικών πιέσεων, ιδίως δε με σταθερή αντίσταση, όπως αυτή έχει εκφραστεί ώς τώρα μόνον από τον πρωθυπουργό, καθώς και λίγους, αξιοπρόσεκτα σοβαρούς νέους υπουργούς, όπως εκείνους των Οικονομικών, της Εργασίας και της Γεωργικής Ανάπτυξης.

Παρά ταύτα, όσοι δεν είχαν ευκαιρίες να μετάσχουν στην εκτεταμένη λεηλασία, υπό το πρόσχημα ότι το νομιμοφανές είναι οπωσδήποτε και νόμιμο ή ακόμη και ηθικό, εξακολουθούν, όπως και πολλοί εξακολουθούμε να είμαστε δύσπιστοι και καχύποπτοι έναντι όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, καθώς σύσσωμος αυτός ο κόσμος δεν έχει ακόμα τολμήσει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να εκφράσει την ειλικρινή και έμπρακτη μεταμέλειά του για τη δική του συμμετοχή στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος - όχι αορίστως, αλλ' ενώπιον συγκεκριμένων αποκαλύψεων, που μόλις τώρα γίνονται ευρύτερα γνωστές. Για ποιες αποκαλύψεις πρόκειται;

Πρωτίστως, ότι όλα τα κόμματα (κι όχι μόνον αυτά που διαχειρίζονται την κρατική εξουσία) έχουν προεισπράξει τις κρατικές επιδοτήσεις τους έως και το έτος 2017. Φυσικά, αντλώντας από το προϊόν των διαβόητων 320 δισεκατομμυρίων τού ώς τώρα φανερού ελληνικού δημοσίου χρέους! Κι ακόμη, ας αναλογιστεί ο σκεπτόμενος αναγνώστης αν βλάπτουν ή δεν βλάπτουν τη δημοκρατία οι προπετείς χρηματικές ή / και σε είδος παροχές προς το υπερβολικό για τις ελληνικές συνθήκες πλήθος βουλευτών, συνεργατών, παρατρεχάμενων και άλλων βολεμένων στη Βουλή συγγενών τους, ως υπεράριθμων υπαλλήλων εκείνης, με τους δεκαέξι ετήσιους μισθούς. Θυμάμαι, πριν από πολλά χρόνια, όταν ο τότε συνετός και δύσκολος στις δαπάνες πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς, ενώπιόν μου, είχε καλέσει ορισμένους βουλευτές από όλες τις κομματικές παρατάξεις, γιατί, κατά πολύ, είχαν υπερβεί το έτσι κι αλλιώς πλούσιο σε έκταση περιθώριο δωρεάν τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κάθε βουλευτή. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας της Αριστεράς, του οποίου τη μνήμη διατηρώ με σεβασμό. «Κι εσύ, βρε Κώστα; Πού διάολο κάνεις τόσα τηλεφωνήματα;» Η απάντηση ήταν αφοπλιστική, όσο και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αναφορικά με το ερώτημα τι βλάπτει και τι δεν βλάπτει τη Δημοκρατία: «Πρόεδρε, απ' αυτόν τον αριθμό τηλεφώνου δεν έχω κάνει ούτε ένα τηλεφώνημα. Πίστεψέ με! Ομως το κόμμα μάς έχει υποχρεώσει να του δώσουμε τους βουλευτικούς αριθμούς τηλεφώνου μας για τις δικές του δωρεάν τηλεφωνικές ανάγκες!»

Οπολιτικός κόσμος της χώρας, στην έκταση που δεν διαχειρίζεται την πολιτική ως ένα από τα κατ' εξοχήν επικερδή επαγγέλματα και μάλιστα με πλήθος αδιαφανών εσόδων και ευκαιριών - επαγγέλματα, που κατάντησε να είναι δεκτικά ακόμη και κληρονομικής διαδοχής, τότε μόνο θα νομιμοποιείται να καλέσει όλους μας σε οικονομικές θυσίες, όταν πρώτος αυτός ο -κατά πολύ περισσότερο ή απλώς ευκατάστατος- πολιτικός κόσμος δώσει το καλό παράδειγμα θυσιών. Εδώ και τώρα! Ιδίως αναφορικά με το ύψος των δικών του φανερών αποδοχών από το δημόσιο ταμείο, τις προϋποθέσεις και την έκταση της δικής του συνταξιοδότησης, καθώς και αναφορικά με τη δική του γενναία έκτακτη συνεισφορά στα άδεια ταμεία του κράτους. Αν δεν δοθεί το καλό παράδειγμα από ψηλά, τότε ούτε οι ευρύτερες μάζες -καθόλους αμέτοχες σε κομπίνες και μίζες, σε τελωνεία, εφορίες, πολεοδομίες, νοσοκομεία, δυστυχώς δε και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, που εξ ορισμού προβάλλουν ως οι θεματοφύλακες της νομιμότητας- δεν θα συνετιστούν. Κι αυτά, ενώ η χρεοκοπία συνεχίζει να μας βυθίζει σε βάθη, απ' όπου κάποια μέρα δεν θα υπάρχει επιστροφή.
www.kostasbeys.grΑποχωρεί ο Σωκράτης Κόκκαλης από τον Ολυμπιακό;

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και με όσα μεταδίδει ο Arrena 89,2 πριν από λίγη ώρα έφθασε στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός ο πρόεδρος του συλλόγου Σωκράτης Κόκκαλης και συζητεί με συνεργάτες του προκειμένου να προβεί σε σοβαρές ανακοινώσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στην ομάδα όπως και για το μέλλον του στην ΠΑΕ.

Οι φήμες ήθελαν τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ να ετοιμάζεται να τοποθετηθεί δημόσια μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο όπως φαίνεται θέλει τελικά να ανοίξει τα χαρτιά του νωρίτερα.

Η αποχώρησή του τη δεδομένη χρονική στιγμή ........

φαντάζει απίθανη καθώς έχει αποδείξει ότι δεν είναι στον χαρακτήρα του να τα παρατάει.

Άλλωστε, όπως μετέφεραν και οι συνεργάτες του μετά την ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τον ΠΑΟΚ, «ο Κόκκαλης θα αποχωρήσει μόνο ως πρωταθλητής από τον Ολυμπιακό».

Το πιο πιθανό είναι να προχωρήσει σε αλλαγές στο εσωτερικό της ομάδας. Τόσο στο διοικητικό όσο και στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Ήδη τα ονόματα των Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Βασίλη Γκαγκάτση ακούγονται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες μέρες.


ΣΧΟΛΙΟ
Δεν θα μας προξενήσει καμία εντύπωση αν ακούσουμε σε καποια θέση το όνομα του γκαγκάτση. Άλλωστε υπάρχει ακόμα ανεξόφλητο γραμμάτιο απο τον Κόκκαλή προς τον Γκαγκάτση εξ αιτίας του γνωστού Γκαγκάτσιου πρωταθλήματος που πήρε στα χαρτιά αν και δεν το άξιζε.
Θυμάστε τα κλάματα του γάβρου για να πάρουν στα χαρτιά τον αγώνα με την καλαμαριά που ΕΧΑΣΑΝ ΔΙΚΑΙΑ όπως είχαν δηλώσει και οι παίκτες του γάβρου.
Τα ψεύτικο πρωτάθλημά ή αλλιώς ΓΚΑΓΚΑΤΣΙΟ πρωτάθλημα τότε αποτέλεσε ανοικτό γραμμάτιο για το Ευχαριστώ του Κόκκαλη.
Φαίνεται ότι το γραμμάτιο αυτό ήρθε η ώρα να εξοφληθεί με την προσφορά θέσης στον Γκαγκάτση.
ΑΡΑΓΕ Υπάρχει κανένας αθλητικός δικαστής στα πρότυπα του Ιταλού να διεξάγει έρευνα για τα τόσα κλεμμένα με τον Χ , Ψ Τρόπο πρωταθλήματα?? 'Η οι Αθλητικοί δικαστές της Ελλάδας είναι καθαρά εξαρτημένοι βουτυρομπεμπέδες????