Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τι "έφαγε" τον Δράκο και τι έφερε τον Τατούλη

Ο Πέτρος Τατούλης ήταν ο μεγάλος νικητής της κυριακάτικης αναμέτρησης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με ποσοστό το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της ετυμηγορίας των πολιτών.
Από την αρχή της εβδομάδας είχαμε εκτιμήσει πως το αποτέλεσμα θα κρινόταν σε τρία σημεία: Στην αποχή, τη συμπεριφορά των υποψηφίων που δεν εκλέγονται και στη στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι των υπολοίπων σχηματισμών.
Αυτά τα στοιχεία τελικά στάθηκαν ..........

καθοριστικά για το βαθμό συσπείρωσης των κομματικών δυνάμεων γύρω από τους υποψηφίους και για την έκβαση του αποτελέσματος με τη βοήθεια της… επικοινωνιακής πολιτικής που ακολούθησαν τα επιτελεία των αντιπάλων.

Το επιτελείο Τατούλη επέλεξε το δρόμο των ήπιων τόνων χωρίς υπερβολές, παρά τον εκνευρισμό που έδειξε για την αποχώρηση του Δ. Σαραβάκου στην Αργολίδα, γεγονός που οδήγησε σε δήλωση που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί άνετα ως αλαζονική. Σε όλη την προεκλογική περίοδο υπήρχαν τέτοιου είδους προβλήματα τα οποία προκάλεσαν απώλειες στον πρώτο γύρο, αλλά κάθε φορά το πράγμα "μαζευόταν" σε αναμονή των αποτελεσμάτων. Ηταν και το αδύνατο σημείο στο συνδυασμό Τατούλη, αλλά αυτό δεν έγινε αντιληπτό από το επιτελείο του Δράκου που έσπευσε σε… βοήθεια του Αρκά πολιτικού επιλέγοντας το δρόμο των προσωπικών επιθέσεων. Ετσι το μειονέκτημα έγινε πλεονέκτημα και αντί να εντείνονται διαλυτικά φαινόμενα στο συνδυασμό Τατούλη (επιλογή αντιπεριφερειαρχών, συγκρότηση ψηφοδελτίων, σκληρές δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), κάθε φορά γινόταν συσπείρωση.

Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου η υποψηφιότητα Δράκου παρουσιάστηκε ως η ιδανική "επειδή ήταν έμπειρος αυτοδιοικητικός". Λανθασμένη επιλογή γιατί το σύνολο των στελεχών του ψηφοδελτίου του συμμετείχε από ηγετικές θέσεις στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις εδώ και 16 σχεδόν χρόνια, αλλά η Πελοπόννησος βρέθηκε στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ευρώπης. Ετσι το κεντρικό επιχείρημα έγινε εύκολα "σουρωτήρι" στις κατηγορίες και ειδικά στο πρόσωπο του Δημ. Δράκου. Στον δεύτερο γύρο η κεντρική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τους χειρισμούς του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Δράκου, παρήγαγε τραγικά αποτελέσματα. Μόνο γέλια προκάλεσε η ιστορία με τον Γιάννη Μανώλη "πλοηγό" λεωφορείου εργατοπατέρων που κατέφθασαν για να εξηγήσουν στους αριστερούς πώς ο Δράκος θα… καταπιεί το μνημόνιο. Ο περιφερόμενος θίασος ανά την Πελοπόννησο μόνον ζημιά έκανε στους εμπνευστές της ιδέας και έδιωξε κάποιους οι οποίοι ενδεχομένως το σκέφτονταν για να ψηφίσουν αντιμνημονιακά.

Ανάλογη ζημιά προκάλεσε η άθλιας πολιτικής αισθητικής έμπνευση επιστράτευσης της Φ. Πιπιλή σε ρόλο "κατηγόρου" του Πέτρου Τατούλη. Κάτι που έγινε και σε άλλη εκλογική περιφέρεια και δείχνει ότι είχε χαθεί πλέον το μέτρο. Η βεβαιότητα νίκης που επιχειρούσε το επιτελείο Δράκου να επιδείξει, υπονομευόταν αυτομάτως από το συνεχές πήγαινε - έλα των ηγετικών στελεχών του κόμματος που έδειχνε ανησυχία.
Οι διαρκείς ενοχλήσεις, από το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο μάλιστα, ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που κρατούσαν αποστάσεις, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο επιθετικός τόνος και ο δημόσιος λόγος του κ. Δράκου, έδιωχνε κόσμο.

Με αποκορύφωμα τις βάρβαρες "επιθέσεις" με μηνύματα και τηλεφωνήματα αλλά και την αθλιότητα των εκατοντάδων χιλιάδων φέιγ-βολάν που σκορπίστηκαν στους δρόμους τη νύχτα των εκλογών. Γεγονός που προκάλεσε οργή σε κόσμο του οποίου ο κ. Δράκος ήθελε να αποσπάσει την ψήφο.
Στον αντίποδα και χωρίς να υπάρχει ο τεράστιος μηχανισμός που κινητοποίησε η Νέα Δημοκρατία, η επιμονή Τατούλη στα αυτοδιοικητικά ήταν τελικά ευθυγραμμισμένη με τη συμπεριφορά που έδειξε το εκλογικό σώμα πανελλαδικά: Κέρδισε εκείνους οι οποίοι χρεώνουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες σε εκείνες τις δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την τύχη τους τα τελευταία χρόνια. Η αναγνωρισιμότητα που αναμφισβήτητα είχε, λειτούργησε ως "ατμομηχανή" για να τραβήξει το συρμό στην ανηφόρα και αν δεν έπεισε για το ανεξάρτητο, έπεισε στην πράξη για το πολυσυλλεκτικό τού χαρακτήρα που είχε το ψηφοδέλτιο. Το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο κινητοποιήθηκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούσαν αρχικά στην επιλογή Τατούλη, έφερε σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και ανατροπές.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ορισμένα αριθμητικά στοιχεία για τις εκλογές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Η αποχή εκτινάχθηκε και αυτοί που ψήφισαν ήταν 85.471 λιγότεροι από την πρώτη Κυριακή. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από το άθροισμα των υπολοίπων συνδυασμών οι οποίοι στον πρώτο γύρο πήραν όλοι μαζί 65.547 ψήφους. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 6.301 περισσότερα και τα λευκά 258 παραπάνω. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι για πολλούς λόγους ψήφισαν πολύ λιγότεροι από εκείνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο είχαν επιλέξει Δράκο ή Τατούλη.

Ενώ υπολογίσιμος είναι ο αριθμός εκείνων που είχαν ψηφίσει μικρούς συνδυασμούς στον πρώτο γύρο και στο δεύτερο ψήφισαν θετικά υπέρ του ενός ή του άλλου. Αν σκεφθεί κανένας ότι "λευκό ή άκυρο με άμεσο ή έμμεσο τρόπο είχαν υποδείξει συνδυασμοί που συγκέντρωσαν περισσότερες από 46.000 ψήφους, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι ένα σημαντικό μέρος προσήλθε στις κάλπες στο δεύτερο γύρο και έκανε επιλογή. Τελικά η αποχή στο μεγάλο της μέρος θα πρέπει να αποδοθεί στους ετεροδημότες που δεν ήρθαν για δεύτερη φορά να ψηφίσουν γιατί δεν τους ενδιέφερε: Αλλοι γιατί αποκλείστηκε ο συνδυασμός που υποστήριξαν και άλλοι γιατί τελείωσε η… υποχρέωση απέναντι στο συγγενή και φίλο που ήταν υποψήφιος.

Το σημαντικότερο ίσως εύρημα της ανάλυσης των στοιχείων, είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη μεταβολή στο δεύτερο γύρο επήλθε στη Μεσσηνία όπου ο Δημ. Δράκος έχασε ουσιαστικά κατά κράτος. Στον πρώτο γύρο είχε πάρει 46.437 ψήφους και στο δεύτερο γύρο έπεσε στις 43.655 ψήφους, έχασε δηλαδή 2.782 ψήφους.
Αντιθέτως ο Πέτρος Τατούλης στον πρώτο γύρο είχε πάρει 35.085 ψήφους και στο δεύτερο πήρε 39.134 ψήφους, κέρδισε δηλαδή 4.049 ψήφους. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι ο Δημ. Δράκος έχει κουράσει, ότι ο σκληρός μηχανισμός της Νομαρχίας έχει προκαλέσει και πως πλείστοι όσοι ψηφοφόροι προερχόμενοι από τη ΝΔ επέλεξαν την απαλλαγή από ένα σύστημα που διακυβέρνησε αυταρχικά τη Μεσσηνία.

Η δεύτερη μεγάλη ανατροπή έγινε στην Κορινθία. Ο Δημ. Δράκος είχε πάρει 36.195 ψήφους και έπεσε στις 35.303 χάνοντας 892 ψήφους, ενώ ο Πέτρος Τατούλης είχε πάρει 35.146 ψήφους και πήρε 37.070, κέρδισε δηλαδή 1.924 ψήφους. Η δραστηριοποίηση του Π. Μπεγλίτη που στον πρώτο γύρο είχε μείνει ουσιαστικά αμέτοχος λειτουργώντας αρνητικά για την υποψηφιότητα Τατούλη και η κόντρα του Δημ. Δράκου με τον αντιπεριφερειάρχη του Νίκο Ταγαρά λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιστροφή.

Αντιθέτως στην Αργολίδα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση του Δ. Σαραβάκου φαίνεται πως λειτούργησε σε βάρος του Πέτρου Τατούλη ο οποίος από 27.435 ψήφους έπεσε στις 24.221, έχασε δηλαδή 3.214 ψήφους. Ενώ ο Δ. Δράκος έπεσε από τις 24.160 ψήφους στις 22.484, έχασε δηλαδή 1.676 ψήφους.
Μεγάλη υποχώρηση σημείωσε ο Δημ. Δράκος στη Λακωνία όπου από 28.503 ψήφους έπεσε στις 23.323, χάνοντας 5.180 ψήφους. Ο Πέτρος Τατούλης έπεσε από τις 21.594 ψήφους στις 20.269, χάνοντας 1.325 ψήφους. Το γεγονός ότι δύο δήμοι με πανίσχυρη τη ΝΔ (Ανατολική Μάνη, Μονεμβασιά) είχαν "καθαρίσει" από τον πρώτο γύρο και τα παιχνίδια που ξετυλίχτηκαν στις δημοτικές εκλογές, φαίνεται ότι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη μεγάλη υποχώρηση των δυνάμεων του Δημ. Δράκου.
Ανάλογες ήταν οι μεταξύ τους αλλαγές σε Αρκαδία με αποτέλεσμα ο Πέτρος Τατούλης συνολικά να χάσει συνολικά 637 ψήφους από τον πρώτο γύρο και ο Δημήτρης Δράκος αντιστοίχως 12.828 ψήφους.

Ψήφοι Πέτρου Τατούλη
ΝΟΜΟΣ Α' ΓΥΡΟΣ Β' ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
Αργολίδα 27435 24221 -3214
Αρκαδία 38337 36266 -2071
Κορινθία 35146 37070 +1924
Λακωνία 21594 20269 -1325
Μεσσηνία 35085 39134 +4049
Περιφέρεια 157597 156960 -637




Ψήφοι Δημήτρη Δράκου
ΝΟΜΟΣ Α' ΓΥΡΟΣ Β' ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
Αργολίδα 24160 22484 -1676
Αρκαδία 19396 17098 -2298
Κορινθία 36195 35303 -892
Λακωνία 28503 23323 -5180
Μεσσηνία 46437 43655 -2782
Περιφέρεια 154691 141863 -12828


Ελευθερία

1 σχόλιο:

  1. Ο πρώην Διαχειριστής17 Νοεμβρίου 2010 στις 12:23 μ.μ.

    Συμπληρώνοντας το άρθρο της Ελευθερίας θα λέγαμε ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή Τατούλη από τον κόσμο έπαιξαν και οι προσωπικές επιθέσεις του κ. Δράκου και του επιτελείου του εναντίον του Πέτρου Τατούλη. Αυτό έκανε τον Δημήτρη Δράκο να χάνει συνεχώς πόντους έναντι του αντιπάλου του.
    Φυσικά ο Πέτρος Τατούλης ως έξυπνος πολιτικός δεν μπήκε στο τρυπάκι του Δράκου και δεν έκανε καμία απολύτως προσωπική επίθεση στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.
    Εκεί ο Πέτρος Τατούλης κέρδιζε συνεχώς πόντους.

    Παρατηρώντας τους παραπάνω πίνακες διαπιστώνουμε ότι ο Πέτρος Τατούλης στον δεύτερο γύρο κέρδισε ψήφους σε Μεσσηνία και Κορινθία ενώ ο Δράκος σε όλους τους νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου έχασε ψήφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.