Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία δια του Γ. Βαγιωνά, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντας πως η αρχή για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπήκε με σχετικό νομοθέτημα της δικής της περιόδου διακυβέρνησης. Υπογράμμισε ωστόσο, πως απ’ το νομοσχέδιο απουσιάζουν άρθρα για την αγορά υγειονομικού υλικού και την κοστολόγηση των φαρμάκων.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε .......

και η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπαδάκη, σημειώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει να υπάρξει ενιαίος φορέας υγείας και ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών και εκφράζοντας την δυσφορία για το ότι, «παρότι οι ελλείψεις του ΕΣΥ είναι πολλές, οι βελτιώσεις του είναι λίγες».

«Εργαλείο μιας πολιτικής κόστους-οφέλους και μετακύλησης των δαπανών στις πλάτες των ασθενών» χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο Ν. Παπακωνσταντίνου από το ΚΚΕ ζητώντας την κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.

Επιπλέον, ο εισηγητής του ΚΚΕ παρατήρησε πως «με την σημερινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου, η ΝΔ φθάνει να έχει υπερψηφίσει το 51% των νομοσχεδίων του ΠΑΣΟΚ. Η αντιμνημονιακή ρητορεία της, είναι απύθμενα υποκριτική».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Κριτσιωτάκης και Π. Λαφαζάνης εξέφρασαν τη δυσπιστία τους απέναντι στην κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όχι για την εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας, αλλά απλώς για την μείωση των δαπανών, σε βάρος των ασφαλισμένων - για την εξυπηρέτηση των στόχων της Τρόικας και του Μνημονίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε «παρών» επί της αρχής, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Θ. Λεβέντης, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, αλλά και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ηλ. Θεοδωρίδης, υπενθύμισαν την υπερβολική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων από την ανεξέλεγκτη έκδοση ιατρικών συνταγών και την σπατάλη για αγορά φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε πως από το Μάιο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει καταφέρει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 28% και εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ το μήνα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διατήρηση της πορείας αυτής, «απαιτείται το εργαλείο αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό, εξασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο στη διακίνηση του φαρμάκου και στο προφίλ του ιατρού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη και διευκολύνεται η πρόσβασή του στην αγορά του φαρμάκου».

Από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.