Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Νόμιμα τα πολιτικά SMS. Θα μας ενοχλούν και με την βούλα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Νόμιμα και με την βούλα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι τα SMS και MMS που αποστέλλονται στα κινητά των πολιτών και προέρχονται από πολιτικούς, ακόμα και όταν στέλνονται χωρίς τη συγκατάθεση του παραλήπτη.

Σύμφωνα με την ειδική οδηγία, που εξέδωσε η ανεξάρτητη αρχή, την οποία και σας αποκαλύπτει το Φιλιατρά News, οι μοναδικές προϋποθέσεις για την αποστολή των μηνυμάτων, είναι οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων και γενικότερα τα στοιχεία επικοινωνίας του πολίτη να έχουν ληφθεί νόμιμα και να υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής του μηνύματος.

Όπως αναφέρει η οδηγία της Αρχής ...........

Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρει ότι επιτρέπεται η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και μηνυμάτων πολυμέσων (MMS), στα οποία υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο.

Προϋποθέσεις είναι:

1) τα στοιχεία επικοινωνίας να έχουν αποκτηθεί νομίμως στο πλαίσιο προηγούμενης, επαφής με τα υποκείμενα των δεδομένων. Αυτή δεν χρειάζεται να είναι πολιτικής φύσεως αλλά απαγορεύεται να είναι επαγγελματικής.

2) O υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να παρέχει στο λήπτη των δεδομένων τη δυνατότητα να ασκεί το δικαίωμα να εξαιρεθεί από την αποστολή, και αυτό σε κάθε μήνυμα πολιτικής επικοινωνίας.

Όσον αφορά στην επικοινωνία μέσω τηλεφώνου και φαξ, τονίζεται από την Αρχή ότι απαιτεί να υπάρχει η συγκατάθεση του παραλήπτη.

1 σχόλιο:

  1. Η λογική του άρθρου 4 παρ. 5 της οδηγίας της ΑΠΔΠΧ http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/documentSDisplay.jsp?docid=51,35,126,193,104,206,87,215 η οποία λέει "Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 3 ν. 3471/2006, η
    αποστολή SMS ..." είναι εξωφρενικά λάθος. Αυτό επειδή το το άρθρο 11 παρ. 3 ν. 3471/2006 (όπως και οι άλλοι παράγραφοι του άρθρου αυτού) ουδεμία σχέση δεν έχει με αποστολή πολιτικών μηνυμάτων, αλλά ασχολείται με επαγγελματικές σχέσεις και πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών.

    Η "εξαίρεση" της ΑΠΔΠΧ για τα πολιτικά SMS και email όχι μόνο αντιβαίνει στην κοινωτική οδηγία 95/46/EC και στις ερμηνείες που θα έδιναν όλες οι υπόλοιπες αρχές προστασίας δεδομένων στην Ευρώπη, αλλά είναι ένας ακόμη λόγος που αμαυρώνεται η ήδη γκρίζα εικόνα της ΑΠΔΠΧ --> http://www.google.com/search?q=ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ%20ΑΠΔΠΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.