Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Νάντια Γιαννακοπούλου: Τι συμβαίνει με τα πάσο των φοιτητών

Ένα σημαντικό πρόβλημα έχουν να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές των περισσότερων πανεπιστημίων πανελλαδικά, αφού φέτος, για πρώτη φορά, δεν τους χορηγείται απ’ ευθείας με την εγγραφή στις Σχολές που πέρασαν, το φοιτητικό πάσο! Σύμφωνα με τον Τύπο αυτό συμβαίνει, γιατί το Υπουργείο Παιδείας χρωστά στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα το… μάρμαρο να πληρώνουν οι σπουδαστές, που αγοράζουν τώρα κανονικό εισιτήριο για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες! Μάλιστα, τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν καταβάλλει τα απαιτούμενα χρήματα για το σύνολο των φοιτητών τους, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να μην έχουν στα χέρια τους το «πάσο», το οποίο μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πληρώνουν 2 ευρώ για να το βγάλουν!

Αν υπολογίσει κανείς, ότι κάθε φοιτητής .........

που έρχεται να σπουδάσει πρέπει να πληρώσει το ενοίκιό του, αλλά και πολλά άλλα έξοδα, σε μια εποχή που το οικογενειακό βαλάντιο είναι… αδειανό, τότε αυτή η κωλυσιεργία δημιουργεί πρόσθετα βάρη στην ήδη επιβαρημένη ελληνική οικογένεια! Το εισιτήριο για το αστικό ΚΤΕΛ, που ορισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν, καθώς πολλές σχολές είναι εκτός των πόλεων, αλλά και οι μετακινήσεις στον τόπο καταγωγής ανεβάζουν όπως είναι λογικό τα μηνιαία έξοδα σε μια περίοδο δύσκολη για την οικογένεια του φοιτητή.

Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στην Καλαμάτα, αλλά και σε σχολές σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει δοθεί ούτε ένα «πάσο» στους 80.000 περίπου πρωτοετείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πολλοί σημειώνουν πως η μετακίνηση, ειδικά σε φοιτητουπόλεις, τα βιβλία, τα αναλώσιμα κ.α. θα πρέπει να είναι δωρεάν και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η κωλυσιεργία οφείλεται στα χρέη του Υπουργείου Παιδείας προς τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 295 εκατομμυρίων ευρώ! Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ο ΟΑΣΑ δεν έχει προλάβει ακόμα να εκδόσει τον αναγκαίο αριθμό ώστε να τα θέσει στη διάθεση των φοιτητών, και μέχρι τότε αυτοί θα στερούνται του μειωμένου κόστους μετακίνησης. Τέλος, ορισμένοι κύκλοι θέτουν το ζήτημα αυτό ως μια στοχευμένη κίνηση στα πλαίσια ευρύτερων πολιτικών επιλογών για την παιδεία και πιο συγκεκριμένα εντείνεται μία φημολογία που θέλει την περικοπή και τη μη έκδοση των φοιτητικών πάσο με πρόφαση τη ‘‘δημοσιονομική εξυγίανση’’, τόσο των εξόδων της χώρας όσο, πιο συγκεκριμένα των χρημάτων που δαπανώνται για την παιδεία. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

1. Πού οφείλεται η καθυστέρηση της καταβολής των φοιτητικών ‘πάσο’ για τη φετινή χρονιά;

2. Θα αποδοθούν αυτά το συντομότερο δυνατό στους φοιτητές;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.