Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Πώς θα εγγραφείτε στο TAXISNET

Πλήρεις και αναλυτικές οδηγίες έδωσε το υπουργείο οικονομικών, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εγγραφής νέων χρηστών στο σύστημα TAXISNET, η χρήση του οποίου είναι άλλωστε υποχρεωτική για πλήθος φορολογουμένων. Όποιος, λοιπόν, επιθυμεί να εγγραφεί για πρώτη φορά στο ηλεκτρονικό σύστημα, συμπληρώνει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής του, δηλώνοντας το όνομα (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που επιθυμεί να έχει ως χρήστης του συστήματος. Η αίτηση καταχωρείται και ο χρήστης λαμβάνει σημείωμα, στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ., η ημερομηνία και η ώρα υποβολής της αίτησης, καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβεί στη Δ.Ο.Υ., για να παραλάβει τον κλειδάριθμο.

Προσοχή ! Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ........

μεταβούν σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. ή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τους, σε περίπτωση που υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία Μητρώου. Τα μη φυσικά πρόσωπα πρέπει να μεταβούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και μόνον.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος νέος χρήστης ζητά την έγκριση της αίτησής του από το τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ. εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, είτε του νομίμου εκπροσώπου για νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων. Το μόνο στοιχείο που απαιτείται είναι ο Α.Φ.Μ. και το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.), το οποίο πρέπει να είναι καταχωρημένο στο μητρώο TAXIS.

Για τη περίπτωση που ένα φυσικό πρόσωπο ή ο νομίμως εκπροσωπών το μη φυσικό πρόσωπο αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής, θα προσκομίζεται ειδικό πληρεξούσιο για τη συγκεκριμένη διαδικασία εγγραφής, χρονικής διάρκειας τεσσάρων μηνών .

Με την έγκριση της αίτησης το σύστημα εκτυπώνει δύο βεβαιώσεις. Η βεβαίωση για το χρήστη υπογράφεται από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. και περιέχει τον κλειδάριθμο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση του λογαριασμού του. Η βεβαίωση για τη Δ.Ο.Υ. υπογράφεται από το χρήστη και τηρείται σε ειδικό φάκελο στο αρχείο της Δ.Ο.Υ. και στην οποία δεν αναγράφεται ο κλειδάριθμος.

Τέλος, ο υποψήφιος νέος χρήστης ενεργοποιεί ηλεκτρονικά τον λογαριασμό του. Στο βήμα αυτό του ζητείται να αλλάξει τον αρχικό κωδικό πρόσβασης (password). Η ενεργοποίηση του λογαριασμού του απαιτεί τη γνώση τριών κωδικών: το όνομα χρήστη (username), τον κωδικό πρόσβασης (password) και τον κλειδάριθμο, ο οποίος παραλαμβάνεται μόνο από τον ίδιο το χρήστη. Τι ισχύει, όμως, για όσους κάνουν χρήση των υφιστάμενων υπηρεσιών του TAXISNET ;

Οι χρήστες αυτοί θα διατηρηθούν σε ισχύ και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση. Αν επιθυμούν να κάνουν χρήση των νέων υπηρεσιών, που θα παρέχονται σταδιακά (όπως εξουσιοδοτήσεις σε λογιστές, πρόσβαση στη συνολική φορολογική εικόνα, μεταβολές προσωπικών στοιχείων, επιχείρησης κλπ.), θα πρέπει να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ. το αργότερο μέχρι τις 31/12/2011 προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έγκρισης της αίτησης. Για τους χρήστες αυτούς, η αίτηση εγγραφής θα γίνει αυτόματα κατά τη διαδικασία μετάπτωσης των στοιχείων των υφισταμένων χρηστών.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση, που ο χρήστης χάσει τον κλειδάριθμο ;

Τότε, δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το κωδικό πρόσβασης. Για να αποκτήσει νέο κλειδάριθμο, θα πρέπει να υποβάλλει νέα αίτηση εγγραφής.

Σε ό,τι αφορά τους λογιστές, μπορούν να αποκτήσουν το ρόλο αυτό και στο ηλεκτρονικό σύστημα για λογαριασμό πελατών τους, αν πληρούν δύο προϋποθέσεις:

Να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού ή άδεια λειτουργίας λογιστικού γραφείου από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Να έχουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο Υποσύστημα Μητρώου του TAXIS, ο οποίος να εμπίπτει στο εύρος των λογιστικών δραστηριοτήτων.

Υπάρχει περίπτωση το σύστημα να απορρίψει αίτηση του φορολογουμένου για εγγραφή;

Ναι. Το σύστημα διενεργεί ελέγχους για τον Α.Φ.Μ., που δήλωσε ο φορολογούμενος, και απορρίπτει την αίτηση εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όταν ο Α.Φ.Μ.:

Είναι απενεργοποιημένος,
Ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, που απεβίωσε,
Ανήκει σε μη φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει υποβάλλει δήλωση διακοπής εργασιών,
Περιέχει στα στοιχεία του Υποσυστήματος ΜΗΤΡΩΟΥ TAXIS στοιχείο ταυτοποίησης που έχει χαρακτηριστεί ως πλαστό,
Εμπλέκεται σε παραβατική συμπεριφορά στα πλαίσια διενέργειας ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Μπορεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να απενεργοποιήσει τους κωδικούς πρόσβασης ενός χρήστη ;

Ναι. Όταν,

ο Α.Φ.Μ. απενεργοποιήθηκε στο σύστημα TAXIS,
το Φυσικό Πρόσωπο απεβίωσε
η Δημόσια Αρχή ή ο Φορέας Δημοσίου καταργήθηκε
το Κ.Ε.Π. καταργήθηκε
υπάρχουν αποδείξεις ή σοβαρές υπόνοιες για τη μη νόμιμη χρήση των παρεχομένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. και την κακόβουλη χρήση των κωδικών πρόσβασης
ο φορολογούμενος εμπλέκεται σε παραβατική συμπεριφορά στα πλαίσια διενέργειας ενδοκοινοτικών συναλλαγών
ο χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών απενεργοποίησε ο ίδιος μέσω συστήματος τους κωδικούς του ή υπέβαλε, αυτοπροσώπως ή δια του νομίμου εκπροσώπου του, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., έγγραφη αίτηση με την οποία ζήτησε την απενεργοποίηση των κωδικών του .
ο χρήστης βαρύνεται με ιδιαίτερα σοβαρές παραβάσεις της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας ή προκειμένου περί εκπροσώπων άλλων χρηστών, εμπλέκεται σε τέτοιου είδους παραβάσεις των χρηστών αυτών.

Στις περιπτώσεις αυτές, η απενεργοποίηση των κωδικών πρόσβασης γνωστοποιείται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και στο φορολογούμενο, ο οποίος υποχρεούται να υποβάλλει δηλώσεις και άλλα στοιχεία σε έντυπη ή μαγνητική μορφή στη Δ.Ο.Υ. ακόμη και αν η υποβολή αυτών είναι υποχρεωτική μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.