Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ακριβαίνει η αγορά μεταχειρισμένων από 1/1/2011 - Διπλασιάζονται τα τέλη ταξινόμησης για τα παλιότερης τεχνολογίας Ι.Χ.

Με λουκέτο απειλούνται από την 1η Ιανουαρίου χιλιάδες επιχειρήσεις εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα εξαιτίας των διπλάσιων τελών ταξινόμησης, που προβλέπεται να επιβληθούν από τις αρχές του 2011, στα οχήματα με περιβαλλοντικές προδιαγραφές "Euro 4" (ενόψει της έλευσης του νέου, αυστηρότερου προτύπου "Euro 5" για τις εκπομπές ρύπων από τα οχήματα).

Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε το πρωί ........

στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Βενετόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εισαγωγέων Εμπόρων Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων Β. Ελλάδος, που ζητάει τουλάχιστον διετή παράταση του καθεστώτος, που ισχύει σήμερα για τα οχήματα της τεχνολογίας "Euro 4".

Όπως υποστήριξε ο κ.Βενετόπουλος, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, το κράτος θα «τιμωρεί» τις εισαγωγές αυτοκινήτων "Euro 4" με διπλάσια τέλη ταξινόμησης. Για παράδειγμα, για ένα ΙΧ 1.400 κυβικών, τα τέλη θα φτάσουν το 27% της αξίας του, από 12% σήμερα, ενώ για ένα όχημα 1.600 κυβικών, θα αυξηθούν στο 45% από 20%.

Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεταχειρισμένα της κατηγορίας "Euro 5" δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετά (αφού τα συγκεκριμένα οχήματα ξεκίνησαν να παράγονται τον Οκτώβριο του 2009), «στριμώχνει» τις περίπου 3.000 εισαγωγικές επιχειρήσεις μεταχειρισμένων, που βρίσκονται με τα χέρια δεμένα.

''H Γαλλία εξασφάλισε ήδη διετή παράταση, αν και δεν έχει τόσο υψηλούς δασμούς όπως η Ελλάδα'', είπε ο κ.Βενετόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο αν η αγορά των μεταχειρισμένων κλείσει, το κράτος θα χάσει περίπου 120 εκατ. ευρώ ετησίως, από την απώλεια των τελών για τα εισαγόμενα ΙΧ «δεύτερου χεριού».

Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει στο κλείσιμο το 10% των εισαγωγικών επιχειρήσεων μεταχειρισμένων της Β.Ελλάδας, κατά τον κ. Βενετόπουλο, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το 2011 θα υπάρξει κύμα λουκέτων στον κλάδο, «καθώς το αντικείμενό μας σταματάει».

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες πολυτελών τζιπ ή αυτοκινήτων με αυξημένα κυβικά σπεύδουν -εν μέσω της κρίσης- σε μάντρες μεταχειρισμένων για να «ξεφορτωθούν» το όχημά τους και να το ανταλλάξουν με ένα μικρότερο.

Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.