Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Θύελλα για τον πρωθυπουργό που «γνώριζε»

Πολιτική θύελλα στην Ελλάδα και σάλο στις Βρυξέλλες έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι ήταν γνωστό το ελληνικό πρόβλημα στους Ευρωπαίους και πως έλληνας πρωθυπουργός του είχε πει πως κυβερνά μια διαφθαρμένη χώρα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην υπόθεση, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ξέρουμε ποιος πρωθυπουργός ...........

παρέλαβε διεφθαρμένη χώρα και την παρέδωσε πιο διεφθαρμένη», ενώ δημοσίευμα των Irish Times αναφέρει αναλυτικά το απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Γιούνκερ ,όπου προκύπτει ότι μιλά για τον νυν πρωθυπουργό.

Όπως έγινε γνωστό, η δημοσιογράφος Λάρα Μάρλοου, [ Διαβάστε το άρθρο ] που εργάζεται στους Times της Ιρλανδίας, παρέστη στη συνέντευξη του κ. Γιούνκερ. Οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν ήταν εκεί γιατί ακολουθούσαν τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ της καταδεικνύει το Γιώργο Παπανδρέου ως το συνομιλητή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Τρία ή τέσσερα χρόνια πριν, γνώριζα ότι ένα από τα κύρια ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά. Τώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει "Κυβερνώ μια χώρα διεφθαρμένη».

Ταυτόχρονα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στάινμπρουκ, σε βιβλίο του αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», λέει για τον πρωθυπουργό πως γνώριζε τι θα αντιμετώπιζε σε περίπτωση που εκλεγόταν.

Ο κ. Στάϊνμπρουκ εμφανίζεται να ερωτάται από τον κ. Παπανδρέου σε συνάντηση που έγινε στις 28 Ιανουαρίου 2009 πώς αντιμετώπισε η Γερμανία τη δημοσιονομική προσαρμογή από το 2000 έως το 2008.

«Μου ζήτησε συστάσεις για την ελληνική κατάσταση, με αποχαιρέτησε με την ειρωνική παρατήρηση, πως τώρα δεν είναι πια τόσο βέβαιος αν πράγματι θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Γνώριζε ότι ως πρωθυπουργός θα έπρεπε να βγάλει από τη φωτιά τα καυτά κάστανα που θα του παρέδιδε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή».

«Δεν είχε ψευδαισθήσεις σε σχέση με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και ήταν εν γνώσει της τεράστιας πρόκλησης που θα αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη εκλογή του».

«Φωτογραφίζουν» Καραμανλή

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ρωτήθηκε από την αμερικανική πρωτεύουσα σε ποιόν αναφερόταν ο κ. Γιούνγκερ όταν μίλησε για Έλληνα πρωθυπουργό και επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο το Γιώργο Παπανδρέου, «φωτογραφίζοντας» τον Κώστα Καραμανλή.

«Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές ότι ο κ. Γιούνγκερ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου, αλλά σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι νομίζω μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται».

Άμεση ήταν η αντίδραση συνεργατών του Κώστα Καραμανλή.

«Φυσικά ο Κώστας Καραμανλής ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο. Όσοι επιχειρούν να του το αποδώσουν, έναν σκοπό έχουν, τον αποπροσανατολισμό».

Εκτός από τη δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν τοποθετηθεί, ωστόσο υπενθυμίζουν τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή το 2004 ότι «τη χώρα κυβερνούν 5-6 νταβατζήδες».

Στελέχη της ΝΔ απαντούν πως ο μόνος έλληνας πρωθυπουργός που δημοσίως έχει πει ότι στη χώρα κυριαρχεί η διαφθορά είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σημίτης: «Ανοησίες»

Θέλοντας να κλείσει κάθε συζήτηση που τον αφορά δήλωση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Πρόκειται για ανοησίες. Επί των ημερών μου η χώρα είχε ρυθμό ανάπτυξης 5% περίπου και έλλειμμα 4% περίπου. Δεν είχα κανέναν λόγο και δε θα δεχόμουν καμία συζήτηση αν η χώρα ήταν διεφθαρμένη ή όχι».

1 σχόλιο:

  1. Τελικά το πρόβλημα, είναι να βρούμε ποιος το είπε; Όχι το οτι όντως είμαστε μια χώρα διεφθαρμένη;;; Και σε καθε περιπτωση, τον ψαχνουμε για να τον "τημωρησουμε" ή για να του πούμε μπραβο για την ειλικρίνεια;
    Όσον αφορά στο Σημίτη...δηλαδη οταν υπαρχει ανάπτυξη δεν υπαρχει διαφθορά;;;
    Μάλλον παλι σε χάζους μιλάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.