Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΟΤΕ εναντίον Forthnet. Έρχεται η συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ.

Σύγκρουση μεγατόνων στη συνδρομητική τηλεόραση. Ο ΟΤΕ κατέθεσε προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εις βάρος της Forthnet για τη Nova. Επίμαχο ζήτημα η διανομή του σήματος των ελεύθερων σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και ενδεχομένως τα κανάλια novacinema και novasports.
Η προσφυγή κατατέθηκε τον Νοέμβριο, ..........

λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας -ύψους 176 εκατ. ευρώ- της Forthnet με τη SuperLeague για τις ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι αναγνώστες του «Π» είχαν πληροφορηθεί με δημοσιεύματα στις 18 και 25 Ιουλίου τις κινήσεις που σχεδίαζε ο ΟΤΕ εν όψει της ενεργοποίησής του στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε για μια ακόμη φορά έρευνα για τον κλάδο της συνδρομητικής τηλεόρασης και το ενδιαφέρον είναι πως έστειλε γραπτά ερωτήματα τόσο προς τη Forthnet όσο και προς την Digea. Ζητούμενο, η αποκλειστική διαχείριση των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας από την πλατφόρμα της Nova αλλά και από την Digea εις βάρος άλλων ανταγωνιστικών πλατφορμών, όπως θα είναι η Conn-x TV του ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα που έθεσε η ΕΑ προς τη Forthnet είναι...
αν η διανομή του σήματος των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας από την πλατφόρμα της Nova γίνεται για να ξεπεραστούν οι ατέλειες στη μετάδοσή τους από το αναλογικό δίκτυο.

Η Nova, από την πλευρά της, υπέγραψε το 2009 συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας έως το 2012 με καθέναν από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας για τη δωρεάν άνοδο και διανομή του σήματός τους στην Ελλάδα. Ο ΟΤΕ, από τη δική του πλευρά, προκειμένου να βγάλει στον αέρα την πλατφόρμα του προσπάθησε -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- να «δελεάσει» τους σταθμούς προσφέροντάς τους είτε χρήματα είτε διαφημιστικά πακέτα και στη συνέχεια προχώρησε στην προσφυγή στην ΕΑ για να «σπάσει» τη συμφωνία. Η ΕΑ έχει ασχοληθεί τρεις φορές με την περίπτωση της Nova. Πριν από δέκα χρόνια στην υπόθεση της συνεργασίας με την Alpha Digital, η οποία και απέτυχε, το 2008 εγκρίνοντας την απόκτηση της Myriad (Multichoice) από τη Forthnet και το 2009 απορρίπτοντας την αίτηση της Unitek και του Χ. Ρούσσου εναντίον Forthnet και Myriad.

Επίμαχο σημείο για τη Forthnet εκτός από τη συμφωνία με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας είναι και η διαχείριση των προγραμμάτων novacinema και novasports εξαιτίας των αποκλειστικών συμφωνιών με τα στούντιο της Αμερικής και τη SuperLeague. Ο ΟΤΕ επί της ουσίας ζητάει να αγοράζει στην τιμή της αναλογικής συνδρομής τα δύο κανάλια για να τα ανεβάζει στο μπουκέτο του, επικαλούμενος όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Συνήθως οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού επιβάλλουν τη μετάδοση των καναλιών και σε άλλα μπουκέτα, υπάρχει όμως και η περίπτωση της Γαλλίας, όπου πρόσφατα το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση της επιτροπής δικαιώνοντας το Orange Sport, που έχει τα δικαιώματα του γαλλικού ποδοσφαίρου και προσφέρει το κανάλι μαζί με τηλεφωνία και internet. Το επόμενο διάστημα το ζήτημα των προσφορών αλλά και συνολικά της συγκέντρωσης της ισχύος στα ΜΜΕ, σε συνάρτηση με την ύφεση και τον νόμο Ρουσόπουλου, θα συζητηθεί έντονα.

Το Παρόν

1 σχόλιο:

  1. Ήρθε ο ΟΤΕ που είναι μάγκας να τα πάρει τα δικαιώματα στο τζάμπα. Το γεγονός ότι είναι ο ακριβότερος πάροχος δεν τον συγκίνησε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.