ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Η Επιχείρηση Βαλκυρία στην κινηματογραφική αίθουσα του Πυρσού

Μια εξαιρετική ταινία θα προβάλει την Κυριακή 17 και Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η κινηματογραφική Λέσχη Φιλιατρών στην αίθουσα του Πυρσού.
Πρόκειται για την ταινία "Επιχείρηση Βαλκυρία" στην οποία πρωταγωνιστεί ο Tom Cruise.

Λίγα λόγια για το έργο

Μια ομάδα Γερμανών αξιωματικών, με αρχηγό τον στρατιωτικό Claus von Stauffenberg (Τομ Κρουζ),σχεδιάζει τη δολοφονία του Φίρερ, ώστε να εξασφαλίσει τη δύναμη του στρατού και να λήξει ο πόλεμος. Συνωμοσίες, προδοσίες, ίντριγκα συνθέτουν μια περιπέτεια γεμάτη σασπένς, φέρνοντας στο φως όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα πίσω από μια μοναδική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας.

Πληροφορίες και trailer της ταινίας, θα βρείτε εδώΑπάντηση Βούγια στην Νάντια Γιαννακοπούλου για το ωράριο των πυροσβεστικών υπαλλήλων

Η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, μετά από αντιδράσεις των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας, κατέθεσε αναφορά στις 14/12/09, όπου έθετε το ζήτημα και τις αντιδράσεις των πυροσβεστικών υπαλλήλλων στο, υπό εξέταση, μέτρο της 12ωρης εναλλαγής σε 3 βάρδιες των πυροσβεστικών υπαλλήλων.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας, απάντησε τη Δευτέρα 11/01/10 επισημαίνοντας, αρχικά, την ελλειμματική στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στη συνέχεια, με αφορμή την αναφορά .........

που κατέθεσε η κ. Γιαννακοπούλου, επιβεβαίωσε τη νομικά κατοχυρωμένη δυνατότητα εναλλαγής των υπαλλήλων στην υπηρεσία ανά 24ωρο , όταν το επιβάλουν ειδικοί υπηρεσιακοί λόγοι και με την έγκριση του διοικητή και του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

Προς το παρόν, εξετάζονται οι αναφορές των διοικητών των Πυροσβεστικών Σταθμών, που εφαρμόζεται πιλοτικά η αλλαγή του ωραρίου, καθώς και οι προτάσεις και διαπιστώσεις τους. Επίσης, σημειώνεται ότι στην Επιτροπή διερεύνησης δυνατότητας εφαρμογής 12ωρης απασχόλησης θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών Ενώσεων του πυροσβεστικού προσωπικού.
Ακόμη, δικαίωμα υποβολής προτάσεων καθώς και κατάθεσης υπομνημάτων στην Επιτροπή έχουν όλες οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές Ενώσεις.

Ικανοποίηση Κουσελά για τον νόμο – ανάσα για επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες.

Την ικανοποίηση του για την ψήφιση του νόμου για την ρύθμιση των επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς.

«Ο νόμος για τη "ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς" είναι ένας από τους νόμους που ο πρωθυπουργός της χώρας μας Γ. Παπανδρέου είχε δεσμευτεί να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στις 100 πρώτες ημέρες του.

Αισθάνομαι ικανοποίηση που συμμετείχα στη .......

δημιουργία, ανάδειξη και ψήφιση και σήμερα αποτελεί νόμο του κράτους. Ακόμη γιατί σε συνεργασία με το Γ. Καραμπάτο και τα επιμελητήρια των πυρόπληκτων περιοχών τη βοήθεια και τη στήριξη συναδέλφων μου από τους πυρόπληκτους νομούς καταφέραμε στα πλαίσια αυτού του νόμου να υπάρξει αναστολή για 2 χρόνια των χρεολυτικών δόσεων όλων των πυρόπληκτων δανείων.

Ο νέος νόμος στοχεύει στην αναθέρμανση της οικονομίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών, τη διατήρηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας και την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής τους στην οικονομική ζωή.
Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες που έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση μέσα από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με την αναστολή ή μετάθεση της εκπλήρωσης δανειακών τους υποχρεώσεων να «ανασάνουν», να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους και να προάγουν την επιχειρηματική τους δράση.»

Αναλυτικά ο νόμος έχει ως εξής:

Α) ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Ο νέος νόμος ρυθμίζει καταρχήν τις οφειλές επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2005. Ειδικότερα:
α) Σε ρύθμιση υπάγεται το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής από κάθε σύμβαση δανείου ή πίστωσης εφόσον το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής από την κάθε σύμβαση δεν υπερβαίνει το ποσόν των 1.500.000 ευρώ.
β) Η ρύθμιση γίνεται με επιτόκιο ενήμερης οφειλής και κατ’ ελάχιστον σε επτά έτη. Τα δύο πρώτα έτη ο δανειολήπτης καταβάλει μόνο τόκους και μετά τις τοκοχρεολυτικές δόσεις.
γ) Αν πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 30.7.2007, ο δανειολήπτης δεν υποχρεούται να προκαταβάλει για τη ρύθμιση κανένα ποσόν. Αν πρόκειται, ωστόσο, για ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου 1.1.2005 έως 30.6.2007, υποχρεούται να καταβάλει το 10% της οφειλής, δίχως να υπολογίζονται τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας.
δ) Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 30.7.2007 διαγράφονται με τη ρύθμιση οι τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου 1.1.2005 έως 30.6.2007 διαγράφονται οι τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας, εφόσον εξοφληθεί το ήμισυ της οφειλής.
ε) Σε ρύθμιση υπάγονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης που δεν έχουν καταγγελθεί. Δεν υπάγονται αντιθέτως επιδοτούμενα ή εγγυημένα δάνεια.

Β) ΕΝΗΜΕΡΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Οι διατάξεις για τις ενήμερες οφειλές στοχεύουν κατ’ εξοχήν στην προστασία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών, που πραγματικά δυσκολεύονται στην ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους και οι οποίοι κατ’ εξοχήν στερούνται διαπραγματευτικής δύναμης απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα. Με τούτο ως γνώμονα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν για να μπορούν οι δανειολήπτες να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Α. Οι διατάξεις για τις ενήμερες οφειλές αφορούν τα επιχειρηματικά ή αγροτικά δάνεια. Δυνατότητα αξιοποίησης των διατάξεων για τις ενήμερες οφειλές έχουν
α) οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες με βιβλία τρίτης κατηγορίας και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι στην τελευταία ετήσια χρήση μέχρι τον Ιούνιο του 2009 είχαν ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 2.500.000 ευρώ και ζημία στην ίδια χρήση. Προϋπόθεση το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου να μην υπερβαίνει το ποσόν των 350.000 ευρώ.
β) επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ, κατ’ επάγγελμα αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν από πυρκαγιές ή φυσικές καταστροφές. Προϋπόθεση το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου να μην υπερβαίνει το ποσόν των 200.000 ευρώ.

Β. Οι παραπάνω δανειολήπτες έχουν μία από τις ακόλουθες δυνατότητες:
α) περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου, εφόσον η σύμβαση δεν έχει υπερβεί το ένα τρίτο της διάρκειάς της.
β) αναστολή επί διετία της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής, και
γ) παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου κατά τρία έτη.

Γ. Οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες των πυρόπληκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007 έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν, για τα δάνεια που τους είχαν χορηγηθεί, να ζητήσουν την αναστολή επί διετία και αναδρομικά από 1.1.2010 της αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου. Κατά τη διετία αυτή καταβάλουν οι ίδιοι μόνο τους τόκους.

Δ. Ο νόμος λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία εκείνων που ενδέχεται να εκτεθούν σε αδικαιολόγητες πιέσεις το προσεχές διάστημα από το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση των πιστωτικών τους ορίων στα λεγόμενα κεφάλαια κίνησης. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί μέχρι τον Ιούνιο 2011, η επιστροφή του ποσού ρυθμίζεται σε πέντε έτη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την ασφυκτική πίεση ανταπόκρισης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Γ) ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ

Τέλος, ο νέος νόμος θέτει σημαντικούς περιορισμούς στην επεξεργασία δυσμενών οικονομικών δεδομένων από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. και σε αδικαιολόγητους και μακρόχρονους αποκλεισμούς οφειλετών από την οικονομική ζωή.
- Προβλέπει το μέτρο της γενικευμένης «αμνηστίας», της διαγραφής δηλαδή των δυσμενών δεδομένων για όσους έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, τις οφειλές τους.
- Μειώνει κατά ένα έτος τα όρια εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
- Επιταγές και συναλλαγματικές που εξοφλούνται σε τριάντα ημέρες από τη σφράγισή τους ή τη λήξη τους, ανεξόφλητες οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ όπως και πρόσφατα εξοφλημένες μέχρι 3.000 ευρώ δεν εμφανίζονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
- Υποχρεώνει τις τράπεζες να ενημερώνουν χωρίς αμοιβή ή καθυστέρηση τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για την εξόφληση των οφειλών.
- Προβλέπει την υπό προϋποθέσεις τη μη εμφάνιση στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλών που δικαιολογημένα αμφισβητούνται.
- Τη δυνατότητα χορήγησης μπλοκ επιταγών, σε όσους έχουν στερηθεί διοικητικά τη δυνατότητα, εφόσον υφίσταται εγγύηση.

Αντώνης Σαμαράς: Θέλω τη Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη γραμμή

Θέλω τη Ντόρα Μπακογιάννη δραστήρια, μαζί μας, στην πρώτη γραμμή, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή», τονίζοντας ότι δεν τη βλέπει ως «ηττημένη» και δεν την θέλει σε «ακινησία».

«Δημιουργούμε ένα κόμμα που ξέρει τα προβλήματα του τόπου, δεν έχει δουλείες σε κανέναν, δεν έχει γραμμάτια από τα παρελθόν και χτίζει τις προοπτικές της δικής του διακυβέρνησης, με αποφασιστικότητα αλλά και υπευθυνότητα», αναφέρει ο κ. Σαμαράς.

Για την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει ........

ότι χρειάζονται πολύ πιό δραστικές περικοπές στις σπατάλες, αναπτυξιακά μέτρα, και μεταρρυθμίσεις στη διάρθρωση των αγορών. Αν γίνουν αυτά η έξοδος από την κρίση θα είναι ταχύτερη και ευκολότερη απ ό,τι φαντάζονται πολλοί, υποστηρίζει.

Ερωτηθείς πόσο εθνικιστής είναι, απαντά μεταξύ άλλων: «όσο εθνικιστής μπορεί να είναι όποιος βιώνει τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου του, χωρίς να υποτιμά τον πολιτισμό κσι την παράδοση άλλων λαών».

Αναφερόμενος στους χαρακτηρισμούς «δεξιός» και «αριστερός», αναφέρει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απαξιωτικά, προσθέτοντας ότι «είναι πολιτικές ταυτότητες, δεν είναι κουσούρια ούτε αρετές».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επαναλαμβάνει τη θέση ότι αν το νέο σχέδιο είναι το ίδιο με το Σχέδιο Αναν, θα το στείλει στο καλάθι των αχρήστων ο ίδιος ο κυπριακός λαός.

Για τα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει ότι προέχει η εφαρμογή από την Τουρκία των διμερών συμφωνιών που έχουμε κάνει για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

Σχετικά με το μεταναστευτικό τέλος τονίζει ότι πιστεύουμε στην «πολιτιστική κοινότητα, όχι στην κοινότητα του αίματος» και θεωρεί ότι η καλύτερη ρύθμιση αντιστοιχεί στο γερμανικό μοντέλο, όσον αφορά την πολιτογράφηση και την ιθαγένεια, και στο γαλλικό, όσον αφορά ,την κοινωνική ένταξη και την εθνική ταυτότητα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Θα αγγίξει τα 3,90 € το πακέτο

Μικρότερες εκείνων που προέβλεπε η αποσυρθείσα τροπολογία αλλά τσουχτερές και πάλι θα είναι οι αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα, ενώ νέα διαφωνία φαίνεται να προκύπτει για την τελική τους τιμή μεταξύ αγοράς και Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, στην αιτιολογητική έκθεση του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου η επιβάρυνση στα "ακριβά" τσιγάρα εκτιμάται το ανώτερο στα στα 0,34 ευρώ ανα πακέτο, που σημαίνει ότι τα τσιγάρα που πωλούνται σήμερα προς 3,20 ευρώ θα αυξηθούν στα 3,50 ή 3,60 ανάλογα της τελικής στρογγυλοποίησης.

Ωστόσο παράγοντες της καπνοβιομηχανίας εκτιμούν ........

ότι οι υπολογισμοί του υπουργείου είναι και πάλι μετριοπαθείς αν όχι λανθασμένοι και μιλώντας στο Eθνοςonline ανέβαχζαν την τελική τιμή του "ακριβού" πακέτου στα 3.9 ευρώ!

Στην αιτιολογική του έκθεση ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι «η επιβάρυνση από την αύξηση της φορολογίας ανά πακέτο 20 τσιγάρων ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ για τα φθηνά τσιγάρα και από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ για τα ακριβά».

Η νέα τιμή προκύπτει συνδυαστικά από (α) την αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 57,5% σε 63%, (β) την αύξηση του πάγιου φόρου από 5% σε 7,5% και (γ) τη μείωση του ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης από 80% σε 75%.

Ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και στον καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων αυξάνεται από 10% -12%.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση οι ανατιμήσεις αποσκοπούν αφενός στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού και αφετέρου μέσω (της αυξημένης τιμής) στη δημιουργία αντικινήτρου κατανάλωσης με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ποτά: Στα μαλακά μπίρα, ούζο και τσίπουρο

Κοντά στο ένα ευρώ το μπουκάλι θα είναι η επιβάρυνση για τα «βαριά», εισαγόμενα ποτά. Έτσι η τιμή ανά φιάλη για αλκοολούχα ποτά όπως ουΐσκι, βότκα, τζιν κ.λπ θα αυξηθεί κατά 0,91 ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου.

Αντίθετα για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά οι αυξήσεις περιορίζονται σε 0,45 ευρώ ανά φιάλη ενώ για την μπύρα από 0,009 έως 0,02 ευρώ.

Οι αυξήσεις, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, κρίθηκαν σκόπιμες προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού και παράλληλα να προσεγγίσει η Ελλάδα, το μέσο όρο της κοινοτικής φορολογίας στα αλκοολούχα προϊόντα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ασφάλιση ΙΚΑ και για τους δημοσίους υπαλλήλους ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο θα ενσωματώνει το σύνολο των νεοπροσληφθέντων. Τον δρόμο της κοινωνικής ασφάλισης μέσω του ΙΚΑ, το οποίο θα εξελιχθεί σε Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών, θα πάρουν σύντομα και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, το Σάββατο, η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αλλά και από τις δυσμενείς προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας ότι η δαπάνη για την κοινωνική ασφάλιση δύσκολα θα συγκρατηθεί εφέτος στα 14,5 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνεται χρόνο με τον χρόνο, προετοιμάζει το έδαφος για μεγάλες αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι από τους εργαζόμενους ..........

στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται «προνομιούχοι». Για αυτούς το σχέδιο προβλέπει να ακολουθήσουν στο ΙΚΑ τους τραπεζοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

«Μοντέλο» των αλλαγών θα αποτελέσει η παρέμβαση που έγινε προ διετίας στον ΟΤΕ, όταν αποφασίστηκε η διάλυση του ξεχωριστού Ταμείου και η ένταξη των νέων εργαζομένων (των νεοπροσληφθέντων δηλαδή) απευθείας στο ΙΚΑ. Μάλιστα τότε διαφοροποιήθηκαν (μειώθηκαν) και οι αμοιβές των νέων εργαζομένων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών -που αποτελεί μία από τις βασικές αλλαγές στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος- θα ενταχθούν σταδιακά οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή όσοι προσληφθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Έτσι, με την πάροδο του χρόνου το Δημόσιο θα καταβάλλει τις εισφορές του κράτους και του εργοδότη στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, δηλαδή στο ΙΚΑ, για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη, η οποία θα είναι ενιαία για όλους. Αντιθέτως, όσοι υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο θα πάρουν σύνταξη σύμφωνα με όσα ισχύουν, εκτός από τις γυναίκες, για τις οποίες αναμένεται να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Ελλάδα για εξίσωση των ορίων ηλικίας με τους άνδρες, καθώς θεωρεί ότι η ασφάλιση στο Δημόσιο είναι «επαγγελματική» και δεν έχει τον χαρακτήρα κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο διάλογος για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα του Απριλίου και το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή το αργότερο εντός του Ιουνίου.

Σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές

Καθοριστικό σημείο στις αλλαγές, οι οποίες προετοιμάζονται είναι η σύνδεση των εισφορών με το ύψος των συντάξεων, με τελικό στόχο να γίνει το σύστημα περισσότερο ανταποδοτικό.

Το θέμα ήδη συζητείται στην Επιτροπή Διαλόγου, στην οποία η καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη κατέθεσε πακέτο μέτρων για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, προτείνοντας αλλαγές στη δομή τού συστήματος (εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων, ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των παροχών με τις εισφορές).

Εν τούτοις, η κυβερνητική πρόθεση εκφράζεται με σαφήνεια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει την καθιέρωση στο μέλλον της εθνικής σύνταξης, την οποία θα λαμβάνουν όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, και της ανταποδοτικής, η οποία θα είναι ανάλογη των εισφορών κάθε ασφαλισμένου.

Κατά τις πληροφορίες, για να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό θα απαιτηθούν τουλάχιστον επτά ως οκτώ χρόνια, καθώς οι αλλαγές είναι μεγάλες, ενώ θα οδηγήσει και σε μεγάλες περικοπές συντάξεων.

Βέβαιον πάντως πρέπει να θεωρείται ότι στο νέο ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρχει διαχωρισμός και ξεχωριστή κοστολόγηση των παροχών, οι οποίες συνδέονται με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Καταγγείλετε όσους φοροδιαφεύγουν

Λίστες φοροφυγάδων με ηλεκτρονική διαπόμπευση, «καρφώματα» πολιτών στην Εφορία, διασταυρώσεις στοιχείων από λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο αλλά και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για όσους φορολογουμένους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά δεν το κάνουν, επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να μπλοκάρει τη φοροδιαφυγή. (Κλίκ στην δίπλα εικόνα)

Όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα... Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στους φορολογουμένους θα δοθεί η δυνατότητα να αναφέρουν στις ελεγκτικές αρχές εταιρείες και ιδιώτες που φοροδιαφεύγουν.
«Οι αναφορές αυτές θα χρησιμοποιούνται για ..........

τη στατιστική ανάλυση των χαρακτηριστικών των φοροφυγάδων και τη διεξαγωγή ελέγχων, ενώ οι καταγγέλλοντες θα λαμβάνουν επιστολή η οποία θα αναφέρει τα φορολογικά έσοδα στα οποία συνέβαλαν».
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει μακρά λίστα μέτρων για τη φοροδιαφυγή.

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως περιγράφονται στο ΠΣΑ, ξεχωρίζουν επίσης η καθιέρωση ηλεκτρονικού πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, η απομάκρυνση των διευθυντών των Εφοριών από τη διαδικασία επίλυσης διαφορών ώστε να περιοριστούν και τα λαδώματα, η παρακολούθηση των βυτιοφόρων διακίνησης καυσίμων με... GΡS, αλλά και η καθιέρωση συνταγογράφησης των φαρμάκων με... bar code και ΑΦΜ γιατρού ώστε να περιοριστούν οι κομπίνες με την παράνομη συνταγογράφηση που βουλιάζουν τα Ταμεία.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει στόχο την είσπραξη ποσού 2,4 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, στόχος που έχει υποεκτιμηθεί όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του ΠΣΑ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς.

Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής αποτελούν μεγάλα στοιχήματα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στα δύο αυτά μέτωπα εκτιμάται πως θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία του προγράμματος μείωσης του ελλείμματος. Μόνο από τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 6,6 δισ. ευρώ, ενώ από την εισφοροδιαφυγή τα ασφαλιστικά ταμεία στερούνται σε ετήσια βάση έσοδα 8 δισ. ευρώ.

Ηλεκτρονικό μάτι στους ελεύθερους επαγγελματίες

Έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να παταχθεί η φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών τα προηγούμενα χρόνια, το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή σχέδιο ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ραντεβού και των παρεχομένων υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής θα υποχρεούνται να ασκούν τις δραστηριότητές τους μέσω πληροφοριακών συστημάτων που θα παρέχονται ή θα ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών και από τα οποία θα προκύπτει καταγραφή του αριθμού των ραντεβού και των παρεχομένων υπηρεσιών».

Στο νέο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν κυρίως γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και τεχνίτες, ενώ παράλληλα στο σύνολο της αγοράς προωθείται η τροποποίηση των ταμειακών μηχανών.
Με τις αλλαγές που προωθούνται στις ταμειακές μηχανές και αφού αυτές εγκατασταθούν στο σύνολο της αγοράς (ακόμα και σε βενζινάδικα, ταξί και λαϊκές αγορές), οι λεπτομέρειες των αποδείξεων και των τιμολογίων θα μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου στο υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο των πλαστών τιμολογίων και των εγκαταστάσεων που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Παράλληλα, το σημερινό πλαφόν των 15.000 ευρώ πάνω από το οποίο οι επιχειρηματικές συναλλαγές πρέπει να διενεργούνται μέσω δίγραμμων επιταγών αναμένεται να μειωθεί, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει ότι θα γίνει υποχρεωτική η τήρηση επιχειρηματικών λογαριασμών στις τράπεζες μέσω των οποίων θα κάνουν τις συναλλαγές τους.

Σαρωτικές διασταυρώσεις

Σε εργαλείο ουσιαστικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής σκοπεύει να μετατρέψει το οικονομικό επιτελείο και τις διασταυρώσεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα συλλέγει στοιχεία από όπου μπορεί. Ήδη στη ΓΓΠΣ με την υποβολή των εντύπων Ε9 και των δηλώσεων ΕΤΑΚ έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, τα στοιχεία ακινήτων του οποίου θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία των φορολογουμένων με εκκρεμή χρέη.
Όποιος φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αλλά κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις. Όπως αναφέρεται στο ΠΣΑ, σχεδιάζεται η «χρήση δραστικών μεθόδων είσπραξης οφειλών, όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, αντί της πληρωμής με δόσεις και ειδικών ρυθμίσεων για τους οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν». Η ΓΓΠΣ θα συλλέξει για διασταυρώσεις και όλα τα στοιχεία από τους λογαριασμούς ύδρευσης, τηλεφωνίας και ηλεκτρικού.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 16ης Ιανουαρίου 2010

ele16.jpg (672 KB) 8arr16.jpg (211 KB) foni16.jpg (291 KB)

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τα τέλη

Συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος και τριών ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος είσπραξης και το ύψος των αυξημένων τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Στη διάρκεια της ακροαματικής συζήτησης της υπόθεσης οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι το κράτος έχει περιέλθει σε «έκτακτες οικονομικές καταστάσεις» και το Σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή φόρων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πρόσθεσαν δε ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος ......

«όταν υπάρχει κανονική ροή των πραγμάτων», η επιβολή φόρων μπορεί να γίνει μόνο με νόμο. Επίσης, σημείωσαν ότι πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος των καταναλωτικών οργανώσεων ανέφερε ότι υπάρχει το απαιτούμενο έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι δεν υπέβαλαν αιτήσεις ακύρωσης, αλλά «λαϊκές αγωγές», καθώς εκπροσωπούν τα οικονομικά συμφέροντα 300.000 μελών τους.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, Ι. Γράβαρης, πρότεινε να απορριφθούν, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος, οι αιτήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων.

Παράλληλα, εισηγήθηκε ότι σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ, δεχτεί ότι οι προσφεύγοντες (ΙΝΚΑ, κ.λπ.) έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τότε η αίτησή τους πρέπει να γίνει δεκτή και αυτό επειδή τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να επιβληθούν μόνο με νόμο.

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση η επιβολή των αυξημένων τελών κυκλοφορίας προβλέφθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μάλιστα μέχρι στιγμής δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή.

Ο σύμβουλος Επικρατείας ανέφερε ακόμη ότι στην περίπτωση αυτή η ΠΝΠ είναι ανίσχυρη, καθώς παραβιάζει το άρθρο 87 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι φόρος (όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας) επιβάλλεται μόνο με νόμο.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σύντομα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από χαλάζι του φθινοπώρου

Σύντομα θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα των εκτιμήσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες της Μεσσηνίας από χαλαζόπτωση από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, σύμφωνα με απάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατ. Μπατζελή στον βουλευτή κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο.

Η κα Μπατζελή προσθέτει ότι για τις ζημιές ...........

μετά το Νοέμβριο συνεχίζονται οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ερώτηση στην υπουργό υγείας για την ενίσχυση του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών

Ερώτηση στην υπουργό Υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Κα Νάντια Γιαννακοπούλου σχετικά με την ενίσχυση και την λειτουργία του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών.
Η κα Γιαννακοπούλου στην Ερώτηση της κάνει λόγο για την λειτουργία των κέντρων αυτών και ζητά απο την υπουργό την επίλυση σημαντικών προβλημάτων λειτουργίας του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών.
Δεν παραλείπει να αναφεερθεί και στην έλλεψη προσωπικού που αντιμετωπίζει το ίδρυμα καθώς το 40% των προβλεπομένων θέσεων παραμένουν κενές.

Αναλυτικά η Ερώτηση που κατέθεσε η κα Γιαννακοπούλου έχει ως εξής: .....

Τα Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης κλείνουν δέκα χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 ασθενείς ετησίως έχουν ανάγκη Αποκατάστασης και Αποθεραπείας μετά τη νοσηλεία τους. Πόροι του Κέντρου είναι η κρατική επιχορήγηση, τα έσοδα από την εκμετάλλευση της περιουσίας τους, τα τροφεία από τους περιθαλπόμενους, οι δωρεές και τα νοσήλια.

Το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών Μεσσηνίας είναι από τα πιο πρωτοπόρα Κέντρα πανελλαδικά όσον αφορά το έργο που επιτελεί. Ωστόσο, συγκεκριμένα προβλήματα οργανωτικής φύσεως και υποδομών έχουν ως αποτέλεσμα το Κέντρο να μην μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών έχει ζητήσει επιχορήγηση για την επισκευή και συντήρηση των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς οι υπάρχουσες είναι αρκετά ενεργοβόρες με αποτέλεσμα τη δαπάνη οικονομικών πόρων του Κέντρου. Ακόμη, το Κέντρο αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα κάλυψης προσωπικού, καθώς το 40% των προβλεπομένων θέσεων προσωπικού παραμένουν ακάλυπτες.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) ʽΠροτίθεταιʼ να προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών Μεσσηνίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για αποθεραπεία των ατόμων που την έχουν ανάγκη;

2) Είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να συμπεριληφθεί το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών στην κάλυψη κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που παραμένουν κενές;


Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου


Ερώτηση Κουσελά για την αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Πεταλιδίου

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, επανερχόμενος στο θέμα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ζητώντας να ληφθεί επιτέλους η επί μήνες εκκρεμούσα απόφαση Δ.Σ. του ΟΣΚ για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων επισκευών στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου Πεταλιδίου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: ........

«Ο Δήμος Πεταλιδίου, τηρώντας την προβλεπόμενη από το τότε αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας διαδικασία, ζήτησε από τις αρχές του 2008 την αναγκαία και επείγουσα επισκευή του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Πεταλιδίου Ν. Μεσσηνίας, λόγω της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου. Στη συνέχεια, ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, με το 129384/ΣΤ1 8-9-2008 έγγραφό του προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) Α.Ε, ζήτησε την επιχορήγηση του Δήμου Πεταλιδίου με το ποσό των 300.000 ευρώ, για να προχωρήσει στις αναγκαίες επισκευές.

Κατόπιν αυτού, ο Δήμος Πεταλιδίου, σε συνεννόηση με τον ΟΣΚ, συνέταξε μελέτη επισκευής και προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου στις αρχές Σεπτεμβρίου 2009.

Πρόσφατα, ωστόσο, ο Δήμος ενημερώθηκε από τον ΟΣΚ ΑΕ ότι επί 16 μήνες μετά το προαναφερθέν έγγραφο του Υπουργού Παιδείας, ο Δ/νων Σύμβουλος του ΟΣΚ Α.Ε. δεν έκρινε σκόπιμο να φέρει το θέμα στο Δ.Σ. του ΟΣΚ για να ληφθεί απόφαση και τούτο παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του προς τον Δήμαρχο Πεταλιδίου ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί .

Επειδή η αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Πεταλιδίου επείγει, λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου, δεν είναι δε δυνατόν να προχωρήσει χωρίς την άμεση μεταβίβαση της αναγκαίας πίστωσης των 300.000 ευρώ από τον ΟΣΚ στον Δήμο Πεταλιδίου,

Επειδή η συμπεριφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΚ απέναντι στον Δήμο Πεταλιδίου αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού, τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμος ήδη προέβη σε ενέργειες στηριζόμενος στις διαβεβαιώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΚ και στην εντολή του τότε αρμόδιου για το θέμα Υπουργού Παιδείας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Για ποιο λόγο καθυστέρησε επί 16 ολόκληρους μήνες η απόφαση του ΟΣΚ για τη χορήγηση της πίστωσης που αφορά στην αποκατάσταση του συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Πεταλιδίου;
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ληφθεί άμεσα η απόφαση Δ.Σ. του ΟΣΚ και να καταβληθεί το ταχύτερο η αντίστοιχη πίστωση στον Δήμο Πεταλιδίου; »

Στο φορολογικό ν/σχ οι διορθώσεις στα τέλη

«Οι όποιες διορθωτικές κινήσεις, για την αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, θα γίνουν στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αδικίες για κάποιους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο ιδιοκτήτης να φορολογείται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το αυτοκίνητό του.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ήδη, σε συνεργασία με ........

τους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών Δ. Ρέππα και Περιβάλλοντος Κ. Μπιρμπίλη, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία μέσα σε ένα μήνα θα φέρει τη συνολική πρόταση της για την αναμόρφωση του συστήματος των τελών κυκλοφορίας.

«Ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα μεγαλύτερο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για εισπρακτική λογική και αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, «να πάρει πίσω το εισπρακτικό μέτρο που τιμωρεί τους οικονομικά αδύναμους και έχει οδηγήσει 150.000 κατόχους αυτοκινήτων να καταθέσουν τις πινακίδες».

Αιτιολογώντας την εφαρμογή του μέτρου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτό που επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση «ήταν μια διορθωτική κίνηση πάνω στο πλαίσιο που παρέλαβε, με στόχο να μειώσει τα τέλη αυτοκινήτου για κατόχους με χαμηλότερα εισοδήματα».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα και υπάρχει ανάγκη διορθωτικών αλλαγών και αυτό θα κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα εισπρακτικά μέτρα μην τα βαφτίζετε περιβαλλοντικά μέτρα. Επανορθώστε και αλλάξτε πολιτική. Εφαρμόστε πολιτική ανάπτυξης και όχι εισπρακτική», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΕΝΑΕ: Παρατηρήσεις επί του κειμένου δημόσιας Διαβούλευσης για το πρόγραμμα Καλλικράτης.

Στα 12ο και 13ο Τακτικά Συνέδριά της (Δράμα, 6-7-8 Δεκεμβρίου 2007 και Θεσσαλονίκη 18-19 Φεβρουαρίου 2009, αντιστοίχως) καθώς και στο Έκτακτο Συνέδριο που διεξήχθη στην Αθήνα (15-16 Μαΐου 2008) με θέμα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, η ‘Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, διεξήγαγε ένα ανοικτό διάλογο μεταξύ των ανθρώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης σχετικά με τη νέα διοικητική δομή του Κράτους και τη θέση της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

Στα εν λόγω Συνέδρια, η ΕΝΑΕ αποφάσισε την ..........

διατύπωση γενικών αρχών που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, το περιεχόμενο των βαθμών της Αυτοδιοίκησης, την πολιτική και διοικητική οργάνωση των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, τις αρμοδιότητες του νέου θεσμού και την αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση και τους πόρους που θα συνοδεύουν τη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Με βάση τις παραπάνω αποφάσεις που αποτελούν το δεσμευτικό και κατευθυντήριο πλαίσιο των θέσεων της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης για όσες προτάσεις νομοθετικής πρωτοβουλίας αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αλλά και κάποιες πρώτες προσεγγίσεις που έγιναν επί του θέματος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας, της 13ης Ιανουαρίου 2010, διατυπώνουμε τις ακόλουθες απόψεις μας επί της Αρχής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», επιφυλασσόμενοι ρητά να επανέλθουμε με αναλυτικές προτάσεις.

Α. Κατ’ αρχήν θεωρούμε θετική και επικροτούμε την έναρξη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, που αποτελεί άλλωστε πάγια θέση των παραπάνω συνεδρίων μας.

Β. Κατά δεύτερο λόγο καταθέτουμε τις ακόλουθες απόψεις και προτάσεις μας οι οποίες ευρίσκονται εντός του δεσμευτικού πλαισίου των αποφάσεων των Συνεδρίων μας.
Οι απόψεις και προτάσεις τις οποίες εξάγουμε προκύπτουν κατόπιν ενδελεχούς μελέτης και ανάλυσης του κειμένου δημόσιας διαβούλευσης. Με έκπληξη δε παρατηρούμε ότι ελλείπουν παντελώς ή πλημμελώς αναφέρονται ή κατά την άποψή μας κινούνται σε εσφαλμένη κατεύθυνση.

Φρονούμε δε ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε εάν δεν τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και στη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ, της 13ης Ιανουαρίου 2010, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών.

Οι προϋποθέσεις αυτές και είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία της επιβεβλημένης Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε αυτό το ζήτημα είμαστε απολύτως ανυποχώρητοι διότι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα τήρησης των παρακάτω προϋποθέσεων, ως όρου στοιχειώδους επιτυχίας του εγχειρήματος.

1. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» εξαντλείται στη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δεν αγγίζει –ούτε καν προσεγγίζει- το Κεντρικό Κράτος το οποίο παραμένει υπερσυγκεντρωτικό, με απηρχαιωμένες και γραφειοκρατικές δομές, με ανέπαφο το σύστημα εξουσιών και αρμοδιοτήτων του.

Τα παραπάνω βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις πάγιες θέσεις της ΕΝΑΕ, που υποστηρίζουν τα εξής:

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο στην Αυτοδιοίκηση. Οφείλει να είναι ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο διοικητικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα διαπερνά κάθετα και οριζόντια όλα τα επίπεδα της διοίκησης, κεντρικής και περιφερειακής.
Θα καθορίζει με σαφήνεια και σύγχρονο πνεύμα τη θέση και το ρόλο όλων των βαθμίδων της Αυτοδιοίκησης στο γενικότερο διοικητικό σύστημα και θα υπακούει στις αρχές της επικουρικότητας, της αποκέντρωσης των εξουσιών του κεντρικού Κράτους προς την Αυτοδιοίκηση, του περιορισμού της γραφειοκρατίας και της συνεχούς προσαρμοστικότητας στις ραγδαίες μεταβολές που επισυμβαίνουν διεθνώς και έχουν άμεση αντανάκλαση στη χώρα...
Διοικητική Μεταρρύθμιση σημαίνει πλήρης ανατροπή της κατεστημένης δομής με ριζικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό που αφορά όλο το Κράτος. Ο όρος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» αναφέρεται στη ριζική αλλαγή των δομών του Κράτους και στην αναδιάταξη της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.*

2. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ – TΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ Ν.Α.

Η αρχή νομοθετικής πρωτοβουλίας παραλείπει έναν απαρέγκλιτο όρο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Την ταυτόχρονη Φορολογική Μεταρρύθμιση με σκοπό τους σταθερούς, μόνιμους και δυναμικούς πόρους για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ξεκάθαρο είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση της κοινωνίας, με απλή αναδιανομή – ανακατανομή των υφισταμένων φορολογικών εσόδων.

‘Όπως προκύπτει από την μελέτη του ΙΤΑ με θέμα: «Η θωράκιση της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με Φορολογικούς Πόρους» (Αθήνα, 2008) οι φόροι που μπορούν να μεταφερθούν από το ελληνικό κεντρικό κράτος προς την αιρετή Π.Α. είναι: 1) ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (ΦΕΦ&ΝΠ), 2) ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και 3) το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
Συγκεκριμένα: Οι φορολογικοί πόροι που μπορούν να μεταφερθούν, κατά την παραπάνω μελέτη, περιλαμβάνουν:
«Α. Ποσοστό 15% από τα φορολογικά έσοδα των ΦΕΦ&ΝΠ και το ΦΠΑ. Τα φορολογικά αυτά έσοδα θα χρηματοδοτούν το καλάθι των ΚΑΠ. Ο συνδυασμός τους κρίνεται απαραίτητος, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ΠΑ. Οι ΚΑΠ της ΠΑ πρέπει να έχουν χαρακτήρα γενικής επιχορήγησης και να μην κατευθύνονται σε ειδικούς στόχους. Θα μπορούσαν να κατανέμονται στις περιφέρειες με ένα σύστημα κατανομής, το οποίο θα συνδύαζε τις «ανάγκες» των περιφερειών με την εξισορρόπηση ή καλύτερα την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων.
Β. Η συμμετοχή στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων …».

Η θέση της ΕΝΑΕ έχει ως εξής:

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει να οδηγεί στη μετεξέλιξη της σημερινής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με σκοπό τη δημιουργία ισχυρών Περιφερειακών σχημάτων και δομών, με διευρυμένες αρμοδιότητες και σταθερούς πόρους μέσα από γενική φορολογική μεταρρύθμιση.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει σταθερούς και μόνιμους πόρους που θα θεσμοθετηθούν στο πλαίσιο μιας φορολογικής μεταρρύθμισης και οι οποίοι θα αντιστοιχούν στο κόστος της άσκησης του εύρους των αρμοδιοτήτων και δεν θα επιβαρύνουν με νέους φόρους τους πολίτες.*

Προτείνουμε ως πόρους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης:

I. Ποσοστό 15% από τα έσοδα του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (ΦΕΦ&ΝΠ).
II. Ποσοστό 15% από τα έσοδα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).
III. Ποσοστό επί του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων ή του όποιου -υπό θέσπιση- φόρου αφορά την ακίνητη περιουσία (για παράδειγμα επί του συζητουμένου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας).
IV. Καθορισμό νέου ΚΑΠ με το όνομα «Πόρος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας», οριζόμενος στο 30% του φόρου καπνού.
V. Απόδοση στις Π.Α., εξ ολοκλήρου (100%) όλων των προστίμων, που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες τους.
VI. Καθορισμό «Πόρου Ποιότητας Ζωής» σε ποσοστό 1,5 % από την ισχύουσα Φορολογία Εισοδήματος (πλέον του προαναφερθέντος ποσοστού 15%) για δράσεις, που θα σχετίζονται αποκλειστικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
VII. Περιέλευση των πόρων :
1. Του 10% του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ).
2. Του 4,5% επί των τελών ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης και δημοσίας χρήσης που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στη Ελλάδα.
3. Του συνόλου των αποδιδόμενων στο Δημόσιο τελών διενέργειας Τεχνικών Ελέγχων Οχημάτων.

VII. Θέσπιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.

• Τέλος, μέχρι το πέρας της τρέχουσας νομαρχιακής περιόδου, να θεσπιστεί διά νόμου και να καταβληθεί το σύνολο των οικονομικών εκκρεμοτήτων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ τυχόν εκκρεμότητες που θα ανακύψουν μετά το πέρας της θητείας μας (31.12.2010) και αφορούν αυτή τη χρονική περίοδο να αναληφθούν πλήρως και πληρωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγκαταληφθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με βάρη που θα μεταφέρει ο νέος θεσμός.

3. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ

To Πρόγραμμα δημιουργεί σοβαρότατες αμφιβολίες ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβουν να ασκήσουν οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
Είναι σαφές και αποδεικνύεται από το κείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας, ότι μικρό μόνο μέρος των αρμοδιοτήτων που ασκεί σήμερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα περιέλθει στο νέο θεσμό, αφού όπως ρητά αναφέρεται σε αυτό, οι σημαντικότερες εξ αυτών μαζί με το στελεχιακό δυναμικό και τους πόρους που τους αναλογούν θα οδεύσουν προς τους ισχυρούς Δήμους.
(Βλ. σελ. 23 του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: «Δήμοι … έτοιμοι να υποδεχθούν διευρυμένες αρμοδιότητες ιδίως από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στους τομείς λ.χ. της παιδείας, της υγείας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, των μεταφορών…» καθώς και σελ. 25 και 26: «… οι νέοι και ισχυροί δήμοι αναλαμβάνουν νέες αρμοδιότητες, μαζί με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που προέρχονται από την καταργούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, όπως: • η πρόνοια και η προστασία της δημόσιας υγείας,• η ανέγερση σχολικών κτιρίων,• η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού,• η ένταξη των μεταναστών, • οι πολεοδομικές εφαρμογές, • ο υγειονομικός έλεγχος,• η προστασία της παιδικής και της τρίτης ηλικίας,• οι λαϊκές αγορές, • οι αδειοδοτήσεις και ο έλεγχος πολλών τοπικών, οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων,• η πολιτική προστασίας, με την ένταξη των δήμων στον εθνικό σχεδιασμό με συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες…»)

• Η ανάληψη, από τους ισχυρούς δήμους, των νέων αρμοδιοτήτων, μαζί με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που προέρχονται από την «καταργούμενη» νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, θα οδεύσει σε πλήρη κατάργηση της Νομαρχίας ως πολιτικού και διοικητικού κέντρου όπως και ως κέντρου εξυπηρέτησης του πολίτη. Η καταργούμενη Ν.Α. δεν θα στερείται απλώς «πολιτικής υπόστασης» αλλά θα παύσει να διαθέτει και «διοικητική υπόσταση».

‘Αλλες αρμοδιότητες θα έχουν τη μορφή προσδοκίας για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αφού κατά το Πρόγραμμα θα περιέλθουν σταδιακά στους δευτεροβάθμιους ΟΤΑ (βλ. σελ. 14 Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» «…σταδιακά εκείνες τις αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από την κρατική περιφέρεια, με εξαίρεση εκείνες οι οποίες πρέπει να παραμείνουν στα αποκεντρωμένα όργανα του κράτους χάριν της ενότητας της κρατικής πολιτικής σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως τα θέματα χωροταξίας – πολεοδομίας, προστασίας του περιβάλλοντος και δασικής πολιτικής ή μεταναστευτικής πολιτικής...) και θα επαφίενται στη βούληση του Κράτους και στις παρακλήσεις των αιρετών ενώ παράλληλα θα αλληλεπικαλύπτονται από τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των Γενικών Διοικήσεων (βλ. Σελ. 41 Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: «…Στις αρμοδιότητες των Γενικών Διοικήσεων : ανήκουν οι γενικές κρατικές υποθέσεις, οι οποίες ασκούνταν μέχρι σήμερα από τις Διοικητικές Περιφέρειες και λόγω της φύσης τους ή για συνταγματικούς λόγους δεν μπορεί να μεταφερθούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και παραμένουν στην κρατική διοίκηση, π.χ. χωροταξία – πολεοδομία, περιβαλλοντική πολιτική, δασική πολιτική ή μεταναστευτική πολιτική,..» αλλά και των νέων ισχυρών Δήμων (αρμοδιότητες της παιδείας, της υγείας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, των μεταφορών κλπ.).

Οι Γενικές Διοικήσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσδιορίζουν αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες χωρίς καθορισμένο εξ αρχής σαφή ρόλο, φιλοσοφία ύπαρξης και συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Διαβάζουμε στο Πρόγραμμα ότι «…στις αρμοδιότητες των Γενικών Διοικήσεων ... ανήκουν … η χωροταξία – πολεοδομία, περιβαλλοντική πολιτική, δασική πολιτική ή μεταναστευτική πολιτική…». Η αναφορά, στο ίδιο κείμενο, των περισσοτέρων από αυτές ως αρμοδιοτήτων τόσο των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων όσο και των Δήμων εύλογα μας δημιουργεί την υπόνοια ότι υποκρύπτονται σκοπιμότητες.

Επίσης, καμία δε από τις αφαιρεθείσες (από τις Ν.Α.) κατά καιρούς αρμοδιότητες δεν επιστρέφει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Η θέση μας, διαφοροποιούμενη από το Πρόγραμμα, έχει ως εξής:

Στο νέο Διοικητικό σχήμα πρέπει να επανακαθοριστεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων και να κατανεμηθεί μεταξύ Κράτους και επιπέδων Αυτοδιοίκησης.
Το κεντρικό κράτος περιορίζεται σε ρόλο επιτελικό.
Κατά το πρώτο μεταβατικό στάδιο του νέου θεσμού επιστρέφουν όσες αρμοδιότητες αφαιρέθηκαν από τις Νομαρχίες και μεταβιβάζονται όσες αρμοδιότητες ασκούνται σήμερα από την Κρατική Περιφέρεια και από αποκεντρωμένες Κρατικές Υπηρεσίες και των οποίων η μεταβίβαση δε προσκρούει στο Σύνταγμα.
Ειδικότερα οι νέες ισχυρές αυτοδιοικητικές μονάδες :
θα πρέπει να έχουν ευρύτατο πεδίο αρμοδιοτήτων, νομοθετικά κατοχυρωμένων, στους άξονες της περιφερειακής ανάπτυξης, του χωροταξικού σχεδιασμού, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής προστασίας, των μεταφορών, της πολιτικής προστασίας, της δημόσιας υγείας, της παιδείας, του εμπορίου, του τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής.*

Πλέον των ανωτέρω:

Α) Αρνούμεθα την κατάργηση της Νομαρχίας ως διοικητικού και φυσικά ως κέντρου εξυπηρέτησης του πολίτη.

Β) Προτείνουμε την κατάργηση οργανισμών και καθετοποιημένων κρατικών δομών (ΟΣΚ, ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ κλπ) και περιέλευση των αρμοδιοτήτων τους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Γ) Ζητάμε να προσδιοριστούν εξ αρχής, με σαφήνεια και πληρότητα, ο ρόλος, η φιλοσοφία ύπαρξης και οι αρμοδιότητες των Γενικών Διοικήσεων.

4. ΚΩΔΙΚΑΣ Π.Α. - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ –ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δημιουργεί μία σειρά μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως: Αντιπεριφερειάρχες θεματικούς και τοπικούς, Εκτελεστική Επιτροπή, Περιφερειακή Επιτροπή, Συμβούλιο Διαβούλευσης Περιφέρειας, Περιφερειακό Συνήγορο για τον Πολίτη και την Επιχείρηση, των οποίων οι ασαφείς και αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες καθώς και οι λειτουργικές πολυπλοκότητες και δυσκαμψίες μπορούν να οδηγήσουν σε εσωστρέφεια, ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά προβλήματα, αδυναμία λήψης και υλοποίησης αποφάσεων.

Η θέση μας επ’ αυτών:

Απαιτείται η θέσπιση αμέσως με την ψήφιση του νόμου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση:

1. Κώδικα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (με αναγκαίο λεπτομερειακό περιεχόμενο: Σύσταση – Σκοπός – Αρμοδιότητες Π.Α./ Όργανα – Εκλογή τους/ Εκλογικό Σύστημα/ Αρμοδιότητες και λειτουργία Οργάνων/Εποπτεία πράξεων /Ευθύνες Οργάνων/ Νομικά Πρόσωπα-Επιχειρήσεις /’Εσοδα – Οικονομική Διοίκηση και Διαχείρηση /Περιουσία /’Εργα-Προμήθειες / Οργάνωση Υπηρεσιών / Σύσταση Νομικού Προσώπου για την οργανωμένη συνεργασία, προαγωγή και εκπροσώπηση των Π.Α. κλπ)


2. Κανονισμών Λειτουργίας Συλλογικών Οργάνων (με αναγκαίο λεπτομερειακό περιεχόμενο: σύγκληση, λειτουργία, δικαίωμα και χρόνος ομιλίας αγορητών, απαρτία και λήψη αποφάσεων, τήρηση πρακτικών, υποχρεώσεις μελών, τήρηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων λήψης αποφάσεων κλπ)

3. Προτύπου Οργανισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (με αναγκαίο λεπτομερειακό περιεχόμενο: υπηρεσιακές μονάδες, διάρθρωση σε οργανικές μονάδες, τίτλος, αρμοδιότητες και έδρα κάθε μονάδας, οργανικές θέσεις προσωπικού κατά κατηγορίες, κλάδους, ειδικότητες και βαθμούς, θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού κλπ).

Με έκπληξη παρατηρούμε ότι για όλα τα ανωτέρω ουδεμία αναφορά γίνεται στο σχέδιο «Καλλικράτης». Διαφωνούμε ριζικά και φυσικά δεν διανοούμεθα ότι δεν θα υπάρξουν οι βασικοί και απαραίτητα συνοδευτικοί άξονες των παραπάνω θεμάτων στα αρχικά κείμενα διαβούλευσης με το απαραίτητο θεμελιακό περιεχόμενο.

5. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Πρωτοφανής, η έλλειψη για ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο, σε μέγεθος, δυσκολία, προβλεπόμενη πολυπλοκότητα των οργάνων και της λειτουργίας τους, Επιχειρησιακού Σχεδίου Εφαρμογής.

Τα ζητήματα των υποδομών (κτήρια και εξοπλισμός), της στελέχωσης (εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό) και της λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δεν αντιμετωπίζονται.

Την 1η Ιανουαρίου 2011, οι νεοεκλεγείσες Περιφερειακές Αρχές πρέπει να διαθέτουν πληρέστατες υποδομές (γραφεία και σύγχρονα ηλεκτρονικά και λοιπά τεχνικά μέσα) απαραίτητες για την εγκατάσταση και την άμεση λειτουργία του συνόλου των αναφερομένων στο Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οργάνων σε συνδυασμό με το αναγκαίο στελεχειακό δυναμικό (επιστημονικό και λοιπό προσωπικό), προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Στην αντίθετη περίπτωση θα καταναλωθεί μεγάλος χρόνος που θα φέρει πίσω την εφαρμογή του Προγράμματος, θα προξενήσει προβλήματα στη λειτουργία του κράτους και στην εξυπηρέτηση του πολίτη, αναπόφευκτες τριβές και απογοήτευση στην κοινωνία, με αποτελέσματα μη ευχάριστα. Η εμπειρία της μετάβασης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση –με καλύτερες βάσεις και οργάνωση και με χαμηλότερους στόχους- επιβάλλει την δίχως άλλο κάλυψη της απαράδεκτης αυτής έλλειψης.

Γι’ αυτό το λόγο απαιτούνται: Μελέτη – Σχεδιασμός – Υλοποίηση Προγραμμάτων καθώς και αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.

Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός πλήρους και λεπτομερούς Επιχειρησιακού Σχεδίου Εφαρμογής που θα λύνει όλα τα προβλήματα μετάβασης στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του τρέχ. έτους.

6. ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Περαιτέρω, αντικείμενο διαβούλευσης πρέπει να αποτελέσουν τα εξής:

1) Οι σχέσεις Αυτοδιοίκησης και Κράτους (Γενικών Διοικήσεων):
α) Να ξεκαθαριστεί από το νομοθετικό πλαίσιο ότι οι ΟΤΑ και Γενικές Διοικήσεις ακολουθούν παράλληλους δρόμους – δεν έχουν σχέσεις εξάρτησης και εποπτείας.
β) Να υπάρξει αναλυτική και πλήρης περιοριστική καταγραφή των αρμοδιοτήτων των Γενικών Διοικήσεων έτσι ώστε να μην αποτελούν εμπόδιο στη λειτουργία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.

2) Η μεταβίβαση στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις κρατικών αρμοδιοτήτων κατ’ άρθρο 102 παρ. 1 του Συντάγματος (“Με νόμο μπορεί να ανατίθεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η άσκηση αρμοδιοτήτων που συνιστούν αποστολή του Κράτους») με στόχο τη συρρίκνωση των αποκεντρωμένων δομών του Κράτους (Γενικών Διοικήσεων) στο ελάχιστα απαιτούμενο σημείο.

Πάγια θέση της ΕΝΑΕ:

Η Περιφερειακή Κρατική Διοίκηση παραμένει σε μια μεταβατική φάση προετοιμασίας και καταργείται με την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση όταν πραγματοποιηθεί.

7. ΕΣΠΑ

Ζητάμε: Η διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007-2013 να περάσει στις νέες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και να εξεταστούν από κοινού με την κεντρική εξουσία οι τρόποι υπέρβασης των δυσκολιών που απορρέουν από το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 από τις κρατικές Περιφέρειες.

8. ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Α.

Για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων απαιτείται να επιλυθούν τα ακόλουθα θέματα:
1. Οι Π.Α. να στελεχωθούν με εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με αποδοχές ελκυστικές για στο νέο θεσμό.
2. Να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης με στόχο την έγκαιρη στελέχωση των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων μέχρι την 01.01.2011.
3. Να καταργηθούν οι μισθοί πολλαπλών ταχυτήτων μέσω επιδοματικών πολιτικών στο δημόσιο τομέα.
4. Να καταρτιστεί και εφαρμοστεί άμεσα και ενιαίο μισθολόγιο σε Δημόσιο και ΟΤΑ.
5. Να θεσμοθετηθεί Κώδικας Υπαλλήλων ΟΤΑ.

Θεωρούμε ότι το κεφάλαιο του στελεχιακού δυναμικού στο δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης είναι ο βασικότερος όρος για την επιτυχία του εγχειρήματος. Γι’ αυτό το λόγο είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που θα πληροφορεί και θα κατοχυρώνει πλήρως τους υπαλλήλους που θα πλαισιώσουν το θεσμό, στην έναρξη της εφαρμογής του και θα είναι ελκυστικό σε στελέχη υψηλών προσόντων. Δεν είναι κατανοητό να μην υπάρχει στο κείμενο, ιδιαίτερα στην περίπτωση του προσωπικού που θα προέλθει από μετατάξεις από την Περιφέρεια, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και άλλους Δημόσιους Φορείς συγκεκριμένο πλαίσιο υπηρεσιακής εξέλιξης και μισθολογίου.

Θεωρούμε ότι για να πετύχει το φιλόδοξο εγχείρημα απαιτείται να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις διότι αλλιώς θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις δυσάρεστες που θα περιπλέξουν τα πράγματα. Γι΄αυτό δεν διαπραγματευόμαστε την μη τήρηση των παραπάνω αρχών.


Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Δράκος*Σημ.: Με τους πλάγιους χαρακτήρες, αποφάσεις των Συνεδρίων της ΕΝΑΕ.

Στις 150.000 ευρώ το αφορολόγητο για γονικές

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αύξηση του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα, αλλά και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών και δωρεών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές αυξάνεται στα 150.000 ευρώ, από 95.000 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς.

Μείωση φόρου προβλέπεται για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 310.000 ευρώ, τόσο λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου όσο και της αναπροσαρμογής των συντελεστών του φόρου. Αντίθετα αύξηση φόρου προκύπτει για τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 310.000 ευρώ

Οι συντελεστές............

Η κλίμακα που θα ισχύει πλέον για τη φορολόγηση γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών έχει ως εξής:

Για αντικειμενική αξία από 150.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ ανέρχεται σε 5% και πάνω από το όριο αυτό στο 10%.

Οι αυξήσεις στα τσιγάρα

Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται και η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. Έτσι, για τα φτηνά τσιγάρα η αύξηση τιμής λόγω του φόρου ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ και για ακριβά τσιγάρα από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προς ψήφιση, κάτι που σημαίνει ότι θα τύχει της απαραίτητης επεξεργασίας από την αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα και θα συζητηθεί και ψηφιστεί σε μία συνεδρίαση την επομένη, Τρίτη 19 του μηνός.

Η κατεπείγουσα κατάθεση του νομοσχεδίου αιτιολογείται από το υπουργείο Οικονομικών, στο γεγονός ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στις διενεργούμενες γονικές παροχές και που αφορούσαν ιδιαίτερα σε ΔΟΥ που υπάγονται ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της φορολογίας για αυτά που είχε προαναγγελθεί.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη ΔΟΥ Κηφισιάς το Δεκέμβριο του 2009 ο αριθμός των γονικών παροχών αυξήθηκε από 437 το Δεκέμβριο του 2008 σε 2.240 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων από 39,4 εκατ. ευρώ σε 538,79 εκατ. ευρώ. Ανάλογα αποτελέσματα αναφέρονται για τις ΔΟΥ Ψυχικού και Μυκόνου.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, οι διατάξεις για τις γονικές παροχές και δωρεές, θα ισχύουν αναδρομικά από τις 8 Ιανουαρίου, ενώ οι αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ποτών και τσιγάρων από την κατάθεσή τους ή από την προσεχή Δευτέρα.

Ακολουθεί η αιτιολογική έκθεση του ν/σ:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στο σχέδιο νόμου: «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα».

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, η Κυβέρνηση επιδιώκει:

α) την άμεση θέσπιση ενός δικαιότερου συστήματος φορολόγησης των κληρονομιών, των δωρεών και των γονικών παροχών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα καταστρατήγησης της συνταγματικής αρχής της φορολόγησης των πολιτών ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, και

β) την άμεση αύξηση των δημοσίων εσόδων, με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στις ιδιαίτερες κατηγορίες προϊόντων, των καπνικών ειδών και του αλκοόλ, σε συνέργεια και με τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, που εφαρμόζονται στον ίδιο τομέα.

Στο πεδίο της άμεσης φορολογίας και ειδικότερα της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, απαρέγκλιτος στόχος για την Κυβέρνηση είναι κάθε φορολογούμενος να εισφέρει στα δημόσια έσοδα, δίκαια και αναλογικά, σύμφωνα με την αξία των ακινήτων που μεταβιβάζονται και να λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Είναι σαφές, ότι με τις διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., ιδίως με το ν. 3634/2008, οι παραπάνω βασικές αρχές, που έχουν θεμέλιο συνταγματικό, εξοβελίστηκαν, με αποτέλεσμα να συντρέχει η ίδια φορολογική επιβάρυνση για όλα τα κοινωνικά στρώματα, κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας.

Η ισχύουσα , σήμερα, διάταξη προβλέπει φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που μεταβιβάζεται με γονική παροχή , δωρεά ή με κληρονομιά , μετά την αφαίρεση αφορολογήτου ποσού 95.000 ευρώ, με ενιαίο συντελεστή 1% ανεξαρτήτως ύψους μεταβιβαζόμενης περιουσίας.

Το απαράδεκτο αυτό θεσμικό πλαίσιο, είχε ως αποτέλεσμα αφενός την κατάρρευση των εσόδων του Δημοσίου στο πεδίο της φορολόγησης αυτής και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμη δημοσιονομικά περίοδο για τη χώρα μας, και αφετέρου την επιβολή της ίδιας φορολογικής επιβάρυνσης για όλους, ανεξάρτητα από τη φοροδοτική τους ικανότητα και μάλιστα στο πεδίο της άμεσης φορολογίας, γεγονός που πλήττει ευθέως και με άμεσο τρόπο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Η κατάργηση αυτών των ρυθμίσεων, με τις οποίες η ακίνητη περιουσία των μικρών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, χρηματοδοτούσε τις φορολογικές υποχρεώσεις των πλουσιότερων εισοδηματικά στρωμάτων, λειτουργώντας αναδιανεμητικά στην αντίστροφη ακριβώς κατεύθυνση από αυτήν που επιβάλλεται για λόγους κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης, αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που επαναλήφθηκε στην ομιλία του Πρωθυπουργού στους κοινωνικούς εταίρους στο Ζάππειο στις 13 Δεκεμβρίου 2009.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με σκοπό την διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου, απλού, εύχρηστου, λειτουργικού, δίκαιου, αποτελεσματικού, αναδιανεμητικού και αναλογικού.

Ωστόσο από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στις διενεργούμενες γονικές παροχές και υπερ πολλαπλασιασμός των αξιών που αφορούσαν , ιδιαίτερα σε Δ.Ο.Υ. που υπάγονται ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας. Στη Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς τον Δεκέμβριο του 2009 ο αριθμός των γονικών παροχών αυξήθηκε από 437 τον αντίστοιχο μήνα του 2008, σε 2.240 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων, από 39,4 εκατ. Ευρώ σε 538,79 εκατ. Ευρώ.

Στην Δ.Ο.Υ. Ψυχικού , τον ίδιο μήνα, από 252 γονικές παροχές το Δεκέμβριο 2008 σε 1.418, και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων από 1,5 εκατ. Ευρώ σε 244,5 εκατ. Ευρώ. Στη Δ.Ο.Υ. Μυκόνου, από 20 γονικές παροχές τον Δεκέμβριο του 2008, διενεργήθηκαν 161 τον Δεκέμβριο του 2009, με αξίες 1 εκατ.και 23,7 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Είναι προφανές ότι με τις αθρόες μεταβιβάσεις επιδιώκεται από τους λίγους και κατέχοντες η κατακερμάτιση της ακίνητης περιουσίας τους και η αποφυγή υπαγωγής στο άμεσο και απώτερο μέλλον, των σχετικών μεταβιβαστικών πράξεων σε νέο θεσμικό πλαίσιο που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήδη διαβουλεύεται με τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες.

Η ακύρωση της εκφρασμένης κυβερνητικής βούλησης στην πράξη, από τους έχοντες και κατέχοντες, θα επέφερε δυσμενέστατα αποτελέσματα στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των πολιτών και θα είχε αρνητικές συνέπειες στο κρίσιμο πεδίο της είσπραξης δημοσίων εσόδων από την ουσιαστική απαλλαγή της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Συνέτρεχε συνεπώς κατεπείγουσα ανάγκη για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου στο πεδίο αυτό προκειμένου και ο κοινωνικός διάλογος να μην ακυρωθεί και τα μελλοντικά δημόσια έσοδα στο πεδίο αυτό να διαφυλαχτούν.

Για αυτό η Κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο νόμου αυτό με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος και ζήτησε την ψήφισή του σύμφωνα με την ειδική διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 76 του Συντάγματος και ο Κανονισμός της Βουλής.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται ένα δίκαιο, απλό, αναλογικό και αναδιανεμητικό σύστημα. Βασικές συνιστώσες του είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου και ο προοδευτικός συντελεστής με βάση κλίμακα, έτσι ώστε «γονικές παροχές» άνω του αφορολόγητου ορίου, να φορολογούνται και αυτές ανάλογα με την αξία που μεταβιβάζεται.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στο πεδίο των ειδικών φόρων κατανάλωσης, επιδιώκεται η είσπραξη φόρων από προϊόντα που εμπίπτουν σε σημαντικές για τη Δημόσια Υγεία πολιτικές του Υπουργείου Υγείας, όπως είναι τα καπνικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η αύξηση των δημοσίων εσόδων και παράλληλα η δημιουργία αντικινήτρων, προκειμένου μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, να μειωθεί η κατανάλωση σε προϊόντα επιβλαβή για τη Δημόσια Υγεία των πολιτών.

Ειδικότερα επί των άρθρων:

Άρθρο 1

— Καταργείται η ισχύουσα αυτοτελής φορολόγηση των ακινήτων με συντελεστή 1%, που ίσχυε ανεξαρτήτως αξίας και ευνοούσε τη μεγάλη ιδιοκτησία. Με τον τρόπο αυτό επαναφέρεται ουσιαστικά σε ισχύ ο θεσμός της προοδευτικότητας του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με την καθιέρωση κλιμάκων υπολογισμού του φόρου αυτού. Για καθεμιά από τις δύο κατηγορίες (Α΄ και Β΄) καθιερώνεται ιδιαίτερο αφορολόγητο όριο και ιδιαίτεροι ανά κλιμάκια φορολογικοί συντελεστές, με τους οποίους ο υπολογισμός του φόρου είναι ευνοϊκότερος για τους συγγενείς της Α΄ κατηγορίας, άμεση οικογένεια, και υψηλότερος για τους πιο μακρινούς συγγενείς της Β΄ κατηγορίας.

Ειδικότερα αυξάνεται το αφορολόγητο όριο από 95.000 σε 150.000 ευρώ για την Α΄ κατηγορία και από 20.000 σε 30.000 ευρώ για τη Β΄ κατηγορία. Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου για τη Γ΄ κατηγορία παραμένει ως έχει. Καθιερώνεται κλίμακα υπολογισμού του φόρου για την Α΄ κατηγορία με συντελεστές από 1% έως 10%, αντί 5% έως 20%, που ήταν οι συντελεστές της κλίμακας που ίσχυε παλαιότερα. Έτσι, αφενός μεν ικανοποιείται πάγιο και παλαιό αίτημα να μην επιβαρύνονται οι δωρεές προς συγγενείς, που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, και οι γονικές παροχές με συντελεστή ανώτερο από το συντελεστή του φόρου μεταβίβασης, και αφετέρου αποφεύγεται η μεθόδευση μεταβίβασης μεγάλης αξίας ακινήτων στις κατηγορίες αυτές φορολογουμένων με εικονικές πωλήσεις. Για τη Β΄ κατηγορία καθιερώνεται κλίμακα υπολογισμού του φόρου με συντελεστές από 5% έως 20%, αντί 10% έως 30%, που ήταν οι συντελεστές της κλίμακας που ίσχυε παλαιότερα.

— Λόγω της καθιέρωσης χαμηλών φορολογικών συντελεστών και υψηλού αφορολόγητου στην Α΄ κατηγορία, κατά τη μεταβίβαση περιουσίας από τους γονείς προς τα τέκνα τους, ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από την αιτία μεταβίβασης αυτής, δωρεά ή γονική παροχή.

— Σε περίπτωση που κληρονόμος του αποβιώσαντος είναι επιζών σύζυγος ή ανήλικα τέκνα του, παραμένει αφορολόγητη η περιουσία που κληρονομείται από αυτούς μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ κατά δικαιούχο.— Για τα χρηματικά ποσά τα οποία μεταβιβάζονται σε συγγενείς που υπάγονται στις Α΄ και Β΄ κατηγορίες (άτυπα ή μη), παραμένει η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 10% για την Α΄ κατηγορία (και 20% για τη Β΄ κατηγορία) χωρίς αφορολόγητο όριο, γιατί χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την καταστρατήγηση των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος και του θεσμού του πόθεν έσχες. Τονίζετε ιδιαίτερα ότι με τη φορολόγηση αυτή ο φορολογούμενος δεν στερείται του αφορολογήτου των 150.000 ή των 30.000 ευρώ (ανά κατηγορία), αφού το ποσό αυτό δεν χάνεται, αλλά χρησιμοποιείται στην ακίνητη περιουσία και στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Όμως, με την αυτοτελή φορολόγηση κλείνει ένα μεγάλο «παράθυρο» μεθόδευσης, το οποίο οδηγούσε στην απόκτηση μεγάλης αξίας περιουσίας, χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων και τούτο γιατί «η μέθοδος των άτυπων δωρεών ή των άτυπων γονικών παροχών» αξιοποιείται ουσιαστικά για την κάλυψη τεκμηρίων αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρεται παράδειγμα, στο οποίο κάποιος που αγοράζει ακίνητο αξίας 660.000 ευρώ μπορεί να επικαλεσθεί - ως πηγή προέλευσης των χρημάτων – άτυπες παροχές από τους γονείς του (150.000 + 150.000 = 300.000 ευρώ) και άτυπες δωρεές από τους παππούδες / γιαγιάδες (150.000 + 150.000 = 300.000 ευρώ) ή και άτυπες δωρεές από δύο αδέλφια του ή θείους (30.000 + 30.000 = 60.000 ευρώ) και να αποφύγει με αυτόν τον τρόπο την καταβολή του αναλογούντος φόρου εισοδήματος ή και να καλύψει αδήλωτα εισοδήματα που προέρχονται από φοροδιαφυγή (π.χ. νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες).

— Ρυθμίζεται ενιαίος τρόπος καταβολής του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας, ανεξάρτητα από το είδος του περιουσιακού στοιχείου που αποκτάται ή από τον τίτλο βεβαίωσης του φόρου (δήλωση, πράξη οριστική, απόφαση δικαστηρίου κ.λπ.). Με τον τρόπο αυτό, αφενός, καθίσταται πλέον στους φορολογούμενους ευκολότερο να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού δεν θα έχουν διαφορετικές ημερομηνίες λήξης των δόσεών τους από τους φόρους αυτούς, και αφετέρου διευκολύνονται στην εξόφληση, αφού αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αναλογών για τα ακίνητα φόρος βεβαιώνεται σήμερα σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.

β) Προβλέπεται ότι στις υποθέσεις στις οποίες έχουν εφαρμογή οι παρούσες ρυθμίσεις, ο συνυπολογισμός πλέον θα γίνεται με βάση τις βασικές διατάξεις των άρθρων 4, 36 και 47 του Κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι στις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, στις οποίες ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με τα οριζόμενα στις προτεινόμενες διατάξεις, θα συνυπολογίζονται πλέον όλες οι προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές, για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί σε χρόνο κατά τον οποίο δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή φόρου, δηλαδή σε υποθέσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί από 1-1-1990. Κατά το συνυπολογισμό αυτό θα τύχουν εφαρμογής και οι διατάξεις των άρθρων 31 και 121 του Κώδικα, για την έκπτωση του φόρου των συνυπολογιζόμενων δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και για την εκκαθάριση υποθέσεων με διαφορετικό φορολογικό καθεστώς. Με τη ρύθμιση αυτή συνεπώς καθίσταται ανενεργή και ουσιαστικά καταργείται για τις υποθέσεις αυτές η διάταξη περί συνυπολογισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.3634/2008, η οποία στην πράξη θα εξακολουθεί να ισχύει μόνο κατά τον υπολογισμό του φόρου σε υποθέσεις, στις οποίες έχουν εφαρμογή οι προϊσχύσασες διατάξεις.

γ) Ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης ισχύος των ρυθμίσεων η 8η Ιανουαρίου 2010 για τις υποθέσεις φορολογίας δωρεών και γονικών παροχών (ημερομηνία καταθέσεως στην Βουλή της τροπολογίας με την οποία διαφυλασσόταν από την ίδια ημερομηνία η υπαγωγή των υποθέσεων γονικής παροχής και δωρεών στο φορολογικό καθεστώς που θα προέκυπτε από την ολοκλήρωση της κοινωνικής διαβούλευσης) , και η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις υποθέσεις κληρονομιών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβασθούν με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής, που θα καταρτισθεί από 8 Ιανουαρίου 2010 (ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης της οικείας φορολογικής δήλωσης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.), για τις άτυπες δωρεές και γονικές παροχές που θα συσταθούν από την ημερομηνία αυτή, καθώς και για τις περιπτώσεις που υπήρχε μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης και αυτή γεννιέται από 8 Ιανουαρίου 2010, ο φόρος δωρεάς ή γονικής παροχής θα υπολογισθεί με βάση τους φορολογικούς συντελεστές και τις κλίμακες που ορίζονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.

Για τις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, η ρύθμιση καταλαμβάνει τις υποθέσεις εκείνες στις οποίες η φορολογική υποχρέωση θα γεννηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή καταλαμβάνει θανάτους από την ημερομηνία αυτή και μετά καθώς και υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών (π.χ. επιδικίες), στις οποίες ο θάνατος μεν έχει συμβεί προγενέστερα, όμως είχε μετατεθεί ο χρόνος γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης και αυτή γεννιέται μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Ανακεφαλαιώνοντας, τονίζεται ότι με τις διατάξεις του άρθρου 1 ο τρόπος φορολόγησης των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών καθίσταται αναλογικός, δικαιότερος και ικανοποιεί τη συνταγματική επιταγή και το αίσθημα των φορολογουμένων για συμμετοχή τους στα δημόσια βάρη ανάλογα με την περιουσιακή τους κατάσταση και για την επιβάρυνση των μεγάλων περιουσιών με υψηλότερους συντελεστές.

Ακολουθεί συγκριτικός πίνακας με παραδείγματα υπολογισμού του φόρου με το ισχύον και το προτεινόμενο σύστημα φορολόγησης:

Αξία περιουσίας που μεταβιβάζεται με δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά

Φόρος με βάση την ισχύουσα κλίμακα

(1% ανεξαρτήτως αξίας ) Φόρος με βάση την προτεινόμενη κλίμακα Διαφορά φόρου (%)

150.000 550 Ø -100,00

200.000 1.050 500 -52,38

300.000 2.050 1.500 -26,83

310.000 2.150 2.000 -6.98

315.000 2.200 2.250 +2.27

320.000 2.250 2.500 +11,11

350.000 2.550 4.000 +56,86

400.000 3.050 6.500 +113,11

500.000 4.050 11.500 +183,95

600.000 5.050 16.500 +226.73

800.000 7.050 36.500 +417,73

1.000.000 9.050 56.500 +524,31

1.500.000 14.050 106.500 +658,01

Από τον πίνακα αυτό προκύπτει ότι, για περιουσίες μέχρι 315.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει με τις προτεινόμενες κλίμακες είναι μικρότερος από αυτόν που προκύπτει με το ισχύον καθεστώς. Αν δε, πρόκειται για περιουσία που ανήκει σε δύο γονείς και μεταβιβάζεται στο παιδί τους, η αξία αυτή ανέρχεται στις 630.000 ευρώ. Για τις μεγαλύτερης αξίας περιουσίες υπάρχει ανάλογη επιβάρυνση, όχι όμως υπέρμετρη.

Άρθρο 2

Με τις διατάξεις του άρθρου 2 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στην αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά καθώς και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα. Ειδικότερα:

Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 , 2 και 3 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά. Η αύξηση αυτή κρίθηκε σκόπιμη, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού και παράλληλα να προσεγγίσει η Ελλάδα, το μέσο όρο φορολογίας που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο στα αλκοολούχα προϊόντα. Η επιβάρυνση από την αύξηση αυτή ανέρχεται ανά φιάλη σε 0,91 ευρώ για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά (ουΐσκι, βότκα, τζιν κ.λ.π) , ενώ για το ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά η επιβάρυνση περιορίζεται σε 0,45 ευρώ και για την φιάλη μπύρας από 0,009 έως 0,02 ευρώ.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 αναπροσαρμόζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα. Συγκεκριμένα αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 57,5% σε 63% και του παγίου στοιχείου από 5% σε 7,5%, ενώ παράλληλα μειώνεται ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης από 80% σε 75%. Επίσης αυξάνεται από 10% -12% ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και στον καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων.

Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί αφενός στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού και αφετέρου μέσω της αυξημένης τιμής της δημιουργίας αντικινήτρου κατανάλωσης για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης με την αναπροσαρμογή αυτή του φόρου επιτυγχάνεται:

- Η μη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών τσιγάρων που ανήκουν στην ίδια ομάδα.

- Η διατήρηση στα ίδια επίπεδα της διαφοράς των τιμών που υπήρχε μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών τσιγάρων πριν την αύξηση του φόρου.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση τα ακριβά τσιγάρα πλήττονται περισσότερο σε σχέση με τα τσιγάρα που έχουν χαμηλή τιμή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η επιβάρυνση από την αύξηση της φορολογίας ανά πακέτο 20 τσιγάρων ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ για τα φθηνά τσιγάρα και από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ για τα ακριβά.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 ορίζεται ότι η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου αυτού αρχίζει από 8.1.2010 και οι διατάξεις της παραγράφου 4 από την ημερομηνία συζήτησης του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Άρθρο 3

Με τις διατάξεις του άρθρου 3 ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου ως ημερομηνία έναρξης της ισχύος του, εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.

Αυτά επιδιώκονται με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και παρακαλείται η Εθνική Αντιπροσωπεία για την ψήφισή του.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 15ης Ιανουαρίου 2010

ele15.jpg (676 KB) 8arr15.jpg (207 KB) foi15.jpg (288 KB)Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

Δημοσκόπηση του Newsit. Μόνο το 40,5% δηλώνει ικανοποιημένο από τις πρώτες 100 μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κυβέρνηση.

H ελπίδα, όπως είναι γνωστό, πεθαίνει τελευταία.
Το επιβεβαιώνουν, για μία ακόμη φορά, τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της ALCO για το ΝΕWSIT.

Παρά την επιμέρους γκρίνια, για μέτρα και πολιτικές και παρά την εντύπωση του 61,5% ότι η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής με όσα δεσμεύτηκε για τις 100 πρώτες ημέρες, οι συσχετισμοί των κομμάτων παραμένουν σταθεροί στα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών.

Συμβάλλει ασφαλώς σε αυτό η σύγκριση με ........

την προηγούμενη κυβέρνηση. Η διαφορά υπέρ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι εντυπωσιακή, όπως και εκείνη υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, όταν συγκρίνεται με τον Κώστα Καραμανλή.

Συμβάλει η θετική αίσθηση που δημιουργείται από το ύφος και τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και των υπουργών. Συμβάλει ακόμη η ιδιαίτερα θετική κρίση για τη δράση του πρωθυπουργού (53,6%).

Κυρίως, όμως, συμβάλει η διατήρηση της ελπίδας ότι παρά τις καθυστερήσεις ή και τις λάθος αποφάσεις, η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει. Η διατήρηση της προσδοκίας, ανάμεσα στο πολύ υψηλό 43% της κοινωνίας, ότι μπορεί να βρει το δρόμο για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Όσο η αίσθηση αυτή διατηρείται, οι μεταβολές στην εκλογική συμπεριφορά, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, θα παραμένουν μικρές και η κυβέρνηση θα έχει περιθώρια να λειτουργήσει μέσα σε ικανά περιθώρια ανοχής από την κοινωνία.

Αν όμως πάψει, τότε η εικόνα της κυβέρνησης θα επιδεινωθεί σημαντικά (θα μπορούσε ακόμη και να καταρρεύσει), η στάση της κοινωνίας θα γίνει πολύ πιο έντονα αρνητική, η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι σαφώς δυσχερέστερη (μην λησμονούμε πόσα και πόσο σημαντικά θέματα «ανοίγει» η κυβέρνηση) και οι εκλογικοί συσχετισμοί σαφώς διαφορετικοί.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση σε εικόνες:


Ο Δημήτρης Κουσελάς για τη ρύθμιση των δανείων των επιχειρήσεων και την απαλλαγή των αγροτών από πανωτόκια.

Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις», το οποίο είχε επεξεργαστεί, ως Εισηγητής του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη σημερινή Υπουργό κα Κατσέλη, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στα εξής :

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι .........

ένα από τα πέντε που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητά μας. Και δεν μπορούσε παρά να είναι προτεραιότητά μας το να δώσουμε ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς τους. Είχαμε δεσμευτεί για αυτό και σήμερα το κάνουμε πράξη. Είχα και προσωπικά αναφερθεί –και μάλιστα επανειλημμένα- και είχα μεταφέρει και εδώ, στο εθνικό μας Κοινοβούλιο, τα σωρευμένα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εκλογικής μου περιφέρειας της Μεσσηνίας. Τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών μας, αυτών που πλήττονται από την κρίση, αλλά και εκείνων που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές του 2007, χωρίς έκτοτε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν…Το νομοσχέδιο δίνει σ’ όλους αυτούς τους συμπολίτες μου στη Μεσσηνία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, μια ανάσα ελπίδας. Βάζει φρένο στις κατασχέσεις και στις υπερβολικές απαιτήσεις των τραπεζών για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών…. Μπαίνουν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για να διευκολυνθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη, όχι οι εξ επαγγέλματος «μπαταχτσήδες»… Σκοπός του δεν είναι να εκτινάξει τις επισφάλειες ούτε, βέβαια, να αφήσει τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ρυθμίσεις ως πρόσχημα για να αυξήσουν τα επιτόκια, να επιδεινώσουν τα μεγέθη και τους όρους του δανεισμού στο σύνολο της οικονομίας… Στο θέμα αυτό και στην εξέλιξη των επιτοκίων από εδώ και πέρα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή, Κυρία Υπουργέ. Να αξιοποιηθεί άμεσα και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για την τόνωση της αγοράς και της οικονομίας, της απασχόλησης και της ζήτησης.»

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, ο Μεσσήνιος βουλευτής αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του σ.ν. που ενδιαφέρουν κυρίως τη δοκιμαζόμενη Περιφέρεια:
« Πρώτο, η ρύθμιση με την οποία σβήνονται τα πανωτόκια παλιών δανείων των αγροτών. Ήταν ένα καίριο και δίκαιο αίτημα που, επιτέλους, ικανοποιείται. Έτσι, οι αγρότες που έπαιρναν βραχυπρόθεσμα δάνεια με την ίδια σύμβαση για πολλά χρόνια θα οφείλουν πλέον μόνο το διπλάσιο των δανείων που είχαν πάρει, μείον τα χρήματα που έχουν ήδη εξοφλήσει, και όχι το διπλάσιο του ποσού συν τους συμβατικούς τόκους, τους τόκους υπερημερίας και τους τόκους ανατοκισμού, που ανέβαζαν τα προς εξόφληση ποσά στα ύψη. Χιλιάδες αγρότες μας θα απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις που τους ζητούσαν οι τράπεζες, προσαυξήσεις που πολλές φορές έφθαναν μέχρι και το 80% της οφειλής τους. Είναι μια σημαντική ελάφρυνση για χιλιάδες συμπολίτες μας στην ύπαιθρο, που όλα τα τελευταία χρόνια βλέπουν το καλλιεργητικό κόστος να ανεβαίνει στα ύψη, τις τιμές να μειώνονται συνεχώς και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Δεύτερο, η ρύθμιση για τις ενήμερες οφειλές, που αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, με βιβλία τρίτης κατηγορίας, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, όπως και ομάδες παραγωγών ανεξαρτήτως βιβλίων, κάτω από τις προϋποθέσεις που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επίσης, οι ρυθμίσεις για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, φυσικά πρόσωπα που κατά κύριο επάγγελμα ασκούν αγροτική δραστηριότητα, όπως και επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από τις πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου.

Τρίτο, η ρύθμιση για το σύνολο των πυρόπληκτων περιοχών, που ζητήθηκε από το σύνολο των επιμελητηρίων της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Είναι μια ρύθμιση που τη στηρίξαμε και τη στηρίζουμε. Σημαντική είναι και η διαγραφή των δυσμενών δεδομένων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για επιχειρήσεις και καταναλωτές που έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν σε καθορισμένη προθεσμία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Είναι μια αμνηστία που τους βοηθά να ξαναμπούν στην αγορά και να ανακάμψουν. Θετική είναι και η βελτίωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις τήρησης των αρνητικών στοιχείων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Τον Νοέμβριο του 2008, μαζί με την Κυρία Υπουργό και τον συνάδελφο κ. Κουτμερίδη αναδείξαμε αυτό το ζήτημα. Σήμερα, επιτέλους, ήλθε η ώρα να λυθεί. »

Στο κλείσιμο της αγόρευσής του, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως «το να δώσουμε μια ανάσα στην αγορά, στους μικρομεσαίους και στους αγρότες είναι ένα πρώτο και αναγκαίο βήμα. Το δεύτερο είναι να διοχετεύσουμε και πρόσθετη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους παραγωγούς που ασφυκτιούν, κάτι που απέτυχε να κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση και μέσα από το ΤΕΜΠΕ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτό δούλεψε και μέσα από το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων, τις εγγυήσεις του οποίου θα πρέπει με συγκεκριμένη διαδικασία να τις διοχετεύσουμε στους πραγματικούς αποδέκτες τους.

Πιστεύω πως και αυτό το νομοσχέδιο είναι μια αποστομωτική απάντηση στις κάθε λογής Κασσάνδρες, που σκόπιμα και άδικα μηδενίζουν τη δουλειά της Κυβέρνησης στο διάστημα των 100 πρώτων ημερών. Στις Κασσάνδρες που εξακολουθούν να ελπίζουν, ποντάροντας μάλλον στη διαιώνιση και όχι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, πως μπροστά στην πρωτόγνωρα αρνητική κατάσταση που παραλάβαμε θα κάνουμε πίσω. Πως θα αθετήσουμε κορυφαίες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Όμως, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, θα διαψεύσουμε όλες αυτές τις Κασσάνδρες… »

Αναστολή επί 2ετία της καταβολής των δόσεων δανείων που χορηγήθηκαν με εγγύηση του Δημοσίου για τις πυρκαγιές 2007

Θετικό αποτέλεσμα είχαν οι συντονισμένες ενέργειες των κ.κ. Προέδρων των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών, των Βουλευτών Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά και Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου (αρμόδιων στις Οικονομικές Επιτροπές του Υπ. Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας) και η στήριξη των κ.κ. Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων των πυρόπληκτων νομών, για το θέμα της αναστολής επί 2ετία της καταβολής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν με εγγύηση του Δημοσίου σε επαγγελματίες που υπέστησαν ζημία κατά τις πυρκαγιές του 2007.

Με τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου για την εξασφάλιση ρευστότητας στην ελληνική αγορά έγινε δεκτό το παραπάνω αίτημα ως ακολούθως: .........

«Επιχειρήσεις και επαγγελματίες των πυρόπληκτων νομών κατά τις πυρκαγιές του 2007 στους οποίους χορηγήθηκαν δάνεια δυνάμει της με αριθμό 2/54310/0025/13-9-2007 απόφασης του υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β 1858) δικαιούνται να ζητήσουν μέχρι την 15.4.2010 αναστολή επί διετία και αναδρομικά από 1.1.2010 της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα του εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση. Υπόχρεοι προς αποπληρωμή των τόκων είναι οι δανειολήπτες».

Μείση κατα 10% στις επιχορηγήσεις ιδρυμάτων πρώην πρωθυπουργών

Στην μείωση κατα 10% στην επιχορήγηση των ιδρυμάτων πρώην πρωθυπουργών ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας ενω στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η επιχορήγηση.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με την επιχορήγηση των Ιδρυμάτων πρώην Πρωθυπουργών, αναφέρεται ότι με το Νόμο 3577 του 2007 αποφασίστηκε να επιχορηγούνται όλα τα Ιδρύματα Ερευνών των πρώην Πρωθυπουργών.
Τα ιδρύματα αυτά είναι: ...........

- Ίδρυμα Κ. Μητσοτάκης

- Εθν. Ίδρ. Ερ. Και Μελετών «Ελ. Βενιζέλος»

- Ίδρυμα Κ. Καραμανλής

- Ίδρυμα Α. Παπανδρέου

- Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου

- Ίδρυμα Κ. Σημίτη

Όπως επίσης διευκρινίζεται, με το νόμο 3752/2009 εντάσσεται στα επιχορηγούμενα ιδρύματα και το Ίδρυμα του Κ. Σημίτη. Το Ίδρυμα του Κ. Σημίτη ως νεοσυσταθέν (Μάιος 2007), επιχορηγήθηκε για πρώτη φορά το 2009.

Πηγή: Yπουργείο Παιδείας

ΣΧΟΛΙΟ
Και γιατι να μειώσετε την επιχορήγηση και να μην την κόψετε τελείως???
Πεταμένα λεφτά είναι αυτα. Όποιος πρώην πρωθυπουργός θέλει να έχει ίδρυμα να το πληρώνει από την τσέπη του. και αν δεν έχει είτε να του βάλει λουκέτο, είτε να βρεί φίλους του επιχειρηματίες να τα επιχορηγούν.
ΓΙΑΤΙ να τα πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης????


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών

Συνεδριάζει την άλλη πέμπτη 21 Ιανουαρίου το Δημορτικό συμβούλιο Φιλιατρών με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα αλλά και θέματα που πρέπει αν ρυθμιστούν για το μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους για το καρναβάλι στα Φιλιατρά.
Την πρόσκληση υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Κώστας Σαραντόπουλος.

Αναλυτικά τα θεματα που θα συζητηθούν είναι: .......


1. Σύσταση Επιτροπής αποσφράγισης - αξιολόγησης προσφορών προμηθειών.

2. Σύσταση Επιτροπής παραλαβής προμηθειών.

3. Σύσταση Επιτροπής παραλαβής εργασιών.

4. Σύσταση Επιτροπής παραλαβής έργων προϋπολογισμού έως 6.984,60 €.

5. Σύσταση Επιτροπής παραλαβής έργων (με μελέτη) προϋπολογισμού άνω του ποσού των 6.984,60 €..

6. Σύσταση Επιτροπής αποσφράγισης, αξιολόγησης προσφορών και παραλαβής ειδών ατομικής προστασίας εργαζομένων του Δήμου.

7. Σύσταση Επιτροπής καταστροφής αντικειμένων του Δήμου άνευ αξίας.

8. Σύσταση Επιτροπής φορολογικών διαφορών & αμφισβητήσεων.

9. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στις επιτροπές της Διεύθυνσης Γεωργίας & Κτηνοτροφίας.

10. Σύσταση Επιτροπής διοργάνωσης εκδηλώσεων εορτής Αγίου Χαραλάμπους.

11. Έγκριση δαπανών εορτασμού Αγίου Χαραλάμπους.

12. Καθορισμός χώρου & αξίας τρέχοντος μέτρου εκμίσθωσης εμποροπανήγυρης Αγ. Χαραλάμπους.

13. Έγκριση δαπανών καρναβαλικών εκδηλώσεων Αποκριάς.

14. Απόδοση λογαριασμού εντάλματος προπληρωμής ταχυδρομικών τελών και έγκριση έκδοσης νέου.

15. Aποδοχή χρηματοδότησης 1.000,00 € για κάλυψη δαπάνης μισθοδοσίας προσωπικού ΚΕΠ με σύμβαση μίσθωσης έργου.

16. Έγκριση 1ου Α.Π. του έργου «Ασφαλτόστρωση Δημοτικών παρόδων».

17. Έγκριση 1ου Α.Π. του έργου «Αποπεράτωση 2ου Δημοτικού Σχολείου».

18. Έγκριση 1ου Α.Π. & 1ης Συμπληρωματικής σύμβασης του έργου «Αποκατάσταση μονάδας βιολογικού καθαρισμού Δήμου Φιλιατρών»

Λήγει αύριο η προθεσμία παραλαβής των σημάτων τελών Κυκλοφορίας

Λήγει αύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την προμήθεια των σημάτων τελών κυκλοφορίας και την παράδοση πινακίδων. Εξάλλου, την ίδια ημέρα, εισάγεται στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας η υπόθεση των αυξημένων τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον εισηγητή Ιωάννη Γράβαρη, κρίνεται αντισυνταγματική η επιβολή τελών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δεν έχει κυρωθεί από τη βουλή, καθώς πρόκειται για φόρο που μπορεί να επιβληθεί μόνο με νόμο.ΕΝΑΕ: ΝΑΙ αλλά υπό προϋποθέσεις στον Καλλικράτη

Θετικά υπό προϋποθέσεις αντιμετωπίζει η ΕΝΑΕ το σχέδιο Καλλικράτης όπως φάνηκε και από τη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

«Έχουμε ξεκινήσει μαζί αυτή την πορεία, μαζί με την ΕΝΑΕ, μαζί με την ΚΕΔΚΕ εδώ και πολλά χρόνια. Θα την συνεχίσουμε μαζί και θα την φέρουμε σε πέρα γιατί όλοι αυτή η μεγάλη δομική αλλαγή δεν είναι ούτε ένα απλό νομοσχέδιο, ούτε πολύ περισσότερο μια υπόθεση που αφορά απλά και μόνο το θεσμό της αυτοδιοίκησης ή έχει απλά να κάνει με τις ευθύνες και τα καθήκοντα τις κυβέρνησης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Το πρόγραμμα « Καλλικράτης», η νέα .......

αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης είναι μια μεγάλη εθνική υπόθεση που νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι παράγει μια σειρά από ευθύνες που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η αυτοδιοίκηση έχει στελέχη ώριμα να τις αναλάβουν. Το ίδιο, πιστεύω θα κάνει και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας διότι έχει ήδη γίνει αντιληπτό από τους πολίτες ότι όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται με γνώμονα το δικό τους καλό. Τη δική τους εξυπηρέτηση που την δικαιούνται και υποχρεούμαστε όλοι μας, η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση, πολιτικός κόσμος να τους τη δώσει με τον πιο άρτιο και με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, δήλωσε:
«Είναι γνωστές οι θέσεις μας οι οποίες έχουν καταγραφεί και έχουν κατατεθεί για το μέγα ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μέσα και από αποφάσεις των συνεδρίων μας. Σήμερα κάναμε έναν σχολιασμό του κειμένου που κατατέθηκε για την διαβούλευση η οποία θα ακολουθήσει. Από την πλευρά μας θέσαμε τα μεγάλα ζητήματα τα οποία πρέπει να συνοδεύουν την Διοικητική Μεταρρύθμιση, για να επιτύχει. Το μέγα ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης και των οικονομικών δυνατοτήτων της αυτοδυναμίας και των πόρων που απαιτούνται για να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή. Το μέγα θέμα της στελέχωσης και του υπηρεσιακού δυναμικού που πρέπει να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Ακολούθως είναι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, το εύρος, οι ειδικότητες, αλλά και η οριοθέτηση της κεντρικής διοίκησης και των άλλων επιπέδων διοίκησης και του κώδικα κυρίως που πρέπει να συνοδεύει αυτή την προσπάθεια και φυσικά το μέγα θέμα της περιφερειακής δημοκρατίας, της λειτουργικότητας της δομής και του θεσμού, ο οποίος θα χτιστεί και συγχρόνως να είναι αποτελεσματικός. Είναι κάτι που περιμένει η ελληνική κοινωνία. Με αυτούς τους όρους θα συνεχίσουμε την διαβούλευση και περιμένουμε να γίνουν πράξη αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός. Δηλαδή ότι θα συνδιαμορφώσουμε την υπόθεση αυτή κατά το επόμενο διάστημα προκειμένου να σχηματιστεί το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στο εθνικό μας κοινοβούλιο. Εμείς θα είμαστε παρόντες με τις θέσεις μας. Θέσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν- τελειοποιηθούν μέσα από το τακτικό μας συνέδριο που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και πιστεύουμε ότι ανοιχτά θα συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια. Όμως οι προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί είναι αδιαπραγμάτευτες οι οποίες πιστεύουμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής του «Κινήματος Αυτοδιοίκηση» στην ΕΝΑΕ και Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.
«Η νέα αρχιτεκτονική με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ συνιστά μια από τις μεγαλύτερες θεσμικές παρεμβάσεις στη χώρα, για τη περιφέρεια μετά τη μεταπολίτευση.
Δεν οδηγεί σε προσωρινές λύσεις ή συμβιβαστικές διευθετήσεις αλλά αποτελεί θεσμικό όχημα για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για εξοικονόμηση πόρων, για ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη.
Εμείς ζητάμε η ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης που εκφράστηκε στο σχέδιο αρχών του Καλλικράτη να μας οδηγήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς κανένα βήμα πίσω. Έτσι θα ολοκληρωθεί η ρήξη με το συγκεντρωτικό κράτος, με τη διαφθορά.
Το σχέδιο αυτό πρέπει στην κατάληξή του σε νομοσχέδιο να οδηγεί:
Α) Στο προσδιορισμό του ρόλου της κεντρικής διοίκησης (κράτος –στρατηγείο).
Β) Στον απόλυτο προσδιορισμό του πεδίου δράσης ( αρμοδιότητες ) των αυτοδιοικητικών θεσμών και επίσης των πόρων.(που πριν δοθούν θα πρέπει να κοστολογηθούν)
Γ) Στη συνέργεια όλων για το θέμα των εργαζομένων μέσα από τη Δημιουργία Χάρτας ανθρώπινου δυναμικού.
Δ) Διασφάλιση της εποπτείας των πράξεων από αρχή ανεξάρτητη που θα ελέγχει την νομιμότητα και όχι την σκοπιμότητα.
Ε) Διασφάλιση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της αιρετής περιφέρειας ( ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, Τομεακά προγράμματα, Δημόσιες επενδύσεις).
ΣΤ) Δημιουργία ταμείου σύγκλισης για άμβλυνση πιθανών τοπικών ανισοτήτων.
Ζ) Οργανισμός διάρθρωσης και λειτουργίας των νέων υπηρεσιακών μονάδων.
Η) Κώδικας Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.
Θ) Χάρτα περιουσιακών στοιχείων».