Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Υπό διαμόρφωση οι τελικές ρυθμίσεις για την περαίωση

Ενστάσεις αλλά και αιτήματα για την αναθεώρηση παραμέτρων, όπως το ύψος της προκαταβολής αλλά και η καταβολή των δόσεων, προβάλλουν οι παραγωγικοί φορείς, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού προσχεδίου την Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σήμερα διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις όλων των πλευρών σχετικά με τις υπό κατάρτιση διατάξεις.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών .........

υπογράμμισε τη σημασία της ρύθμισης, αφού –όπως υπενθύμισε- οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις ανέρχονται σε 2,5 εκατ., ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν 150.000 φορολογικές δίκες και 1,3 εκατ. Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η προωθούμενη ρύθμιση δίνει μια δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί «συγχωροχάρτι», αφού -όπως υποστήριξε- όσοι έχουν φορολογικές εκκρεμότητες δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι φοροφυγάδες.

Όπως γνωστοποίησε επίσης, η κατάθεση σχετικών υπομνημάτων από τους φορείς θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η ρύθμιση θα περάσει για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Προανήγγειλε επίσης αλλαγές στο πλαίσιο των φορολογικών κυρώσεων, με τη θέσπιση της διαδικασίας αυτοφώρου για παραβάσεις.

ΣΕΒ: «Ναι» υπό προϋποθέσεις στην περαίωση

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, ο ΣΕΒ με σημερινή του ανακοίνωση ζητά τη δέσμευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι στο άμεσο, αλλά και στο απώτερο μέλλον θα καταψηφίσουν κάθε νέα πρόταση για περαίωση.

Ο Σύνδεσμος τάσσεται κατά της πρακτικής της περαίωσης αλλά θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία «πρέπει να υλοποιηθεί με τη βασική προϋπόθεση ότι θα είναι πράγματι για τελευταία φορά και με όρους τόσο ευνοϊκούς, ώστε να σηματοδοτεί με σαφήνεια μία αμετάκλητη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, δίνοντας οριστικό τέλος στις 150.000 υποθέσεις που λιμνάζουν στις εφορίες και στα δικαστήρια».

«Η περαίωση επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή που νοθεύει τον ανταγωνισμό, αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα και καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου. Η περαίωση επιβραβεύει τους ασυνεπείς σε βάρος των συνεπών φορολογούμενων, στους οποίους συγκαταλέγονται και τα μέλη του ΣΕΒ - εταιρείες που έγκαιρα καταβάλλουν τους αναλογούντες υψηλούς φόρους τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά ταύτα, ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει «πόσο είναι δημοσιονομικά κρίσιμο να αυξηθούν τα έσοδα τούτη τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στα πρόσθετα φορολογικά βάρη που καλούνται πλέον να επωμιστούν».

Επιβαρυντική χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις.

ΕΒΕΘ: Εύλογη η προσφυγή στην περαίωση

«Παρά το γεγονός ότι η περαίωση δεν αποτελεί το πλέον δίκαιο φορολογικό μέτρο», η προσφυγή σε αυτή θεωρείται εύλογη, τονίζει σε επιστολή του προς τον ΥΠΟΙΚ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ΕΒΕΘ Δ. Μπακατσέλος.

«Επιτρέπει το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει πολύτιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία, τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να εισπραχθούν στη δύσκολη αυτή χρονική στιγμή, δεδομένης της αδυναμίας του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της έλλειψης ρευστότητας εκ μέρους των επιχειρήσεων και της μειωμένης ζήτησης», συμπληρώνει.

Με την επιστολή του το ΕΒΕΘ καταθέτει μεταξύ άλλων τις επόμενες θέσεις:

-Ένταξη στη διαδικασία της περαίωσης όλων των εταιριών, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

-Προσδιορισμό των συντελεστών υπολογισμού του φόρου σε ποσοστό 0,7% για εταιρίες με επαρκή βιβλία, σε ποσοστό 1,5% για εταιρίες με ανεπαρκή βιβλία και σε ποσοστό 2,3% για εταιρίες με ανακριβή βιβλία.

-Τμηματική καταβολή του φόρου που θα προκύψει από την περαίωση, μέχρι 36 δόσεις κατ’ ανώτατο όριο.

-Συμψηφισμό του ΦΠΑ που θα προκύψει από την περαίωση με το ΦΠΑ της επόμενης μετά την περαίωση χρήσης (2011).

-Καταστροφή Βιβλίων και Στοιχείων μετά την περαίωση και υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, των φορολογικών παραβάσεων που θα διαπιστωθούν μετά την περαίωση και θα αφορούν τις ελεγχθείσες χρήσεις.

ΠΟΜΙΔΑ: Απαράδεκτη η εξαίρεση των ιδιοκτητών ακινήτων

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προκάλεσε η εξαίρεση των ιδιοκτητών ακινήτων από τη ρύθμιση για την περαίωση. Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, η διοίκηση της Ομοσπονδίας εκφράζει την έκπληξή της για τον αποκλεισμό των ιδιοκτητών ακινήτων από την αυτόματη περαίωση και από το σχετικό προσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

«Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί ποτέ να αποτελέσει λόγο μιας επιλεκτικά δυσμενέστατης φορολογικής μεταχείρισης ενός μεγάλου αριθμού φορολογουμένων σε όλη τη χώρα, η ιδιότητα του ιδιοκτήτη και μιας μικρής ακόμη κατ΄ουσίαν, ακίνητης περιουσίας, είτε στους ίδιους τους φορολογουμένους, είτε στους/στις συζύγους τους», σημειώνει, ζητώντας να απαλειφθεί άμεσα η σχετική, απαράδεκτη –όπως τη χαρακτηρίζουν-, εξαίρεση από την επερχόμενη ρύθμιση της περαίωσης.

ΣΜΕΧΑ: Σημαντικό βήμα

Καθοριστικής σημασίας για την εξυγίανση του φορολογικού συστήματος θεωρεί ο Σύνδεσμος Μελών των Χρηματιστηρίων Αθηνών ΣΜΕΧΑ , τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τη ρύθμιση φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος.

Συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Οικονομικών για την «εκούσια ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο», ο ΣΜΕΧΑ κατέθεσε υπόμνημα με τις προτάσεις του για τη ρύθμιση, η οποία προσδοκά ότι θα απελευθερώσει δυνάμεις της αγοράς που παρέμεναν εγκλωβισμένες εδώ και χρόνια λόγω εκκρεμοτήτων με τις φορολογικές αρχές.

Η διοίκηση του Συνδέσμου προτείνει να συμπεριληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων και ή δυνατόν να έχει καθολική ισχύ ενώ χαρακτηρίζει άδικη την εξαίρεση των εταιρειών που σε μια μόνο χρήση έχουν ξεπεράσει το όριο των ακαθάριστων εσόδων των 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνει τέλος ότι στις εξαιρέσεις δεν πρέπει να συμπεριληφθούν οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς οι προϋποθέσεις εισαγωγής και παραμονής στην αγορά αυτή είναι πολύ πιο ελαστικές από αυτές της κύριας αγοράς του ΧΑ και σε αυτήν την αγορά εισάγονται κυρίως μικρότερες καινοτόμες εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.