Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων

Τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων προβλέπει το σχετικό υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του οποίου ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.

Στο Μητρώο θα εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι έμποροι που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού των εγχώρια παραγομένων αγροτικών προϊόντων, κατά κλάδο πρωτογενούς παραγωγής ή και κατά το στάδιο της πρώτης μεταποίησης.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό ........

σημείωμα, σκοπός του Ενιαίου Μητρώου είναι η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων, η οποία, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θα περιλαμβάνονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, και με τη συνδρομή των συλλογικών και διεπαγγελματικών οργανώσεων των παραγωγών γεωργικών αγροτικών προϊόντων, ως προς την διασταύρωση και επαλήθευση των πληροφοριών, θα καταστήσει δυνατή την ολοκληρωμένη εφαρμογή ελέγχων ιχνηλασιμότητας και τον αποτελεσματικό έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού γεωργικών αγροτικών προϊόντων.

Προστίθεται ακόμη πως ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα, αλλά και αιτήματα του αγροτικού κόσμου, που έχει σχέση με τη διαφάνεια των τιμών μεταξύ παραγωγής και πώλησης αγροτικών προϊόντων, γίνεται πράξη, με την αναμόρφωση και ανασυγκρότηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο, με το οποίο ενισχύεται η ομαλή λειτουργία κανόνων της αγοράς, εξασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός κατά την πώληση αγροτικών προϊόντων, προστατεύεται ο καταναλωτής αλλά και ο μόχθος του έλληνα αγρότη, από αυθαίρετες τιμολογήσεις και απαράδεκτα ανοίγματα μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή, γίνεται πραγματικότητα μέσα από ένα ευέλικτο όργανο, με τη βοήθεια της πληροφορικής.

Επίσης ορίζονται διοικητικές συνέπειες από την μη τήρηση των κανόνων εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η μη τήρηση των κανόνων εμπορίας συνεπάγεται την πρόσκαιρη διαγραφή του εμπόρου από το Μητρώο και εν υποτροπή την οριστική διαγραφή του.

Ορίζεται επίσης ότι η άσκηση από τον έμπορο ή από παρένθετο πρόσωπο ή από συνδεδεμένο με αυτόν έμπορο ή από επιχείρηση συμφερόντων του εμπορίας αγροτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της πρόσκαιρης διαγραφής του συνεπάγεται επίσης την οριστική διαγραφή του από το Μητρώο.

Με σκοπό την προστασία των συναλλασσομένων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να ανακοινώνει δημόσια πληροφορίες σχετικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις.

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ακόμη πως προβλέπονται σοβαρές ποινικές κυρώσεις σε βάρος των εμπόρων, προκειμένου να αποτραπεί το αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο της καταλήστευσης του μόχθου του αγρότη από τους εμπόρους.

Έτσι προβλέπεται ότι έμπορος που καθίσταται υπερήμερος , για την αποπληρωμή του συμφωνημένου τιμήματος σε αγρότες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) ή και σε συλλογικά όργανα τους υπέχει ποινική ευθύνη έως και κακουργηματικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.