Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αποσαφηνίσεις για τα φωτοβολταϊκά ζητεί η ΡΑΕ

Αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών σταθμών και καθορισμό των περιοχών, στις οποίες τα δίκτυα είναι κορεσμένα και συνεπώς δεν μπορούν να υποδεχθούν νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με επιστολές προς την ΥΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη και τη ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκος, αναφέρει ότι η απόφαση με την οποία τον Απρίλιο του 2008 είχε ανασταλεί η επιβολή νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά εξακολουθεί να ισχύει καθώς, δεν έχει καταργηθεί ρητά.

Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τη ΡΑΕ ........

είναι να δημιουργούνται ερμηνευτικές αμφισβητήσεις, καθώς ο τελευταίος νόμος για τις ΑΠΕ (3851/2010) καθορίζει τη διαδικασία εξέτασης νέων αιτημάτων χωρίς να έχει καταργηθεί η απόφαση του 2008. Ήδη, από τον περασμένο μήνα πολίτες υποβάλλουν στη ΡΑΕ αιτήσεις για άδειες παραγωγής από φωτοβολταϊκά.

«Έως την άρση της νομικής αυτής αμφισημίας από το υπουργείο σας, η ΡΑΕ δεν δύναται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τα ως άνω αιτήματα που υποβάλλονται μετά την θέση σε ισχύ του Ν. 3851 / 2010», καταλήγει η επιστολή.

Εξάλλου, με επιστολή προς τη ΔΕΗ και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ο πρόεδρος της ΡΑΕ ζητά να υποβληθούν ως τα τέλη Νοεμβρίου εισηγήσεις για να καθοριστούν οι περιοχές της χώρας με κορεσμένα δίκτυα, σύμφωνα με τη διαδικασία, που καθορίζει ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.