Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Οδηγός επιβίωσης στους 325 νέους δήµους

Κάτοικος του νέου Δήµου Ναυπλίου, που αποτελείται πλέον από τη συνένωση των Δήµων Ναυπλίου, Νέας Τίρυνθας, Μιδέας και Ασίνης, θέλει στις 10 Ιανουαρίου 2011 να πάρει ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Θα πρέπει να µεταβεί από τη Νέα Τίρυνθα, όπου διαµένει, στην νέα έδρα του δήµου, το Ναύπλιο, για να το αποκτήσει; Αλλος πολίτης επιθυµεί να υποβάλει αίτηση για έκδοση πολεοδοµικής άδειας. Πού θα απευθυνθεί;

Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήµατα αλλά ..........

και σε δεκάδες άλλα ζητήµατα που πρέπει να επιλυθούν ώστε από το νέο έτος να λειτουργήσουν οι καλλικρατικοί δήµοι, δίνει ο «οδικός χάρτης».
Πρόκειται για το αλφαβητάρι που έχουν στα χέρια τους οι νέοι δήµαρχοι και οι δηµοτικές αρχές προκειµένου να κάνουν τα αναγκαία βήµατα για την οργάνωση των δήµων και να µη...
χαθούν στις διατάξεις του «Καλλικράτη».

«Ο χάρτης» που ετοίµασε το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία µετην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιλαµβάνει αναλυτικά λίστα µε τις απαιτούµενες ενέργειες και το χρονοδιάγραµµα υλοποίησής τους, µε κυρίαρχο στόχο να µην υπάρξει κενό στη διοίκηση και κυρίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Είναι πολύ σηµαντικό και πρόκειται για έναν πολυσέλιδο οδηγό που τον δουλεύουµε εδώ και µήνες καθώς δεν θέλαµε να µείνουµε µόνο στο θεσµικό πλαίσιο όπως συνήθως γίνεται», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. «Φτιάξαµε αυτό το επιχειρησιακό πρόγραµµα, που λέει στους αιρετούς βήµα προς βήµα τι πρέπει να κάνουν και πότε να το κάνουν. Μπαίνουµε στον “Καλλικράτη” µε τις καλύτερες προϋποθέσεις χωρίς αυτό να σηµαίνει πως δεν θα υπάρξει κάποια µεταβατική περίοδος, στην οποία θα χρειαστεί να αντιµετωπίσουµε διάφορα ζητήµατα που θα ανακύψουν». Ο κ. Ραγκούσης εµφανίζεται πάντως αισιόδοξος για το θετικό αποτέλεσµα καθώς θεωρεί πως «σε πνεύµα συνεργασίας µε όλους τους αιρετούς και τις νέες δηµοτικές αρχές, είµαι βέβαιος ότι θα αντιµετωπίσουµε κάθε δυσκολία ώστε το νέο θεσµικό πλαίσιο να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών». Βασικό στοίχηµα του υπουργείου Εσωτερικών είναι να µην υπάρξουν δυσλειτουργίες στο πλαίσιο των συναλλαγών των πολιτών µε τους νέους δήµους. Το γεωγραφικό εύρος των δήµων είναι τώρα πολύ µεγαλύτερο και η ανησυχία είναι µήπως µείνουν χωρίς υπηρεσίες κάτοικοι κυρίως αποµακρυσµένων περιοχών.

Εύρυθµη λειτουργία

Για τον λόγο αυτό έµφαση δίνεται στη διασφάλιση των υπηρεσιών κατά την πρώτη περίοδο και παράλληλα στη διαµόρφωση δοµών για την εύρυθµη λειτουργία των δήµων στο µέλλον. Ετσι, το νέο έτος οι πολίτες δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεων αφού θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες υποδοµές.

Εκτός δηλαδή από τις κεντρικές υπηρεσίες που θα λειτουργούν στην έδρα του νέου δήµου, θα συνεχίσουν να υφίστανται οι εγκαταστάσεις των πρώην δήµων – αυτών που συνενώνονται µε τον “Καλλικράτη” – και να παρέχονται οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Το πρώτο διάστηµα ο πολίτης θα απευθύνεται στις υπηρεσίες που γνωρίζει, για να παραλάβει δηµοτικά δικαιολογητικά και πιστοποιητικά. Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2011 το αργότερο πρέπει οι δηµοτικές αρχές να έχουν µεριµνήσει για τη διασφάλιση της στέγασης των υπηρεσιών στα κτίρια όπου λειτουργούσαν, καθώς και για το απαιτούµενο προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους πολίτες.

Το ίδιο ισχύει και για αρµοδιότητες που µεταφέρονται στους δήµους από τις νοµαρχίες. Για παράδειγµα τα ΚΕΠ των νοµαρχιών θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους ίδιους χώρους, ενώ στο µεταβατικό στάδιο ορίζεται πως θα αποφευχθεί η µετεγκατάσταση κρίσιµων υπηρεσιών όπως είναι η Πολεοδοµία.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται – σύµφωνα και µε τις οδηγίες που δίνονται στους δήµους – πως πρέπει να προχωρήσουν στην εξασφάλιση των κτιριακών εγκαταστάσεων είτε µε νέες µισθώσεις τους είτε, σε περίπτωση που τα ακίνητα ανήκουν σε άλλο φορέα, όπως στις σηµερινές νοµαρχίες και τα οποία περνούν στις αιρετές περιφέρειες, να βρουν φόρµουλα για την κατανοµή των λειτουργικών εξόδων ή την καταβολή µισθωµάτων κατά το µεταβατικό στάδιο.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.