Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Μετ’ εμποδίων η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Προβλήματα αναμένονται στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινά την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος αποφάσισε ότι ο κλάδος δεν είναι διατεθειμένος να συναινέσει στην προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου μέσω του συστήματος «Ήφαιστος».

Τη Δευτέρα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά.

Η ΟΒΕ ζητά να καταργηθεί η ..........

προκαταβολή του ΕΦΚ του πετρελαίου από τους βενζινοπώλες και τονίζει πως «παρά τα συνεχή διαβήματα προς το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση σοβαρών τρεχόντων προβλημάτων του κλάδου, διαπιστώνουμε όχι μόνο στασιμότητα, αλλά και απροθυμία για την επίλυσή τους».

Με το σύστημα που θα εφαρμοστεί και φέτος, τουλάχιστον στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, οι βενζινοπώλες αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρυμένο με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το κίνησης, το πουλάνε σε χαμηλότερη τιμή στους καταναλωτές και εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος «Ήφαιστος».

Το σύστημα αυτό, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, παραμένει έως ότου προχωρήσει εξίσωση των φόρων στους δύο τύπους πετρελαίου με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί τρόπος να επιστρέφεται η διαφορά στους καταναλωτές που τη δικαιούνται.

Για προβλήματα στη διανομή προειδοποιεί και η ΠΟΠΕΚ

Για πιθανά σοβαρά προβλήματα στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης προειδοποιεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των βενζινοπωλών συναδέλφων τους εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην εμπλακούν στη διακίνηση του καυσίμου κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

«Είναι φανερό ότι η αιτία της καθυστέρησης στην επιστροφή του ΕΦΚ είναι το γεγονός πως το κράτος δεν έχει χρήματα», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ και προσθέτει:

«Δεδομένου ότι από τον Απρίλιο, οπότε έληξε η προηγούμενη χειμερινή περίοδος, μέχρι σήμερα, η κατάσταση χειροτέρευσε και δεν βελτιώθηκε, πολύ φοβούμαστε ότι οι καθυστερήσεις θα είναι πολλαπλάσιες κατά τη νέα περίοδο. Όμως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και για τους βενζινοπώλες, τα έσοδα λόγω πτώσης της κατανάλωσης είναι μειωμένα, οι λειτουργικές δαπάνες αυξάνονται και οι πιέσεις των προμηθευτών εντείνονται.»

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι βενζινοπώλες δεν είμαστε σε θέση να δανείζουμε άτοκα το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν», τονίζει η ΠΟΠΕΚ.

Ζητά, παράλληλα, να δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά και τους καταναλωτές, ότι οι επιστροφές του ΕΦΚ θα γίνονται χωρίς προϋποθέσεις, σε διάστημα δύο ημερών από την υποβολή των τιμολογίων.

Ζητά επίσης συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ την ερχόμενη Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει στην Λάρισα για να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.