Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Κακούργημα θεωρείται πλέον το μέχρι πρότινος πλημμέλημα της φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας

«ΦPENO» στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση ενσωματώνοντας αυστηρές κοινοτικές επιταγές στην ελληνική νομοθεσία, που επιτρέπουν τη δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων για όσους εμπλέκονται σε κυκλώματα «μαύρου χρήματος».

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Yπουργείο Οικονομικών σχετικά με την τροποποιήσεις που έγιναν στην ελληνική νομοθεσία, η νομιμοποίηση μαύρου χρήματος συγκαταλέγεται στις εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες εφόσον αφορά δραστηριότητες όπως αγοραπωλησίες ακινήτων, εμπόριο, ίδρυση εταιριών, καταθέσεις, χρηματοοικονομικά

Το ελεγκτικό έργο ανατίθεται στο Ε΄ Τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων, που ξεκινάει τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων, ακόμα και επιτόπιων, στα γραφεία και τις εγκαταστάσεις των....

εμπλεκομένων σε πράξεις ξεπλύματος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1127/31-07-2010 ως νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες θεωρούνται 5 πράξεις:

α) μετατροπή ή μεταβίβαση περιουσίας,

β) απόκρυψη ή συγκάλυψη της αλήθειας ως προς φύση, προέλευση, διάθεση, διακίνηση ή χρήση περιουσίας,

γ) απόκτηση, κατοχή, διαχείριση ή χρήση περιουσίας,

δ) χρησιμοποίηση χρηματοπιστωτικού τομέα με την τοποθέτηση σε αυτόν ή τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και

ε) σύσταση οργάνωσης ή ομάδας δύο τουλάχιστον ατόμων για τη διάπραξη μιας ή περισσότερων πράξεων.

Κακούργημα θεωρείται πλέον το μέχρι πρότινος πλημμέλημα της φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας, για τα οποία προβλέπεται ελάχιστη ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών, όπως εικονικά φορολογικά στοιχεία, έκδοση ή αποδοχή εικονικών στοιχείων, έκδοση πλαστών και νόθευση φορολογικών στοιχείων, ανεξαρτήτως αξίας κι εφόσον τα αδικήματα τελέστηκαν από 23 Απριλίου 2010 και μετά.

Βασικό αδίκημα θεωρείται η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων και μη ενημέρωση πρόσθετων βιβλίων για αδικήματα που διαπράττονται από 1ης Ιουνίου 2010.

Επίσης θα ελέγχονται όσοι έχουν χρέη (ακόμα κι αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση) άνω των 120.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι από δηλώσεις εισοδήματος ή άλλα φορολογικά στοιχεία φαίνεται να προκύπτει ή να υποκρύπτεται περιουσιακό όφελος (π.χ. αγορά περιουσιακών στοιχείων από τον ίδιο τον οφειλέτη ή τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή τα προστατευόμενα μέλη κ.λπ.) ή ότι, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη περιουσιακού οφέλους, υπήρχε οικονομική δυνατότητα εξόφλησης του χρέους η οποία και δεν έγινε.

Τα ελεγκτικά μέτρα ενεργοποιούνται έναντι όσων συνάπτουν επιχειρηματικές σχέσεις ή περιστασιακές συναλλαγές αξίας 15.000 ευρώ και άνω (συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαρύνσεων) και ανεξαρτήτως αν η συναλλαγή διενεργείται με μία μόνη πράξη ή με περισσότερες.

Ποινή φυλάκισης μέχρι 2 ετών αντιμετωπίζουν όσοι αποκρύπτουν ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές ή δραστηριότητες ή παρουσιάζουν ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία.

Οι εμπλεκόμενοι (πελάτες, δικηγόροι κ.ά.) σε πράξεις ξεπλύματος αντιμετωπίζουν δήμευση περιουσιακών στοιχείων προϊόντα αδικημάτων, δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, κυρώσεις από διεθνείς οργανισμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.