Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Τι προβλέπουν και πού ποντάρουν τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λίγο πριν τις κάλπες

Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία των δύο μεγάλων κομμάτων εν όψει του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, την Κυριακή. Οι δημοσκοπήσεις και τα μηνύματα από τη βάση των ψηφοφόρων βρίσκονται στο μικροσκόπιο των κομματικών επιτελείων, προκειμένου να δώσουν στοχευμένα τις τελευταίες κρίσιμες μάχες. Σε περιοδείες θα βρίσκονται ώς την παραμονή των εκλογών τόσο ο Γ.Παπανδρέου όσο και ο Αντ.Σαμαράς. Την Παρασκευή η κεντρική ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτιγκ.

Σύμφωνα με το Βήμα, ορισμένα κεντρικά ........

κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εθνικές εκλογές, μολονότι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου συντηρούν την αμφισημία του προεκλογικού διλήμματος.

Στην Ιπποκράτους, πάντως, έχουν επιστρέψει τα χαμόγελα, αφού τα στοιχεία που καταφθάνουν δείχνουν άνοδο στα ποσοστά των υποψήφιων περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις δικαιώνουν την ακραία πολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών που επέβαλε ο πρωθυπουργός.

Στη Ρηγίλλης εμφανίζονται συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους, επισημαίνοντας τα υψηλά ποσοστά των αναποφάσιστων και της αποχής, και ποντάρουν πολύ στην Αττική και στην Πελοπόννησο.

Θετικά μηνύματα στην Ιπποκράτους

Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου θα δοθεί και η πιο συμβολική μάχη των εκλογών, τα μηνύματα από τις κομματικές οργανώσεις αλλά και από τα μυστικά γκάλοπ καταγράφουν άνοδο των ποσοστών του Γ.Σγουρού, ο οποίος εμφανίζεται να καταλαμβάνει οριακά την πρώτη θέση, με δεύτερο τον Γ. Δημαρά. Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο Γ.Δημαράς φαίνεται να χάνει έδαφος έπειτα από την αποκάλυψη της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, το καλοκαίρι. Στο ΠΑΣΟΚ λένε επίσης ότι βλέπουν μικρή άνοδο των ποσοστών του κ. Β. Κικίλια.

Στην Πελοπόννησο, όπου η στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Π. Τατούλη προκάλεσε ένταση ανάμεσα στο κόμμα και στους βουλευτές των νομών που συγκροτούν την περιφέρεια, φαίνεται ότι τα πνεύματα ηρεμούν. Η δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά του κ. Τατούλη υποβόσκει, όμως το γεγονός ότι προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του κ. Δ. Δράκο καθώς και η πίεση που ασκεί το δίλημμα για πρόωρες εκλογές το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός, προκάλεσαν τη συσπείρωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.

Σίγουρη θεωρεί τη νίκη του το κυβερνών κόμμα στην Κρήτη, όπου είναι υποψήφιος ο Στ. Αρναουτάκης , στο Νότιο Αιγαίο όπου κατεβαίνει ο Γ.Μαχαιρίδης και στη Δυτική Ελλάδα με υποψήφιο τον Απ. Κατσιφάρα.

Αντιθέτως, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες επικράτησης στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που προσπαθεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική βάση του, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι η συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα του Μ. Μπόλαρη έχει αυξηθεί στο 70% και με αυτά τα δεδομένα πάει τον Π. Ψωμιάδη σε δεύτερο γύρο και ότι ανεβαίνουν τα ποσοστά του Ι. Παπαϊορδανίδη έναντι του Γ. Δακή. Στο Βόρειο Αιγαίο, ο Αθ. Γιακαλής προηγείται στη Χίο και στη Σάμο, όμως στη Λέσβο, η οποία θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, υπολείπεται του αντιπάλου του της ΝΔ.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες τα προγνωστικά δείχνουν ντέρμπι, όπου το αποτέλεσμα θα κριθεί ψήφο ψήφο. Στην Ανατολική Μακεδονία ο Α. Γιαννακίδης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιπποκράτους, προηγείται σχεδόν σε όλους τους νομούς, αλλά όχι τόσο ώστε να δημιουργείται ασφαλής διαφορά, το ίδιο και ο Ευ. Αργύρης στην Ήπειρο. Στη Θεσσαλία ο Απ. Παπατόλιας έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τον Κ. Αγοραστό, ενώ ανοδική πορεία έχει και ο Κλ. Περγαντάς. Ανατροπή καταγράφεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου προηγείται μεν ο Σπ. Σπύρου της ΝΔ αλλά στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ έχει περάσει μπροστά ο Ηλ. Μπεριάτος και ο «αντάρτης» Γ. Καλούδης βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Το στοίχημα του Αντ.Σαμαρά

Εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία αποτελούν για τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν για τον Πρωθυπουργό κρίνεται η κυβερνητική σταθερότητα το προσεχές διάστημα, για την αξιωματική αντιπολίτευση αυτές οι εκλογές είναι ένα στοίχημα για τον αρχηγό της, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα κριθούν από τον λαό οι επιλογές του.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να μιλάει για τον πήχη των εκλογών, η κυρίαρχη φράση στη Ρηγίλλης είναι ότι «το βράδυ των εκλογών πρέπει να φανεί ότι υπάρχει ανάκαμψη του κόμματος». Ανάκαμψη για τη Ρηγίλλης θα είναι η επικράτηση της ΝΔ σε τουλάχιστον πέντε περιφέρειες, με προοπτική να κερδίσουν άλλες δύο, ενώ θεωρούν αυτονόητο ότι θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο όλοι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες.

Το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Σαμαρά εξακολουθεί να είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Β. Κικίλιας, για τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι έχει αναλάβει με την επιλογή του «μεγάλο ρίσκο». Μάλιστα, την Τετάρτη εστάλη επιστολή του κ. Σαμαρά στα μέλη της ΝΔ με ειδική θετική αναφορά στον κ. Κικίλια, όπου αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ «βλέπει έντρομο η αναμέτρηση να εξελίσσεται σε 'θρίλερ'».

Επίσης είναι ζήτημα «πολιτικής τιμής» η επικράτηση στον δεύτερο γύρο του Δ. Δράκου έναντι του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο, μια περιφέρεια συμβολική για τη ΝΔ, καθώς είναι η πολιτική έδρα του κ. Σαμαρά, των δύο αντιπροέδρων, του εκπροσώπου και του Γραμματέα του κόμματος.

Αντίθετα, άγχος δεν υπάρχει στην Κεντρική Μακεδονία, όπου μιλάνε για άνετη εκλογή του Π. Ψωμιάδη, ενώ νίκη βλέπουν στη Ρηγίλλης και στη Δυτική Μακεδονία με τον Γ. Δακή. Στις «χαμένες» περιφέρειες εντάσσουν τη Δυτική Ελλάδα (καταγράφεται μειωμένη δημοτικότητα του νέου Γ. Παπαναστασίου), την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, ενώ χαμηλές προσδοκίες υπάρχουν και για τα Ιόνια νησιά.

Θετικά μηνύματα έχουν τα επιτελικά στελέχη της ΝΔ για τη Θεσσαλία και τον Κ. Αγοραστό (έχει σημαντικό προβάδισμα στη Λάρισα και έχει επιρροή στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας) έναντι του Απ. Παπατόλια, αλλά και για το Βόρειο Αιγαίο με τον Π. Βογιατζή, όπου θεωρούν ότι θα κερδίσουν στον δεύτερο γύρο.

Αμφίρροπη θεωρούν την Κεντρική Ελλάδα, όπου πιέζεται ο Αθ. Χειμάρρας από τον Κλ. Περγαντά, αν και πιστεύουν ότι στον δεύτερο γύρο μπορεί υπό προϋποθέσεις να κερδίσει, ενώ ρευστή θεωρούν ότι είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου δίνει μάχη ο Γ. Παυλίδης. Στην Ήπειρο διεξάγεται πραγματικό «ντέρμπι» με τη Ρηγίλλης να επιμένει ότι κερδίζει ο «γαλάζιος» Αλ. Καχριμάνης, αν και ένα ενδεικτικό στοιχείο της αλλαγής κλίματος υπέρ του ΠΑΣΟΚ είναι ότι στο «κάστρο» της ΝΔ, στην Άρτα, υπάρχει μεγάλη επιρροή του Ευ. Αργύρη.

Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.