Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα απάτης με κινητά τηλέφωνα

Ένα τεράστιο δίκτυο που αντέγραφε τους κωδικούς ασφαλείας των κινητών τηλεφώνων εξαρθρώθηκε με τη σύλληψη εννέα ανθρώπων σε ολόκληρη τη Γαλλία, κυρίως υπαλλήλων εταιριών κινητής τηλεφωνίας, έγινε σήμερα γνωστό από τους ερευνητές.

Το δίκτυο λειτουργούσε εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, μία απάτη που εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους ερευνητές που προκάλεσαν την εξάρθρωση του δικτύου, την πρώτη στη Γαλλία, σύμφωνα με τους ίδιους, οι οποίοι συνεχίζουν στο εξής τις έρευνές τους στο εξωτερικό.

Οι συλλήψεις έγιναν την Τετάρτη στη ........

Ρεν, όπου βρισκόταν ο εγκέφαλος του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε ένα τμήμα της χωροφυλακής της Μασσαλίας.

Τέσσερις ειδικοί στις νέες τεχνολογίες εργάστηκαν σχεδόν ένα χρόνο πάνω σε αυτή την υπόθεση, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική παρακολούθηση και «τηλε - έρευνες», μέσα που τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν ο νομοθέτης εδώ και μερικούς μόλις μήνες.

Η έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του 2009 έπειτα από μία μήνυση που κατέθεσε στη Μασσαλία η εταιρία SFR, η οποία είχε διαπιστώσει την παρουσία ρηγμάτων στο σύστημα ασφαλείας της με προέλευση «μία ανθρώπινη πηγή».

Η υπόθεση αφορά και στις δύο άλλες εταιρίες, Bouygues Telecom και Orange, οι οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, καθώς υπέστησαν ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Το δίκτυο εισέδυε στα συστήματα δεδομένων, αγοράζοντας κυρίως τους κωδικούς έναντι περίπου τριών ευρώ τη μονάδα, από υπαλλήλους των εταιριών, επιφορτισμένους με την πελατεία ή ανώτερα στελέχη τα οποία προκειμένου να διαθέσουν τις πληροφορίες αυτές είχαν πρόσβαση σε ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας.

Οι υπάλληλοι αυτοί εισέδυαν στις βάσεις δεδομένων. Ένας από αυτούς κατάφερε με το σύστημα αυτό να ενθυλακώνει έως και 25.000 ευρώ το μήνα.

Οι κωδικοί που συνδέονταν με κάθε συσκευή, οι οποίοι επέτρεπαν να απενεργοποιηθούν τα κλείστρα ασφαλείας (τα λεγόμενα simlock) των τηλεφώνων, προτείνονταν στη συνέχεια σε σάιτ στο διαδίκτυο (έναντι περίπου 30 ευρώ ανά κωδικό).

Τα χρήματα που συγκεντρώνονταν κατευθύνονταν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, στο Λουξεμβούργο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε φορολογικούς παραδείσους. Η απόκτηση των κωδικών επιτρέπει σε έναν ιδιώτη να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κάρτα sim, ακόμη και του εξωτερικού, με το τηλέφωνό του.

Τρεις άνθρωποι φυλακίστηκαν στον τόπο της σύλληψής τους. Οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι και αναμένεται να κλητευθούν αργότερα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι υποκινητές του δικτύου, ο ιδιοκτήτης ενός διαδικτυακού τόπου και πέντε «τυφλοπόντικες».

Η δικαστική έρευνα άνοιξε για κλοπή με οργανωμένη συμμορία και προσβολή συστημάτων αυτόματης διαχείρισης δεδομένων.

Οι ερευνητές αναμένεται να συνεχίσουν, κυρίως στο εξωτερικό, χωρίς να διευκρινίζουν πού: «Κόπηκε το γαλλικό κεφάλι, αλλά η έρευνα συνεχίζεται», εξήγησαν, επισημαίνοντας πως η έρευνα ενδιαφέρεται επίσης για ενδεχόμενα ρήγματα στους κατασκευαστές συσκευών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.