Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΤΕ: Σε επτά άξονες οι αλλαγές

Νέο πρόσωπο επιδιώκει να δώσει στον ΟΤΕ η διοίκηση του Οργανισμού θέτοντας σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αλλαγών, το οποίο περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, επτά παράλληλους άξονες.

Στους άξονες αυτούς δεν περιλαμβάνονται, πάντως, οι αλλαγές που ζητά η διοίκηση του ΟΤΕ από τους εργαζομένους ενόψει της νέας συλλογικής σύμβασης, οι οποίες αναφέρονται σε πρόσφατη επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ και οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πάγωμα των μισθών για το 2010 και 2011 και κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων αποδοχών.

Στόχος

Ο στόχος τόσο του «Στρατηγικού Προγράμματος Εξέλιξης», όπως ονομάζεται το ........

πρόγραμμα, όσο και οι περικοπές στις δαπάνες προσωπικού δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ΟΤΕ, όπως τουλάχιστον την περιγράφει στην επιστολή του ο κ. Βουρλούμη, η οποία απεστάλη στις 6 Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βουρλούμης αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της επιχείρησης ΟΤΕ Α.Ε. μηδενίζεται με παράλληλη πτώση των αποτελεσμάτων θυγατρικών που την στήριζαν μέχρι πρόσφατα.

Οι προβλέψεις είναι ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ένας υγιής όμιλος να ακολουθήσει την τύχη των προβληματικών ΔΕΚΟ».

Εμπόδια

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του Οργανισμού θεωρεί ότι ένας από τους λόγους της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της σταθερής τηλεφωνίας είναι και τα «εμπόδια» που φέρνει η ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) στο λανσάρισμα φθηνότερων πακέτων υπηρεσιών, επικαλούμενη τους κοστολογικούς ελέγχους που διενεργεί στον ΟΤΕ.

Στο θέμα της ρύθμισης δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο προσεχές μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έγγραφό της προς την ΕΕΤΤ, αναφέρει πως υπάρχει η ανάγκη από πλευράς ρυθμιστικής αρχής για «επαναξιολόγηση των σχετικών λιανικών αγορών» και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση ή ακόμη και για κατάργηση της ρύθμισης στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας.

Όσον αφορά το «Στρατηγικό Πρόγραμμα Εξέλιξης», οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν χθες για την ύπαρξή του και αναμένεται να αρχίσει να αποδίδει το 2011. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει επτά πυλώνες, οι οποίοι βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού.

Διαχείριση εργατικού δυναμικού: Αφορά κατά κύριο λόγο το τεχνικό προσωπικό και ο στόχος είναι η βελτίωση της τεχνικής υποστήριξης που προσφέρει ο ΟΤΕ.

Call center: Ο στόχος είναι να γίνουν πιο παραγωγικά τα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του ΟΤΕ.

Υποδομές: Καλύτερη παρακολούθηση της υφιστάμενης υποδομής του ΟΤΕ.

Δίκτυα επόμενης γενιάς: Επενδύσεις σε δίκτυα VDSL και οπτικές ίνες προκειμένου να αποκτήσει προβάδισμα ο ΟΤΕ. Οι επενδύσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Βελτιστοποίηση του δικτύου καταστημάτων και των σημείων πώλησης με κύριο στόχο την εξυγίανση του δικτύου.

Στα πλάνα δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται η επιλογή μίας μόνο εμπορικής ονομασίας από τις τρεις που χρησιμοποιούνται (OTEShop, Cosmote και Γερμανός).

Καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με αλλαγή του μοντέλου απασχόλησης μέρους του προσωπικού, ώστε να μεταφερθούν σε διαφορετικές θέσεις όπου υπάρχουν ανάγκες. Η συγκεκριμένη δράση εκτιμάται ότι αφορά 2.000 εργαζομένους.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.