Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Μπατζελή σε Νάντια Γιαννακοπούλου: «7% είναι το ποσοστό παρακράτησης από τις άμεσες ενισχύσεις των παραγωγών»

Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή, σε απάντησή της σε ερώτηση που είχε καταθέσει στις 19/07/10 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με τις παρακρατήσεις των αγροτικών επιδοτήσεων και τα προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων, αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του Καν. (ΕΚ) 73/2009, στο συνολικό ποσό από άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνει ένας δικαιούχος, μετά την αφαίρεση ποσού 5.000 ευρώ, εφαρμόζεται παρακράτηση («διαφοροποίηση») 7% για το 2009, το οποίο αυξάνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα έως το 2012, ενώ για τους δικαιούχους που υπερβαίνουν το ποσό των 300.000 ευρώ, τα προαναφερόμενα ποσοστά αυξάνονται αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναφορικά με τις παρακρατήσεις των ...........

αγροτικών επιδοτήσεων, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι η παραπάνω ρύθμιση ισχύει από το 2005 και με τον Καν. (ΕΚ) 73/2009 αυξήθηκε από 5% σε 7%. Επιπλέον, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 του ιδίου Κανονισμού, κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος λαμβάνει τουλάχιστον το 80% του συνολικού ποσού που προκύπτει από τη διαφοροποίηση και έχει παραχθεί στο εν λόγω κράτος μέλος, ενώ από τα μέχρι σήμερα στοιχεία στη χώρα μας επιστρέφεται το σύνολο της διαφοροποίησης.

Η κ. Γιαννακοπούλου στην ερώτησή της, επιπλέον, ζητούσε πληροφορίες σχετικά με την απόσυρση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών με το αιτιολογικό της «διευκόλυνσης». Σε απάντηση αυτού του ερωτήματος, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει την κ. Γιαννακοπούλου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τις παραπάνω κοινοτικές διατάξεις και μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών τις εκάστοτε δικαιούμενες ενισχύσεις τους. Ωστόσο, τυχόν υποχρεώσεις των παραγωγών προς το πιστωτικό ίδρυμα συμψηφίζονται μετά την πίστωση των λογαριασμών τους και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των ιδίων. Επιπλέον, στις περιπτώσεις καταβολής μιας ενίσχυσης με ταμειακή διευκόλυνση, κατά την εξόφληση των δικαιούχων, με την έκδοση των εντολών πληρωμής, πραγματοποιούνται αντίστοιχες λογιστικές κινήσεις για λόγους τακτοποίησης (συμψηφισμού) των προκαταβολικά καταβαλλόμενων ποσών.

Συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2008 διευκρινίζεται ότι τον Νοέμβριο 2008 και τον Απρίλιο 2009 είχε δοθεί προκαταβολή, με τη μορφή ταμειακής διευκόλυνσης. Την 07-06-10 εκδόθηκαν εντολές πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πρώτη πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος της Εξισωτικής Αποζημίωσης του εν λόγω έτους, χωρίς να γίνει καμία μείωση στα ποσά που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους. Μετά από την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους θα πραγματοποιηθούν και άλλες πληρωμές για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2008 για τους παραγωγούς των οποίων οι ενστάσεις θα δικαιωθούν. Τέλος, επισημαίνεται ότι για το ίδιο πρόγραμμα του έτους 2009, καταβλήθηκε την 10-08-2010 χρηματική προκαταβολή ύψους 70% της δικαιούμενης εξισωτικής αποζημίωσης σε 67.585 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό ανήλθε στα 90,4 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.