Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αποκλείει ο ΥΠΟΙΚ μετάταξη στον υψηλότερο ΦΠΑ για τρόφιμα - τιμολόγια ΔΕΚΟ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετάταξη στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ των τροφίμων και των τιμολογίων ΔΕΚΟ έδωσε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, γνωστοποίησε πως τον Οκτώβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού συστήματος τον Οκτώβριο.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου .............

εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του έτους και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά αναπροσαρμογή του ανά τριμηνία.

Στο ίδιο πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου των δημοσιονομικών, ο νέος Προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά παράρτημα για την πορεία των ΔΕΚΟ και όλα τα υπουργεία θα υποχρεούνται να κάνουν μητρώο αναλήψεων υποχρεώσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της συσσώρευσής τους χωρίς δημοσιονομική κάλυψη.

Ο υπουργός Οικονομικών επισκόπησε τις βασικές δράσεις των υπουργείων μέχρι το τέλος του έτους, στο βαθμό που αφορούν την δημοσιονομική εξυγίανση:

Πρόσληψη χρηματοδοτικών συμβούλων, κινήσεις για την αξιοποίηση των λιμένων και των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και για συμβάσεις παραχώρησης δημόσιας περιουσίας και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, περαιτέρω προώθηση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, άρση των περιορισμών στην υλοποίηση των μεγάλων δημοσίων έργων, εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του τομέα των υπηρεσιών και των προμηθειών των νοσοκομείων, άρση των 30 πλέον σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, κ.ά. Στο πλαίσιο δε αυτό, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου τον Οκτώβριο, για αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος εμφανίζεται να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του.

Παράλληλα απέρριψε τις επικρίσεις της ΝΔ, η οποία υποστηρίζει πως η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία στον κύκλο της ύφεσης. «Γίνεται πάρα πολύ συζήτηση για την ανάπτυξη: Για ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις και για επενδύσεις χρηματοδότηση. Κα με κλειστές τις αγορές κεφαλαίων, χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Γι’ αυτό χρειάζεται ανάκτηση εμπιστοσύνης. Δεν υπάρχει μείωση ελλείμματος μέσω ανάπτυξης, αν δεν μπορείς να δανειστείς» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.