Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ακριβότερο ρεύμα για τα νοικοκυριά

Αυξήσεις στα χαμηλά οικιακά και στα αγροτικά τιμολόγια και μειώσεις στα υψηλά οικιακά και σε όλα τα εμπορικά τιμολόγια για το 2011 ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει όσων προβλέπει το Μνημόνιο, πρόκειται για την πρώτη δόση αναπροσαρμογών, αφού από το 2012 επίκειται η δεύτερη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι έρχεται ακριβότερο ρεύμα για τα νοικοκυριά.

Τα τιμολόγια για χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο αυξάνονται κατά μέσον όρο 13,7% (για περίπου ένα εκατομμύριο καταναλωτές), πλην εκείνων που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (χαμηλοεισοδηματίες, τρίτεκνοι, άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, συνολικά 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές που θα δουν από του χρόνου μειώσεις έως 20%).
Πρόκειται για αυξήσεις σημαντικά ...........

υψηλότερες από τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αύξηση στην κατηγορία αυτή αφορά κυρίως κλειστά σπίτια, εξοχικά και εύπορους πολίτες που διαμένουν μόνοι τους.

Στην κατηγορία όπου ανήκει και η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών (περίπου 2 εκατομμύρια), δηλαδή από 801 έως 1.600 κιλοβατώρες, οι αυξήσεις κατά μέσον όρο είναι 2,7%, ενώ μειώνονται τα τιμολόγια στις μεγάλες καταναλώσεις 4,4% από 2.001- 3.000 κιλοβατώρες και 13,8% από 3.001 κιλοβατώρες και άνω.

Αθροιστικά οι αυξήσεις στον οικιακό τομέα αφορούν περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και οι μειώσεις περίπου 500.000. Τα παραπάνω ποσοστά αντανακλούν τις αυξομειώσεις μεσοσταθμικά, αναλόγως την κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι στην ίδια κατηγορία τα ποσοστά ποικίλλουν.

Επιπλέον, τα αγροτικά τιμολόγια αυξάνονται 5% (στη χαμηλή τάση) και 7% (στη μέση τάση), που σημαίνει ότι ένας αγρότης με τετραμηνιαία κατανάλωση 5.000 κιλοβατώρες, που πληρώνει σήμερα 319 ευρώ το 4μηνο (957 ευρώ τον χρόνο), με τα νέα τιμολόγια θα χρεωθεί με περίπου 335 ευρώ (1.005 ευρώ τον χρόνο). Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

1. Βάσει ποιού σχεδιασμού της κυβέρνησης αυξάνεται το ρεύμα για τα νοικοκυριά σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας;

2. Σύμφωνα με τις νέες ανατιμήσεις, προβλέπεται μείωση για 1,2 εκατομμύρια οικιακούς πελάτες, αύξηση για την πλειοψηφία των νοικοκυριών κατά 2,6% - 2,7% από τη νέα χρονιά και αύξηση 5% στην χαμηλή τάση και 7% στη μέση τάση για τους αγρότες. Συνάδουν τα παραπάνω με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για πάγωμα των τιμολογίων, κυρίως όταν πρόκειται για μία κερδοφόρα ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.