Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι μεταφορείς

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι μεταφορείς, μετά από την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν και τη διενέργεια σχετικής ψηφοφορίας.

Υπέρ της συνέχισης της αποχής από την εργασία ψήφισαν 72 πρόεδροι σωματείων, υπέρ της αναστολής των κινητοποιήσεων έξι, ενώ υπήρξε και μια άκυρη ψήφος.

«Το συντονισμό των κινητοποιήσεων .........

αναλαμβάνει η επιτροπή αγώνα χωρίς τη συμμετοχή των ομοσπονδιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γ. Τζωρτζάτος, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Γνωστοποίησε δε πως αύριο, Τετάρτη, και λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, θα εργαστούν όλα τα οχήματα μεταφοράς λυμάτων και μάλιστα δωρέαν.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε ομιλία του κ. Τζωρτζάτου, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση, καθώς και τις προτάσεις του εμπορικού και του επιχειρηματικού κόσμου, χωρίς να ταχθεί ούτε υπέρ ούτε κατά της συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Κάλεσε, ωστόσο, όλους του προέδρους που παρευρίσκονταν στη Γενική Συνέλευση να αποδεχθούν και να συμμορφωθούν με το όποιο αποτέλεσμα προκύψει από την κάλπη.

Γ. Πεταλωτής: H κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι θα κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει για να αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο, υπογράμμισε ότι ακόμη και στο θέμα της περαίωσης υπάρχει ειδική φορολογική ρύθμιση για τους μεταφορείς και αποκάλυψε ότι είναι έτοιμη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα επιτρέπεται φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης να εκτελούν και το έργο των Δημοσίων Μεταφορών.

Σήμα κινδύνου από τον εμπορικό κόσμο

Την ίδια ώρα σήμα κινδύνου εκπέμπει ο εμπορικός κόσμος, καθώς η αγορά έχει περιέλθει σε ασφυκτικό κλοιό μετά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων, με τις ελλείψεις προϊόντων να είναι πλέον εμφανείς.

Για σοβαρά προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ , Βασίλης Κορκίδης. Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, που τις προηγούμενες ημέρες είχε μεσολαβήσει για την εξομάλυνση της κατάστασης, τόνισε ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, αφού στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, παραμένουν καθηλωμένα περισσότερα από 10.000 κοντέινερ και πλέον δεν υπάρχει άλλος χώρος για να ξεφορτώσουν τα πλοία. «Αυτό μας βάζει σε άλλες περιπέτειες, μας αναγκάζει να πάμε σε άλλα λιμάνια της περιοχής και να ξεφορτώσουμε εκεί, ανεβάζοντας το κόστος της μεταφοράς», σημείωσε.

Σημαντικά προβλήματα τροφοδοσίας παρατηρούνται σύμφωνα με τον ίδιο και στα νησιά και κυρίως στις Κυκλάδες, όπου οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως γάλα και νερό, είναι μεγάλες. Προβλήματα αντιστοίχως εντοπίζονται και στην Κρήτη, όπου μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζουν έλλειψη αγαθών για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

«Η αγορά εφοδιάζεται με το σταγονόμετρο», ανέφερε ο κ. Κορκίδης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για κερδοσκοπικά φαινόμενα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), κ. Αντώνιος Ζαΐρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην αγορά τείνει να εξελιχθεί εκτός ελέγχου, «εξαιτίας της μεσοσταθμικής μείωσης των πωλήσεων κατά 15%. Αν –όπως είπε εξάλλου- προστεθεί και η πτώση των πωλήσεων κατά 15%, εξαιτίας της κρίσης, «τότε μιλάμε για μια συνολική ζημιά της τάξης του 30%».«Από την κινητοποίηση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ζημιώνονται οι πολίτες και όχι η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Ζαΐρης.

Δίωξη για πυροβολισμούς κατά φορτηγών

Εν τω μεταξύ το σχηματισμό δικογραφίας για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου με αφορμή τους πυροβολισμούς κατά φορτηγών στη Μαλακάσα.

Η κ. Ράικου έδωσε εντολή προς την Αστυνομία να σχηματίσει δικογραφία που θα στρέφεται κατά αγνώστων δραστών και ζητά την εντατικοποίηση των ερευνών ώστε να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι υπαίτιοι για την επίθεση κατά των φορτηγών.

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.