Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τι αλλάζει στις τραπεζικές συναλλαγές με τον Ν. 3862

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝEΣ με τους νέους κανόνες είναι πλέον οι υπηρεσίες πληρωμών που προσφέρει στους πελάτες της η Εθνική Τράπεζα, η οποία σε πλήρη συμμόρφωση με τον νέο Νόμο 3862/2010 (που ενσωματώνει την Οδηγία 2007/64/ΕΚ για τις υπηρεσίες πληρωμών - PSD) ολοκλήρωσε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή για τις τράπεζες σημαίνει ότι για παράδειγμα όταν καταθέτουμε μετρητά σε τραπεζικό λογαριασμό φυσικού προσώπου στο ταμείο ή σε ATM, αυτά αποκτούν αξία (η λεγόμενη valeur) την ίδια και όχι την επόμενη μέρα.
Επίσης, η μεταφορά ευρώ από λογαριασμό .......

σε λογαριασμό, είτε αυτός ανήκει στο ίδιο πρόσωπο είτε σε άλλο πελάτη της Εθνικής, γίνεται με valeur ίδιας μέρας, ενώ στην περίπτωση που δεχόμαστε έμβασμα ή εντολή πληρωμής σε ευρώ από άλλη τράπεζα του εσωτερικού/εξωτερικού, τα χρήματα πιστώνονται με ημερομηνία αξίας την ίδια μέρα με εκείνη που έφθασαν στην τράπεζα.

Τέλος, για τις συναλλαγές που πραγματοποιούμε σε ξένο νόμισμα σε χώρα του εξωτερικού, θα μπορούμε να δούμε αναλυμένο το ποσό στο νόμισμα της συναλλαγής και σε ευρώ, καθώς και τη συναλλαγματική ισοτιμία μετατροπής που ίσχυσε, ενώ μπορούμε να ζητήσουμε επιστροφή χρημάτων ακόμα και μετά από 13 μήνες μετά τη συναλλαγή όταν αποδειχθεί μη εγκεκριμένη συναλλαγή πληρωμής.

Από την Express

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Την προμήθεια που εισπράττουν οι τράπεζες πότε επιτέλους θα την καταργήσουν; Ηδη υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που λένε ότι είναι παράνομη η κατακράτηση ποσού.
Σύμφωνα με την αρ. 2123/2009 αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου σε συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ άλλων, κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η προμήθεια που λαμβάνουν οι Τράπεζες για κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό τρίτου. Σύμφωνα με τον νόμο 2251/94 όπως ισχύει σήμερα, όλες οι Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να πάψουν να εισπράττουν την ως άνω προμήθεια.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ;;;;;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.