Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ευρωλίγκα: Παναθηναϊκός-Ολίμπια Λιουμπλιάνας 95-88

Από την κόλαση γύρισε ο Παναθηναϊκός για να επικρατήσει της Ολίμπια Λιουμπλιάνας στο ΟΑΚΑ με 95-88 στην παράταση και να βρεθεί έτσι αγκαλιά με την πρώτη θέση στο 4ο Όμιλο της Ευρωλίγκας

9'' πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας οι πράσινοι βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 75-79 και χρειαζόντουσαν ένα θαύμα -ή πιο σωστά δυο επιθέσεις- για να πιάσουν τους Σλοβένους στο σκορ. Η μπάλα πήγε στα χέρια του Διαμαντίδη, του μοναδικού παίκτη του τριφυλλιού που σκόραρε ακατάπαυστα τα τελευταία λεπτά, και αυτός έφυγε γρήγορα στην επίθεση. Ακριβώς στο 6,8'' ο Μάρκοτα έκανε ένα βλακώδες (καθότι τελείως αχρείαστο) φάουλ στον αρχηγό του Παναθηναϊκού, στέλνοντάς τον στις βολές.

Ο Διαμαντίδης σε εκείνο το σημείο είχε .........

δυο επιλογές: α) να βάλει την πρώτη και να χάσει τη δεύτερη, ελπίζοντας κάποιος συμπαίκτης του να πάρει το ριμπαόυντ και στον εναπομείναντα χρόνο να πάει για το τρίποντο της ισοφάρισης, β) να βάλει και τις δυο και μετά αυτός και οι συμπαίκτες του να πιέσουν στην επαναφορά, μπας και οι παίκτες της Ολίμπια έκαναν δεύτερο συνεχόμενο λάθος. Ο Έλληνας άσος διάλεξε την κουρτίνα νο2 και δικαιώθηκε.

Αφού ευστόχησε και στις δυο βολές, στην επαναφορά η πίεση του Παναθηναϊκού είχε άμεσο αποτέλεσμα, μιας και η μπάλα βρέθηκε απευθείας στα χέρια των γηπεδούχων. Αυτή κάπως κατέληξε στον Μπατίστ, ο οποίος πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, πήγε να δώσει τη νίκη στην ομάδα του, αλλά βρήκε σίδερο. Από μηχανής θεός, όμως, ξανά ο Διαμαντίδης βρέθηκε κάτω από τη μπασκέτα, πήρε το ριμπάουντ και τρια δέκατα πριν το τέλος έφερε το ματς στα ίσια.

Με τέτοια ανατροπή φυσικά ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να λυγίσει στην παράταση. Ούτε, βέβαια, ήταν δυνατόν οι Σλοβένοι να έχουν την ψυχολογία να συνεχίσουν. Στα πρόσθετα πέντε λεπτά ότι σούταραν οι πράσινοι -εκεί που στην κανονική διάρκεια χανόταν- τώρα πήγαινε μέσα. Έτσι, το τελικό σκορ έγραψε 95-88.

Πάντως, το πως έφτασε ο Παναθηναϊκός να κυνηγάει το τρελό στα τελευταία δευτερόλεπτα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Πραγματοποιώντας πολύ άσχημο παιχνίδι, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, επέτρεψαν στην Ολίμπια να πιστέψει τη νίκη, που μαζί θα της έδινε και την πρωτιά στον όμιλο.

Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν τελείως αρνητικοί στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, πηγαίνοντας σε λάθος επιλογές στην επίθεση και δεχόμενοι εύκολους πόντους στην άμυνα. Χαρακτηριστικό είναι πως οι διαφορά στο τέταρτο δεκάλεπτο έφτασε μια φορά στο +9 (στο 31' 50-59) και στο +8 (στο 37' 60-68), ενώ ο Νίκολας μέχρι την τελευταία περίοδο δεν είχε ούτε έναν πόντο!

Η Ολίμπια από τα μέσα περίπου του τρίτου δεκαλέπτου και μετά άρχισε να πιστεύει στη νίκη και στα τελευταία λεπτά είχε τον απόλυτο έλεγχο, βγαίνοντας νικήτρια στο παιχνίδι των βολών και παίρνοντας όσα σφυριγματάκια χρειαζόταν.

Στο τέλος, όμως, μίλησε η εμπειρία, εκεί όπου και ένας κακός Παναθηναϊκός, πάντα μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Και τα κατάφερε.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 37-33, 50-54, 79-79 (κ.δ.), 95-88

Παναθηναϊκός: Τέπιτς 2, Περπέρογλου 9(2), Μπατίστ 14 (10 ριμπ.), Φώτσης 17(3), Σάτο 12, Νίκολας 15(5), Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης 16(2 τριπ., 11 ασίστ), Βουγιούκας, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου 3(1)

Ολίμπια: Ιλιέφσκι 16(4), Γκρέγκορι 19(1), Σαλίν, Μούριτς 4, Γιαγκότνικ 10, Σερμαντίνι 6, Πινκνέι 8, Μάρκοτα 9, Λόρμπεκ 1, Όζμπολτ 15(1)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.