Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Κομισιόν: Πιο ακριβές οι επικοινωνίες - χρονοβόρες οι διαδικασίες φορητότητας αριθμού στην Ελλάδα

Οι τιμολογήσεις των επικοινωνιών εξακολουθούν να είναι ελαφρώς υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. ενώ οι διαδικασίες φορητότητας αριθμού παραμένουν εξαιρετικά χρονοβόρες.

Aυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε η Επίτροπος για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες N. Kroes, μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.

Από την τακτική παρακολούθηση της γενικής πορείας της αγοράς τηλεπικοινωνιών εκ μέρους των υπηρεσιών της Επιτροπής διαπιστώνεται συνολική βελτίωση στις τιμές καταναλωτή.
Για παράδειγμα, ο μέσος όρος της ..........

μηνιαίας δαπάνης για σταθερή τηλεφωνία των οικιακών χρηστών στην ΕΕ μειώθηκε από 41,3 ευρώ το 2003 σε 38,4 ευρώ το 2009 και ο μέσος όρος της μηνιαίας δαπάνης για κινητή τηλεφωνία από 36,64 ευρώ το 2004 σε 19,25 ευρώ το 2009. Η εξέλιξη των τιμών στην Ελλάδα αντανακλά εν γένει την τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, η τιμολόγηση παραμένη σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - 0,14 ευρώ ανά λεπτό στην Ελλάδα έναντι 0,11 κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι με βάση τους στόχους του κανονιστικού πλαισίου του 2003, στο τομέα της πληροφορίας τέθηκε ο στόχος της κατοχύρωσης του δικαιώματος πρόσβασης όλων των καταναλωτών σε ένα σύνολο βασικών υπηρεσιών σε προσιτές τιμές (τηλέφωνο, φαξ, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δωρεάν κλήση αριθμών άμεσης ανάγκης), περιλαμβανομένου και του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία για πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Στην ερώτηση κατά πόσο αυτό πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα η Ολλανδή Επίτροπος σημείωσε πως η καθολική υπηρεσία, όσον αφορά τη βασική φωνητική τηλεφωνία, παρέχεται σε όλα τα κράτη μέλη.

Στα περισσότερα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, τούτο έχει υλοποιηθεί με την επιβολή υποχρεώσεων παροχής καθολικής υπηρεσίας σε συγκεκριμένη(ες) επιχείρηση(επιχειρήσεις).

Όσον αφορά τον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112, οι κλήσεις προς αυτές τις υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν σε όλα τα κράτη μέλη. Το κανονιστικό πλαίσιο του 2009, που θα αρχίσει να ισχύει στις 25 Μαΐου 2011, ενισχύει περαιτέρω τους κανόνες για την πρόσβαση των χρηστών με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στον αριθμό 112, ώστε να τους παρέχεται ισοδύναμη πρόσβαση με αυτή που απολαύουν άλλοι τελικοί χρήστες.

Παρόλαυτα, η Ελλάδα παραμένει εντυπωσιακά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον χρόνο που απαιτείται για την φορητότητα τόσο ενός κινητού - η Ελλάδα καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις και απαιτούνται 12 ημέρες ενώ κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. απαιτούνται 4,1 (Πίνακας 2) - όσο και ενός σταθερού αριθμού - η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη χειρότερη θέση με απαιτούμενες ημέρες φορητότητας τις 12 όταν στην Ε.Ε. απαιτούνται κατά μέσο όρο 5.9.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.