Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Προσκλητήριο ενότητας από Τατούλη σε ετεροδημότες ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας

Με μια ενωτικού χαρακτήρα πρόσκληση προς τους πολίτες της Πελοποννήσου, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας ή πολιτικής προέλευσης, ξεκίνησε την ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, απευθυνόμενος στους ετεροδημότες της Περιφέρειας που κατοικούν στην πρωτεύουσα.

Αφού πρώτα παρουσίασε ονομαστικά τους υποψηφίους του Αντιπεριφερειάρχες, Ντία Τζανετέα, για τη Λακωνία, Βαγγέλη Γιαννακούρα για την Αρκαδία, Γιώργο Δέδε για την Κορινθία, Χρήστο Μαλαπάνη για τη Μεσσηνία και Τάσο ο Χειβιδόπουλο για την Αργολίδα, καθώς και τους υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους, ο επικεφαλής του συνδυασμού "Νέα Πελοπόννησος" περιέγραψε την ταυτότητα του συνδυασμού: "Δίνουμε τα χέρια, δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί, γιατί ο τόπος μας, μας έχει όλους ανάγκη. Εκφράζουμε μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που δεν ξεκίνησε από κάποια σκοτεινά κομματικά γραφεία, αλλά πορεύεται από την ίδια την κοινωνία.
Και σ’ αυτήν μόνο λογοδοτεί. Αυτήν και ............

μόνον αυτήν υπηρετεί."

Παραθέτοντας στη συνέχεια μια σύντομη αναδρομή στην πολιτικοοικονομική κρίση και την έγκαιρη από μέρους του, αλλά και από άλλους πολιτικούς, επισήμανση των αιτιών που την προκάλεσαν, αντιπαρέβαλε την στάση αυτή και την πορεία του ίδιου με την στάση και την πορεία του αντιπάλου του: "Δεν είμαστε καιροσκόποι, από τη μια μεριά να πολεμάμε λυσσαλέα τον Καλλικράτη, και από την άλλη να ζητάμε να ηγηθούμε στην προσπάθεια για την εφαρμογή του. Κι αναρωτιέμαι. Πώς μπορεί να πετύχει κάποιος σε κάτι που δεν πιστεύει; Και πολύ περισσότερο πώς μπορεί να παράγει αποτελέσματα; Και ακόμη παραπέρα. Πώς μπορεί κανείς να στηρίζεται στο αυτοδιοικητικό του παρελθόν, χωρίς να κάνει καμία κουβέντα για τα όσα ως αυτοδιοικητικός δεν έπραξε; Πώς μπορεί να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα;"

Το δίλλημα με αυτά τα δεδομένα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τατούλης, είναι: "Τελικά πού θέλουμε να πάμε; Μπροστά ή Πίσω;" Η σημερινή πραγματικότητα, συνέχισε ο Πέτρος Τατούλη επιβάλει καθαρές κουβέντες. "Την κρίση την έφερε ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία. Την κρίση την έφερε η κομματική πατρωνία και το βαθύ κράτος που αυτή δημιούργησε. Την κρίση πάντως δεν την έφερε το μνημόνιο. Αυτό είναι η οδυνηρή συνέπεια που όλοι βιώνουμε, δεν είναι ούτε η λύση, ούτε η πηγή του προβλήματος." υπογράμμισε χαρακτηρίζοντας το «Ναι ή Όχι στο μνημόνιο» ψευτοδίλημμα ή ακόμα και "απόπειρα πολιτικής απάτης" από κάποιους "για να καλύψουν τα δικά τους κενά και τη γνωστή σε όλους προσωπική τους ανεπάρκεια". "Εμείς σήμερα, όλοι εμείς έχουμε αποφασίσει να πάμε μπροστά" τόνισε εν μέσω χειροκροτημάτων, καλώντας σε συστράτευση τους πολίτες της Πελοποννήσου, για την δημιουργία "μιας νέας πατρίδας της αλληλεγγύης, της συνοχής και της δημιουργίας"

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης περιέγραψε το Σχέδιο Δράσης του συνδυασμού θέτοντας την αποστολή που θα αναλάβουν τα στελέχη και οι συνεργάτες του συνδυασμού: "Στη Νέα Πελοπόννησο πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτόνομη, περιφερειακή ανάπτυξη" ανέφερε δίνοντας το στίγμα των πολιτικών που θα εφαρμοστούν "υπό το πρίσμα ενός συνεκτικού και συγκροτημένου σχεδίου". "Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού αυτού" συμπλήρωσε ο Πέτρος Τατούλης είναι "η ανάδειξη μιας δημιουργικής και εξωστρεφούς Πελοποννήσου. Η Πελοπόννησος μπορεί να γίνει μια ευρωπαϊκή περιφέρεια".

Ξεκαθαρίζοντας ότι οι στόχοι αυτοί δεν είναι λόγια του αέρα, υπογράμμισε αρχικά την αδυναμία του κεντρικού κράτους να χρηματοδοτήσει την περιφέρεια για να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη και περιέγραψε την αποφασιστικότητα των στελεχών, των επιστημόνων και των συνεργατών του συνδυασμού να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους πόρους από το ΕΣΠΑ, να αναζητήσουν απευθείας χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε., και να διεκδικήσουν, με ώριμες προτάσεις και σχέδιο, τους πόρους από την κεντρική κυβέρνηση καταρρίπτοντας την λογική του επαίτη αυτοδιοικητικού που σπαταλούσε χρηματοδοτήσεις λόγω έλλειψης σχεδίου και ανυπαρξίας ελέγχου σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Πάντα πίστευα στην ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια ως θεμέλιο του ίδιου του δημοκρατικού μας εγχειρήματος. Διαφάνεια στο σχεδιασμό. Διαφάνεια στον έλεγχο. Διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Αλλά και αποτελεσματικότητα. Χειροπιαστά αποτελέσματα. Μετρήσιμες πολιτικές."
Αναλύοντας στην συνέχεια τις αδράνειες του αυτοδιοικητικού μηχανισμού, αλλά και την αναμενόμενη από πολλούς μετάπτωση της μεταρρύθμισης που ο Καλλικράτης θα φέρει στις υπηρεσίες, αλλά και τις φοβίες για περαιτέρω επιδείνωσης της αγοράς και της αγροτικής ανάπτυξης στην οποία θα οδηγηθεί η Πελοπόννησος σε μια τέτοια εξέλιξη, ο Πέτρος Τατούλης απάντησε με την φράση "Δεν περιμένουμε την 1η Ιανουαρίου του 2011 για να εκφωνήσουμε προγραμματικές δηλώσεις.

Δεν περιμένουμε καν την επόμενη ημέρα των εκλογών" περιέγραψε την ετοιμότητα του συνδυασμού να ενεργήσει άμεσα. " Γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τις ενέργειες της πρώτης κιόλας εβδομάδας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την δυνατότητα στο περιφερειακό ταμείο να προβεί σε πληρωμές ενταλμάτων ",και κατέληξε: "Με όρους σύγχρονου μάνατζμεντ προετοιμαζόμαστε και είμαστε απόλυτα έτοιμοι να υλοποιήσουμε την απαραίτητη στροφή που θα καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια φιλική για τον πολίτη, αξιόπιστη και απόλυτα συνεπή για τον επιχειρηματία και τον υποψήφιο επενδυτή".

Επανερχόμενος στο διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε την ανάγκη για την αφομοίωση της υπέρβασης που έχει συντελεστεί στην κοινωνία, η οποία απορρίπτει τους "καπάτσους πολιτικάντηδες" και τις "κομματικές πατρωνίες" που κάποιοι χρησιμοποιούν σαν δεκανίκια αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Σήμερα βρισκόμαστε εδώ να συνομιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, το αύριο των οικογενειών μας. Τα των κομμάτων, ας τα αφήσουμε στα κόμματα. Και τα κεντρικά προβλήματα, ας τα αφήσουμε να τα διαχειριστούν εκείνοι- σε όλα τα κόμματα- που τα δημιούργησαν."
Το διακύβευμα των εκλογών σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης είναι: "μπορούμε να κάνουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, ένα πρότυπο τοπικής οικονομίας παράδειγμα για την έξοδο της χωράς από την κρίση."

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων, ο Πέτρος Τατούλης απάντησε και στον αντίπαλο του: "Εμείς στη «Νέα Πελοπόννησο» δεν στηρίζουμε πρόσωπα. Στηρίζουμε τους θεσμούς και αξιοποιούμε τα πρόσωπα. Στη Νέα Περιφέρεια, είμαστε όλοι και Μεσσήνιοι, είμαστε όλοι και Αρκάδες, είμαστε όλοι και Κορίνθιοι, είμαστε όλοι και Λάκωνες, είμαστε όλοι και Αργολιδείς. Είμαστε όλοι …Πελοποννήσιοι" καταλήγοντας με έμφαση υπό τον ήχο των παρατεταμένων χειροκροτημάτων "Ας μην προσπαθούν κάποιοι να σηκώσουν ανάμεσα μας διαχωριστικά τείχη."
Να σημειωθεί ότι τον κ. Πέτρο Τατούλη προλόγισε ο Μεσσήνιος ιατρός νεφρολόγος, κ. Γιάννης Μπολέτης, Διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου. Ο κ. Μπολέτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Είμαστε όλοι και Μεσσήνιοι και Αρκάδες και Αργολιδείς και Λάκωνες. και Κορίνθιοι. Είμαστε όλοι Μωραϊτες και ο Πέτρος Τατούλης είναι ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης της Πελοποννήσου».

Ο κ. Μπολέτης έκανε μια αναφορά στην πρώτη του γνωριμία με τον σημερινό υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, λέγοντας ότι «από τα πρώτα του βήματα ο Πέτρος ήταν ένα ανήσυχο μυαλό, χωρίς στεγανά και περιχαρακώσεις. Μελετούσε πάντοτε και γνώριζε σε βάθος τα ζητήματα πολιτικής και είχε μεγάλη δυνατότητα ανάλυσης, τεκμηρίωσης και πρόβλεψης. Δε δίσταζε να στέκεται αντίθετα στο ρεύμα όταν έκρινε ότι ήταν σε λάθος πορεία, ενώ ήταν αντίθετος και στην εξουσία, όταν αυτή δεν υπηρετούσε το κοινό συμφέρον. Ηταν πάντοτε απόλυτος στα ζητήματα αρχών και αξιών, και έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες, είτε επρόκειτο για διώξεις στη δικτατορία, είτε επρόκειτο για απόπειρα πολιτικού παραγκωνισμού αργότερα», ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι ο κ. Τατούλης «Τα όσα υποστηρίζει δημοσίως ως πολιτικός, αυτά ακριβώς λέει και στις προσωπικές του επαφές ως πολίτης. Ο Πέτρος, και αυτό μπορώ να το πω με απόλυτη βεβαιότητα, είναι ένας από τους ελάχιστους σύγχρονους πολιτικούς που δεν έχει υπάρξει ποτέ λαϊκιστής».

Σε σχέση με την πολιτική διαδρομή του κ. Πέτρου Τατούλη, ο κ. Γιάννης Μπολέτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούσαν ανέκαθεν τον βουλευτή και υπουργό Τατούλη από τους γνωστούς πολιτικούς, επισημαίνοντας: «Ο Πέτρος είναι αυτοδημιούργητος. Δεν χρειάστηκε ποτέ να στηριχθεί σε ξένα πόδια και αυτό γιατί διέθετε πάντοτε τη σιγουριά του χειρουργού. Και ας μη ξεχνάμε, ότι και την πολλά υποσχόμενη καριέρα του χειρουργού την εγκατέλειψε, για να ασχοληθεί με συνέπεια με τη δημόσια ζωή. Στήριξε την παράταξη του με την δυνατή του φωνή, χωρίς όμως να αναζητά ποτέ σε αυτήν κομματικό δεκανίκι πολιτικής επιβίωσης. Η αυτόφωτη διαδρομή τού έδωσε τη δυνατότητα να είναι ένας ελεύθερος πολιτικός, ελεύθερος από τις στρεβλές κομματικές πειθαρχίες, ελεύθερος από το φόβο του πολιτικού κόστους, ελεύθερος από τις γνωστές οικονομικές εξαρτήσεις. Ο Πέτρος ήταν πάντοτε υπ’ αυτήν την έννοια βαθιά ανεξάρτητος».

Σχετικά με το έργο του στην Πελοπόννησο και το υπουργείο Πολιτισμού δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση με τα εξής: «Είναι όμως και εξαιρετικά δημιουργικός. Γνωρίζω πολύ καλά την ακούραστη προσφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αρκαδία, τον τρόπο με τον οποίο κινητοποιούσε κάθε πιθανή δύναμη για να μπορέσει να προχωρήσει τα έργα που ο νομός του είχε ανάγκη, τον τρόπο με τον οποίο βρισκόταν πάντοτε δίπλα στα προβλήματα. ..Εξίσου, καλά γνωρίζω και την απόλυτη δέσμευσή του στο καθήκον. Όταν ανέλαβε στο Υπουργείο Πολιτισμού, κυριολεκτικά τον χάσαμε. Νομίζω ότι πρέπει να είναι ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που δεν επεδίωξε ποτέ ως υπουργός να κάνει δημόσιες σχέσεις. Νυχθημερόν, στο γραφείο του, δεχόταν πάντοτε όσους επεδίωκαν να τον συναντήσουν, δεν τον έβλεπες ποτέ σε ανούσιες κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν έγινε ποτέ θαμώνας στα γνωστά στέκια παραπολιτικού συγχρωτισμού. Ουδέποτε αντικατέστησε τον οποιοδήποτε συνεργάτη του εξαιτίας κομματικών διαφοροποιήσεων, αλλά συνεργάστηκε με όλους, θεωρώντας πάντοτε ότι η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια στηρίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητάτης αλλά και την κοινωνική συνοχή. Είχε και μια αγωνία. Να βάλει τάξη στα οικονομικά του υπουργείου, λες και επρόκειτο για μια δική του επιχείρηση. Και μετά να το επανιδρύσει. Να αποκεντρώσει τις δομές του. Να βάλει τα θεμέλια, από τότε, ενός Πολιτιστικού Καλλικράτη. Στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Πέτρος άφησε σημαντικό έργο, αλλά σίγουρα είχε να προσφέρει πολλά ακόμα».

Σχετικά με τον πολιτικό Τατούλη , ο κ. Μπολέτης δήλωσε ότι πρόκειται για έναν υπερβατικό πολιτικό, ασυμβίβαστο σε ζητήματα αρχών, ακέραιο και έντιμο, προοδευτικό και αποτελεσματικό. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπολέτης έθεσε το διακύβευμα των εκλογών , τονίζοντας ότι «Πρέπει με σωφροσύνη να αποφασίσουμε το μέλλον μας. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, πρέπει να μπεί στο τιμόνι της Περιφέρειάς μας ένας άνθρωπος, που έχει την ευστροφία να αντιληφθεί τις καταστάσεις. Που αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στον κόσμο. Που διαθέτει συγκεκριμένο όραμα. Που μπορεί να εντάξει την περιφέρεια Πελοποννήσου στο ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Που μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και να μας προφυλάξει από τους κινδύνους. Που έχει φιλοσοφία ανάπτυξης, που έχει κύρος. Που μπορεί να κινητοποιήσει τις εν υπνώσει σήμερα δυνάμεις της κοινωνίας. Οι περιφερειακές εκλογές δεν παύουν να είναι πολιτικές, αλλά ευτυχώς δύναται η δυνατότητα να μην είναι κομματικές Τα διαχωριστικά τείχη έπεσαν και εμείς οι πολίτες μπορούμε να εκλέξουμε τους άξιους να διοικήσουν την περιφέρεια. Οι στενά κομματικές επιλογές διαχρονικά έχουν προσφέρει τις χείριστες υπηρεσίες στην τόπο μας. Κι αυτό το ζούμε. Σήμερα δεν μιλάμε για κόμματα. Σήμερα μιλάμε μόνο για το μέλλον του τόπου μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.