Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σύνταξη με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους

Τη διατήρηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης με 37 έτη εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί) συμπληρώνουν έως τα τέλη του 2010 τα 35 έτη εργασίας και ασφάλισης, σχεδιάζει να νομοθετήσει πριν από το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση.

Τη νέα ρύθμιση-τροποποίηση διάταξης ........

του νόμου Λοβέρδου που καταργούσε, με τη λήξη του 2010, τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37 έτη εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των Ταμείων αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών (για το δημοσιονομικό σκέλος).

Η αλλαγή θα γίνει έτσι ώστε να «θεραπευτεί» η αδικία που προκαλεί ο ασφαλιστικός νόμος «φορτώνοντας» εμμέσως με 1 - 2 επιπλέον χρόνια εργασίας (μέσω της πρόβλεψης ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση) άτομα τα οποία εργάζονται από νεαρή ηλικία και με διαφορά ακόμη και 1 μήνα θα έχαναν από την 1/1/2011 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας.

Η «αποκατάσταση» της αδικίας θα γίνει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με τροπολογία την οποία πρόκειται να συμπεριλάβει η ηγεσία του υπουργείου σε νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (θα κατατεθεί στη Βουλή προς τα τέλη Νοεμβρίου).

Ποιοί ωφελούνται

Όπως εξηγεί στην «Η» ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης Διον. Ρίζος, στην 37ετία δεν υπολογίζονται χρόνια ασφάλισης που έχουν διανυθεί διαδοχικά σε διαφορετικά ταμεία (π.χ. μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων) ούτε και η αναγνώριση του χρόνου του στρατού. Η διατήρηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης με 37έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας «ευνοεί» ειδικότερα:

Ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που με 35 χρόνια ασφάλισης φέτος θα έπρεπε να έχουν την ηλικία των 58 ετών και 36 χρόνια ασφάλισης το 2011 για να συνταξιοδοτηθούν και 37 έτη εργασίας και ηλικία 59 ετών το 2012.

Ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και στο Ταμείο των επιστημόνων (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους) που, από το νέο έτος, δεν θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν αν δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία των 60 ετών.

Εξαιρέσεις

Το μέτρο δεν θα αφορά φυσικά ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, Τύπου) πριν από το 1983 που με το νόμο Λοβέρδου διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Με άλλες τροπολογίες που θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, η κυβέρνηση θα «διορθώσει» και άλλες διατάξεις που έχουν ψηφιστεί όπως την (αδικαιολόγητη) περικοπή του δώρου Χριστουγέννων από τους παραπληγικούς και την υποχρεωτική επέκταση και στους συνταξιούχους του Δημοσίου του νόμου Λοβέρδου για τους περιορισμούς που ισχύουν για την απασχόληση των συνταξιούχων όλων των άλλων ταμείων.

Οι ωφελούμενοι από το μέτρο

Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που με 35 χρόνια ασφάλισης φέτος θα έπρεπε να έχουν την ηλικία των 58 ετών και 36 χρόνια ασφάλισης το 2011 για να συνταξιοδοτηθούν και 37 έτη εργασίας και ηλικία 59 ετών το 2012.

Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο Ταμείο των επιστημόνων (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) που, από το νέο έτος, δεν θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν αν δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία των 60 ετών.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.