ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

Όργια Καθηγήτριας με 7 μαθητές!!!!!

Σάλο έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία ακριτικής πόλης της Ελλάδας τα ερωτικά καμώματα μιας νεαρής καθηγήτριας με μεταπτυχιακό στο… σεξ, η οποία μαθαίνει σε επτά «άτακτους» μαθητές της όλες τις στάσεις του εγχειριδίου του έρωτα! Η απίστευτη ερωτική ιστορία που έχει κάνει το γύρο της πόλης και του Διαδικτύου μέσω ενός καυτού ροζ βίντεο λαμβάνει χώρα -σύμφωνα πάντα με τα πλάνα από το κινητό τηλέφωνο του ενός εκ των μαθητών- στην τάξη ενός σχολικού κτιρίου στην πόλη σε ώρες κενού! …

Η καθηγήτρια που διδάσκει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε νυχτερινό σχολείο της περιοχής, δείχνει να αφήνεται στις σεξουαλικές της παρορμήσεις με τους μαθητές της και να απολαμβάνει εναλλάξ, σε διαφορετικές κάθε φορά ερωτικές στάσεις, την παρέα των επτά. Το σκηνικό, έτσι όπως αποδίδεται μέσα από τα ερασιτεχνικά πλάνα του κινητού τηλεφώνου, είναι ξεκάθαρο.
Μια απλή σχολική διακόσμηση, με το μαυροπίνακα, ........

τη βιβλιοθήκη και κάποια παραδοσιακά κάδρα (ξέρετε, Παπαφλέσσας, Καραϊσκάκης, Κολοκοτρώνης) να αποκαλύπτονται κάποιες στιγμές στα πλάνα και την καθηγήτρια ξαπλωμένη πάνω σε δύο ενωμένα θρανία να απολαμβάνει το μαθητικό ερωτικό γαϊτανάκι.

Δίπλα της, δεξιά και αριστερά, από πάνω και κάτω, βρίσκονται οι ερωτικοί σύντροφοι -επτά τον αριθμό-, όλοι τους μαθητές, που μεταξύ της μιας ερωτικής στάσης και της άλλης χαριεντίζονται σχολιάζοντας τις επιδόσεις των συμμαθητών τους και φυσικά της καθηγήτριας. Σε κανένα από τα πλάνα δεν φαίνεται ίχνος δυσαρέσκειας. Αντιθέτως, η καθηγήτρια του νυχτερινού σχολείου έχει πάρει πολύ ζεστά το ρόλο της και προσπαθεί όσο το δυνατόν περισσότερο να ευχαριστήσει τους γεμάτους ερωτικές ορμές μαθητές της. Από την άλλη, οι μαθητές της δείχνουν μέσα στο βιντεάκι πως, τουλάχιστον, έχουν βάλει τα δυνατά τους έτσι ώστε να μην αφήσουν ούτε για μια στιγμή ανικανοποίητη τη «στοργική» ερωτική τους σύντροφο.

Στο ερωτικό βίντεο φαίνονται ξεκάθαρα τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, δηλαδή και των επτά μαθητών που εναλλάσσονται στις ερωτικές στάσεις, και της καθηγήτριας που δεν διστάζει να ρίχνει κλεφτές ματιές στην κάμερα. Όπως ήταν φυσικό, το ερωτικό βιντεάκι έχει προκαλέσει τεράστιο σάλο και έντονες συζητήσεις στην τοπική κοινωνία της ακριτικής πόλης. Φαίνεται πως οι μαθητές μετά το ερωτικό… πάρτι ξεκίνησαν να διανέμουν, μέσω μηνυμάτων, την ερωτική τους περιπέτεια με την καθηγήτρια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιοι ανέβασαν το συγκεκριμένο βιντεάκι με τις ερωτικές περιπτύξεις κοινοβιακού χαρακτήρα των επτά μαθητών και της καθηγήτριας σε γνωστή ιστοσελίδα με πορνογραφικό υλικό.

Μάλιστα, έχουν κοσμήσει το εν λόγω βιντεάκι με διάφορα «μπιπ», για να καλύψουν επιμελώς τα όποια ονόματα και αν ακούγονται, ενώ έχουν μοντάρει τα πλάνα με ραπ μουσική που συνοδεύει ρυθμικά τις ερωτικές κινήσεις της καθηγήτριας. Σύμφωνα με τα όσα βλέπει κάνεις κατά τη διάρκεια της προβολής του ερωτικού αποσπάσματος, καταλαβαίνει πως οι μαθητές διασκέδασαν αρκετά με τη συγκεκριμένη ερωτική περιπέτεια και δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ενώ με την κίνησή τους να «διανείμουν» το ερωτικό πάρτι σε δεκάδες άλλα κινητά συμμαθητών τους και σε γνωστή πορνογραφική ιστοσελίδα φαίνεται να το διασκεδάζουν ακόμη...

Πηγή: Endiaferonta.com

ΣΧΟΛΙΟ
Την γουστάρω την Καθηγήτρια. Έτσι μπράβο. Αυτο θα πει πρακτική εξάσκηση σε όσα διδάσκονται τα παιδιά.
Μακαρι και άλλες καθηγήτριες να έκαναν τέτοια ιδιαίτερα μαθήματα.
Καλά μωρή λυσσάρα. Με επτά πήγες σε μία φορά. Τόσο στερημένη ήσουνα???


Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 6ο ]

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ.

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν κατακλύσει τη ζωή μας περισσότερο από κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Μια σειρά ερωτημάτων που έχουν ως αιτία τη χρήση των κινητών τηλεφώνων ψάχνουν την απάντηση τους. Eρωτήματα που έχουν να κάνουν με την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό και πως μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει είναι τα πιο σημαντικά για τους χρήστες που ζητούν άμεσες απαντήσεις. Το δυσάρεστο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι επιστημονικές έρευνες δεν είναι σε θέση προς το παρών, να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στους εκατομμύρια, ανά χώρα, χρήστες.

Το κλειδί στην όλη υπόθεση αποτελεί ο SAR (ρυθμός .........

απορρόφησης ακτινοβολίας), πρόκειται για μονάδα μέτρησης που έχει να κάνει με το πόσο ποσοστό ακτινοβολίας φτάνει στον ανθρώπινο οργανισμό. Όλες οι εταιρείες παραγωγής κινητών τηλεφώνων είναι υποχρεωμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμορφώνονται με τα όρια που τους έχει θέσει αλλά και να τα γνωστοποιούν στο ευρύ κοινό. Επειδή όμως οι μετρήσεις της ακτινοβολίας δεν αρκούν από μόνες τους για να σας προφυλάξουν, σας παρουσιάζουμε μερικές απλές και καθημερινές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την σωστή χρήση των κινητών, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την έκθεση στην ακτινοβολία.

Μύθοι και πραγματικότητα.

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει δημιουργήσει κάποιους μύθους και αλήθειες, που έχουν να κάνουν με το πόσο ασφαλή η επιβλαβή είναι κάποια πράγματα γύρω από αυτά. Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από τέτοια ερωτήματα.

Πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση κινητού σε κλειστό χώρο;

Η ακτινοβολία του τηλεφώνου αυξάνεται, όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο όπου το δίκτυο είναι περιορισμένο, προκείμενου να καταφέρει να πετύχει σύνδεση με το δίκτυο.

Η χρήση κινητού εκτός πόλης είναι πιο ασφαλής;

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού η ακτινοβολία που εκπέμπεται είναι αυξημένη, σε σχέση με την πόλη όπου οι αναμεταδότες είναι πολύ περισσότεροι, επειδή η συσκευή προσπαθεί να παραμείνει εντός δικτύου.

Οι θήκες και τα αυτοκόλλητα μειώνουν την ακτινοβολία;

Αν λάβουμε υπόψη τι λένε οι εταιρείες δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τότε δε προστατεύουν αποτελεσματικά. Η άποψη τους βασίζεται στο γεγονός ότι, όταν το κινητό είναι μέσα σε θήκη, τότε αναγκάζεται να εκπέμψει μεγαλύτερη ακτινοβολία για να βρει σήμα.

Σχετικά με τα αυτοκόλλητα υπάρχουν διάφορες απόψεις. Οι μεν λένε ότι προφυλάσσουν και μάλιστα κάποια εκπέμπουν και ένα φως που μετατρέπει την ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όμως, υποστηρίζουν ότι με το αυτοκόλλητο το κινητό αυξάνει την ένταση του για να ξεπεράσει το εμπόδιο. Φυσικά, υπάρχουν και εταιρείες που υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με έρευνες προκύπτει το συμπέρασμα ότι η χρήση θήκης και τα αυτοκόλλητα μειώνουν την ακτινοβολία.

Τα SMS αποτελούν ασφαλέστερο τρόπο επικοινωνίας;

Πράγματι, η αποστολή και λήψη SMS είναι ασφαλέστερη για τον άνθρωπο, παρότι το κινητό εκπέμπει την ίδια ακτινοβολία με τη κλήση, επειδή για την ανάγνωση και σύνταξη μηνυμάτων το τηλέφωνο δεν βρίσκεται πολύ κοντά στο σώμα.

Να προτιμούμε την ανοικτή ακρόαση στις συνομιλίες;

Όπως προαναφέραμε, όταν το κινητό βρίσκεται σε μακρινή απόσταση η ακτινοβολία μειώνεται. Η ανοικτή ακρόαση είναι η πιο ενδεδειγμένη από όλες τις λύσεις, αφού με αυτήν το κινητό βρίσκεται μακριά μας. Έτσι οι αρνητικές συνέπειες της ακτινοβολίας μειώνεται δραματικά.

Να χρησιμοποιούμε κινητά μέσα στο αυτοκίνητο;

Επειδή το αυτοκίνητο αποτελεί κλειστό χώρο, η ακτινοβολία αυξάνεται. Επειδή όμως για κάποιους είναι καθημερινή ανάγκη η ομιλία με κινητό μέσα στο αυτοκίνητο η καλύτερη λύση είναι η προμήθεια εξωτερικής κεραίας για το κινητό.

Με το hands free μειώνεται η ακτινοβολία;

Τα ακουστικά αποτελούν καλή λύση αφού χάρη σε αυτά το κινητό βρίσκεται σε απόσταση από το χρήστη με αποτέλεσμα να δέχεται μειωμένη ακτινοβολία.

Όποιοι κάνουν χρήση ακουστικών Bluetooth οφείλουν όταν δεν πραγματοποιούν συνομιλία να μην τα έχουν στο αυτί τους, επειδή λόγω της ασύρματης τεχνολογίας εκπέμπουν ακτινοβολία.

Τι είναι το SAR;

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι είναι το SAR, το οποίο μάλιστα οι εταιρείες υποχρεούνται να δημοσιοποιούν. Το SAR λοιπόν είναι μονάδα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του κινητού, πιο συγκεκριμένα, είναι ο ρυθμός απορρόφησης ακτινοβολίας. Η τιμή που προκύπτει σε κάθε συσκευή υπολογίζεται από το πόση ενέργεια απορροφούν 10 γραμμάρια ανθρώπινου ιστού σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα όρια ασφάλειας που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή ένωση είναι 2 watt ανά κιλό στην περίπτωση του κεφαλιού ενώ για το σώμα είναι μόλις 0,08. προτείνεται λοιπόν το κινητό που θα αγοράσετε να μην πλησιάζει πολύ το όριο των 2 watt ανά κιλό.

Η συνέχεια στο 7ο και τελευταίο μέρος


Προηγούμενα θέματα:

Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 1ο ]

Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 2ο ]

Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 3ο ]

Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 4ο ]

Απλά μαθήματα Κινητής τηλεφωνίας [ Μέρος 5ο ]

5 νέοι φόροι χτυπούν τα ακίνητα

Πέντε νέοι φόροι έρχονται το 2010 στα ακίνητα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πωλήσεις κατοικιών έχουν υποστεί καθίζηση και η ύφεση πλήττει την οικοδομή. Πρόκειται για την αύξηση των φόρων στις γονικές παροχές, τις κληρονομιές, την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στη θέση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), την αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Οικοδομής (ΕΚΟ) που αφορά όσους χτίζουν με αυτεπιστασία, καθώς και την αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

Πρώτη γεύση των σχεδίων της κυβέρνησης για .......

τους φόρους στα ακίνητα δόθηκε με την τροπολογία που κατατέθηκε εσπευσμένα το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και η οποία προβλέπει ότι όσες δωρεές και γονικές παροχές γίνουν από την επομένη της κατάθεσής της, δηλαδή από χθες, θα φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα, η οποία σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα είναι προοδευτική και θα έχει υψηλό αφορολόγητο. Ενώ δηλαδή σήμερα το αφορολόγητο όριο είναι 95.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 1%, στο εξής θα υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο, της τάξης των 300.000 ευρώ- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - και το υπόλοιπο θα φορολογείται με συντελεστές που θα αυξάνονται σταδιακά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία. Και επειδή ο νέος φορολογικός νόμος είναι ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης και δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ή Μαρτίου, η τροπολογία ορίζει πως όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές θα φορολογούνται προσωρινά με 1% και στη συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου τους με βάση το νέο μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν με το νέο καθεστώς αυξημένο φόρο.

Η ρύθμιση αυτή της κυβέρνησης προκαλεί ήδη σύγχυση. Εφορίες με τις οποίες επικοινώνησαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» δεν είχαν ακόμη λάβει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μη γνωρίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής της, δηλαδή ποιους φορολογουμένους που ήδη είχαν αρχίσει τις διαδικασίες γονικών παροχών πιάνει το μέτρο και ποιους εξαιρεί. Σύμφωνα πάντως με προϊστάμενο μεγάλης Εφορίας, αυτό που ισχύει για την ώρα- και μέχρι να φθάσει η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών- προκειμένου ο φορολογούμενος να εξαιρεθεί από τη νέα ρύθμιση είναι να έχει υποβάλει τη δήλωση πληρωμής του φόρου για γονική παροχή ή δωρεά στο αρμόδιο Τμήμα Κεφαλαίου και εν συνεχεία να έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. Ο λόγος της μεγάλης βιασύνης που επιδεικνύει η κυβέρνηση- η τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή- σχετίζεται με το κύμα των γονικών παροχών που έγιναν τους τελευταίους μήνες, προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν την επικείμενη, νέα, υψηλότερη φορολογία. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τη διαρροή εσόδων και να μην εξανεμιστεί εντελώς το όφελος για το κράτος από τη νέα ρύθμιση.

Σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και για τις κληρονομιές με το φορολογικό νομοσχέδιο. Η αύξηση θα είναι ανάλογη αυτής που θα αποφασιστεί για τις γονικές παροχές. ΦΜΑΠ αντί για ΕΤΑΚ
Τους επόμενους μήνες έρχεται ακόμη η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα είναι κλιμακωτός, ώστε να επιβαρύνει περισσότερο τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Στο πλαίσιο πάντως της κοινωνικής διαβούλευσης που έγινε στο Διαδίκτυο, η επικρατούσα άποψη όσων μετείχαν ήταν ότι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πρέπει να επιβληθεί σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 500.000

ευρώ και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Άδικο είχε θεωρηθεί ακόμη από πολλούς το ισχύον καθεστώς της απαλλαγής πρώτης κατοικίας με κριτήριο μόνο τα τετραγωνικά μέτρα (έως 200 τ.μ.).

Άλλο μέτρο αφορά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες- όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη Τρίτη- πρέπει να αναπροσαρμόζονται τακτικά, ώστε να ακολουθούν τις εμπορικές αξίες, για να προσθέσει ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την τελευταία αύξησή τους. Το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τη φορολογική μεταρρύθμιση και, όπως είπε, «τον χρόνο και το ύψος θα το δούμε με βάση τη συζήτηση που θα γίνει». Το σενάριο πάντως που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει τη σύγκλιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές που αν εφαρμοσθεί θα σημάνει σημαντικές επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Φοροκαπέλο στην οικοδομή με αυτεπιστασία

Φοροκαπέλο έρχεται και για τους ιδιώτες που χτίζουν σπίτια με αυτεπιστασία, αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματίες των διάφορων κλάδων της οικοδομής, λόγω της αύξησης του Ελάχιστου Κατασκευαστικού Κόστους Οικοδομής (ΕΚΚΟ) που εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.
Για τους ιδιώτες, η αύξηση του ΕΚΚΟ συνεπάγεται καταβολή περισσότερου ΦΠΑ στην Εφορία, ενώ για τους επαγγελματίες σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος, αφού θα πρέπει να εμφανίσουν υψηλότερα τιμολόγια από ό,τι πέρυσι.

Ως ΕΚΚΟ ορίζουμε το ελάχιστο κόστος κατασκευής που υπολογίζει ο μηχανικός ενός ακινήτου κατά την έκδοση της οικοδομικής του άδειας, με βάση συγκεκριμένους συντελεστές, και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (τιμή ζώνης, μέγεθος, ποιότητα, αριθμός όψεων). Βάσει αυτού του ελάχιστου κόστους προκύπτει εν συνεχεία ο ΦΠΑ τον οποίο καταβάλλει στην Εφορία ο ιδιώτης που κτίζει σπίτι με αυτεπιστασία. Η αύξηση του ΕΚΚΟ ωστόσο αυξάνει και το εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία οι επαγγελματίες της οικοδομής (κτίστες, εργολάβοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, αλουμινάδες κ.λπ.).
Αναλογικά με το ύψος της αύξησης του ΕΚΚΟ, θα πρέπει και εκείνοι να εκδώσουν υψηλότερα τιμολόγια και άρα να εμφανίσουν μεγαλύτερο εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.

Ένα παράδειγμα
Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη, έστω ιδιώτης που χτίζει τριώροφο σπίτι με υπόγειο στον Γέρακα Αττικής με ελάχιστο κόστος κατασκευής (ΕΚΚΟ) 200.000 ευρώ.

Στο ποσό αυτό συμμετέχει η κάθε οικοδομική εργασία ξεχωριστά με ένα δικό της ποσοστό το οποίο υπολογίζεται από τον μηχανικό.
Έστω ότι αποφασίζεται αύξηση κατά 50% του ΕΚΚΟ, οπότε το κόστος κατασκευής θα φτάσει τα 300.000 ευρώ.
Από τα 100.000 ευρώ των επιπλέον τιμολογίων που θα κληθούν να κόψουν οι διάφοροι επαγγελματίες που εργάζονται στο έργο, η Πολιτεία θα εισπράξει 19% ΦΠΑ, δηλαδή 19.000 ευρώ.
Παράλληλα, όλοι αυτοί οι τεχνίτες θα εμφανίσουν συνολικά επιπλέον εισόδημα 100.000 ευρώ, που σημαίνει πως αν φορολογούνται με συντελεστή 25% θα πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος 25.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια, από τη συγκεκριμένη οικοδομή, το κράτος θα εισπράξει επιπλέον 44.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι κάθε ιδιώτης που χτίζει σπίτι, συλλέγει από τους επαγγελματίες κατά τις διάφορες φάσεις κατασκευής του έργου αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή πώλησης αγαθών, οι οποίες αποδεικνύουν ότι δαπανήθηκε το εν λόγω ποσό στη συγκεκριμένη οικοδομή.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Συνεδριάζει αύριο το Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών

Με θέματα γύρω απο την Δ.Ε.Υ.Α.Φ. αλλα και τον προγραμματισμό προσλήψεων με συμβάσεις μίσθωσης έργου θα ασχοληθεί το Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών στην πρωτη τακτική συνεδρίαση του έτους.
Σύμφωνα με την πρόσκληση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κος Κώστας Σαραντόπουλος η συνεδρίαση θα γίνει το απόγεμα της Κυριακής 10 Ιανουαρίου 2010 στις 19:00.
Τα θέματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση είναι: ......


1. Προγραμματισμός πρόσληψης προσωπικού (ορισμένου χρόνου, με σύμβαση μίσθωσης έργου).
2. Έγκριση απόφασης 1/09 Δ.Ε.Υ.Α.Φ., περί κανονισμού αποχέτευσης.
3. Έγκριση απόφασης 2/09 Δ.Ε.Υ.Α.Φ., περί κανονισμού προμηθειών.
4. Έγκριση απόφασης 3/09 Δ.Ε.Υ.Α.Φ., περί κανονισμού λειτουργίας αποθήκης.
5. Έγκριση απόφασης 4/09 Δ.Ε.Υ.Α.Φ., περί κανονισμού αρχειοθέτησης.
6. Έγκριση απόφασης 5/09 Δ.Ε.Υ.Α.Φ., περί Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.
7. Έγκριση απόφασης 6/09 Δ.Ε.Υ.Α.Φ., περί κανονισμού προσωπικού.
8. Έγκριση απόφασης 7/09 Δ.Ε.Υ.Α.Φ., περί αποζημίωσης Προέδρου , μελών, Εισηγητή και Γραμματέα του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Φ.
9. Έγκριση απόφασης 10/09 Δ.Ε.Υ.Α.Φ., περί κανονισμού οικονομικής διαχείρισης.
10. Έγκριση απόφασης 11/09 Δ.Ε.Υ.Α.Φ, περί καθορισμού τελών συνδέσεως μετά του δικτύου αποχέτευσης, τελών χρήσης υπονόμου.
11. Έγκριση απόφασης 1/2010 Δ.Ε.Υ.Α.Φ. , περί προγραμματισμού πρόσληψης προσωπικού Δ.Ε.Υ.Α.Φ. (ορισμένου χρόνου, με σύμβαση μίσθωσης έργου).

«Σερφάρω στη στάνη» Ένα απομακρυσμένο e - χωριό ταξιδεύει στο Διαδίκτυο

«Νομίζω ότι πάω ταξίδι κάθε μέρα όταν μπαίνω στο Ίντερνετ, ότι φεύγω, ότι βγαίνω από τα στενά όρια του χωριού. Οι εικόνες και οι παραστάσεις των συγχωριανών μου στο απομακρυσμένο χωριό όπου ζούμε, είναι βέβαιο ότι έχουν εμπλουτιστεί».
O Γιώργος Δελακοβίας είναι από τους τυχερούς κατοίκους του Αγίου Νικολάου Βοιών Λακωνίας- βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της χερσαίας Ευρώπης- που ανακάλυψαν τη μαγεία του κυβερνοχώρου.
Οι κάτοικοι του χωριού και ειδικώς οι νεώτεροι, .........

αρκετοί από τους οποίους έχουν κάνει σπουδές στις σύγχρονες τεχνολογίες, έστησαν δίκτυο ασύρματου Ίντερνετ, προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους. Ο κ. Δελακοβίας είναι κτηνοτρόφος και δύσκολα φανταζόταν πως θα μπορούσε να του είναι χρήσιμη η τεχνολογία. «Τελικά, αυτό που είδα είναι ότι το Διαδίκτυο είναι χρήσιμο στη δουλειά μου. Τόσο εγώ και οι άλλοι κάτοικοι του χωριού που το χρησιμοποιούν αισθανόμαστε ότι μας συνδέει με τον κόσμο».

Ο κ. Δελακοβίας παίρνει το λάπτοπ μαζί του ακόμη και όταν πηγαίνει τα ζώα του για βοσκή. «Ο χρόνος είναι αρκετός και έχω τη δυνατότητα να βλέπω τι είδους εργαλεία βγαίνουν που θα είναι χρήσιμα για τη δουλειά μου, αλλά παρακολουθώ και τον καιρό». Παρότι η τεχνολογία του Wi-Fi σε πολλές πόλεις είναι πια προσβάσιμη, μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν άπιαστο όνειρο για το χωριό Άγιος Νικόλαος στον Καβομαλιά. Παράθυρο με θέα στον κόσμο άνοιξαν οι νέοι του χωριού.

Οι πρώτες απόπειρες, όπως λέει ο Γιάννης Δελακοβίας, μηχανικός πληροφοριακών συστημάτων και από τους «πρωτεργάτες» του τολμηρού εγχειρήματος, έγιναν για ψυχαγωγικούς λόγους. «Αυτό που μας ενδιέφερε αρχικά ήταν να στήσουμε έναν κόμβο για να ανταλλάσσουμε μηνύματα, αρχεία, αλλά και να παίζουμε παιχνίδια μεταξύ μας όταν κατεβαίνουμε στο χωριό. Έτσι έγινε το ξεκίνημα, αφού φτιάξαμε κατά κάποιο τρόπο μια “ασύρματη γειτονιά”. Όταν το πετύχαμε, αρχίσαμε να κάνουμε πιο... μεγαλεπήβολα σχέδια.
Ο επόμενος στόχος μας ήταν να δικτυώσουμε όλο το χωριό». Τα πράγματα έδειξαν ότι μπορούσαν να προχωρήσουν πιο τολμηρά όταν ο Άγιος Νικόλαος επελέγη ως ένα από τα οκτώ απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας που θα συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Rural Wings. Έτσι δόθηκε συνέχεια στην προσπάθεια των νέων του Αγίου Νικολάου.

Διαδικτυακό όνειρο

Στην ταράτσα του διθέσιου δημοτικού σχολείου του χωριού εγκαταστάθηκε μια μεγάλη δορυφορική κεραία και τοποθετήθηκε ο αναγκαίος εξοπλισμός σε μια αίθουσα. Τα παιδιά και μαζί τους όλο το χωριό απέκτησαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Όπως όμως επισημαίνει ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης, μηχανικός υπολογιστών και μέλος της ομάδας που δούλεψε για το διαδικτυακό όνειρο της περιοχής, τα παράθυρα του Διαδικτύου έκλειναν όταν χτυπούσε το κουδούνι την τελευταία διδακτική ώρα. «Αρχίσαμε έτσι να κοιτάζουμε πώς μπορούμε, αφού οι βάσεις υπήρχαν, να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην πρόσβαση και εν τέλει καταφέραμε να έχουμε 24ωρη διαδικτυακή επικοινωνία». Σε αυτό βοήθησαν όχι μόνο οι έχοντες τις γνώσεις της τεχνολογίας. «Σχεδόν όλοι οι συγχωριανοί μας- ηλεκτρολόγοι, ναυπηγοί, μηχανικοί, εργολάβοι, οικονομικοί μετανάστες- βοήθησαν στην εγκατάσταση των σημείων πρόσβασης».

Το δίκτυο παρέχει κάλυψη 80% και αποτελείται συνολικά από 27 σημεία πρόσβασης (Αccess Ρoints). Και ναι μεν η πρόσβαση για τους περισσότερους μπορεί να είναι εύκολη, δεν είναι όμως και ανεξέλεγκτη. Όπως λέει ο κ. Κρανιδιώτης, «το δίκτυο προστατεύεται από συστήματα ασφαλείας (firewalls) αλλά και η πρόσβαση σε “απαγορευμένα” sites είναι αδύνατη. Επίσης στο δίκτυο γίνεται διαρκής παρακολούθηση από συστήματα Μonitoring». Τo κόστος κτήσης του υλικού για την ασύρματη δικτύωση έχει φτάσει τα 30.000 ευρώ και καλύφθηκε αποκλειστικά από εθελοντές και δωρεές. Στόχος τους τώρα είναι η εξάπλωση του δικτύου και στους άλλους οικισμούς του χωριού καθώς και η πρόσβαση στην πραγματική ευρυζωνικότητα (ΑDSL), αφού έτσι θα αυξηθεί η ταχύτητα.

Η απόκτηση ασύρματου δικτύου επικοινωνίας για αρκετές περιοχές είναι στόχος, αλλά για πολλούς υπάρχουν ερωτήματα για τις επιπτώσεις στην υγεία. Ο κ. Κρανιδιώτης εξηγεί πως «η συνολική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες του Wi-Fi είναι περίπου ίση με την ακτινοβολία που εκπέμπουν δύο κινητά τηλέφωνα σε λειτουργία. Ένα κινητό εκπέμπει ακτινοβολία 1-2 Watt, ενώ ένας σταθμός εκπέμπει από 1/10 έως 1/20 αυτής της ακτινοβολίας».

Το πάντρεμα τεχνολογίας και παράδοσης

O Γιώργος Αναστασάκης είναι από αυτούς που συνέβαλαν στην προσπάθεια για το στήσιμο του WiFi, αλλά και από εκείνους που το χρησιμοποιούν λιγότερο, αφού μένει μόνιμα στην Αθήνα. Όταν όμως επισκέπτεται το χωριό του, αναγνωρίζει κάθε φορά την αξία του. Όπως λέει, «είναι ωραία να έχεις πρόσβαση στο Ιnternet σε ένα τόσο απομακρυσμένο μέρος, όπως ο Κάβο Μαλιάς. Είναι ενδιαφέρον το πάντρεμα τεχνολογίας και παράδοσης. Το καλοκαίρια που κατεβαίνω για διακοπές παίρνω πια μαζί μου και το laptop. Βγαίνοντας στο βεραντάκι του σπιτιού μου το ακουμπάω πάνω στις ίδιες πλάκες που ο προπάππος μου ακούμπαγε τα αγροτικά εργαλεία όταν γύριζε από τα χωράφια! Περίεργη αίσθηση ε;

Απέκτησα και ένα καινούργιο χόμπι χάρη στο ασύρματο δίκτυο: παρατήρηση καραβιών! Μπαίνω στο http://syros-observer. aegean. gr/ais/ με το οποίο συνεργαζόμαστε και παρατηρώ μεταξύ άλλων πόσα και ποια πλοία περνούν από τον δίαυλο Κυθήρων. Βλέπω στην οθόνη μου το κρουαζιερόπλοιο να διαπλέει τον κάβο και σε μισή ώρα, νάτο μπροστά μου πάμφωτο μέσα στη νύχτα. Αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι πως αυτή η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας των παιδιών της γενιάς μου. Απολαμβάνω έτσι το προϊόν ενός νέου κοινοτισμού! Παλιότερα κυρίως, αλλά ακόμη και σήμερα, στο χωριό μου υπήρχαν τα απαλαΐτικα.
Απαλαΐτικα σημαίνει πως σήμερα πάμε όλοι μαζί στο χωράφι σου να μαζέψουμε τις δικές σου ελιές και αύριο στο δικό μου πάλι όλοι μαζί. Αυτή η από κοινού ζωή σήμερα αναβιώνει και μέσω της τεχνολογίας. Μοιραζόμαστε όλοι το κοινό bandwidth δωρεάν!».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΟ
Αν μη τι άλλο ΜΟΝΟ συγχαρητήρια μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους για το σημαντικό έργο που έκαναν.
Ας ανοίξουν τα μάτια τους στους μεγάλους φορείς που διαχειρίζονται τα hotspot ανα την Ελλάδα και ας δούνε ότι πολλά από αυτά ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.


Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 9ης Ιανουαρίου 2010

Ele9.jpg (711 KB) 8arr09.jpg (261 KB) foni9.jpg (256 KB) logos7.jpg (560 KB)


-

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Το Φιλιατρά News είναι το πρώτο και επίσημα διαπιστευμένο blog από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Αγαπητοί αναγνώστες.
Είμαστε στην Ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι από σήμερα το Φιλιατρά Νews πέτυχε μια σημαντικότατη διάκριση.
Είναι το πρώτο blog στη Μεσσηνία το οποίο πήρε επίσημη διαπίστευση από το υπουργείο Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε ότι αφορά τα θέματα του.

Έτσι στο Φιλιατρά News θα έχετε την δυνατότητα να ........

έχετε εγκυρότατη πληροφόρηση σε ότι αφορά θέματα του υπουργείου παιδείας ακόμα και πρίν από τις μεγαλύτερες Αθηναϊκές εφημερίδες και φυσικά όπως πάντα Έγκυρα.

Φιλιατρά News
Aυτό ξέρετε , αυτό εμπιστεύεστε.

Η ομάδα Διαχείρησης

19 χρόνια από την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 19 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του αείμνηστου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα.
Ο Νίκος Τεμπονέρας, στις 8 Ιανουαρίου 1991, έπεσε νεκρός μέσα στο 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, από χτύπημα με λοστό.
Είχε προηγηθεί η δολοφονική επίθεση «τραμπούκων» και παρακρατικών με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, Γιάννη Καλαμπόκα.

Τον Γενάρη του 1991 οι μαθητικές καταλήψεις είχαν απλωθεί σε ........

όλη την χώρα.
Το μαθητικό κίνημα, οι φοιτητές, η νέα γενιά της Ελλάδας η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της, έχουν βγει στους δρόμους, εξαιτίας της «μεταρρύθμισης - απορρύθμισης» στην Παιδεία από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε, υπερασπιζόμενος τους μαθητές του, την Παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας. Δολοφονήθηκε, ακριβώς επειδή ύψωσε το ανάστημα του απέναντι στον αυταρχισμό και την παρακρατική βία.

Κάθε χρόνο, στις 8 του Γενάρη η συλλογική μας μνήμη στρέφεται στα τραγικά γεγονότα της Πάτρας και στη θυσία του αείμνηστου καθηγητή.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και ολόκληρη η ελληνική νεολαία τιμά τη μνήμη του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα με τους σημερινούς της αγώνες.
Αγωνιζόμαστε για διαρκή ενίσχυση και αναβάθμιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας μας.
Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα της Νέας Γενιάς.
Το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα σε μία ζωή με αξιοπρέπεια.

Συμμετέχουμε στην Εκδήλωση μνήμης για το Νίκο Τεμπονέρα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010, στις 6.00 μ.μ., έξω από το σχολικό συγκρότημα «Ν. Τεμπονέρα», στην Πάτρα.

Ανακοίνωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας

Το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΒΑΛΤΑΣ θέλει να ευχαριστήσει τα μέλη του και τους ελαιοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής που για μια ακόμα «δύσκολη» ελαιοκομική περίοδο στήριξαν και συμμερίστηκαν έμπρακτα την προσπάθεια που γίνεται για την ανάταση του Συνεταιριστικού Κινήματος με αφετηρία το εκσυγχρονισμένο ελαιοτριβείο μας και με σκοπό την στήριξη του ελαιολάδου ως το βασικό προϊόν της περιοχής μας.

Οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, έχουν φέρει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον οι ελαιοπαραγωγοί να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες έως ακόμα και για πολλούς ανθρώπους της υπαίθρου να τίθεται βιοποριστικό πρόβλημα.

Θεωρούμε καθήκον, αλλά και υποχρέωση στους ........

εαυτούς μας και τα μέλη μας να καταβάλουμε την κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να στηρίξουμε το ελαιόλαδο έστω με αυτά τα 0,05 ή 0,10 παραπάνω ανά κιλό από τις επικρατούσες τιμές που καταφέραμε και φέτος σ’ όλη τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου να προσφέρουμε στους παραγωγούς μας. Κατά μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται και στην αγαστή και μακροχρόνια συνεργασία μας με την ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Η τιμή που έως και σήμερα, αλλά και για το επόμενο διάστημα προσφέρουμε στους παραγωγούς μας βρίσκεται στα 2,20 ευρώ ανά κιλό.
Μαζί με τις ευχές μας για υγεία, ευημερία και ευτυχία τις μέρες αυτές, ας ευχηθούμε και το ελπιδοφόρο μήνυμα του ερχομού του νέου έτους να αναθερμάνει και την αγορά του ελαιολάδου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΑΛΤΑΣ
ΤΟ Δ.Σ.

Πηγή: Βάλτα Τριφυλίας

Χειμερινές Εκπτώσεις 2010! Διαβάστε για να μην την πατήσετε

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 802/1978, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2010 θα αρχίσουν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και θα λήξουν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου (καθότι η κανονική ημέρα λήξης των εκπτώσεων, ήτοι η 28 Φεβρουαρίου συμπίπτει με Κυριακή αργία).

Οι Καταστηματάρχες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής...

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι ..........

υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).

3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καταστηματάρχες, γιατί οι κυρώσεις είναι βαρύτατες και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

Ειδικότερα:

Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Πηγή: News24

Κόβουν την Πίτα τους στο Βορέειον Πνευματικό κέντρο.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του θα κόψει αύριο Σάββατο ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών στην αίθουσα του Βορέειου πνευματικού κέντρου.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για της 7:30 το απόγευμα όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει κυκλοφορήσει ο σύλλογος, θα γίνει και εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την γέννηση του Κωστή Παλαμά από τον Κο Κώστα Κόλλια - Ερανιώτη με θέμα Χριστούγεννα - πρωτοχρονιά με τον Παλαμά.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η φιλαρμονική του συλλόγου καθώς και το χορευτικό τμήμα του Βορρέειου.Η γεωργία του 2010 και η θεωρία των μπλόκων

Οικονομική κρίση, δημοσιονομική δυσπραγία, πολιτικές ισορροπίες, προσωπικές στρατηγικές και αντικειμενικές δυσκολίες (κατολίσθηση των Τεμπών) φράζουν τον δρόμο στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, όπως αναλύει σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, παραμένει ζητούμενο η ωριμότητα όλων των πλευρών για έναν διάλογο που θα φέρει λύσεις στην ελληνική γεωργία.

Διαβάστε ακόμα σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας τι έχει συμβεί με τα 568 εκατ. ευρώ που κόβονται στον καπνό και από το 2010 και περνούν στην Αγροτική Ανάπτυξη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γυρίσει ατόφιο πίσω στους δικαιούχους το 50% των χρημάτων, που κόβονται από φέτος.

Μόνο στην εφημερίδα του Σαββάτου, ενημερωθείτε για το πώς .......

οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων και οι πιέσεις από τους τοπικούς φορείς (ανάμεσά τους και Ηπειρώτες βουλευτές) είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν τελικά σε αναπροσαρμογή προς τα πάνω της τιμολογιακής πολιτικής της Δωδώνης για τη νέα παραγωγική χρονιά. Με δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους.

Ακόμα, μάθετε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της σήμανσης του γάλακτος, που δείχνει πια να παίρνει το δρόμο για την εφαρμογή της παρά τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών, μετά από έξι μήνες παλινωδιών και παρατάσεων επί…παρατάσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, μένει βέβαια η περίφημη αγορανομική διάταξη, που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας σύντομα θα επεκταθεί και στα τυροκομικά, από τα χαρτιά να εφαρμοστεί τώρα απαρεγκλίτως και στην πράξη.

Τέλος, αποκλειστικά στην εφημερίδα του Σαββάτου, τους λόγους και τις ανάγκες που οδηγούν τους νέους της περιοχής του στην κτηνοτροφία, εγκαταλείποντας την παραδοσιακή καλλιέργεια του καπνού εξηγεί ο πρόεδρος του νεοσύστατου Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Το Ξηρόμερο», στην Αιτωλοακαρνανία, Θωμάς Καρακώστας. Παράλληλα κάνει έκκληση στην πολιτεία να αναγνωρίζει τέτοιες προσπάθειες ειδικά από νέους ανθρώπους προκειμένου να μπορέσει να «κρατηθεί» η ύπαιθρος.

Πηγή: Αγροnews

Τροχαίο με νεκρό στην Εθνική Πύργου-Μεθώνης

Τροχαίο ατύχημα με ένα νεκρό σημειώθηκε το πρωί στην Εθνική Οδό Πύργου-Μεθώνης.

Η οδηγός ΙΧ βρήκε τραγικό θάνατο, στο 45ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε δέντρο και πήρε φωτιά.

Προανάκριση για τα αίτια διενεργεί η τροχαία Κυπαρισσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΑντιδράσεις για την ξαφνική τροπολογία

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας για την αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά και τους νέους αυξημένους συντελεστές φορολόγησης κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών. Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική τροπολογία και καταδικασμένη πρακτική νυχτερινών τροπολογιών.

ΝΔ: Η χείριστη πρακτική των αιφνιδιαστικών τροπολογιών

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε και πάλι τον κακό της εαυτό σε προχειρότητα και .........

αυτοσχεδιασμούς», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας [Βλέπε άρθρο] .

«Αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως επανειλημμένως είχε καλέσει τον κ. Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς, η κυβέρνηση επέλεξε τη χειρίστη κοινοβουλευτική πρακτική των αιφνιδιαστικών τροπολογιών. Πρακτική, του παρελθόντος, που είχε απορρίψει -στα λόγια- ο κ. Γ. Παπανδρέου», παρατήρησε.

ΚΚΕ: Αντεπίθεση στη νέα φοροεπιδρομή

«Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα περιμένοντας τη νέα φοροεπιδρομή που διαμορφώνει σε βάρος του η κυβέρνηση με τη νέα φορολογική πολιτική της και το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «πριν ακόμα η κυβέρνηση καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο έχει ήδη δρομολογήσει την αύξηση των εσόδων από την αντιλαϊκή έμμεση φορολογία κατά 1,6 δισ. ευρώ. Προβλέπεται να αυξηθούν, το 2010, κατά 869 εκ. ευρώ τα έσοδα από το ΦΠΑ τον άδικο έμμεσο φόρο που επιβαρύνει εξίσου άνισα εισοδήματα και εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. Σε αυτό στοχεύουν οι σκόπιμες και επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης για φορολογικές αλλαγές είτε με άμεση γενική αύξηση του ΦΠΑ είτε με τεμαχισμένη, ξεκινώντας από ένα μέρος των εμπορευμάτων».

Επίσης, το ΚΚΕ υποστήριζει πως έχει «εισπρακτικό και παραπλανητικό για το λαϊκό κίνημα σκοπό και η φορολογική καταδίωξη χαμηλού εισοδήματος μικροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων ή η νέα επιβάρυνση των μικροϊδιοκτητών ακινήτων με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές του τρόπου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικασμένη η πρακτική των νυχτερινών τροπολογιών

«Η κυβέρνηση, μέσω της παλιάς καταδικασμένης πρακτικής των νυχτερινών τροπολογιών και μάλιστα σε άσχετα νομοσχέδια, έρχεται να κλιμακώσει μια πραγματική φοροεπιδρομή σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, την οποία εγκαινίασε με τα παράλογα, υπεραυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά αυτοκίνητα», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τα ποτά, από την οποία προβλέπεται να εισπραχθεί ένα ποσό «μαμούθ» ύψους 1 δισ. ευρώ και την οποία μάλλον θα ακολουθήσει ανάλογη αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, αποτελεί μια άγρια εισπρακτική κίνηση, σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνητικού κόμματος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για την «πρωτοφανή σε αυθαιρεσία μεθοδολογία, με την οποία προαναγγέλεται, η επιβολή εκ των υστέρων αδιευκρίνιστου ύψους φορολογίας στις δωρεές και γονικές παροχές, πράγμα που συνιστά ένα χαρακτηριστικό δείγμα ανεύθυνης προχειρότητας και μια πράξη πολύ αμφίβολης συνταγματικότητας».

Κ. Μίχαλος: Πολιτικά και ηθικά έκθετη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη […] καθώς αθετεί και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί μη αιφνιδιασμών και διαφάνειας», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας με νόημα ότι «η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα και μάλιστα σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου και όχι αυτού των Οικονομικών» [Βλέπε άρθρο] .

Γ. Πεταλωτής: Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν

«Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός», αντέτεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και υπεραμύνθηκε της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης .

«Καταδικάζαμε και καταδικάζουμε κάθε αιφνιδιασμό, όπως γινόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και ως χρόνια πρακτική», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε στη συνέχεια:

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδιάσαμε κανέναν, από τη στιγμή που ήταν και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι θα φέρουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και στα πλαίσια αυτού θα υπάρχει δικαιότερη φορολόγηση στις κληρονομιές γονικές παροχές και δωρεές».

Ο κ. Πεταλωτής υπενθύμισε τέλος, ότι η τελευταία σχετική αναφορά του πρωθυπουργού ήταν στις 13 Δεκεμβρίου 2009, «προκειμένου να επανέλθει αυτή η φορολόγηση με προοδευτική κλίμακα και με υψηλό αφορολόγητο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αιτιολογώντας την απόφαση της κατάθεσης της τροπολογίας, είπε πως ελήφθη για να μην δοθoύν χρονικά περιθώρια σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του φορολογικού (με δεδομένο το μεγάλο αριθμό γονικών παροχών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να αποφευχθεί η αυξημένη φορολόγηση).

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναδρομικός φόρος για γονικές παροχές, κληρονομιές

Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά κατά 20%, αλλά και για τους νέους αυξημένους συντελεστές φορολόγησης κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.

Σε ό,τι αφορά τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές η τροπολογία προβλέπει υπολογισμό του φόρου με βάση νέα προοδευτική -σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες- κλίμακα, η οποία θα οριστικοποιηθεί με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και νέο αυξημένο αφορολόγητο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, από σήμερα 8 Ιανουαρίου, ........

όσοι προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή κληρονομήσουν ακίνητα θα πληρώσουν φόρο 1% επί της αντικειμενικής αξίας (εφόσον υπερβαίνει το αφορολόγητο των 95.000 ευρώ) και στη συνέχεια αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση του φορολογικού και ψηφιστεί ο ο σχετικός νόμος, θα γίνει εκκαθάριση του φόρου με βάση τους νέους αυξημένους συντελεστές, θα καταβληθεί δηλ. ο φόρος αναδρομικά.

«Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 ορίζεται ότι από 8/1/2010 ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, θεωρείται προσωρινός και ότι η οριστική εκκαθάριση του οφειλομένου φόρου θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, για τον οποίο η κοινωνική διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η οποία συνεχίζει:

«Όπως έχει εξαγγελθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, προτείνεται να επανέλθει η φορολόγηση των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με προοδευτική κλίμακα με υψηλό αφορολόγητο. Ήδη το θέμα αυτό, αποτελεί αντικείμενο των ομάδων εργασίας κοινωνικού διαλόγου της φορολογικής μεταρρύθμισης. Κρίνεται δίκαιο και εύλογο, προκειμένου να μην ακυρωθεί το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου, για τις όποιες πράξεις κτήσεων περιουσίας, αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, των οποίων η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από την ημέρα της κατάθεσης της διάταξης αυτής στη Βουλή, ο υπολογισμός του φόρου να θεωρείται προσωρινός και προτείνεται να γίνει οριστική εκκαθάριση με τις διατάξεις που θα προκύψουν στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου».

Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Mega, είπε πως ελήφθη για να μην δοθoύν χρονικά περιθώρια σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του φορολογικού (με δεδομένο το μεγάλο αριθμό γονικών παροχών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να αποφευχθεί η αυξημένη φορολόγηση).

Mε την πρόσθετη φορολογία στα τσιγάρα η τιμή του πακέτου των 2 ευρώ αυξάνεται κατά 0,19 ευρώ και του πακέτου που στοίχιζε 3,20 ευρώ κατά 0,41 ευρώ, ενώ για τα ποτά ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία φιάλη ουίσκι θα πωλείται 0,95 ευρώ ακριβότερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ετήσια αύξηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών είναι περίπου στα 930 εκατ. ευρώ και από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των εσόδων από νέο καθεστώς φορολόγησης γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα (αριθμός και αντικείμενο φορολογικών υποθέσεων, φορολογικές κλίμακες νέου θεσμικού πλαισίου κλπ), σημειώνει το υπουργείο.

Οι αυξήσεις των φόρων σε ποτά και τσιγάρα θα ισχύσουν αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας.

Δείτε το σχετικό Video από το ΑΠΕ
Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα πλήρη διακριτικά τους θα φέρουν στο εξής οι ένστολοι αστυνομικοί

Όλοι οι ένστολοι αστυνομικοί θα φέρουν στο εξής τα διακριτικά τους, βάση της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου και σε συνέχεια της εξαγγελίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η σχετική απόφαση προσδιορίζει ότι κάθε μέλος του ένστολου προσωπικού θα φέρει τον αναγνωριστικό αριθμό του μητρώου του στις επωμίδες.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), τα στοιχεία τους θα αναγράφονται στο προστατευτικό κράνος τους, για λόγους λειτουργικούς και προκειμένου να είναι ευδιάκριτα στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, στο κράνος θα αναγράφεται ο αριθμός της διμοιρίας τους και ο αύξων αριθμός που αντιστοιχεί στον καθένα, με βάση την ιεραρχική τάξη.


-

Επανεξετάζεται το νομικό πλαίσιο για τους ανυπότακτους

Σε επαναξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της ανυποταξίας προχωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με τον Π.Μπεγλίτη. Το θέμα θα τεθεί από «μηδενική βάση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Το θέμα ανέκυψε όταν η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε από τα στρατολογικά γραφεία στοιχεία για τον αριθμό των ανυπότακτων, εσωτερικού και εξωτερικού, και κανείς δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό τους.
Ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι ο ισχύων νόμος ......

περί ανυποταξίας αποδεικνύεται ότι «δεν αποδίδει, είναι δυσλειτουργικός, αφήνει πολλά παράθυρα», με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανυπότακτων να αυξάνεται.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, το θέμα των ανυπότακτων θα τεθεί και πάλι από μηδενική βάση. «Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση» δήλωσε.

Όπως τόνισε ο κ.Μπεγλίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM 99,5», πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδέεται και με τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Το μελετούμε, δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα την εσωτερική διαδικασία μελέτης και ανίχνευσης όλων των επιμέρους προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, αλλά βεβαίως μπορώ να πω ότι σύντομα θα έχουμε και σε αυτό το ζήτημα συγκεκριμένη μελέτη, ώστε να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις».

Σημείωσε ότι εξετάζεται το αν μπορούν να εφαρμοσθούν με τα σημερινά δεδομένα και παλαιότερες προτάσεις που είχαν υποβληθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είχαν προχωρήσει ή εφαρμοσθεί.

Μία από τις προτάσεις αυτές ήταν οι ανυπότακτοι να πραγματοποιούν ένα μέρος της βασικής τους εκπαίδευσης και εν συνεχεία να πληρώνουν το υπόλοιπο της θητείας τους ή ακόμη να υπηρετούν μερικούς μήνες και το υπόλοιπο της θητείας τους να το εξαγοράζουν, ανάλογα και με τη ηλικία που έχουν.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, τα μέτρα για τον περιορισμό των ανυπότακτων θα εξετασθούν σε σχέση με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στελέχωση των στρατιωτικών μονάδων.

Πηγή: in.gr

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τον «Καποδίστρια 2»

Το δρόμο της νομοθετικής ρύθμισης παίρνει το θέμα της αναδιάρθρωσης του διοικητικού χάρτη της χώρας, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί εκτάκτως την Κυριακή το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο, ενώ αμέσως μετά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης, θα συναντηθεί με τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών, προκειμένου να προληφθούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται ήδη σε τοπικό επίπεδο.

Η νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας θα είναι ......

το αντικείμενο του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να δώσει το "πράσινο φως" για την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών, οι 1.035 Δήμοι της χώρας θα συγχωνευθούν σε περίπου 350, ενώ οι 13 Περιφέρειες που θα δημιουργηθούν θα διοικούνται από αιρετούς Περιφερειάρχες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

ΣΧΟΛΙΟ
Ρε Γιώργο εδώ η Ελλάδα εχει τρελαθεί απο το τεράστιο έλλειμα που δημιούργησαν οι ανίκανοι υπουργοί της ΝΔ.
Εχει λεφτά για πέταμα σε βλακείες??? Διοικητική μεταρρύθμιση και τρίχες κατσαρές??
Αν εχει η Ελλάδα τα χρήματα που απαιτεί το εγχείρημα αυτό, τότε δώστα στους κωλο-ευρωπαίους να το βουλώσει ο Αλμούνια.


Περιορισμένη στην Ελλάδα η χρήση ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών

Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, λίγοι όμως τις αξιοποιούν, και η αποτελεσματικότητα των σχετικών επενδύσεων τίθεται συχνά υπό αμφισβήτηση, εκτιμά το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του Παρατηρητηρίου, μόλις το 6% των Ελλήνων πραγματοποίησε ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές με το δημόσιο το 2008.

Σε μεγαλύτερα επίπεδα κινείται το ποσοστό των .......

ατόμων που αναζητούν, για παράδειγμα, πληροφορίες από δικτυακούς τόπους δημόσιων φορέων (19%), παραμένει όμως αρκετά χαμηλότερο από το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου (34%).

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι μετρήσεις «φανερώνουν μια αντίθεση μεταξύ της θετικής στάσης των πολιτών απέναντι στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση από τη μια πλευρά, και της περιορισμένης χρήσης των υπαρχόντων υπηρεσιών από την άλλη. Σε σύγκριση και με τα αρκετά υψηλότερα ποσοστά των χρηστών του διαδικτύου, δημιουργείται το συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν έχουν ενσωματωθεί αποτελεσματικά στην καθημερινότητα των πολιτών». Πρόκειται δε για μια κατάσταση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και μεγάλη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών.

Η έρευνα αναφέρει ότι για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα επενδύθηκαν και συνεχίζουν να επενδύονται σημαντικοί πόροι. Στην Ελλάδα, από στοιχεία έρευνας του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ το 2007, εκτιμήθηκε ότι το 10% του τζίρου του κλάδου Πληροφορικής πηγαίνει σε έργα του Δημοσίου. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των εν λόγω επενδύσεων τίθεται πολλές φορές υπό αμφισβήτηση, καθώς το παραγόμενο όφελος δεν είναι ανάλογο της επένδυσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αξιοσημείωτη είναι η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, και συγκεκριμένα της ομάδας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του γραφείου του Πρωθυπουργού, η οποία καλεί τους πολίτες να συμβάλλουν στον ανασχεδιασμό των κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Με την χρήση εργαλείων ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), ζητούνται οι προτάσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, στελέχη δημοσίων οργανισμών & υπηρεσιών, προγραμματιστές και σχεδιαστές, ώστε οι κρατικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες να γίνουν πιο φιλικές, πιο εύχρηστες, πιο προσβάσιμες και πάνω απ' όλα πιο χρήσιμες.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας του «EasyGov» (www.easygov.gr) που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ το 2009, σχετικά με την χρήση των ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών, οι χρήστες ερωτήθηκαν σχετικά με τη χρησιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ως κυριότερα πλεονεκτήματα θεωρούνται από τους πολίτες η ανεξαρτησία από τις ώρες λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών (83,7% των απαντήσεων) και η εξοικονόμηση κόστους και χρόνου (82,1%).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σύγχυση προκαλούν οι έρευνες για τα κινητά

Οι έρευνες για την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών στον εγκέφαλό μας συνεχίζονται προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση. Έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες υποστηρίζει ότι τα κινητά μπορεί να μας προστατεύουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και να βελτιώνουν τη μνήμη μας. Μια άλλη έρευνα όμως υποστήριζε πριν από λίγο καιρό ότι τα κινητά μπορεί να επισπεύδουν την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας .........


του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα των ΗΠΑ κάνοντας πειράματα σε ποντίκια κατέληξαν σε ένα από τα πιο απρόσμενα επιστημονικά συμπεράσματα: πως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα κινητά θα πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω ως ενισχυτές μνήμης και θεραπεία για το Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια δέχονταν τέτοιου είδους ηλεκτρομαγνητικά κύματα μία ώρα το πρωί και μία ώρα το απόγευμα καθημερινά επί 8 μήνες- η ακτινοβολία δηλαδή στην οποία υποβάλλεται ένας συχνός χρήστης κινητού. Τα μισά από τα ποντίκια είχαν προγραμματιστεί γενετικά να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ. Σε αυτά όμως εξαφανίστηκαν οι αμυλοειδείς πλάκες, τα αποθέματα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο τα οποία πιστεύεται ότι αποτελούν αιτία της άνοιας. Στα πιο νεαρά ποντίκια, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εμπόδισαν τη δημιουργία των αμυλοειδών πλακών. Όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών για το Αλτσχάιμερ Ρεμπέκα Γουντ «η έρευνα έγινε σε ποντίκια κι έτσι δεν γνωρίζουμε εάν οι επιπτώσεις σε ανθρώπους θα είναι παρόμοιες. Χρειάζονται πάρα πολλά πειράματα ακόμα για να εξακριβώσουμε εάν υπάρχουν θετικές επιπτώσεις από τη μακρόχρονη έκθεση σε ακτινοβολία. Δεν συνιστούμε να περνά κάποιος 24 ώρες με το κινητό στο αυτί- δεν ξέρουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και οι λογαριασμοί θα είναι τεράστιοι».

Στη Σουηδία

Ιδιαίτερο προβληματισμό όμως προκαλεί αυτή η έρευνα εάν συγκριθεί με άλλη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μάλμοε της Σουηδίας, επίσης σε ποντίκια. Οι Σουηδοί επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση των κινητών προκαλεί ζημιά στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την κίνηση. Ο καθηγητής Λιφ Σάλφορντ του Πανεπιστημίου του Λουντ έκανε πειράματα σε ποντίκια ηλικίας από 12 έως 26 εβδομάδων, ο εγκέφαλος των οποίων θεωρείται πως βρίσκεται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης με εκείνο των εφήβων. Καθημερινά τα ποντίκια εκτίθονταν σε δίωρη ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα επί 50 ημέρες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνα που είχαν εκτεθεί σε μεσαία και υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας είχαν πάρα πολλά νεκρά εγκεφαλικά κύτταρα. Ο καθηγητής Σάλφορντ είχε δηλώσει πως «έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε πως όσα συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ποντικιών συμβαίνουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο» και είχε προσθέσει ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ακτινοβολία να επισπεύδει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ σε κάποιους ανθρώπους που έχουν σχετική προδιάθεση».

Κόντρα και για τον καρκίνο στον εγκέφαλο

ΣΥΓΧΥΣΗ έχει προκληθεί και από άλλες δύο αντικρουόμενες έρευνες για τα κινητά. Δανοί επιστήμονες μελέτησαν τους ρυθμούς εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο σε άτομα από 20 έως 79 ετών από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 οπότε και άρχισε η ευρεία χρήση των κινητών, αλλά βρήκαν ότι δεν έχει σημειωθεί καμία αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου. Όμως τον Σεπτέμβριο, 43 επιφανείς επιστήμονες από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπέγραψαν έκθεση με τίτλο «κινητά τηλέφωνα και όγκοι στον εγκέφαλο: 15 λόγοι ανησυχίας».

Στο στόχαστρο

Στην έκθεση αυτή έβαλαν στο στόχαστρο τη μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα που έχει γίνει σχετικά με το θέμα αυτό, την Ιnterphone, η οποία άρχισε το 2000 σε 13 χώρες ταυτόχρονα από ερευνητικό κέντρο που εντάσσεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2005, όμως μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί μόνο 14 προκαταρκτικές έρευνες με τα τελικά πορίσματα να εκκρεμούν. Επικαλέστηκαν μάλιστα αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι για κάθε έτος χρήσης κινητού τηλεφώνου ο κίνδυνος εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο αυξάνεται κατά 8% και έπειτα από 10 χρόνια αυξάνεται στο 280%. Όμως για τους χρήστες που ήταν έφηβοι ή και μικρότεροι όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητό υπάρχει κίνδυνος της τάξης του 420%.Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Στα 3,70 ευρώ τα τσιγάρα

Tριπλό ξαφνικό φορολογικό κτύπημα είχαμε αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Oικονομικών, με την επαναφορά του φόρου γονικής παροχής και μεγάλες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για ποτά και τσιγάρα. Mάλιστα, από την αναπροσαρμογή του φόρου σε ποτά και τσιγάρα το Δημόσιο προσδοκά επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Aναλυτικά, χθες το βράδυ το υπουργείο ........

Oικονομικών κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Bουλή τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες:

Oσοι από σήμερα προχωρήσουν σε πράξεις γονικής παροχής θα καταβάλουν ως φόρο το 1/100 επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, εφόσον αυτή υπερβαίνει τις 95.000 ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο. Aυτό είναι το ισχύον καθεστώς. Oμως στην τροπολογία προβλέπεται ότι θα γίνει και νέος προσδιορισμός φόρου αμέσως μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν με το σημερινό καθεστώς και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα τους έρθει... η λυπητερή του αυξημένου φόρου.

Oσον αφορά τα τσιγάρα, ο φόρος αυξάνεται από 57,5% στο 70% (αύξηση που προσεγγίζει το 23%) και θα ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Eτσι, τα τσιγάρα που σήμερα κοστίζουν 2 ευρώ το πακέτο θα πάνε στα 2,20 ευρώ και τα... ακριβά των 3.20 ευρώ θα φθάσουν τα 3,70 ευρώ το πακέτο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους, τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα ανέρχονται στα 930 εκ. ευρώ για το 2010.

Σχετικά με τα ποτά, προβλέπεται άνοδος του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 20%. Tα επιπλέον έσοδα για τον προϋπολογισμό υπολογίζονται πως θα φθάσουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. H αύξηση αναφέρεται ότι θα είναι, ενδεικτικά, στο ουίσκι ένα ευρώ το μπουκάλι.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για την πρώτη δόση των αυξήσεων για τα ποτά και τα τσιγάρα, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Oικονομικών, θα ακολουθήσει και νέα αναπροσαρμογή εντός των προσεχών εβδομάδων. Tέλος, ανοικτό παραμένει το θέμα της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και των αντικειμενικών αξιών η οποία υπολογίζεται περίπου στο 30%.

Πηγή: Έθνος

Προεκπτώσεις με "βροχή" SMS

«Tα καταστήματα... σας εύχονται Kαλή Xρονιά και σας ενημερώνουν ότι μπορείτε να κάνετε προκράτηση ρούχων με τιμές εκπτώσεων από τις 4/01...».

Mε ανάλογα ενημερωτικά sms και e-mail μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων προσπαθούν να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό μία εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων και με δεδομένη την άνευρη αγοραστική κίνηση των εορτών...

Oι προσφορές αγγίζουν και το 50%, ενώ ......

σε περιπτώσεις που ισχύει η προκράτηση, το ποσοστό των εκπτώσεων που θα ισχύσει από τις 15 του μήνα είναι μεγαλύτερο, δεν αποκλείεται να φτάσει και το 70%. Mε μία προκαταβολή της τάξεως του 10% ή και 20% ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να κατοχυρώσει το προϊόν της αρεσκείας του στην τιμή της τελικής έκπτωσης και να το παραλάβει την ερχόμενη Παρασκευή.

Kαι ενώ τα μεγάλα πολυκαταστήματα καλούν τους πελάτες τους σε προκρατήσεις ειδών έναντι μικρής προκαταβολής, τα οποία, όμως, θα παραλαμβάνουν μετά την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων στη μειωμένη τιμή, κάποιοι επιχειρηματίες έχουν αναρτήσει εντός των καταστημάτων τους πινακίδες για εκπτώσεις σε συγκεκριμένα είδη, ευελπιστώντας να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερομένους.

Στα μικρότερα καταστήματα οι εκπτώσεις γίνονται στο ταμείο, εφόσον ο πελάτης κατά την είσοδό του έχει ρωτήσει αν θα του γίνει η επιθυμητή έκπτωση. Kαι επειδή η... πενία τέχνας κατεργάζεται, δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες που σκαρφίζονται μικρά τρικ για να μαγνητίσουν αρχικά το βλέμμα και στη συνέχεια το ενδιαφέρον του καταναλωτή.

Bγάζουν σε έκπτωση κάποιο προϊόν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα ή προσφέρουν στα τρία προϊόντα το ένα δώρο...

Δεν είναι, βέβαια, και λίγοι εκείνοι οι έμποροι που κάνουν προκρατήσεις στο ποσοστό το οποίο ισχύει σήμερα και όχι σε αυτό των επίσημων εκπτώσεων. Oπως και οι περιπτώσεις εκείνων που στον πλέον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Aθήνας δίνουν διαφορετική έκπτωση από το ένα μαγαζί τους στο άλλο... Aυτό, ίσως, δικαιολογεί και τον λόγο για τον οποίο, παρά τις προσφορές, κάποια καταστήματα εξακολουθούν να παραμένουν άδεια.

Στα καταστήματα, βέβαια, όπου το ποσοστό της έκπτωσης ορίζεται ξεκάθαρα στη βιτρίνα, ο κόσμος σπεύδει και τα ράφια αδειάζουν.

Ατυπη επίσπευση

H άτυπη επίσπευση των εκπτώσεων φέτος μοιάζει επιβεβλημένη, καθώς η πτώση του τζίρου στην εκπνοή του 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, ξεπέρασε το 30% και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αναμονής.

H επίσημη έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων βάσει νόμου ορίζεται στα μέσα Iανουαρίου, από τις 15 και μετά, ενώ επιτρέπονται τα δεκαήμερα προσφορών κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και λόγω της κακής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, οι έλεγχοι δείχνουν να είναι χαλαρότεροι, έτσι ώστε να επιτρέπεται -έστω και ατύπως- η επίσπευση των εκπτώσεων.

Πηγή: Εθνος

Μαχαίρι στις παχυλές αμοιβές

Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε γενναίες περικοπές στις προκλητικά παχυλές αμοιβές που απολαμβάνουν κάποιοι τόσο στην ΕΡΤ, όσο και ευρύτερα στο Δημόσιο, δεσμεύτηκε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ηδη όλες οι νέες διοικήσεις που έχει εγκαταστήσει η κυβέρνηση έχουν τοποθετηθεί με μειώσεις μισθών, υπογράμμισε, ενώ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα υπογραφούν αντίστοιχες εγκύκλιοι. Τέτοιες προκλήσεις θα τελειώσουν, υπογράμμισε.

Η ψήφιση ρύθμισης στη Βουλή το βράδυ της ........

Πέμπτης, με την οποία ορίζεται ότι για όσους μεταβιβάζουν ακίνητα από σήμερα και μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος, θα ισχύσει το νέο καθεστώς, αλλά και η άμεση επιβολή της αύξησης της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του Γ.Παπακωνσταντίνου με τους δημοσιογράφους της εκπομπής Κοινωνία Ωρα MEGA την Παρασκευή.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση στο φόρο καυσίμων, αλλά και αύξησης του ορίου ηλίκίας για συνταξιοτηση στα 67 χρόνια ή απώλειας του 14ου μισθού, ενώ παραδέχθηκε ότι εξετάζεται η ενίσχυση του Ασφαλιστικού μέσω επιβολής σχετικού φόρου, αλλά και ένα νέο πλαίσιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση για το αν θα αναγράφονται οι τραπεζικές καταθέσεις στις φορολογικές δηλώσεις.

Κέρδος από κάθε απόδειξη

Σχετικά με την χρήση και αξιοποίηση των αποδείξεων από τους φορολογούμενους, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι αφενός θα οδηγούν στην κάλυψη μέρους του αφορολόγητου ορίου, αλλά θα υπάρχουν και άλλες ωφέλειες ώστε κάθε απόδειξη τελικά να είναι χρήσιμη και σημείωσε ότι είναι θετικό ότι ήδη πριν την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου, υπάρχει στην Ελλάδα «κίνημα αποδείξεων».

Επανέλαβε ότι θα μετράνε όλες οι αποδείξεις εκτός από τις πληρωμές ΔΕΚΟ και μεγάλων αγορών που αποτελούν ούτως ή άλλως τεκμήριο, όπως είναι τα Ι.Χ. κτλ.

Με αυτές τις αποδείξεις που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος θα συνδέεται ένα μέρος του αφορολόγητου ορίου που δικαιούται. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημά του, τόσο θα αυξάνεται και η απαίτηση του Δημοσίου να προσκομίζει ο φορολογούμενος αποδείξεις, για να εξασφαλίζει μεγαλύτερο ποσοστό του αφορολόγητου ορίου που του αναλογεί.

Θα υπάρχει κέρδος για τον φορολογούμενο από όλες τις αποδείξεις που συγκεντρώνει, ασχέτως αν το συνολικό ποσό τους έχει ξεπεράσει το αντίστοιχο ποσοστό του αφορολόγητου που καλείται να καλύψει. Οι λεπτομέρειες για τις ωφέλειες αυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της διαβούλευσης.

Η μέθοδος συγκέντρωσης των σχετικών στοιχείων θα γίνει με έναν πολύ απλό και πρακτικό τρόπο που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα και θα περιλαμβάνει την καταγραφή στοιχείων σε σχετικό έντυπο ή έγγραφο. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι περισσότεροι πολίτες θα επιλέξουν τις μεγαλύτερες σε αξία αποδείξεις, ενώ για τα μικρά εισοδήματα ούτως ή άλλως θα χρειαστεί ένα μικρό μόνο ποσοστό των αποδείξεων που θα έχουν συγκεντρώσει.

Προεκκαθάριση και ηλεκτρονική υποβολή από το 2011

Εξάλλου, ο κ.Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το 2010 είναι η τελευταία χρονιά στην οποία το Δημόσιο στέλνει 5 εκατ. έντυπα στους φορολογούμενους, περιμένοντας να τα συμπληρώσουν.

Στο άμεσο μέλλον για αυτούς που το Δημόσιο γνωρίζει ούτως ή άλλως περίπου το εισόδημά τους, όπως είναι οι μισθωτοί, θα γίνεται προεκκαθάριση και στη συνέχεια για την επιβεβαίωση ή τυχόν αλλαγές θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή της σχετικής δήλωσης.

Για τους πολίτες που δεν έχουν την απαραίτηση σχέση με το διαδίκτυο, τα ΚΕΠ που βρίσκονται πλέον σε όλη τη χώρα και οι φοροτεχνικοί θα εξασφαλίσουν την εξυπηρέτησή τους.

Το ίδιο καθεστώς θα ισχύει και για τις επιχειρήσεις και όπως τόνισε ο υπουργός θα υπάρχει ευθύνη και των φοροτεχνικών για το περιεχόμενο και την αλήθεια όσων συντάσσουν.

Φρένο σε όσους «τρέχουν να προλάβουν»

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι πολλοί πολίτες ενόψει της αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος έσπευσε να κάνει μεταβιβάσεις, ειδικά σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως π.χ. το Ψυχικό, η Εκάλη ή η Κηφισιά. Ετσι αποφασίστηκε ότι όσοι σπεύδουν σήμερα να πράξουν κάτι τέτοιο, θα πληρώνουν το σημερινό 1%, αλλά η τελική εκκαθάριση του φόρου του θα γίνει με το νέο σύστημα.

Τόνισε πάντως ότι σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα θα είναι πιο προοδευτικό. Θα έχουν ανεβεί τα αφορολόγητα όρια και έτσι θα πληρώσουν περισσότερο μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία και κληρονομιά. Θα είναι πιο ευνοϊκό για όσους έχουν μικρή ιδιοκτησία και λιγότερο για όσους έχουν μεγάλη, υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι αυξήσεις στα τσιγάρα και τα ποτά

Για την αύξηση κατά 20% στη φορολογία των προϊόντων καπνού και αλκοόλ, ο κ.Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι οι αυξήσεις στα τσιγάρα είναι:

* τα πακέτα των 2 ευρώ θα πάνε στα 2,19 ευρώ με αύξηση 9%
* τα πακέτα των 3,2 ευρώ θα πάνε στα 3,61 ευρώ με αύξηση 13%

Αντίστοιχα για τα αλκοολούχα οι αυξήσεις είναι:

* σε μία φιάλη αλκοόλ (ουίσκι), 90 ως 95 λεπτά
* σε μία φιάλη ούζο, τσίπουρο κτλ, κάτω από 50 λεπτά
* σε μία φιάλη μπύρας η αύξηση είναι οριακή
* στα κρασιά δεν υπάρχει αύξηση

Η ταχεία ψήφισή της σχετικής ρύθμισης σημείωσε ότι έγινε για να μην υπάρξουν απώλειες προβλεπόμενων εσόδων για τον τρέχοντα προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ετοιμάζει να στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

Διπλασιάστηκαν οι δαπάνες σε έξι χρόνια

Σύμφωνα με τον κ.Παπακωνσταντίνου, σε σχέση με το 2003, το 2009 οι δαπάνες του Δημοσίου είχαν διογκωθεί υπέρμετρα:

* μισθοί και συντάξεις περίπου 80%
* κοινωνική ασφάλιση και προστασία πάνω από 100%
* λειτουργικές δαπάνες περίπου 80%

Σημείωσε ενδεικτικά ότι μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 14.000 συνταξιοδοτήσεις και 29.000 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ υπάρχουν και πολλοί ακόμη συμβασιούχοι, stagiers κτλ.

Πηγή: Έθνος

Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

«Ανοίγει» ο φάκελος των κλειστών επαγγελμάτων ύστερα και από τις νέες πιέσεις των κοινοτικών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί διαβούλευση ώστε το οικονομικό επιτελείο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου να θεσμοθετήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Πρόθεση που αναμένεται να προκαλέσει .......

έντονες αντιδράσεις από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, ταξιτζήδες, βυτιοφορείς κ.α., καθώς οι κλάδοι τους θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαβούλευσης προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.

Άλλωστε και την Πέμπτη τα στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησαν από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη κατά την διάρκεια της τρίωρης συνάντησης τους άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.

Υπογράμμισαν πως σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός.

Η συζήτηση με την υπουργό επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες. Η κ. Κατσέλη τους ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα μέτωπα των δημόσιων επενδύσεων, της ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων, την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομίας, οι κοινοτικοί ανησυχούν για το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο οποίο αντικατοπτρίζεται το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνισμού της οικονομίας.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και της ΕΚΤ ζήτησαν να αναπτυχθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στους τέσσερις παραπάνω άξονες με σαφή χρονοδιαγράμματα και ποσοτικούς στόχους.

Τέλος στο υπ. Οικονομίας εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση θα εμφανίσει φέτος ρυθμούς αύξησης άνω του 10%.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Το νέο ΠΣΑ είναι ένα συνεκτικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναθέρμανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα και τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν ώστε εντός μιας τριετίας να έχει βγει η χώρα μας από την κρίση και να έχουν γίνει ορατά τα αποτελέσματα σε κάθε πολίτη»

Πηγή: Ημερησία

Διορισμοί εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Στο διορισμό 78 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους κλάδους ΠΕ12.01, ΠΕ12.06, ΠΕ14.04, ΠΕ17.01, ΠΕ17.04, ΠΕ18.02 και ΠΕ18.12 προχωρά το υπουργείο Παιδείας.

Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες διορίζονται για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από 11 Ιανουαρίου 2010 έως και 13 Ιανουαρίου 2010 και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που διορίστηκαν, μέχρι λήξεως του έτους για το οποίο διορίζονται.Κλήρωση Τζόκερ 7 Ιανουαρίου 2010: Αποτελέσματα και διαλογή

ΤΖΑΚ ΠΟΤ είχαμε στην χθεσινή κλήρωση του Τζόκερ.
Έτσι το ποσό που θα μοιραζόταν σε αυτή την κλήρωση μεταφέρεται στην επόμενη.

Οι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ: ..........

6, 23, 31, 32, 39 ΤΖΟΚΕΡ: 14

Τα κέρδη:

ΚΑΝΕΝΑΣ τυχερός με 5+1 επιτυχίες => ΤΖΑΚ-ΠΟΤ

Ενας τυχερός με 5 επιτυχίες κερδίζει 206.066,59 Ευρώ

42 τυχεροί με 4+1 επιτυχίες κερδίζουν 2.500,00 ευρώ

760 τυχεροί με 4 επιτυχίες κερδίζουν 50,00 ευρώ

1.662 τυχεροί με 3+1 επιτυχίες κερδίζουν από 50,00 ευρώ.

30.308 τυχεροί με 3 επιτυχίες κερδίζουν από 2,00 ευρώ

18.566 τυχεροί με 2+1 επιτυχίες κερδίζουν από 2,00 ευρώ.

83.375 τυχεροί με 1+1 επιτυχίες κερδίζουν από 1,50 ευρώ

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 8ης Ιανουαρίου 2010

Ele8.jpg (660 KB) 8arr08.jpg (268 KB) Foni08.jpg (263 KB) logos7.jpg (560 KB)Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Ερώτηση Νάντιας για την περιβαλοντική καταστροφή από τα λιόζουμα και τα κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων

Επίκαιρη ερώτηση στην βουλή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μεσσηνίας Κα Νάντια Γιαννακοπούλου για την περιβαλοντική καταστροφή από τα λιόζουμα και τα κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων.
Η Ερώτηση της Κας Γιαννακοπούλου έχει ως εξής:

Είναι γνωστό, ότι η κατανάλωση αγνού παρθένου ελαιόλαδου, προάγει την υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο, παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό οι συνέπειες στη φύση, από την επιστροφή των κατάλοιπων της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου στη θάλασσα.

Η θάλασσα, τα ποτάμια και οι χείμαρροι μολύνονται και αποκτούν ένα χρώμα φαιό και εκπέμπουν δυσοσμία, λόγω της απόριψης των λιόζουμων στο φυσικό περιβάλλον. Ακόμη χειρότερα, ωστόσο, συντελείται μια σειρά από χημικές αντιδράσεις που αφαιρούν το οξυγόνο από το υδάτινο περιβάλλον. Αυτό, έχει ως συνέπεια το θάνατο των ψαριών από τη μια και την υπέρμετρη ανάπτυξη φυκιών που καταστρέφουν τη γύρω περιοχή, λόγω της σήψης που δημιουργούν.
Μάλιστα, οι συνέπειες στην Μεσσηνία είναι τέτοιες που ...........

ορισμένοι το ονομάζουν «ο μαύρος θάνατος της Μεσσηνίας».

Αυτήν την εποχή, λόγω της ελαιοκομικής περιόδου, το φαινόμενο έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις και έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων όλης της Μεσσηνίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα υγρά απόβλητα των τριφασικών ελαιοτριβείων καταλήγουν στη θάλασσα μέσω των αγωγών ομβρίων υδάτων, των ρυακιών και των ποταμών.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η Υπουργός,

1. Πότε και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος, όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας;

2. Σκοπεύει η κυβέρνηση και πότε να δώσει κίνητρα, προκειμένου τα τριφασικά ελαιοτριβεία να εκσυγχρονιστούν και να προωθήσει την εκμετάλευση των λιόζουμων για την παραγωγή φαρμάκων, λιπασμάτων, εδαφοβελτιωτικών, ζωοτροφών και κυρίως στερεών βιοκαυσίμων;

Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Συναντάται το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ με την Κ. Μπατζελή

Με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή συναντάται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 18.00, προκειμένου να συζητηθούν θέματα ευθύνης και αρμοδιότητας του υπουργείου της. Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος απέστειλε υπόμνημα στην κ. Μπατζελή με τις θεματικές ενότητες της συζήτησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: ........

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Αικατερίνη Μπατζελή

ΘΕΜΑ: Συνάντηση με Δ.Σ. Ε.Ν.Α.Ε. - Κατάθεση υπομνήματος θέσεων και προτάσεων.

Με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την αποδοχή της πρότασής μας ως Προέδρου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.) να συναντηθούμε μαζί σας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Δευτέρα 11/01/2010 και ώρα 18.00, προκειμένου να συζητήσουμε θέματα ευθύνης και αρμοδιότητας του Υπουργείου σας.

Σας ενημερώνουμε εκ των προτέρων ότι οι άξονες οι οποίοι θα τεθούν από εμάς στη συνάντηση αυτή, στην οποία θα παρευρεθεί το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, περιλαμβάνουν θέματα τα οποία εγκαίρως θα κατατεθούν αναλυτικά και με σχετικό υπόμνημά μας το οποίο διαμορφώνουμε.

Επιγραμματικά δε, συμπυκνώνονται στις εξής θεματικές ενότητες:

1. Αρμοδιότητες και Διοικητική μεταρρύθμιση

Θέματα τα οποία σχετίζονται με την επί θύραις Διοικητική Μεταρρύθμιση και αφορούν αρμοδιότητες της υπό σύστασης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πάνω σε ζητήματα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Αρμοδιότητες, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανήκουν είτε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είτε στην αποκεντρωμένη Περιφέρεια (Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών όλης της χώρας), ή σε αποκεντρωμένες δομές, οι οποίες αναφέρονται απευθείας ή εποπτεύονται από το Υπουργείο σας.

2. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013

Θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, βαίνει προς επαναδιαμόρφωση-τροποποίηση (ΟΠΑΑΧ, τοπικά προγράμματα LEADER, Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες, μεγάλα Εγγειοβελτιωτικά Έργα του ΥΠ.Α.Α.&Τ, Επενδύσεις στον μεταποιητικό τομέα, γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα, κ.α).

3. Αγροτική πολιτική και Ε.Ε.

Zητήματα που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την πολιτική στις Κοινές Οργανώσεις Αγοράς των αγροτικών προϊόντων, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Αγροτική οικονομία- Εισόδημα παραγωγού

Θέματα που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην αγροτική οικονομία, το εισόδημα του παραγωγού, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.

5. Έλεγχοι τροφίμων

Θέματα που αφορούν τους ελέγχους για την ασφάλεια και την ποιότητα τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης και το θεσμικό ρόλο του ΕΦΕΤ, ως κατ΄ εξοχήν αρμοδίου φορέα.

Αυτό είναι το περίγραμμα των θεματικών ενοτήτων που θα τεθούν και που όπως και παραπάνω αναφέραμε, οι θέσεις μας εν εκτάσει, θα περιλαμβάνονται στο υπόμνημα το οποίο ήδη διαμορφώνεται και εγκαίρως θα σας αποσταλεί.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Δράκος


Επιταχύνει η ΕΑΣ Μεσσηνίας για την ψηφιοποίηση. Τα δικαιολογητικά.

Μέχρι τις 7 το βράδυ καθημερινά εκτός Κυριακής θα είναι ανοιχτά τα υποκαταστήματα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας προκειμένου να δέχονται παραγωγούς, για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους. Τα αρμόδια συνεργεία της ΕΑΣ θα εργάζονται έως τις 10 το βράδυ προκειμένου να ολοκληρώσουν την ψηφιοποίηση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου (σήμερα η ΕΑΣ Μεσσηνίας βρίσκεται περίπου στο 50%).

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: .........

1) Αποσπάσματα ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου.

2) Τοπογραφικά διαγράμματα αγροτεμαχίων (εάν υπάρχουν).

3) Αποσπάσματα κτηματολογίου (όπου υπάρχει).

Η ΕΑΣ ενημερώνει ότι δοθεί προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα των μικρών κτημάτων της Μάνης (μέχρι 300 τ.μ.), για τα οποία η ΕΑΣ αναμένει οδηγίες για το αν θα ψηφιοποιηθούν.

Από την ΠΑΣΕΓΕΣ

Ελαιοκομικό Μητρώο. Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων. Μέχρι 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν μεχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις - δηλώσεις καταχώρησης για νέα ελαιοτεμάχια ή τροποποίηση των ήδη υπαρχόντων καταχώρησης στο Ελαιοκομικό μητρώο.
Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν στις κατα τόπους διευθύνσεις Αγροτικής ανάπτυξης των Νομαρχιών.

Στο Ελαιοκομικό Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι καλλιεργητές ελιάς προκειμένου να εισπράττουν την ενιαία κοινοτική ενίσχυση και να μπορούν να συμμετέχουν και να ενισχύονται μέσω κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων (βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής, ποιοτικό παρακράτημα κ.α.).

Επίσης, η εγγραφή στο Ελαιοκομικό Μητρώο ......

είναι απαραίτητη για την είσπραξη αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, καθώς και για τη χορήγηση άδειας για πώληση ελαιολάδου και ελιών στις λαϊκές αγορές.
Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί που προέβησαν σε τροποποιήσεις κατά τα προηγούμενα έτη και δεν έχει προκύψει από τότε άλλη μεταβολή, δεν οφείλουν να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν:

1.) Για νέα εγγραφή ελαιοπαραγωγού ή εγγραφή νέου ελαιοτεμαχίου:- Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας

- Φωτοτυπία τίτλων ιδιοκτησίας των νέων ελαιοτεμαχίων
- Φωτοτυπία του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας
- Φωτοτυπία της 1ης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης
- Σε περίπτωση ενοικίασης, το θεωρημένο ιδιωτικό συμφωνητικό ενοικίασης (τουλάχιστον 4ετίας)
- Το τοπογραφικό σκαρίφημα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες των κορυφών των τεμαχίων σε σύστημα ΕΓΣΑ – 87

2.) Για αλλαγές - διορθώσεις στοιχείων:

- Εφόσον ο ελαιοπαραγωγός επικαλείται κυριότητα, τίτλοι ιδιοκτησίας θεωρούνται: Τα συμβόλαια νομίμως μεταγραμμένα και το απόσπασμα του Εθνικού Κτηματολογίου
- Όταν υπάρχει εκμετάλλευση ελαιοκτήματος, τίτλος θεωρείται κάθε σύμβαση (μισθώσεως, δωρεάν παραχώρησης κ.α.). Αυτές οι συμβάσεις πρέπει να συνοδεύονται από τίτλους ιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη
- Σε εξαιρετικές, μόνο, περιπτώσεις μπορεί να γίνει δεκτό αντί συμβολαίου, το πιστοποιητικό του Δημάρχου ή Προέδρου της Κοινότητας ή Ένορκη Βεβαίωση συνοδευόμενο από το θεωρημένο αντίγραφο Ε9 της αρμόδιας ΔΟΥ.

Ληστεία σε πρατήριο βενζίνης στην Κυπαρισσία

Σε χωριό του Δήμου Αυλώνα Μεσσηνίας, δύο άγνωστοι προχθές το βράδυ, φορώντας κουκούλες μπήκαν στο γραφείο πρατηρίου υγρών καυσίμων 29χρονου και με την απειλή όπλων του αφήρεσαν περίπου 4.000 ευρώ.

Οι δράστες στην συνέχεια πήραν και το ΙΧ επιβατικό .........

αυτοκίνητο του υπαλλήλου του πρατηρίου και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Προανάκριση ενεργεί το αστυνομικό τμήμα Κυπαρισσίας.

Από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η ΑΕΚ μοίρασε χαρά σε «κίτρινους» και «πράσινους»

Η ΑΕΚ απέδειξε ότι τα ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι, νικώντας τον Ολυμπιακό μέσα στο «Καραϊσκάκη» και ο Παναθηναϊκός έγινε αυτόματα το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, καθώς ξέφυγε πέντε βαθμούς από τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Η Ενωση -κόντρα σε όλα τα προγνωστικά- νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, σ' ένα ντέρμπι που τα είχε όλα εκτός αποβολών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι και τα δύο γκολ των φιλοξενούμενων τα σημείωσε ο Νάτσο Σκόκο, ένας παίκτης δηλαδή που φέρεται να είναι στο μεταγραφικό στόχαστρο της πειραϊκής ομάδας...

Ο Ολυμπιακός, που αποχαιρέτησε το 2009 .........

με ήττα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και μπήκε στο 2010 με ήττα από την ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη», για μεγάλα διαστήματα του αγώνα παρουσίασε πολύ χλομό πρόσωπο, κάτι που είναι πιθανό να μετρήσει ακόμα περισσότερο στο άσχημο κλίμα που υπάρχει ήδη στη διοίκηση για τον Ζίκο.

Ο Βραζιλιάνος τεχνικός και στο χθεσινό ντέρμπι είχε άστοχες επιλογές και δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο της ομάδας. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, έχει ήδη προχωρήσει σε μια αλλαγή προπονητή εντός της σεζόν, ωστόσο έγκυρες πηγές έλεγαν χθες ότι η θέση του Ζίκο είναι ιδιαίτερα επισφαλής...

Οι Πειραιώτες κατάφεραν να προηγηθούν στο 26'. Υστερα από σέντρα του Γκαλέτι, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος σούταρε και η μπάλα πήγε στα δίχτυα. Ο Μήτρογλου μπήκε στην φάση, χωρίς να φαίνεται καθαρά αν βρίσκει την μπάλα ή όχι.

Αρχικά ο Καλόπουλος ακύρωσε το γκολ με υπόδειξη του βοηθού του, αλλά στη συνέχεια και μετά από διαβουλεύσεις μαζί του έδειξε τη σέντρα. Οι «κιτρινόμαυροι», όμως, δεν το έβαλαν κάτω και μέσα σε 13 λεπτά γύρισαν το παιχνίδι. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Νάτσο Σκόκο, ο οποίος στο 33' και σε σέντρα του Μαντούκα, έκανε το 1-1 με μονοκόμματο σουτ και στο 40' με φάουλ από πολύ μακριά και μετά από λάθος εκτίμηση του Νικοπολίδη, έκανε το 1-2.

Ανορθόδοξα

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός προσπάθησε με ανορθόδοξο τρόπο να πιέσει και η ΑΕΚ ήταν πιο επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις. Στο 87', πάντως, ο Τοροσίδης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως ο Καλόπουλος το ακύρωσε το γκολ ως φάουλ πάνω στον Καράμπελα. Ο Τοροσίδης φαίνεται να παίρνει καθαρά την κεφαλιά στην διεκδίκηση με τον Καράμπελα, ωστόσο ο Καλόπουλος σημείωσε επιθετικό φάουλ και το 1-2 δεν άλλαξε.

Στο 93' ο Τοροσίδης πάλι έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Αραμπατζής με εξαιρετική επέμβαση κράτησε τη μεγάλη νίκη της ομάδας του. Η ΑΕΚ ύστερα από καιρό μπήκε και πάλι στην πρώτη πεντάδα, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι ότι χάρισε μια χαρά στον απογοητευμένο κόσμο της.

Οι συνθέσεις

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζίκο): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Μπράβο, Μέλμπεργκ, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα, Κατσικογιάννης, Όσκαρ, Γκαλέτι, Ντιόγο, Μήτρογλου

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Αραμπατζής, Αραούχο, Καράμπελας, Μαϊστόροβιτς, Ζεράλντο, Γιάχιτς, Καφές, Μαντούκα, Σκόκο, Τζεμπούρ, Μπλάνκο.

Από την Ναυτεμπορική

Όριο συνταξιοδότησης των μητέρων. Από το 2011 η αύξηση.

Τη μετάθεση κατά ένα χρόνο -από 1/1/2011 αντί για την 1/1/2010- της σταδιακής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων παιδιών, «προκειμένου το θέμα να εξετασθεί σε όλες του τις παραμέτρους», προτείνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Σημειώνεται πως η ισχύουσα μέχρι στιγμής .......

πρόβλεψη αύξανε σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το 50ο έτος στο 55ο, για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Όχι» του ΣΥΝ στον Κ.Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Να μην στηρίξει τον Κάρολο Παπούλια και να αναζητήσει υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς αποφάσισε o ΣΥΝ, παρά τις διαφωνίες της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Επίσης, είπε «όχι» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αναζητά άνοιγμα προς τους Οικολόγους – Πράσινους.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, .......

την Πέμπτη, δεν ελήφθη απόφαση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το θέμα του συνεδρίου πρέπει να συζητηθεί κατ' αρχήν σε περιφερειακές συσκέψεις του κόμματος και να ληφθεί απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου σε συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επικράτησαν υψηλοί τόνοι με τον Αλέξη Τσίπρα να διαφωνει με την Ανανεωτική Πτέρυγα, που έχει ταχθεί υπέρ της υποστήριξης του Κάρολου Παπούλια. Τελικά, επικράτησε κατά πλειοψηφία η άποψη να αναζητηθεί ιστορική προσωπικότητα της Αριστεράς.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου αποφασίστηκε η δημιουργία ενός διακριτού αυτοδιοικητικού πόλου που θα ενεργοποιήσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΝ θα πάρει πρωτοβουλία για συνάντηση και συζήτηση με τους Οικολόγους Πράσινους.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τόσο στις μεγάλες πόλεις, όσο και με μια γενική πολιτική συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενος στα προβλήματα μεταξύ ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε προβληματισμό, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι δυνατή η «ρευστοποίηση» του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, δήλωσε ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι η αποσυσπείρωση του κόμματος.

Από την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε τις θέσεις της, με τις οποίες προτείνει:

« 1. Να σταματήσει αμέσως η πορεία διάχυσης και διάλυσης του ΣΥΝ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Να επανεξεταστούν όσα μέτρα (π.χ. ενιαίο υποχρεωτικό μητρώο μελών) τροφοδοτούν αυτή την αρνητική δυναμική.

» 2. Αμεσες διαδικασίες ανασύνταξης και ενίσχυσης του ΣΥΝ ως στρατηγικής επιλογής 'μακράς πνοής'. Επαναβεβαίωση των ιδρυτικών φυσιογνωμικών του χαρακτηριστικών (δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό, ευρωπαϊκός προσανατολισμός, οικολογική εγρήγορση, εσωκομματική δημοκρατία). Ενίσχυση της αυτόνομης πολιτικής παρουσίας και δράσης του ΣΥΝ.

» 3. Επανασχεδιασμός και νέα πολιτική συμφωνία για την πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, με παράλληλο άνοιγμα στον οικολογικό και τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο.

» 4. Διεκδίκηση ισχυρής αιρετής περιφέρειας και ισχυρών, σε πόρους και αρμοδιότητες, δήμων. Αποκεντρωμένη ευέλικτη εκλογική τακτική στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς κεντρικές κομματικές συμφωνίες, με στόχο την ισχυροποίηση της παρουσίας μας στο θεσμό. Ειδικό άνοιγμα για κοινή παρουσία με τους Οικολόγους Πράσινους.

» 5. Εμβάθυνση της πολιτικής μας για 'αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση'. Αξιοποίηση, βελτίωση και εξειδίκευση του προγράμματος που εγκρίθηκε το Φεβρουάριο από το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ».

Από το in.gr