Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Υπό παρακολούθηση οι τιμές των αγροτικών εφοδίων

Τάξη στην αγορά των αγροτικών εφοδίων φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δρομολογώντας αγορανομική διάταξη, βάσει της οποίας οι τιμές των εν λόγω προϊόντων τίθενται υπό παρακολούθηση.

Όπως ανακοινώθηκε, εντός έξι ημερών μετά την δημοσίευση της σχετικής αγορανομικής διάταξης στο ΦΕΚ, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό υποχρεούνται να υποβάλουν τιμοκαταλόγους χονδρικής στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Το ίδιο θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση .........

αυξομείωσης των τιμών των συγκεκριμένων ειδών, ενώ στις περιπτώσεις αυξήσεων των τιμών οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταρτίζουν αναλυτικό κοστολόγιο που να δικαιολογεί τις αυξήσεις. Με τον τρόπο αυτό, κάθε αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα και αγροτικοί σπόροι, που προστίθενται στα φυτοφάρμακα) θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται.

«Από σήμερα οι τιμές των αγροτικών εφοδίων, τίθενται υπό καθεστώς παρακολούθησης. Και μάλιστα υπό καθεστώς ουσιαστικής παρακολούθησης», ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας.

Όπως εξήγησε, τα αγροτικά εφόδια συμμετέχουν καθοριστικά στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, κόστος που μπορεί και πρέπει να συγκρατηθεί για να προστατευθεί το εισόδημα τόσο του αγρότη όσο και του καταναλωτή.

«Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι θα μπει τάξη στην αγορά των αγροτικών εφοδίων. Ένα μεγάλο ποσοστό των αγροτών βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αδυνατεί να αντέξει οποιαδήποτε αύξηση στο κόστος παραγωγής. Πολλώ δε μάλλον όταν, και αν, οι αυξήσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες», επισήμανε ο υφυπουργός, καλώντας όλους όσοι διαμορφώνουν τις τιμές των αγροτικών εφοδίων σε αυτοσυγκράτηση και σε τήρηση της νομιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.