Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή αναγνώστη: Η ενασχόληση με τα κοινά του τόπου σου

Η ενασχόληση με τα κοινά του τόπου σου στην τοπική αυτοδιοίκηση και αλλού είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι το οποίο δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει, έχει πολλά απρόοπτα, λύπες, θυμούς, χαρές, επιτυχίες, αποτυχίες, γνωριμίες με ανθρώπους σημαντικούς, ή ασήμαντους, απλούς ή επιτηδευμένους, καιροσκόπους ή ιδεαλιστές.

Ένα τέτοιο ταξίδι ξεκίνησα και εγώ πριν περίπου 12 χρόνια και αληθινά σε αυτό το ταξίδι είδα πολλά. Στο σημείο αυτό λοιπόν θέτω στον εαυτό μου αλλά και σε όσους διαβάζουν την επιστολή μου, μερικά ερωτήματα σχετικά με αυτή ακριβώς την δραστηριότητα. «Αξίζει να ασχολείται κανείς με τα κοινά. Πολύ περισσότερο αξίζει να ασχολείται με τα κοινά ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει σαφώς λιγότερο διαθέσιμο χρόνο.
Αξίζει κανείς να θυσιάσει τον ελεύθερο .............

χρόνο του, προκειμένου να υπηρετήσει κάτι, που σαν έμβλημα έχει το κοινό καλό και την πρόοδο του τόπου του, αλλά το οποίο ενδέχεται, πίσω από το ευγενικό αυτό προσωπείο, να κρύβει μυθεύματα που κατά καιρούς κατασκευάζουν άνθρωποι χωρίς προσωπικότητα και υπόσταση, οι οποίοι λυμαίνονται τον χώρο και την δημιουργική διάθεση των λίγων.»

Θα προσπαθήσω να απαντήσω κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία που εγώ ακολούθησα σε όλο το διάστημα της ενασχόλησης μου με τα κοινά από τις θέσεις που κατά καιρούς μου εμπιστεύτηκαν.

-Το 2005 η βουλευτής Μεσσηνίας και μετέπειτα Υφυπουργός, Σοφία Καλαντζάκου μου έκανε την τιμή να με προτείνει για τη θέση του Αντιπροέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ένα θεσμό νέο για αυτό το πολύ σημαντικό ίδρυμα που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας. Εκεί παρέμεινα έως τις αρχές του 2010. Συνεργάστηκα με 3 διοικητές στην σειρά ( Κουτσούβερης, Δρούμπαλης και Μπόζος ) και με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προβήκαμε σε ενέργειες ουσιαστικής αναμόρφωσης του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα τη δημιουργία κουζίνας με προδιαγραφές HACCP, τη διαμόρφωση νέου χώρου του αιματολογικού εργαστηρίου, τη τοποθέτηση κλιματισμού σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, σε συνεργασία με τον Νομάρχη κ. Δημήτρη Δράκο την εκπόνηση μελέτης και κατασκευή για δημιουργία νέων θαλάμων νοσηλείας 2κλινών και 4κλινών με εσωτερικές τουαλέτες (καταργώντας τα 7κλινα και 8κλινα δωμάτια χωρίς τουαλέτα), την επίτευξη της έγκρισης 15 νέων θέσεων ιατρικού προσωπικού και τέλος με την συμβολή της κας. Καλαντζάκου, η οποία έπεισε τον κ. Κακαβά να κάνει δώρο την μελέτη για την ανακαίνιση των χειρουργείων, ολοκληρώθηκε η αναγέννηση του Νοσοκομείου.

-Το 2007 έως τις αρχές 2009 ανέλαβα από το Δημοτικό Συμβούλιο τη θέση του Πρόεδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχεύτεσης Κυπαρισσίας, μιας δημοτικής επιχείρησης που λειτουργούσε ένα μόλις χρόνο με ελάχιστες υποδομές σε έμψυχο δυναμικό και τεχνικό υλικό. Παρόλες τις αντιξοότητες και με το υπάρχον προσωπικό προβήκαμε σε σειρά ενεργειών που αφορούν την υποδομή αλλά και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. Ειδικότερα σύμφωνα με μελέτη σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ έγινε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για τον εμπλουτισμό της πόλης σε νερό, με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου που προσελήφθη πραγματοποιήθηκε αποτύπωση του δικτύου ύδρευσης σε ηλεκτρονική μορφή κι έτσι διαπιστώθηκε το μεγάλο ποσοστό ύπαρξης αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο της πόλης, μελέτη για την αντικατάσταση των οποίων έχει κατατεθεί στον κ. Δήμαρχο από το 2008, όπως επίσης και η μελέτη για την αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς νερού από τις Βρύσες στην κεντρική δεξαμενή μήκους 3 χλμ, έγινε ακόμα αντικατάσταση του δικτύου αμιαντοσωλήνων στο Δ.Δ. Περδικονερίου, επισκευάστηκε και επεκτάθηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός λυμάτων στο λιμάνι, ενέργεια η οποία άλλαξε την εικόνα της θάλασσας στην περιοχή Camping, κι έγινε ξεκαθάρισμα υδρομέτρων, προσθήκη-αντικατάσταση 1000 υδρομέτρων οι οποίοι εξασφάλισαν την ισονομία απέναντι στους πολίτες για την κατανάλωση νερού.

Από όλα αυτά συνάγεται η απάντηση στα πιο πάνω ερώτηματα. Σαφώς αξίζει να ασχολείται κανείς με τα κοινά όταν οι προθέσεις με τις οποίες ξεκινά παραμένουν αναλλοίωτες, όταν το περιβάλλον στο οποίο καλείται να δράσει ευνοεί την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων ή τουλάχιστο μέσα σε όποιο περιβάλλον δρα καταβάλει τις καλύτερες προσπάθειες να αποφύγει τις συμπληγάδες της προχειρότητας των γύρω του κι όταν τέλος το αποτέλεσμα μετά από έναν τέτοιο αγώνα τον δικαιώνει.

Ωστόσο το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή καθιστά κάθε παρόμοια απόπειρα μάταιη, χωρίς κανένα νόημα και χωρίς καμιά ελπίδα επιτυχούς συνέχειας, οπότε το ταξίδι διακόπτεται απότομα κι άδοξα. Δυστυχώς ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκα και που μου ζήτησε να αναλάβω ρόλο από τον Μάϊο του 2010 για να προετοιμαστεί η κάθοδος στις εκλογές αποδείχτηκε μικρός για τις περιστάσεις. Η ηγετική ομάδα της κίνησης που δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε ουσιαστικά με την ανακοίνωση της καθόδου της στις εκλογές με υποψήφιο Δήμαρχο τον Παναγιώτη Τσίγγανο, δυστυχώς αποδείχτηκε ότι είχε πραγματικό έμβλημα τον καιροσκοπισμό, την πολιτική ατολμία, το βόλεμα και το ξεπούλημα για προσωπικές επιδιώξεις και αξιώματα. Δεν έχουν δώσει πίσω ούτε σε μένα αλλά και ούτε σε άλλους την υπογραφή που βάλαμε, γιατί πιστέψαμε αφελώς ότι κυρίως ο ίδιος ο κ. Τσίγγανος και ο αντ΄ αυτού Δήμαρχος Αυλώνος έχουν λόγο. Οταν δηλαδή μας διαβεβαίωναν 2 μέρες πριν κλείσουν τα ψηφοδέλτια, ότι η ομάδα είναι ενωμένη, ότι η συμμετοχή στο συνδυασμό του κ. Κόλλια νοείται μόνο αν αφορά τη συμμετοχή όλων, διαφορετικά δεν θα υπήρχε συμμετοχή από κανένα και η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη. Ομως άλλα συμφωνήσαμε και άλλα έκαναν πράξη.
Ας είναι, χαίρομαι που τους έδωσα την ευκαιρία να «παζαρέψουν», γιατί μόνοι τους, όπως φάνηκε, δεν είχαν ούτε το ειδικό βάρος, ούτε το παράστημα να προβούν σε διαπραγματεύσεις.

Τέλος όσον αφορά την λάσπη που δέχτηκα από διάφορες πλευρές για δήθεν εκβιασμούς που εξαπέλυσα και ανταλλάγματα που ζήτησα, προκαλώ τον κ. Κόλλια και τον κ. Τσίγγανο να τοποθετηθούν δημόσια και να δηλώσουν επίσημα πότε έγινε μεταξύ μας τέτοια συζήτηση ή αν ποτέ ζήτησα οτιδήποτε.
Στα γεγονότα αυτά ευτυχώς υπήρξαν και συνυποψήφιοι μου, οι οποίοι τήρησαν τον αντρίκιο λόγο που έδωσαν και αποστασιοποιήθηκαν από την συμμετοχή σε έναν συνδυασμό, του οποίου ο αρχηγός γίνεται έρμαιο του κάθε υποψηφίου του, που διαισθανόμενος ότι η εκλογή του κινδυνεύει, πιέζει να μείνουν «εκτός παιδιάς» άλλοι υποψηφίοι που θα επηρέαζαν την δική του σταυροδοσία.
Εγω πιστός στις πεποιθήσεις μου δηλώνω παρόν στα αυτοδιοικητικά δρώμενα και συνεπής στην μέχρι τώρα πορεία μου στηρίζω την προσπάθεια του υποψηφίου περιφερειάρχη Δημήτρη Δράκου ενεργώντας πάντα με κριτήριο την αξιοσύνη των ανθρώπων που είτε έχουν αποδείξει τις ικανότητες τους, είτε προβάλλουν μια αξιοπρεπή κι ειλικρινή παρουσία.

Αγαπητέ κ. Κόλλια αν σας έθιξα σε προσωπικό επίπεδο ανακαλώ κι εύχομαι το ταξίδι σας στην τοπική αυτοδιοίκηση να είναι επιτυχές, ο δρόμος σας να είναι στρωμένος με επιτυχίες για τον δήμο μας και για να δικαιώσει την προσωπική επιλογή του αρχηγού της νέας Νέας Δημοκρατίας, δια δε τους συνυποψήφιους σας εύχομαι κάθε επιτυχία και ο θεός να σας χαρίζει δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
δημοτικός συμβούλος Κυπαρισσίας,
Γραμματέας δημοτικού συμβουλίου,
Αντιπροέδρος ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας.


1 σχόλιο:

  1. Οι μέρες που πέρασαν επιβεβαίωσαν την αλητεία με την οποία πολιτεύεται ο κ. Τσίγκανος. Αρχικά έκανε τρόικα και χρησιμοποίησε αρκετούς αφελείς τους οποίους εξεφτέλησε αλλά και εγκατέλειψε.Έχω να προσθέσω ότι μεθόδευσε την παραίτηση της Τ.Ο. Γαργαλιάνων αλλά έσπασε τα μούτρα του.Αυτό το παιδί γεννήθηκε για κακό .Πρέπει να πάει σπίτι του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.