Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Aρχισε η υποβολή αιτήσεων αγροτών για φωτοβολταϊκά

Ξεκίνησε από σήμερα Τετάρτη η υποβολή αιτήσεων στη ΔΕΗ από αγρότες ή αγροτικούς συνεταιρισμούς που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 100 κιλοβάτ σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι αιτήσεις, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής τους, θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα έναντι των λοιπών αιτήσεων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Ο αιτήσεις υποβάλλονται στις έδρες των ........

αρμοδίων περιοχών ΔΕΗ με φυσική παρουσία των ιδίων των ενδιαφερομένων αγροτών και επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, με κατάθεση του σχετικού ειδικού εντύπου αίτησης και φακέλου με τα ζητούμενα έγγραφα και στοιχεία (απαραίτητη η βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ), καθώς και την ταυτόχρονη καταβολή ποσού έναντι των δαπανών διαχείρισης και εξέτασης του αιτήματος.

Το ενδιαφέρον πάντως των αγροτών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στη Λαμία μέχρι τη 1 το μεσημέρι είχαν ελεγχθεί και παραληφθεί από τα συνεργεία που είχε συγκροτήσει η ΔΕΗ 80 φάκελοι από ενδιαφερόμενους αγρότες.

ΝΔ: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες

Εν τω μεταξύ οξεία κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή την έναρξη της υποβολής αιτήσεων, άσκησε η ΝΔ, διά του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της ΝΔ, κ. Μιχάλη Γιαννάκη.

«Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι ξεκινάει σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου 2010, η υποδοχή αιτήσεων των αγροτών που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 100 KW.

Όμως, η ΔΕΗ με την ανακοίνωσή της υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων της, που αφορούν την επαρκή πληροφόρηση των αγροτών και προσπαθεί να αποτρέψει τους υποψήφιους επενδυτές από την προετοιμασία φακέλου», υποστηρίζει ο βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ και προσθέτει:

«Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται. Όπως είχαμε τονίσει, στις 19 Ιουλίου 2010, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στους αγρότες, γιατί τους καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες που δεν πρόκειται να ευοδωθούν.

Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν και να εκμεταλλευτούν τους αγρότες, εισπράττοντας προκαταβολές για τη σύνταξη φακέλων, υποσχόμενοι δήθεν αδειοδότηση».

Ο κ. Γιαννάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κινείται χωρίς σχέδιο, απροετοίμαστη και ασυντόνιστη, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των πράξεών της. Πρόκειται, σημειώνει, για μια κίνηση σχεδιασμένη «στο γόνατο», που δημιουργεί πολλές παρενέργειες.

«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κατευνάσει τους απογοητευμένους αγρότες από την αδράνεια και την αδιαφορία, που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα, επιχειρεί να "χρυσώσει το χάπι", δίνοντας άδεια Φωτοβολταϊκών, με τελικό αποτέλεσμα να τους εξαγριώσει ακόμα περισσότερο, καθώς αισθάνονται ότι εμπαίζονται και εξαπατώνται», καταλήγει, τονίζοντας πως είναι για ακόμη μία φορά πολιτικά εκτεθειμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.