Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Μείωση τελών και απόσυρση

Προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο για τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων, που αφενός απειλούν με καταστροφή τον κλάδο, αφετέρου, στερούν από το κράτος σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, σημαντικά έσοδα.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις παρουσίασαν πτώση 31,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε μέρα, λόγω των φόρων που χάνονται.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", ...........

η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια, ώστε να τονωθεί η αγορά αυτοκινήτου πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Το πρώτο, προβλέπει την επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης, δίνοντας ως κίνητρο στους πολίτες, τα μειωμένα τέλη ταξινόμησης.

Το δεύτερο και πιθανότερο σενάριο είναι να μειωθούν τα τέλη ταξινόμησης στα μικρομεσαία αυτοκίνητα, αλλά και ο φόρος πολυτελείας στα ΙΧ με εργοστασιακή τιμή άνω των 15.000 ευρώ.

Το μέτρο της απόσυρσης έχει λιγότερες πιθανότητες, καθώς είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση και θα ήταν πλήγμα να το επαναφέρει.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι αποφάσεις είναι πιθανό να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει αυτό που υποστηρίζει και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου, ότι δηλαδή η αύξηση της φορολογίας στην αγορά αυτοκινήτου δεν αυξάνει τα έσοδα, αλλά τα μειώνει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, καθώς τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν μόλις 5.994 νέα αυτοκίνητα -49,9% λιγότερα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

News27|7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.