Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Απαγόρευση καπνίσματος - Τέλος στην περίοδο χάριτος

Tέλος στην περίοδο χάριτος για το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς από σήμερα 1η Οκτωβρίου αρχίζει η πλήρης εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου και οι παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμα.

«Μοιάζει με άθλο σε μια χώρα στην οποία καπνίζουν σχεδόν οι μισοί κάτοικοί της, αλλά θα τα καταφέρουμε», είχε πει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Α. Δημόπουλος, εκτιμώντας πως η μεταβατική περίοδος δεν θα είναι εύκολη.

«Όπου υπάρχει καπνός…επιλέγουμε», ...........

απαντά το Συντονιστικό Επαγγελματιών Καφέ Μπαρ Εστιατορίων, καλώντας τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων σε συγκέντρωση όλων των επαγγελματιών εστίασης και αναψυχής, την Παρασκευή 1η Οκτώβρη στο υπουργείο Υγείας.

«Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Η πτώση στα καταστήματά μας θα είναι κάθετη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού, Δημήτρης Αρβανίτης, προβλέποντας μείωση στην κίνηση, κυρίως των μπαρ, ακόμη και κατά 90%.

Σύμφωνα με έρευνα της MRB, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, ένας στους τρεις καπνιστές απαντά ότι αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια και τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης, θα βγαίνει λιγότερο. Το 75 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια κ.λπ.

Εν τω μεταξύ, από την 1η Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει συνολικά 114.367 κλήσεις στο «1142», τον αριθμό πληροφόρησης και καταγγελιών για το κάπνισμα, εκ των οποίων οι 1.368 αφορούν καταγγελίες.

Την ίδια ώρα η αξιολόγηση 35 μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την απαγόρευση του καπνίσματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέσω γενικών νομοθετικών διατάξεων για καθαρό αέρα στους δημόσιους χώρους, ο αριθμός των καπνιστών στο σύνολο του πληθυσμού μπορεί να μειωθεί περίπου κατά 10%.

Επίσης, από την αξιολόγηση 26 μελετών σε χώρους εργασίας προέκυψε ότι εκεί όπου απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα, ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε κατά 3,8%, ενώ ο αριθμός των τσιγάρων που κατανάλωναν καθημερινά όσοι εξακολουθούσαν να είναι καπνιστές, μειώθηκε κατά 3,1%.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή απαγόρευση του καπνίσματος ακόμη και στα αυτοκίνητα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων και ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνονται και συστάσεις όσων καπνίζουν στο αυτοκίνητο τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η απαγόρευση του καπνίσματος στοχεύει κυρίως στην πρόληψη και τη μείωση του καπνίσματος κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια.

Τα πρόστιμα

«Ένας καπνιστής, που καπνίζει στο γραφείο του, θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ, αλλά κάποιος που ανάβει τσιγάρο σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, π.χ. σε ένα νοσοκομείο, θα πληρώνει 100 ευρώ. Τα ανώτατα πρόστιμα αφορούν ομάδες επαγγελματιών, όπως οι οδηγοί, οι οποίοι επιτρέπουν τη χρήση καπνού σε μέσα μεταφοράς, για τα οποία φέρουν την ευθύνη. Αν ο καπνιστής δεν συνεργαστεί με τους ελεγκτές, αρνηθεί να σβήσει το τσιγάρο, τους εξυβρίσει ή δεν δεχθεί να παραλάβει την κλήση, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με αυτόφωρο», διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Α. Δημόπουλος.

«Φυσικά», πρόσθεσε, «εκτός από τον καπνιστή θα τιμωρείται και ο υπεύθυνος του χώρου, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου, διευθυντής τραπεζικού υποκαταστήματος, διοικητής νοσοκομείου κ.α. Μάλιστα, τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές θα είναι μεγάλα και θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ. Μετά την 4η υποτροπή το κατάστημα θα κλείνει για 10 ημέρες και μετά την 5η οριστικά».

«Η περίοδος προσαρμογής έληξε. Τώρα θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες. Το 80% των ιδιοκτητών καταστημάτων έχει συμμορφωθεί με τους νέους νόμους. Δεν έχει τασάκια στα τραπέζια, έχει τοποθετήσει το ειδικό απαγορευτικό σήμα κι έχει προμηθευτεί τα βιβλία αναφοράς», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υποδιευθυντής της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Νταλούκας, την ώρα που κλιμάκια δημοτικών αστυνομικών βγήκαν στους δρόμους για να ελέγξουν την τήρηση του νέου αντικαπνιστικού νόμου..

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η δημοτική αστυνομία στη συμπρωτεύουσα δέχθηκε περίπου 200 καταγγελίες πολιτών -μέσω του τηλεφωνικού αριθμού «1142»- για μη εφαρμογή του νόμου σε κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας, τα πανεπιστήμια και τα δικαστήρια, από όπου και ξεκινούν οι πρώτοι επίσημοι έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση εξαιρούνται της εφαρμογής του νόμου ως την 31η Μαΐου 2011, τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.