Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Έρχονται αντικειμενικές αξίες σε 341 περιοχές

Σε 341 περιοχές της Μεσσηνίας, οι οποίες παρουσίασαν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, επεκτείνεται από την αρχή της νέας χρονιάς το σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σκοπός του μέτρου φαίνεται να είναι η σύλληψη των φόρων που μέχρι σήμερα δεν κατέβαλαν οι ιδιοκτήτες τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής»:
«Σε όλη την Ελλάδα, σε 4.458 περιοχές 26 .........

νομών που είχαν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για να “συλληφθούν” εκατοντάδες εκατομμύρια φόροι που ως σήμερα αποτελούσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης των εφόρων με τους μεσίτες, τους κατασκευαστές και τους αγοραστές.
Με το μέτρο αυτό μπαίνει τέλος από 1ης Ιανουαρίου στο όποιο “αλισβερίσι” υπάρχει μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων κατά τη μεταβίβαση με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά.
Πλέον οι αξίες των ακινήτων δε θα προκύπτουν με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των Εφοριών, αλλά με το αντικειμενικό σύστημα.

Στους Νομούς Ιωαννίνων, Χανίων, Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας θα ενταχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών (κατά μέσο όρο) 400 περιοχές. Στην Αττική τιμές ζώνης θα καθοριστούν σε τρεις περιοχές (επέκταση Κηφισιάς, Πετρούπολης και Μάνδρα Αττικής).

Οι νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα βρίσκονται σε 26 νομούς. Στο Νομό Ιωαννίνων θα ενταχθούν οι περισσότερες περιοχές (449) και ακολουθούν ο Νομός Χανίων με 424 περιοχές, ο Νομός Λακωνίας με 397 περιοχές, ο Νομός Αρκαδίας με 376 περιοχές, ο Νομός Μεσσηνίας με 341 περιοχές κ.τ.λ.
Έτσι από 1ης Ιανουαρίου 2011 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το επόμενο έτος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης, ενώ και οι μεταβιβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν με βάση τις τιμές ζώνης της Εφορίας, αφού τα συγκριτικά στοιχεία των Εφοριών θα καταργηθούν αυτόματα».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.