Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Πρώτο Θέμα: Ποιοι φοβούνται (και γιατί) τον Πέτρο Τατούλη

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ της υποψηφιότητας του κ. Πέτρου Τατούλη από το ΠΑΣΟΚ δίχασε τα στελέχη του κόμματος, προκαλώντας εσωκομματικούς τριγμούς τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα συνεχίζει να πυροδοτεί συζητήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων του Κινήματος.

Από την άλλη, η κάθοδός του στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές προβληματίζει έντονα την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παρατηρεί αμήχανη τις σχετικές δημοσκοπήσεις να καταγράφουν συρρίκνωση των δυνάμεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παραδοσιακά γαλάζια προπύργια λόγω της ενίσχυσης του πολιτικού φλερτ των ψηφοφόρων της προς το πρόσωπό του.

Το πλέον σίγουρο είναι πως, ενάμιση μήνα πριν από την εκλογική αναμέτρηση που πρόκειται να αναδιατάξει ριζικά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, η υποψηφιότητα του κ. Πέτρου Τατούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προκαλεί πονοκέφαλο στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ η δυναμική που της προσδίδουν τα ποιοτικά δημοσκοπικά ευρήματα την καθιστούν μείζον θέμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Η πολιτική «αναστάτωση» που έχει .............

δημιουργήσει η υποψηφιότητα του κ. Τατούλη είναι μεγαλύτερη στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η Ρηγίλλης παρουσιάζεται θορυβημένη τόσο από τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που απολαμβάνει το πρώην στέλεχός της στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ όσο και, κυρίως, από τη διεισδυτικότητα που επιτυγχάνει, βάσει των τελευταίων ερευνών, ο Αρκάς πολιτικός στον σκληρό πυρήνα των Νεοδημοκρατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται να «κλείνει» το μάτι στον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού το 20% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το ποσοστό αυτό μάλιστα ανεβαίνει στο 22% στον Νομό Μεσσηνίας, εκλογική περιφέρεια του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και διαχρονικός εσωκομματικός αντίπαλος του κ. Τατούλη, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, εκλέγεται στον Νομό Αρκαδίας, έχει κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, επιτελικά στελέχη του οποίου έχουν ήδη στήσει το αρχηγείο τους στην Καλαμάτα.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος», μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» και σχολιάζοντας τον «κόκκινο συναγερμό» της Ρηγίλλης, αναφέρει ότι «ο κ. Καραμανλής με διέγραψε επειδή δεν του άρεσε που περιέγραφα την πραγματικότητα που έβλεπε κι ο ίδιος ότι ερχόταν. Ο κ. Σαμαράς πήρε το ρίσκο να συνεχίσει στον δρόμο αυτό. Δεν είναι πια δικό μου το πρόβλημα». Στο μεταξύ, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης εξακολουθεί να διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις κατά της υποψηφιότητας του πρώην υφυπουργού της Ν.Δ.

Ο κ. Μπεγλίτης προ διμήνου είχε αποδώσει βαρείς χαρακτηρισμούς στον κ. Τατούλη κάνοντας λόγο για «γυρολόγο της πολιτικής», σημειώνοντας με νόημα σχετικά με την κοινή στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ στον συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος»: «Δεν βγαίνω στο μπαλκόνι με τον ΛΑΟΣ». Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του Κινήματος κατά της «υψηλού πολιτικού ρίσκου» υποψηφιότητας Τατούλη επικεντρώνεται στο ότι οι εκλογικοί συσχετισμοί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως αποτυπώθηκαν στις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου 2009, έδιναν μαθηματικά τη δυνατότητα στο κόμμα να καταγράψει τον ερχόμενο Νοέμβριο νίκη με υποψήφιο περιφερειάρχη ο οποίος θα διέθετε σαφή κομματική αναφορά. Παρά ταύτα, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου εντάσσεται σε μια στοχευμένη στρατηγική ανοίγματος του Κινήματος σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους και κοινωνικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται ότι τουλάχιστον σε αυτοδιοικητικό επίπεδο προσωπικότητες κοινής αποδοχής είναι δυνατόν να συνθέσουν αποτελεσματικότερα το παζλ των τοπικών κοινωνιών, ενώ με τον τρόπο αυτό το ΠΑΣΟΚ θα εκπέμψει το μήνυμα προώθησης ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων, προτάσσοντας το συμφέρον των πολιτών έναντι των κομματικών σκοπιμοτήτων, μακριά από στρεβλώσεις του παρελθόντος.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ
«Είμαι εξαιρετικά ανεξάρτητος, γι’ αυτό αντιδρούν»


Αναφορικά με τα εσωκομματικά τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υποψηφιότητά του αλλά και τη σκληρή στάση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη προς το πρόσωπό του, ο κ. Πέτρος Τατούλης, αφού υπεραμύνθηκε του ανεξάρτητου χαρακτήρα της πολιτικής του κίνησης, άφησε σαφείς αιχμές μιλώντας για προσωπικές στρατηγικές. «Ο κάθε βουλευτής έχει την ευθύνη να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του. Χαίρομαι που ο δημόσιος διάλογος έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, ώστε αυτό να μην τιμωρείται. Από εκεί και πέρα, σε κάθε δράση υπάρχει αντίδραση. Ολες αυτές οι αντιδράσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δική μου άποψη, ότι η δική μου υποψηφιότητα είναι εξαιρετικά ανεξάρτητη.

Δεν πήγα εγώ σε κάποιον βουλευτή ή σε κάποιο κόμμα. Απευθύνθηκα στην κοινωνία και στους πολίτες και ζήτησα να ανατρέψουμε το παλιό και φθαρμένο, δίνοντας προοπτική ευημερίας στον τόπο μας. Από εκεί και πέρα, είναι ίδιον της πολιτικής λειτουργίας των κομμάτων, με αφορμή τέτοια ζητήματα, κάποια στελέχη τους να μετρούν και τις δυνάμεις τους στο εσωτερικό των οργανισμών τους. Αυτό είναι κοινή πρακτική».

Ο ίδιος βέβαια δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε συμφέροντα που, όπως σημειώνει, αντιτάσσονται στην αυτοδιοικητική του πλατφόρμα, υπαγορεύοντας συγκεκριμένες συμπεριφορές. «Υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα πίσω από την πρόθεση ορισμένων να στήνουν και πάλι κομματικές περιχαρακώσεις. Ωστόσο, ο ‘‘Καλλικράτης’’ είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να σταματήσουμε πια να είμαστε επαίτες έξω από την πόρτα του αθηνοκεντρικού κράτους. Οι εξουσίες που έχουν οι πολίτες στα χέρια τους είναι πια μεγάλες. Και οι δυνάμεις του συντηρητισμού αντιδρούν».

Πρώτο Θέμα

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑΣ,,,ΟΠΟΥ ΤΟΥ ΤΑΞΟΥΝΕ ΤΡΕΧΕΙ ,ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΝΑ ΠΑΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ????ΟΧΙ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ,,, ΣΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΠΑΩ ,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σχόλιο του 5:28 διαγράφηκε λόγω χαρακτηρισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nα πιστέψουμε και να ψηφίσομε τον Κο Τατούλη που ξεκίνησε από την αριστερά και μετά πίστεψε στην δεξιά και μετά γοητεύθηκε από το ΠΑΣΟΚ και στην πορεία θα πάει όπου αλλού βρει υπόστεγο.
    ΟΧΙ Κε δεν μας πείθεις η ΜΕΣΣΗΝΙΑ και η Πελοπόννησος ψηφίζι ΔΡΑΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.