Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Τροποποιήσεις στο ν/σ για την περαίωση

Με τροποποιήσεις στη διάταξη για τα εικονικά τιμολόγια και εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ που υπάγονται στη ρύθμιση, δεν είναι οι εκδίδουσες πλαστά τιμολόγια (οι οποίες μάλιστα, δεν απαλλάσσονται από την ποινική δίωξη), αλλά εκείνες που λαμβάνουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια εν αγνοία τους, ή εκδίδουν εικονικά - και τις οποίες, δεν έχουν συλλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οικειοθελώς προσέρχονται να τα δηλώσουν (στην περίπτωση αυτή, επιβαρύνονται με φόρο 55% της αξίας τους αν είναι Α.Ε. και 40% αν είναι Ε.Π.Ε.).

Στην περαίωση επίσης υπάγονται και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη.........

ελεγχθεί και βρίσκονται στη διαδικασία του συμβιβασμού ή της ένστασης.

Ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε συνταγματικές επιταγές για τις εξαιρέσεις που έθεσε, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης, προκειμένου όπως τόνισε, να μην υπάρχουν υπόνοιες σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου, πρόσθεσε ρητή αναφορά, πως για τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει μη νόμιμα τιμολόγια, ή έχουν εκδώσει εικονικά, για να υπαχθούν στην περαίωση δεν θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί πρόστιμο από τις φορολογικές αρχές και δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου.

Έντονη κριτική άσκησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα «χαριστικές», αν όχι και «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.

Επικρίσεις διατύπωσε η αντιπολίτευση και για την επιλογή εισαγωγής νομοσχεδίου με τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» για δέκατη φορά μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, ο Δ. Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση, επιχειρήσεων που έχουν λάβει πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ή έχουν εκδώσει εικονικά, ακόμα κι αν έχουν τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ ή έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο - κι ακόμα κι αν έχουν ελεγχθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα.

«Ο κ. υπουργός οφείλει να μας εξηγήσει, γιατί μπήκε η τροποποίηση, ποιους αφορά, και με πόσα θα καθαρίσουν αυτοί οι κύριοι. Γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος που δεν έκοψε μια απόδειξη 5 ευρώ μπορεί να πάει φυλακή και οι άλλοι μπαίνουν στην φορολογική αμνηστία» ανέφερε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου που διέκρινε ακόμα και «ποινικές» συνέπειες για τον καταγγέλλοντα βουλευτή, εφόσον δεν στοιχειοθετήσει τις καταγγελίες του.

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο Πέμπτη προς συζήτηση και ψήφιση στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.